Profesor Ivanjko razkril bedo mariborskega Večera: Z nedemokratičnim in nepreverjenim poročanjem delajo hudo škodo podjetjem in njihovemu poslovanju!

Zaslužni profesor Šime Ivanjko.

“Danes je slovenska javnost seznanjena, da so Večerovi novinarji največkrat na Novinarskem častnem razsodišču. Tistim, ki spremljajo delo novinarjev, to ni novost. Kot poroča RTS24, je njihovo poročanje ‘precej nedemokratično, hkrati pa se lahko zgodijo večje ali manjše, načrtne ali nenačrtne napake’,” je na socialnem omrežju Facebook zapisal zaslužni profesor mariborske pravne fakultete in strokovnjak za gospodarsko pravo Šime Ivanjko. Kot je dejal, je njihovo poročanje v prvi vrsti namenjeno diskreditaciji podjetništva, kar ima hude posledice za njihovo poslovanje, saj z enim “nedolžnim” prispevkom zapečatijo poklicno in poslovno pot posameznika.

Odkar je največjo mariborsko časopisno hišo Večer prevzela družina Hakl, odgovorni urednik pa je postal Matija Stepišnik, je ta postala še bolj neprofesionalna in nedemokratična. Ne morejo niti več prikrivati, da so postali trobilo Židanovih Socialnih demokratov in njihove politične elite, ki skrbi za svoje ozke ekonomske interese, in da izjemno škodujejo preostalemu poslovnemu okolju na mariborskem in pomurskem območju.

Z enim novinarskim prispevkom zapečatijo poklicno in poslovno pot posameznika
To, za Večer neprijetno in nehvalevredno dejstvo, je potrdil tudi zaslužni profesor mariborske pravne fakultete in strokovnjak za gospodarsko in finančno pravo dr. Šime Ivanjko, ki se je na socialnem omrežju Facebook kritično odzval na njihovo pisanje. Predvsem je izpostavil, da so Večerovi novinarji največkrat izpostavljeni Novinarskemu častnemu razsodišču, njihovo poročanje pa je precej nedemokratično, saj delajo načrtne in nenačrtne napake.

Foto: STA

Vendar pa so postopki na omenjenem razsodišču minornega in simboličnega pomena. Profesor Ivanjko izpostavlja, da so mariborski podjetniki zlasti nezadovoljni z njihovim poročanjem o domnevnih nepreverljivih napakah v podjetništvu, ki ima hude, škodljive posledice za njihovo poslovanje. “Medijsko poročanje je hujša obsodba od morebitnih sodnih sankcij. Posebej pa je medijsko poročanje pogosto namenjeno diskreditiranju poslovnih ljudi, katerih poklicna kariera je zapečatena s kratkim ‘nedolžnim sporočilom’ o tem, ‘kaj se njem govori na ulici’,” je zapisal pravni strokovnjak. 

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru se zaveda škodljivosti škodoželjnega medijskega poročanja o podjetništvu, zlasti pa ustvarjanja negativnega ozračja, ki odvrača mlajše strokovnjake, da bi svoje poklicne sposobnosti uporabili za razvoj gospodarstva. Skupaj z Društvom za medijsko kulturo Pravna fakulteta pripravlja posebno okroglo mizo na tradicionalnem srečanju gospodarskih pravnikov in ekonomistov – Gospodarski subjekti na trgu, ki bo v Portorožu 17.-19. maja 2018. Na njej bodo posebej obravnavali primere škodljivega medijskega poročanja o podjetništvu, s hudimi posledicami za gospodarstvo in za ugled podjetniških poklicev.

Peter Truden

 • šmentanamuha

  Večer je časopis nevreden branja. Že nekaj let ga niti ne pogledam več.

  • ĐĐ Style

   Tvoje mnenje ima gromozanski vpliv na celotno javnost.

   • Soave

    A tvoje pisanje tule, ga pa ima ??

   • Steiermark

    đđ, se ti vidi, da si šele malo časa v demokratični deželi, Sloveniji, zato še pa otresaš vedno vaš balkanske ter se zgražaš nad izražanjem lastnega mnenja!

   • šmentanamuha

    No, seveda, to je čtivo za take kot si ti, z omejeno zmogljivostjo možganov. Saj nisem rekla, da ga ne smeš brati, rekla sem samo, da ga jaz že nekaj let niti ne pogledam. Morda iskrico na zadnji strani.

 • VERRZIFIKATOR

  Franček Zadravec

  VEČERNE BLODNJE

  Selektivno se bolezen javlja,
  nič ne vidi, včasih nič ne sliši,
  to je bojda igra slepih miši,
  pod večer s simptomi se pojavlja.

  Blodnje vsak dan hujše so večerne,
  bolj ko dan se pod večer preveša,
  večje se laži na zvon obeša
  in čedalje bolj so vse nezmerne.

  Blodni duh, glej, v bran tem blodnjam stopa,
  češ da boj je vendar brez izgledov,
  vajen pač večernih je izgredov,
  v mlaki podlosti da se okopa.

  A večerne vse bolj so izdaje
  z blodnjami oblastnimi posute,
  zadnjice se ližejo nadute,
  kjer lepljivo je, prav tam najraje.

  Pod večer bo redko kdo še trezen
  blodnje te zlagane vse prenašal,
  kdor zvečer tako se bo obnašal,
  Kljukca lažnega ima bolezen.

  Se Münchhausnova ta imenuje,
  je resnično silno progresivna,
  slednjič bo do sebe agresivna,
  saj bolezen se samo stopnjuje.

  Prepoznavna je po dolgi bradi,
  vsak večer z bolniki je vse huje
  in večerna diagnoza tu je:
  je bolezen šla že v zadnji stadij.

  • Soave

   Takole pravijo o piscu tega čudovitega , velikega Lažnivca. . . . . .

   ” Kdo ne pozna zbirke zabavnih in lažnivih pripovedi pod naslovom Čudovita
   potovanja barona Münchhausna ali Lažnivi Kljukec? Baron Hieronymus
   Münchhausen je zgodovinska oseba. Rodil se je leta 1720 na Hanoverskem.
   Po očetu je podedoval veselje do vojaškega poklica in z 18. leti je
   odšel v Rusijo v boj proti Turkom. Kasneje pa se je za stalno naselil v
   domačem Bodenwerderju. Pridobil si je velik sloves kot pripovedovalec
   pustolovskih zgodb in se z njimi proslavil pod imenom »Munchhauseniade«
   ali – drzno izmišljene potegavščine lažnivega Kljukca. ”

   Bog ve,če možak ni že enkrat bil v prihodnosti ?
   In je slučajno naletel na čudovito , malo državico Slovenijo ??

 • VERRZIFIKATOR

  Večêrni zvón

  V MARIBORO FSE JE ZAJ MOGOČE

  V Mariboro fse je zaj mogoče,
  če tak šefi rečejo pa pika.
  Nor je, keri se f papirje ftika,
  tak je pa čepraf nobeden noče.

  Podivjana laufa ena zvêr,
  trga, grize, ponareja, laže,
  samo tumpekom oči še maže,
  takšen mariborski je večêr.

  V Mariboro nea bo drugače,
  če se nekaj né bo vzelo v róke,
  to prenese se še na otróke,
  niso to, če mislite, igrače.

  V Mariboro nekaj bo frčalo,
  v lufto čutiš to že nekaj cajta,
  se podira fse ko stara bajta,
  né bo dolgo, sámo čakaj malo.

 • Stajerka

  samo nekaj v razmislek…….a mislite, da je Katja Šeruga iz FOP TV prišla z namenom, da iz Večera naredi verodostojen medij?….ja, mogoče po vzoru FOP TV, ki je verodostojen za tiste z IQ sobne temperature…….

  • mginko

   Podmladek udbomafije.

 • Soave

  + + + +
  “Medijsko poročanje je hujša
  obsodba od morebitnih sodnih sankcij. Posebej pa je medijsko poročanje
  pogosto namenjeno diskreditiranju poslovnih ljudi, katerih poklicna
  kariera je zapečatena s kratkim ‘nedolžnim sporočilom’ o tem, ‘kaj se
  njem govori na ulici’,” je zapisal pravni strokovnjak.

  Skoraj ni kaj dodati !! Mediji pod komando politike.

  • mginko

   Pravilno bi se moralo glasilti : “Mediji pod komando politike”- stare in mlade udbomafije. To ni politika – to je mafija.

 • tetka z ozadja

  Razlika me Večer-om in Nova24 je, da poročanje Večera ima vpliv (negativen ali pozitiven), a poročanje Nove24 nima nobenega vpliva (ne negativnega, ne pozitivnega).

  • Soave

   No, no, izgleda , da tudi ta portal zelo zanima tebe in tvojo falango pljuvalcev.Torej ? Ima, ima vpliv .

   • tetka z ozadja

    Ne, popolnoma nobenega vpliva nima ta portal, namenjen je prepričevanju prepričanih, nekaj nas se pa hodi sem norčevati iz janšistekov, ker na drugih portalih to ne dovolijo.

    • Soave

     E, dej no ? Kateri portali pa ne dovolijo norčevanja iz desnice ??

    • antimur

     Pa še kakšen vpliv ima, samo zadrogirana in rdeče ožigosana golazen tega ne dojema, ker takšni kučanistični kreteni razumete šele, ko se vam s kakšnim kolom vbije v glavo.

  • šmentanamuha

   In vendar ti vsak dan vedno znova obiščeš ta portal. Lahko bi celo rekli, da ne moreš brez njega. Dejansko SI ZASVOJEN Z NJIM… Mislim, da potrebuješ terapijo.

 • antimur

  Stepišnik mi je vedno deloval kot oseba z nizkim IQ ter neizdelano osebnostjo. Takšna golazen še sledi Kučanu in njegovi bandi, veliko jih je pa že spregledalo.

 • Slovenka

  Pred leti se spomnim primera medijskega linča. Črni les pri Lenartu v Slovenskih goricah. V tamkajšnjem opuščenem gostišču je podjetna ženska, imena se žal ne spomnim, odprla dom za starostnike. Potem pa so se začeli medijski napadi, to ni bilo dobro, ono, tretje, ne spomnim se več podrobnosti. Čez leta pa so ugotovili, da nepravilnosti ni bilo.
  Ampak ženska je propadla, morala zapreti, ne vem, če se ji je kdo opravičil, Črni les je še vedno prazen. V času ‘begunske’ krize so vanj hoteli naseliti migrante, kar jim k sreči ni uspelo, ker so se prebivalci uprli.

  • Ivan Friderik Novak

   Res je.
   Večera ne berem (le zakaj bi ga?). Mi pa je sorodnik, mariborčan, pripovedoval o medijskem linču lastnice doma starostnikov. Posebej so izstopale bebaste izjave Večerovih pisunov o umiranju varovancev (v katerem domu ostarelih pa ljudje ne umirajo?).
   Lastnico (direktorica) je sodišče popolnoma oprostilo, le mediji (Večer, . . .) so o oprostilni sodbi molčali. Dno dna . . .

 • Burek Burecki

  Nova24tv pa ne dela sladoledarju skodo in njegovi primitivni stranki?

 • Slovenka

  Bo kdo stopil na prste lopovski, zavistni novinarski golazni, ki uničuje podjetja z lažmi po ukazu komunistov? Le-ti se bojijo uspešnih, od njih neodvisnih podjetnikov kot hudič križa in jih hočejo posledično zatolči s pomočjo plačilne nediscipline, nedelujočih sodišč, lažnivih, bevskajočih medijev in bedastih, neživljenjskih in zmedenih predpisov, da jih na ta način lahko onemogočajo s pomočjo inšpekcije in davkarije? O zmanjšanju davčnih bremen seveda ne razmišljajo.

  Vse je tako urejeno, da bi jih čim manj stopilo na svojo podjetniško pot. Uspešen srednji razred, ki svoj uspeh dolguje sebi, svojemu delu in sposobnostim, ne pa stricem iz ozadja in političnim botrom, ki si nato v zahvalo za svoj trud jemljejo pravico do deleža in vplivajo na zaposlovanje in gospodarsko politiko podjetja, ni intimna opcija komunistične oligarhije na Slovenskem, ki hoče podržaviti vso dejavnost v Sloveniji, gospodarsko in negospodarsko. Hočejo nas vrniti v čase po 1945.

  Slovenci, hudič šalo jemlje. Volimo SDS, gre za naše preživetje.

 • Slovenka

  Potreben bi bil bager, ki bi to leglo novinarske gnusobe porušil do tal, samo sosedje bi morali biti pravočasno obveščeni, da bi pozaprli vsa vrata in vhode, da ne bi dobili naenkrat na grbo kup podgan, ki bi letele ven iz Večera. Kam je padel ta časopis. Sramota.

 • žogica

  Kakšna sreča, Nova pa povzroča največjo škodo SDSu, ironija pa taka !

  • stajerc5

   Ironija je ta vest iz Nemcije;
   Bruhasta Novica:
   Pravkar je zapeljal mali kamijon v ljudi v Münsterju! Precej mrtvih in ranjenih, sofer se je sam ubil, nemska policaja pa govori v Hanzistilu; Ne obsojajte prehitro!!!!
   ……………………………………….

   • žogica

    Grozljivo hudo !

    • stajerc5

     Ce ne mislis resno, si en navaden prasec!
     Jaz ti ponujam roko, ti mi jo pa odsekas! Ce tega stavka ne razumes, si zogica verjetno med zadnjimi odskakala v kanalizacijo…

     • žogica

      Hej pa ti si nor, iz takih stvari se pa res nebi norčavala ! Tistega prasca pa drugič izpusti.

     • stajerc5

      “Grozljivo hudo” je pri tebi lahko sarkazem ali se kaj hujsega! Ne cudi se!

     • žogica

      Bebec si bil, bebec si, bebec boš ostal za vse večne čase, z Janezom vred !

     • stajerc5

      Pa-pa, kanalizacija…

     • žogica

      Kar ostani v kanalizaciji, tja sodiš !

 • jakov

  Boste kakšno rekli tudi o poštenem in najboljšem novinarju Požarju, nekdanjemu uslužbencu CK ZKS , ki mu ugledneži in tudi družbe v državnem lastništvu plačujejo, da o njih ne objavlja bizarnosti…. S svojo sedanjo vragolijo meša neuke glave vseh tistih, ki bi podprli spremembe , katerih še edini up je SDS !

  • stajerc5

   Ne seri, pozarcina je za naso koalicijo se vedno boljsi kot vsi ostali levo drekmesalci!!!

   • Slovenka

    Vseeno, si prepričan, da je Požar zaupanja vreden?

    • stajerc5

     To se sam verjetno ne ve, trenutno… Ampak, vse ostale ja poznamo ze od prej in vemo iz katere skatljice skacejo. Torej, najbolj vazno je dobiti na volitvah najvec glasov in se potem orientirati po nam najblizje mislecih. Jasno, da je na levi in “levosredinski”(ahahahaaaaa…) vse za pozabiti, ampak, tudi na nasi strani bo potrebno prekleto dobro paziti, da se nam ne zgodijo viranti in nsi-ji!!!
     Torej, kaj nam ostane? Bo zadosti za 50+? Hmmm…
     Vidis, Pozar kot novinar je razkril se in se stvari, in jih tudi objavil, seveda ker ima dobre conection na vrhu in je bil s tem tudi zasciten proti tozbam in ostalimi represarijam. OK, mislim, da je tudi osebno nastrojen proti rdecim, to mislim jaz in upam, da se ne motim. Zraven tega pa se mislim, da bo procentualno precej uspesen, ce ne drugje- na Stajerskem bo. In taksne bomo potrebovali, da se konca temno obdobje, ki ga imamo za sabo.
     Zavedati se moras, da ce se SPET spletemo z rdecimi, da pridemo do vlade, je vse zastonj. Mreza v ozadju bo se vedno delala in ko presekas eno nastanejo tri druge.
     Cisto preprosto; Mi rabimo mocnega parnerja v vladi (Avstrija- primer), drugace bo tezka!

     • Slovenka

      Se strinjam, ni govora, da bi šli v vlado z levimi, ker bodo sledile sabotaže.

 • centurion

  Da je Stepišnik buzerant se ve.
  Lobi ritopikov ga je tudi nastavil za urednika.

  • šmentanamuha

   Možno. Zadnje čase so sam še buzeranti na sceni.

  • Ivan Friderik Novak

   Je Vinko tudi lobiral?

 • Ali

  Kdo sploh kupuje časopis Večer??? Nihče.

 • Johan

  Profesor Šime Ivanjko, prav ste zapisali, časopisa Večer ne kupimo in ne beremo več

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!