Hrvatom jasno, Cerarju ne – preverjali bodo samo sumljive potnike, pri nas pa več kilometrski zastoji

Foto: STA

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku seje vlade povedal, da sta se tudi danes slišala s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem glede nadzora na meji. Dejal je, da je pozval Slovenijo, naj tako kot Hrvaška zamenja sistematični nadzor s ciljno usmerjenim preverjanjem potnikov, da bi se izognili dolgim čakalnim vrstam.

Plenković je dejal, da so obvestili Evropsko komisijo o odločitvi Hrvaške, da namesto sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, tudi državljanov EU, uvede ciljno usmerjeno preverjanje potnikov.

Hrvati bodo preverjali samo sumljiva vozila
Kot je pojasnil, bo hrvaška mejna policija preverjala samo vozila, za katera bodo obstajali indici, da je to potrebno. Menijo, da bodo na takšen način pospešili pretok čez mejo. “Verjamem, da bo tudi Slovenija prepoznala negativne posledice za gospodarstvo ter tudi v smislu frustracij potnikov in turistov. Upam, da bomo našli začasno rešitev vsaj med velikonočnimi prazniki,” je povedal Plenković.

Poudaril je, da bo Zagreb storil vse, kar lahko, da bodo našli trajnostno rešitev. Najlažje bo, kot je dejal, če bo postala članica schengna, a to ni odvisno samo od Hrvaške. Sklenil je, da je sistematični nadzor na meji za Hrvaško kot turistično državo nesprejemljiv. Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je pred vladno sejo novinarjem dejal, da so dosegli dogovor s kolegi v Sloveniji in na Madžarskem o nadzoru potnikov. Kot je pojasnil, bodo na meji s Slovenijo uvedli ciljno usmerjeno preverjanje potnikov, “ko bo potrebno”, na meji z Madžarsko pa za “daljše obdobje”.

“Mislim, da smo dosegli pomemben napredek glede reševanja vprašanja zastojev na meji. Ne vidim več težav, mislim, da smo zadeve uredili,” je izjavil Orepić. Pojasnil je, da čakanje na prehod meje ne bi smelo biti problem, ker je v ospredju varnost. “Vsi bi morali pokazati potrpežljivost, da bo pretočnost na meji čim boljša,” je dejal. Povedal je, da bo nadzor na mejah s Srbijo ter Bosno in Hercegovino nespremenjen, kar pomeni, da bodo izvajali ciljno usmerjeno preverjanje potnikov.

A. R., STA

 • if

  PlenkoviĆ “Slovenijo naj, tako kot Hrvaška, zamenja sistematični nadzor s ciljno usmerjenim preverjanjem potnikov, da bi se izognili dolgim čakalnim vrstam.”

  Izvajanje tega načela omogoča prehod meja tudi osebam, ki nimajo demokratičnih namenov, oziroma, EU se zapleta v varnostna tveganja, ki jih je sama vzbudila in jih taka tudi vzdržuje preko politikov, ki niso sposobni delovati skladno z najvišjimi varnsotnimi standardi.

  • sprehajalec

   Ciljno usmerjen na dvakrat zapečene. Saj tu je neka logika?

  • Franc Šink

   Politik še nikoli ni bil nečesa sposoben.

 • sprehajalec

  Ne smeš Slovenca dati za birokrata. Nima domišljije in sposobnosti prilagoditi se situaciji. Vse bo pregledal, iz neke zlobe, lastne le njemu. Če boš pa kaj rekel, bo pa dejal “Uni zgoraj naj se zmenijo”. To pa je čarobna beseda, ki zapre vsa usta.

  • jan

   Res je. In kdo bo kriv, da bo EU razpadla? Idiotski birokrati, v Bruslju in v provincah.

   • sprehajalec

    Poglej, štelo bo le koliko bodo sumljivih zabeležili, ali celo koga ujeli na meji. Ciljna skupina je povsem določena, dvakrat zapečeni odtenek kože. Ne moreš faliti. Ok, če je treba vse kontrolirati, bi jaz policaja poslal, po koloni dol, pa vsakemu naložil naj zmoli Oče naš. Tisti, ki ga ne zna, bi ga dal na svoj vozni pas.

    Ni fora, da filaš kompjuter z ljubljanskimi srajcami. Tja in nazaj 5x letno iste.

 • tarantela

  Nikoli vam ni prav! Če je kontrola ohlapna, šimfate na vse pretega, če je po meri šengena, spet ni prav in kujete v zvezde hrvaškega politika. Najbolje, da za prihodnje volitve predlagate kar Hrvate za poslance.

  • boogin1

   Poslanci v Bruslju se norčujejo iz državljanov EU. Nova Direktiva je ponovno udarila po poštenih državljanih EU, katere bodo preverjali na mejah. Za kaos in nedavna teroristična dejanja so odgovorni izključno poslanci v EU parlamantu, predvsem z nepremišljeno nezakonito migrantsko politiko, ko so EU preplavili z nezakonitimi migranti, ustvarili kaos, sedaj pa želijo svojo zgrešeno politiko oprati z zavajanjem in pritiskom na državljane EU s preverjanjem na mejnih prehodih in sprejemanjem raznih direktiv, ki na teroriste in kriminalce ne bo imela nobenega učinka.
   Ko bo na mejah milijon znanstvenikov iz muslimanskih držav brez dokumentov z enakimi imeni rojenimi na isti dan, jih bodo brez preverjanj spustili v EU. Najbolj zaskrbljujoče od EU poslancev in nekaterih komentatorjev pa je, da celo verjamejo, da bo to pomagalo. Teroristi in kriminalci se požvižgajo na dokumente in ne berejo in ne upoštevajo pogojev za prehod meje. Enako kot s sprejetjem nove orožne zakonodaje, ki velja za vse legalne imetnike državljane EU, saj terostisti in kriminalci ne odhajajo na upravne enote po dovoljenja za nabavo orožja, ne berejo zakonov in jih sprejetje raznih direktiv sploh ne zanima. Državljane EU bi moralo biti strah pred takimi poslanci, ki najbrž tudi druge zakone škodljive in ne v korist državljanom EU sprejemajo s tako lahkoto in na pamet, ne rešujejo pa dejanskih problemov in zadev za katere so sploh dobili mandat.

   • karlina

    TOČNO, PODPIS , NI KAJ DODATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • stajerc5

   Bravo! Tudi tujci- poslanci bi bili na Slovenijo bolj ponosni kot zdajsna vlada!

  • pajot

   Kje pa je 1 glas obiskovalca?

  • Capi

   Ne vem, kaj tukaj ni jasno? Popolna kontrola šengenske meje je smiselna samo pri vstopu, ne pa kdo hoče ven….

 • goldhorn

  Hrvati se nimajo kaj vmešavat. Shengen brani Slovenija.

  • Olga

   Samo da se Cmero tega ne zaveda!

  • anzek

   Saj niso vrste za v shengensko področje ampak iz shengenskega področja. To je problem!!
   V soboto sem čakal v koloni na Obrežju 3 ure!! Zakaj??

   Očitno smo problematični avtohtoni prebivalci. Horde musličev so vsak dan v tisočih prehajale meje brez vseh dokumentov!!

   • Franc Šink

    Ja čudno res.

   • Aton

    Priptavljeni smo storiti vse, ga migranti ne bi odhajali!

 • Franc Šink

  Me prav zanima koliko teroristov so kljub rigoroznih ukrepov že prijeli.Naj se zavedajo da se teroristi že v Evropi. Jaz mislim da še nobenega.

  • stajerc5

   Ja, seeeeveeeeda jih bodo dobili, in to kar na mejnem prehodu…Osli, kamioni in cele kompozicije “tovornih” vlakov se pa vozi mimo, ejejej!

 • centurion

  Jasno je Cerarju in nam vsem:
  Slovenski policiji smo sumljivi vsi Slovenci.
  Kaj tukaj ni komu jasnega?

  • janez.pokoncni

   To je pa sploh zgodba zase.
   Moraš biti orng prfuknjen, da enačiš slovensko družino, s slovenskimi dokumenti, v slovenskem avtu s kombijem starim 26 let iz katerega visijo nemške tablice, v katerem se nahaja osem temnih potnikov, od katerih imajo vse babe buče zavite v plenice. Večino bi jih lahko prepoznali tudi slepci, samo nos jim mora delovati.

 • goldhorn

  To je odlično sporočilo Hrvatom, da naj se ne igrajo z arbitražo, Teranom, kranjskimi klobasami,…. Prihodnje leto bodo imeli velik upad turistov. Kdo bo na meji čakal deset ur?

  • radames

   Arbitraža je že odločena!!! V naše slabo. Zaradi nesposobnosti slovenskih vlad.
   Jebenti, ne za vse krivit Hrvate. Glavni krivci so v SLOVENSKI vladi.

   Nismo najboljši!!!! Najslabši smo!!!!. Zato, ker nam še vedno vladajo tardeči, ki imajo interese povsem drugje, ne pa za dobro države in Slovencev.

  • Get2 Business

   zarad mene lahko južno mejo popolnoma zaprejo, pa naj se hrvati furajo v eu čez madžarsko

  • Aton

   Za tvojo (našo) neumnost so vedno krivi drugi!

  • janez.pokoncni

   Ne vem, če te zanima fuzbal. V torek je Barcelona izgubila proti Juventusu 3 : 0 !
   Prekleti Italijani a ne? Ni problem, da je Barcelona igrala zanič, ti jebeni makaronarji so krivi, ker so igrali predobro za Barcelono.
   Točno to ti očitaš Hrvatom, ki te naše kaviar socialiste obračajo na vsakem koraku. Sam recimo, bi si za razliko od tebe želel, da bi mi imeli vlado, ki bi peljala scat Hrvaške politike in ne teh kljukcev, ki jih Hrvati fockajo kadar se jim zazdi.

  • karlina

   Prihodnje leto ne bo mogoče ze več nobenih turistov, glede na stanje v svetu, se mi zdi.

 • PLavi-mil

  Hrčkom ni nič jasno, oni se borijo samo za sebe in za turiste, kateri bi lahko zaradi velikih kolon odšli drugam, zato pa tako pritiskajo na Cmerarja, briga njih Schengen in nespoštovanje pravil s strani Slovenije, saj oini ne bodo nič krivi, ker niso v Schengnu, mi jih bomo dobili po prstih.

  • radames

   Ne Hrčkom, SLOVENCEM in vladi ni jasno, kakšni barabini so na vladi.
   Če Hrvati kaj ukrepajo proti nam, je to zato, ker imamo na vladi samo nesposobne. Bomo ukrepali, al bomo te kretene še naprej gledali v vladi????

   • pajot

    Očitno. Tudi jankovića,če bo izvoljen.

  • karlina

   TOČNO

 • radames

  Dejmo se zdele zbrat pred vladno palačo in sterat ven Cmerarja in vlado. Teh bukslnov mamo zadost. Skupaj z Jankovićem jih naložimo na vlak in steramo v Saraorce. Kolk časa še mislmo gledat to nesposobno vlado???

 • hle

  Po nekih informacijah se hrčkom ves čas podira sistem in tudi čitalcev naj ne bi imeli zadosti da se je eu odločila za takšen ukrep je bilo pričakovano vendar pa bi morali zanj tudi finančno in kadrovsko okrepiti mejne policije tistih držav ki imajo zaradi ukrepa težave saj to naj bi bil en od smislov shengena

 • luckyss

  Mater ste glupi…
  Cerar bo na lep način pridobil nekaj hektarjev morja…;))
  Nam na južni meji zastoji sploh niso problem..bodo pa tisti, ki gredo na hrvaško morje kaj pojedli in popili tudi pri nas…
  Ne vem zakaj tako težite Cerarju…saj nimate osnovnih šans pri naslednjih volitvah…na teh straneh pa te šanse še bolj tolčete proti dnu..

 • valentin

  V naslednjem obdobju bo zelo odločilna razsodba mednarodnega sodišča o poteku
  meje v Piranskem zalivu. Kam se bo nagnila tehtnica o konkretni zadevi in komu bodo narasle politične točke na naslednjih volitvah ?

  • Franc Šink

   Na hrvaško stran.zmagovalec ima vedno prav.

   • valentin

    Svoj prav, bolje povedano. Imam občutek, da mi pogosto delamo sami proti sebi.

  • radames

   Ni dostopa do mednarodnih voda. To je že jasno.

  • RATATA

   Od kod meja v Piranskem zalivu?
   Tam neje nikdar ni bilo! Slovenska dežela Primorska je celovita od Vršiča, do Reke Rečine pri Reki. Vključuje torej Istro in otoke.
   Kazen za tiste, ki so priložili škodljiv memorandum, je lahko samo dosmrtna ječa.

   • valentin

    Meja se bo sedaj določila in je v rokah mednarodnega sodišča. Rezultat pa bo pokazal sposobnost in uspeh ene ali druge diplomacije.

    • RATATA

     Pomembno pa je pri odločanju, katere listinske dokaze so dali na mizo!
     Imeli so vse, hrvati pa nič.

     • valentin

      Imeli so ponaredke od katastrskih naprej….Je pa dejstvo, da imamo opravka z izredno pohlepno nacionalistično politiko soseda z močno imigracijo od ZDA do Avstralije in
      uspešnim lobizmom z noto podkupovanja vpljivnih politikov
      EU.

     • RATATA

      Takšne stvari na internacionalni ravni ne morejo vplivati na nič (!), razen če na eni (naši) strani ni totalnih nesposobnežev ali saboterjev.

     • valentin

      To drugo, “razen če na eni (naši) strani ni totalnih nesposobnežev ali saboterjev.” In prevzet jugo izraz “boli me Đoko.”

 • valentin
  • radames

   Jest sm zanč enga vidu, k je metal strup, kot da bi sejal.

   • valentin

    To se redno dogaja le, da eni tega ne vidijo, ker ne znajo opazovati
    in ne razlikovati med naravnim in umetnim. Poanta vsega pa je v tem, da je narod vedno bolj bolan in zmešan. V reklamah pa, razstrupite se, imate težave s prostato, pa Sinupret, Ibubel, itd, itd.
    o stranskih učinkih se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

    • karlina

     No, ni čudno, da ima vse več Slovencev raka, menda ze vsak peti. Pravijo, veliko se je treba gibati na zraku, itak in to na “svezem”, res škoda besed.

 • MEFISTO

  Za zastoje na meji z Balkanom me boli džoko.

  • Get2 Business

   se popolnoma strinjam

   • Aton

    Balkan je v glavah!

    • MEFISTO

     Torej si ga zanesel tudi k nam!

  • Aton

   Je balkanska stran tista bolj neumna? Je pa to primerno vprašanje za Avstrijce!

 • Aton

  Očitno sem neumen. Tako ne razumem, zakaj pregledujemo potnike pri izhodu. To so časi železne zavese. Na komunistični strani. In vselej podložni pisunčki tega vprašanja ne postavijo Cerarju in bi lahko poslušali butalske fraze.

  • karlina

   Mimogrede, Hrvati bi nam bili lahko še hvalezni, ob takšnem pregledovanju je moznost, da bodo dobili v drzavo terorista veliko manjša.

 • WatsonForus

  Boli me k…. za Hrčke , mi mamo šenegen z EU , Hrčki ga nimajo.

 • MEFISTO

  Po objavi razsodbe arbitražnega sodišča Slovencem ne bo treba več čakati v dolgih vrstah, da bi prišli do hrvaškega morja.

  Samo do Pirana se bodo zapeljali.

 • janez.pokoncni

  Miro Cerar danes : Ali bo Slovenija varuh schengenske meje ali pa nas v schengenu ne bo več”

  Dobro jutro. Končno je stegnil jezik in povedal, da so nas zbrcali in prisilili opravljati to, kar bi morali početi vseskozi, druga zgodba pa je, da so naši “mejni organi” povsem nepripravljeni oziroma katastrofalno organizirani. Namesto,da bi ločevali na mejah tiste z biometričnimi (brezkontaktnimi) dokumenti, ki jih je moč preveriti v parih sekundah, se s tem nihče ne ukvarja in tako so vsi, ki imajo “moderne” dokumente v istem kurcu kot tisti, ki prečkajo mejo z dokumenti spisanimi na wc papirju – še tu smo egalitarni, povsem v skladu s socialističnimi načeli ; če čakamo, čakajmo vsi. :)

  btw.,
  To, da so nekaterim “konjem” celo všeč nepregledne kolone, ki bodo izdatno “obogatile” zrak ob meji je klasična zgodba slovenske zaplankanosti. Nepregledne kolone daleč, daleč najbolj škodijo živcem potnikov in Sloveniji.

 • novaknovak

  Plenković je dejal, da so obvestili Evropsko komisijo o odločitvi Hrvaške, da namesto sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, tudi državljanov EU, uvede ciljno usmerjeno preverjanje potnikov

  tu se vidi razlika zakaj so hrvati uspešni kot so. oni so obvestili ue komisijo( wtf is this komisija?) naš cmerar pa nekaj bluzi, jamra in sprašuje, če je to kar se namerava slučajno ok pijancem v Bruslju. naši “borci in njih tekovine” pa so bolj “zaskrbljen”i zarad Thompsona in koncerta kot pa za svoj narod…

 • Novakec1

  Stavek; žali se v Bruslu vse pove o debilnosti vladajočih. Polna usta kako rešujejo problem, kolone pa zmeraj daljše. Še enkrat vprašanje za “strokovnake; kdaj je pa čakalna doba predolga po 5 minutah ali desetih urah?

 • Aton

  Taka kontrola bi morala biti pred tfgovskimi centri. To so točke, kjer lahko udarijo teroristi

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!