Novembra poraba električne energije skoraj nespremenjena, proizvodnja pa se je povečala

Foto: STA

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra na mesečni ravni povečala za 50 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah za 18 odstotkov manjša. V začetku novembra so po enomesečnem remontu znova vključili v omrežje nuklearno elektrarno Krško.

V Sloveniji smo novembra porabili 1176 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je odstotek manj kot oktobra in odstotek več kot novembra lani. Medtem se je krepko povečala neto proizvodnja elektrike – ta je bila s 1312 GWh za 49 odstotkov večja kot oktobra, je objavil državni statistični urad. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra na mesečni ravni povečala za 50 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah za 18 odstotkov manjša.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Skupna poraba goriv je bila novembra za 15 odstotkov manjša kot oktobra. Nuklearno elektrarno Krško so novembra po enomesečnem remontu znova vključili v omrežje.

Novembra se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti razen z zemeljskim plinom, utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi. Oskrba z zemeljskim plinom se je povečala za 22 odstotkov, oskrba z utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi pa za po štiri odstotke. Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem se je medtem zmanjšala za 34 odstotkov, z lignitom za 28 odstotkov, s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 20 odstotkov, z motornim bencinom za 14 odstotkov in s koksom za 12 odstotkov.

Slovenija je novembra uvozila 646 GWh električne energije, izvozila pa 748 GWh.

Po izračunih statističnega urada je delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v državi lani znašal 22 odstotkov, kar je skoraj šest odstotnih točk več kot v letu 2004. V sektorju ogrevanje in hlajenje je bil ta delež za 16 odstotnih točk večji kot pred 11 leti, v sektorjih električna energija in transport pa za tri odstotne točke.

B. J., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!