Zmanjkalo goriva? Hitro na najbližjo bencinsko črpalko!

Foto: STA

Opolnoči sta se pocenila regularni pogonsko gorivi, neosvinčen 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo. Cena 95-oktanskega bencina se je znižala za 3,7 centa na 1,186 evra, dizla pa za 1,8 centa na 1,102 evra za liter.

Na vsakih 14 dni se v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro določata ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva.

Vlada podaljšala uredbo
Vlada je v začetku meseca za dva meseca podaljšala uredbo, vmes pa naj bi se vlada odločila, ali oz. kako bo nadaljevala s postopno deregulacijo pogonskih goriv, potem ko se je aprila odločila za delno deregulacijo in sprostila ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

Naslednji predviden korak v postopni sprostitvi cen je liberalizacija cen na avtocestnem križu in ob hitrih cestah.  Iz analize ministrstev za finance in za gospodarstvo izhaja, da bi deregulacija cen na avtocestah in hitrih cestah vplivala na spremembo prodajnih cen in količine prodanih naftnih derivatov, kar bi posledično zmanjšalo javnofinančne prihodke.

Proračunski prihodki vse nižji, a kje lahko ljudem še vzamejo?
Ob upoštevanju enoletnega zamika pri prilivih davka od dohodkov pravnih oseb v državni proračun bi bili lahko prihodnje leto proračunski prihodki nižji za do 2,2 milijona evrov, če bi distributerji zvišali maržo za 50 odstotkov. V letu 2018 bi lahko bili ob 100-odstotnem dvigu marž glede na trenutne proračunski prihodki nižji za do 3,9 milijona evrov, od leta 2019 dalje pa za do največ 3,3 milijone evrov, če bi se marža dvignila za 100 odstotkov.

I.K.,STA

 • Novakec1

  To je zato da se bodo posranci lahk pocen vozil med dopustom.

  • Olga

   Gorivo je v vsakem primeru, tudi ob “pocenitvah”, predrago!!!

   • Vera

    Res je , ker so naftni derivati v svetu zelo poceni . Naša vlada samo grabi, grabi , vendar ji nikdar ni dovolj , ker daje več za tujce, kot za svoje ljudi .:(

  • cosmosjasnovidec

   Kaj pa drugega.Ko bo njihovih dopustov konec bo pa v trenutku dvig cen čez maximum kot je sploh določeno po Eu standardu.

 • AlojzZ

  Tako je, ker imamo neizobražene državljane. Šolski sistem uči osnove ekonomije, ki je že zdavnaj več ni. Pa še tiste osnove bolj sramežljivo!

  • Olga

   Kolikor pride v denarnico, lahko gre ven! Kolikor zaslužimo, lahko zapravimo! To je kmečka logika in najboljša ekonomija!

  • Borut Stari

   Uči Edijevo politično ekonomijo.Kakšno je znanje takšen je napredek.

 • Olga

  Tudi če obdavčijo zrak, ki ga dihamo, ne bodo zbrali nikoli dovolj za to tatinsko in razsipno vlado! Ko prebiram, kaj je delal Mramor in zakaj je odstopil, mi gre na bruhanje! Ta človek bo učil bodoče ekonomiste! Sramota!

  • Borut Stari

   V našem usmerjenem šolstvu je značilno, da predavatelji na vseh nivojih učijo tisto kar sami ne znajo.

 • Borut Stari

  Roparji bodo menda že poskrbeli zase. Kdo pričakuje kaj drugega je neumen.

 • Meho

  ZL se ni treba več truditi, da nas popelje v rajsko venezuelo. Bo kar Cmerar za to poskrbel. Počasi, ampak vztrajno.

  Sicer pa, nič bat, smo že vajeni na par-nepar sistem še iz časa ‘samoupravnega socializma’.

  • cosmosjasnovidec

   Saj bi to Cmera ža uvedel ampak ga je sram javno priznati,da gre po sledeh nazaj v propadel komunizem.

 • radames

  “Opolnoči sta se pocenila regularni pogonsko gorivi…”
  Teh tipkarskih napak na digitalnem portalu ni težko popraviti. Nemarnosti se vam utegnejo maščevati!!!

 • Vrhovni sodnik

  Kakšen butast naslov in vsebina, pod kritiko.

  • cosmosjasnovidec

   Res je.Čez mesec dni pa spet najmanj petkratna podražitev.

 • plamen100

  Gorenjci, Stajerci, Korosci, Primorci, Prekmurci in Dolenjci ze danes tankamo v tujini (no Italija je malo drazja samo ce res podrazijo marze za 150%?), tako da bodo samo ljubljancani krpali proracun te lopovske drzavce!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!