Vlada v odhodu zapušča proračunsko razsulo, fiskalni svet opozarja, da bo morala naslednja vlada nemudoma konsolidirati finance

Miro Cerar (foto: STA)

Ugodne gospodarske okoliščine v letu 2017 so tudi Sloveniji omogočile pospešeno javnofinančno konsolidacijo in približanje srednjeročnemu fiskalnemu cilju. Žal fiskalni svet po pregledu osnutka Programa stabilnosti 2018 za obdobje 2018–2021 ugotavlja, da predvidena javnofinančna gibanja niso skladna s fiskalnimi pravili.

Fiskalni svet Republike Slovenije opozarja, da ustrezni srednjeročni fiskalni cilj oziroma strukturni presežek v višini 0,25 odstotka BDP v obdobju programa stabilnosti ne bo dosežen, saj ukrepi za nadaljnjo konsolidacijo javnih financ niso predvideni.

Priprava programa stabilnosti z uporabo scenarija nespremenjenih politik je sicer smiselna v trenutnih političnih razmerah, ko vlada opravlja tekoče posle. Slabšanje strukturnega salda v letih 2018 in 2019, ki izhaja iz osnutka programa stabilnosti, pa pomeni odmik od približevanja srednjeročnemu fiskalnemu cilju, kar je problematično zlasti v razmerah trenutno visoke gospodarske rasti in približevanja vrhu gospodarskega cikla.

Naslednja vlada bo morala takoj ustaviti rast izdatkov javnega sektorja
Vlada, ki bo prevzela dolžnost po volitvah, bo morala ukrepati takoj in s tem omogočiti nadaljnjo konsolidacijo javnih financ. V dobrih gospodarskih časih je namreč nujno zagotoviti dosledno proticiklično fiskalno politiko na osnovi kredibilnega srednjeročnega načrtovanja. Ta je potrebna za ustvarjanje zadostnih presežkov, ki bi omogočili ustrezen manevrski prostor za ukrepanje, ko se bo gospodarski cikel obrnil. Na to kažejo tudi izkušnje s posledicami prociklične ekonomske politike iz preteklosti.

Glede na možnost, da bo oblikovanje nove vlade trajalo dalj časa, fiskalni svet poziva sedanjo vlado k sprejemu ukrepov, s katerimi bi letos omejili rast izdatkov sektorja država, tako da ne bi presegli zgornje meje, določene v okviru za pripravo proračunov sektorja država iz novembra 2017. S tem bi bil preprečen znaten odklon od približevanja srednjeročnemu fiskalnemu cilju.

Slovenija ima zaradi visokega dolga tudi visoka tveganja
Politike, ki bi zagotovile srednjeročno vzdržnost javnih financ, po oceni fiskalnega sveta ne bi bistveno okrnile gospodarske rasti v trenutno ugodnih makroekonomskih razmerah. Zaradi hitre rasti bruto domačega proizvoda se bo zmanjševanje deleža dolga države predvidoma nadaljevalo tudi z uporabo scenarija nespremenjenih politik, vendar le, če se sedaj ugodne okoliščine ne bodo poslabšale. Nujnost ukrepanja narekuje tudi negotovost, ki so ji izpostavljena javnofinančna gibanja. Povečujejo se namreč kratkoročna tveganja v domačem in predvsem v mednarodnem okolju, ki bi lahko poslabšala izglede za doseganje srednjeročno vzdržnih javnih financ. Na daljši rok pa je Slovenija, ob še vedno razmeroma visoki ravni dolga sektorja država, izpostavljena tudi občutnim tveganjem zaradi pričakovanega poglabljanja neugodnih javnofinančnih učinkov demografskih gibanj.

C. Š.

 • garfi

  pa taki strokovnjaki so “levica”
  kamor pridejo vse razsujejo

 • Anton

  me ne preseneča, glede na predhodnje informacije (beri izkušnje z levimi vladami od leta 1991-do danes), je ta dogodek, bil zelo verjeten.

  sarkazem press

 • Olga_10

  Tehnična vlada dodatno zadolžuje Slovenijo, kar ni v njeni pristojnosti! Cmerarja bo treba zaradi zlorabe oblasti in kršenja zakonov in ustave postaviti pred roko pravice!

 • Franc Šink

  Kaj niso to samo vedno “tekoči posli” ?

 • Miro

  in kateri “strokovnjak” od SDS je to ugotovil?

 • lado

  STE GA VOLILI ,IN KOMUNISTE ZATO NEHAJTE ROPOTAT LUNATIKI !!!!! MALI JE USTANOPVIL SRBSKO STRANKO ,KAJ BOTE PA ,RITI RDEČE ,ZDAJ NAREDILI !!!??? SLOVENCI !!!!!!!! DVIGNIMO SE, DA BO ŠE EDINA RDEČA DRŽAVA, DOBILA SLOVENSKE PATRIJOTE ZA VODIT SLOVENIJO !!!!!!!! VOLITE DESNICO , ZA NAS IN NAŠE POTOMCE, DA NEBOMO ZBRISANI MIIIIIIIIIII !!! VZOR SO MADŽARI !!!!!!!!!!!

 • PIA PlA

  Človek se ne spozna na finance, pojma nima o politiki, ne obvlada ustave, ne razume demokracije, za silo tolče angleščino, ne zna voditi ljudi ne sklepati kompromisov, ne zna izpeljati nobenega projekta… in nima izdelanega svojega mnenja. Čudež je, da ni odšel že prej.

 • mginko

  Ker je to pogrebno podjetje za uničenje slovenskih drugorazrednih državljanov in ukradene globoke države, bo potrebno v prihodnosti realizirati ukrepe tudi proti glavnem botru – ustanovitelju tega uničevalskega “podjetja”.
  Drugorazredni pošteni državljani – časa zmanjkuje ……. !!!!

 • VERRZIFIKATOR

  Miro Odhodnik

  NAJ POJÉ, KAR SKUHA

  Naj pojé, kar skuha si ekipa,
  bil odziv je prvi na razsulo,
  ko se zdaj je še uradno čulo,
  da naš voz je le navadna kripa.

  Da finančno voz je ves razmajan,
  da kolesa zime ne vzdržijo
  in osi da sploh ne preživijo,
  skratka naš voziček je dotrajan.

  Kar ekipa zdajšnja je zvarila,
  bi lahko med sabo razdelila,
  samo sebe bi obremenila,
  pravo bi dejanje s tem storila.

  Daj no mir, kaj plete se ti v glavi,
  tveganost tako se še poveča,
  ne uide vozu več nesreča,
  vsi bomo do zadnjega krvavi.

  Le pomiri se, saj ni bojazni,
  sreča se bo kmalu nasmehníla,
  ta ekipa več ne bo vozila,
  konec bo nesrečne te prikazni.

 • Franjo Trojner

  Požrešen javni sektor in vsi sindikati v navezi z stranko SD in vse leve vlade so in bodo znova pripeljale Slovenijo na sam rob bankrota, te pa se boste levičarji zopet puntali zoper desno vlado in zgražali nad novo uvedbo novega ZUJFA.
  Levičar nikoli ne more biti kmet! Zakaj? Ker bi požr tudi krompir namenjem sajenju.
  Da levičar ne more biti bančnik in gospodarstvenik je pokazala megalomanska bančna luknja in na stotine že propadlih državnih podjetij. Levičar tudi sodnik ne bi smel biti, ker sodstvo ne bi smelo biti politično.

 • xtc

  To norost ustavi le bankrot in tuja intervencija.

 • Suljo

  Šarec povedi nas!!!!JANEZ nas je hudo zadolzil…CMERKO prav tako!!!! Ni druge kot da volimo ŠARCA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!