Ustavno sodišče sprejelo v obravnavo pritožbo Lekarne Bitenc zaradi odvzema koncesije s strani Jankovićeve MOL

Zoran Janković (foto: STA)

Ustavno sodišče je sklenilo v obravnavo sprejeti ustavno pritožbo, ki jo je Lekarna Bitenc vložila zoper sodbo vrhovnega sodišča zaradi odvzema koncesije s strani Mestne občine Ljubljana (MOL). Tako je do končne odločitve o ustavni pritožbi pogodba o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti veljavna, piše v sklepu ustavnega sodišča.

Pritožnica, lekarnarica Silva Bitenc Rošer, z ustavno pritožbo izpodbija pravnomočno zavrnitev zahtevka na ugotovitev, da koncesijska pogodba, sklenjena med njo in MOL, velja. “Senat ustavnega sodišča ocenjuje, da je pritožnica izkazala nastanek težko popravljivih škodljivih posledic,” so v obrazložitvi sklepa utemeljili odločitev o začasnem zadržanju odvzema koncesije.

Veliko zmanjšanje prihodkov lekarne, ki je posledica omejitve na prodajo zdravil brez recepta, po navedbah sodišča pomeni realno nevarnost prenehanja opravljanja lekarniške dejavnosti. V primeru uspešne pritožbe pa bi moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s pritožnico znova skleniti pogodbo o izvajanju programa lekarniških storitev. Vendar bi se to zgodilo le, če bi pritožnica dejansko še opravljala lekarniško dejavnost, so navedli. Kot so pojasnili, bo v primeru, da Lekarna Bitenc ne bo uspela s pritožbo, odvzem koncesije zgolj zamaknjen za čas do končne odločitve ustavnega sodišča.

Je v ozadju mafijašenje Lekarne Ljubljana?
Konec maja je zaprla svoja vrata sedaj že legendarna Lekarna Bitenc, ena najbolj priljubljenih zasebnih lekarn v Ljubljani. Pa ne zato, ker bi bila poslovno neuspešna, prav nasprotno – s svojim uspehom je ogrožala monopole farmacevtskih “dinozavrov” s politično podporo, zato so ti isti politični botri poskrbeli, da so po skoraj desetletju borbe Lekarni Bitenc odvzeli koncesijo. Lekarna je tako morala zapreti svoja vrata, njeni zaposleni pa so pristali na zavodu za zaposlovanje.

Zaradi spornih ukrepov zdravstvene ministrice je največ iztržila Jankovićeva Lekarna Ljubljana. (Foto: STA)

In za kaj točno gre? Predvsem za to, da zavod Lekarna Ljubljana s pomočjo političnega vpliva, ki ga ima ljubljanski župan Zoran Janković, širi svojo mrežo, vendar brez uničevanja konkurence pač ne gre. Če je treba, tudi s pomočjo sodišča. Na tako rekoč elitni lokaciji v Šiški bo tako lekarna še naprej delovala, a z novim imenom in z novim lastnikom. Kot poroča časopis Finance, naj bi Lekarna Ljubljana Bitenčevim celo ponudila, da odkupi njihove zaloge in prevzame tudi njihove zaposlene, Boru Bitencu pa celo mesto vodje svoje nove lekarne. Delal bi, skratka, tisto in tam, kjer je doslej, le lastnik ne bi bil več sam (oziroma njegova mati Silva Bitenc Rošer), ampak LL. Bor Bitenc zadeve ni želel komentirati.

Z odvzemom koncesije so kruh vzeli zasebniku in utrdili državni monopol
Na Lekarniški zbornici Slovenije, ki je tudi sporočila informacijo o odločitvi ustavnega sodišča, pozdravljajo sklep ustavnega sodišča, da Lekarni Bitenc velja pogodba o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti. Z začasnim zadržanjem odvzema koncesije je Lekarni Bitenc omogočeno delovanje, s katerim se zagotavlja nemotena preskrba prebivalstva z zdravili, so zapisali v zbornici.
S tem sklepom je ustavno sodišče po mnenju predsednika zbornice Mirana Goluba pokazalo zavedanje o pomenu nemotene preskrbe z zdravili za zdravo slovensko družbo. Kot predsednik lekarniške zbornice je že ob odvzemu koncesije s strani MOL izrazil ogorčenje, da se v Sloveniji lahko občine, ki so v koncesijskem razmerju oblastni organ, samovoljno in brez razloga odločijo za odpoved koncesijske pogodbe in nato odvzem koncesije.

Koncesionar je tako kljub odličnemu opravljanju lekarniške dejavnosti na svojem območju prepuščen na milost in nemilost vsakokratne občinske uprave, je dodal Golub. Z odločitvijo ustavnega sodišča se je po njegovem mnenju še dodatno potrdila upravičenost obsojanja takšnega ravnanja.

“Lekarniško dejavnost moramo ščititi, saj je pomemben element vseh postopkov zdravljenja. Zajema preskrbo prebivalcev z zdravili na recept in brez recepta ter magistralno pripravljenimi zdravili. Zaradi velike dostopnosti in stalne prisotnosti magistra farmacije ima lekarniška dejavnost nepogrešljivo vlogo pri ohranjanju zdravja prebivalstva, svetovanju pri zdravstvenih težavah, nudenju pomoči starejšim občanom, preventivnih ukrepih na področju zdravja in preprečevanju z zdravili povzročene škode,” je dodatno pojasnil v pisni izjavi.

Sodni postopki v sporu med ljubljansko občino in koncesionarko lekarniške dejavnosti Silvo Bitenc Rošer iz Lekarne Bitenc, ki segajo v leto 2009 in se nanašajo na odpoved pogodbe o koncesiji, so bili v rednih sodnih postopkih zaključeni v prid občine. Ker lekarna nima več veljavne koncesije, je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z junijem odpovedal pogodbo z lekarno.

C. Š., STA

 • xtc

  Tole se utegne končati v Strasburghu in še kakem EU sodišču zaradi monopolov in onemogočanje konkurence in tule utegnejo padati hude kazni,odškodnine in še kaj.
  Če bo US potrdilo Jankovičevo norost-bo verjetno kmalo imelo opraviti z sodbami ESČP in EU sodišč,ki verjetno teh mnenj ne bodo delila.

  • Miro

   bebec a ti veš kaj je monopol? na FDV tega ne obvladajo ravno dobro….

  • Lewuh

   Kero zabito desnjaško teslo. Od kje si se uzel???

   ————————————————————————————————————————-

   NAJ ŽIVI RDEČA ZVEZDA, KI NAM ZAGOTAVLJA VARNO IN TOPLO ŽIVLJENJE

   • dob

    Ti si pošten človek.
    Prijavil si se regularno in te lahko ZABLOKIIRAM!

    • Dostmamrecesijeinpičkarije

     Zablokiraj prasca rdečega.

   • boogin1

    Je tebe tut nategnu ?
    Tvoja krvava rdeča zvezda je v zgodovini vzela največ nedolžnih življenj. Še Hitler je bil glede na ubite vajenec če ga primerjamo po številu ubitih pod streho rdeče zvezde. Definicija levice oz. komunistične ideologije je razpolaganje oziroma delitev tujega premoženja in dohodkov in ti miskliš, da lahko zato nekoga zmerjaš desnjaško teslo, ker misli s svojo glavo.

   • Dostmamrecesijeinpičkarije

    Pizda usekana, si zabit do fundamenta.

 • RATATA

  Ej C.Š., spet fukešpilaš!
  Sem prebral do “lekarnarica”, pa me je vse minilo!!
  Zdaj grem nazaj brat naprej od “lekarnarica”, potem bom pa premislil, da morda ni bolj prav “apotekarka” apd.

 • Franc Šink

  Izgleda da so farmacevtke in celotna farmacija Jankovičeva obsesija.

 • Ali

  Do konca bolani, uvedba popolnega monopola v Lj. iz strani LL. To ni demokracija, to je fašizem državne LL.

 • Olga2345

  V ozadju odvzema licence mafijaši mafijec Janković – Srb! Mafijaši tudi s postavljanjem nezakonitih kandelabrov z rdečo zvezdo! Mafijaši s poveličevanjem zločinskega totalitarnega komunističnega režima, ki ima na vesti genocid in žrtve udbaških zločinov! Mafijaš tudi v rušenju slovenske demokracije in NE Janši! Tako kot je mafijašila Srbkinja Diklić z: ustavite desnico!
  Dovolj je srbskega mafijašenja po Sloveniji!

 • Antonius

  Ja, takole gre *penismankovićev zdravstveni biznis. Naprej je z investicijskim vložkom zelo tvorno sodeloval pri ustanavljanju Diagnostičnega centra na Bledu, po smrti nosilca diagnostične dejavnosti na centru se mu je zgodil pa dar mar. Večinska solastnica po umrlem zdravniku je poiskala tujega soinvestitorja in *penismankovićev delež spremenila v *drobiž*. Odprodal je svoj delež in se od=bal iz omenjenega diagnostičnega centra. Svoje nagrabljene *procente* dotični kurčić še vedno plasira v nabavo uvoženih brezreceptnih zdravil, ki jih na trgu kjer kraljujejo bolni, plasira prek Javnega zavoda lekarn Ljubljana. Podoben biznis se je šel posiljevalski *one* že v Mercatgorju, ko je tam kraljeval kot *generalni*. Na Mercatorjevih policah je prodajal ekskluzivo, ki jo je v tujini kupoval prek svoje privatne firme.
  Ljubljanski *penismanković je gazda po srbsko. Tako bo kot jaz zahtevam in če bo treba, bomo uničili vso konkurenco. In jo prek zlobiranih političnih botrov uničuje v Ljubljani, izven Ljubljane in počasi po celi Sloveniji. Privatnika spravijo samo ob komcesijo, pa je plasma in prodaja brezreceptnih zdravil še bolj trden biznis.
  Iz ozadja sicer še marsikaj sili v ospredje, a ne smem. Konkretna imena bi nehote splavala na površje.

  • zokispoki

   Sprevrzeni bandit ima izgleda eroticno razmerje prav z vsem, kar ima povezavo z apoteko, deeee !

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Uf, tle bodo levaške glave padale kot za stavo. Dokler levakow ne pospravimo, ne bo miru. Samo kdo naj še reče, da ne delajo škode. Pa še kakšno. ZJ+Com jo bodo slej kot prej dobili po buč.

 • dob

  oćko pozna strićke na sodišću

  • Dostmamrecesijeinpičkarije

   Ja, na slovenskem.
   Na evropskem se bo pa zajebu. S tem pa nima kakšnih dobrih prijateljskih vez.

 • garfi

  balkaniĆ jankoviĆ je potopil erjovca
  bolimeđoko press

 • Radolf Mitler

  ..

 • Janko Gedlička

  Udbomafija je še vedno močna. Ne nazadnje je politično pokrita s cà 3/4 novo izvoljenega parlamenta. Ne nazadnje se je žongler Tonin pred časom, ko je šlo murgeljskemu princu teme za nohte, že izkazal z lakajsko potezo v njegov prid. S svojim odločilnim glasom mu je zagotovil izjemo v zakonu, ki je sicer bil naravnan na zategovanje pasu in mu tako omogočil prekomerno pokojnino. Upam, da bo ust. sodišče navkljub udbomafijskim pritiskom varovalo svobodno gospodarsko pobudo in ugodilo zasebnemu lekarnarju. Menda ja ne bo ves izplen njegove pritožbe v ločenem mnenju ddr. Jakliča, pa še morda Šorlija in da se zadeva ne bo zavlekla še na ESČP.

 • Gr Enze

  LAŽ IMA KRATKE NOGE IN JANKOVIĆ IMA ZELO KRATKE !

 • lado

  levuhćić,a te je tvoja mati že previla,nehaj zasmrajat ,pa pojdi v šk.loko!!!!!!!!!!rdeči izdajalci so v glavnem z horenjske-sv.duhec…..

 • sprehajalec

  V ozadju je seveda “dilanje” na javno zdravstvenem, z veliki profiti preko zdravstvene zavarovalnice.

  zato za Slovenca stane pri Zokiju 20 tablet asprinina 5,56 Eur. V nemčiji pa iste tablete 3 Eur. Razliko cukne Zoki&Co v žep

 • dob

  Ne zavedamo se dovolj, da zaradi takšnih podlih napadov nanj Janković lahko resno zboli in prehitro ostari.
  Zdravnik specialist bi mu moral dati priložnost, da spizdi en ornk dnar, ker to človeka okrepi in ga pomladi.

 • KAPIBARA

  Lekarna, v izgradnji, v Media-center v Župančičevi jami, nima nobenih zadržkov

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Že vidim levo bando v Haagu. Uf, še bo napeto.

 • dob

  Pri nas je laže zamenjat celotno Ustavno sodišče, kot pa enega Jankovića.

  Zdaj si pa predstavljate, da bi to rekel nekdo v ZDA!
  Namreč: da je laže zamenjati celotno ustavno sodišče Združenih držav, kot pa spraviti v zapor enega kurčevega mafijca.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!