Nesposobnost slovenske vlade – Hrvatom bomo dali milijone, da bi Italijani kupili Cimos

Foto: STA

Prodaja Cimosa se vleče že nekaj časa. Zdaj pa smo končno prišli do zaključne faze prodajnega postopka. V nekaj dneh bo jasno, ali bo italijanski velikan Palladio Finanziaria kupil Cimos. Kupnina je smešno nizka – dobrih 100.000 evrov. Ogromen pa je nevidni del. To so terjatve. Italijani bi z nakupom Cimosa prevzeli okoli 115 milijonov terjatev, ki si jih je v zadnjih letih nakopal Cimos. Te naj bi bile poravnane le 14-odstotno, zato je delež terjatev, ki bi ga v primeru nakupa plačali Italijani, še vedno ogromen.

Cimos je v zadnjih letih začel močno padati. Leta 2007 je imel Cimos še 7840 zaposlenih, leta 2015 pa je imel že manj kot 5000 zaposlenih. Prihodki od prodaje so bili v zadnjem času najvišji leta 2011 – 455 milijonov evrov, leta 2015 pa so padli že na 326 milijonov evrov. Največji problem Cimosa pa so bila posojila. Od leta 2009 do leta 2015 je Cimos skupno dobil kar 3 milijarde 700 milijonov evrov posojil.

Hrvaška slaba banka toži Cimos
A pri prodaji podjetja se je zataknilo že pred časom. Hrvaška slaba banka (DAB) je marca 2016 vložila tožbo proti Cimosu zaradi skoraj dve desetletji starih dolgov do Riječke banke. Samo posojilo je znašalo 20,2 milijona evrov, zaradi zamudnih obresti pa bi se lahko ta vsota podvojila. DAB je dolg prevzela, ko je šla Riječka banka v stečaj, v 16 letih pa se s Cimosom niso mogli dogovoriti o poplačilu.

Italijanski velikan, ki je pred letom že odstopil od nakupa, je zdaj spet zainteresiran za Cimos. A očitno postaja, da skupaj s kupnino ne želi prevzeti tudi dolgov, ki jih ima Cimos do hrvaške Slabe banke. DAB in Palladio Finanziaria se očitno nista sporazumela glede poravnave tega dolga. A nič zato. V zgodbo je vskočila Slovenija in aktivirala DUTB. Da bi Italijani kupili Cimos, bo DUTB prevzela slabe terjatve Hrvatov.

Kaj to pomeni? Slovenska država bo zasebne dolgove Cimosa spet krila z davkoplačevalskim denarjem, ker jih italijanski kupec ne želi kriti. S tem Palladio Finanziaria efektivno znižuje kupnino in izsiljuje DUTB, ki želi, da je prodaja Cimosa uspešna. Hrvaška DAB tako prodaja dolgove Cimosa nazaj Sloveniji. Za koliko bo DUTB kupila dolgove, še ni znano, govori pa se o 5 milijonih evrov.

Slovenska vlada ni sposobna prodati niti enega podjetja
Vidimo lahko, da Slovenija ni sposobna prodati niti enega podjetja, ne da bi osiromašila proračun. Italijansko podjetje bo kupilo Cimos, a le, če DUTB prevzame terjatve hrvaške DAB. Tu se kaže vrhunska sposobnost ministra Počivalška, da troši denar državljanov. Gre še za en poraz DUTB, ki ima zdaj domače socialistično vodstvo. Cimosa ne želi kupiti nihče drug, za to prodajo pa bomo Hrvatom podarili denar slovenskih davkoplačevalcev.

Darilo, ki ga bo dala slovenska vlada Italijanom, pa bodo ti s pridom izkoristili. Cimos bo pod njihovim vodstvom “čudežno” postal dobičkonosno podjetje, ki bo zlahka odplačalo obveznosti. Predvidevamo lahko, da se bo ponovila zgodba Heliosa. Tako se bo še enkrat pokazalo, da je eden od največjih problemov slovenskega gospodarstva državno lastništvo. Strici in nečaki iz ozadja, ki upravljajo z državnimi podjetji, jih izčrpajo in denar privatizirajo, ostanke nekoč uspešnih podjetij pa za drobiž prodajo tujcem. 

Ob vsem tem pa je najbolj žalostno, da sta minister Počivalšek in premier Cerar ponosna na takšne manipulacije in jih v javnosti predstavljata kot uspehe.
Aleksander Rant
 • Brane

  Še huje ustaško gospodarstvo je dolžno slovenskim bankam preko milijarde pa politikantske opice niti ne pomislijo,da bi jih tožili tako, kot Reška banka Cimos. Banda !!!

  • Olga

   Hrvaška ima demokratično vlado! Kdo nam je kriv, če se naši šolajo pri Bavconu? Oni so usposobljeni le za “narodnega sovražnika”! Še Demšar je šel delat magisterij na zagrebško pravno fakulteto, ki ni komunistična!

   • lukamiha

    , pa so tako neumni, da jih ne

    Bravo Olga, same resnice in to bi moralo Slovence zbuditi! Težava so samo mediji in par demokratičnih je res premalo, da bi te zaspance dregnilo nekam, kjer bi jih zbudilo!!

    • Olga

     Kot bi bili zadrogirani! Izgubljamo dragoceni čas, zaostajamo za svetom in tonemo v revščino!

 • PIA PlA

  Tudi Banko Koper so že pred mnogimi leti podarili špagetarjem. Se je kdo kdaj vprašal zakaj?

 • janez.pokoncni

  3,7 miljarde kredita v 6 letih?? To je povsem “odpeljana” cifra. Če 3.7 miljarde delimo s 5000 dobimo 740.000 na zaposlenega ?!?! Od leta 1991 sunem na gobec vsakega, ki zagovarja državno lastnino sedaj vidim, da bi ga moral ustreliti.

  • Poštenje velja

   Pocrpali so ga nasi in je ze na varnem.

   • janez.pokoncni

    Ne, saj tega denarja niso zagonili (del ja) tisto, kar res bode je, kako pri vragu taka greznica dobi toliko denarja??
    Tukaj gre za kratkoročne kredite (posodili, vrnili, posodili, itd.) ampak vsem nam je jasno, da je za vsak sposojeni evro potrebno plačati stroške (odobritev, obresti). Tudi, če so za 3.7 milijarde plačali zgolj 0.1% je to strašna cifra = 3.7 mio pa sem prepričan, da so plačali več.
    Sicer pa imamo v tej kratki zgodovini nekaj podobnih primerov. Prvi tak velik met slovenskih “ekonomistov” smo gledali v TAMu, ko je Tajnikar zagonil silne (naše) milijone.

    • tzt

     Če me spomin ne vara, je Tajnikar zabrisal v smeti 300 nečesa (M)? Pa BMW je hotel kupiti propadajoči TAM za 1 DEM. Komunisti so rekli ne in raje zagonili denar.

     • janez.pokoncni

      Tajnikar, Mencinger in ostali kaviar socialistični “ekonomisti” ter “pravniki” tipa Ude, Pirnat, itd. so neposredno krivi tudi za već smrti. Njihov prispevek k uničenju države, izselitvi tisočev ljudi in predvsem nerojevanju naših naslednikov je neizmeren. Mladi pari si zaradi razmer v državi ne upajo imeti otrok – vsaj tisti odgovorni,.
      Glede cifer imaš popolnoma prav, v Cimos pa so metali milijone še včeraj. 2013 je dupli Gašpar “stisnil” Cimosu jamstvo, ki ga bomo sedaj “pušnili”, v višini 35 milijonov.

     • tzt

      Ja, Janez. To kar se dogaja pri nas lahko opišem samo kot katastrofo. Če bi seštel vse te finančne injekcije v “srebrnino”, bi prišel do mnogokratnika zunanjega dolga države. Da ne govorim o brezprihodnosti mladine.

      Na srečo imam možnost, da sam sebi režem kruh. Ne delam z nobeno državno firmo oziroma za davkoplačevalski denar. Sedaj sem se popolnoma preusmeril na posel s tujino. Ko bosta oba projekta zalaufala, grem in se ne vrnem nazaj.

   • Olga

    Ni, zato se bojijo Trumpa!

 • Poštenje velja

  Ko vidiš svinsko glavo ministra ne mores pricakovati drugega.

 • Shalalabayzer

  “Od leta 2009 do leta 2015 je Cimos skupno dobil kar 3 milijarde 700 milijonov evrov posojil.”

  V 6 letih je Cimos dobil kolikokratnik povprečnega letnega prometa posojil?!
  Sigurno so na Cimos prevalili še nekatere druge spodletele kriminalne mahinacije, pa vendar!

 • domovina mili dom

  Kdor mi jamra, mu vedno povem, da ni dobro na volitvah voliti komuniste.

  • Ken

   če je cmerar komunist sem jaz papa frančišek. on je najslabše usmerjen- nekje vmes torej ne tič ne miš, le lutka

   • domovina mili dom

    On je bogi, ker na vrvicah visi 24h na dan.

 • Ogledalo

  Sedaj bomo dolgove plačal davkoplačevalci preko dokapitalizacije DUPT
  Prevzel Italijanski sklad, ki mu bodo omogočil poceni nakup, kar tekmujejo kdo jim bo še kaj ušenkal
  Potem odpustil pol delavcev in nerentabilno proizvodnjo (Optimatizacija)
  Nato bo ta italijanski sklad prodal za nekajkratno ceno.

  Nova podobna zgodba kot Helios
  Za tem skladom stoji naša UDBO mafija, ki si bo še enkrat oplemenitila premoženje

 • Unikatna

  Hrvati se nam smejijo! Kam je Cimos pospravil, v vseh teh letih, takšno veliko vsoto posojil?!
  Tudi slov. davkoplačevalci bi se morali prebuditi!!!

 • Jovo Jamnica

  Če Lah vidi v Cimosu prihodnost, je vredno primakniti kaj, da se napolnijo želodčki otrok, tistih zaposlenih, ki ustvarjajo novo vrednost v skupno dobro. Pod razvpitimi kreditnimi polami vendar stojijo podpisi. Nekdo jih je že leta 2012 obljubil krivdno preganjati, ko bode na oblasti….

  • rrrrr

   Prej bode kamela stopila skozi šivankino ,kot bode Jovo razumel, kdo mu kani narediti dobro ali zlo.

   • Jovo Jamnica

    Zanimivo, kajneda? Tudi sam se sprašujem, kaj neki me drži v dvomu.

    • rrrrr

     Potem ko so Etruščani izumili denar s,o izginili vsi dvomi…

     • Jovo Jamnica

      Če bi tvoj plehak presskus diskreditacije, name naredil vtis, bi me isti vtis gotovo motiviral bolj, kakor mošnja davnega Rasena.

     • rrrrr

      Pustiva denarce. Če torej to, kar oznanjaš po tem portalu ni, kot trdiš in jaz ti verjamem, ni povezano s koristmi radodarnih gospodarjev teme, tudi prav. Ampak da to počneš zastonj ne moreta razumeti ne moja glava ne moj uporniški pleksus.Je pa veliko teže zagovarjati škodo kot korist, zato moje priznanje in ne diskreditacija.

 • dež

  Če številka 3700 M€ drži, je pravo vprašanje, kje je ta denar, kaj so z njim naredili ? Pričakujem ustrezno pojasnilo vodstva, bivšega vodstva in nadzornikov ter takojšnje ukrepanje policije in pravosodja (vključno s plombami na premoženje za vpletene).
  Tistih 40 milijončkov je “pičkin dim” (megla) napram zgornji številki.

  • Olga

   Zunaj v “skladih”, ki kupujejo Slovensko “srebrnino”!

 • Iva

  Ob vsem tem pa je najbolj žalostno, da sta minister Počivalšek in premier Cerar ponosna na takšne manipulacije in jih v javnosti predstavljata kot uspehe.

  Ob pomoči dominantnih medijev (tudi RTVSlo) vlada manipulira, kako “rešuje delovna mesta in lačna usta” . Lažejo o skupnem financiranju s Hrvati, čeprav je vsakemu funkcionalno pismenemu jasno, da bo terjatve v celoti odkupila in plačala Dubt, ki smo jo pred kratkim davkoplačevalci, saj ni res, pa je, celo dokapitalizirali z več kot 400 milijoni. Halooo? Kje so “lačni” rdeči vstajniki, ki so leta 2013 izvedli, ob pomoči pravovernih politikov in medijev, državni udar???

  • Jovo Jamnica

   Moje bistvo se vseeno skriva v… Če “Lah” vidi v Cimosu prihodnost…

 • Svarun

  Še enkrat: Ne gre za nikakršno “nesposobnost slovenske vlade”, ampak za načrtno (Udbo)mafijsko delovanje ANTIslovenske jugo-komunistične murgelske vlade, ki jim Slovenija ni intimna opcija, zato namenoma dela proti interesom Slovenije, krade slovensko premoženje, uničuje slovenska podjetja in izvaja genocid nad Slovenci.
  Dajte že enkrat razumet razliko med slovenskim in antislovenskim.
  Ter razliko med nesposobnostjo in zlonamernostjo.

  • Olga

   +++++++++++++++++++

 • totex39

  Kako nam spet lažejo. Cimos bo spet breme nas davkoplačevalcev, saj slaba banka nima denarja. Vse te nesposobne birokrate, ki so zagovarjali državno lastnino bi bilo potrebno kaznovati, ampak oni očitno še vedno zagovarjajo svojo zmotno teorijo.

 • KIKI

  Kadar gledam tega Qasimoda Počivalška in poslušam njegovo osnovnošolsko
  retoriko z obveznim zvijanjem njegovih ogabnih rok in iskanja besed pod stropom,
  me pritisne nekam…saj veste kam! Sprašujem se , če sploh ve, kaj govori ! ?
  Dobro bi ga bilo videti v dialogu s kakšnimi nemškimi gospodarstveniki !, kaj bi le
  povedal!? Mogoče, da pri nas prespi premalo turistov, drugače pa je vse v redu!
  O Cimosu pa očitno sprenevedanje, teslo zarukano!

 • totex39

  Zanimivo je pri nas, da noben ne razišče kam je šel izropan denar.

 • Olga

  Že naša himna poje “žive naj vsi narodi”! Očitno skrbi ta vlada bolj za druge narode (NEZAKONITE MIGRANTE, “izbrisane”, devizne varčevalcev NLB..) kot za svojega!

 • Franc Šink

  Da bi človek to razumel, se mora najprej naučiti komunistične matematike.

  • Olga

   Bo težko, ker ne boste mogli predvideti vseh spremenljivk!

 • rrrrr

  In zakaj se tukaj razburjate nad našo veseljaško vlado? Če je Židani Cerar, poročen Rjavec, Hrvatom že poklonil kraški teran, naj jim pa še nekaj davkoplačevalskih milijončkov od Cimosa. Registracija tujega vina v Bruslju za naše sosede ni ravno poceni.

  • Olga

   Se ne boste nikoli, ker je zelo fleksibilna! Obstaja več izidov (resnic)!

 • Franc Novak 1979

  Hrvaška slaba banka (DAB) je marca 2016 vložila tožbo proti Cimosu zaradi skoraj dve desetletji starih dolgov do Riječke banke.

  Slovenija pa NI VLOŽILA tožbe proti Hrvaški zaradi neplačila starih dolgov do Ljubljanske banke, filijala Zagreb. Kakšne lopovske vlade smo imeli v 25 letih?

  • učko

   kučanovske lopovske vlade in predsednike !!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Franc Novak 1979

    popolnoma te podpiram. To velja za VSE vlade v tem času !!!

 • Olga

  Kateri Italijani? Spet kak udbaški sklad???

 • mapu

  Počivalškov IQ je mogoče večji kot ima št. čevljev…
  Od njega je skoraj nemogoče pričakovat kaj pametnega

 • južnificirana_si

  vse, da se bodo naši politiki počutili dobrodošle v svojih vikendicah v Istri

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!