Napovedi nemškega gospodarstva nakazujejo novo krizo, proti-gospodarsko naravnana slovenska vlada pa napoveduje povišanje davkov!

Družba levih populistov. (Foto: STA)

V poslovnem svetu danes odmeva novica Nemške industrijske zveze BDI, ki je znižala oceno rasti nemškega gospodarstva na dva odstotka. Slovenija je zaradi izvoza eksistenčno vezana na Nemčijo, poslabšanje razmer bo tako občutilo tudi slovensko gospodarstvo, toda ali je slovenska vlada že pripravila ukrepe na odgovor ohlajanja nemškega in globalnega gospodarstva? Odgovor je vsem znan, radikalno leva koalicija ima v koalicijskem sporazumu celo novo povišanje davkov, kar bo dodatno ubijalo podjetniški razvoj.

Iz Nemške industrijske zveze BDI so sporočili, da bo nemško gospodarstvo v letošnjem letu predvidoma zraslo za 2 odstotka, kar je manj od prejšnje ocene, ko so predvideli 2,25-odstotno gospodarsko rast. Dieter Kempf, predsednik BDI, pojasnjuje, da je do znižanja ocene prišlo zaradi šibkejšega povpraševanja po nemških izdelkih. Rast nemškega izvoza bo namreč v letošnjem letu predvidoma znašala 3,5 odstotka, kar je manj od prej predvidenih 5 odstotkov. Razlog za to sta nestanovitnost trgovinske politike zaradi politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa in povečevanje poslovnih tveganj, je še pojasnil Kempf po poročanju Jutarnjega. Bojijo se namreč vplivov t. i. trgovinske vojne med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, ki bi se dodatno zaostrila v primeru, da Trump uvede 25-odstotne carine na preostali kitajski uvoz v ZDA v vrednosti 267 milijard ameriških dolarjev.

Kako smo na ohlajanje nemškega gospodarstva pripravljeni v Sloveniji?
Za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo Nemčija predstavlja najpomembnejšo izvozno partnerico, zato bo vsak premik nemškega gospodarstva čutilo tudi naše gospodarstvo. Kar je še bolj zaskrbljujoče, pa je popolna nepripravljenost slovenskega gospodarstva na morebitno zaostrovanje razmer v globalnem gospodarstvu.

Pod vodstvom vlade Mira Cerarja smo kljub razmeroma hitri gospodarski rasti ter rasti izvoza izgubili štiri leta časa, ko bi lahko stabilizirali javne finance in se tako pripravili na morebitno novo finančno krizo. Po podatkih statističnega urada višina javnega dolga še vedno vztraja pri vrtoglavih 75 odstotkih BDP, prav tako pa bi gospodarstvo težko preživelo dodatno poviševanje davkov. Stopnji DDV še vedno ostajata pri 22 in 9,5 odstotka, kar naj bi bila krizna raven in je pod vlado Mira Cerarja postala stalna raven, dodatno je v okviru t. i. »mini reforme« Cerarjeva vlada podjetnike za trud »nagradila« s povišanjem davka na dobiček pravnih oseb s 17 na 19 odstotkov, ni nam pa treba poudarjati niti tega, da je delo nadpovprečno obremenjeno, in to progresivno, kar posredno destimulira ljudi od dodatnega dela, učinkovitosti in inovativnosti.

Upoštevajoč okoliščine so naravnost grozljive napovedi koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, katere članica je tudi skrajna Levica, ki z napovedovanjem povečevanja državne porabe, ki jo bo financirala z dodatnim obdavčevanjem, utegne poslabšati razmere ob morebitni krizi do te mere, da postanemo nova Venezuela!

J. Ž.

 • Simon Novak

  V poslovnem svetu danes odmeva novica Nemške industrijske zveze BDI, ki je znižala oceno rasti nemškega gospodarstva na dva odstotka. Slovenija je zaradi izvoza eksistenčno vezana na Nemčijo, toda ali je slovenska vlada že pripravila ukrepe na odgovor ohlajanja nemškega in globalnega gospodarstva? SEVEDA, naša vlada ima kristalno kroglo in je vse to, da so znižali oceno rasti v Nemčiji, videla v njej že daleč nazaj. In žal jim je, vlada je sestavljena komaj slaba 2 tedna, ampak danes bodo takoj pripravili ukrepe, to je za slabo minutko dela, zahojeni đešnjaki. Bravo, J.Ž., še eden izmed tvojih briljantnih člankov

  • xtc

   Sej ni važno za Nemčijo važno je da SLO Levoi bankrotirate.,kar tudi boste-kmalu.

 • Common Sense

  In od kdaj so levičarji gledali kaj več naprej kot do naslednjega vikenda? A, če smo res fer, je treba povedati, da se zmerna desnica v Sloveniji topogledno tudi ni ravno izkazala. Janševa vlada 2004-2008 je namreč prav grdo podcenila znake prihajajoče krize. Še več, na glasnim pozorilom se je celo posmehovala. In, dva meseca pred propadom Lehman Brothers JU povečala plače za lepih 20%.

  No, okay. Sedaj smo v 2018.

  Kolikokrat moramo državljanke in državljani RS še dobiti po buči, da se streznimo in začnemo upravljati z državo kot dober gospodar in ne kot pijanček, ki leti v trgovino po flašo vina, takoj ko se mu spet nateče za 1,2 eura?

  • Steiermark

   Ko se že spuščaš v komentianje in kritiziranje JJ vlade in njenega dobrega vladanja,ali misliš, da bi morali imeti jasnovidce v svoji vladi, da bi jim tile pogledali v kristalno kroglo in rekli, da bo propadel Lehman Brothers….. Če si pa pošten in imaš spomin, so pa ravno oni pripravili program, kako ublažiti krizo, je pa njihovi nasledniki niso upoštevali ampak so zviševali javni dolg in razsipavali z denarjem, ki ga ni bilo…..puf na puf, tako maneken, kot ona prešvicana magistra, nadaljeval pa je s tem tudi “najbolj etični in moralni” z mehkim, ki ga niti juncker ne šmirgla več….babe so mu pobegnile……le zakaj? Morda zaradi njegove “izžarevajoče moškosti”…..ki jo je kazal tudi pri iskanju rešitev, ki so mu bile suflirane iz murgel!

   • Common Sense

    Saj ti dam večinoma prav. A roko na srce, če bi gospodje v gospodarskem in finančnem ministrstvu v takratni Janševi vladi spremljali novice v strokovnih krogih, bi vedeli, da se nekaj slabega pripravlja že več kot eno leto. Saj je bilo vse totalno pregreto. Ker, kakorkoli obrneš, krizo smo dočakali “pod njihovo komando”.

    Če vodiš državo je ena od tvojih nalog, da si obveščen in da gledaš daleč v naprej. Drži, da ni bilo možno vedeti, da se bo sesul Lehman Brothers točno takrat (nihče ni vedel), ampak lahko bi bili malček bolj previdni, tako pa so dolivali bencina na ogenj in državi nakopali ogromno povičanje javnih stroškov ko je bilo to najmanj potrebno. Je pač bilo všečno deliti cukrčke tik pred prihajajočimi volitvami. Saj so tudi desničarji samo ljudje (oz. politiki), ne?

    Kot sem v omenjenem komentarju tudi navedel je pa potem kasnejša Janševa vlada res sprejela ZUJF in to ji štejem v plus – akoravno je s tem zavrla gospodarsko rast. In res, močno dvomim, da bi kakšna levičarska to zmogla oz. sem prepričan, da ZUJFA vlada, kot jo imamo danes niti slučajno ne bi sprejela.

    Then again, mogoče bi pa tako bilo bolje. Mogoče bi pa bilo bolje, da ne bi sprejeli ZUJFA in bi “fasali” trojko. Sedaj bi že počasi bili ven iz največjega sranja, očiščeni polovice levičarskih nebuloz in priseskov.

    Lep dan na Štajersko!!!

    • Steiermark

     Hvala za lepe misli in želje, vendar se trenutno nahajam na Teritorio libero di Trieste. Pa tudi tukaj imamo lepo in sveže vreme.

   • Simon Novak

    Dobrega vladanja? Ha ha ha

 • xtc

  Na vidiku je nova kriza in to ubijajoča,čeprav ekonomisti gasijo paniko je jasno ,da je vse bolj neizbežna saj ZDA vse bolj ščitijo sebe,kar je logično to pa za posledico vvleče krizo na kitajskem in še kje.
  Seveda pa velja omeniti ČUDOVTO NOVICO,danes so z oblasti ZBRCALI še enega smrdljivega EU socialista Loeffena pokveko socialistično.
  Švedska očitno krepa proč od smrdljive leve politike,morda je še upanje zanjo .

 • Morala

  Če postanemo kot Venezuela, takrat pa verjamem, da bo narodu zavrela kri-levim in desnim…kontejnerjev bo premalo pred parlamentom…

  • večni srb

   Edino, kar imamo mi skupnega z Venezuelo so naše naravne zaloge ogljikovodikov, v obliki lesnih briketov, pomešanih z ostanki lubadarjev.
   Ko bo še to zmanjkalo, se bomo lahko primerjali edino s Kninsko krajino, tudi klimo bomo imeli podobno.

  • Simon Novak

   Đešnjaki sanjate Venezuelo, Tita in Kučana

   • Morala

    Piši slovensko…zate je vsak desni, ki misli drugače in ne piha v isti rog kot ti in tebi podobni…

    • Simon Novak

     Ne desni, đesni…desni ste nehali biti, ko ste za finančno svetovalko vzeli Dijano ĐuĐić

 • Franc Šink

  Saj levica ne bo nič kriva. Kriv bo tuji kapital in zunanji sovražnik.

  • Common Sense

   Franc, bolje je težko povedati. Pred svojimi volilci bo Levica se hvalila, kako do dosegli zvišanje minimalnih plač. Za ostalo bodo krivi grdi, zli kapitalisti.

  • Simon Novak

   Kaj bo levica kriva za svetovno krizo?

 • garfi

  komunajzarski Bandi, ki nam vlada-krade je vseeno
  za njih bo vedno vsega dovolj in že imajo naše milijarde

 • Franc Šink

  Kdo ima daljši nos.Drugi iz leve, ali drugi iz desne? Oba imata pa špičasta.Poglejte sliko zgoraj in ugotovite sami.

 • večni srb

  Dobro jutro!

  Ne rabijo podalpskih ciganov, nismo še zreli, ne razumemo in se ne znamo obnašati, preveč stanemo in preveč šlampasto naredimo. Sicer je pa lepo, da jim nismo delali probleme s sodobnimi sužnji, ki bodo nadomestili tudi štajerce, ne vem pa kako mislijo od socialnih problemov pobrat davke.

  • Waltter

   cisto normalno zapleni se jim premozenje saj ima vecje stevilo prejemnikov se vsaj svojo hiso ali stanovanje..

 • samsara

  Je že vodja tovarišije rdečega polmeseca povedal, da je izvoz ahilova tetiva Slovenije :-)

  • večni srb

   Ostalo so pa vse kanibalizirali in posilili, da so lahko ustvarili ugodno poslovno okolje za nemce.

 • Haloški Tunek

  Še enkrat ponavljam…moja plača je moj čisti dobiček. Tudi podjetniki ki imajo čisti dobiček, in ga ne vlagajo nazaj v podjetja, naj plačajo… Slovenija je na žalost dafčna oaza za kapitaliste…naše delafske plače pa so abnormalno obdafčene. Ad acta !!!

  • RATATA

   Ej bolnik, prijavi kotel za žganjekuho tako kot je predpisano!

   • Haloški Tunek

    To pa ne…he he. Nikogar nič ne briga moj kotel…tudi tebe ne :)

    PS: Nisem bolnik. Redno pijem šmarnico in se me bolezen boji… Kapish?

  • Slovenec

   F kot v?

  • Cmerko

   Zakaj ne odpreš podjetje?

 • Waltter

  To kar objavljate v tem clanku je pristranska ocena stanja ki so jo postavili nemci, gre predvsem za upad zaradi njihovega trmarjenja in neupostevanja da je Trump za boga se vedno predsednih ZDA, pa naj si bo odbit ali pa ne. Ne nazadnje je padec gospodarske rasti povzrocila tudnji njihova petegancija z izpusnimi plini v avtomobilski industriji ter njihva zvesta paradrzavna banka Deutsche Banke, ki je ravno tako bila vpletena v skandale. Kazni ji so jo placali so prenesli na vse davkoplacevalce.

 • Miro Jereb

  Je že vodja tovarišije rdečega polmeseca povedal, da je izvoz ahilova tetiva Slovenije /copy paste/

  Mesec, Kordež, Tomič mornarji na ladji norcev…

  Pri teh zadolžitvah slovenije in pri teh apetitih trošenja države je vsak govor o deljenju nekega dobička v korist davščin popolnoma odveč. Še vedno zapravljajo denar, ki še ni bil zaslužen. Da bi mesec vsaj kakšen izpit naredil, da bi bilo violetki jasno da je grda in da ne bi mel šarac popravne na šoli bukovine. In če bi imela koza dolg rep…

 • Aron

  Ko je pa Mesec objasnil, da je odvisnost Slovenije od izvoza ns sever ahilova peta, ste ga pa na kriz pribijali.

  • Vera

   Nisi razumel Meščevega stavka , pa še danes ne veš kaj pomeni !

  • stajerc5

   Taksnega trotla kot si ti, pa se ne, nemogoce!

 • Jurko

  Velik tega je nabijanje. Levica je res zblojena ampak pod Cerarjevo vlado smo videli zmago nad recesijo. XD

  • xtc

   Tepec zahojen,rtisto kar je sprejela vlada JJ je reševalo Jokavčka tokrat bomo lahko videli kako boste levi idioti zmagovali nad to recesijo-ja enako kot v Yugi-finančno crklnili.

 • Vera

  Neizobraženi Mesec je izjavil : ” Gospodarstvo je ahilova peta ” . Ja kdo pa dela za plače , če ne gospodarstveniki ?

 • luckyss

  Itak bo svetovna gospodarska kriza prišla jutri ali pa čez leto ali dve…
  In to ne bo odvisno od tega, če bo slovenski podjetnik ob koncu leta kupil 14 ali 19 metrsko jahto..
  To podjetniško jamranje tistih, ki delavce plačuje na meji revščine, je le kruljenje prenažrtih prascev..
  Tokrat ima levica prav, treba je ustaviti ta beg usposobljenih delavcev na sever..
  To lahko ustavimo le s tem, da imajo kapitalisti manj dobička in delavci plače dostojne zaposlenemu človeku..Davek na dividende kapitala in davek na dobiček sta pri nas še vedno bistveno manjša kot v Avstriji ali Nemčiji…je pa res da ima Bosna te davke bistveno nižje..”štekate” poanto idioti ?!
  Da ne bodo na koncu “migranti” imeli več dohodka kot zaposleni Slovenec na “minimalcu”
  Dajte se malo pozanimat o čem sploh debatirate ovce strankarske..

  • učko

   Pa kako dodatna obdavčitev podjetnikov rešuje plače delavcev, bumbar pasji?!!

   • Simon Novak

    Nobena dodatna obdavčitev ni predvidena, malo se izobrazi, preden pišeš o tistem, o čimer nimaš pojma

 • Osti jarej
 • Haloški Tunek

  Čujte, družba, ki dopušča, da jo zavaja sramoten tisk ala Nroa24TV, se samo pomika proti sovraštvo in nasilju. Eni levičarji smo soočeni z napadi in obtožbami, ker ne sledimo slepo nacionalistični propagandi Janeza Janše.

  • xtc

   Zato vas hujskače brcajo od povsod danes ste poleteli na švedskem.

  • Common Sense

   Ah daj Tunek, pusti te že enkrat tega Janšota :) Kaj bi bilo, če bi njega avto povozil jutri? Kar naenkrat vsi problemi rešeni? Vse bolje? Daj raje malo šmarnice še spij. Na zdravje! :)

   • domovina mili dom

    Boljš bi blo kićana, no, za primerjavo.

   • Simon Novak

    Vse bolje

  • učko

   Jah, levuharsko, voluharsko, zločinsko rdečkarsko fašistično golazen bo treba pospraut u smeti !

   • Simon Novak

    Ja, zahojeni đešnjak

 • Slovenec

  Ja, kaj pa ste pričakovali od Šarca in levakov? Jaz sem to potezo že napovedal in uresničila se bo. Ljudje pa nič ne demonstrirajo. Če bi take poteze naredil
  Janša bi pa takoj sli na ulice.

  • Zgornji

   Ja, Parazit itak ne zna drugega kot pa samo krasti in krasti z davki in kaznimi !!! ! !!!

   • Simon Novak

    Kakšnimi kaznimi?

    • Zgornji

     Denarnimi .

     • Simon Novak

      Za?

  • Simon Novak

   Seveda

 • Igor Kavalar

  Dieter Kempf, predsednik BDI, pojasnjuje, da je do znižanja ocene prišlo zaradi šibkejšega povpraševanja po nemških izdelkih.

  Dobro jutro. Ja kdo pa ti misleci mislijo da v večini ima keš in da masovno kupuje nemške avtomobile? Iran, Pakistan, Alžirija? Vse kar je Trump rekel, je da želi FAIR TRADE (pošteno trgovino).

  2.5% carina na nemške avtomobile v ZDA in nato nemških 10% na ameriške avtomobile v Evropo, pol ti pa še Evropejci upajo jokati o nepravičnosti!

  Danes so se butli iz Evrope tipa Mogherini pogovarjali kako bodo prek neke novo izumljene firme prešli preko ameriških sankcij da bodo lahko poslovali z Iranom. Zgleda da si Evropa resnično želi kazen za to dejanje z 20% tarifo na uvoz avtomobilov v ZDA!

  Povpraševanja je manj tudi zaradi političnih razlogov. Mnogi ne mislimo niti enkrat več v življenju kupiti nemško ali katerokoli znamko blaga (tudi slovensko) pa tudi če so najboljši in najcenejši.

  Bi kupil BMW, Mercedez, Audi, VW?
  Hvala lepa se raje furam z letečo preprogo, kot da bi podpiral ilegalce.

  • stajerc5

   Hihi, ima te tepihe tudi Amazon na zalogi? Sam vprasam, ziher je ziher…

   • Igor Kavalar

    Jaz sem mislu bl na letečo preprogo domače izdelave made by our famous Šivilja d.o.o. :)

 • tramal

  Sedaj so nas komunajzerji že tako zapufali da ne bo več mogla pomagati trojka ,temveč deseterica.

  • stajerc5

   Jaz sem bolj za 9″- ko…, puta xy!

 • Olga2345

  Bravo Trump! Levičarje uči kozjih molitvic!

  • Black_hawk

   dela kar je prav

 • domovina mili dom

  Na vse zadnje ne verjamem več v Raj. 70 let mi ga obljubljajo komunisti, pa ga še ni na zemlji. Morda je v Venezueli. Ah ta lokacija pa je zame predaleč.

  • stajerc5

   Naj te ne skrbi oddaljenost… Venezuela bo prisla sama k nam!

   • Zgornji

    ;-)
    Ja, Žal Res :-(

   • Simon Novak

    Ja, jutri že

    • Hermannn

     Opa, “venezuela” se že dlje časa ponovno plazi po dolinah šentflorjanskih. Ker kaže zobe, ljudje mislijo, da je njim prijazna in jo vabijo medse.

     • Simon Novak

      Pa ti si genij

 • Ana Job

  Če bi ti zahrbtni prasci obljubili povišanje davkov v predvolilnem času jih zagotovo ne bi volil nihče z zdravo pametjo .

  Res strahopetno in klavrno, tipično za komuniste . To bo res tako kot prav JJ. “Najkrajša vlada doslej, ki bo uvod v novo uspešno vlado!”

  • Simon Novak

   Ne vem, na katero uspešno vlado misliš?

  • Hermannn

   Torej verjameš, da so jih volili ljudje z zdravo pametjo?! Ne bo držalo.

 • Rožle

  Bolan narod … posledično

  gnila vlada …
  gnili zakoni …
  gnil pravosodni sistem …
  gnila država …

  uspeh zagarantiran, …

  • Zgornji

   Ja, : uspeh Propadanja Zagarantiran !!! ! !!!

 • Zgornji

  NAMESTO DA BI ZNIŽEVALI DAVKE, JIH TI ZLOBNI PARAZITI ŠE CELO POVEČUJEJO !!! ! !!!

  • Simon Novak

   Zlobni parazit ti je ata, ki te je naredil zahojenega

 • montyamp

  KOMUNISTIČKA PARTIJA SLOVENIJE JE BILA USTANOVLJENA 1920

  Koliko bankrotov so nam nakopali rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Koliko Slovencev so nam poklali rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Koliko denarja so nam pokradli rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Koliko živih Slovencev so zazidali rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Koliko ljudi so po krivem obsodili rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Koliko davkov nam bodo nabili rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  Imamo združenja zveze NORCEV , to so rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???
  UDBOVSKA DECA , gošarski mladiči , rdeči fašisti , ki so hujši od Hitlerja ???

  • Simon Novak

   Pozabil si vzeti tablete

   • Hermannn

    ….. jih pa očitno ti nisi pozabila.

 • učko

  To je pa za to tako, ker nimamo v Zloveniji niti ene normalne politične stranke. Nasproti režimskim strankam je samo FARŠKA SDS, ostale dve, tudi farški stranki NSi in SLS celo odkrito kolaborirata z režimom in se samo pretvarjata glede tega tako, da jih naivne desnosučne ovce volijo na volitvah.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!