Zupančič: Dohodek znotraj živilsko predelovalne verige je nepravično razdeljen

“Želimo zbrati kmete in povedati potrošnikom, državi, institucijam, da je dohodek znotraj živilskopredelovalne industrije nepravično razdeljen,” je pred napovedanim shodom kmetov dejal Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice.

Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice so napovedali miren sobotni shod, ko bodo v osmih slovenskih mestih opozorili na poslabšan dohodkovni položaj domačih kmetov. Ker prijav ne zbirajo, ne vedo povedati, koliko kmetov pričakujejo na ulicah.

Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice, je na novinarski konferenci povedal, da so v Sloveniji veliki stroški pridelave hrane, kar prispeva k temu, da so včasih odhodki kmetov višji od prihodkov. V takšnih razmerah kmetje ne morejo živeti, kaj šele investirati. Dodal je tudi, da gozd zaradi slabe kvalitete lesa, ki je posledica naravnih nesreč, kmetu ne prinaša več zaslužka.

“Želimo zbrati kmete in povedati potrošnikom, državi, institucijam, da je dohodek znotraj živilskopredelovalne industrije nepravično razdeljen. Potrošnike bi radi opozorili, da bodo pomagali domačemu kmetu, če bodo kupovali hrano, pridelano v Sloveniji,” je Zupančič opisal namen shoda.

Sedem glavnih pričakovanj
Branko Ravnik
, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice, je v sedmih točkah povzel pričakovanja, ki jih ima omenjena zbornica do države, institucij in potrošnikov.

Želijo predvsem:
1. poštena razmerja cen v verigi preskrbe s prehrano,
2. natančno deklariranje slovenskih proizvodov,
3. ustavitev uvoza pridelkov po nizkih cenah in previdnost pri liberalizaciji kmetijskih trgov,
4. da ima slovenska agroživilska veriga prednost pri dobavljanju hrane v javne ustanove,
5. uveljavitev poštenih odnosov v verigi preskrbe s hrano,
6. ustreznejše ukrepe in zakonodajo v primeru naravnih nesreč ter
7. učinkovitejši odziv EU in države na trenutno stanje.

Na novinarsko vprašanje, kako nameravajo uveljaviti zahtevo o ustavitvi uvoza pridelkov s – po njihovem mnenju – prenizko ceno, je Ravnik odgovoril, da nekateri proizvajalci prodajajo izdelke po »dumpinških« cenah, kar pa je težko dokazati. Meni, da je glede tega potrebno nekaj ukreniti tudi na ravni Evropske unije.

Kdaj, kje?
Shod bo potekal prihajajočo soboto ob 10. uri v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju. Shodu se pridružuje Zadružna zveza, Sindikat kmetov, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

Ž. K.

  • Tomau017e

    Ja kot obiu010dajno, vsi drugi so krivi, krivo je tru017eno gospodarstvo,ali res samo to ?nKaj pa nesposobnost funkcionarjev zadruu017ene zveze, ministrstva za kmetijstvo, agencije za kmetijske trge, pospeu0161evalnih sluu017eb in SLS, ki skrbijo le zase in za svoje somiu0161ljenike.nJe torej njihova vloga strokovna in predvsem ali je u010cISTA ? Poglejte najprej pred svojim pu0161roagom in razmislite o svoji nesposobnosti in skorumpiranost – kmetijski funkcionarji !,

  • Tomau017e

    Gospod Zupanu010diu010d., ali ste kdaj sliu0161ali kaj v resnici je tru017eno gospodarstvo, kako delujejo mehanizmi prostega trga in konkurence. In predvsem kaj imajo od tru017enega gospodarstva potrou0161niki,ne zgolj pridelovalci, ki u017eelijo imeti tri traktorje in tri krave.- nPotrou0161nik ima svobodno pravico do izbire. Kako deluje tru017eno gospodarstvo, tudi v kmetijstvu, zakaj pa v kmetijstvu ne ? Vi si predstavljate da dru017eava prepove vsako konkurenco? nKaj potem pou010dnete v preu0161tevilnih institucijah, pospeu0161evalnih sluu017ebah, kjer bo kmalu veu010d zaposlenih kot je kmetij, kaj sploh pou010dnete v Zbornici, izvajate promocijo prednosti lokalno pridelane hrane, ne pa administrativno prepovedati ” tujo hrano ” in po osnovi nacionalnega izvora monopolizirali domau010do, Kam to pelje v gospodarstvu je jasno, pot navzdol, zato ne iu0161u010dite monopolnih ukrepov, ampak se usmerite vase, v vau0161e slabosti in v tru017eno gospodarstvo, vse ostalo je jugo kmetijska politika, u010deprav v Evropi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!