Morda Cerarjeva vlada goljufa tudi vas: Državno podjetje Litostroj jeklo že tri leta ne plačuje socialnih prispevkov svojim delavcem, zato jih čakajo mizerne pokojnine

Foto: STA.

Ljubljansko podjetje Litostroj Jeklo je bilo v času bivše države eden izmed paradnih konjev jugoslovanske industrije, a se je leta 2013 po menedžerskem prevzemu znašlo v velikih finančnih težavah, zato je njegove dolgove odkupila t. i. slaba banka. Čeprav je po novem v lastništvu DUTB,  vlada ni storila ničesar, da bi zaščitila 190 delavcev podjetja, katerim Litostroj Jeklo zaradi likvidnostnih težav že dobra tri leta ne plačuje socialnih prispevkov. Delavci svojih delodajalcev ne upajo prijaviti inšpekciji, saj se bojijo za službe, čeprav se zavedajo, da jih država goljufa in jih zaradi neplačevanja prispevkov čaka mizerna pokojnina. Dolgovi podjetja tako naraščajo iz dneva v dan, stanje mirovanja pa državi ustreza, saj denar odteka v zasebne žepe.

Že Televizija Slovenija je v oddaji Tednik pred tedni poročala o nevzdržnem stanju v podjetju Litostroj Jeklo in razkrila agonijo, s katero se sooča 190 zaposlenih, kolikor jih je še ostalo po odpuščanjih, ki so sledila finančnemu zlomu leta 2013. Zanimivo je, da večina nesrečnih delavcev sploh ne ve, da državi ne plačujejo prispevkov, saj bi to namesto njih po pogodbi v skladu s slovensko zakonodajo moral storiti delodajalec. Delavci bodo to, kako jim država krade, občutili šele, ko bo napočil čas njihove upokojitve. Takrat večina doživi presenečenje, ko izvejo, da jih po trdih 40. letih delovne dobe čaka mizerna pokojnina v višini 400 evrov, s katero se ne da preživeti, je v intervjuju za Tednik takrat opozoril sindikalist Zlatko Hernčič.

Iz naših virov pa smo izvedeli, da takšno nezakonito delovanje podjetju Litostroj Jeklo že več let praktično dovoljuje država sama. Ministrstvo za finance, natančneje njegov nekdanji državni sekretar, Metod Dragonja, naj bi s podpisom tajnega dokumenta poskrbel, da je delavcem podjetja Litostroj Jeklo teklo zdravstveno zavarovanje kljub neplačanim prispevkom oz. jim država zdravstvene kartice ni blokirala. Vse zgolj za to, da ne bi v podjetju doživeli popolnega upora delavcev.

Metod Dragonja v Cerarjevem kabinetu že večkrat obtožen korupcije
Dragonja je bil v preteklosti že obtožen korupcije v Cerarjevi vladi, potem ko je iz slabe banke izgnal tujce, tam pa uspel zaposliti svojo hčerko Manco. Njegove povezave z levimi političnimi elitami v Sloveniji so dobro znane že iz časov vodenja podjetja Lek, bil pa je tudi minister za gospodarstvo v drugi vladi Janeza Drnovška, a je odstopil, uradno zaradi osebnih razlogov. Kasneje ga je nazaj v vlado vabila tudi Alenka Bratušek, a mu je šlo predobro v Moskvi, kjer je bil vodja predstavništva NLB. Ko se je v času vladanja Mira Cerarja vrnil na Ministrstvo za finance kot državni sekretar, tam ni zdržal dolgo, saj se je zaposlil v družbi 2TDK za razvoj drugega tira, kjer je zdaj svetovalec direktorja.

Na finančnem ministrstvu smo želeli preveriti, če naši podatki držijo. Zanimalo nas je, če je obstoj dokumenta, katerega podpisnik naj bi bil nekdanji državni sekretar Metod Dragonja, resničen. Zanimalo nas je tudi, kaj sta Ministrstvo za finance oz. vlada naredila od objave prispevka v Tedniku, ko je bilo javnosti razkrito nezakonito početje v omenjenem državnem podjetju, da bi preprečili krajo najšibkejšim, torej delavcem. Vprašali smo jih, kako je sploh mogoče, da lahko državni organi dovolijo, da se v državnem podjetju več let obvezni prispevki v zdravstveno in pokojninsko blagajno ne vplačujejo. Ministrstvo za finance ima vse pristojnosti, da takoj ukrepa, a se to, kot smo predvidevali, ni zgodilo.

Ministrstvo je dobro seznanjeno z neplačevanjem prispevkov
Iz ministrstva so nam skopo odgovorili “da z obstojem takšnega dokumenta, ki ga omenjate, nismo seznanjeni. Ministrstvo za finance se je seznanilo s stanjem v družbi Litostroj Jeklo in z možnostmi reševanja družbe, vendar ni nikoli dalo nikakršnih zagotovil glede reševanja podjetja. Ministrstvo za finance deluje v pravnih okvirih, ki jih določa zakonodaja.” Svetovali so nam še, naj se glede vodenja družbe obrnemo na poslovodstvo podjetja.

Ministrstvo za finance je dejansko potrdilo skrbi, da je država seznanjena z neplačevanjem prispevkov s strani delodajalca v podjetju Litostroj Jeklo. V tem primeru gre za kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic iz delovnega razmerja po 196. členu KZ-1, saj so delavci z delodajalcem sklenili pogodbe o zaposlitvi, s katerimi se je delodajalec zavezal, da jim bo za opravljeno delo plačal določeno plačo. V skladu z določbo 29. člena ZDR pa je bistvena sestavina vsake pogodbe o zaposlitvi tudi določba o (bruto) plači. Znesek bruto plače torej sam po sebi vključuje prispevke za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje. Prispevki, ki jih za delavce plačuje delodajalec, so del bruto plače delavca, pri čemer gre za njihovo temeljno pravico, ki izhaja iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi, saj gre za plačilo za opravljeno delo.

Kazenski zakonik o neplačanih prispevkih: Gre za hujšo obliko kaznivega dejanja
Določba 196. člena KZ-1 med drugim določa, da predmetno kaznivo dejanje stori, kdor zavestno ne ravna po predpisih o plačilu predpisanih prispevkov in tako prikrajša delavca za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji. Če pa dejanje iz 1. odstavka povzroči nezakonito prenehanje delovnega razmerja, neupravičeno neizplačilo treh zaporednih plač ali izgubo pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov, gre za kvalificirano, to je hujšo obliko tega kaznivega dejanja, za katero je predpisana hujša kazen. V primeru delavcev iz podjetja Litostroj Jeklo gre ravno za izgubo pravice do dostojne pokojnine, zaradi neplačevanja zdravstvenih prispevkov pa utegne biti v primeru bolezni resno ogroženo celo njihovo življenje.

Andreja Toš Zakrajšek, samostojna pravna svetovalka v ZSSS, je v intervjuju za Tednik zatrdila, da se tem delavcem že leta namerno krade denar, saj gre za sprenevedanje delodajalcev, pa tudi države: “Kaj je drugega kot kraja, če od delavčeve bruto plače delodajalec ne odvede prispevkov v zdravstveno in pokojninsko blagajno?” Takšnega početja ne morejo več trpeti niti v Sindikatu SKEI Litostroj Jeklo, njihov predstavnik Husein Brakić je denimo ogorčen, ker tako Finančna uprava RS kot tudi slaba banka in vlada vedo za sistematično krajo delavcev, a jim nikoli niso priskočili na pomoč.

Izigrane delavce čaka pokojnina, manjša od 600 evrov na mesec, torej životarjenje
Vsaj zaenkrat pa v sindikatu o prijavi na inšpekcijo še ne razmišljajo, saj jih delodajalec drži v primežu z grožnjami, da bodo ostali brez službe. Če se bo neplačevanje prispevkov nadaljevalo, bodo med tiste upokojence, ki jih je 222 tisoč in ki morajo v Sloveniji preživeti z manj kot 600 evri na mesec, zagotovo pristali tudi delavci iz tovarne Litostroj Jeklo.

Bralce želimo spomniti, da je nekdanji lastnik in zdajšnji direktor podjetja Miroslav Gnamuš skupaj s še štirimi kolegi leta 2008 prek družbe ACMG izvedel menedžerski prevzem Litostroja jekla. Ko je podjetje pred tremi leti zašlo v finančne težave, se je javnost odkrito spraševala, ali je primerno, da vzroke za težave iščemo tudi v izčrpavanju družbe. ACMG je za nakup pri Probanki najel 7,1 milijona evrov posojila in zanj zastavil Litostrojevo nepremičnino. Gnamuš priznava, da se je del dobička izplačeval ACMG, očitke o izčrpavanju pa je ves čas zavračal.

DUTB je terjatve po intervenciji vlade odkupil leta 2015, Gnamuš pa je vseeno ostal direktor podjetja. Za nakup Litostroja jeklo so se nekaj časa zanimali tudi lastniki družbe SIJ – Slovenska industrija jekla, torej ruska družina Zubitsky, a je posel padel v vodo. Na DUTB tako še vedno iščejo novega kupca, delavci pa medtem ostajajo brez plačanih socialnih prispevkov. Kot so še potrdili v Sindikatu SKEI Litostroj Jeklo, so delavcem na slabi banki že večkrat obljubili, da so blizu rešitvi, nazadnje so si vzeli čas do konca januarja prihodnje leto. Vmes, ko delavci čakajo na rešitev svoje stiske, pa dolg podjetja davkariji zaradi neplačanih prispevkov še narašča. Teoretično država goljufa samo sebe, a stanje mirovanja ji povsem ustreza. Denar, ki bi moral biti nakazan za prispevke delavcev, še naprej odteka neznano kam.

Luka Svetina

 • AlojzZ

  Berem: “Dolgovi podjetja tako naraščajo iz dneva v dan, stanje mirovanja pa državi ustreza, saj denar odteka v zasebne žepe.”

  Lepo prosim, pazite na besede! Državi ne ustreza odtekanje denarja v privatne žepe! Besedo “država” zamenjajte z ustrezno:! Recimo, da to ustreza lastnikom podjetja in tistim, ki so jih podkupili, da nič ne ukrepajo, čeprav bi morali.

 • luckyss

  VSI, ki vam niso plačali prispevkov se združite in tožite državo…
  V bivši “Jugi” se to ni dogajalo ..ovce, ki greste na ulice le ko zalaja glavno pseto;)

  • učko

   Hebala te bivša Juga, ki je več kot 10 let propadala in propadla. Zdej pa imamo novo Jugo, namesto, da bi imeli moderno zahodno državo. Pro-neo-komunistično-balkanistični režim skrbi za to in zato je tako, kot je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • komar marko

   Čudno zakaj je zv bivši yugi bila potreba, da si DINARČKE takoj ko si dobil plačo zamenjal za MARKICE. Čudno, zakaj sem moral hoditi po FASNGO čez mejo. A si ti pri mesečnikih slučajno in od včeraj?

  • Anton

   itak kdaj si pa vidu Slovenca enotnega, komunajre so nas dodobra nategnil z levimi in desnimi, z rdečimi in belimi itd, tako da pri nas gre vse po političnem kopitu, enotni že iz tega razloga ne bomo, ker če jaz volim Janeza Janšo, sosed pa Cmerarja ups Cerarja, je dovoljšni oz kar edini razlog da ne bova skupaj šla v tožbo proti državi, ker on bo cvilu da je itak janez Janša kriv za vse, za vseh preteklih 25 let,jaz pa drugače.in ta odraz neenotnosti se kaže povsod tudi pri reformah če ima opozicija kak dober predlog, ga bo pozicija zavrnila že zato ker nisi NAŠ

 • montyamp

  Če pride komunistična golazen v Saharo , bo zmanjkalo peska v kratkem času .

  Privat firme morajo plačevati prispevke , UDBOPARTIJSKA klika pohabljenih pleničarjev , se pa iz delavcev norčuje .

  Pod Avstroogrsko je bila Slovenija najbliže NORMALNOSTI .

  Plebiscit takoj .

  Anschluss nazaj k Avstriji , srbska gamad je z izdajalskimi kurćanisti naredila svoje .

  KDAJ IN KJE JE MORILEC VZGOJIL NORMALNO NASLEDSTVO IN STORIL NORMALNO DRŽAVO ????
  Ovaduhe in morilce v zapore , ne da se izživljajo nad delovnim ljudstvom .

  Kandelabri čakajo .

 • Anton

  pravna država pač

  sarkazem press

 • moat

  Luka, ne gre za goljufanje, temveč za opustitev dolžnega nadzorstva. Odgovorni so vsi (z državo vred – ta je odgovorna odškodninsko), ki so vedeli za kaznivo dejanje pa niso ukrepali, saj gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Pregon tudi ni izključno odvisen od delavcev, temveč od vseh tistih, ki so vedeli za kaznivo dejanje pa ga niso naznanili. Policija bi morala v prvi vrsti biti tista, ki bi morala ukrepati, razen če je že predmetna zadeva v fazi zbiranja obvestil pa mi tega ne vemo. Če je temu tako, zakaj Luka tega ni napisal? Sicer pa če to ve Andreja Toš Zakrajšek kot pravnica, pa tega ni naznanila se postavlja vprašanje kaj potem sploh dela in kdo ji je dal diplomo? Nekaj pa je jasno, da takšne svinjarije se ne bi smele dogajati, res!

 • dež

  Zanima me, kaj sta sindikalista Zlatko Hernčič in Husein Brakić do sedaj naredila, da se omenjena nezakonitost odpravi in odgovorne osebe kaznujejo ? Sta morebiti vložila kakšno ovadbo, svetovala / pomagala delavcem, da vložijo izvršbo preko sodišča ? Morda kakšno javno vprašanje (pred kamerami) predsedniku vlade, države, parlamenta, resornemu ministru ?
  In dvomim, da je za težave kriv Metoda Dragonja, on se s takšnimi malenkostmi ne ukvarja.

 • Anton
  • Anton Tič

   Ajd Anton naj ti pomagam… “Predsednik vlade Miro Cerar je v novoletni poslanici ocenil, da je Slovenija v dobrem stanju, v svetovnem oziru prepoznana kot uspešna in privlačna država.”… In res je…samo vas desnosučne to pač boli.

 • KIKI

  Komu bo in koliko časa še bo ta zastarela komunistična zajedalska baraba Dragonja
  krojil življenje? Smo Slovenci res takšni idioti, da ne znamo dvigniti svojega glasu
  in pesti, če bo potrebno? Tega debila gledamo že od pamtiveka; še ena pohuljena podgana,
  ki se na veliko prodaja in dela nam nepopravljivo škodo ! To niso male goljufije, to je velik
  in umazan kriminal! Pri nas so kriminalci združeni v “elito” in jim “butasta raja”, kot jim imenuje
  Kučan, nič ne more!
  .

 • Shalalabayzer

  Ta dotični problem bi bil rešen, če bi se v Sloveniji izvajal turbokapitalizem.

  Bruto = neto, pa si sam plačuj vse…ne dobiš dela, greš v tujino.
  Pa še to…vsak bi videl koliko mu javno zdravstvo, javno šolstvo, javna televizija, javno gorivo poberejo od plače.

  Ne se sekirat, saj imamo pravno državo

 • Fireblade

  -Študentom se jemlje pokojninsko zavarovanje pa se jim “delovna doba” ne šteje!!! ZPIZ = bebavi birokratski kriminal!!! A bo kdo odletel na cesto ali v zapor??
  -Nekdo ki je poslovodna oseba v malih d.o.o. in si ne more izplačat plače, je vseeno dolžan ZPIZu plačat prispevek!!!

  Približno 310 milijonov gre vsak mesec za plače parazitskega javnega sektorja!! In da nimamo za drugi tir, ceste, letališča, elektrarne,…???
  60% naših plač gre za davke, prispevke, obvezne položnice monopolistom, trošarine,…

  Nova24, pišite vsaki dan o socialistični ekonomiji. Tema je neizčrpna, ljudje pa ne vedo kaj se dogaja in zakaj ej standard nizek. Razredni boj je jasen, komunisti, revolucionarji počefurjeni iz Srbije, so okupirali Slovenijo, država je ugrabljena. Delavci v gospodarstvu so sužnji te gnojnice.

 • Anton Tič

  Čujte, fčeraj je spet rekla Darja Zgonc, da nam gre kar dobro…tudi na Odmevih so tako rekli…pa tudi na Planet TV… Na Nova24tv pa trdi ravno obratno????… To je tak, ko je lep sončen dan, fsi pravijo, da so oblaki beli…pol pa pride en pijanček in naenkrat vidi temne oblake…samo on!?!?…A kužite?

  • Anton Tič

   Tudi Jure Godlar se z mano strinja!!!

   • Fireblade

    kdo gleda ta čefurski cirkus?

  • totex39

   Sama propaganda Cmerarjeve vlade, medijsko pa jo propagirajo levičarske kvazi TV.
   Bomo kamalu lahko občutili njihovo hvalisavost.

 • Unikatna

  Vse kar se dogaja v naši državi je kriva oblast in sistem, ki jim to dovoljuje oz. ljudje, ki vedo za vse packarije, ukrepajo pa nič!! Vse bi poslala na sončno upravo!!

  Žalostno, toda resnično!!

  Božično-novoletna “roštiljada” v Jankovićevi palanki

  https://www.portalplus.si/1945/bozicne-pleskavice/

 • Winston Wolf

  Pa kaj težite delavci, nehvaležni? Delajte!
  Saj vam je dobri Miro Cerar vrnil 2. januar, da se lahko odpočijete.
  Kaj koji qrac še hočete?
  .
  Sarcasm off.

  • Juhica SDH

   Pozabil si še to dodat: nejamrajte. Upam da bo prišel čas ko bosta Cerar in Dragonja lačna.

 • PIA PlA

  Morda pa je država ogoljufala tudi vas in vam izplačala prenizko pokojnino, ker vam pred tem leta ni plačevala prispevkov!

  • Anton Tič

   Jure Godlar ne misli tako.

   • PIA PlA

    Pravega si izbral za primerjavo; slaba morala slab humor. Odkar je Godler državni humorist smo vsi v godli, ob njegovih vicih pa ne veš ali bi bruhal ali bi jokal.

    • dež

     Who The Fuck Is Godler ? Pa menda ne gledate tega sranja ?

     • komar marko

      To gleda TUNEK, pa on je tudi v Kobala zaljubljen, skratka v vse kar PLJUVA po desni strani!

     • Anton Tič

      Kobal je zakon…pa Gojc…pa Ivo Godnič (naš “Tito”)… O joj, ka jih je !!!

     • komar marko

      Vsi prisesani na javni zavod, kjer poleg penzije zaslužijo še nekako 200.000 OJROTOV. Slučaj, zato zgoraj moje trditve še kako držijo!

     • PIA PlA

      Točno to sem hotela sama napisati, potem sem se pa spomnila, da sem ga poslušala kakih pet minut v želji, da mu ne delam krivice. Si iz mojega komentarja razbral, da mi je všeč? Ljubiš humor pri katerem se kozla?

   • komar marko

    ha, ha, ha. In on ti je humorist. Ha, ha, ha. Vse kar PLjUVA po desnici in se poimenuje STAD UP KOMIK je za vas humor. Ni čuno če smo tam kjer smo, na poti Yuge!

 • komar marko

  In rdečuhi so se pričeli pripravljati na jesenske volitve. Govorec v Lažgošah bo veliko nakazal.

 • Juhica SDH

  Ma dajte ga že v zapor, zločinec Slovenije. Zdaj je pa na 2TDK, in tam tudi milijoni odtekajo.

  • tohuvabohu

   Ta model je glavni bandit v službi Jamrarjeve vlade. SMC pa sestavljajo sami bebci, ki mu to omogočajo.

 • dež

  Kolikor jaz poznam stvari, se neplačane prispevke lahko enostavno izterja z izvršbo preko sodišča. Ne rabiš odvetnika, niti ni potrebno na sodišče, le pošlješ kopijo plačilnega lista in verjetno kakšen izpolnjen formular dosegljiv na netu, nato pa sodišče zadevo samostojno izpelje do konca.

 • Borut Stari

  Še pomnite “tovariši” tajnih Uradnih listov in dokumentov? Še vedno je tovarišija na oblasti in še vedno se uporabljajo tajni dokumenti. Le bedaki verjamejo tej oblasti. Sposobneži, znalci, sedaj ko smo v EU pot pod noge. Brez povratne karte. Za boljšo bodočnost.

  • komar marko

   ne bi me čudilo, če bi še vedno obstajali. Ko to danes pripoveduješ da so te stvari bile se ti smejijo in trdijo da si janšist, fašist pa še domobranec za povrhu!

   • Borut Stari

    Boli me… kaj si misli kavijar tovarišija in njeni malikovalci. Svoje deklariranje naj si nekam vtaknejo. Če tega ne vedo, je to rt.

   • Borut Stari

    Ponosen sem na to, da mi rečejo domobranec. Branim domovino pred tistimi, ki čuta pripadnosti domovini nimajo. No saj tudi domovine nimajo.So jo prodali.

 • Anton Tič

  Čujte, komar malarija, PIA zemljič in dež…ka pa Boštjan Gorenc – Pižama?…ali Sašo Hribar?…ali Vid Valič?…Toti trije pa so smešni, haa?… Pa še eno fprašanje…Zakaj so fsi stand-up komedijanti levičarji?

  • Anton Tič

   No, pa saj je nekaj stand-up komedijantof desničarjef…samo nehote…so naravni !!!

   • komar marko

    Ne pljuvajo po rdečuhih in se politike izogibajo. Vi pa to enačite, enako kot Nedeljec, vsaka druag stran pljuva po desnici. Sem ga slućajno včeraj dobil v roke, drugače pa ga že 30 let ne BEREM! Ker je PODN, vaš nivo!

  • dež

   Na to temo sta Zrnec in Bizovičar že pred leti vse povedala. To kar nekateri gledate danes je, z redkimi izjemami, bolj ali manj le slaba kopija.

  • komar marko

   Ti bom odgovoril. Ker VSI ki si jih naštel pjuvajo po desnici in se napajajo iz KORITA, do katerega jim dajejo DOSTOP RDEČKOTI. le zakaj so kulturniki tako pljuvali po desnem ministru? Za uslugo jim morajo ti kulturniki LIZATI zadnjo stran in uspešno živijo v simbiozi. žal pa če si razgledan, ugotoviš da so s svojimi šalami kakih 10 zadaj in pripovedujejo PREŽVEČENE STVARI. Žal so za vas stvari NOVE in enkratne in ste jih prvič slišali, zaradi tega, ker v podstrehi ni nič, brez spomina. Tu je POINT KOMIKOV! in vas sesalcev!

   • Anton Tič

    Čuj komar malarija… a bi imel vaš vodja jajca…tako kot naš Borči…in bi se pustil “spečti” pred celo Slovenijo… Tam je sodelovala tudi vaša Eva Irgl…fsaka ji čast…ena redkih desničajef ki ve zakaj se gre…pa še dobra baba je za povrh.

 • Anton Tič

  Rosvita Pesek: “Sprava Janša – Kučan? Ne vem. Bilo bi pa blagodejno, če bi drug drugemu priznala dejanja, ki so bila ključna za Slovenijo in v katerih sta imela vsak od njiju pomembno vlogo. To bi bil dober prispevek v našo novejšo zgodovino.” …Jas, haloški Tunek pa dodajam… A še pomnite tovariši… pred 26 leti je slovenska delegacija z Milanom načelu zapustila 14. izredni kongres Zveze komunistov Jugoslavije, kar je zgodovinsko gledano eden izmed prelomnih trenutkof v procesu osamosvojitve Slovenije… Tudi dr. Janez Drnofšek je ogromno naredil na zvezni ravni… Če ne bi blo teh dveh bi se gnes pozdravljali…”Gde si ti bre” !!!

  • komar marko

   In ti in tvoj medved in neki kori ter mačkon ste trdili in pljuvali o nekem dvoletnem otroku. Ravno tako ste lepili pravljice o ROSVITI na podlagi nekega MIKE STONA. Sicer ne vem kdo je to, baje pa je ON vaše obvezno ČTIVO, še kaki dve leti nazaj!

   • Anton Tič

    A se še spomniš komar malarija… slovenske medije je takrat obkrožila slike objokane Sonje Lokar. “Delegacija Zveze komunistov Slovenije je sinoči ob 22.30 zapustila 14. izredni kongres Zveze komunistov Jugoslavije. Nekaj minut prej je stopila na govorniški oder Ciril Ribičič, predsednik slovenskih komunistov, in pozval delegate iz naše republike, naj zapustijo kongres.” … Ciril, tudi tebi gre zahvala !!!

    • komar marko

     ha, ha, ha. Glede Cirilkota ne bom nadaljeval. Glede sestopa pa ti lahko zaupam, da jih je takratna situacija v SLO prisilila, da so to sprovedli, se potegnili nazaj, nato pa Palčka Smuka lansirali na čelo, zrušili Demos in zavzeli ter POKOPALI SLO državo. Enako delajo še danes. Preberi intervju z OMANOM, boš mogoče kaj dojel!

     • Anton Tič

      Oman ni več verodostojen sogovornik …leta in demenca sta svoje naredila.

     • komar marko

      ha, ha, ha. Palček Smuk je pa zelo kompetenten. In on bo obiskal uradi prvega ministra in naslednji dan bodo VOLITVE. Vem, da živiš nekje v enih rovtah, samo a je tudi BOG tam z praznim žaklom mahal ko je pamet talal.

     • Anton Tič

      V Rovtah je domobranski spomenik!!!

     • komar marko

      ja več bi jih moralo biti, ker te stvari vas OPOMINJAJO in RESNICA vas boli!

  • RATATA

   Ob novem letu sebi iskreno želim “mrtvoudnega” tebe

   • Anton Tič

    Čuj kališnikof ratata… moj ud je trd in pokončen…Moja Julika pravi “Joj Tunek, maš tako “trdoudnega” piceka…Zato te mam tako rada!!!”

  • Kučko pod pručko

   A so te s Kur nagnali, Tunek???

  • Kučko pod pručko

   Problem je v tem, da Janša nima kaj priznati Kučanu. Murgelski škodljivec je veleizdajalec slovenskega naroda in takemu ne bo priznal niti najmalnjše zasluge noben slovenski domoljub. Kakšni domoljubi ste pa na vašem koncu, sem pa na Kurah nekoč že pisal. Vse sem doživel, ko sem bil v vaših krajih in sem se zaradi tega zelo slabo počutil. Preveč se udinjate Hrvatom in vas je lahko sram v dno duše!!!

  • Jovo Jamnica

   Toto, kaj so naši komiji takrat vujšli iz onega kongresa, je pol blo zlorableno. Slovenski folk je pozabo, ko je to gledo takrat po TV Lublana na fsakih poročilah, da so oni še vedno ostali komiji in jih je glih zato meu za hrabre heroje. Zato je pol grato Kučman naš prvi precednik!!!

   • Anton Tič

    Čuj, če Milan kandidira za precednika, ko se bo Borčiju drugi mandat izteko…bo zagotovo spet izvoljen!!! Ad acta!!!

    • komar marko

     Naj proba, to bi bilo veselje soočenje on in JJ na TV! Palček se boji takega soočenja, on rad govori sam, da mu nihče ne oponira.

    • Jovo Jamnica

     To ti pa nebi dau velat. To bi se zgodlo edino f primeri, če bi jegof konkorent biu Janša…

   • komar marko

    Začni pisat v SLO jeziku, ker te ne bom več bral. TOTEKI ste prava katastrofa z vašo TURBO štajerščino, pol je že srbščine primešane pa mislite da je to štajerščina!

    • Jovo Jamnica

     Čuj, nea mi zaj tu plozaj. Jas bom piso, tak ko se meni dopade. Štajerska špraha nima z Srbi dobene veze. Najbol smo pa alergični na Krobocke fremptne ausdruke… Da, Lj, Nj… Hebo te Stanko Vraz…(Jakop Fras)

     • komar marko

      Sem predvideval, da imaš več pameti!

     • Jovo Jamnica

      Zakaj pa bi se mogel izražati po Toporišiću? Kakšno zvezo ima to z mojo pametjo? Velikokrat berem mnenja na kakšnem bavarskem spletnem portalu in tam se nihče ne obregne ob rabi matrnega jezika…

     • komar marko

      Lej, predvideval sem da tudi ti predvidevaš, da lažje berem normalni SLO jezik kot pa da se mučim s TOTIM jezikom, ki mi je tuj. Med sabo se pogovarjajte, ko ste pa na portalu te prosim, da pišeš normalno. samo to sem ti hotel povedati, drugače pa si BERLJIV in nisi NEUMEN. Prav. To je moje iskreno mnenje, če bom kdaj kar koli zapisal bolj negativnega o tebi., da boš vedel mojo usmeritev in mnenje.

     • Jovo Jamnica

      Glej, kadar pišem mnenje resno, težim uporabi kn(j)ižnega jezika. Dan za dnem iščem po spletu posebnosti našega jezika, ki ga zelo cenim. Ker pa nisem slavist, se ob tem “delu” sproščam. Včeraj sem našel tole:
      http://www.voynich.nu/history.html

 • komar marko

  Pravkar sem Juliko videl kolovratiti od soseda k drugemu sosedu. Zgodaj mora začeti. Vse za ljubi kruhek!

  • Anton Tič

   Čuj, as sn Juliko gnes vjutro 2X tresno tak da bolj na široko hodi…Za gnes ma dovolj, jutri pa dobi novo porcijo…kapish???

   • komar marko

    je povedala, da edino prsti ti še funkcionirajo, ostalo je neuporabno, kapiš!

 • Anton Tič

  Čujte, vete kje je problem… Med desnico prevladuje politično skonstruiran in mitiziran pogled, v katerem obstajajo samo “totalitarna” komunistična oblast in demokratična opozicija… pa “junaki” in “izdajalci”… Za desnosučne zunanjega sveta ni, Jugoslavija ni federacija, v katero so Slovenci fstopili prostovoljno in v njej dosegli državnost. Je zgolj sovražna država, ki je na neki zgodovinski točki napadla Slovenijo, ker se je ta hotela osamosvojiti. To vi desničarji poenostavite, da vam vaše ofce verjamejo, samo levičarji temu ne nasedamo. Kapish???

  • Jovo Jamnica

   Zakaj te “skonstruiran”? Nebi blo dovol…konstruiran? Sam fprašam… Pa vstopli v novo Jugo tut nismo glih prostovolno. To nam je politika zrihtala. Že tam od 1848 dalje… To so ble leve ideje. Blajvajs je na to opozarjo, pa so ga levaki preglasili in napumpali slovenski rod, da se mora združit z Balkanci…

   • komar marko

    ha, ha, ha. Lepo si zapisal, pol je bil še nek PLEBISCIT in tako dalje. Po drugi vojni so nas pa PREČRTALI.

   • Anton Tič

    SFRJ je edina ki bi bila…in je tudi bila…tvorba ki je vodila k samostojnosti Slovenije kot države… Samo eni bi vedno radi ostali bečki konjušari.

    • Jovo Jamnica

     Ne, ne. Si pozabo na Zedinjena Slovenija… ?

     • Anton Tič

      Zedinjena Slovenija je bil prvi poskus Slovencef ampak ni imel nobene perspektive v Afstrijskem cesarstvu v okviru Habs. monarhije in premočne Nemčije… Južni Slovani so bli naša rešitef.

     • Jovo Jamnica

      Nas, Slovence, so že Rusi v 10. stoletju, čisto podjarmili in nas porusili. To se je dogajalo na daljnem severu. Naša prestolnica je bila Novgorod. Zvezi ruskih plemen se nismo uspeli upret, saj smo bili Slovenci v bistvu majhno miroljubno pleme. Tej nevarnosti asimilacije so se naši predniki postavili po robu že nekaj stoletij preje, z delno selitvijo po Jantarni cesti v smeri juga. Naše napredovanje so ustavili Langobardi v Benečiji. Dolina Rezije je dokaz, da smo se ob stiku z domorodnimi Kelti, navdušili celo nad njihovo glasbo…

      https://www.youtube.com/watch?v=LN4Yu22-zhY

     • Anton Tič

      Ja Jovo maš praf…tudi ameriška country glasba…izvorna…je najbolj sprejela keltski melos…zlasti irski… Jas pa govorim o novejši zgodovini…zgodovini 20 stol. Južni slovani so nas dokončno rešili…Saj smo tudi z njimi imeli probleme a vendar…saj brez problemof nikjer ne gre… Če pa že pišema o celotni zgodovini Slovencef…desničarji trdijo, da so oni sami…brez nobene pomoči ustanovili Slovenijo…Voluharji !!!

     • Jovo Jamnica

      Ko so Slovenijo mednarodno priznali, so bli na oblasti skoro sami komiji. To se pravi, da “desni” niso meli kaj praskat. Keri so bli “desni” na oblasti, leta 1991??

  • komar marko

   O čem bluziš. V YUGI naj bi SLovenija dosegal državnost. In ti ti razlagaš našim vnukecem. Če bi imel moč te bi takoj nagnal iz prosvete.
   Kot drugo pa delitev potrebujete VI. Brez tega ste samo še kup smeti, ki ih tudi reciklirati več ne moreš. Le na podlagi PRAVLJIC lahko CUZATE in se greste maškarade. Joj, kaj pomeni prazen žakel, ki ga je imel za vas BOG glede pameti! Nisem vedel da bo tako hudo!

  • Anton Tič

   V resnici je k demokratizaciji Slovenije in k osamosvojitvi prispevalo več dejavnikof. V grobem bi reko: alternativna glasbena in druga kulturna gibanja (Laibach, Pankrti itd. itd… meščanska opozicija iz kroga Nove revije (Spomenka in Tine Hribar, Rupel, Pučnik, Bučar, Jambrek, Grafenauer itd.) in iz heterogenega pisateljskega društva… kritični tisk (zlasti Mladina) in reformirana ZKS ter z njo povezane druge družbenopolitične organizacije…ZSMS, ki je že takrat bla nekje med oblastjo in opozicijo… A vi desnosučni to razumete?…Ni samo vaša zasluga…zasluga je malo širša…Kapish???

   • Anton Tič

    Čujte, Kučan je bil za precednika precedstva CK ZKS izvoljen na 10. kongresu, ki je bil od 17. do 19. aprila 1986 v Ljubljani. V sklepnem govoru se je zavzel za temeljito reformo in demokratizacijo ZK, pa tudi Slovenije in Jugoslavije. Izrekel se je proti pofprečnosti, katere vzrok je videl v uspavanosti Slovencef z življenjem v Jugoslaviji. Po njegovem je bila prihodnost v tehnološkem razvoju, primerljivem s tistim v svetu.

    • Jovo Jamnica

     Ja, Kučman pa se je glih na tehnološki razvoj spozno. Me zanima, kaj bi delo, če bi ga takrat keri za Delta Partner comp postavo…

    • Caetano

     To je bila ”demokratizacija” v smislu perestrojke in ne parlamentarne demokracije in človekovih svoboščin zagotovljenih z ustavo. Kučan je dal jasno povedati da prava demokracija ne pride v poštev. Udba pa je disidente zasledovala in preganjala. So pa bile okolnosti, notranje in zunanje, ki so CK-ju premešale račune, kot sem jih že večkrat opisal.

   • orsa

    Zasluga vas levičarjev, ki ste se skrivali po bunkerjih!
    Od naštetih zgoraj si pozabil še dva najpomembnejša moža slovenske osamosvojitve Janeza Janša in Toneta Krkoviča – seveda v takih primerih deluje haloška šmarnica.

 • Olga

  Ovadbe! Janša je hotel transparenten pokojninski sistem in individualne račune! Seveda so privilegiranci noreli po Ljubljani, saj nam vsem kradejo iz pokojninske blagajne vsem! Vsi, ki so odgovorni naj osebno odgovarjajo! Edina rešitev so volitve, lustracija in RED!

  • Jovo Jamnica

   Pa ti kuj durh tečnariš z toto lustracijo. Povej rajši, kak naj mi, drugorazredni”, koga lustriramo? Z revolucijo??? Če grem na barikade, keri jih bo postavo in komu bom pol probo krof zasukat. Keri mi bo povedo, totemu ja…totemu pa ne??? Mahnić???

   • Olga

    Saj se sami lustrirate! Ste proti demokraciji in pravici človeka do svobode govora in mišljenja! Zakaj stalno nadlegujete ljudi na portalu in jih želite zaradi drugačnega mišljenja? Zato, ker bi bilo konec privilegijev, začeti bi morali živeti od svojega dela, penzije bi imeli pa tudi take kot ostali!

    • Jovo Jamnica

     Daj, daj, koga te jas žalim? Tebe???

     • Olga

      Rekla sem: ljudi, uporabila sem zaimek: jih! Mene ne ganete!

     • Jovo Jamnica

      Kere ludi? Fse pofprek??? Kaj ti nisi “ljudina”??? Nea zastopim…

  • orsa

   Bravo, super!

 • Olga

  Levaki so spet ogroženi! Čisto se jim sfuzla, kadar morajo braniti “tekovine revolucije”! Začnejo si kar sami pisati! Srp, kladivo, zvezda… Vse koraka na smetišče!

  • Jovo Jamnica

   Pa ti si taprava “tekovina revolucije”.

  • Anton Tič

   Tito: “Drugovi! Borci, komandiri, komandanti i politički komesari! (…) Još silnije uništavajmo okupatore, ustaše, četnike i domobrane!”

   • Jovo Jamnica

    Četniki so bli taprvi, keri so se resno postavli proti “Švabom”. Samo Engleži so jim pol, leta 1943, skočli f hrbet in so rajši Štalina poslušali… Je pa res, da je blo za taki scenarij krivo to, da so Engleži fentali Aleksandra Obrenovića, tam, leta 1903. Nea vem, če niso meli tu polek prstof prostozidari…

    • Caetano

     Četnike so v takšen položaj pripeljali namerno komunisti ob ”asistenci” ustašev.

     • Jovo Jamnica

      Največjo krivdo pogroma nad četniki nosi kvizling Milan Nedić. Njegovo zadnje zatočišče je bil, kako pomenljivo…avstrijski Kitzbühel…

     • Caetano

      Nedič res nosi svoj del krivde, vendar ne največji. Ko je Draža hotel ustaviti kom. revolucijo še v kali poleti 1941 skupaj z žandarmerijo, je Nedič to preprečil češ, da so najbolj nevarni pristaši Londona.

   • traktor

    Kuga je Tič, si požrl viagro pa ratal Fogglof?

 • Olga

  Vse levaki, ki so se ujeli na spodnji trnek, pozdravljam in jim želim srečno novo leto!

  • Jovo Jamnica

   He,he,he, keri ti verjame, skupo bi te platil. Zares bi nas najrajše v žlici vode ftopila…

 • Viktorh

  Čestitam, barabe, pokvarjene.

 • radames

  “…se je zaposlil v družbi 2TDK…”

  Že zvonijo alarmni zvonci. Tovariš Dragonja se je v 2TDK zaposlil zato, ker bodo tam “naši” cuzali velike denarčke. Ta gradnja bo stala 2x-3x več, kakor bi morala. Prefriganci in faloti dobro vedo, kje se morajo “zaposliti”. Delali pa tako ne bodo nič.

 • Mihilus

  Brez veze se sekirat glede pokojnine, ker jih v roku 10 let ne bo prejemal več nihče oz. bodo samo simbolične.

  • KAPIBARA

   Še vsega bo, samo nas ne bo..

 • dr Janez Sveti

  Težko je konkurirat pošteno podjetjem, ki so v lasti države.
  Dr Janez Sveti genij

  • traktor

   Oprosti, toda to sploh ni mogoče.Državna podjetja so subvencionirana, izguba se pokrije z našim denarjem itd.

 • xtc

  Teh primerov je še več;še več pa jih je pri “podjetnikih” ;vendar le pri tistih iz “pravih” strank(tam se to tolerira);ki “pridno ” odvajajo del prejemkov in denarja “našim” oni pa skrbijo ;da zadeva ni kazniva_ja dobrodošli slovenska realnost:
  In potem se čudite ;da nas Avstrijciizganjajo_zakaj že?
  Izgovor ;da zato ;ker smo Slovenci je ;propaganda za mazanje oči neumnim Slovenčkom;pravi razlogi so precej podobni opisanemu:

 • tomo

  direktor podjetja gnamuš pa nov mercedes za 250000, ne razumem pa zaposlenih “90% jih je iz bivse juge”, da ga ne zgrabijo za ovratnik……….

 • airways

  Svinjarija! V zapor z njimi – vodstvom!

  To so kriminalci – kleptomani!!!!! Cerarjeva kleptomanska banda!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!