Vlada Mira Cerarja Slovencem za vsak zaslužen evro pobere kar 73 centov davka – To nas uvršča na neslavno četrto mesto na svetu!

Foto: Arhiv Nova24TV

Zadnja primerjalna analiza Eurostata je vladajočo slovensko levico znova postavila v sila nelagoden položaj – naša država je namreč po mejni davčni stopnji višjih dohodkov na četrtem mestu na svetu! Z drugimi besedami to pomeni, da slehernemu slovenskemu davkoplačevalcu na vsak zaslužen evro država pobere kar 73 centov. Višji delež od Slovenije (73 odstotkov od zaslužka) imajo pravzaprav samo še Švedska, Belgija in Portugalska, v tem pogledu pa je precej prijaznejša dežela od Slovenija tudi Slovaška, s katero nas radi zamenjajo, saj se ta država nahaja na zgolj 31. mestu te lestvice. Tamkajšnja vlada namreč svojim državljanom na en zasluženi evro pobere zgolj 36 centov. Poznavalci pravijo, da je katastrofalno stanje Slovenije, ki je praktično najvišje pri dajatvah in med najnižjimi pri bonitetah, ki jih zagotavlja država, in življenjskem standardu, posledica popolnoma zgrešene levičarske politike, ki je zgolj od osamosvojitve na oblasti kar 21 let.

In kje se skriva glavni razlog za tako visoke davke? Slovenski državni aparat je pravzaprav tako enormen, neučinkovit in drag, da ga gospodarski sektor preprosto ne more nositi na svojih plečih, kar se pozna na višini davkov in inkasantstvu. Ne čudi, da so podatki, ki jih je na svojem uradnem Twitter profilu objavil spletni bloger Svoboda, znova razburili slovensko javnost. Pozivi v slovenski tvitosferi so praktično enotni: nujen prvi ukrep prihajajoče vlade bo bistveno zmanjšati državno upravo. Zadržati zgolj tisto, kar ljudje nujno potrebujejo za preživetje, vse ostalo ukiniti.

Ko je bila na oblasti druga vlada Janeza Janše, v letih 2012 in 2013, sicer skupno le leto dni, je, zanimivo, naredila ravno nasprotno od tistega, kar se levici najbolj očita, s krčenjem preobremenjenega državnega aparata je začela pri sebi. Tako je vlada ukinila štiri ministrstva, šest vladnih služb in tri organe v sestavi. Desna vlada je ukinila tudi številna delovna telesa in urade tako doma kot v tujini. Ob koncu leta 2012 je, za primerjavo, državna uprava štela približno 1000 uslužbencev manj kot ob padcu vlade Boruta Pahorja leto dni prej.

V zgolj enem letu je vlada Janeza Janše v paketih za spodbujanje gospodarstva sprejela 89 ukrepov in 200 konkretnih spodbud, ki so znatno znižali davek, zagotovili investicijske olajšave in olajšave za raziskave ter nadzor. Kljub temu so v desni vladi zagotovili dodatne subvencije za brezplačna kosila za učence, tople malice za dijake in mesečne vozovnice za 20 evrov.

Foto: Twitter. Graf prikazuje Slovenijo na lestvici po mejni davčni stopnji višjih dohodkov.

Delež socialnih prispevkov glede na skupno obdavčitev v Sloveniji najvišji med članicami OECD
Smotrno je tudi izpostaviti, da je obdavčitev dela v Sloveniji po podatkih iz leta 2016 za 6,7 odstotne točke višja od povprečja držav OECD-ja. Najbolj se je zmanjševala med letoma 2004 in 2009, v času, ko je bila na oblasti vlada Janeza Janše, leto po nastopu finančne krize pa se je spet občutno dvignila.

Na Novi24TV smo v preteklosti že poročali, da višina socialnih prispevkov glede na skupne dajatve na plačo uvršča Slovenijo na deveto mesto med članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Delež socialnih prispevkov, glede na skupno obdavčitev plače, je v Sloveniji za kar 14,5 odstotne točke višji od povprečja OECD. Še bolj skrb vzbujajoč je delež, ki ga v Sloveniji za socialne prispevke plača delavec. Ta je z 19 odstotki najvišji med članicami OECD – več kot enkrat višji od povprečja OECD, kjer delavec za socialne prispevka odšteje 8,2 odstotka svoje plače.

Foto: Twitter. Vladni dolg glede na odstotek BDP-ja.

Vladni dolg kot odstotek BDP-ja danes štirikrat večji kot leta 2008
In medtem, ko aktualna leva vlada Mira Cerarja ostaja zvesta sama sebi in trdi, da trenutno v Sloveniji ni nobene možnosti, da bi v kratkem prišlo do znižanja davkov, pa je, zanimivo, vseeno možnost še za višjo javno porabo. Vlada RS je namreč sprejela predlog zakona, ki, tako navajajo, zaradi ugodnih gospodarskih razmer predčasno odpravlja tudi varčevalne ukrepe na področju otroških dodatkov in številnih drugih področjih. Čeprav na finančnem ministrstvu ves čas odmahujejo z roko, da trenutno ni prostora za nižje davke, se država spušča v težko razumljive nakupe, kot je dva tisoč stanovanj v Trbovljah, od katerih je 300 neuporabnih, Republiški stanovanjski sklad pa je za družbo Spekter odštel kar 6,8 milijona evrov, potrebuje pa še dodatnih 600 tisoč evrov.

A kaj drugega, kot dodatno zadolževanje, je pričakovati od vlade, katere vladni dolg kot odstotek BDP-ja v Sloveniji predstavlja kar 80 odstotkov? Za primerjavo: litvanski, latvijski in češki vladni dolg (države podobne gospodarske velikosti kot Slovenija) ne presega 50 odstotkov. Še leta 2008, ko se je po štiriletnem mandatu poslovila prva vlada Janeza Janše, je v Sloveniji ta dolg znašal samo 20 odstotkov.

L. S.

 • To pomen, da nas kradejo?

  • MEFISTO

   To pomeni, da so levičarji volkovi.

 • Franc Šink

  Promovirali so nas od zajcev na ovce.

 • Novakec1

  Sužnji tiho, pest riža in kozarc vode je dovolj.

  • MižekFiga

   Novikakec !?, vendar je smrad ehnak prejšnjemu.

   • Novakec1

    Ti že veš ker si do vratu v kakcu.

 • MEFISTO

  Čudežni deček:

  “Ne glejte, kaj delam, poslušajte, kaj govorim!”

 • Anton

  ob vseh omenjenih zgoraj naštetih statističnih podatkih, me ne čudi zakaj je potlej Janez Janša tako nepriljubljen pri nekaterih

  sarkazem press

  • Ivan Serpentinšek

   Ker levica z piarjem dobiva volilce..
   Z drugimi besedami folk je glup…

   • Olga

    So besede Milana Murgleoneja!

  • Olga

   Janša je “nepriljubljen” zaradi medijske gonje in zlorabe sodstva v politične namene preko politično motiviranih procesov! Kar poglejte, kaj delajo Logarju, ker razkriva kriminal!

  • sobiecki

   Minimum wages are generally presented as monthly wage rates for gross earnings, that is, before the deduction of income tax and social security contributions payable by the employee; these deductions vary from country to country.

   Before, before, Anton aus Tirol!

   • Anton

    skratka minimalne plače pri nas so še vedno neprimerljivo nižje od te svete trojice

    Anton aus Tirol

    sarkazem press

 • tarantela

  Majhna zanimivost:
  V marsikatri ustanvipode

  • Olga

   Če bi bil Janša na oblasti, blagajne za samopomoč ne bi rabili! V času svoje vlade je dvignil pokojnine za ČETRTINO!!

   • tarantela

    Janša nič ne zna, samo komandirat!

    • sobiecki

     Vsi takrat prizadeti so vse dobili vrnjeno v prvotno stanje, edino upokojenci nad 65 let so ostali s plačilom dohodnine, pred njim so je bili oproščeni. Res je udaril po nekaterih upokojencih, ki so še vedno na slabšem.

  • sloustava

   Pases v krog bednikov, ki fehtajo seks za protiuslugo!

   • tarantela

    Butel, si pa res potreben, samo na seks misliš!

 • RATATA

  Sem predlan naroču računovodkinji, naj pridni delavki izplača nagrado 500 evrotov malo pred Božičem.
  Je. Firmo je to koštal več kot 1200!
  Uqrcu sem računovodkinjo ker mi tega ni prej povedala.
  Lani sem dal pridni delavki 500 evrotov iz svojga žepa direkt v njenga.

  • Anton

   če si to res naredil, vsaka čast!

   tokrat brez sarkazem press!

   • RATATA

    Znorel sem predlan! Si predstavljaš, zato, da sem lahko dal punci 500 sem moral enim barabinom, ki se spakujejo z našim denarjem dati še več kot 700!!!

  • Olga

   Bravo!

   • traktor

    Koji kurac, bravo. Da moram, kot privatnik vsak dan tuhtat, kako bom okrog prenašal državo, če hočem preživet. Dej ne seri. Kaj pa je to nam treba. Namesto, da energijo usmerjamo v boljše, hitrejše, kvalitetnejše in učinkovitejše, se zapletamo v hojo po robu, če želimo preživeti. Fuj, banda birokratska.

    • Catwoman

     Švercaj, goljufaj, utajaj davek, pisat daj pozitivno nulo…. Goljufaj to gnilo državo, kolikor se da, ker boš šele takrat mirno spal.

     Potem ti bom rekla, da si fejst fant in pameten! ;-))

     P. S.
     Poštenost je prirojena napaka, mogoče ti sploh ni več pomoči.

     • traktor

      Zavohal sem zvrhano mero cinizma. Ampak tud sam tuhtam, da mi ni pomoči. Jebi ga, fotr me pač ni nauču krast in lagat, pa tu preveč kratke noge mi niso hotle zrast.

     • Catwoman

      Saj je cinizem in sarkazem tudi. Pa še črn humor. ;-)))

    • RATATA

     Povej pa tudi, da bi rad dal, če bi se s tem pravilno, pošteno, odgovorno in za dobro vseh nas ravnalo. Jaz bi.

     • traktor

      Jasn, da bi dal, če bi bla ena poštena cena, pa če bi vedel kaj točn, za to dobim. Vse ostalo mimo tega je ena navadna molža.

 • pajot

  Smo na nehvaležnem četrtem mestu. Dejmo cerar,še en mandat pa bomo prvi. Ne manjka dost. Juriš na prvo mesto. Zlata medalja bo naša!

  • Olga

   Potem bodo pa morali začeti delati sami, ker jim bo živinče crknilo!

  • samsara

   Mirsad Cmizdro, privrženec in podpornik muslimanov, častilec ‘tekovina socialistićke revolucije’ in kučanistićne jebolucije, to zmore.

 • Olga

  Levaki nas samo ropajo! Od kar je prišla na oblast Cerarjeva marionetna vlada, ne dela drugega, kot zvišuje davke! Dol z njimi!

 • antimur

  Drugače niti ne more biti, če nas vodi omejenec, omahljivec, za povrhu pa še hudobnež Cerar. Takšen kreten ni sposoben zbrati okrog sebe drugega kot sebi primeren kučanistični gnoj, zato je ta vlada nekaj najslabšega, kar se je Slovenijo dogodilo. Seveda je pa izključna krivda za takšnega premierja in vlado na zločincu Kučanu, ki s svojo levaško mafijo nastavlja takšne kadre. Pahor, Bratušca, Cerar so uničili Slovenijo do nerazpoznavnosti, vse te nesposobneže je nastavil Kučan s svojo drhaljo, ki se nenehno meša v demokratične procese, čeprav jim nihče ni dal te pravice. Posledice so znane, vzrok tudi, torej vemo kako rešiti zadeve. Domoljubi, rešitev je v naših rokah.

 • mona lisa

  Ropanje.

 • sloustava

  Dajte tudi na Novi24tv razumeti, da priti na oblast na neposten nacin, ne prinese znanja, sposobnosti, pravne drzave, dobrih in sposobnih ljudi. Ne, pac pa prinese vse to, kar imamo sedaj: eminentnega pravnika, ki ne ve, kaj je pravo (nespostovanje Odlocb US, …), prinese Ministrico za finance, ki je cista birokratka, ki je svetlobna leta dalec od dr. Sustersica, prinese HIK Klemencica, zato pravosodje na, ne samo psu, je na scenetu, imamo Fanka na vrhu policije, ki ga g. Kangler lepo opise, imamo Gaspersica, ministra, ki je na predstavitvi tulil, da 2. Tira se 30 let ne bo, imamo Zidana, kmetijca, ki unicuje kmetijstvo, skratka imamo klovne, ki so penzije znizali za 16%!!! In na drugi strani imamo ljudstvo, ki si to zasluzi, saj pametni bezijo ven. Tudi mi! Dokler ne bo vajeti prevzelo ljudstvo in stranke, ki si zelijo, da mladi ostanejo yam, kjer so bili izsolani, da kmetje odbrzijo svojo zemljo in krscanstvo postane vrednota, ne bo Slovenije, bo Kucanvenija, kjer bo imela laz in bo imel seks kot protiuslugo , glavno besedo! JA, Slovenec, zamocil si, ker nisi podprl demokracije. Trpi!

 • Kučko pod pručko

  Samo še trije odstotki

  Bravo Cmerar. Še za tri odstotke zvišajte davke, pa bomo svetovni prvaki. Vsi časopisi širom našega Planeta bodo pisali o majhni in lepi deželici pod Alpami, ki je svetovni unikum. Vsi bodo pisali o neumnih ljudeh, ki mirno gledajo, kako jim komunistična sodrga pobira težko prigarane evre iz svojih žepov. Vsi bodo vedeli, kakšne državne razbojnike, tatove in kleptomane imamo na oblasti.

  Še trije odstotki, pa nas bo svet bolje spoznal kot po Avsenikih, Mazejevi, Prevcu in mnogih drugih vrhunskih športnikih in znanstvenikih. Daj Cmero, zavihaj rokave, samo še trije odstotki!!!

 • Ryuk

  Odličen članek.

  DAVKI SO KRAJA.

 • Sredina

  Leta 2012/2013 je dolg države relativno gledano najbolj narastel…kdo je bil takrat PV?

  In zakaj je začel dolg tako skokovito naraščati po letu 2008?
  Ker za razliko od Nemčije nismo stopili v krizo pripravljeni! Do leta 2008 se je na veliko zaposlovalo v javni upravi in trošilo na vseh koncih in krajih. Ko pa je kriza leta 2008 udarila, pa ni bilo mogoče delat čudežev…

  Za drugi graf bi blo boljše da ga nebi objavli, ker vas postavlja v precej neprijeten položaj..SDS namreč.

  • traktor

   Zdaj ni krize, je precejšnja rast, tvoja vlada pa se je samo letos zadolžila za najmanj 4 mrd. Zakaj že?

   • Sredina

    cerarjeva vlada ni bla nikoli moja vlada…

    • traktor

     Je bila in je še vedno, tudi moja. Ker druge pač nimamo. Raje odgovori na vprašanje.

  • macon

   Imaš članek na Financah, da je Nemčijo izvlekla industrija in tehnologija, mi imamo pa proizvajalce polizdelkov in smo jih dobili po glavi. Članek pravi, da je v Nemčiji in ZDA 92% menedžerjev inženirjev pri nas pa dve tretjini družboslovcev. Janševa vlada je imela izravnan proračun in celo presežek, v 4 letih pa je prihodke države povišala za 30%. Dolg se je glede na bdp relativno znižal. Pozabi, da naj bi desni varčevali za levuharske požrtije, ti pa se bodo nanje v zahvalo na vse načine posrali kot zdaj ti. Desni so v letu druge vlade naredili ZUJF na katerega se je sklicevala vlada Bratuškove in na začetku tudi Cerarja.

 • Kučko pod pručko

  Saj človek res ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Po eni strani beremo, da smo skoraj svetovni prvaki v pobiranju davkov, po drugi pa se na današnji naslovnici Murgle Pressa bohoti članek, da je SD v anketi prehitela SDS. In še, da je najbolj priljubljeni slovenski politik Pahor, ki je postal prvi največji grobar Slovenije!!!

  • samsara

   Brezmejnost človeške neumnosti…

 • Sredina

  No kar se obdavčenja prihodka tiče, Švedska in Belgija so pred nami, Danska in Francija tik za nami, tako da tako zelo slabo to ne more bit….problem je le v tem, kam gre denar

  Dejstvo je da damo vsako leto več kot milijardo € za poplačevanje obresti, za kredite, ki smo jih najemali v preteklosti, ko je Pahor najemal kredite za to da je izplačeval pokojnine, namesto da bi se tak denar vlagal v infrastrukturo, kjer bi se vsaj deloma povrnil…

  Ker imamo v ustavi zapisano, da smo socialna država mora država pač financirati neke socialne izdatke ki bi jih sicer morali plačevati iz lastnega žepa…npr zdravstvene storitve, šolanje itd.

  V ZDA so obdavčitve plač nizke, vendar pa zato tudi vse ostalo američani plačujejo sami, začenši z zdravstom in šolanjem

  • Olga

   Kakšne prejemke pa imajo “vodilni” na lestvici? Takšne kot Slovenci?! Ali znate računati? Človek živi od neto dogodkov v žep! Komu ostane več?

   • Sredina

    Podatek je v odstotku obdavčitve in o dejanski vrednosti, tko da najprej se preipričajte o čem govorite

  • sprehajalec

   Tik-Tak, kolo obresti, se vrti.

   #namesto da bi se tak denar vlagal v infrastrukturo, kjer bi se vsaj deloma povrnil…#

   ha, ha, penzionerje bi pustil lačne, pa gradil drugi tir, Tako kot je keynes učil. Po drugi strani imaš pa kontra teorijo Vojvode od Haga Šešlja, ki je predlagal, da se proda državna lastnina telekom itd, denar pa razdeli penzionerjem, kar bo dvignilo povpraševanje in potrošnjo. Povečano povpraševanje, pa bo stimuliralo proizvodnjo in ekonomski krog bo stekel. Kaj sedaj storiti?

   #Ker imamo v ustavi zapisano, da smo socialna država mora država pač
   financirati neke socialne izdatke ki bi jih sicer morali plačevati iz
   lastnega žepa…npr zdravstvene storitve, šolanje itd.#

   Štos na štos, če takšni sedite po vladnih službah, potem se Slovenije usmili Bog. verjetno je polovica Avstrijcev nešolanih, ker si ne morejo privoščiti šolanja, pa umirajo po Ulici, ker si ne morejo privoščiti zdravstva. To pa zato, ker nimajo v Ustavi “socialno”. Ali pa morda Avstrijski nabavniki kupujejo 3x ceneje po bolnicah od naših? Takale filozofija, kot jo trosiš, je srž slepe ulice, v kateri je Slovenija. beda.

   Ja, pa množično umiranje po Ameriških ulicah, tudi to nam je znano. na Kubi je bolje, ha, ha. Lažnivci ste, da ne more človek verjeti, kako lažete. nabasane smrdljive čakalnice, na kubi in pri nas. to je to. pa vstopanje pri zadnjih vratih, naveličane sestre in osebje. to je to socialno iz ustave.

  • traktor

   Bla, bla, bla. Kakšno zdravstvo. Da pride človek na vrsto za neko operacijo, prej umre. Za pregled oči moraš čakat par mesecev. Če pa plačaš, si povsod takoj na vrsti. Pri nas že zdavnaj ni več nič brezplačnega. Tudi šolstvo ne. Plačati moraš vsak list papirja.

 • Franjo Trojner

  To pomeni, da nas preko vsake razumne
  meje izžemajo! Ni mi jasno kdo razen uslužbencev razbohotenega javnega sektorja, vseh tipov nelustrirancev in vseh pripadnikov široke palete levih civilnih gibanj, ki se financirajo iz proračuna bi na volitvah lahko glasoval za politično levico?
  Vem, da nimajo razlogov na volitvah glasovati za levico:
  – proizvodni delavci, ki delajo tri smene in so na minimalcu, vzami 600 € tiho bodi in pa ne jamraj!
  – vsi ostali delavci v gospodarstvu ki zaslužijo dlako čez minimalca!
  – vse delavke in delavci, ki delajo v trgovinah tudi čez vikend in med prazniki za minimalca!
  – vsi delavci v turizmu, gostinstvu, ki delajo za drobiž in to za vsakega človeka zelo neugodnem, nenormalnem in nenormalno dolgem delavnem času!
  – vsi preostali delavci, ki so jim na sto in en način nenehno kratene pravice iz delavske zakonodaje!
  – velika večina penzijonistov, ki zaradi res mizernih penzij pol meseca strada!
  – vsi brezposelni, ki brez vsakega upanja na zaposlitev tičijo na samozadostnih zavodih za zaposlovanje!
  – vsi prejemniki socialne pomoči, oropani vsega dostojanstva, ker jim socialna pomoč ne zadostuje za živet a
  jim hkrati ne dopusti umret!
  – velika večina resnih študentov, ki ve, da po končanem študiju doma ne bo dobila zaposlitve!
  – vsi delavci migranti, ki se dnevno vozijo na delo v tujino in jim država nabija nenormalno visoke davke!
  – vsi, ki so poizkušali kaj zgraditi, pa so jih pričakali birokrati z tisoč in enim obrazcem in pregrešno dragimi taksami, prispevki!
  – vsi mali privatniki, ki jih leva politika že v samem štartu uniči z gromozanskimi davki in goro predpisov!
  – vsi kmetje, ki so itak od evih trn v peti levičarjem!
  – vsi kristjani, ker nas politična levica zmerja z katolibani in izrinja iz javnega živlenja!
  – tu zraven lahko štejemo tudi vse zapostavljene delavce javnega sektorja: čistilke, hišnike, vzdrževalce, gostinsko osebje, medicinske sestre, gasilce in vojake!
  Od kod torej politični levici glasovi za zmago na volitvah zadnjih 26 let z res micenimi presledki vladavine desnih vlad?? Kljub dejstvu, da se pod vladavino politične levice vedno bolj bohoti zadolženost države, da se abnormalno povečuje javni sektor in višajo njihove plače, da propada in se v čakalnih vrstah in dolgovih utaplja pregrešno drago zdravstvo, da ni denarja za mizerne penzije, da ni in ni novih zaposlitev v od države z davki zatolčenem gospodarstvu, da nam je crknila pravna država in z njo vred tranzicija, da politično levico non stop pretresajo afere mafijskih razsežnosti, da nam ceste še same luknje skup držijo, da ne štima več čisto nič in ni ne reda ne prav nobenega spoštovanja in domoljubja več itd. politična levica kljub evidentno škandalozno slabem vladanju vedno znova na volitvah dobi mandat za sestavo vlade. Tu nekaj ne štima! Ali smo volilci v Sloveniji mahnjeni na sado mazo in uživamo v tem, da nam gre slabo, ali nam kolektivno manjka par koles v glavi in dopustimo, da se politična iz nas dela norca, ali pa se bojimo neznanega, reform in raje podpremo predvidljivo stanje neukrepanja vedno nesposobne politične levice, ali pa nam nekdo spretno krade volitve?? Resnično je, da je Cerarjeva koalicija dala javnemu sektorju pol milijarde € za dvig plač in da pod čisto vsemi levimi vladami javni sektor kronično boleha za samoomejevanjem, te se pa pol vsi davkoplačevalci sprašujemo zakaj na 1 zaslužen € plačamo 73 centov davka, in zakaj ni več tujih vlagateljev in s tem novih delovnih mest, zakaj so plače in penzije za nas drugorazredne zapislene v realnem sektorju tako mizerne??? Resnica je, da naše gospodarstvo in v njem zaposleni delavci nismo več zmožni hraniti te pregrešno drage in zapravljive in koruptivnim dejanjem sklone države/javnega sektorja! ZDAJ JE ŠE TAKO ZABITEMU TELEBANU LAHKO JASNO ZAKAJ SLOVENSKI DELAVEC ZASLUŽI DVA KRAT VEČ ZA ISTO DELO V AVSTRIJI, KOT DOMA IN TUDI Z POKOJNINAMI JE POPOLNOMA ENAKO! VPRAŠAJTE ZDAJ PENZIJONISTI VAŠEGA KARLEKA ZAKAJ IMATE VEČ, KOT ŠTIRIKRAT MANJŠE PENZIJE, KOT AVSTRJICI??? Me prav res zanima odgovor baje borca za penzijonistev Rjavca!

  • traktor

   Lahko rečeš, da nam manjka par kolesc, nisi se preveč zmotil. Je pa še eno dejstvo, vsi, ki si jih omenil imajo opravka z delom za golo preživetje, zato imajo do konca upognjeno in zlomljeno hrbtenico, so v nenehnem strahu in stresu, kako preživeti sebe in družine. Ne hodijo na volitve, ker so zaradi omenjenega že popolnoma brezvoljni. Na drugi strani imaš pa JS, ki pride domov v glavnem spočit, si privošči večkrat na leto počitnice, redno menjuje prevozna sredstva, živi brez skrbi in hodi na volitve, da ne izgubi privilegijev.

   • Franjo Trojner

    Da res je kar praviš!

    • traktor

     In še nekaj je. To pa je najhuje. Ti slednji mislijo, da smo me, molzne krave, tukaj zaradi njih. Ko jih bomo postavili pred dejstvo, da je ravno obratno, bomo šele lahko zaživeli.

 • Artur

  Ob takšnem dejstvu bi bili ostali inteligentni narodi že zdavnaj na ulici in politikantsko lopovsko drhal ražčefukali do amena. Katolibanski Telebanslovenceljni po levem in desnem obrazu ste že zdavnaj dobili okoli ušes lopovska banda vas brca v rit zdaj guzico nestavljate še LGBT “mojstrom” za završni spin ali pa niti to še ne bo zadosti.

  • Olga

   Ali kradejo samo desničarjem? Kje pa ste “inteligentni” ateisti?

   • Artur

    Jaz inteligentni ateist sem bil trikrat na protestnih shodih proti arabski invaziji , njihovem pedenanju , proti vsiljevanju kvot in postavljanju centrov za njih. 2000 Eurov za vsakega zapečenca kaj je to drugega kot kraja poleg oderuških davkov, kje ste bili takrat samo 500 nas je bilo kaj ste ostali katolibani počeli takrat kje je bi takrat vaš “dušni” pastir veliki vodja ?

 • Sredina

  Tudo to, da je ob odhodu Janševe vlade dolg znašal 20 % BDP je navadna laž….Janševa vlada je odšla konec novembra 2008…in takrat je glede na graf dolg znašal že vsaj 35 % BDP, torej 15% v enem letu….če bi se še nedaljnih pet let (toliko let je naraščal dolg) zadolževali s tako hitrostjo, potem bi danes znašal dolg 95 % BDP-ja

  Na srečo smo imeli vmes tudi kakšno drugo vlado.

  Je pa druga Janševa vlada spet povečala dolg v enem letu vladanja za 17% BDP, tko da ne grejo vam tile podatki ravno na roko…

  • Olga

   Spet natolcevanje, da se brani levaštvo?

   • Sredina

    Graf pač govori zase, če ga pa ne znaš brat, pa tvoj problem…

  • traktor

   Priporočam ti ogled včerajšnjega intervjuja z Verico Mrljak na TVS 1. Potem boš videl kaj si o nas mislijo tisti, ki delajo zunaj. Trdno smo na grški poti, v gospodarstvu to vidimo vsak dan. Poslovati v malih družinskih firmah postaja skoraj nemogoče. Vse gre v kurac in mi to vsak dan bolj občutimo.

  • MižekFiga

   Ne ločiš državni (vladni) dolg od vsesplošnega! Janković se je zadolžil, to ni državni (vladni) dolg! To ni, ali pač je ljubljanski dolg?

   • Sredina

    O kakih bedarijah pa ti govoriš?

    Govora je o javnem dolgu, o dolgu države, kaj naj bi bil ‘dolg vlade’ in ‘vsesplošni dolg’? v čem je razlika?

 • bednick

  Če ta analiza ne bo objavljena v glavnih medijih( kar pa ziher ne bo), je vse skupaj brezveze.

 • Antonius

  Za tri odstotke smo še prekratki, da postanemo svetovni *unikum* najbolj obdavčenih na svetu.
  K neslavnemu primatu nas rinejo vsi, ki volijo Kučanove politikantske podgane, da nas z davki glodajo in vsi ostali, ki se ne udeležujejo volitev, ker doma aktivno pasejo lenobo.

 • Zima prihaja

  Kdo je tebe Slovenec ekonomije učil ,da si tak uspešen …..?

  • učko

   Očitno je bil glavni učitelj ekonomije Zlovencev komunistični
   butalizem !!!!

 • althar

  Očitno bomo rabili kakih 30 let desnih vlad, da bomo počasi padli na normalno in držno raven, kar se tiče davkov in velikosti javnega sektorja (beri udbomafije).

 • Hun

  koncno en clank, ki je vredn branja…

 • učko

  Kučanov Cmero in Zoki vam ga Zlovenci, utero !!!

 • MEFISTO

  VPRAŠANJE: kakšna razlika je med fevdalci in komunisti?

  ODGOVOR: fevdalci so jemali le eno destino, komunisti ti pa vzamejo vse, tudi življenje.!

 • MEFISTO

  Preko noči se je godil čudež!

  Nekateri nicki moža tisočerih nickov so se spreobrnili.

  Če ne verjamete, berite Huna in učka, le sredina še vztraja na okopih izdaje slovenskega naroda.

 • Norm Kinley

  Proklete kurbe rdece. Ti nam unicujejo ljudi! Dol s paradajzarsko zlocinsko drhaljo. Sej nam vse poberejo!

 • rrrrr

  Slovenija v številkah:
  Na 1 zasluženi evro : 73 centov davka
  Na 1 ustvarjeni evro: 82 centov dolga
  Na 1 bančno luknjo: 0 centov dolga
  Na 3 m nove proge: 1 novo delovno mesto
  Na 1 borca : 3,5 pokojnine
  na 1 nezaposlenega : 1 izvod Dela
  Na 1 župana : 1 farmacevtko
  ……………

  • Peter

   Štej lukne na cest na km, smo tudi visok na lestvici…

   • KIKI

    Coool!

 • Soave

  Hudir, no ?? A zato je moj o.r. že 10-tega v mesecu prazen !!!

 • Catwoman

  Miro je zagotovo eden najbolj kontroverznih in brezvestnih politikov na levici. Kakor dela s svojimi ženskami, tako dela z narodom. Mar mu je le za lastni užitek, dobrobit naroda mu je španska vas.

  • samsara

   Je že ga.Vera Mejak povedala, da je bila njegova mati, njena nekdanja sodelavka najbolj dvolična ženska kar jih je poznala. Izrazila se je prizanesljivo.

   • Catwoman

    Je pa res Samsara, da je bila njegova mati lepotica, da je rada plesala in bila vpadljiva, oče pa precej pust računovodja brez, kakšnega posebnega življenja v sebi.

    • samsara

     Je že Roman Leljak povedal, da so (bili) ena udbovska družina.
     Udbovci in njih mladiči, trenutno najbolj prosperirajo u dubokurčofevdu.

   • Catwoman

    Zelo dober intervju je bil, sem ga gledala. Malo mi je razširila obzorje tudi glede Katalonije.

 • sprehajalec

  To jaz vseskozi trobim, da vzdrževanje “našega” in “socialnega” stane. Ko se zaganjajo teoretiki ekonomije in levega, pa kaj manjka privatnikom, pa saj imamo okolje enakovredno EU, pa zakone kompatibilne z EU, pa zakaj ne bi bila plača za enakovredno delo nemškemu enaka nemški?

  Ta cifra vse pove, zakaj je Slovenija podjetništvu neprijazna država. Z pritiskom Javnega iz Ulice, se dviga povprečna plača na Javnem, ta pa je osnova za obračun vseh ostalih dajatev v vseh segmentih družbe. Razslojevanje pa je vedno večje, Javno z povečevanjem plač, ter realno, kjer je okoli jurja že dobra plača. To zagato bi pa rešili v Sloveniji z aktivisti tipa Združena Levica, pa Socialistična partija pa Samoupravljalci, češ da je treba dvigati minimalno plačo. Da bo več prihodkov od davkov za naše in socialno. Luknjo pa država rešuje z zadolževanjem. Na račun otrokov in vnukov.

  • Novakec1

   90 % v realnem sektorju prejema zagotovljeno, minimalno plačo okoli 600€, zaplankanci tvojega kova tega ne dojemajo.

   • sprehajalec

    In? kaj sem jaz napisal zgoraj? kdo je zaplankan? Kaj pravi na to dvorni sindikalist Štrukelj?

    • Novakec1

     On se za svoje cufa, za rajo v realnem sektorju pa tud sindikat ne več, ker ga ni, same prodane duše.

 • piko8

  To rdečo golazenje potrebno po hitrm postopku likvidirat!!

 • francelj3

  Človek res ne ve, zakaj bi sploh še karkoli delal. Bolje na socialo, pa zdravo.

  • KIKI

   Moj sin je rekel: “malo bom še delal, potem grem pa med cigane!”
   Prav ima! Tako se bo lepo razumel z vsemi cigani!

  • Korenjak

   Nekateri pač radi delajo in ustvarjajo; to je njihovo življenje, brez ustvarjalnosti jih preprosto ni. Drugi pa jahajo na valu njihovega truda. Tako preprosto je to.

 • Franjo Trojner

  Zdaj delavci migranti, ki trdo delate v Avstriji veste od kod in zakaj položnica 3000€ in več od davkarije, vi delavci v Sloveniji pa zakaj nikoli ne boste imeli plače nikoli niti približno tako velike, kot so v Avstriji. Penzijonisti pa morate takoj pred vlado, zdaj je tudi vam jasno zakaj so v Sloveniji penzije za vsaj 4 krat in več manjše, kot v Avstriji! Vsaka vam čast levičarji, tudi v toti naši novi baje demokratični državi vam že več, kot 26 let brez problema in vseh težav uspeva brezmejno nategovati ubogo rajo. Mater smo bebci in to kolektivni bebci!

 • Peter

  Spet brez medalje?
  pa dejte se mal bol potrudit, da bomo vsaj drugi, no.

 • KIKI

  A se sploh kdaj te nesposobne vladne kurbe vprašajo, kako lahko preživiš
  iz svojega dela, če ti že v osnovi poberejo več kot 3/4?

  • čips

   niti ne,oni imajo dost za nas delavce jih boli qrac

 • Shalalabayzer

  Jap, pri obdavčevanju najbolj pridnih smo v samem vrhu.
  In s tem denarjem podpiramo “socialno šibke”.

  • čips

   priseljene, prebribrisane pa vse ostale dvakrat pečene…

 • Corneliu

  Socialna država se je razpasla kot kuga v srednjem veku,sicer pa naslednjič ciljamo na prvo mesto.

 • Ministrstvo za črevesne motnje

  Tkole je. Nas je za en dober Minhen.
  Državni aparat mamo pa ko de bi bili amerika.
  Dokler ma 2 miljona ljudi 100 poslancev, pa en kup javne uprave, k ne nardi nč, bomo mel take davke.
  Jest bi pol javne uprave odpustu pa naj si najedjo šiht. Da jih vidm…
  Mi k delamo pa u “realnem” sektoji pa financermao vse to sranje!
  DOST JE BLO! Zato mi je bil Gregor Virant ušeč, ko jih je mal u vrsto spravu,…

 • valentin

  Očitno narod uživa v sadizmu in sadomazohizmu. Kako si drugače predstavljati izid pravkar izvedenega referenduma. Samo še dve šansi sta na razpolago, potem adijo
  Slovenija. Popravnih izpitov več ni !

  • Korenjak

   Večni naroda se “gladko jebe” za državo – odtod ta slika. Čisto zadovoljni so s socialno podporo, medtem ko so na levi rentniki in koritniki (naprimer razbohotena državna admnistracija), so na desni ljudje, ki ostalim omogočajo preživetje – s tem pa plačujejo daleč previsoko ceno. Če poenostavim: delaven del naroda (desnica) proti parazitom in voluharjem (levica).

   • valentin

    Natanko tako, parazitom je udobno in lepo, ko sesajo kri svojim žrtvam in teh je veliko, preveč, imajo svoj naraščaj, ki nadaljuje njihovo poslanstvo, požrešnost in njihovo neobvladljivost.

 • totex39

  Skrompirana vladna mafija poštene in pridne ljudi ožema z visokimi davki, ampak kmalu ne bodo več dovolj samo naše besede, potrebno jim bo dokazati, da nam je dovolj njihovega izkoriščanja in resno organizirati množične proteste, take kot jih poznajo po Evropi.

 • Norm Kinley

  Tole je zrelo, da kot narod pobesimo vso levuharsko lopovsko drhal. Tako ne gre vec naprej, pocrkajte opice cefurske komunisticne! Crkni parazitski levak!

 • 5-RA

  Še premalo, sedaj ko bo drugi tir, bo če kak cent več…ampak tako so se ovce odločile.

 • Novakec1

  Na eni drugi lestvici smo p že taprvi; cena dizla je že skoraj taka kot benza, vse vesoljski unikum.

  • opazovalec

   Obstajajo tudi države, kjer je dizel KREPKO dražji od bencina, recimo svetel vzgled demokracije!

   • valentin

    Cena nafte nikakor ne more biti dražja od benzina, že zaradi tehnologije in stroškov pridobivanja. Drugo pa je politika določanja cene. O ekologiji ne gre izgubljati besed saj je benzen izredno hud strup in dodatki v benzinu postavijo benzin za hujši strup od dizla.

    • opazovalec

     valentin, najprej razčistimo kaj se kaj imenuje. Na črpalki ne kupuješ nafte, ki je sicer v SSKJ definirana kot:
     “náfta -e ž (ȃ) oljnata, vnetljiva tekočina naravnega izvora, ki se uporablja zlasti za pridobivanje tekočih goriv: črpati nafto; nahajališče, vrelec nafte; rafinerija..”.
     Na črpalki kupuješ dizelsko gorivo D-2, D-3 ali pa razne bencine, oboji so destilati nafte z različno molekularno maso, ali vreliščem, kakor ti drago..

     Prav tako na črpalki ne dobiš “benzina”, na črpalki se kupi bencin (motorni). Benzen je pa aromatska kemična spojina C6H6, ki služi kot aditiv bencinom. Res je kancerogen, toda kancerogeni so tudi izpuhi iz dizelskih motorjev, to kar se tipično kadi iz dizla so namreč nano delci, saje, ali učeno “black carbon”. Poleg tega imajo dizli v izpuhu visok delež dušikovih oksidov NOx. Ti so pa “strup” za ozračje…..

     Res pa je, da ceno goriv na črpalki v glavnem kroji davčna in predvsem trošarinska politika. Toda cene na naših črpalkah so povsem primerljive kot v sosednjih državah. Torej to ni glavni razlog za “alarmantno” 73% obdavčenje.

     • valentin

      Nisem se spuščal v podrobnosti in razčlenjevanje. Kot benzin sem mislil na gorivo ki ga tankamo v benz. motorje , kot ,, , nafto, dizel ( kurilno olje )pa kar tankamo v vozila z dizel motorji. Res malo preveč splošno, a bistvena je tehnologija
      pridobivanja, ekologija in predvsem politika postavljanja cen. In hvala za podrobno razlago in l.p.

 • opazovalec

  Gledam tele tabele in grafe, pa mi ni čisto nič jasno, kje in kdaj se plača 73% stopnja davka. Če je to dohodnina, potem veselo povejte, da je najvišja stopnja dohodnine 50% nad vrednostjo 71.000€. Od kod torej 73%, če upoštevamo, da je javna poraba v Sloveniji nekoliko pod povprečjem EU in je znašal delež pobranih davkov v BDP natančno 37.1% (EU 40,0%)? Res so socialni prispevki relativno visoki (med prvih 5 v EU), toda roko na srce, davki, ki jih plačujejo podjetja so pa med nižjimi v EU….

  Sicer pa, kaj bi raje bili, Švedska ali Mehika? Dajmo se odločit, Švedska v tej lestvici vodi, Mehika je pa 30!

  • traktor

   Zakaj ne Avstrija, Švica, če že ne Monako?

  • Korenjak

   Gre za skupne obdavčitve prihodka posameznika. To pa ni samo dohodnina, to so vse dajatve, ki jih niti opaziš ne več – tako kot žaba ne opazi, če ji počasi segrevaš vodo do vrelišča. Razmisli: skozi bruto/bruto plačo je akontacija dohodnine samo del davčnih obremenitev; nato s tem “neto”, s katerim razpolagaš, plačuješ z DDV in trošarino obremenjene storitve/blago ter plačuješ množico dajatev, ki jim brez računovodstva niti imena ne vem. Skupaj so davčne obremenitve na zasluženih 1 EUR omenjenih 73c – graf je poenostavljena različica, sinteza. Za analitičen graf bi potreboval avtor dolg, dolg ćlanek, ki ga itak nihče ne bi prebral – je postalo preveč kompleksno za navadne smrtnike.

   • opazovalec

    Glejmo samo relativne podatke, zakaj sem že nekajkrat razložil. Ne more biti pobranih 73% od zaslužka posameznika, če je delež pobranih davkov samo 37,1% v BDP. In delež plač v BDP je nekaj pod 50%. Tale računica me spominja na enega izumitelja negativne produktivnosti na forumu Financ, ki je delež davkov na plačo zračunal na preko 100%. Seveda je računal napačno, upošteval je neto plačo in ne bruto….

  • Korenjak

   “Sicer pa, kaj bi raje bili, Švedska ali Mehika? ”

   Primerjaj še plače, pa dobiš drugo sliko. Švedska si lahko – zaradi stoletih liberalnega kapitalizma, v katerem je akumulirala današnje bogastvo – “privošči” levičarstvo. Seveda, ne za dolgo: kar so njihov pradedje, dedje in očeti ustvarili, brezglavo zapravljajo. Ne skrbi, tudi Švedska bo slej kot prej plačala zapitek in takrat jih bo, kot po vsaki pijanščini, bolela glava.

  • Poštenje velja

   Ti bom povedal po naše da ti bo jasno!
   Pri gorivu ti vzamejo cca 150%, elektriki 100% , plinu……cigaretah in alkoholu 200%…..
   hrani 9,5, …..iTd

   POVPREČJE FANT MOJ 73 %.
   ENJOY ZLOVENIJA ZEMLJA ZAPUFANA, ZRITA IN POKRADENA.

 • samsara

  Krdelo zvestih rdečih volivcev pač stane.

 • Hun

  Jansa je se pobiralce zeleza oglibil na iz 20 na 25% tlake

  • garfi

   spel se vseglihar

   • Hun

    spel se gnoj desnicarski ne vredn spostovanja

  • traktor

   Pobiralci železa, čez socialo, dobijo ta davek 100x nazaj.

   • Hun

    kaj pa penzionisti z malim penzijam…ti niso na sociali

    • traktor

     Glavni pobiralci železja so pri nas Cigani. Penzioniste pa ne bo rešilo pobiranje železa. Sramoto s penzionisti, se da rešiti tudi kako drugače. Mene pač bolj skrbi, da tisti, ki pošteno dela, ne more preživeti sebe in družine, brez sociale.

     • Hun

      se ne strinjam s tabo…ker pokojninskega sklada ni moc rest..povisan davek je pa politicna hinavscina da ji ni para pa ravno Jansa dvigne davek k najvec govori prot pretirano visokim davkom…ne mi govort da ti bo v kapitalisticni ureditvi drzava pomagala, ce bi clovk na to cakal bj zdavnaj podlegu…odpadne kovine pobira vedno vec ljudi…od kmetov, penzionistov, brezposelni, mladi…

     • traktor

      Dej ne seri s takimi bulanimi. Naloga države je, da ustvari ustrezne pogoje za razvoj gospodarstva. Med temi ustreznimi pogoji, pa je tudi normalna davčna politika. Manjši davki, več zaposlenih, polni skladi in bogata država ustrezno situirane delovne populacije. Ljudje morajo imeti delo, ne pa, da polovica zmožnih dela čepi doma, se ukvarja z raznim švercem in vleče socialo. Zato pa ni denarja za tiste, ki ga resnično potrebujejo.

     • Hun

      to si tko lepo povedal kot politik pr predvolilnimi oblubami…teorija je eno praksa pa svetlobno leto razlike

     • traktor

      No ja, ko bodo besede meso postale, bova mela pač oba za pir, pa za šnicl.

    • MEFISTO

     To je pa tvoja osebna bolečina.

     • Hun

      žal ti ne dam veselja..sm se 30let premlad za pokoj..pa tud ne ciljam na penzijo

    • sprehajalec

     Pod Ivanom janezom leta 2008, so bili penzionisti še po starem. Ki so šli kot pravi statistika v povprečju z 52 leti v penzijo. penzija je pa jurčka in čez, Drnovškova.

     Ti ciljaš na penzionerje po novem, z polno delovno dobo in penzijami okoli 500 Eur.

     Težava je v tem, ker ni medgeneracijske solidarnosti med prvimi Drnovškovimi in penzionerji po Novem. Zvezdana naprimer z 1700 Eurčki ne prispeva ničesar, za penzionerko po novem z polno dobo in 500 Eur. To je srž težave v Sloveniji.

    • Olga

     Vprašajte večnega Kahla!

     • Hun

      tih bot sm te uprašu

 • garfi

  V AKCIJO !
  Dragi vztrajnice in vztrajniki,
  prvi shod Odbora 2014 po počitnicah bo ta četrtek, 12. oktobra, ob 17. uri, pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani.
  Jesen je tukaj in novo vztrajniško leto se je začelo. Čaka nas ogromno dela, saj se krivice, oškodovanja ter zlorabe sodne in politične moči vrstijo. Zato bo Odbor 2014 še naprej deloval mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo. Na prvem jesenskem shodu vas bosta nagovorila dr. Vinko Gorenak in Aleš Primc.
  Vljudno vabljeni!
  http://odbor2014.si/

 • xtc

  Komunizmi,socioalizmi in levaki so sistemi paraziterstva,ki preživijo le z zažiranjem pridnih,ki jih izčrpavajo dokler jih ne zažrejo,če jih slednji na spravijo na mesta kamor sodijo.
  Treba je vedeti ,da bo verjetno nova vlada zopet leva in bo davke še dignila.da bo klan preživel dolker bo,kajti celega nmandata ne bo.
  Dejstvo je ,da je zmanjšanje JS in privatizacija domala vsega nuja prvega je treba sklestiti na 40% zdajšnjega storilnost pa povečati znatno vsaj za 100% ali več ter zmanjšati birokratske papirje in soglasja ter z državnega proračuna odklopiti vse inštitute,civilne družbe ipd gnoj ,ki se redi na brezdelju.Seveda pa to ne bo šlo brez revolucije in orožja,če kdo misli drugače je bedak,kajti kasta,ki se je zaredila pod levimi preprosto nebo izpustila moči iz rok ter ugodja na lep in demokratičen način,še preje pa bodo državo izropali in uničili.

 • Janez

  SODNA -REHABILITACIJA LIKVIDIRANIH
  ŽRTEV TITOISTIČNGA KOMUNIZMA – V SRBIJI !
  Govor
  gospa Vera MEJAK , JAN. 2017 VREDNO POLUŠANJA, GLEDANJA. L.R. JANEZ KOMENDA
  P.S.
  TUDI
  V
  SLOVENIJI ZAHTEVAJMMO – SODNO REHABILITACIJO
  IN
  URADNO OBSODBO – DOKAZANIH KOMUNISTIČNIH KRVNIKOV.

  VERA MEJAK

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&biw=1280&bih=800&ei=CGbbWa6AHcXyaNy5v_gJ&q=vera+mejak+otroci+2017&oq=vera+mejak+otroci+2017&gs_l=mobile-gws-serp.3…3593.10129.0.11467.6.6.0.0.0.0.200.807.0j4j1.5.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.4.682…0i22i30k1j33i160k1.279.d23FUGxpNYs

 • delaware

  Katastrofa…pa da bi vsaj imeli kaj od tega…pravično sodstvo, zastonj šolstvo, zdravstvo..nič od tega….lopovi..

 • Janez

  A R B I T R A Ž A. Z R. HR – ZELO POMEMBNA INFORMACIJA !

  Dr. E. PETRIČ
  JE
  NA RADIU “OGNJIŠČE ” – POVEDAL : DR. D. TURK NAM JE – VSILIL – SLABEGA DR. SEKOLCA !
  Oglejte
  si
  POSLUŠAJTE ZELO POMEMBNO PRIPOVED – DR. PETRIČA. L.R. J. KOMENDA
  P.S.
  DR. D. TURK NAM JE
  VSILIL “SLABEGA” ARBITRA DR. SEKOLCA

  http://radio.ognjisce.si/sl/195/utrip/25321/

 • dr Janez Sveti

  Ne splača se komentirat!
  DR janez Sveti ma fia

 • opazovalec

  Vladni dolg kot odstotek BDP-ja danes štirikrat večji kot leta 2008

  In zanimivo, najboljša vlada ga je v 11 mesecih svojega mandata v letau2008 povečala za polovico, kar sicer ni uspelo nobeni ne prejšnji in ne kasnejši vladi. No, vsaj v nečem je bila pa res najboljša. kdor ne verjame, si pa naj ogleda objavljeni graf “Vladni dolg kot odstotek BDP”

  • Olga

   V tem grafu so zajeti krediti zasebnih podjetij! Kaj ima vlada z zasebnimi podjetji? Spet zavajate!

   • opazovalec

    Ta graf je iz objavljenega prispevka na ON TV24! Pritoži se avtorju, če strelja stranko v koleno! Velja pa, da se je dolg v 11 meseceih povečal za 50%. In še nekaj, množica zasebvnih dolgov je končala na ramenih davkoplačevalcev in se nas še kako tiče.

  • macon

   LETO SKUPAJ PRIHODKI SKUPAJ ODHODKI PRORAČUNSKI PRESEŽEK (PRIMANJKLJAJ)

   1992 879,784,193 907,237,751 898,791
   1993 1,267,836,697 1,332,499,001 1,336,260
   1994 1,707,982,720 1,708,088,756 49,353,791
   1995 2,086,404,152 2,087,852,042 83,634,346
   1996 2,440,743,035 2,480,655,664 78,691,895
   1997 2,817,671,144 3,079,211,452 -133,889,853
   1998 3,183,307,369 3,542,212,592 -146,606,416
   1999 3,734,999,710 4,017,274,639 -81,851,081
   2000 3,871,107,721 4,293,709,830 -158,393,450
   2001 4,338,112,854 4,983,104,068 -206,861,449
   2002 4,470,511,263 5,473,827,154 -578,481,122
   2003 5,348,942,765 6,097,304,191 -285,725,242
   2004 5,697,999,025 6,658,691,868 -335,505,580
   2005 6,112,787,105 7,181,393,039 -379,433,089
   2006 6,685,969,821 7,628,519,733 -232,044,034
   2007 7,052,407,004 7,762,889,761 37,054,170
   2008 7,685,337,562 8,470,049,312 65,020,690
   2009 6,554,054,334 9,259,520,752 -1,728,799,666
   2010 6,249,176,913 9,280,168,955 -1,730,612,827
   2011 6,050,932,075 8,471,046,374 -1,338,621,043

   Link je bil star več let in ne dela več, tole je povzetek. Vir: stran Ministrstva za finance

   Potem je tole prispeval levičar na Financah.

   Stanje zunanjega dolga sektorja DRŽAVA;:
   2005: 2.114 mio
   2006: 2.382 mio
   2007: 3.036 mio
   2008: 3.736 mio

   in še par tabel. Tudi bruto dolg države, ki se je povečal zaradi zasebnikov.
   https://forum.finance.si/?m=2474164&single

   Borči je v treh letih fino vse zajebal.

 • opazovalec

  Zadnja primerjalna analiza Eurostata je
  vladajočo slovensko levico znova postavila v sila nelagoden položaj – naša
  država je namreč po mejni davčni stopnji višjih dohodkov na četrtem mestu na
  svetu! Z drugimi besedami to pomeni, da slehernemu slovenskemu davkoplačevalcu
  na vsak zaslužen evro država pobere kar 73 centov.
  _________________________

  Iščem in iščem, ampak Google na Eurostatu tega ne najde. Najdejo se lepe
  primerjave davčnih obremenitev, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tax_revenue_statistics,
  najde se analiza davčnih obremenitev v EU,
  Tax Policies in the European
  Union, 2016 Survey, https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjykOmenuTWAhWrDZoKHQseC-IQFghIMAM&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Ftaxation_customs%2Fsites%2Ftaxation%2Ffiles%2Ftax_policies_survey_2016.pdf&usg=AOvVaw07pQE6rXpGLrqbKytPscAZ,
  ampak grafa Effective marginal tax rates on high incomes in 31 countries na strani EU ni
  zaslediti. Najde se sicer nekaj zadev v tej zvezi, toda ne iz EU logov. In
  čudno, tudi Wikipedija ne pove kaj dosti o zadevi, https://en.wikipedia.org/wiki/Effective_marginal_tax_rate

  The effective marginal tax rate (EMTR) is the combined effect on a person’s earnings of income tax
  and the withdrawal of means testing of state
  welfare benefits. The EMTR is the percentage of an extra unit of income (extra
  dollar, euro, yen etc.) that the recipient loses due to income taxes, payroll
  taxes, and any decline in tax credits and welfare entitlements.

  Calculating the EMTR is typically very
  dependent on individual circumstances and involves a consideration of welfare
  withdrawal rules, income tax laws, low income tax offsets, tax rebates and the
  individuals tax and welfare status. As such tables showing EMTRs are rarely
  published. The net effect however is generally a higher effective marginal rate
  of tax than that suggested by income tax tables.

  Pogledam najnovejše poročilo OECD, 9.10.2017, 16:06, http://stats.oecd.org/index.aspx?DataSetCode=TABLE_I7, in tudi to
  ne navaja takšnih številk. Sicer se pa spoštovano bralstvo tega portala ne sme preveč sekirati zaradi obdavčitve najbogatejših, po raziskavah sodijo namreč večinoma v sloje revnih in zmerno premožnih. Torej ORBANOVATV 24 z referencami
  na dan, ali gre pa za prazno politično blebetanje.

  • nevtrino

   Pa poglejte v “References” objave na epicenternetwork.eu …

   • opazovalec

    Nevtrino, jaz ne iščem referenc na nekem epicenternetwork.eu. To ni EUROSTAT ampak privatno združenje 6 “think tankov” z določenim namenom. In članek se sklicuje na UEROSTAT!

  • macon

   Tabela s 73% ima v naslovu high incomes, torej gre res za laganje, ker tega ne moreš posplošiti na vse (pri nas je s high incomes samo par % delovne sile), je pa dodatni dokaz tukajšnje dohodkovne uravnilovke.

   • opazovalec

    S teboj se deloma strinjam, sem v zgornjih 3% po objavljenih povzetkih dohodninskih napovedih, pa še zdaleč ne sodim v gornji davnčni razred, ki plačuje dohodnino za prejmke nad dobrih 70k€ in za katerega veljajo te številke. OECD tako podaja številko 63%. Ampak stalno smo si želeli biti razvita država, in po tabelah tja sodimo, mislim, da pa stranka, ki bi imela geslo, bodimo Mehika (30. na objavljeni lestvici) ravno ne bi privabljala volivcev.
    Vsi se strinjajo(mo), da je delo preveč obdavčeno, toda potem je potrebno uvesti večje korporativne davke ( med najnižjimi v €-skupini, davek na neprimičnine, znamenita Angelca je odločno proti, ker si je sama(!) zgradila 3 hiše in še eno podedovala…). Velja pa še to, da je javna poraba v RS pod povprečjem EU. In edino vprašanje je, ali se sredstva smotrno trošijo. To je pa stvar druge debate.

    • macon

     Ja, ok, v glavnem se strinjava. Aha, 70k je meja za high income.

 • Sodni dan

  In vse tiho je bilo!

 • Slovenec 33

  Na svetovno resnico ni kaj dodati
  “V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne delajo nič v korist domačega prebivalstva ampak ga le ropajo in zatirajo.”
  Obstoječa vlada ob podpori domačoih izdajalcev vabi še nove okupatorje v slovenske dežele in jih finančno zalaga z več kot 4 kratno vsoto, kot jo slovenski upokojenec dobi za 40 let dela in plačevanja davkov.
  Njegova pokojnina je zaradi izplačevanja pokojnin okupatorskim oficirjem za 30 % nižja, kot bi lahko bila.
  Izdajalci slovenskga naroda nočejo vedeti kaj je domoljubje in največji veleizdajalec slovenskega naroda v drugem tisočletju celo kandidira za predsednika, (v svojem mandatu premjeja je omogočil pretok milijarde evrov za terorizem in v mandatu predsednika države je pomagal izdaljalsko okupatorski vladi umičiti slovensko vojsko, da ne more braniti države).
  Podlo je, da blejanje topoumnih produktov usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, sorošistov in LGBTQ izrodkov v parlamentu, omogoča vejam oblasti v slovenskih deželah, da vedno bolj intenzivno ropajo slovenske davkoplačevalce z uvajanjem vedno novih davščin.
  Slovenci na volitve prosim in dokažimo, da bo te okupacije enkrat konec in je ne zaslužimo.

 • Sodni dan

  Janeza Janšo ne mara državna uprava, ker se bojijo za šihte . To so tudi glavni volilci tisti ki se jim dejansko gre za njihovo kožo. Bo treba uvesti obvezno udeležbo volitev , če ne greš na volitve ti pač odvzamejo pravico dobiš jo v naslednjem življenju , seveda če imaš smolo in se rodiš v tej blodnici od Slovenije. Sramoto delamo sami sebi prej kot nam bo to jasno, boljše bo.

  • nevtrino

   Ali pa manj obvezno, brez pretiravanja, pač pa na primer da volilec z udeležbo pridobi dodatne pravice …

 • Resnicoljub

  Prva laž je naslov. Druga laž pa je prvi stavek pod naslovom. Eurostat ni nikoli izvedel te analize, ampak je to članek, ki sta ga napisala dva Švedska študenta: http://www.epicenternetwork.eu/wp-content/uploads/2017/02/The-taxation-of-high-income-earners.pdf
  Če pa koga zanima zakaj je članek nove24 navaden fake news (ker imate na novi tako radi ta izraz) pa naj odpre link, prebere in bo mogoče razumel kako laže nova!!

  • nevtrino

   Naslov res ni preveč dober, zelo posplošuje, vendar vi kot “resnicoljub” bi pa tudi lahko pogledali v References te objave, kjer pa je med drugim:
   http://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-statistical-books/-/KS-DU-15-001

   Ni pa lahko ob vsem sprenevedanju, manipuliranju in zažiranju, ki jih izvaja oblast na Slovenskem, enostavno poudariti, da taka blazna obdavčitev zaslužkov enostavno ne prinese nič dobrega, pač pa potapljanje …

   • Resnicoljub

    Si si ti sploh kaj od članka teh dveh fantov prebral? Ali si samo v referencah poiskal eurostat, da lahko tu zdaj kao nekaj dokazuješ. Si mogoče kje v teh references zasledil te številke? Sploh veš kako sta fanta prišla do teh 73%? In kaj pomeni teh 73%, mogoče to veš?

    • macon

     Vir od Eurostata kaže davke glede na BDP in to ni enako kot davki na dohodke iz dela. Po tem merilu smo nekje na sredi lestvice oziroma 12. med državami.

     • Resnicoljub

      Pri nas so na HIGH incomes samo menedžerji, ki sedijo na visokih stolčkih v raznih bankah in polnijo žepe politikom, ki so v tistem trenutku na oblasti. Ali si mislil katere druge strokovnjake?

     • macon

      V tujini vrhunski tehnični strokovnjaki pri nas pa kot pišeš.

     • Resnicoljub

      Žal

 • učko

  Cerar je režimska svinja, ki polni korito kučanovi mafiji,
  za to so ga tudi sproducirali in lansirali v politiko !!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!