Obrtniki opozarjajo: Sloveniji drastično primanjkuje usposobljenega kadra!

Foto: iStock

Obrtniki in podjetniki so zadovoljni z visoko gospodarsko rastjo, a obenem opozarjajo, da v Sloveniji drastično primanjkuje usposobljenega  kadra. Če ne bo kadra, ne bomo mogli zadostiti potrebam na trgu, še opozarjajo.

Glavni razlog za gospodarsko rast v minulem letu je bil seveda izvoz. Na izvoz so posredno vezana tudi manjša podjetja in obrtniki, ki sicer niso izvozniki, so pa podizvajalci velikih izvoznih podjetij.

Največje so potrebe po kovinarjih, lesarjih in gostincih
Za male podjetnike in obrtnike je zlasti spodbudno, da je vedno več domačega povpraševanja (potrošnje) in investicij, tako da po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije trenutno ne občutijo pomanjkanja dela. “Je pa po drugi strani velik problem pomanjkanje kvalificirane delovne sile, s katero bi lahko slovenski obrtniki in podjetniki ustvarili še več,” opozarja predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Trenutno so največje potrebe po kovinarjih, lesarjih in gostincih. Na tem področju bomo morali storiti več, da čim prej dobimo usposobljen kader, sicer ne bomo mogli zadostiti potrebam na trgu.

Foto: iStock

Po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so obeti dobri tudi za letošnje leto, vendar pa bo visoko gospodarsko rast v lanskem letu težko preseči. Zaradi prihajajočih dvojnih volitev se bo povečal tudi obseg investicij na lokalni ravni, kjer so domači obrtniki in podjetniki zelo vpeti. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je rast izvoza, ki je botroval veliki gospodarski rasti v lanskem letu, odvisna tudi od gospodarskih razmer na naših ključnih gospodarskih trgih, ki pa trenutno ne dosegajo tako visokih rasti kot Slovenija.

N. Ž.

 • nevtrino

  Torej boste delavcem kovinarjem, lesarjem in gostincem povečali plače ?

  • hle

   Problem je ravno v tem da so ta isti delodajalci te poklice razvrednotili in jih spravili na minimalce zato so se mladi raje začeli odločat za druge poklice

  • janez.pokoncni

   Poznaš tale stavek ? “Vrednost vsake stvari je natanko toliko, za kolikor jo lahko na trgu prodaš.”

   Delo je tržna kategorija in je visoko cenjeno na trgih, ki delo cenijo.

  • traktor

   Takoj, ko boš ti za njihovo storitev, obrtnikom, pošteno plačal.

 • MEFISTO

  Treba bo prekvalificirati FDV – jevce, ekonomiste, pravnike, filozofe in druge odvečne strokovnjake, da bomo spet imeli dovolj keramičrjev, zidarkev, slikopleskarjev, instalatrjev, mehanikov, električarjev in drugih koristnih poklicno izšolanih delavcev.

  • traktor

   To je ok. Samo za ta dela moraš imeti tudi dve roki, eno levo in eno desno, telim, ki si jih omenil, sta po nekem čudnem naključju zrastli samo dve levi. Odpade.

 • xtc

  Dejstvo je ,da kadra bo vedno manj to je realnost,starejši uidejo v pokoj takoj ,ko je možnost,saj je realnost pač taka,da se v Sloveniji ne plačuje znanje marveč papir,starši pa otrokom pravijo gle ,da se boš učil drugače boš moral delati.Dokler,sposobni delavci pač nebodo plačani nadstandardno nabo nič,to pa še dolgo časa nebo-sploh dokler bodo državo vodili levaki in levi podjetniki.
  Dejstvo je ,da lahko v tujini nek poklicni delavecstrokovnjak na svojem področju zasluži tudi več tisoč ne dva ali tri tisoč eur ,tega pri nas ni.
  Seveda pa poleg vsega drage države,slabih cen,nelojalnih konkurenčnih prijemov in lovljenje poslov za vsako ceno ne more prinesti višjih plač.
  Kadra bo pa iz dneva v dan vse manj,pa naj Meh trobenta karkoli hoče.

  • traktor

   Čudno dobrega kadra je v državi vsak dan manj v obrtnih poklicih. Cene storitev pa so vseeno vedno nižje. Tudi do 3x nižje, kot pri sosedih. V Butalah ni logike in je ne bo, do armagedona.

   • xtc

    Če levi tepci mislijo ,da ti bo dober strokovnjak arbal za minimalac,nek birokrat pa za spisan cetl v minuti zaračunal 300 in + EUR in ta birokrat imel 2 jurja plače-ker tako veleva koektivna pogodba,se od kadra kar poslovite za večno.

    • traktor

     Samo tako je, da birokrate nihče ne uvaža, redimo si jih sami, delavce v obrti pa vlečejo od povsod. Birokratom tako nihče ne znižuje cene storitev. So popolnoma brez konkurence.

 • samsara

  Ah dejte no mir. Pa toliko usposobljenih tujerodnih migrantov, ki komaj čakajo, da bodo začeli služiti penzije domačemu starajočemu življo in bogatiti ter plemenititi Evropo in svet.
  Prašte Mirsada Ahmada Cerarja, on pozna take ‘sposobneže’ in filantrope.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!