SDS: “Predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven in novo znižano stopnjo v višini 5 odstotkov”

Andrej Šircelj (Foto: STA)

Otroška oblačila in obutev, gasilsko opremo, osnovne življenjske proizvode, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava, ter še mnogo drugega bi po predlogu SDS obdavčili z znižano 5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV).

Poslanska skupina SDS je v zakonodajni postopek vložila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost. Ključne rešitve je na novinarski konferenci predstavil poslanec mag. Andrej Šircelj. “Prva je znižanje stopenj na raven stopenj, ki so veljale pred krizo,” je dejal. Kot je pojasnil, je bil ob največji eskalaciji krize sprejet dvig DDV iz 20 na 22 % oz. iz 8,5 na 9,5%. To je bilo takrat sprejeto kot začasen ukrep, kar pa je vlada Mira Cerarja spremenila v trajen ukrep. Ljudje si zaslužijo, da snovalci zakonov držijo besedo, je dejal mag. Šircelj in dodal: “Mi smo takrat obljubili ljudem, da je to začasen ukrep, in to obljubo držimo.”

Vlada ima veliko denarja, a ga uporablja za napačne namene
Drugi ključni ukrep pa je predlog za uvedbo dodatne znižane stopnje DDV v višini 5 %. Kot je pojasnil poslanec, evropska ureditev omogoča, da imajo države več znižanih davčnih stopenj. V nadaljevanju je naštel nekaj izdelkov in storitev, ki bi bili po novem obdavčeni s 5-odstotno,  znižano stopnjo DDV, med njimi je navedel: otroška oblačila in obutev, gasilska oprema, osnovni življenjski proizvodi, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava, zdravila, medicinska oprema in pripomočki, knjižnična izposoja, otroške slikanice, stanovanjski in drugi objekti, namenjeni za bivanje, obnova in popravilo zasebnih stanovanj, storitve javne higiene, storitve domačega varstva, dobava vode, električne energije in plinskega ogrevanja. Celoten seznam izdelkov in storitev, ki se po danem predlogu obdavčujejo s 5-odstotno davčno stopnjo, je priloga predlogu zakona.

Mag. Šircelj je prepričan, da bo imel predlog, v kolikor bo sprejet, vpliv na padec cen izdelkov in storitev ter pozitiven vpliv na družinski proračun, ob tem pa v ničemer ne bo ogrozil javnih financ. “Danes ima vlada oz. ministrstvo za finance denarja zelo veliko, žal ga uporablja za napačne namene,” je zaključil.

Doroteja Šoštarič, SDS

 • Anton

  osnovne potrebščine kot so kruh , mleko, jajca pa še kaj kar spada pod košarico osnovnih potrebščin, bi obdavčil z nultim davkom, vse kar spada pod košarico luksuza, po potrebi bi ta sortiman po potrebi še razširil, pa bi v skladu z načeli pravičnosti zvišal

  sarkazem press

 • xtc

  Šircelj je humorist-težava je ,da denarja ni opevana gospodarska rast pa koristi toliko kot ona Yugi v Yugi.

 • Janez

  BRAVO
  CENJENI GOSPOD A. ŠIRCELJ !
  Ja!
  SLOVENIJA V SMER PRIBLIŽEVANJA USPEŠNI R. AVSTRIJI ! Vztrajajmo. L.r. Janez K. KOMENDA

 • Hun

  to je clanek, ki se tice Slovenijo in Slovence!

  • Steiermark

   bolki, čestitam za “super slovenščin”…..

 • RATATA

  Ko bi vsaj ta mačehovska država, osamosvojena socialistična Respublika Slovenija omogočala plačilo DDV po prejetem plačilu in ne po izdanem računu.
  Ali pa naj poskrbijo za plačilno disciplino.

  • traktor

   Dej ga fukat,matkurba.Oni sami nikol ne plačujejo v roku. Noben kar je državnih firm pa ustanov. Ne bojo sral u lastno skledo.

   • RATATA

    Veš kuga ti js puvem, prou rt ga mal fukam sm pa kja.

    • traktor

     He,he zdele prhajajo cajti za to.Tist k smo ceu lejt garal k prfukjen,ga bomo zdej še sral k prfukjen.Zaslužl smo si to.

 • MEFISTO

  Ne hitite z znižanjem DDV, saj gospodarska in finančna kriza še traja in se bo ponovila še v hujši obliki.

  Ko bodo v Nemčiji zakašljali, bo Slovenija že umirala zaradi pljučnice.

 • traktor

  Kuga je Šircl, a s poslušu Vero Mejak. Nisi use zastopu? V Španiji so osnove, ki bi jih ti obdavčil s 5% ,brez davka.Kaj pa obdavčitev malih s.p.? Do 10.000€ je tam ni. Pri nas, nas še vedno molzete,kot prasce.Je pa tole napredek,res.Ampak še vedno trdim,da ste prehitri.Levi paraziti,ki ne vedo,kaj je program vas bodo prehitro kopirali.

  • Franc Šink

   Ti paraziti so poskrbeli zase.Ja za božjo voljo od koga ali česa bi pa potem vegetirali? Znižanja ne bo!! Čeprav bi bilo za gospodarsvo zdravo.

 • MižekFiga

  Predlagam “Diamantno pravilo”, ki naj določa koliko in zakaj in kakšne brez parazitov, nestrankarske državne uslužbence potrebujemo. Ker ne gre drugače, po vzoru skrbnega EU primera.
  Osem tisoč so jih v zadnje pol leta zaposlili po strankarskem ključu ???

  • MižekFiga

   Bodimo najvarčnejši in uveljavimo 15%, 7,5% in za marsikaj 0% davke! Naprej Slovenija! Rdeče birokrate pa na lopate!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!