Zmajčki pripomogli k rekordnemu obisku Postonjske jame

Foto: Postojnska jama

V Postojnski jami so zadovoljni z letošnjim obiskom, doslej si je vse znamenitosti ogledalo 672.000 obiskovalcev oz. osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, tudi v poletnih mesecih je obisk boljši. Samo ogled vivarija, kjer je predstavljen živalski podzemni svet, je ob zanimanju za zarod človeških ribic večji za tretjino.

Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj je povedal, da je bilo obiskovalcev Postojnske jame od začetka leta do sredine avgusta več za dobre tri odstotke, število obiskovalcev v vivariju proteus pa kar za 30 odstotkov. Samo julija si je vivarij ogledalo 43 odstotkov več obiskovalcev, kar gre pripisati zanimanju za zarod človeških ribic.

Skupno število obiskov vseh znamenitosti – to je doseglo 672.000 – je v primerjavi z enakim obdobjem lani večje za dobrih osem odstotkov ali več kot 50.000.

Po rekordni sezoni še ena rekordna
“Čeprav se zdi, da je po vseh rekordnih sezonah težko imeti eno še boljšo, nam to uspeva tudi to leto,”
je povedal Batagelj. Trend enakomernega naraščanja števila obiskovalcev namreč beležijo že vse leto. Če se bo nadaljeval do konca leta, bodo zagotovo našteli prek milijon obiskov vseh znamenitosti.

Največ gostov še vedno prihaja iz Italije in Južne Koreje. “Izjemno pa smo zadovoljni zaradi velikega porasta obiska slovenskih gostov, saj imajo najvišji indeks rasti obiska,” je zadovoljen Batagelj. Kot najpomembnejši trg je omenil še tradicionalne nemške goste, hit sezone so zagotovo tokrat poleg slovenskih izraelski gostje. Med prvih deset držav po številu obiskovalcev pa se uvrščajo še Poljska, Velika Britanija, ZDA in Japonska, kjer je poleg Južne Koreje opaziti največji upad. “Očitno je strah pred begunsko krizo naredil svoje in del turističnega toka preusmeril v srednjo Evropo,” so pojasnili v Postojnski jami.

M. P., STA

 • dr Janez Sveti

  Postojnska jama, je lep dokaz, kaj lahko ustvari pameten podjetnik-ca! Samo državnih voluharjev ne sme biti niti blizu!
  Dr Janez Sveti Svinjska farma d.o.o.

  • karpelec

   S svojo umirjenostjo iznajdjlivostjo in znanjem, to tudi Batagelj potrjuje.

  • samsara

   Ne hvali preveč nekoga, ki ga v resnici ne poznaš ;-)
   Kot podjetnik pa je sposoben, to drži. Eden bolj sposobnih. Tudi govoriti (in slepiti) zna. Tudi ne okleva. Drago ga plača, kdor ga ne pozna. Pameten…?

   • dr Janez Sveti

    Očitno je, saj njega pozna cela Slovenija in ima odlične poslovne rezultate. Kaj imaš ti za pokazat? Zavist?
    Dr Janez Sveto posel m2

    • samsara

     Njemu ne zavidam nič in popolnoma nič.
     Še več, za nič na svetu in onkraj njega, ne bi bil on! To zase vem že nekaj časa.
     Zate je torej nekaj vreden le ta, ki ga ‘pozna’ čim širša javnost.
     ‘Pozna’ iz medijev in na osnovi njegovih menedžerskih sposobnosti, katere oceniš na osnovi bilance. Tudi Trump je torej zate posvem OK človek, če nekoliko raztegnem ilustracijo?
     Je to vse kar zate šteje pri človeku?
     Lahko tudi je, če si se tako odločil.
     Good luck with that ;-)
     Način delovanja, odnos do soljudi (razen tistih, njemu poslovno najbližjih, katere nujno rabi), do partnerjev, vijuganje skozi zakonodajo z asistenco tozadevnih ekspertov, delovanje s pozicije moči in vpliva…
     To za nekatere ni pomembno. To niti ne preseneča.

     Glede odličnih poslovnih rezultatov pa tole.
     Jamo so vidili v komunistični preteklosti zaslužni politični kadri, brez osnovnega strokovnega temelja s področja turizma. Denarja vedno dovolj. Tudi več obiskovalcev na leto so pridelali, kot je doslej v enem letu Bato uspel doseči. Tik pred osamosvojitvijo milijon. Pred tem leta nazaj, ne dosti manj. Potem je slidil padec in zdaj je na vrsti rast.
     Jamo bi relativno uspešno vodil vsak povprečno sposobe menedžer, kar se je dokazalo v preteklosti. O ostalem sem povedal dovolj.

     • dr Janez Sveti

      Sklepam, da ti s svojim znanjem in sposobnostmi vodiš zelo uspešno podjetje, ki si ga sam ustvaril. Si eden tistih, ki so za vzgled celotni Sloveniji in nimaš sovražnikov.
      Dosti nakladanja!
      V Poslu štejejo rezultati in ne osebnostna nota lastnika. Če ti ni všeč, greš drugam.Trump je navaden blefer, kar vem že dolgo.
      Glede Postojnske jame, se pa spomni, da je bila Jugoslavija in del obveznega programa vseh šol in sindikalnih izletov je bil obisk te znamenitosti. Ne zavajaj. Koliko pa je bilo tujcev??
      Danes si lahko videl na RTV dnevniku, mislim (gledam samo tako mimgrede) da na nacionalki Turistični inšpektor ali kaj že. No, bilo je govora o naši obali. GROZLJIVO! Zapuščene stavbe na elitnih lokacijah, večinoma v državni lasti ali pa v lasti “bank”. Turizem na psu! Ne samo sramota ampak milijardna škoda vsako leto zaradi NEUMNOSTI in BIROKRACIJE. Poglej si sam..
      Dr Janez Sveti poslovnež genij

     • samsara

      Ne strinjam se s tvojim slikanje črno/belo in nasploh z načinom komuniciranja.
      Tudi ‘dimne bombice’ iz TV prispevka, ki ga zdaj omenjaš, me pri konkretni temi o kateri sem pisal in jo poznam, ne zanimajo.

     • indijanka

      :) pozabi na Ego. Mogoče nam pa vse te stvari niso pomembne. Če pozabiš na vse, kar smo si izmislili, ostane samo še Človek. Tega pa čutiš. Njegovo energijo. Brez kompromisov, ki jih moraš v življenju zaradi stvari, ki smo se jih izmislili sprejeti. Če pomislim nate “golega” brez vsega Ega, ki te obdaja, te spoštujem in te imam po svoje rada. Všeč mi je barva tvoje energije. To pa ne pomeni, da kaj takega občutim ob Batagelju. Moč, matematična uspešnost, denar in kratkoročna zadovoljitev družbenih potreb na tovrstno občutenje nimajo vpliva.

     • dr Janez Sveti

      Navajeni smo, da spoštujemo njegovo Veličanstvo Bogastvo. Zato se klanjamo, vede ali nevede, namerno ali nenamerno bogatašem. Zato so vplivni. Kakor so ljudje ubogljivi zaradi strahu so enako ubogljivi zaradi želje, da bi tudi oni postali bogati in jih zato privlači bogastvo tako čarobno kakor močna luč nočne metulje.
      Poglej samo koliko medijev živi na račun tega, da opisuje bogastvo in razkošno življenje. Ljudje so neznansko srečni, da so lahko vsaj v bližini teh..znanih in bogatih.
      Dr Janez Sveti znan v galaksiji

     • indijanka

      Tudi sem želela v soj luči. Potem sem se pa počutila zakopana v zlati kletki. Ko sem izgubila sina sem s tem poplačala vse naj – e svojega življenja in se odmaknila od njih. Če bi lahko izbirala življenje, bi od takrat strmela samo še v zvezde. Čutila sem vse krivice ob katerih sem v iskanju najev zaprla oči in so me samo oddaljili od partnerja ne pa od ponujenega udobnega življenja. Samsara ima prav. Saj veš to, kajne.

     • dr Janez Sveti

      Hmm..Lepo si razložila, vendar se ne strinjam s tem kar namiguješ. NISI kriva za nič in ne razmišljaj o kazni. Kazen ne obstaja. Ta izkušnja ti je dala nekaj, kar ti je pokazalo smer v življenju. Pravzaprav te je usmerilo na pot. Z nekim namenom, ki mogoče še ni sedaj jasen, pa bo. Vem, da pišem nenavadno, vendar za smrt (odhod iz te realnosti) nisi odgovorna ti. To ni nič drugega, kakor odhod v neko drugo realnost. Neskončen proces.
      Ljudje žalujemo, ker so naša čustva naravnana na naše želje in fantazije,(kaj bi bilo, če bi bilo). Seveda si v fantazijah idealiziramo tisto,kar fantaziramo, da smo “izgubili”. Nismo lastniki ničesar in zato ne moremo nič izgubiti.
      Tako jaz razumem. Zelo na kratko.
      Dr Janez Sveti razumnik

     • indijanka

      :) verjamem vate, verjamem tebi in verjamem v svoja občutja.

     • samsara

      Tako, bolj ali manj, poteka odstiranje in prediranje slepil in iluzij.
      Brez muje, se še čevelj ne obuje. Se spomniš kajne.

      No pain, no gain. Zveni kruto? Čustva, (še, bolj ali manj) pripadajo človeštvu. Duša (tvoj pravi jaz) je onkraj tega (jih je davno prerastla), enako vse višje od nje.

      Tako je zastavljeno tole s človeštvon in nalogo, ki jo ima, tukaj zdaj na tem nivoju.

      Vsega pomilovanja pa je vreden tak, ki kljub visoki ‘šolnini’, ponavlja, ponavlja in ponavlja… Se tudi predaja čustvom, zlim mislim, brez konca in kraja.

      Ne vpraša se čemu vse to, ne trudi se poiskati odgovore, ali pa vsaj ne dovolj. Tudi ni vsem dano dobiti vsega ob vsaki priložnosti. Odvisno od njegovega trenutnega nivoja zavesti, karme, namena tega življenja…
      Ni lahko vse skupaj, ni mišljeno, da bi bilo. Je pa mogoče rasti in dorasti, dokončno v objemu duše, svojega popolnega bistva, sebstva. Biti ponovno združen, onkraj dualnosti, trpljenja, življenja in smrti kot ju poznamo. Na koncu je vse vredno, tudi vmes je, kdor ozavesti, čeprav najprej praviloma tako ne zgleda.
      Omenjaš partnerja, udobje, vse minljivo. Navezovanje pa je vir trpljenja. Odstrani navezanost in trpljenje bo minilo. Ni lahko, ni enostavno, a pot obstaja.

     • indijanka

      Samsara, Indijanka sem. Brez Svobode zame ni življenja. Moje srce, duša in razum so popolnoma prepleteni. Z odkrivanjem Indijanke v sebi se sestavlja mozaik in vsa moja “posebnost” , postaja logična celota.

     • samsara

      Vse dobro na poti.

     • indijanka

      Hvala, Samsara za komentarje.

 • samsara

  In to kljub nedavnemu ekscesivnemu onesnaževanju kmetijskih površin, ki gravitirajo v porečje reke Pivke. Smrdelo je nezemeljsko, nenormalno, neorgansko. Toliko v izogib morebitnom posmehljivim komentarjem spoštovanih kmetovalcev od drugod, ki česa podobnega niso še vohali, razen, če se grejo kakšno kemijo.
  Tovariši občinarji, na čelu z novim županom, ki prejšnjemu ne seže do gležnjev, pa očitno res ne znajo, ne zmorejo ali pa nočejo priti zadevi do dna. Naj z dejanji dokažejo nasprotno.

 • Iza Demos

  Zmajčki??????????????????????

  Drugače pa g. Batagelj je uspešen poslovnež, ki je v Postojni mladim zagotovil nova delovna mesta. In to šteje!

  • Rožle

   A bi rajš vidu ZMAJE…???

   • Iza Demos

    Ne, ne človeška ribica je čisto O.K. in ker ni človek nikoli ne bo postala ZMAJ.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!