Židan trdi, da gozdarji obvladujejo lubadarja, lastniki pa kličejo na pomoč

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (Foto: sta).

Oktobra je na 43. seji Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obravnaval okuženost slovenskih gozdov s podlubniki, predlagateljica Iva Dimic iz NSi je poudarjala, da je okuženost gozdov alarmantna. Stroka je potrdila eksponatno širjenje okužb, minister Dejan Židan pa vseskozi zatrjuje, da gozdarji obvladujejo stanje na terenu. 

Židan je poudarjal uporabo brezpilotnega letalnika pri določanju okužb na težko dostopnih mestih in da bo s čiščenjem smreke slovenski gozd dobil boljšo sestavo drevesnih vrst. Novembra pa je bila sprejeta novela zakona, ki je ukinila prevoznice in uveljavila knjigovodske listine in ki omogoča sanitarno sečnjo tudi tam, kjer lastnik pri čiščenju ne sodeluje.  

Morda vas zanima branje na isto temo izpred nekaj mesecev: Zaradi državne šlamparije kar 172 lastnikov gozdov ne sme očistiti gozda

Z zgornjega Gorenjskega pa že poročajo o zelo veliki škodi zaradi lubadarja: uničenih je  skoraj 305.000 kubičnih metrov lesa,  kar je 265.000 dreves. Najbolj prizadeto je območje Bohinja, močneje prizadeta pa so tudi vznožja in pobočja Mežakle, Pokljuke, Jelovice in Karavank ter osamelci okoli Bleda, je na današnji novinarski konferenci na Bledu povedala Vida Papler Lampe iz blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Glede na jesensko razpravo je mogoče pričakovati podobna poročila tudi z ljubljanskega in postojnskega območja, kjer je bilo stanje zelo zaskrbljujoče že oktobra.

Letos smo našli že toliko lubadark kot za dve Bohinjski ali pet Blejskih jezer. To so take površine, da si pred leti niti nismo mogli predstavljati, da je mogoče,” je izpostavila in ocenila, da so to razmere, ki bi jih lahko razglasili za izredno stanje. To  pa je v nasprotju s tem, kar je za medije oktobra povedal Dejan Židan, minister za kmetijstvo in gozdarstvo in prehrano, ki je trdil, da bo država zagotovila dovolj izvajalcev za čiščenje gozdov, da bi preprečila nadaljnje širjenje okužbe.

Razvojni krog lubadarja se sklene v šestih do osmih tednih in vsaka samica ima 50 potomcev, zato se tudi število napadenih dreves eksponentno širi, če les ni pravočasno pospravljen, je opozorila Lampetova. Pri tem ni omenila več krogov razmnoževanja v primeru milih zim, kar bi lahko okužbo spremenilo v popolno uničenje.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jost Jaksa in direktor blejske obmocne enote Andrej Avsenek. (Foto: sta).

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Jost Jaksa in direktor blejske obmocne enote Andrej Avsenek. (Foto: sta).

Minister Židan je oktobra sicer omenil možnost podnebnih sprememb, vendar takrat strokovnjaki in opozicija niso mogli prepričati koalicijskih poslancev o posledicah (suša in odnašanje prsti na postojnskem področju) in  da primanjkuje sadik za takojšnje pogozdovanje. Sedaj pa vodja blejske enote ZGS Andrej Avsenek opozarja, da se obetajo težave, saj bi bilo treba pogozditi vsaj tretjino ali četrtino ogolelih površin zlasti zaradi erozije in plazenja, ker ima na Gorenjskem gozd tudi varovalno vlogo proti drsenju zemeljskih plasti. Stroški sanacije plazov so bistveno višji od pogozdovanja.

Na blejskem področju so izdali že 3900 odločb in 200 sklepov o izvršbi, doslej je bilo pospravljenih 260.000 kubičnih metrov lubadark, poroča STA. S sanacijo se trudi več kot 70 izvajalskih ekip, a sanacija ne poteka, kot bi v teh razmerah morala. Izvajalce ovirajo deževje in neurejeni dovozi. Velike težave povzroča tudi lastniška razdrobljenost: le še 25 odstotkov lastnikov sami opravijo delo v svojem gozdu, od  preostalih 75 odstotkov pa je četrtina takih, ki se sploh ne odzovejo.

Zasebni lastniki  trdijo, da obnove ne bodo zmogli. Sanacija potencialnega erozijskega žarišča se jim zdi zapletena in težka za izvedbo. Potrebujejo veliko finančnih sredstev, strošek obnove je ocenjen na okoli 8000 evrov na hektar.

Gozd je treba nujno obnoviti, ker so posledice lahko res zelo hude. Gre za strme, velike terene in erozijsko občutljive površine,” je opozoril Avsenek. Ob tem je poudaril, da zakon, ki k obnovi zavezuje lastnike, ni operativen in ga ni mogoče izvajati.

Škoda zaradi lubadarja je primerljiva z drugimi naravnimi nesrečami
Gozdarji zato skupaj z župani Zgornje Gorenjske in direktorjem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Stevom Ščavničarjem predlagajo novelacijo zakona za odpravo posledic naravnih nesreč,  da bi med naravne nesreče  uvrstili tudi množični izbruh gozdnih škodljivcev in gozdnih bolezni, ki povzročajo  škodo. Ščavničar bo postopek sprožil v državnem svetu in se zavzel za obravnavo po hitrem postopku.

Aleksandra Belšak

 • bednick

  Zaradi DRŽAVNE šlamparije kar 172 lastnikov gozdov ne sme očistiti gozda.
  —————————————————————————-
  Kdo je tukaj lubadar?

 • dež

  Lubadarja očitno ne bo potrebno vpisati v ustavo. Je zaščiten že s tem, da je Židan minister za KGP.

 • soc

  Če imamo lubadarje v vladi, v javnem sektorju, v bankah – kaj neki se sekiramo zaradi tistih v gozdu?

 • Antonius

  Največji lubadar v slovenskih gozdovih je Dejan Židan in njegova stranka SD.

  • if

   Ne le v gozdovih! Lubadarji so napadli in napadajo demokracijo!

 • Ryuk

  Za 20 milijonov, kolikor so dali za gozdarsko podjetje, bi človek pričakoval, da bo ta problem hitro rešen.

  • dež

   Saj je, denar gre v prave roke – znanim rentnikom, za lubadarja zagotovo ne. Tudi z droni za nadzor žuželk bodo zaslužili naši, drugače ne more biti.
   Lubadarja bodo čez leto ali dve registrirali kot avtohtono slovensko živalsko vrsto, kakšno poseko pa predlagali za vpis v Unescovo dediščino.

 • Novakec1

  V slolandijskih gozdovih pa zmeraj več golosekov, kmalu bo kot sahara.

 • črnaovca

  Lubadar je posledica klime in nemarnega odnosa lastnikov. Gozd je treba negovati opazovati in obolelo drevje takoj odstraniti. To počno pravi lastniki ki živijo od gozda. Jih vidim kako stalno opazujejo svoj gozd in oni kličejo gozdarja ne pa obratno da potem ko je že vse suho in je lubadar veselo opravil ter se preselil naprej, logar to vendarle opazi in potem začne lastnik jamrati in jokati kako bo to pospravil. Takšni lastniki bi naredili največ in najbolje če gozd prodajo nekomu ki bo z njim gospodaril. Država bo morala očitno sprejeti zakonodajo po kateri se bo pri takšnih lastnikih izvedla sečnja in stroške se bo pokrilo s posekanim lesom. Pravočasno posekan les poškodovan od lubadarja ni tako brez vrednosti kot se govori.

 • Pevec

  Saj tudi Cerar trdi, da je v koaliciji vse v redu, pa se nimamo kam pritožit, ker notoričnim lažnivcem ne moremo nič očitati zaradi bolezni!!

 • Vztrajnik

  Ni pa povedal nam davkoplačevalcem, da SD obvlada 20 miljonov, ki jih je Cerar dal za zagon državnega podjetja za gozdove. Nadaljuje se vse po že znani rdeči poti, drugi tir , ……

  • Pevec

   Drugi tir: poleg obstoječega sfrezati podlagu za drugi tir in uporabiti iste drogove za elektrifikacijo!! To je najcenejša varianta a morda prepoceni in nima lukenj za ropanje!!

 • Nata

  Vztrajnik je lepo napisal – obvladujejo podjetje za državne gozdove .

  Saj ne more drugače , kot lagati , kako je vse v redu !!

  Ga bo še kdo povprašal , kaj za hudirja dela tistih tisoč ( ali koliko že ) ljudi ??

 • Olga

  Kmetje in gozdarji ne morejo proti lubadarji nič, saj je Židan sam največji lubadar!

 • tomven

  Židani je bedak, kaj ga sploh sprašujete, če vidite, da nima pojma o ničemer.

  • rubec

   Kako to misliš bedak, saj ima vseh šest razredov narejenih. Zdaj pa še to reci, da so starši domača jajca v šolo nosili.

   • tomven

    Klobase pa šmarnco. Ker je bil že takrat priljubljen pri učiteljih, so mu vedno dali malo srkniti. Rezultat gledamo danes.

 • montyamp

  Haha , svinjski dohtar , direkt v politiko .
  TO JE MURGLARSKI SLOVENISTAN , največji gnoj od države v EU .

 • radames

  Da naute rešval Židana, ker ga je napadel lubadar.

 • Anton

  po komentarjih sodeč na mmc-ju je kajpak kriv Janez Janša, prmer “intelektualnega komentarja”
  “Ni res.
  To so velike laži desničarjev, še posebej JJ,
  ker zavidajo super uspešni vladi Mira Cerarja in Erjavca in Židana.
  Levi nikoli nebi dopustili izkoriščanja revežev, socialno šibkih, bolanih, ostarelih,”

  verjetno so mu tabletke popustile oz potrebuje takojšno strokovno pomoč

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!