Voljč in Slavinec kljub težavam, s katerimi se soočajo v Gorenju, ostajata v nadzornem svetu

Foto: Nova24TV. Marko Voljč.

Delničarji Gorenja so z večinskim glasom potrdili, da trenutni predsednik nadzornega sveta Marko Voljč in njegov namestnik Uroš Slavinec ostaneta na svojih položajih. Menjavo je predlagala družba Home Products Europe, predlog pa so podprli še v Raiffeisenbank Austria, Splitski banki, Unicredit Bank Hungary in Društvu malih delničarjev Gorenja. Navkljub temu je za obstanek Voljča in Slavinca glasovalo 55,3 odstotka od navzočih 69,6 odstotka delničarjev.

Za potrebno menjavo bi po poslovnem statutu Gorenja bila potrebna prisotnost 75-odstotnega kapitala na seji, kar pomeni, da v primeru, če bi večina od 69,6 odstotka navzočih delničarjev podprla menjave v nadzornem svetu, te še vedno ne bi uspele zaradi prenizkega števila udeležencev.

Zagovorniki odpoklica so predlagali, da bi namesto Voljča in Slavinca imenovali zastopnika Home Products Europe, Philipa Alexandra Sluiterja, in nekdanjega direktorja Steklarne Rogaška, Roberta Lična. Razlog temu naj bi bila po poročanju STA želja po okrepitvi nadzornega sveta z novimi člani, “ki imajo vrhunska znanja in izkušnje v industriji gospodinjskih aparatov in v financah”, kar naj bi pripomoglo k boljšemu poslovanju, razvoju ter stabilnosti družbe.

Gorenje je bolnik z negativnim finančnim tokom
Na seji je Sluiter dejal, da je Gorenje v resnih težavah in so potrebne spremembe v načinu dela: “Lepe besede poslušamo že nekaj časa, a te niso finančno utemeljene. Gorenje je bolnik, ki ima kar nekaj časa negativen finančni tok. Gorenje bi bilo treba prestrukturirati. Izvedba strategije razvoja Gorenja pa ni strokovna.” Sluiter si je želel, da bi bilo Gorenje bolj sposobno podjetje s hitrejšim uvajanjem izdelkov na trgu. Po njegovem mnenju Voljč in Slavinec ne ustrezata takšnemu načinu dela, saj “imata hecne povezave z upravo Gorenja”, zaradi česar naj ne bi bila dovolj neodvisna nadzornika.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je po končani seji izrazil zadovoljstvo z “izkazano podporo”. Lansko poslovanje naj bi bilo “zahtevno”, ravno tako rast stroškov surovin in materialov še vedno ni bila nadomeščena. V podjetju pa še vedno iščejo prihodnjega strateškega partnerja, ki bi Gorenju lahko omogočil nadaljnjo rast in razvoj.

Tveganje, da brez dela ostane tisoč zaposlenih
Že pred časom smo na Novi24TV poročali, da se Gorenje, slovensko podjetje z več kot tisoč zaposlenimi, nahaja v najbolj turbulentnih trenutkih obstoja. Uprava Franja Bobinca ciljev iz strategije 2020 ne dosega. Vse kaže, da bo morala po odločitvi Panasonica, da lastniškega deleža ne bo povečeval, v primeru njegovega popolnega umika Gorenje reševati največja lastnica, tj. država. Bobinac je ob pomoči nadzornega sveta, ki mu predseduje Marko Voljč, za svetovalca najelo multinacionalko Rothschild. To pa je problematično z dveh vidikov – prvi nadzornik Voljč naj bi bil po pričevanjih virov z njimi tesno zasebno povezan, upravljali naj bi celo njegove nepremičnine v Mehiki. V preteklosti pa so v Sloveniji že svetovali družbam, ki so končale v stečajih.

Ivan Šokić

 • althar

  Kaj drugega kot propad lahko pričakujete od partijskih strokovnjačev tipa Bobinac, Voljč ali Slavinec? Propad in cuzanje mrtvih seskov do konca.

  Me zanima, a bo imel Kontič zdaj jajca popravlat Brozove spomenike po Velenju, ko mu crkne socialistični mastodont in gre 10k domačinov na cesto. Mu jih bojo hitro zatlačili nekam…

 • Johan

  Še se bo kradlo v Gorenju

  • tohuvabohu

   Bewusst robust.

 • domovina mili dom

  Ko se bo Gorenje sesul, se bodo vsi delali začudene, kako se je to lahko zgodilo. Kaj pa potem?
  Potem pa komunistična parola. Poslušte, 10 K delovnih mest pa ne moremo kar tako zafrknit. Narod dokapitaliziraj to firmo z dnarjem in pokrij minus, katerega smo mi komunisti naredili s krajo.

 • soc

  Voljč in Slavinec, rdeča aristokrata. Ključna prepreka, da bi Gorenje lahko obstalo in raslo. V poslu v svetu je pač tako, če na določeni visoki ravni velikosti ne rasteš in kupuješ tekmecev, crkneš. Nacionalni interes in mencingerjanstvo to gledata skozi čisto drugo prizmo, recimo fevdalno. Prvi na selu. Zato je Panasonic preteklost, perspektive še vedno slovenske firme pa iz dneva v dan klavrne. Pojutrišnjem le še jugo trgi, kot nekoč…
  Enako velja za Krko. Le velika razlika je v osnovni profitabilnosti branže, zato je tam sestava nadzornega sveta manj važna in potreba po neposredni udeležbi rdečih baronov v njem zaenkrat manjša. In tam so tudi bolj Jamnikovi kadri kot stara ortomurgelska garda.

 • Soave

  Za vse večne čase pri koritih !!??

 • totex39

  Krivi so vsi tisti, ki podpirajo delovanje takih perverznežev. Uničiti in pokraditi bo pač potrebno vse kar še nekako deluje.

 • MEFISTO

  Polom v Gorenju?!

  Pričakovano, glede na to, kdo ga vodi in kako se ga vodi.

  Pa še v Titovem Velenju se vse skupaj dogaja.

 • Morala

  Tako daleč bo šlo, da bodo tudi Gorenje potopili!

 • samsara

  Panasonic je to vedel že vnaprej, poleg še marsičesa drugega. Zato pa ga ni več. Spokal kufre in črta iz udbokurčofevda.

  • stajerc5

   Deset tock, vse si povedal, vec ne gre!!!!!!!!!!

 • xtc

  Naj crkne upam ,da crkne še Teš pa Rudnik nato pa naj vsi žalujoči poiščejo Voljča,Milana in vse iz Šaleškega lobija in izpolnijo državljansko dolžnost.

 • Mirko Goručan

  Sem eden od tisočih zaposlenih v Gorenju. Skozi leta nismo ostajali brez plačila.tudi ko so se masovno uničevala dobra podjetja je bil garant prejemek ki je še danes marsikomu ohranil dom in pripadnost. Vsekakor v naslednjem obdobju pričakujemo rast v vseh segmentih delovanja Gorenja..in da je ta situacija močno prizadela tisoče zaposlenih…verjetnost je samo ta..POSTOPOMA IN AKTIVNO ODSTRANITE DRUŽBI NEGATIVNE OSEBE..DAJTE PREDNOST LJUDEM KI SO MED NAMI. PA NIMAJO KORAJŽE KAKO TO POVEDATI VISOKIM PREDSTAVNIKOM. PODJETJA..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!