Ima NSi bipolarno motnjo osebnosti stranke – včeraj proti pokopu, danes so za!?

Foto: STA

Pred dnevi smo bili precej presenečeni nad novico, da Nova Slovenija ni podprla predloga zakona, ki omogoča pokop umrlih nerojenih otrok. Kot krščanska stranka naj bi NSi zagovarjala življenje od spočetja do smrti. Nerojeni otrok je torej človek, a očitno se v NSi dogajajo vedno hujši premiki na levo.

Pri takem predlogu bi od ljudi, ki se predstavljajo za zagovornike življenja od spočetja, pričakovali, da bodo zakon nemudoma podprli. To se ni zgodilo. Še več – proti sta bili, vsaj navidezno, popolnoma različni stranki. “Krščanska” Nova Slovenija in kvazi revolucionarna Združena levica.

V NSi trdijo, da podpirajo pokop nerojenih otrok
Še bolj presenetljivo je bilo, ko so v NSi v odgovoru na članek portala 24kul.si zapisali, da pokop nerojenih otrok podpirajo. Smo na slovenski politični sceni dobili stranko z razcepljeno osebnostjo? Ali se v NSi delajo norca iz nas državljanov? Kako si lahko za pokop, če glasuješ proti zakonu, ki ta pokop ureja?

24kul.si navaja, da so v NSi 20. 9. 2016 naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da zgodovinski zakon ne bi bil sprejet. Hoteli so preprečiti zakon, ki priznava pravico do pokopa in daje človeško dostojanstvo nerojenemu otroku. A zahvaljujoč večini v Državnem zboru jim ta načrt ni uspel. 

Zakonsko spoštovanje človeškega dostojanstva nerojenih otrok je bilo v Sloveniji dolga desetletja poteptano. Z zakonom, proti kateremu je glasovala NSi, se do neke mere popravlja v nebo vpijoča krivica do nerojenih otrok. Seveda ne v celoti, a storjen je pomemben prvi korak, na katerega je Slovenija čakala desetletja.

Izgovarjanje NSi, zakaj niso podprli zakona, je žalostno. Za njih je pri tem zakonu najpomembnejše to, kdo bo opravljal prevoz pokojnika, ter možnost, da pokojnik leži doma, kar je po starem zakonu možno v zelo redkih primerih (vendar je ukinitev te možnosti nerazumna in bo to potrebno v najkrašem času popraviti). Uveljavitev temeljne pravice do pokopa umrlega nerojenega otroka pa za NSi ni toliko pomembna, da bi zakon podprli. S pravico do pokopa je nerojenemu otroku po sprejetem zakonu pripoznano človeško dostojanstvo, ki ga ima po naravi, v Sloveniji pa se ga že več kot 65 let grobo tepta, so še zapisali na 24kul.si.

Kaj se dogaja v Novi Sloveniji?
Nova Slovenija, ki je za časa Andreja Bajuka predstavljala trdno stranko s programom, vizijo in krščanskimi moralnimi standardi, se prevrača v nasprotje same sebe. Spomnimo se le glasovanja o pokojnini Milana Kučana, kjer je NSi, natančneje Matej Tonin, prispevala glas za ostarelega strica iz ozadja. Tudi pri arhivih so naredili ogromno škode, saj so podprli zakon, ki je dovoljeval počrnitev dokumentov (v NSi so verjeli, da bodo počrnjeni samo občutljivi podatki).

Naj spomnimo tudi na govor Novakove, ki se je postavila ob bok Janši in Zidanšku, nato pa govorila, da na desnici ni dovolj demokracije in odhitela dat intervju za Dnevnik in Delo. V tem zadnjem primeru pa so glasovali popolnoma proti vrednotam lastne stranke. Je Nova Slovenija prodana duša ali stranka z motnjo osebnosti? Zaenkrat še ne vemo, a volivci jim tega zagotovo ne bodo oprostili.

A. R.