Maja Makovec Brenčič preživela interpelacijo. Sedaj jo čakajo v SD in DeSUS, da ji zapičijo nož v hrbet

Foto: STA

SDS je zaradi nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča (v nadaljevanju US) o financiranju zasebnih osnovnih šol vložila interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič. Odločba US je bila izdana decembra 2014, do danes pa vlada ni storila ničesar, da bi nepravilnosti odpravila. Ministrica je odgovorna je za neukrepanje in nepripravo novele za financiranje vzgoje in izobraževanja, za ustvarjanje neenakosti pred zakonom, odgovorna je za opustitev dolžnega ravnanja in za nespoštovanje ustavnega reda. Kljub vsem očitanim nepravilnostim je ministrica interpelacijo po 12- urni razpravi preživela zaradi podpore koalicije, čeprav v njej še vedno ni soglasja o izvedbi odločbe US.  

Od decembra 2014, ko je bila izdana odločba US, ki je ministrstvo ni upoštevalo, do 1. 6. 2016 se ni v zvezi s to odločbo uradno zgodilo nič, zaradi česar je ministrico Brenčičevo opozorila celo predstavnica zakonodajne službe Državnega zbora. Slišati je, da se ministrica načelno strinja, da je treba odločbo spoštovati, izvedbo pa zavlačuje z izgovori, da morajo o rešitvi temeljito razmisliti. Dejanski rezultat njenega zavlačevanja pa je, da morajo razliko plačevati starši otrok v zasebnem osnovnem šolstvu, ki tako niso izenačeni pred zakonom, saj niso mogli vedeti, da moralna in etična koalicija ne bo spoštovala odločbe US in so otroke vseeno vpisali v zasebne osnovne šole. Zanimiv način za odvračanje od zasebnih šol, kajne?

Komentar iz studia Nove24TV ob začetku interpelacije
Ministrica je profesorica, ki je bila dolgo v stalni pripravljenosti, kar dokazujejo izplačila (40 tisoč evrov). Študenti ekonomije pripovedujejo, da je celo 4-krat ali 5-krat letno prišla na predavanje, čeprav si je ves čas izplačevala tudi dodatek za stalno pripravljenost. Vsa nezakonita izplačila tega resorja za pripravljenost so dosegla milijon evrov.

Gre za podoben primer, kot se je zgodil z Golobičem: ta se je javno opravičil, to pa so levičarski mediji požegnali in prikazali kot plemenito. Podobno se je dogajalo s premierjem Mirom Cerarjem, ki je v 10 letih za svetovanje DZ zaslužil preko 200 tisoč evrov. Cerar je utemeljil svoje honorarje tudi z nočnim delom, po osnovnih šolah je predaval etiko in moralo, v praksi je napačno prikazoval potne stroške, za kar pa se je opravičil, ker da gre za bagatelo, je povedal Aleksander Rant.

Sprevržena logika ministrice
Radi se primerjamo s Finsko, ki ima veliko zasebnih šol, a imajo manj regulative in so uspešnejše. Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver je povedal, da očitki ministrice – kako so bili starši seznanjeni z znižanjem financiranja zasebnega šolstva in da so sami krivi, ker morajo sedaj doplačevati šolanje – govorijo o  sprevrženi logiki ministrice. Sicer pa so šolski ministri, ki niso bili iz levih strank,  vedno imeli na MŠŠ medijske pritiske, pritiske s strani SVIZA, ki ga vodijo skrajni  levičarji. Zato so imeli  do sedaj nelevi ministri težave pri reformi šolskega sistema.

Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver (foto: STA)

Nekdanji minister za šolstvo Milan Zver (foto: STA)

Levičarji zagovarjajo pluralnost, ki pa je zares ne izvajajo
Štrukljev sindikat je  preveč političen, je izrazito naklonjen le eni politični doktrini in jo vsiljuje slovenski javnosti. Ideološka predpostavka levice je, da mora biti šola ideološko nevtralna, česar pa se sama ne drži. Davkoplačevalci se premalo zavedajo, da država uporablja njihov denar in da imajo pravico  nadzirati delovanje državnih služb. Kakovost šolstva bi lahko povečali z vavčerskim sistemom v šolstvu, vendar tega ne bi bilo mogoče hitro uvesti, je še dodal Zver.

Koalicija drži skupaj kljub nestrinjanju
Poslanka SMC, Simona Kustec Lipicar, ki je interpelacijo in vlagatelja predvsem verbalno napadala, se je navidezno strinjala s spoštovanjem zakonodaje in sodišč, a je branila Ministrico, ker je zakon že bil dan v javno razpravo in  ker je na medresorskem usklajevanju. Med svoje dosežke pa so navedli  učenje tujega jezik v drugem razredu, nov koncept preverjanja nacionalnega preverjanja znanja, uvajanje vajeništva, več sredstev za znanost in izobraževanje, participacija pri CERNU. O spoštovanju davkoplačevalcev (tistih, ki imajo otroke trenutno v zasebnih osnovnih šolah) in odločbe ustavnega sodišča (kdaj, kako bo ta odločba upoštevana) pa nič.

Pri Socialnih demokratih so še bolj genialni, saj bi javne finance namenili samo javnim šolam, kar bi zapisali tudi v ustavo, Peter Vilfan pa je v imenu DeSUSa izjavil, da interpelacije niso resen instrument, zato ne ganejo niti medijev, saj so populizem. Zavzel se je za financiranje javnega šolstva, zasebne pobude pa je označil za privatizacijo javnega šolstva. Janko Veber iz SD pa je pri 0,7 % zasebnih osnovnih šol trdil, da gre za spodkopavanje mreže javnih šol.

Nada Brinovšek, SDS: v Sloveniji smo po številu zasebnih šol pod povprečjem
Najprej je povedala, da vlada krši zakonodajo in ne spoštuje Ustavnega sodišča. V EU je odstotek zasebnih šol višji kot pri nas (82 %) Zasebne šole so tudi za državo cenejše, zato je to nasprotovanje zelo nenavadno. Razpravljavce koalicije je popravila, da zasebne šole niso na US vložile zahtev za financiranje obnove OŠ, ampak za zagotavljanje javno veljavnega programa. Če bi DZ spremenil ustavo in financiranje zasebnih šol uredil drugače, bi to pomenilo, da bi DZ zaobšel odločbo US!

Tomaž Lisec: Ali je Ustavna komisija nad odločbo ustavnega sodišča?
Starši so otroke v zasebne OŠ vpisali v dobri veri, upajoč,  da gre za kredibilno vlado prava, ki bo upoštevala odločbo US. Ministrica še vedno krši ustavo – ali sama ali njeni ideološki uradniki. Ugovarjal je tudi Vebru, ki trdi, da zasebne spodkopavajo javne šole, čeprav je to samo 0,7 % šol, ki opravljajo javno veljavni program. Sodba iz 2014 govori o javno veljavnih programih v OŠ. SDS se zavzema za kakovostno javno šolstvo, a tudi za možnost  izbire v zasebnih OŠ.

Iva Dimic, NSi – odločbe US je treba spoštovati
Zasebne šole izvajajo javni program, ki ga določi država, le izvaja se v zasebnih prostorih. Trditev, da gre za premožne otroke, je napačna, kar 38 % otrok ima sofinancirano malico, kar dokazuje slab socialni status otrok. Isto velja za montessori šolo – 54 % otrok ima brezplačno malico – kar negira trditve razpravljavcev. V zasebnih šolah država plačuje  manj ur za izvajanje javnoveljavnih programov, kot v javnih šolah. Namignila je tudi na dvoličnost  levičarskih strank, ki govorijo o dobrini javnega zdravstva in javnega šolstva, a se ravno na tem področju razraščata korupcija ali afere z dodatki.

Breznik, Franc – RKC ni noben bavbav: zgodovinsko gledano je omogočila edini razvoj pri nas!
Najprej je ovrgel javne laži, da tudi SDS ni spoštovala ustavnih odločb, saj se je na njih vedno aktivno odzivala. Za RKC povedal, da je ta institucija prek Knafljeve ustanove položila temelje za izobraževanje Slovencev v prejšnjih stoletjih. Izpostavil je, da levice prav nič ne moti komunistična indoktrinacija v šolah, ki bi naj bile nevtralne. Poudaril je hinavščino nekaterih struj, ki javno zagovarjajo javno šolstvo, svoje otroke pa imajo v zasebnih institucijah, prav tako jih šolajo v tujini na zasebnih šolah, tudi sami se zdravijo  v tujini.

V postopku ustanovitve so tri osnovne šole in ena glasbena šola
Predstavitelj interpelacije Tomaž Lisec je dodal, da ima ministrica z njenimi uradniki veliko težavo s hitrostjo, saj v enem letu niso opravili svojega posla. “Žalostno, da je ta interpelacija ključni povod, da se je začela zadeva malo premikati.” Pri tem je opozoril, da bo opozicija še naprej vlagala interpelacije, dokler bo vlada kršila ustavo, zakone in odločbe ustavnega sodišča.

Po dolgem času se je nato oglasila ministrica Makovec Brenčičeva, ki je dejala, da je predlog zakona o šolstvu v medresorskem usklajevanju in sledi izreku ustavne odločbe v vseh njenih točkah. “V postopku ustanovitve so tri osnovne šole in ena glasbena šola,” je povedala o dosežkih ustanavljanja zasebnih šol.

“Problematično je sporočilo ministrice in vlade, da neke odločbe ni potrebno spoštovati, sploh če se trudiš in delaš dobro in z dobrimi nameni. Vse kar bi bilo potrebno storiti je, da se v zakonu številka 85 % zamenja za 100 %, ministrstvo za finance pa najde sredstva za tisti manjkajoči del za nekaj zasebnih šol in njihov program ki je predpisan s strani države. Po uspehu so zasebne šole med prvimi desetimi, pri osnovnih šolah pa so celo. Glavni razlog je ta da ideološko niso podrejene postsocialistični mentaliteti. Pri državnih monopolih pa izgubljamo vsi.”

Gledalka iz Maribora: “Ta vlada bi morala že zdavnaj pasti. Cerar ne ve kaj bi moral storiti.”

Gledalec: “Ne gre za šolstvo temveč ideologijo. Gre za nadzor in manipulacijo ljudi, saj se komunisti bojijo resnice in drugačnega pogleda, ki ga učenci dobijo v zasebnih šolah.”

Gledalka iz Vipavske doline: “Problem je državna šola, ki je šola ideologije in birokracije. Da bi sebe zaščitili mečejo kamen v zasebne šole.”

Največji zagovorniki javnega šolstva šolajo otroke na zasebnih šolah
Po mnenju poslanca Branka Grimsa ministrica zavestno krši ustavo, saj bi morala ustavno normo uresničiti, tako pa jo krši že dve leti. Zaradi tega bi morala po njegovem mnenju odstopiti, če bi premier Cerar dal kaj na ustavnost in zakonitost. “Cerarjeva vlada je poleg tega zavestno kršila še slovensko in evropsko zakonodajo, ki je nezakonito spuščala nezakonite migrante. Taka vlada bi morala že zdavnaj oditi.” Grims je še dodal, da tisti levičarji, ki imajo največ za povedati o zveličavnosti javnega šolstva, šolajo svoje otroke na zasebnih šolah doma in v tujini. “To so Milan Kučan, Igor Lukšič ter različni sindikalisti.”

Dušan Merc: “Ministrica je prevzela resor o katerem ne ve nič”
Za komentar smo povprašali tudi ravnatelja osnovne šole Prule Dušana Merca, ki je o interpelaciji dejal, da obstaja cela množica ustavnih določil, ki so bila naložena ministrstvu pa niso bila nikoli uresničena. Ideja o popolnem financiranju zasebnih šol je po njegovem nevarna, saj bi sčasoma prišlo do ideje, da bo morala država financirati muslimanske osnovne šole. Ministrico Makovec Brenčičevo je označil za nekompetentno ministrico, saj ne pozna problematike šolstva. “Ministrica je prevzela resor o katerem ne ve nič, saj nikoli ne odgovarja na vprašanja na katera bi morala,” je bil oster Merc.

Ravnatelj osnovne sole Prule Dusan Merc.

Ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc (foto: STA)

Cerar nekoč že dejal, da morajo biti zasebne šole 100% financirane
Poslanec Žan Mahnič je dal prispodobo, kako bi bilo, če nek državljan Slovenije enajst mesecev ne bi plačeval računa za elektriko, saj bi mu jo že odklopili. “Enajst mesecev ministrica ni naredila nič in še vedno je ministrica v vladi.” Prav tako je opozoril, da premier Cerar močno izgublja spomin, ko je pred volitvami govoril, da potrebujemo vladavino prava in etiko in pa ko je na eni izmed zasebnih šol je dejal, da mora biti področje popolnega financiranja zasebnih šol hitro urejeno, zaradi česar ima slab občutek, ker še vedno ni urejeno. O ministrici je dejal, da je kot profesorica prejela za več kot 40 tisoč evrov dodatkov za stalno pripravljenost, zato pa zagovarja javni šolski sistem.

Tej vladi je figo mar za pravno državo
“Če se zavedate da je potrebno to urediti, zakaj potem zavlačujete,” je ministrico spraševala Eva Irgl. Opozorila je, da imamo v tem državnem zboru celo paleto pravnikov iz SMC, ki dokazujejo, da ustavo poljubno interpretirajo. “Pol leta so se ukvarjali z odvzemom mandata Janezu Janši, potem pa jim je US povedalo, da so se motili. Noben se ni opravičil za hudo in grobo kršitev človekovih pravic. Tej vladi, ki je nastala na humusu etike in morale, je figo mar za pravno državo, ji je pa zelo mar za oblast in ohranjanje funkcij.”

Zasebno financiranje šol bi stalo zgolj 1 odstotek vseh sredstev za osnovne šole
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in dolgoletna ravnateljica Mojca Škrinjar je povedala, da popolno financiranje ne more ogroziti javnega šolstva, kvečjemu ga lahko ohrani, saj prihrani veliko denarja občinskemu proračunu pri vzdrževanju in postavljanju šol. Prav tako pravi, da so zasebne šole del javnega šolstva, saj so del javno veljavnega šolstva, ki je priznano s strani vlade. “Te šole niso dosti drugačne od javnih, razen glede določenih značilnosti, ki so zanimivi za starše.” Navedbe nekaterih koalicijskih poslancev, ki menijo, da se s tem uničuje javno šolstvo, je označila za čiste laži. Glede financiranja pa je povedala, da bi celotno financiranje zasebnih programov stalo okoli 1 % vseh sredstev, ki so namenjena vsako leto za osnovne šole. Prednost zasebnih šol je, da imajo več avtonomije glede finančnih resursov in prilagoditve curiculuma.

“Na Nizozemskem 66% otrok hodi v privatne šole, na Irskem 61%, v Avstraliji 40%, v Sloveniji le 3%.”
Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar (foto: STA)

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar (foto: STA)

Gledalec: “Raje dam otroka na zasebno šolo, kjer bo dobil evropsko in civilizirano izobrazbo, ne pa, da ga v javni šoli otroka oblačijo v pionirske uniforme.”

A. B., M. P.

 • janez zorman

  Naši vrli komunisteki svojo deco izobražujejo po privatnih šolah doma in po Svetu. Le zakaj ?

  • Tanja Bor

   To niti ne preseneca. Kaj je narobe z volivci, da tega ne privoscijo se svojim otrokom?

  • Anton

   zanimivo kaj ni gimanzija Sv. Stanislava St.Vid pod Ljubljano, spoštovana med levaki, saj se je navsezadnje kar nekaj njihovih otrok tam šolalo oz. se šola. By the way, omenjena gimnazija je pod okriljem RKC. Kaj se ti boljševiki nič ne bojio, da bi jim cerkev indoktrinirala otroke z moralo in etiko?

   sarkazem press

   • rrrrr

    Gimnazija Sv. Stanislava je nedavno servilno gostila Mirota Sesljajočega v zvezi sofinanciranjem njihove privatne šolske ustanove.
    V prisrčnem vzdušju sta se z ravnateljem te ustanove zadržala v daljšem prijateljskem pogovoru, si izmenjala zelo podobne poglede na probleme zasebnega šolstva in dosegla znaten napredek v pogajanjih ( kot zgleden kristjan se je Miro skupaj z dijaki udeližil tudi sv. maše.)
    Razšla sta se z Mirotovo obljubo, da bo problem financiranja v kratkem ugodno rešen.
    Čez dva tedna je koalicija (v ustavi zapisano) financiranje katoliških šol na eni od sej vlade brutalno zavrnila.
    Pametni se učijo na tujih napakah, bedaki na lastnih….Angleški pregovor

  • Borut Stari

   Zato ker se po sebi zavedajo posledic šolanja v javnih šolah.

  • Franc Šink

   Ker sami sebi ne verjamejo.

  • domovina mili dom

   Da njihovi otroci spoznajo kaj je zdrava ekonomija, politika. Ker drugače ne vedo, kako morajo kontradiktorno delati to v Sloveniji.
   Tudi S. Korejec se je šolal v Švici.

 • centurion

  Take koalicije se ne bi sramovali niti v Reichstagu leta1938.

 • PIA PlA

  Dejstvo je, da so programi waldorfske šole že zdaj v celoti financirani, drugih dveh osnovnih šol OŠ Alojzija Šuštarja in Zasebne OŠ Montessori pa ne. Medtem, ko so šole po načelih posebne pedagogike kot so Steiner, Decroly in Reggio Emilia več ali manj prisotne le v vrtcih. Če ne bo zakon o ZOFI res dobro premišljen, se nam v kratkem obeta tudi celotno financiranje muslimanskih osnovnih šol ali kakš osnovne šole skupnosti Hari Krišna

 • WatsonForus

  a je kdo pričakoval kaj drugega v tej vukojebini od te VISOKO MORALNE , ETIČNE in PRVANE koalicije?

 • rubec

  Je peder vilfan že dobil odškodnino od tistega 84 letnega mulca, ki mu je v šiški zbil avto na prehodu za avto?

  • rrrrr

   To ni res!!!!!!

   • Franc Šink

    Ali misliš na vilfanov avto ali ne vilfana kot pedra?

 • MEFISTO

  Dodane vrednost včerajšnje razprave o interpelaciji je bila v tem, da nam je Hanžek razkril svojo mednarodno znanstveno reputacijo, o kateri doslej nismo vedeli nič, in ki ji še vedno ne verjamemo.

  Oblečen je bil znova kot ljubljanski klošar.

  • Jovo Jamnica

   Dodana vrednost včerajšnje razprave je, kar se mene tiče, tudi v tem, da sem pobrskal po spletu in našel… Matjaža Hanžka velikokrat niso jemali resno. Tudi leta 2001, ko
   parlament ni mogel izvoliti varuha človekovih pravic in se je za to
   funkcijo predlagal sam. Uspel je dobiti potrebno dvotretjinsko podporo v
   parlamentu, tudi glasove opozicijske SDS Janeza Janše…
   In:
   “(…) lahko povem anekdoto, na katero sem pozabil, pa me je nanjo
   spomnila moja hčer po ustanovitvi naše stranke. Dejala je, da sem mož
   beseda, ker sva se pred davnimi leti srečala z Janšo na cesti in me je
   vprašal, kdaj bom šel v njegovo stranko. Odgovoril sem, da nikoli ne bom
   šel ne v njegovo ne v katero drugo in da če bom šel v kakšno, bo to
   tista, ki jo bom ustanovil sam,” je povedal Hanžek. Boruta Pahorja pozna
   slabše, ker je mlajši, ga je pa ocenil kot zelo demokratičnega in
   odprtega, najbolj na njem pa mu je všeč, da ni zamerljiv. “V obraz in
   javno mu lahko poveš, kaj si o njem misliš, pa ne bo zaradi tega nobene
   zamere,” je pojasnil.

   Je pa pomenljiv rezultat interpelacije, saj je bil rezultat 48:18. Torej, niti predlagatelj se ni potrudil, da bi svoje vrste popolnil. Če računam še podporo NSi in Dobovškovo, je žalostno dejstvo, toliko bolj izpostavljeno.

   • MEFISTO

    Blagor tebi, ki imaš preveč časa.

  • Franc Šink

   Ma to je levičarska uniforma.

 • rubec

  Sir David Attenborough je ko je videl Simona Sevedasi Kustec Lipicar izjavil da še ni videl naočarke ki govori. Tudi na Sumatri ne.

  • rrrrr

   Simona Sevedasi Kustec Lipicar ima štiri mehurje ( po urologu dr. Rubcu). Če bi namesto nje tako bogato zamehurjen napr. tudi jaz sedel v vladnih vrstah , bi kar puščal in ne samo sikal.

 • črnaovca

  Osnovni program izobraževanja se naj plača. Koliko stane se tudi ve, ostalo pa naj plača tisti ki hoče biti nekaj posebnega ker hodi v privat šolo. Tudi učitelji v privatnih šolah naj imajo plače po sistemu plač javnih uslužbencev. Morda se bo po temeljitem izračunu celo izkazalo da država daje fovolj. Jaz bi, če bi imel možnost otroka vedno dal v privat vrtec ali šoli in to tudi plačal in bi bil proti da se politika meša v to šolstvo ker ga bo samo pokvarila razen če mislijo da je to njihova šola

 • montyamp

  Z bando krvosesov , potomstvom in kidrić-kardeljanskim vajeništvom Stalinovih maturantov , bomo mi Slovenci dosegli NORMALIZACIJO , ko bodo na triglavu cvetele skale ob igranju oslovskega orkestra slovenske himne na orglice . Lep pozdrav iz Švice .

 • Borut Stari

  Usmerjeno izobraževanje je osnova komunističnega sistema. V ekonomiji in gospodarstvu so posledice podobne vremenski prognozi. Če bo bo, če ne pa ne. Oligarhija se itak sonči na Karibih.

  • Anton

   usmerjeno izobraževanje temelji na poudarku zgodovinskih dejstev,-informacij, ki so všečni politični monokulturi. Stem omejijo informacije poslušatelju, kar močno pripomore k kritičnemu razmišljanju.V obdobju strička Googla,vseh informacij kot takih v celoti žal ne morejo več obvladovati oz vršiti data mining, sajs o tu hekerji, ki odklenejo še tako zaklenjeno Pandorino skrinjico(najnovejši primer iz političnega pedistala WikiLeaks-e-mail arhivi, ki bremenijo Killerjevo ups Hillary).

   sarkazem press

 • montyamp

  Kako so prišli bandit fašisteki na oblast ????
  Ob poklani oz. montirano zaprti opoziciji .
  STRPNOST MED BANDITI = = = SAMOMOR

 • Stajerka

  Cerarjeva vlada bi lahko za dobrobit državljanov (ne lastnih zadnjic) pričela z izvozom morale&etike…..v Sloveniji je imamo toliko, da je postala že moteče moralno-pravna pravljica v pomenu Lonček kuhaj……
  bolano, pokvarjeno, preverzno politikantstvo in še bolj neumno, naivno bolano razmišljanje volilcev, za katere sta še sraka in hijena večji poštenjakinji kot vsak naslednji naslednji “nov” obraz slovenske politične scene…….

 • Ryuk

  Četudi interpelacija ni uspela, je bilo vsaj še enkrat vladi nastavljeno ogledalo. Le-to pa ne kaže nič kaj lepe podobe. Lepo se je videlo, kako so levaki skregani z logiko.

  • Stajerka

   tako prepotentni in neumni so,da bodo kljub izobrazbi v špeglu vidli samo dobroto in garanje za lastni naroda……še en dokaz o nemogočem slovenskem šolskem sistemu, ki dokazuje, da je stopnja izobrazbe diametralno nasprotna od logike in poštenosti ……

 • VERZIFIKATOR

  Majč Makovčič

  MAJSKO BRENČANJE – Z EPILOGOM

  V maju je naenkrat zabrenčalo,
  modri čebelar da premišljuje,
  zopet da načrte nove kuje,
  kaj bi s panji se storiti dalo.

  Šle po zlu že mnoge so čebele,
  ki jih tlačil bil je v svoje panje,
  stavil sivi čebelarček nanje,
  a so v smer napačno odletele.

  Je že dolgo panj povsem brez glave,
  trot namesto matice ga vodi,
  trotek, ki ubog brez mere blodi,
  ni pa zlepa matice več prave.

  Ta, ki je o njej razmišljal v maju,
  létala, brenčala je visoko
  in razkladala prav na široko,
  že jo videl je na položaju.

  Kot razmišlja vedno po šablonsko,
  tej čebeli prav glasnó brenčeči
  bi zaupal, če bi šlo po sreči,
  skupnost vso čebeljo dvomilijonsko.

  Vladala čebelam bo brezumnim
  ob podpori njega, čebelarja
  in iz panja vzetega denarja,
  le z nastopom pravšnjim svojim strumnim.

  Matica bo to, če se izkaže,
  njena da lastnost je genialnost,
  makov med pa glavna specialnost,
  prave da čebelica je baže.

  Makov med je po naravi rdeč,
  čebelarček torej predvideva,
  pričakuje, da mu stvar uspeva,
  pa pričakovanja so odveč.

  Kakor v risanki je ta čebela,
  tista, s trotom ki le pohajkuje,
  se z dodatkom stalnim nagrajuje,
  drugim ki iz panja ga je vzela.

  Izobrazba skrb je njena glavna,
  venomer čebele podučuje
  in za lasten žep dobičke kuje,
  takšna zgodba njena je neslavna.

  Zvezda njena vsak dan bolj zahaja,
  kar je tudi čebelarčku jasno,
  govori o tem se že večglasno,
  da slabo se makov med prodaja.

  Vedno bolj spominja pa brenčanje,
  ki čebela ta ga proizvaja,
  z njim čebelice uči in vzgaja,
  na brezglavo trotovsko bezlanje.

  Slika jasna vsak dan bolj postaja,
  kakor v risanki prav dobro znani,
  pred očitki se lenobe brani,
  vemo vsi – brenčeče slavna Maja.

  Nekaj časa ji stoje ob strani
  troti, trotli, vse čebelarija,
  roju lastna ideologija,
  okrog čebelarja družbo zbrani.

  Ko pa Maja bo dovolj napoti,
  ko brenčanje bo preveč moteče,
  bo imela še veliko sreče,
  če izločijo jo sami – troti.

  • Ryuk

   Ne enači nesnage z živaljo plemenito,
   kat ta panj pesti je drugo, vsem razkrito!
   Zalega, ki uničuje čebele je rdeča varoja,
   katere ne znebiš je brez boja.

   • VERZIFIKATOR

    Plemenitost v hipu se izniči
    in čez vso nesnago boš preklinjal,
    vem, da z mano se močno boš strinjal,
    ko te roj čebelji v živo piči.

 • Antonius

  Skupni imenovalec vsem problemom, ki nas tarejo, so vendarle volivci.
  cerar javno prizna, da ukradeno “malenkost” ne bo vrnil, ljudje ga pa takoj na prvih volitvah večinsko izvolijo.
  Še enkrat, PROBLEM SO VOLIVCI, ‘cerar, ‘brenčičeva in ostali vladni in parlamentarni kleptomani na vodstvenih položajih države so samo posledica njihove volilne volje.

  • domovina mili dom

   Vmes se pa zgodi še kak Tržič, za vsak ziher.

 • antimur

  Včerajšnja interpelacija je do nagega razgalila vso bedo in primitivnost levaških poslancev. Človek ne more verjeti, da tem bedakom ne gre v njihove gnile možgane, da je Ustavno sodišče nekaj, kar državljani, vsi, brezpogojno, morajo spoštovati,v nasprotnem smo v anarhiji. Dokazali so, da nimajo pojma o temi, ampak gobcajo kot jim je naročeno. Sicer pa ustavni pravnik Cerar, odjebi in to takoj s svojo nesposobno in kriminalno vlado, pa ne mučite več Slovencev, barabe pokvarjene in butaste.

 • MEFISTO

  Ali morda kdo še ne ve, da pospešeno drvimo v totalitarizem, za katerega ni tako samo po sebi umevno, da ne bo podoben tistemu,ki se je dogajal v letu 1945 in v kasnejših letih.

  Levica, ki ima po neumnosti slovenskih volivcev in prišlekov absolutno premoč v državnem zboru, je popolnoma izgubila občutek za pravo mero.

  Slovenci bomo osiromašeni in zabiti plesali po njenih notah ali pa nas ne bo, to je sporočilo včerajšnje seje državnega zbora.

 • JK90

  Komaj čakam, d apride Zver nazaj v Slo in porihta zadeve.

 • domovina mili dom

  Ta koalicija se je povezala s hudičem, samo da bo vztrajala skupaj. Še niso popolnili kadrovanja.
  Ko nastopajo proti demokratom, strnejo vrste. Drugače je pa to razhajkano krdelo volkov, ki ne vedo kaj bi sam sabo.

 • Viktorh

  Škoda besed. Najboljši odgovor na to svinjarijo je povedal:

  Dušan Merc: “Ministrica je prevzela resor o katerem ne ve nič”

  • kekec

   Prokleta banda komunistična.

 • totex39

  To kvazi javno šolstvo morajo zagovarjati, kako bi si pa pol polnili svoje žepe z raznimi dodatki za pripravljenost in vse mogočimi izmišljotinami v zvezi z takim šolstvom.

 • totex39

  Včeraj se je koalicija pokazala kakšni perverzneži delujejo v njej in taki nam krojijo naše zakone. Sramota, na kako nizki nivoj smo padli samo zaradi takih nesposobnežev, ki jim ni mar za državo ampak samo za dobro plačano mesto, ki jo imajo v koaliciji.

  • domovina mili dom

   Da je takšno stanje, je odgovoren mali režiser, ki namešča s takšnimi vladami, v vse inštitucije ljudi s partijsko knjižico,

  • tohuvabohu

   Najbolj sem se režal, ko je Matić obsodil Žiga Turka, da je član SDS. Pozabil pa je povedati, da so jamrarji Turku ukradli ime Stranka modernega centra. Karkoli že to pomeni, buaaaahahaha.

 • soc

  Čas bi bil, da SDS premisli o smiselnosti večnega interpeliranja. V pogojih, kjer je 90% medijskega glasu v lasti rdeče aristokracije in njihovih pisunskih valptov, ki iz dneva v dan smešijo legitimno pozivanje (ne)odgovornih ministrov k odstopu, ima poprečni Slovencelj interpelacij čez glavo dovolj in vsebine sploh ne posluša več. Vse drugače bi bilo pod vlado grdih belogardistov (če še kdaj bo…).

  Kontraproduktivno. Drugače bo treba!

  • MEFISTO

   Z interpretacijami je treba nadaljevati.

   To je edini način, da se vzbudi dvom v aktualno oblast pri možgansko lenih Slovencih.

   Kdor ima voljo in pamet, lahko marsikaj vidi in sliši, kar mu bo na prihodnjih volitvah pomagalo, da bo lahko pravilno volil.

   • soc

    Kdor ima voljo in pamet in ni hkrati član/valpet Novega razreda, tako ali tako voli desnico. Ofce verjamejo to, kar jim povedo RTV, Delo in drugi deli medijskega monopola. Zato sem tak skeptik, z leti vedno večji.

  • MEFISTO

   Kako pa, te vprašam?

   Saj so še portale, kakršen je ta, skoraj v celoti zavzeli levičar(ji)

 • Olga

  Komunistična marionetno vlada ne prizna mnenja ustavnega sodišča, ker ni “ta pravo”! Pravo mnenje bo, ko bodo nastavili za ustavne sodnike svoje, kot je najavila Murglca!???

  • avtohtoni neandartalec

   So jih že, njihovi predlagajo njihove, vsaka zadene, opozicija bi rada pa samo svoj piskrček pristavila. Vsi so isti drek, saj so samo Janši pomagali, nikomur drugemu.

 • Miran Pavličič

  Interpelacije v normalnih državah – Ja ! Tudi dosežejo svoj namen, saj je sramota dotičnega interpeliranca prevelika in dejansko pomeni politični pogreb. Če že ne takoj pa potem na naslednjih volitvah. Tudi stranki zaradi tega močno pade reiting, zato se odstopi iz etičnih, moralnih, osebnih itd razlogov…
  V nenormalnih državah, kot Slovenija že kar nekaj časa je, pa pomaga edino ulica in protest. Samo se bojim, da tudi z javnim protestom ne bo nič doseženo. Zakaj? Ja poglejte samo odbor 2014.

  2 leti se vsak teden vstrajno protestira pred sodiščem, a Masleša & co so l 2016 še vedno na vseh položajih, kot pred protesti. Levičarji so izgleda postali imuni tudi na interpelacije in protesti pa čeprav mirni in dostojanstveni ne zaležejo. Opozicija in vsi normalni ljudje z njo se bomo morali zadeve enostavno lotiti drugače. Ne na fin ampak enostavno na grob način, drugače tega rdečega plevela, ki nas 25 let duši nikoli ne bomo iztrebili.

  • totex39

   Rdeči levičarji so res imuni na interpelacije. Včeraj se je Han javno hvalil s tem ko je rekel, da je lahko dano še veliko interpelacij in nobena ne bo uspela.

   • tinta

    Levičarska morala in kultura.
    Ne jim več verjet, kar govoričijo in besedičijo pred volitvami, ker je vse to LAŽ.
    Tudi sramote ne poznajo nobene, ker velike lumparije, so LEVIČARJEM VREDNOTE !

   • avtohtoni neandartalec

    Vetjetno si želi postati minister.

    • traktor

     Ja, vodil bo pa ministarstvo za gubljenje vremena. To je edino na kar se res dobro razume.

  • soc

   V celoti se strinjam s tabo glede interpelacij, kar sem že zapisal dopoldne. Učinkoviti so ulični protesti na čelu z dobro organiziranimi paravojaškimi skupinami, neredi, ki jih mediji spodbujajo, koordinirajo in širijo. Recept rušenja Kanglerja in druge Janševe vlade.

   Žal ima organizirane huliganske skupine le rdeča oblast (najnevarnejše v obliki podmladka ZZB NOB, najmnožičnejše v obliki Semoličevih sindikatov in brezciljne družboslovne študentarije). Žal ima mogočen domet medijev le njihov lastnik in naročnik, ista rdeča oblast.

   Brez resnega financiranja demokratičnih sil od zunaj bo težko končati večno revolucijo.

   • avtohtoni neandartalec

    Komu ste pa letos v občini podelili priznanja in plakete za zasluge?

 • MEFISTO

  Nekdo je rekel, ne z interpelacijami, drugače je treba.

  Mogoče res, vaške straže bo treba obuditi!

  • Viktorh

   Vaške straže so imele popolnoma drug namen: obrambo pred komunisti – revolucionarji.
   Sedaj pa potrebujemo kontra revolucionarje.

   • tohuvabohu

    A ni to precej isto?

    • avtohtoni neandartalec

     Meni se tudi zdi isto, nas bodo zdaj pač branuli pred fašisti, kakšna je razlika. Končno bi se znašli na pravi strani.

  • avtohtoni neandartalec

   Sploh ni slaba ideja, rabimo domobrance, da se uprejo mehkim fašistom.

 • Viktorh

  Problem tega financiranja je toliko večji, ker o tem ne pride do skupnega stališča in pogledov do tega problema.
  Vlečejo vsak zase. SD zahteva le javne, rdeče šole s starimi indoktriniranimi kadri. Rjavčevi oportunisti ne vedo koga bi podprli, SMC pa bi podprli tiste, ki dajo več.

  Še večji problem pa je, ker si med sabo nagajajo ustanovitelji zasebnih šol. Drug drugemu očitajo kdo dobi več, širijo neresnice in polresnice, se obrekujejo. V njih so mlajši, prepotentni kadri, ki mislijo, da so požrli vso znanost.
  Starši hvalijo tiste, v katerih so njihovi otroci, stroka pa molči.

  Enostavno ne razumem, da ministrstvo noče pošteno povedati, da so za državo cenejše zasebne šole kot državne, da se ne oglasijo občine, ki jim ni potrebno financirati izgradnje novih šol, skrbeti za tekoče in investicijsko vzdrževanje.

  Stroka pa molči in noče iznesti podatkov o uspešnosti enih in drugih šol.

  Državljani pa ostanejo nategnjeni zaradi polovičnih informacij.

  • avtohtoni neandartalec

   Erjavec dobro ve koga bo podprl, udbo, koga pa naj drugega podpirajo kot sami sebe.

 • garfi

  murgelska mafija bo za naslednjo prevaro po novih obrazih
  vsilila “mlade” ali “ženske kvote”
  cmerar je seveda lutka

 • garfi

  pripravljajo prevaro, za islamske in podobne privatne “šole”

 • avtohtoni neandartalec

  Nekomu očitno ni jasno kaj je pri nas naredil socislizem.
  Po vojni je bila cela Evropa požgana, kapotalistične države so najprej uredile gospodarstvo, pri nas pa se je družba celostno gradila, zato so vsi kraji dobili najprej šole in zdravstvene centre. Ni bi zasebnikov, ki bi vlagali svoj kapital, zato ni bilo velikih poslovnih sistemov, v smislu konkurenčnih na odprtih trgih in podjetja tudi niso bila racionalna. Namesto v žepe, se je lapital vlagal v infrastrukturo, tako smo dobili naše danes brezplačno in celostno šolstvo. Na Finskem ter drugod po Evropi pa ne, niti ni bilo političnega interesa, da se razvija vsaka vukojebina, niti niso poseljevali vseh rovth naenkrat, šole so se gradile kot se je širila civilizacija. Zakaj to ni jasno?
  Vprašanje, kdo je za državo cenejši, za osnovne šole je nedvomno najbolje, če so državne, ker nimaš biti kaj pameten, otrok ke otrok, lahko jim izboljšujemo okolje, ne moremo pa jih izobraževati kot mladostnike in odrasle, ker ni posebnih programov, tudi konkurenčnost nima vpliva in je lahko država najcenejša.
  Pri visokem študijo se pa tehtnica zamenja, zasebniki so praviloma neprimerno bolj dinamični in zainteresirani za nova znanja, niso omejeni s političnimi lobiji, lahko se prosto povezujejo z industrijo, ki jim sofinancira izobraževanje potrebnih kadrov.
  Srednje in poklicne šole so nekje vmes, načelno so zasebne boljše, ni pa nujno, v družboslovjih vedah imajo prednost državne, ker najlažje in najhitreje povežejo strokovnjake iz vseh področij, vedo kar ve država in to je za srednjo izobrazbo idealno. Ne pa za visoko specializirane strokovnjake, ki nadaljujejo študij v raznih vedah, kjer je država šibka, zasebniki lažje uvajajo posebna znanja iz tujine.
  O verskih šolah nima smisla izgubljati časa, trga pri nas ni, število vernikov upada, teologija je sporna praksa, zato so zasebne višje šole edina alternativa, kar se mene tiče, ne bi smela država prispevati niti centa. V osnovni šoli, za ideologijo ne sme biti prostora, to so zasebne stvari, tudi ali predvsem za otroke, bi pa lahko mogoče ustanavljali kakšne posebne šole, s prilagojenim programom za otroke s posebnimi potrebami, ki se itak ne bodo razvili v strokovnjake. Saj to je danes primarna fukncija religije, skrbeti za reveže, ki jim lahko pomaga edino še Bog, za posebne osnovne šole bi lahko obstajala izjema, da se jih financira z javnim denarjem, saj se jih itak in ne bi bilo nobenih bistvenih programskih razlik. Ubogih revežev se cerkev verjetno brani z vsemi štirimi, oni bi radi videli starorimske filozofe, ne pa da bi ljudje vernike povezovali z debili.

  • tarantela

   Pri nas bi radi verske šole, ne vejo pa, če bo začela država financirati katolike, bo kaj kmalu mora tudi muslimane, vsi se bodo sklicevali na Ustavo in prav bodo imeli, zato je treba zasebne šole omejiti, kar se financ tiče, saj ima vsak možnost poslati svoje otroke v splošno šolo.

   • avtohtoni neandartalec

    Ne samo verske, nacistične, s prilagojenim fašističnim programom, ki bo vzgajal ljubezen in kulturo okupatorskih držav.
    Lahko tudi muslimanske, zakaj pa ne, saj Hitler je tuti šolal muslimanske jihadiste, Izetbegovič je primer enega takega nacističnega odličnjaka, na primer, bosna je pa seveda zgorela, pa ne zaradi muslimanov oziroma niso igrali posebne vloge.

 • avtohtoni neandartalec

  Zasebnih osnovnih šol ne rabimo, niti 1%, nobene ne rabimo, edina izjema so šole za otroke z motnjami v razvoju.
  Verske šole ne rabimo financirati, če si pa cerkev lasti državo, na podlagi zakonov iz časov fevdalizma, imajo svoj kapital, naj oni dajo denar kot ga daje ostalim država. Zakaj sploh obstajajo cerkvene banke in podjetja, če ne prav zato, da lahko financirajo nekaj, kar je v njihovem omejenem interesu. Zato imamo svojo nacionalnon banko, tujci pri nas ne bodo vlagali v naše probleme in želje, njih zanima dobiček, za svoje osebne ideje.
  In, ko povežemo vsa ta osnovna dejstva, kdo ima prsvzaprav pri nas interes odpirati šole, če meni plača država vse stroške, lahko jaz prevzamem šolo v domačem kraju, saj ne bom jaz učil, samo moje bo in se bo delalo tako kot bom jaz rekel. Fino, a ne, in to brez lastnega vloženega ficka, ko gre za fašistične nacionalne interese, ni meje kaj se vse še da, saj smo že vzgojili celo generacijo lobotomiziranih kretenov, s privatnimi šolami postsocialističnih oligarhij oziroma nekdanjih komunistov ampak zgleda še ni dovolj hudo. Kdor bi rad dobre in zastonj šole, izvolite de prosom v politiko in zamenjajte debile, saj ja vidite, da samo lažejo in zavajajo, celo najbolj preproste stvari obračajo ns glavo, da bi še bolj nasrali narod, seveda bi bil vsakdo rad lastnik edine šole v kraju in gojil svojo solato, nič jih ni sram niti, da te norosto opravičujejo s potrebo po primerjalnosti z razvitim zahodom, s katerim itak veze nimamo in imamo povsem drugačne, hude probleme.

  • tomo

   Daj, prosim pojdi na VAŠ forum in tam nakladaj o izjemah ter šolah o otrocih z motnjami v razvoju, katere zvest učenec si bil najbrž sam…. v jami si pisal s kamenjem po stenah, tukaj si pa pameten BOLJ kot vsi spletni brskalniki skupaj….

   • avtohtoni neandartalec

    Če bi bil debil, se najbrž ne bi sekiral, potem bi verjetno samo pljuval oobtakih, ki jih ne maram, brez argumentov. Zveni znano? Na tvoj komentar komentiram.

 • avtohtoni neandartalec

  A ni tudi okupator nekoč najprej vse Slovenske šole predal v zasebne roke?

 • MEFISTO

  Maja Makovec Brenčič in druge ministrice preživele interpelacije.

  Kaj pa mi?

  Mi pa pri tej koaliciji ne štejemo nič.

 • avtohtoni neandartalec

  Prav zaradi RKC nismo nikoli prej imeli svojo državo, ker so skrbeli, da je bil narod razslojen in je ubogal okupatorje, zaradi njih smo že izgubili ozemlja ob Hrvaški meji in nuklearko, ostali bomo tudi brez države.

  • tinta

   spet sanjaš. dej zbudi se. mora te tlači.

  • tomo

   Neverjetno….malo me že mika, da ti dam tu in tam +,namreč tvoji komentarji me pa res nasmejijo…ha,ha RKC nam bo vzel državo…..bruuuuuuhhhhh

 • Shalalabayzer

  “…neke odločbe ni potrebno spoštovati, sploh če se trudiš in delaš dobro in z dobrimi nameni.”
  S čim je tlakovana pot v pekel!?

  “…morala država financirati muslimanske osnovne šole.”
  Še dobro da jih bo morala, sicer se bodo otroci naučili samo tiste grabljice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!