To je nekdanji študentski funkcionar in nadzornik NLB, ki upravlja z milijoni

Foto: STA

Tokrat naj bi se z njimi mastno okoristil znani finančnik in nekdanji študentski funkcionar Matjaž Titan, ki ga je Cerarjeva vlada po odstopu spornih in nekompetentnih bančnikov Macuha, Gedriha in Ribnikarja imenovala kar za nadzornika NLB.

Matjaž Titan je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik in je po podatkih iz omrežja LinkedIn diplomiral šele leta 2009. Nekaj let kasneje pa že upravlja z milijoni evrov.

Znan je sicer po svojem delovanju v KDD, kjer je vodil oddelek za pravno svetovanje. Tam si je tudi pridobil ustrezne izkušnje na področju poznavanja delovanja finančnih trgov in klirinških mehanizmov. Prav tako dela kot svetovalec na poslovnem področju in se je s svojim znanjem udinjal pri več bankah ter bil vpleten v proces IPO pri NKBM. V zadnjem času deluje v skupini National User Group pri Banki Slovenije za integracijo slovenskega kapitalskega trga v T28. V javnosti je poznan še kot direktor podjetja Licet, pa tudi kot član NS Daj Dam ter kot arbiter pri Združenju družb za upravljanje.

Kaj ustvarja zloglasni finančnik Matjaž Titan?
Matjaž Titan je neuradno zaposlen v KDD, ki se pravkar ukinja, in mu je bil omogočen dostop do njenih notranjih informacij, ki se jih je poslužil z namenom preprodaje delnic elektrodistribucijskih podjetij, kar mu je prineslo kolosalne dobičke.

Milijoni evrov in švicarski računi
Čeprav ni jasno, kje je staknil 1,9 milijona evrov denarja za nakup teh delnic s svojim miniaturnim podjetjem Licet, se zdi še bolj čudaška vloga švicarkega podjetja Loehli. Preko njega so bila namreč Titanu nakazana finančna sredstva za mešetarjenje z vrednostnimi papirji, saj je bil oplemeniten z občutljivimi internimi informacijami KDD. Trenutno pa je kot advokat tudi zastopnik Boža Kuhariča pri njegovih tožbah do slovenskih podjetij, zato je jasno, koliko je ura.

Dovoljenja za nadzorstvo bank še nima
Nadzornik NLB Matjaž Titan je sicer še vedno brez dovoljenja Banke Slovenije pa tudi ECB banke, da bi lahko opravljal nadzorniško funkcijo v bančništvu, ki je prav tako tudi ne bo nikoli imel če bo BS spoznala, na kakšen način se je v njegovih žepih nabralo 4,7 milijona evrov denarja, od tega večina s švicarskih računov.

Matjaž Titan & co. 
Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, bomo še videli. Izkušeni ljudje, kot je Matjaž Titan, bodo prav gotovo ”dobrodošli” za še bolj “imenitne finančne izzive” pod pogojem, da se bo dopustilo njihovo izpeljavo.

V Mlinotestu nista kuhala makaronov, ampak denar
Matjaž Titan in Božo Kuharič sta med drugim kompanjona tudi pri poslih, povezanih z družbo Mlinotest, kamor pa ju niso zvabile sladke dobrote, ampak finančne koristi. Zapleti pri omenjenem podjetju naj bi se pojavili, ko je želel Kuharič predčasno doseči vračilo svojega posojila s strani družbe Mlino. Posojilo je bilo pravzaprav nakazano s strani švicarskega posojilodajalca za obdobje 12 let. Šlo naj bi za znesek v višini okoli 700.000 evrov. Kuharič naj bi svoje dosegel z blokado računa podjetja, a naj bi bila le-ta kmalu potem tudi odstranjena, ker zanjo ni bilo zakonske podlage. V nemoteno poslovanje omenjenega podjetja je bil vmešan tudi Matjaž Titan, in sicer v povezavi z izplačilom dividend le-tega podjetja, navajajo dokumenti.

Vprašanja o izvoru denarja in o trgovanju z vrednostnimi papirji smo poslali tudi Matjažu Titanu. Na odgovore še čakamo.

D. M.