V stranki SDS predlagajo znižanje davka na dodano vrednost, še posebej za otroška oblačila, šolske potrebščine, gasilsko opremo in električno energijo

V stranki SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o DDV, s katerim predlagajo znižanje DDV na predkrizno raven, in sicer splošno stopnjo DDV na 20 % ter prvo nižjo stopnjo DDV na 8,5 %. Znižanje na 5 % DDV predlagajo tudi za otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine, gasilsko opremo, električno energijo in plin.

Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014, ki je bil sprejet 21. 5. 2013, so bile določene višje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je povečala z 20 % na 22 %, znižana stopnja pa se je povečala z 8,5 % na 9,5 %. Takratna vlada Alenke Bratušek, ki je zakon predlagala, je navedla, da gre za začasen protikrizni ukrep, ki bo trajal dve leti in s katerim naj bi stabilizirali javne finance.

Vendar pa je vlada Mira Cerarja v noveli Zakona o davku na dodano vrednost predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne. Koalicija strank SMC, DeSUS in SD je na seji državnega zbora, ki je potekala 18. novembra 2015, uzakonitev višjih stopenj DDV kot trajnih tudi sprejela. Uzakonitev trajno višjih stopenj DDV je bila nerazumljiva, nepotrebna, predvsem pa socialno krivična. DDV je namreč regresiven oziroma nesocialni davek, ki najbolj prizadene tiste, ki imajo najmanj, saj ga ti, glede na svoje prihodke, plačajo največ.

Zaradi gospodarske rasti bi bilo pravično in etično, da se DDV vrne na predkrizno raven
Glede na podatke o tem, da je Slovenija v letu 2014 beležila 3,0-odstotno gospodarsko rast, v letu 2015 pa 2,3-odstotno, obenem pa se beleži tudi višanje prihodkov v državnem proračunu, saj se v letu 2018 pričakuje kar za 1,4 milijarde evrov več prihodkov v državnem proračunu, kot pa jih je bilo v letu 2014, bi bilo pravično, socialno in etično, da se stopnji DDV povrneta na predkrizno raven. V SDS tako predlagajo prvo nižjo stopnjo DDV v višini 8,5 % (znižanje z 9,5 % na predkrizno raven), drugo nižjo stopnjo pa v višini 5 %. V zakonu je predlagana nova razvrstitev dobav blaga in opravljanja storitev, za katere se lahko uporabijo nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabil 8,5 % DDV, in kategorije, za katere bi se uporabil 5 % DDV.

Nižje naj se obdavčijo otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine, gasilska oprema, električna energija in plin
Nadalje predlagajo, da Vlada RS predlaga Svetu Evropske unije, da v seznam blaga in storitev iz Priloge III Direktive Sveta 2006/112/ES, torej za tiste, za katere je dovoljena nižja stopnja, uvrsti tudi otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo. V kolikor bi to bilo sprejeto oziroma realizirano, bi se te kategorije v Sloveniji obdavčilo z drugo znižano stopnjo DDV v višini 5 %. Hkrati v SDS predlagajo tudi, da se za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja določi nižja stopnja DDV v višini 5 %. Pravna podlaga za tak predlog je v 102. členu direktive, ki določa, da lahko po posvetovanju z odborom za DDV vsaka država članica uporablja nižjo stopnjo za dobave zemeljskega plina, električne energije ali daljinskega ogrevanja.

C. Š.

 • Cucurbita Pepo

  Propaganda po vzoru komunizma.

  • ogledalo

   Kje pa so se šolali?!

 • Matija

  Sej so bili na oblasti pa bi to, kar predlagajo, naredili.

  • ogledalo

   Takrat je ivan razbremenil najbogatejše, z znižanjem obdavčitve.

   • traktor

    Pri nas je itak vsak bogat,če ima plačo nad 1500€, a ne de?

 • resnicaboli

  To ni smiselno je že bilo kdo bo pa kontroliral? sem takrat zase kupoval stvari in trgovci so prodajali odrasle številke pod otroške. Bolje dati dodatek za družine z otroci.

 • resnicaboli

  Dajte no kdo izmišlja takšne bedarije bodo trgovci cevi za zalivanje prodajali pod gasilska oprema.

  • stajerc5

   Dva komentarja si napisal, dve yugogoljufije si opisal. Ti nisi normalen ali pa totalno prtisnjen yugonostalgik z slosarjevo sliko v garazi.
   A resno mislis, da smo vsi se kar “nastelani” na goljufije?

   • resnicaboli

    Ne vsi ampak večina špekulanti komaj čakajo na takšne stvari. Sicer bi pa rad vedel kdo si izmisli začetek kampanje pred Božičem? Enkrat prepozno Tomc drugič prehitro tretjič bo verjetno prav.

    • stajerc5

     Da bo tretjic, junija?, prav, moramo pa spraviti gnilobe s kavca, penzijonistom dopovedati, da je Hrjavc baraba in hehe, najti cim vec okostnjakov oz. malih in velikih svinjarij “nasega” komika iz Kamnika!

 • Novakec1

  Boste pa na drugih vratih še trikrat več pobral, bleferji, elito in prisklednike je težko nafutrat.

 • Miro

  Čarovniki iz Trstenjakove so že enkrat “čarali” pa te čarovnije še sedaj rešujejo

  • mefisto

   Ti ni nič nerodno, da si prevzel ime pametnejšega od sebe?

 • tasilo

  Kdaj bo SDS predlagala znižanje davka na kapitalske dobičke nazaj na 20%?

  Povišanje tega davka na 25% je z zloglasnim ZUJF sprejela 10. vlada RS z Jajotom na čelu. Če ste SDS-ovci takrat znali po komunajzarsko zagovarjati povišanje davka (“obdavčimo grdi kapital”), pa zdaj zagovarjajte še njegovo znižanje, mone zlagane farizejske …

  • stajerc5

   Najprej bodi srecen, da ga nimamo pri 35%, za znizanje na 20% bomo pa rabili Trumpa.

   • tasilo

    Ja gvišn, ejga! Vesel sem lahko še veliko bolj, da ga nimamo pri 42 ali 48%, anede! Za znižanje na 20% bomo rabili pa Trumpa, ja ja, kajti za zvišanje na 25% smo rabili nikogar drugega kot samega … Jajota. Vsa čast, ni kaj!

    PS: Neverjeten si … Namesto da bi razmišljal, kako kaj izboljšati, me “troštaš”, naj bom vesel, da ni še slabše. Saj se hecaš, anede?!

    • stajerc5

     Ne bodi no tako nestrpen! Saj ves, da dlje kot tepes psa, toliko bolj je vesel, ko prenehas…
     Ce je dobro zdresiran, te pri tem tudi ne bo ugriznil. Te to na kaj spominja!?

 • Kučko pod pručko

  Mentalna pohabljenost Slovencev

  Slovencem se je mentalna pohabljenost, ki so nam jo preko sedemdeset let vcepljali komunisti, usidrala v gene večine. Zato jim tako velikodušna napoved stranke SDS o znižanju davkov in s tem povečanju življenskega standarda ne bo odprla oči in bodo še naprej volili levake.

  Janša bi jim poleg znižanja davkov lahko ponudil tudi trinajsto plačo, enomesečni dopust, zastonj šolanje, zdravstvo in ne vem še kaj, pa bi še vedno stavili na murgelsko mafijo.

  Edina možnost za spremembo razmišljanja bi bila zmaga SDS na prihodnjih volitvah, obračun s prefarbanimi komunisti in dobro delo vsaj dva ali tri mandate. Potem bi se stvari v glavah mnogih pričele obračati na bolje. Počasi sicer, pa vendar. Čez dvajset, trideset let se bi verjetno že pokazali prvi znaki spremembe možganskih genov!!!

  • stajerc5

   ..pogojeno z solanjem nove generacije v privatnih solah!!!

 • tramal

  Komunajzerjem ni nikoli za verjet Vedno obljubljajo pa nikoli nič ne storijo.Posebno sedaj pred volitvami obljubljajo za pedeset let naprej ,kaj vse bodo storili In butast narod bodo spet pripeljali žejne čez vodo.

 • ogledalo

  Ko je bil ivan na oblasti, je tudi nižal davke. Najbogatejšim!!! Sedaj si pa kupuje glasove.Pljuc!

  • mefisto

   Vidva z Janšo morata biti pa res dobra prijatelja, da ga celo v javnosti naslavljaš kar z Ivanom.

 • Caetano

  So ze veliko dobrega poskusili a jih skoraj po pravilu koalicijski valjar zavrne.

 • traktor

  Čudna država,jebeni narod.Predlogi dobri za vse,pa skoraj ni komentarjev.In še ti, ki so,so v kontra.Kurbe foušne,pizde sebične.Ni vam pomoči.

 • Osti jarej

  ..v bivši yugi so bila otroška oblačila in obutev brez davka

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!