Slovenija se je znašla med državami članicami EU, ki najbolj omejujejo in obdavčujejo način življenja državljanov

Foto: iStock

Vedno bolj je v porastu trend, da države članice Evropske unije regulirajo življenjski stil državljank in državljanov na področju prehrane, pijače, cigaret in alkohola. To je namreč razkril indeks paternalizma za letošnje leto, ki ga je objavil belgijski EPICENTER v sodelovanju s slovenskim Visio institutom.

Na razmah paternalizma pa kaže podatek, da se je kar 22 od 28 držav članic odrezalo slabše v primerjavi z lanskim letom. Na področju življenjskega stila državljank in državljanov so med najbolj liberalnimi Nizozemska, Luksemburg, Nemčija, Slovaška in Češka, med najbolj paternalističnimi pa so Madžarska, Velika Britanija, Irska, Finska in Švedska.

Preberite več: Nov davek: za škatlico cigaret bo od danes naprej treba odšteti 10 centov več

Naša država se je zavihtela na 11. mesto med državami članicami, kar je za pet mest slabše kot v lanskem letu, kar pomeni, da se Slovenija uvršča med države, ki so postale bolj paternalistične v smislu, da v večji meri omejujejo in obdavčujejo način življenja državljank in državljanov. Pri kategoriji alkohol se je Slovenija uvrstila na 10. mesto, pri hrani in sladkih pijačah na 12. mesto, pri e-cigaretah na 15. mesto in pri tobačnih izdelkih na 17. mesto.

Foto: iStock

Razlog, da je v lanskem letu prišlo do porasta paternalizma, je v tem, da je bila sprejeta direktiva EU o tobačnih izdelkih, saj si nacionalni regulatorji prizadevajo za omejevanje življenjskega stila prebivalstva. Primer tovrstnega omejevanja predstavlja obdavčitev sladkih pijač, ki je bila uvedena na Madžarskem, na Finskem, v Franciji in Belgiji, naslednje leto pa ga nameravajo uvesti tudi v Veliki Britaniji in na Irskem. V primeru, če bi tudi Slovenija uvedla tovrstni davek, bi se na lestvici uvrstila še višje, kot se je letos. Med primeri omejevanja pa so tudi prepoved brezplačnega vnovičnega polnjenja gaziranih pijač, ki je bila uvedena v Franciji, in davek na vino in kavo, ki so ga uvedli v Grčiji.

Foto: iStock

Nastajajo nepotrebna birokracija in proračunski izdatki
Tanja Porčnik iz Visio instituta je izpostavila, da je kljub trditvam, da politike, ki regulirajo življenjski stil prebivalstva, prispevajo k izboljšanju zdravja – rezultat ravno nasproten, in dodala, da te prispevajo k pojavljanju težav in stroškov. “Nerazumna regulativa namreč na strani države ustvarja nepotrebno birokracijo in proračunske izdatke za policijo, finančne in druge državne organe. Obenem se ta regulativa na strani državljanov odraža v dražjih produktih, kar najbolj občutijo tudi tisti z najnižjimi dohodki, saj je obdavčitev življenjskega stila regresivna.”

Foto: iStock

Zastavljeni cilji niso doseženi
Na podlagi analize podatkov indeksa paternalizma je mogoče sklepati, da ni povezave med življenjsko dobo in paternalistično regulacijo, kar pomeni, da države, ki z vrsto predpisov omejujejo porabo alkohola, ne dosežejo cilja, da bi s tem zmanjšale porabo čistega alkohola na prebivalca. Enako velja tudi za področje kajenja. Christopher Snowdon iz londonskega Inštituta za ekonomske zadeve pa je opozoril, da med državami članicami obstajajo razlike v obsegu paternalizma, ki ga uvajajo birokrati in politiki. “Državam z obsežnim paternalizmom svetujem, naj prekinejo s temi praksami in se raje zgledujejo po državah, ki so na dnu indeksa paternalizma in so svobodo državljanov postavili na prvo mesto.”

N. Ž.

 • Anton

  najbolj obdavčena in najbolj zbirokratizirana država v Evropi, da o disciplini na trgu dela ne govorim.

 • Morala

  Vse skupaj je megla, samo da cuzajo narod! Oseba nikoli ni pila in kadila in je dobila raka!!! Meni nihče ne bo ukazoval kaj bom lahko jedla in pila!!

 • tasilo

  CAJTGAJST

  E-en hričbek bo-om ku-pil,
  bo-om trav-co sa-adil,
  pe-erjatle bo-om va-bil,
  še-e sam bom ka-diiiiil.

 • Franc Šink

  Kjer imajo Farji i komunisti besedo, pride prej ali slej do problemov.

 • Olga

  Tisti, ki rad pije ali kadi, bo omejil izdatke pri sadju, zelenjavi in podobnem…!?
  Slovenija bi očitno rada, da državljani hodimo peš, saj je bencin bistveno dražji od avstrijskega????! Sramota! Denar gre v njihove žepe in ne za zdravje!
  Tudi elektronska napotnica je res pogruntavščina Butalcev! Kamena doba!

 • Demonkrat
 • Tomaž

  Sloveniji se se ni izvila iz drzavnega gospodarstva, ki poskrbi za visoke davke s jaterimi nafutra svoje firme. Svoje obcine, svoje kadre, normalnega trznega gospodarstva skoraj ne poznamo. Komunizem se iz Slivenije, kot edine komunisticne drzabe v EU se vedno ni umaknil,zato mladi bezijo, vlada pa jih pri odhodu celobspodbuja, da lazje prek TV SLO manipulira z ljudmi.

 • Anton

  še malo pa bomo morali hodt z maskami, z vgrajenim števcom, da bodo mesečno poračunal kok smo kisika “pokuril”, kar me nikakor nebi presenetilo, kajti neumnost levakov je neizmerna poleg vesolja, pa še tisto ni dorečeno, ali ima vesolje meje ali ne

  sarkazem press

  • Novakec1

   Oni niso neumni, neumni so tisti ki jih vladajoči hebejo u glavo, navadna raja

 • montyamp

  Pridejo še števci pod pasom .
  Garažne dejavnosti ne bodo obdavčene , imajo visoko dodano vrednost in zakon bodo levičarji sprejeli po skrajšanem expres balkan postopku .
  Samo za levičarje :
  PODARIM BULMASTIFE

 • tramal

  S to komunistično vlado lahko samo čakamo kdaj bo obdavčila še mrtve za približno do deset let po smrti.Vse ostale davke je že nabila v nebo.

 • xtc

  Komunizem ma visoko ceno:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!