Meteorski vzpon hčerke Franja Štiblarja

Franjo Štiblar (foto: STA)

Šele dve leti nazaj je mlada pravnica Bria Štiblar diplomirala, zdaj pa je že postala vodja pravne službe v Delavski hranilnici, kjer je njen oče Franjo Štiblar predsednik nadzornega sveta.

Kot piše novinarka Suzana Rankov v spletnem mediju Siol.net, se je Štiblarjeva na Delavski hranilnici zaposlila oktobra lani, pred tem pa je imela skromne delovne izkušnje. Zato se postavlja vprašanje, kakšna je bila vloga njenega očeta pri zaposlitvi na to delovno mesto.

Morebiten konflikt interesov bo preverjala tudi Banka Slovenija, ki ocenjuje primernost novih članov nadzornega sveta Delavske hranilnice. V centralni banki so pojasnili, da jih mora član nadzornega sveta banke ali hranilnice obvestiti, če v upravljalnem organu banke ali v banki sami dela oseba, ki ima v razmerju do člana nadzornega sveta status ožjega družinskega člana, še piše Rankova.

Sindikalna hranilnica pod drobnogledom
Delavska hranilnica je sicer že nekaj časa tudi pod drobnogledom Državnega zbora. Maja letos je tako komisija za nadzor javnih financ sklicala sejo, saj so podatki Banke Slovenije razkrili izpostavljenost hranilnice kreditnemu tveganju in pri tem zaznali številne nepravilnosti.

Zamenjava na vrhu
Razlog za veliko tveganje je (pre)hitra rast Delavske hranilnice, ki ni ustrezno pokrita z učinkovitim upravljanjem kreditnih in drugih tveganj. Delavska hranilnica je največja finančna institucija v rokah slovenskih sindikatov. Hranilnica je nedavno doživela tudi pretres na vrhu: dotedanji predsednik uprave Jože Stegne se je upokojil, novi predsednik uprave je postal Dušan Grlica.

A. Ž.

 • bednick

  Bodimo pošteni:
  kdo izmed nas pa ne bi zaposlil svoje hčerke na tako delovno mesto, če bi imel za to možnost?
  Ga ni!

  • von Rhein

   Ga ni! Torej? Iz tega se vidi kaj je boljševističnokomunističnosamoupravnosocialistično sranje (tudi s pomočjo uvoza – primer Ljubljane) napravilo iz Slovencev.Res je,korupcija je prisotna povsod.Res je tudi,da jo poskušajo vsaj zmanjšati,ker vedo,da bo vedno prisorna.TODA v Sloveniji je to sestavni del življenja,funkcioniranje države.

   • Nata

    + + + + + + + + + + +

   • Iza Demos

    To je sestavni del tega pokvarjenega sveta!

  • indijanka

   Torej si mnenja, da oče, ki svoji hčeri “zrihta” vodilno delovno mesto, na katerem izjemno štejejo funkcionalne izkušnje, lahko na tem odgovornem mestu potem popolnoma objektivno kontrolira svojo hči? To prakso preveri v tujih bankah. Sem kaj spregledala in je banka postala družinsko podjetje?

   • janez.pokoncni

    DH v bistvu je družinska banka, ampak je ta družina malce širša. To družino vodijo botri (zgoraj je link do lastniške strukture).

    • indijanka

     Vem. Razen tega je banka, ki se bankirstva šele uči. Zato bi se morala obdati z izkušnjami. To banko pa res zamerim BSI. Slabo mi je ob misli, da se nanjo navezuje najranljivejši sloj in popolnoma jasno mi je, da tveganja ne izpostavljajo realno. Ali lahko banka, ki gradi mrežo, informacijska orodja…ponuja take cene?

    • samsara

     Ti, un bednick malo nižje, se kar ne zadovolji z dodeljenimi nazivi ‘bednik meseca’, pa ‘štos meseca’ ipd. Kar rine :-)

     • janez.pokoncni

      Pojma nimam. Sam imam že polovico foruma na ignore in vsaj polovice komentarjev sploh več ne vidim.

     • samsara

      Podobno tudi jaz, a tale levi ‘gujo’ mi je padel v oči, zaradi neposredne bližine prebranega :-)

   • bednick

    Torej si mnenja, da so hčerke apriori nesposobne.
    Delavska hranilnica dobro fura.
    Desnaki zganjate foušijo.
    Amen.

    • Winston Wolf

     Desnaki?
     Kje si v komentarju indijanke prepoznal kakšno politično opredelitev??
     .
     Torej sam jasno deklariraš, da je DH namenjena levakom in se vsi ostali, ki so po tvojem razumevanju sveta, itak “desnaki” oz. “skrajna desnica” nimajo vanjo kaj vmešavati.
     Kaj pa če se DH vseeno “zapleza” in bo ostali “desnakarski” bančni sistem moral kriti vkoge varčevalcev DH do 100.000 €?
     A takrat bomo pa “desnaki” dobri?
     http://vukajlija.com/reakcije/142090

    • von Rhein

     Moje mnenje je,da so hčerke a priori sposobne. Želiš dokaz? Izvoli,ime mu je Špela.

    • RATATA

     Amen te je naredu.

    • indijanka

     Kot prvo nihče ne govori niti o sposobnosti niti o nesposobnosti. Ampak o nadzoru in običajni praksi v bankah. Vesela sem, da je genijalka in je v letu dni osvojila zahtevno področje in hkrati še vodenje. Foušarija?! Ponosna in srečna sem, da je mojemu sinu njegov oče samo oče. Da takrat, ko opazi stisko v njegovih očeh ne izrabi svojih moči.

  • Ruggedplant

   Precej bolj kot sama služba, je sporna pozicija – popolnoma brez sramu, ker pač levaki niso vajeni, da jim kdo pogleda pod prste.

 • Verbena

  Le zakaj takšno sprenevedanje in začudenje??…v današnji družbi, pravzaprav tudi v prejšnji se je zaposlovalo na tak način in tudi način VIP…VEZE in POZNANSTVA se je ohranil in se danes še bolj razbohotil….ti sindikalisti se naj pa vsi nekam zaletijo…obstajati bi mogli zaradi tega, da branijo delavce, tako pa na njihov način le bogatijo in lepo sodelujejo z vsako vladno ekipo…še dobro, da sem kmalu spoznala, da niso to za kar se predstavljajo in izstopila ven in s tem rešena tudi članarine…DElavska hranilnica??….le kolikim delavcem so kaj odobrili kredit, sploh takim, katerim ga zaradi prenizke plače niso v ostalih bankah….zalega ena !!!

  • Nata

   In , kje so sedaj ti sindikalisti ? Na počitnicah ?
   Predvsem Semolič in Štrukelj ?

  • von Rhein

   Ni članarine,ni rdeče kapice,ni piščalke in ni rdeče plastične vreče.

  • Anton

   točno tako, če mene vprašaš so sindikalisti največji hipokrati, ko jih poslušaš vsi v eno v isti rog tulijo o delavskih pravicah, ko pogledaš njihove rezultate pa vidš en sam velik NIČ, ko vidiš pa njihove “barakice” pa se vprašaš, koga pravzaprav oni ščitijo

   cinizem press

 • tarantela

  Meni se ne zdi prav nič nenavadno, če kdo zaposli svojo hčer. Ste kdaj prisluhnili, koliko je enakih priimkov oseb (se pravi mati in hči, zakonski pari, oče in sin), ki so zaposleni na naši ljubi RTVSLO?

  • indijanka

   Tarantela, se res nisi popolnoma nič naučila iz primera Factor banke?

   • von Rhein

    Po moje je ponudila odličen primer.Skoraj vodilni v prvi ligi.

   • samsara

    Eni se zlepa ne naučijo nič, eni se tudi nočejo naučiti nič, eni so pa zato, da mečejo dimen bombice in mešajo ****.

 • Beli Sneg

  No kolikor jaz vem v tujini velja ravno nezdružljivost zaposlovanja družinskih članov v istem podjetju. Zato je tale primer še toliko bolj v nebo vpijoč. Taki primeri so za KPK, pregled po uradni dolžnosti, brez prijave. Že tako ali tako se v državnih službah in v javni upravi zaposluje po vezah in poznanstvih, nekje nekaj zafurajo, pa drugje napredujejo in tako naprej do upokojitve. Drugorazredni državljani pa na zavod za zaposlovanje.

  • Anton

   ja ta tujina ni daleč, cca 100 km od tu, Avstrija, če že ne znamo narediti sami red in disciplino na področju dela dajmo nardit copy paste od njih., saj konec koncev smo pokazali in dokazali da smo mojstri pri kopiranju tujih idej. To se da narediti dokaj hitro, samo ker ni prave volje, primer temu je nešteto izgovorov, okroglih miz kjer se polimizira in polimizira in ostane pritem, po tekočem traku se zavračajo pobude, zamisli, ki jih postavlja SDS, ker pač oni niso NAŠI, ap ečprav se izkaže kasneje da je marsikatera obuda iz njihove strani bila doobro zamišljena, ne to pa ne Janez janša pa ans ne bo komandiral in nam solil pamet, mi smo nabolj pmaetni, sposobni, skratka naj naj.

   sarkazem press

 • janez.pokoncni

  Štiblarja so vozili na RTV SLO, da je ves tresoč “razlagal” prebivalcem Slovenije, zakaj Slovenija mora zadržati vso gospodarstvo v državnih rokah, brez državnih bank pa bi padel Mesec na Zemljo.

  Čeprav je država zanič lastnik obstaja primer lastništva, ki je še slabše kot državno.
  Katerikoli američan bi pogledal tole tabelo ;
  http://www.delavska-hranilnica.si/DH,,o_hranilnici,predstavitev,lastnistvo.htm
  bi potegnil en sam zaključek. Mafija!

 • tarantela

  Za @ indijanko: spodaj ne morem odgovoriti, mi nekaj prekinja. Torej prav nič se ne čudim, da je v neki firmi oče zaposlil hčer, če se pa to redno dogaja, pa nihče nič ukrene. To sem mislila s svojim spodnjim komentarjem.

  • dež

   Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo.

 • janez zorman

  Počelo je počelo, pištolce bojo pele, če bo šlo tako naprej.

 • Antonius

  V skorumpirani državi lahko samo poštenost preseneti.

 • althar

  Dobro – Delavska hranilnica je formalno zasebna ustanova in v zasebni ustanovi lahko lastnik zaposli kogarkoli hoče, magari svojega psa.

  Pa vendar, dokler za vloge v hranilnicah jamči država, kar pomeni, da lahko za njihove nepremišljene poslovne poteze v končni fazi “kazen” plačam jaz, davkoplačevalec, tudi za zaposlovanje v teh ustanovah veljajo enaka pravila, kot za zaposlovanje v javnih ustanovah. In v javni ustanovi bi zaposlitev hčerke nadzornika na mesto, ki mu s svojimi izkušnjami ne ustreza, pomenila korupcijo in nepotizem. Tako se je tudi Štiblar, tako kot vsi levičarski propagandisti, na koncu koncev izkazal za navadnega rent-seekerja: pridiga levičarstvo zato, da bi lahko v zavetju propagirane državne kraje davkoplačevalcev poskrbel za ekonomsko varnost sebe in svoje družine. Pfej.

  • MGTOW Didactics

   Hm hm hm… kje smo že to videli v zgodovini?! … ah seveda: absolutistična nasledstvena monarhija. Točno takšen režim ki je po mnenju politkomisarjev upravičeval nastanek komunizma in proti kateremu se je v teoriji komunizem boril… (ruska oktobrska revolucija, poboj Romanovih, Lenin, itd.)

   Ironično mar ne? (PLJUN)

 • Olga

  “Našim” je vse dovoljeno!? Gospod je “stroka” leve ekonomistične opcije! Mora skrbeti za tekovine in postaviti varuha “naše” banke!? Kdo je najboljši?! Njegovi potomci, saj so najbolj sposobni in nadarjeni?!! Kot Kučanovi hči, tudi njegova ne rabi prakse in kvalifikacije za to mesto, saj ji je bilo vse dano v komunistični zibelko!?

  Stran od te sindikalne hranilnice! Jutri bomo pokrivali “sposobnost” njenih bančnikov tako kot NLB!?

 • Anton

  verjetno je genialka, kot vsi levaki, samo čudim se potem zakaj tako porazni rezultati an vseh področjih

  sarkazem press

 • Iza Demos

  Kak vzpon bo šele doživel sin Melanije?

  A ni Franjo Štiblar profesor na pravni. Hmmmm le kako je prišla hči do diplome. Bi morali v SLO prepovedat, da otroci študirajo na univerzah kjer “imajo” povezane osebe. Strogo prepovedat!

  Ne me hecat s takimi! Punca je sposobna, strokovna in ambiciozna. In še srečo ima pri graditvi kariere (tako kot marsikateri otroci tudi naših sedaj aktivnih politikov).

  Čeprav pa je banka privat za njene vloge do 100.000 Eur (če se ne motim, izjema Probanka in factorb hahahhaha) jih je treba nadzorovat tako glede upoštevanja reglcev kot stopnje tveganja. Kar pa je dolžnost Banke Slovenije in tistih, ki nadzorujejo delo BS! Me bolj zanima kdo je tam in v državnih bankah vodja pravne službe, da smo morali filat njihove luknje.

  • tomven

   Dve leti po diplomi napravu postane vodja pravne službe na banki… ne se ti hecat glede njene sposobnosti pa take. Iz aviona je videti kje je razlog temu! To je norčevanje iz vseh ki so študirali pa zdaj ne dobijo niti službe. Pa lep dan še naprej.

   • Iza Demos

    Ni čudno, ko pa se danes vsi (predvsem ženski spol) odloči za študij prava. Mi bedaki pa to po vzgledu iz stare Yuge plačujemo in pošiljamo na trg dela kader, ki ga le ta ne rabi v takem številu. No pa to ni edini tak študij.

 • Anton

  smrkec reče smrdi,smrdi kako smrdi, ga jaz popravim smrdi,smrdi zopet smrdi

  sarkazem press

 • Čakija Noris

  A ne meteorji padajo?

 • Ivan Friderik Novak

  Nepotizem v SLO ni nič neobičajnega (primer B. na tožilstvu).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!