Meteorski vzpon hčerke Franja Štiblarja

Franjo Štiblar (foto: STA)

Šele dve leti nazaj je mlada pravnica Bria Štiblar diplomirala, zdaj pa je že postala vodja pravne službe v Delavski hranilnici, kjer je njen oče Franjo Štiblar predsednik nadzornega sveta.

Kot piše novinarka Suzana Rankov v spletnem mediju Siol.net, se je Štiblarjeva na Delavski hranilnici zaposlila oktobra lani, pred tem pa je imela skromne delovne izkušnje. Zato se postavlja vprašanje, kakšna je bila vloga njenega očeta pri zaposlitvi na to delovno mesto.

Morebiten konflikt interesov bo preverjala tudi Banka Slovenija, ki ocenjuje primernost novih članov nadzornega sveta Delavske hranilnice. V centralni banki so pojasnili, da jih mora član nadzornega sveta banke ali hranilnice obvestiti, če v upravljalnem organu banke ali v banki sami dela oseba, ki ima v razmerju do člana nadzornega sveta status ožjega družinskega člana, še piše Rankova.

Sindikalna hranilnica pod drobnogledom
Delavska hranilnica je sicer že nekaj časa tudi pod drobnogledom Državnega zbora. Maja letos je tako komisija za nadzor javnih financ sklicala sejo, saj so podatki Banke Slovenije razkrili izpostavljenost hranilnice kreditnemu tveganju in pri tem zaznali številne nepravilnosti.

Zamenjava na vrhu
Razlog za veliko tveganje je (pre)hitra rast Delavske hranilnice, ki ni ustrezno pokrita z učinkovitim upravljanjem kreditnih in drugih tveganj. Delavska hranilnica je največja finančna institucija v rokah slovenskih sindikatov. Hranilnica je nedavno doživela tudi pretres na vrhu: dotedanji predsednik uprave Jože Stegne se je upokojil, novi predsednik uprave je postal Dušan Grlica.

A. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!