Za tuje investitorje je Slovenija še vedno predraga in zato nezanimiva za vlaganja

Foto: iStock

Izsledki letošnje raziskave, kjer so ugotavljali, kako tuji investitorji doživljajo Slovenijo, kažejo, da ostajajo med največjimi ovirami za tuje neposredne investicije visoke obremenitve stroškov dela in nefleksibilen trg dela.

Predstavljena raziskava agencije Spirit in Centra za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede kaže, da vlagatelje odganjajo tudi davčni postopki, dolgi in nejasni administrativni postopki, neučinkovita državna uprava in plačilna nedisciplina.

“Ovire pa so stalnica za tuje investitorje in jih takoj zaznajo. Obremenitev dela z davki in s prispevki, pa tudi sami stroški dela,” je navedla Andreja Jaklič iz Centra za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede. 

Nezadovoljstvo se veča
Med letoma 2008 in 2016 se je večina ovir še povečala, nezadovoljstvo pa se veča predvsem na področju stanja prometne infrastrukture, kot je dejala Jakličeva.

Matija Rojec in Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose FDV ter Gorazd Mihelič, direktor agencije Spirit, (foto: STA)

Matija Rojec in Andreja Jaklič s Centra za mednarodne odnose FDV ter Gorazd Mihelič, direktor agencije Spirit, (foto: STA)

Ovir je še veliko
Veliko oviro predstavlja tudi razpoložljivost delovne sile, vlagatelji pa med znanji in veščinami najbolj pogrešajo znanje tujih jezikov, prodajne veščine in praktične izkušnje, je pojasnila Jakličeva.

 Veliko investitorjev kot negativni dejavnik poudarja tudi sam odnos do dela in nepripravljenost na nove projekte.

Raziskava kaže, da podjetja cenijo spodbude, vendar te ne morejo v celoti nadomestiti prednosti ali slabosti v poslovnem okolju. Največ jim pomenijo davčne olajšave in finančne spodbude.

I. K.,STA

 • althar

  Ah, nič hudega, bomo pa ustanovili še par Centrov za mednarodne odnose in podobnih na FDV pa bodo delovna mesta.

 • resnicaboli

  Moraš biti res nor da investiraš v takšni državi kjer ti čez noč naredijo strošek za novi praznik.

  • Mare

   Moraš bit pa res nor, da investiraš v takšni državi, kjer se ljudje kregajo, ker jim je dala država dan fraj! No, vsaj javnem sektorju…

 • tarantela

  Mi FDV ne cenimo, tam se šola sam komunajzarski kader, zato jim ne verjamemo, pa naj raziskujejo kar hočejo. Tako!

  • xtc

   To so tvoji ruso komunistični kamerati):

 • Krtača17

  Pa dej že začepite s temi floskulami no! A na Švedskem pa v Nemčiji je pa vse zastonj? A mislite da ljudje ne berejo tujih medijev? Klovni

  • xtc

   Samo popoln idiot je zmožen tega zapisa:

   • Mare

    Js pa mislim, da imate vi večji problem z zapisovanjem. In vašega zgornjega zapisa bi lahko sklepal, da piše 7 letnik….ali pa 80 letnik, ki ne vidi na zaslon. Slovenščina ne gre ane? Vsaj pisanje.

    • traktor

     Pisanje malo šepa, res, vsebina pa je na mestu.

 • xtc

  Bodimo realisti in pošteni_slovenski delavec(ne levak) ni predrag:predraga je levaška banda;k želi živeti na vsem tem:
  Sanjanja o Styr Magni so snje nihče ne bo šel v državo kjer delavec ni plačan komunistična oblast z svojo bando pa se redi na njihovih plečih:
  Državne pomoči in spodbude kot olajšave so blefrajeuredite nižji DDV IN DAATVE;PA BO GOSPODARATVO CVETELO in priščipnite JS;DOHTARJE IN OSTALO TOLPO ;KI PRIDNO IZČRPAVA DENAR:
  pOSTAVITE NORME IN KVALITETO V PRECENDANS NE PA BLEF:

 • dr Janez Sveti

  “pogrešajo znanje tujih jezikov, prodajne veščine in praktične izkušnje,” LAŽ
  “vlagatelje odganjajo tudi davčni postopki, dolgi in nejasni administrativni postopki, neučinkovita državna uprava in plačilna nedisciplina.” RESNICA

  Dr Janez Sveti startup

  • indijanka

   Raziskava itak poteka z napačne perspektive. S tistimi, ki so že tu in ne tistimi, ki so nas preskočili.

   • dr Janez Sveti

    Zakaj preprosto ne povedo, da je naša država naspram drugim v konkurenci PREDRAGA. Firme lovijo manjše davke in ugodno poslovno klimo. Torej?

    • indijanka

     Ta drugi januar s tako naglo odločitvijo izjemno pomaga. Normalen plačilni dan je bil, zato so se obligacije že sklenile. Davki bremenijo predvem nas, domačine. Tujci preprosto pomislijo na nižje plače in manjše število zaposlenih. Vlagatelje pa v prvi vrsti zanimata dobiček in varnost naložbe. Primami jih pa vsebina. Te vsebine pri nas manjka. Velika podjetja so tehnološko in informacijsko zaostala, majhna ne ponujajo globalnih izdelkov. Poglej samo pošto. Končno bo avtomatska poslovalnica v Lj. Rajše prodajajo ponteroso robo, kot bi se razvijali v svoji branži. Isti problemi pestijo zavarovalnice in banke. No, pa balkanska logika poslov. Zakaj je Fotona prodana? Ker je top. Zakaj Američani? Ker se ukvarjaja s polizdelki povezanimi z orožjem. Kaj pa lohka ponudimo?

     • dr Janez Sveti

      Prodaja Fotone, mi zgleda, kakor izdaja. Prodat podjetje, ki je v svetovnem vrhu vojaške industrije, je namreč nekaj nezaslišanega. Če naročim izdelek vreden 4$, ga dobim brez poštnine iz KITAJSKE. Nisem verjel, da je možno, zato smo za hec naročili trije enak izdelek. Izdelek, poštnina in vse vrhunsko zapakirano 4$ !!! Koliko je znamka za navadno pismo v Sloveniji? Toliko opošti in njihovi ceni paketne distribucije. V Sloveniji, ti lahko zaradi višine kazni inšpektor zaradi BANALNEGA prekrška napiše kazen, zaradi katere manjše podjetja bankrotira. Dokler je DELO s strani administracije tako zakomplicirano, zavira razvoj. Podpirat bi morali podjetnost z nizkimi davki , ki bi stimulirali vlaganje v razvoj, Pravljice o temu, da bogat podjetnik denar porablja za luksuz je navadna laž. Vsak podjetnik, ki vlaga v luksuz je na poti v bankrot in ni podjetnik. Socialisti se ne zavedajo, da ko si enkrat tako premožen, da te stroški življenja ne zanimaj več, delaš samo še za dokazovanje in zato, ker si v mašini. Enostavno nikoli ne moreš-nočeš izstopit, ker je to način življenja.
      Reveži so bolj bogati v bogati družbi!!
      DR Janez Sveti genij

     • indijanka

      Hmm..na Fotono si se pripravil in to čustveno :). Midva bi res težko igrala šah. Presenečaš me. Tudi pri prodaji Heliosa niso bili ključni davki in birokracija ampak samo priložnost, da podjetju z zanimivim programom lahko z restrukturiranjem naložb omogočiš, da se posveti osnovni dejavnosti, potem ga prodaš napraj. Zaradi kazni se pa naša podjetja ne sekirajo. Balkan deluje. Zato deluje tudi povezava Kazahkstana in Švice pri preskakovanju embarga Rusije. Ko se bodo pa znašli na seznamu US sankcioniranih pa preskakovalci lahko zaprejo podjetje.

     • marker

      Helios pa je zgodba zase. Še tako dober menedžer ne more v treh letih povečati vrednost za trikrat, kot je v tem slučaju avstrijski lastnik. Nagibam se k dejstvu, da ga je AB prepoceni prodala..

     • indijanka

      Ta zgodba je izjemen prikaz, kako lahko z restrukturiranjem dolgov obrneš sliko podjetja. Tega Helios ni zmogel sam. Lahko bi bil šolski primer za naša državna podjetja, ki se ukvarjajo s prevzemi podjetij. Le njihov cilj je drugačen kot cilj Ringa/Remha. Njihov cilj ni zaslužiti in stabilizirati podjetje ampak pobasati vse v žepe fizičnih oseb.

     • marker

      Se popolnoma strinjam s teboj.

     • indijanka

      Hvala :).

     • dr Janez Sveti

      Amerika je največja norost na tem planetu. Oni odrejajo, kaj je prav in kaj ne. Oni odrejajo, kdo bo vladal v kateri državi in če ni po njihovo, ga napadejo, ker mu z bombami pokažejo demokracijo. Še dobro, da imamo Rusijo, ki je protiutež. Vse skupaj ne ta planet NORHAUS. Pa naj bo. Meni je lepo, dokler sem tukaj.Potem grem naprej..novim dogodivščinam nasproti. Danes sem izvedel, da bom dedek.
      DR Janez Sveti vesoljc

     • indijanka

      Lepa novica. Moj dedek je ljubezen mojega življenja. Vsak dan ga pogrešam. Užival boš.

     • dr Janez Sveti

      Vem, draga moja,saj sem si globoko, tiho želel tega. Sem namreč zelo družinski tip. Moja družina je za mene najvišja vrednota.
      DR Janez Sveti stabilni

     • indijanka

      Srečna zvezda te spremlja. Vse kar si zaželiš tudi dobiš. Lepo.

     • dr Janez Sveti

      Res je. Zakon vesolja deluje. Veš kaj je zanimivo?? Da deluje tudi pri tebi, saj sva oba samo energija…neskončna in večna.
      Dr Janez Sveti vesoljski delec

     • indijanka

      Pri meni ne deluje. Postopke embarga in sankcij izvaja na meni. Na srečo se je v srce naselil mir in zdaj razum in duša čakata, da se sankcije in embargi ukinejo. Saj veš, kako je s tem. Popolnoma po nedolžnem me je velesila po prstih, ker se nisem obnašala skladno z njenimi pričakovanji.

     • dr Janez Sveti

      Jaz ne gledam na to tako. Zakon Vesolja, ti želi nekaj dobrega, ampak ti ne želiš videti, čeprav čutiš, kaj ti hoče dopovedat. To je tisto, kar pišem. Strah. Razum, nam ne da (naučeno, izkušnje in nepripravljenost , da se sprostimo), da bi se prepustili in poskusili eliminirati strah pred neznanim. Mislimo, da kljub težavam in neugodju imamo kontrolo. Zgrešeno. Nimamo kontrole nad ničimer! Zakaj se potem ne prepustimo obćutkom? Ne obstaja večje velesile, kot je sila Vesolj..ne Vesolja! Vesolj! In mi smo del te neskončne in neverjetne sile, ki je nikoli v tej realnosti ne bomo razumeli.

      DR Janez Sveti svinjski pastir

     • indijanka

      Moje vesolje si..to veš..itak.

     • dr Janez Sveti

      To mi gode. Čutiš, da ti želim dobro. Jaz verjamem v to, da z mislimi ustvarjamo realnost. V Vesolju ni nemogočega. Vse je možno.
      Dr Janez Sveti iluzija

     • indijanka

      Ne razmišljam o tem, kaj mi želiš, niti kaj si želiš ti. Razmišljam o tem, da te slišim. Pa, ne besed s katerimi koketiraš z okolico. Tiste me nasmejijo. Slišim in čutim popolnoma druge.

     • dr Janez Sveti

      Recimo?
      Dr Janez Sveti radovedni

     • indijanka

      Pesmi berem. Lepe in modre besede so mi na dosegu rok. Vem, da ti je hecno. Ampak, ko tebe berem, te slišim in čutim. Pa, ne zato, ker bi si mislila, da si bistrejši. Preprosto mi je prijetno.

    • traktor

     Če priznajo to je konec s samopostrežno denarnico. Zdaj farbajo narod kako nam je lepo, pa, da je okrog nas povsod slabše. In verjamejo, zaplankanci zapečkarski. Kraja in odiranje pa se nadaljuje.

     • dr Janez Sveti

      Lahko imaš vedno občutek, da si izkoriščan in žrtev (bilo kje na svetu in v bilo katerem sistemu) ali pa uživaš v lepotah, ki so ti podarjene in jih moraš samo sprejet.
      DR Janez Sveti genij

 • Poštenje velja

  V tej vukojebini se samo se dezinvestiram in cao.
  Prokleta slovenija

 • traktor

  Porkaš, če smo predragi za tujce, koliko smo potem šele predragi zase?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!