#IranNLBgate: Sta Acroni in MLM sodelovala pri iranskem vojaškem jedrskem programu?

(Foto: iStock)

Med devet tisoč transakcijami, ki so na listi transakcij štirih podjetij Iranca Iraja Farrokhzadehuja, za katerega se danes ugotavlja, da je dve leti prek NLB in njegovih štirih podjetij potekalo živahno pranje denarja v višini skorajda milijarde dolarjev, sta tudi najmanj dve nakazili na transakcijska računa v Sloveniji, to je za družbo SIJ Acroni in MLM, d. d., Mariborska livarna Maribor.

V času od 12. 12. 2008 do 23. 12. 2010, ko so prek iranske banke Export Development Bank of Iran iz Teherana in NLB potekale transakcije, za katere so mnogi pristojni organi ugotavljali, da gre za resne sume pranja denarja, vendar so pred javnostjo to skrivali in je to razkrila šele Komisija na nadzor obveščevalnih in varnostnih služb slovenskega parlamenta, je za islamsko republiko Iran veljal embargo tudi zaradi iranskega jedrskega programa za vojaške namene.

Iran kršil šest resolucij VS OZN in enajst resolucij sveta Mednarodne agencije za atomsko energijo
Iran nikoli ni skrival, da kljub mnogim resolucijam Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN) in embargu pospešeno dela na razvoju tehnologije za bogatenje urana, ki je že bistveno onkraj tistega, kar je treba za zagotavljanje zanesljive preskrbe z gorivom za civilne namene. Iran se tudi ni kaj veliko oziral na zaskrbljenost mednarodne skupnosti v povezavi z njihovimi prikritimi vojaškimi nameni. V javnosti je bilo znano, da je Iran bogatil uran do 20 odstotkov v podzemnem obratu Fordov blizu kraja Kom, s tem početjem pa je kršil šest resolucij Varnostnega sveta OZN in kar enajst resolucij sveta Mednarodne agencije za atomsko energijo. Zaradi sankcij pa je Iranu manjkalo določenega materiala in delov, da bi lahko povsem nemoteno nadaljevali s tem programom, zato je bila potrebna tudi iznajdljivost.

Acronijevo jeklo je primerno za zahtevne izdelke v številnih industrijskih sektorjih, za raznoliki energetski sektor, proizvodnjo nafte in zemeljskega plina, avtomobilsko industrijo, opremo za rudnike in drugo. MLM, d. d., pa lahko izpolnjuje najzahtevnejša povpraševanja po livarskih izdelkih iz bakra in njegovih spojin ter aluminija. Skratka, vse to, kar bi bilo Irancem koristno in so za te nakupe odšteli skupno več kot 100 tisoč dolarjev.

Foto: iStock

Wolf: V Iran izvažajo komponente za orožje
Vodilni, predvsem nekdanji vodilni v Acroniju in MLM, bodo seveda zanikali, da so vedeli, da gre lahko pri teh njihovih poslih tudi za kršenje embarga, kar pa v Sloveniji niti ni takšna redkost, saj so plačila, če te pri kršenju embarga ne zalotijo, zaradi večjega tveganja zelo dobra. Walter Wolf je v času sojenja v primeru Patria za medije izjavil, da bo podrobno razkrinkal kršenje embarga s strani ravenske Sistemske tehnike, za katero je rekel, da je kršila mednarodni embargo in pošiljala komponente za orožje prek Turčije v Iran. Wolf je med drugimi imel v mislih dogodek 31. avgusta 2009, ko so madžarski policisti zasegli tovornjak Viator & Vektorja, na katerem je bila vojaška oprema iz te koroške družbe. Voznik bi moral opremo peljati v Avstrijo, vendar je zavil proti Madžarski.

(Foto: iStock)

Mednarodne sankcije, evropska in slovenska uredba, nič pa ni zaleglo
V  času pranja iranskega denarja v NLB je v Sloveniji veljala Uredba o omejevalnih ukrepih proti Iranu, ki jo je na osnovi Uredbe sveta (ES) št. 423/2007 sprejela še prva Janševa vlada. Ta uredba govori o tem, da je “prepovedano v Iran, za uporabo v Iranu ali v njegovo korist neposredno ali posredno prodajati, dobavljati, prenašati ali izvajati oborožitev in drugo vojaško opremo vseh vrst …” Uredba govori o tem, da je prepovedan vstop ali tranzit na ozemlje Slovenije tistim, ki sodelujejo pri tistih dejavnostih Irana, ki so nevarna zaradi širjenja jedrskega orožja ali pri nabavi prepovedanih predmetov, blaga, opreme, surovin in tehnologije.

Pri izdelkih, ki so jih v tem poslu v Acroniju in MLM dobavljali na področje z embargom, je verjetno šlo za kategorijo blaga za dvojno rabo, ki bi glede na predvideno ciljno državo izvoza moralo biti še pod večjim drobnogledom državnih organov. Vendar so predstavniki državne banke in državnih ustanov, od Banke Slovenije, Sove, Policije, Urada za preprečevanje denarja in takratnega političnega vrha, pranje denarja in vsa s tem povezana kazniva dejanja dopuščali, ne pa preprečevali in sankcionirali.

Miro Petek     

 • AlojzZ

  Pa kdo poleg bralcev Nova24ur še ve za te svinjarije?

  • karpelec

   Če bi se to slučajno dogajalo pod Janševo vlado, bi vel tornado čez vso Slovenijo.

   • hle

    Pod janševo vlado se je Acroni prodal grdim Rusom pa kakor se spomnim so Rusi navajali precej višjo ceno kot pa naši ampak to nikogar ne zanima saj je šlo za naše

  • Duhec

   Ja teh 30 bralcev Nove ve… bojo pa ustno širili, ko bojo končali s tipkanjem.

   • stajerc5

    Ce ze kaj sklempas skupaj, se saj potrudi, zberi in pisi pravilno. Pri 30(trideset) si preprosto pozabil(demenca?) na tri nule, a ne!?
    Pravilno je 30 000- tridesettisoc bralcev, to je absolutna spodnja meja!!!

 • Krtača 17

  V Acroniju so jim sigurn dal tolk močn jeklo da se njihova bomba tud razpočt ne zna.

 • tarantela

  A niso raziskave pokazale, da jedrskega programa v Iranu sploh ni bilo; da je bila vse skup ena velika šlamparija ameriške obveščevalne službi, ki je s svojo lažjo naredila veliko škode na BV?

  • salma hayek

   Miro Petek je pač na liniji tistih lažnivcev, ki so zakuhali vojno v Iraku in v Siriji. Zato je kot vojni podpihovalec tudi proti beguncem, ki jih je ta vojna pognala z domov. Človek, ki je bil sam žrtev nasilja, se je zdaj nesposoben vživeti v občutja tistih,ki so zaradi njegove vojnega podpihovanja odšli z doma in trpijo. Tipičen desničar pač, ki na drugačnost reagira s sovraštvom, zato tudi primeren urednik madžarskega medija, ki širi madžarizacijo in Orbanizem

 • Žalostno – POŠTENJE v Sloveniji ni več VREDNOTA. :(
  V katere vode pluje moja SLOVENIJA ???

  • stajerc5

   Vprasaj admirala cmerota!

 • Jovo Jamnica

  Ker sta dve bančni nakazili bili poslani iz Irana v MLM in Acroni, je kriva tudi Sistemska tehnika iz Raven na Koroškem, ker je po besedah Waltera Wolfa, voznik tovornjaka zavil namesto v Avstrijo… na Madžarsko, katera meji na Iran.

  • MladiLiberalec

   Ne zafrkavaj se. Islamska republika Iran bi ze propadla ce jo ne bi podpirali slo levicarji. :)

   • tarantela

    Matr, imajo pa slovenski levičarji ogromno moč he-he! Še se jih ne bojo znebil…

   • Je vse v redu s tvojim zdravjem ?

    • stajerc5

     Ne ga lomit, ….in ti ga se vprasas, hehehe.

  • stajerc5

   Ja-ja, mariborsko letalisce tudi meji na bosno-ponosno, nje!?

 • Antonius

  Kdor v ravnanju levičarskih vlad ne prepozna barab in kriminalcev je sam ena od njih.
  Ne, da so pokradli in pod ceno razprodali vse, kar je bilo kaj vrednega v Sloveniji, vpleteni v kriminal pranja denarja so z=bali še ves mednarodni ugled, kar ga je v času Janševe vlade od 2004 do 2008 skupaj spravila Slovenija.
  Takrat je Slovenija v Evropi in svetu nekaj pomenila, danes pa nismo kaj več, kot prezadolžena država, pralnica denarja in za Merklovo in Bruselj odlagališče nezaželenih šerijatarjev.

 • dež

  Acroni je kar prava firma za prenakazilo in veriženje s provizijami. Ima prave lastnike.

 • tarantela

  Ampak sto tisoč dolarjev je pa malo denarja… Komaj za povprečen dvosobni kvartir! Mogoče že malo rabljen. Švoh žehta.
  Naslov gor pa bombastičen, kot bi šlo za vrednost kakšne ljubljanske mestne četrti.

  • rrrrr

   Za ne prav bistre je že novica o odvezanem čevlju bombastična.

   • tarantela

    To ni novica, to je račka.

  • Franc Šink

   No vidiš. Imaš poceni in drage k..be. Kam misliš da spadamo mi?

   • tarantela

    med bedaste, vseh 2 milijona!

  • stajerc5

   Toliko je lahko vreden en sam, iz specialne legure narejen, nujno potreben ventil, ki ga lahko das v zep!
   Se kaj??

 • Duhec

  Miro Petek je čist not padu…. drgač je pa to najbolj zanimiv članek danes. No… res ima min prednost pred WC-jem.

  • stajerc5

   Pa ne da si not padu?

 • Osti jarej
 • Osti jarej
 • rrrrr

  Napredujemo! Brozar je bil njega dni le mešetar pri posredovanju smrtonosne železnine med razvitim zahodom in neuvrščenimi. Pa je to delal vsaj pod mizo.
  Danes njegov ideološki dedič Kučan smrtonosno železnino sam proizvaja in jo pošilja bratskim social-teroristom že pri belem dnevu.

  • pajot

   Ne pozabimo. Tudi “obuko” teroristov je s simpatijami dovoljeval v njegovi “bratstvo i jedinstvo” državi.

   • samsara

    Kateri so tu in tam za sabo pustili kakega El Žnablarja.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  Iranci so dobro vedeli, zakaj so za pranje denarja izbrali državno banko v Sloveniji.

  Davkoplačevalci nikoli ne bomo dobili povrnjenih milijard, ki smo jih vložili v reševanje NLB. Noben resen investitor za NLB namreč ne bo mogel ponuditi toliko denarja, kot so ga tranzicijske elite iz banke pokradle. Geslo NLB »Vem, zakaj« pa dobiva ob pranju iranskega denarja prav ironičen pomen, saj so Iranci očitno res dobro vedeli, zakaj so izbrali državno banko v Sloveniji. Pranje skoraj milijarde iranskega denarja v NLB med decembrom 2008 in decembrom 2010 je verjetno največja afera v zgodovini naše države, ki bi nas lahko povezala tudi z mednarodnim terorizmom./M.Lahovnik/

  • if

   Hkrati je ta afera zadosten razlog, da s plitičnega prizorišča zginejo vsi derivati rdečega nazora: LDS, ZL, Desus, SD, SMC.
   Nekateri od teh, ker so povzročili to afero, nekateri, ker jo skrivajo, brišejo sledi …

   • Osti jarej

    …ne!!!…čisto vsi,ki se že 25 let valjajo v politiki,gospodarstvu,kamor jih je nastavila politika in na vseh ostalih vidnih položajih,kamor jih je nastavila politika…od slovenije do bruslja ,pa nazaj…PIKA!!…to je edina rešitev za slovenijo…kolikor jo je še sploh ostalo…če že ni čisto vsa prodana…z ljudmi vred,ki jih vsak dan zastrupljajo sstrupi iz letal,s požari kemičnih strupov ,z uvozom
    kontaminirane hrane,ki bi jo v nemčiji zavrgli,z neinvestiranjem v gospodarstvo,zdravstvo,socialo…..vsi so isti…vsi za enega,vsi za sioniste in fašizem

 • Osti jarej

  …naj se yebe vsa slovenistanska politika…lažniva,nemoralna,pokvarjena do obisti,karieristična,pohlepna,samo za lastne riti zaskrbljena in dobro preskrbljena…..kje,v svetu,ste videli,da se eni in isti glodalci, pri koritih ali blizu njih valjajo, od kakor osamosvojitve dalje…osamosvojitve??…bruhahhahhhahha

 • samsara

  Walter Wolf je res nekaj bevskal, tudi o prodaji orožja s strani akterjev udbokomunistične kontinuitete, skratka obljubljal je novi veliki pok, preko globalnih medijev, potem pa je stisnil rep med noge, ali pa si je premislil…

 • montyamp

  Mene so pa zadnjič na banki jebali , ko sem hotel dvigniti denar in se nisem najavil .
  Ko sem najavil dvig so rekli da me morajo prijaviti na tisti kurčev pralni urad , kjer
  MURGLOSRBSKA BANDA lahko pere denar za ISIS , jaz pa otroku ne morem pomagati do stanovanja .
  Poleg vsega pa moja žena opere na leto ziher 200 EUR in to s persilom .
  VSI NA REFERENDUM
  VSI NA VOLITVE
  ŽVEPLENEGA NA KANDELABER

 • Janez

  Težka in tehtna tema !
  V PARLAMENT
  Z NJO, MINISTRI NE OBVLADAJO SVOJIH PODROČIJ ! V PARLAMENT S TEM ! L.r. J. KOMENDA

  P.s. BRAVO G. PETEK !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!