Imamo vlado vedeževalcev in šamanov? Miro Cerar je že julija lani vedel, da bodo naši rokometaši v polfinalu

Foto: STA

Pred dnevi smo v našem mediju že poročali, da so se v največji opozicijski stranki SDS zavzeli, da pridejo do dna resnici o izletu Mira Cerarja in njegovih ožjih sodelavcev v Pariz, kjer so si ogledali tekmo rokometnega svetovnega prvenstva za 3. mesto med Slovenijo in Hrvaško. Poslanec Vinko Gorenak je zoper zdajšnjega predsednika vlade napovedal tudi kazensko ovadbo, če se sum, da je zlorabil svoj položaj in nedovoljeno uporabil vladno letalo falcon za zasebni izlet, potrdi. Vlada sicer trdi, da je Cerar v Pariz letel na delovni obisk v sklopu sklepa, ki so ga sprejeli 25. julija lani. Z drugimi besedami, Cerarjevi so se že lani poleti odločili, da bodo slovensko rokometno reprezentanco gledali v boju za medaljo. To pomeni, da so bodisi tako zelo verjeli v varovance Veselina Vujovića (kar samo po sebi ni slabo, ampak zelo malo verjetno), bodisi lagali. Slednje je bolj verjetno, pa trdi Bojan Požar na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije.

Naj spomnimo. Miro Cerar si je za pot v Pariz omislil kar vladno letalo falcon, s katerim lahko člani vlade potujejo na delovne in uradne obiske, medtem ko bi moral, glede na vse razumljive okoliščine, ogled rokometne tekme spadati med obiske zasebne narave. Cerar je namreč s tribune s svojimi sodelavci – prijatelji zgolj navijal za slovenske rokometaše.

V vladi že vse od izbruha afere vztrajajo, da je šlo za delovni obisk, saj je Cerarja na tekmo povabila Slovenska rokometna zveza, a gre po mnenju javnosti za sprenevedanje, saj so člani vlade kot uradne osebe nenehno vabljeni na vse konce in kraje, pa to še ne pomeni, da so zato upravičeni do rabe falcona na državne stroške. Če si je Cerar zaželel ogleda rokometne tekme v svojem prostem času, bi pač moral leteti z redno letalsko linijo, kot vsi drugi državljani.

Vladno tolmačenje ogleda rokometne tekme: To je delovni obisk in ne izlet!
Povabila Rokometne zveze Slovenije na ogled tekme za 3. mesto v Franciji torej Miro Cerar nikakor ne bi mogel opravičiti kot možnost delovnega obiska v tujini. Prvič, v Parizu ni obiskal nobenega veleposlanika niti druge uradne osebe, temveč se je slovenska delegacija z letališča, kjer je bil parkiran vladni falcon, odpeljala neposredno v pariško rokometno dvorano Bercy.

Drugič, Miro Cerar in sodelavci se niso udeležili niti uradnega sprejema slovenskih rokometašev po tekmi v hotelu, kjer so bivali, saj se je deset potnikov (med njimi trije varnostniki) že odpravilo proti domu. Nemogoče je torej govoriti o delovnem ali uradnem obisku, pač pa gre več kot očitno za izlet na stroške davkoplačevalcev.

Tretjič, Bojan Požar nam je na svojem blogu danes postregel še z nekaterimi razmišljanji, ki si jih je vredno zapomniti. Generalna sekretarka vlade je namreč Vinku Gorenaku, o čemer smo že poročali, na poslansko vprašanje o tem, zakaj niso Cerar in sodelavci za pot v Pariz uporabili redne letalske povezave in stroške plačali iz lastnega, dovolj globokega žepa, odgovorila, “da Cerar v Parizu ni bil na izletu, ampak je bil v skladu s sklepom vlade, ki je bil sprejet 25. julija 2016, na delovnem obisku v tujini”.

Kako bi lahko Cerar julija lani vedel, da bo Slovenija v boju za bron?
“Kako je torej mogoče, da bi člani vlade že takrat sprejeli tak sklep, saj julija lani res še nihče niti slučajno ni mogel vedeti, da bodo 28. januarja letos slovenski rokometaši v pariški dvorani Bercy igrali tekmo za bronasto kolajno,”
se danes sprašuje Požareport, ki trdi, da to ni edina vladna laž, ki smo jo v teh dneh slišali na temo pariškega izleta s falconom. Požar trdi, da je prav tako debela laž, da je s predsednikom vlade Mirom Cerarjem v letalu potoval svetovalec za gospodarstvo v njegovem kabinetu. “Svetovalec Mira Cerarja za gospodarstvo je razvpiti Aleksandar Kešeljević, ki pa ga v letalu – tokrat – ni bilo,” opozarja Požar.

Naj spomnimo; naročnik prevoza za 28. januarja 2017 je bil Kabinet predsednika vlade, ministrstvo za obrambo pa je bilo izvajalec prevoza. Na letalu falcon je bilo 10 potnikov in trije člani posadke, od tega sta bila dva potnika varnostnika. V Pariz so sicer leteli predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, trije piarovci iz Cerarjevega kabineta: Klemen Babnik, Tanja Subotić Levanič in Rok Hodej, ter dodatna predstavnika ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Boro Štrumbelj in Miha Urbanc. Na letalu je bil tudi fotograf STA Nebojša Tejić.

Dejstvo je, da si vlada pravila o tem, kdo vse je član vlade in s tem upravičen do poleta s falconom na stroške davkoplačevalcev, razlaga po svoje. Upravičence do uporabe letala za potrebe državnih organov je določila Vlada RS s sklepom 11. julija 2014. Upravičenci za uporabo letala za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne, delovne obiske v tujini, so po navedenem sklepu: predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik Vlade Republike Slovenije, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Varuh človekovih pravic Republike Slovenije in člani Vlade Republike Slovenije.

Letalo falcon se sicer lahko uporablja tudi za druge prevoze za potrebe državnih organov, če je s tem zagotovljena boljša izkoriščenost letala ob izvajanju protokolarnih zadev.

Čakamo na odgovore vlade: Koliko je stal let in kdo vse je na seznamu 2.000 ljudi, ki se vozijo s falconom?
Stroški poleta dokončno še niso znani, ker na vladi še niso prejeli vseh računov. Po doslej znanih podatkih naj bi znašali 6.588,19 evra, v kar so vključeni tudi stroški tričlanske posadke. Stroški bodo poravnani iz sredstev, ki so bila v letu 2017 posebej zagotovljena Slovenski vojski za izvedbo 400 ur prevozov z letalom falcon za potrebe državnih organov. “Kar se tiče samega cenika letala falcon, je ta določen skladno s pravilnikom za izvrševanje proračuna, cena ene ure leta stane 4.221 evrov. Zajema materialne stroške v višini 2.697 evrov in amortizacijo v višini 573 evrov ter stroške dela v višini 951 evrov,” je na seji razkrila ministrica za obrambo Andreja Katič.

Toda let iz Ljubljane v Pariz in nazaj ni dolg samo uro in pol, zato se Gorenak upravičeno sprašuje, kako so na vladi izračunali, da jih je polet stal samo dobrih 6 tisoč evrov, če je ura letenja več kot 4 tisoč evrov, stroški pa nastajajo tudi takrat, ko je letalo na tleh in čaka na potnike. Je torej to četrta laž zdajšnje slovenske vlade?

Po naših podatkih so v tujino ministri od 1. januarja leta 2015 s falconom letel 182-krat, v oči pa bode, da so vladni predstavniki tudi za polete na Dunaj, v Beograd, Bruselj in Pariz, kjer so na voljo redne letalske linije, uporabljali drago vladno letalo, čeprav so se zavezali, da bodo, če bo to le mogoče, potovali s cenejšimi, rednimi letalskimi prevozniki. Nič kaj varčno od vlade, ki jo vodi stranka SMC, ki se v svojem programu bojda zavzema za odpravo nepotrebnih državnih stroškov in razumno varčevalno politiko.

Sicer pa v našem mediju še vedno čakamo na odgovor Vlade RS in obljubljeni seznam imen 2.000 oseb, kolikor jih je od začetka leta 2015 na svoj krov sprejel vladni falcon. Imena bomo, če bodo v vladi držali obljubo, objavili v začetku prihodnjega tedna.

L. S.

 • Mirko je verjetno mislu da ga bo tisti del Slovencev , kateri živijo za šport, vzljubil. A glej ga zlomka nič ni bolje z slikami njegovega rdečega fotografa saj se je vozil na naše stroške.

  • Rožletova …

   …….Če bi zadela Jackpot ,….lalalalala li…!!!…
   …aja…pa spala bi cel dan…

 • VERZIFIKATOR

  Milo Selar najml.

  OSTRŽKOVE SANJE

  Pustite vendar lutki njene sanje,
  pustite kdaj Ostržka vsaj pri miru,
  osliček v cirkuškem ko lahnem diru
  odpravi končno se na praznovanje.

  Saj je vendar venomer v areni,
  šibajo ga sem in tja po krogu,
  sanja le lahko o kakšnem drogu,
  sanja, da bo kdaj artist, teliček.

  Ne veste, kaj Ostržku to pomeni,
  vsaj kak hip med zmagovalci biti,
  končno se potrjen počutiti,
  v športu vsaj, ta navijač leseni.

  Že vnaprej ga vodi jasnovidnost,
  zasleduje polno, prazno luno,
  ve, kdaj mora priti na tribuno,
  kot da božja spremlja ka previdnost.

  Pa še let se prej mu rezervira,
  z njim čebela je, brenčeča Maja,
  mu kot trotu Viliju ugaja,
  pred falconom uri dve pozira.

  Pustite vendar lutki njene sanje,
  lahko je reči, teže jih plačati,
  saj dragi so Ostržkovi copati,
  ko igrá se rokometovanje.

  Za prekrške športne je še manjše,
  kot je znano, pravljični Ostržek,
  tisti Pepetov lesen izvržek,
  na ledene ploskve zdrsnil tanjše.

  Naš Ostržek se po njem zgleduje,
  sanja kakor oni, lutka uboga,
  ki bil večna Pepetu nadloga,
  sam nad sabo, zdi se, obupuje.

  K zmagovalcem se zato zateka,
  tam počuti se kot v sanjah svojih,
  koplje se, se ve, v denarjih tvojih,
  jasno, saj lesena je pokveka.

  • + + + + + + + + + + Tisti ubogi Pepe smo mi !!
   In takih, lesenih pokvek je v našo Domovini velikoč

   • Rožle

    + + + + + + + + + +

 • Anonimno

  Ima kdo kej belega viška?

 • Franc Novak

  Lahko pa preimenujemo Falcona v “topovsko kroglo”. Če se še prav spomnim, je baron Munchausen na topovski krogli letal okoli. https://i.ytimg.com/vi/5oOK3e53elo/maxresdefault.jpg

 • Anonimno

  kkkkk

 • kje pa je ? Moj komentar ? Oziroma odgovor Verzifikatorju ?

 • Bodite vsaj toliko prijazni in dajte komentar, ki sem ga namenila Verzifikatorju nazaj !

  • VERZIFIKATOR

   Hvala za komentar, Nata.
   Saj se je dobro izšlo. Nekaj ur ni delovalo, pa tudi mene skoraj ves dan ni bilo doma, do maloprej.

 • skrajna resnica

  Tile klovni si zaslužijo kvečjemu enosmerno vozovnico.

 • Anonimno

  Ostale komentarje je muca popapala ?

  • Artur

   A je to novo nastala cenzura ali so to tehnične težave ? Fajn bi bilo da se Nov24Tv izjasni glede tega nastalega stanja.

 • VERA

  Ostale komentarje je muca popapala ?

 • Sveti Sava

  Jebite se

 • Anonimno

  Maš prav

 • Od Kekca prjatu ..pa to

  A grejo komentarji kaj hitrej čez ..?

  • Rožle

   Mal jim bi blo treba kable spihat …
   nekje se vozli naredijo ….

 • APM

  Potovanje visokih državnih predstavnikov na pomembne športne tekme v svetu ni nič nenavadnega. Ponekod imajo politični funkcionarji več svobode in pooblastil in lahko sami odločajo kam in s kom bodo potovali. Očitno pa imamo v Sloveniji tudi za takšna potovanja pravila. V kolikor pravilnik omogoča tudi ogled pomembne tekme državne reprezentance ni nič narobe, vendar mora biti delegacija sestavljena po pravilih in mora se vesti po protokolu.
  V Parizu pa je očitno vse šlo po domače, ali bolje rečeno ni šlo po pravilih, zato je nezakonito, kar pa je kaznjivo.
  V kolikor je šlo za vladno delegacijo, bi moral biti sprejet sklep vlade , makar na dopisni seji, in določena delegacija.Očitno sklepa ni bilo in zato je let nezakonit. Če bi obiskovalci tekme predstavljali delegacijo, bi se morali vesti po protololu. Prav gotovo bi morala delegacija biti najavljena v Franciji in vsaj nekdo iz francoszke administacije bi moral delegacijo sprejeti. Delegacija bi se morala uradno sesatati tudi z reprezentanco in ji po tekmi čestitati Udeležiti bi se morala tudi podelitve kolajn.,ali slovesnosti ob koncu tekme.
  Vse skupaj kaže na to, da je delegacja, če sploh lahko obiskovalce tako poimenujemo, šla na ogled tekme v tanosti,misleč, da domačnosti in nezakonitosti ne bo nihče opazil.
  Popolnoma prav pa imajo vsi tisti, ki zadevo razpihujejo in z nje delajo afero, pred vsem zato, ker se Cerar predstavlja kot poštenjak, kot strokovnjak in kot človek, ki spoštuje zakonodajo in domovino. Nič od tega v konkretnem primeru ni naredil. Kot slon je vse pomendral in ljudje naj vidijo in pred vsem ubvidijo, da takšen tip ni vreden funkcije ko jo opravlja, ker pa je profesor prava bi se morala zamisliti habilitacijska komisije, ali je lahko tak tip še profesor? Menim,da morajo tudi profesorji, pred vsem profesorji prava, biti moralno čiisti.

 • cosmosjasnovidec

  Danes sem spet dobil pritožbe za kozojebca katerega moram prebutati,ko ga dobim v roke “foglofega tunpeka” kateri se je klatil po parlamentu zjutraj pa pokozlal celo stopnišče,ko je skrokan od celonočne orgije pri Cmerotu in tovarišu komunajzerju “kurčanu” zapuščal parlament hodeč na široko kot krastača.
  Varnostna kamera je posnela kako ga je Cmeravec obdeloval v rit med tem,ko ga je fafal “kurčanu” kateremu se verjetno več ne dvigne..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!