#IranNLBgate: Zakaj Sova o pranju iranskega denarja v NLB ni obvestila Cie?

Foto: epa

Slovenska obveščevalno varnostna služba si je ob pranju iranskega denarja v NLB privoščila škandal, katerega tako ameriška Cia kakor tudi izraelske obveščevalne službe ne bodo sprejele z navdušenjem. Pri obveščanju o aferi #IranNLBgate je Sova ameriške in izraelske obveščevalce enostavno ignorirala.

Ko so nekatere tuje obveščevalne službe pritiskale na Sovo, naj jih oskrbujejo z informacijami, kaj se v naši državni banki dogaja, se je Sova odločila za splošno depešo o Irancu Iraju Farrukhzadehu in njegovih podjetjih. Depeše je naslovila na sestrske agencije po Evropi, pri obveščanju pa je izpustila ameriške in izraelske obveščevalce. Sova je takrat že razpolagala s podatki o plačilnem prometu, ki je potekal prek iranske banke in NLB, ki jih je tudi posredovala partnerskim agencijam po Evropi, in kar je presenetljivo – ne pa tudi Cii in Mossadu ali Shin Betu.

Iranska nakazila v ZDA, Sova o tem Cii ne poroča
Sova pravi, da ameriških obveščevalcev niso seznanjali z dogajanjem v NLB, ker da iz Farrukhzadehovih podjetij prekoiranske banke in NLB ni bilo nobenih nakazil za podjetja ali posameznike v ZDA. To pa seveda ne drži. Na našem portalu smo našli najmanj dve osebi in tri nakazila, ki smo jih med drugimi predstavili tudi v člankih http://nova24tv.si/slovenija/tudi-v-zda-odkrivajo-oprani-denar-iz-nlb/ in http://nova24tv.si/slovenija/irannlbgate-pranje-denarja-razkrilo-iransko-agenturo-veliko-zanimanje-tujih-obvescevalnih-sluzb/. James Robert Baker je iz NLB prejel dve nakazili, skupaj za več kot milijon dolarjev, z njim pa so se ukvarjali ameriški agentje zaradi njegove dvojne identitete, ponarejenih vozniških dovoljenj in posedovanja več izkaznic socialnega  zavarovanja, seveda pa niso vedeli za vse ozadje, ki se danes odkriva z afero #IranNLBgate.

Sicer nimamo podatkov, ali je bilo kaj nakazil iz iranske državne banke prek NLB tudi v Izrael, kar pa niti ni tako pomembno; glede na odnose Izraela z Iranom bi tamkajšnje civilne in vojaške tajne službe seveda zanimalo, kaj se je dogajalo v NLB in kdo se je financiral s tem denarjem v času, ko je bil Iran pod sankcijami OZN in kasneje tudi pod embargom EU. Vse tajne službe se zanimajo za informacije, ki so povezane s terorizmom in trgovino z orožjem in na tem področju bi Sova morala sodelovati tudi z ameriškimi in izraelskimi obveščevalci. Sicer pa so nakazila iz Farrukhzadehovih podjetij šla tudi na Hrvaško in tamkajšnja obveščevalna služba je za to vedela preden je Sova prišla na dan s kakšno informacijo.

Sova politični vrh obvestila o natančnem znesku opranega denarja
V Sovi je bilo v tistem času nekaj hudo narobe. Julija 2009 so italijanske obveščevalne  službe zaznale v Italiji sumljive transakcije in so  Sovo zaprosile za podatke, vendar se Sova zlepa ni zganila. Pisali smo že, da je za slovenski politični vrh agencija pripravila poročilo 24. novembra 2010, vendar je po naših informacijah Sova za dogajanje vedela več kot leto dni poprej. Poročilo Sove takratnemu slovenskemu političnemu vrhu je obsegalo nekaj več kot eno stran in v poročilu je bil povsem natančen znesek do takrat opranega denarja v NLB. Vendar se nihče od slovenskega političnega vrha ni zganil, ne predsednik vlade Borut Pahor, ne predsednik države Danilo Türk ali notranja ministrica Katarina Kresal, zunanji minister  Samuel Žbogar, pravosodni minister Aleš Zalar, kaj šele finančni minister Franci Križanič. Ob takšni informaciji bi odgovorna vlada morala takoj sklicati svet za nacionalno varnost in se o tem resno pogovoriti. O pranju denarja je bil pred tem obveščen tudi Goran Klemenčič, takratni vodja KPK, današnji minister za pravosodje, po naših informacijah tudi njegov namestnik Rok Praprotnik, ki je danes v NLB direktor Centra za skladnost poslovanja. Res lepa skladnost. Ne smemo pozabiti še na eno ime: Darko Stare, ki je danes na ministrstvu za pravosodje državni sekretar, v času, ko je v NLB potekalo pranje denarja, je bil namestnik direktorja Sove, za tem pa je delal na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Tudi Stare je tisti, ki je vedel za pranje denarja v NLB. O tem veliko ve tudi aktualni direktor Sove Zoran Klemenčič.

Črni fond, Podbregar in Šefic
Vrnimo se k Sovi in vprašanju, zakaj Sova ni reagirala in zakaj ni obvestila o dogajanju Cie in izraelskih obveščevalcev? Sova ima s Cio vzpostavljeno sodelovanje, ne nazadnje je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar na sojenju zaradi afere Sova povedal, da je zdravljenje nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška v ZDA plačala Cia. To je bilo v času, ko je Sova za indijskega zdravilca iz črnega fonda kupila letalsko karto in ko je takratna Janševa vlada v Sovi poleg množice nepravilnosti razkrila tudi črni fond, iz katerega so se posamezniki okoriščali. Poleg specialnega in legalnega fonda je Sova imela še črni in nelegalni fond, nad katerim ni bilo nadzora in s katerim je upravljala le peščica ljudi in nikoli se ne bo vedelo, koliko so spravili v svoje žepe. Direktor Sove je bil takrat Iztok Podbregar, njegov namestnik pa današnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Sova se ni otresla udbovske preteklosti, med zaposlenimi se še vedno najdejo ljudje iz udbovskih vrst, znana afere Sova pa je pokazala, da Sovo velikokrat bolj mika vloga politične policije, kot pa skrb za varnost države.

Vprašanja, ki terjajo odgovore
V primeru Sove in afere  #IranNLBgate se postavlja več vprašanj, ki bodo v prihodnje terjala odgovore. Ali se je del denarja od provizije iz teh transakcij stekal tudi na kakšen črni fond Sove ali na račune kakšnega posameznika znotraj Sove, da se na to afero ni ustrezno reagiralo? Ali je dejstvo, da je Sova ignorirala obveščanje Cie morebiti povezano s sodelovanjem Sove in iranske tajne službe, da se je dopustilo to veliko pranje denarja? Ali je bilo to pranje denarja in neučinkovitost Sove zaukazana in dogovorjena s strani takratnega političnega vrha?

Potrpežljivo bomo iskali odgovore.

Miro Petek

 

 • Duhec

  Nova bo potrpežljivo iskala odgovore?! Super štos za dobro jutro…

  • Olga

   Spet deset komunističnih laži na delu, kot vedno, ko vam kuzla v rit skače! Samo tistih, ki vam verjamejo, vam je zmanjkalo!

  • if

   Duhec, vaše vrinjanje ne spreminja dejstva, da je Slovenijo vodi kriminal umeščen v vse funkcije države do vključo predsedniško.
   Duh kriminala je ušel iz steklenice, zato ga Duhec in vam podobni ne morete več zložiti vanjo.

 • Demonkrat

  Oh dajte no ne bit naivni.To oni poslujejo in so poslovali z roko v roki.

 • karpelec

  Bodimo pazljivi v bodoče, kajti Bog ve, kako dolgo imamo na očeh brisalce.

 • Duhec

  Petek, raj napiši, da ste bli vsi zraven pr pranju denarja in pr kraji 70 milijard. Vse ostalo je bla bla bla….

  • if

   V končnici vaše povedi izraženi z “Vse ostalo je bla bla bla….” je odsev vrednosti vaših izjav.

 • althar

  Sova je udbomafijsko gnezdo, o tem ni dvoma, a kar se tiče neobveščanja CIA in Mossad je treba biti s sklepanjem vendarle previden. Močno dvomim, da ju Sova ne bi obveščala zaradi poskusa prikrivanja posla, saj je bilo jasno, da bosta dobili informacije od evropskih obveščevalnih agencij. Bol verjetno se mi zdi ti dve agenciji nista potrebovala informacij, ker sta bili dejansko skriti za tem poslom in da je udbomafija (oz. Sova) v tem primeru le primaknila svoj piskrček.

 • opazovalec

  Slovenska obveščevalno varnostna služba si je ob pranju
  iranskega denarja v NLB privoščila škandal, katerega tako ameriška Cia
  kakor tudi izraelske obveščevalne službe ne bodo sprejele z navdušenjem.
  Pri obveščanju o aferi #IranNLBgate je Sova ameriške in izraelske
  obveščevalce enostavno ignorirala.
  ___________

  Do sedaj sem bil prepričan, da se stranka SDS zavzema za neodvisno Slovenijo, po tem naslovu pa vidim, da si prizadeva, da bi postali neke vrste ameriški protektorat, ki bo zvesto obveščali velikega brata o svojih dejavnostih. Hvala za takšen model “neodvisne” države.

  • Silka

   Neodvisni so samo posvečeni, tisti ki so okradli našo državo, banda komunistična.

 • VERZIFIKATOR

  Nomen Nescio

  SOVA IN DAN

  Ptic poznamo vrste res številne,
  človek z njimi dobro se razume,
  ni pa jasno mu in ne doume,
  da med njimi so tako servilne.

  Ki svoboda ptičjega letenja
  zdavnaj že postala jim je tuja,
  klečeplazenje pa dnevna nuja,
  tem družicam prostega življenja.

  Ena teh je ptic skrivnostnih sova,
  ta čez dan se ne prikaže zlepa,
  za stvari določene je slepa,
  le ponoči se loteva lova.

  Takšno so pri nas udomačili,
  hišo da podnevi bi pazila,
  za čuvaja sovica rabila,
  te naloge so jo priučili.

  Krasna res za sovo bo naloga,
  saj čez dan ne vidi in ne sliši,
  ko se ropa, krade po vsej hiši,
  sova naj ukaze le uboga.

  Druge ptice jo opozorijo,
  da nevarnost se nam približuje,
  vedno večja da se nakazuje,
  ptice že na daleč jo motrijo.

  Nakazuje se vsevprek nevarnost,
  vendar sove naše nič ne gane,
  ker uboga, ptička se ne zgane,
  videti je stvar kot malomarnost.

  Ker je dan, je sovica zaspana,
  gospodarju medlo le poroča,
  šele ko novica je prevroča,
  vest je milostno naprej predana.

  Je predana kajpak le pro forma,
  saj je dobro znano gospodarjem,
  kaj dogaja v hiši se z denarjem,
  kolikšna je vsakodnevna norma.

  Sovica začivka, se ne dere,
  milo le podaja obvestilo,
  da nekje se nekaj je zgodilo,
  toliko, da perje si opere.

  Drugo pranje ni pristojnost njena,
  saj je sova vendar ptica nočna
  in podnevi revica nemočna,
  tuja ji je dnevna, svetla scena.

  Se zato je sovo zaposlilo,
  da ponoči bi le varovala
  in podnevi po ukazu spala,
  saj je pranje dnevno opravilo.

 • dež

  Poleg provizije za pranje denarja na banki, se je dalo odlično zaslužiti tudi s seznamom 9000 računov, na katere je bil denar prenakazan. Morda so Američani in Izraelci ponudili premalo za te podatke, morda so Rusi ponudili ustrezno število ničel ? Cel kup vprašanj se ponuja, ki še nimajo odgovorov ?

 • Osti jarej

  …bojda naj bi obveščali tuje varnostne agencije…..ko je novinarka klemota vprašala,če je to res je dejal;na to vprašanje vam ne bom odgovoril…

 • Silka

  Ob vsej komunistični svinjariji in njenih akterjev je pa najlepše, da se je pričelo odstiranje finančnih tokov bande pokvarjene.

 • garfi

  upam da bo sedaj kdo obveščen in sproženi postopki
  vrana se za mafijo bori proti prodaji bankomata nlb

 • marker

  Centri za socialno delo vedo za vsak cent na naših računih, vedo za vsako vezano vlogo, vedo za vsak minimalni prihodek, ki pride na naš račun. Ko vložiš na CSD prošnjo za otroški dodatek, ti pošlje CSD spisek vseh transakcij za celo leto do centa natančno na dom. Kje je tu tajnost vloge, ki jo jamči banka? Naše banke in državne službe pa ne vedo za tuje milijarde, ki se obračajo po njenih računih. Nismo zastonj na vrhu lestvice svetovne koruptivnosti.

 • Krtača 17

  Ta medij je res postal medij za nekaj ozko omejenih desnih ovc, ki vidijo samo lobanje, kučana in udbo. Ne vem če take v Begnah sploh še jemljejo.

  • Očitno je postal tudi za tebe, ker se stalno tukaj potikaš in z Duhcom širiš LAŽI..

 • Olga

  Vsem pobrati nakradeno in jih stlačiti v zapor! Komunistični tatovi in lažnivci ter kršitelji človekovih pravic si ne zaslužijo nič drugega!

  • Jurij Musar

   Omejence kot si ti pa v norišnico.

 • Pavel

  To je to.

 • Adolf Hitler

  zato ker cie sodi pod vatikan!

 • domovina mili dom

  Zdaj jo obvestite in vse ostale obveščevalne. Z skupnimi močmi se lahko uniči to udbomafijsko cosa nostro. Ko jih tuje pravosodje obdela,, bo omerta hitro prekinjena.

 • tarantela

  A tole je Mister Panika sestavu Petku?

 • Božo

  Ha ha obveščali naj bi največja podpornika ISISA. A so nas oni kdaj obveščali ko so ustanavljali in podpirali ISIS in podobna teroristična društva. Petek tebi se že blede.

 • stajerc5

  To mi je pa vsak dan bolj vsec. Verjamem, da bomo pocasi izvedeli tudi za stvari iz MB oroznega letalisca in zakaj je bil srcno bolani kosarkas tako hitro pri ustreljenemu Krambergerju!

 • Jurij Musar

  Edino pravilno. Ne le CIO, ignorirat je treba celo Ameriko.

  • stajerc5

   Uahahahaaa, ti imas pa ruski PC, nje, uuuuaaaahhhhaaaaa……

   • Jurij Musar

    Samo slovenski.

 • Janez

  Ah,
  Dajte no !
  Nas
  Navadne penzioniste – nas že – že prav resno skrbi – ALI PENZIJE – SPLOH BODO !
  Ko?
  PA SE TAKO NESPRETNO IN
  NESTROKOVNO IN NEODGOVORNO RAVNA – S SLOVENSKIM JAVNIM DENARJEM !
  In ker
  JE NADZOR
  NAD DELOVANJEM R.SLO DRŽAVNIMI FINANČNIMI USTANOVAMI OČITNO !
  – TAKO SLAB ?
  DA SE
  – ” IZGUBI ” !?
  TOLIKO. JAVNEGA, DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA !

  SAJ IMAMO CELO VRSTO SOLIDNO PLAČANIH LJUDI
  ZA OPRAVLJANJE TEH DEL, ZA UGOTAVLJANJE DEJTEV !
  Glede NLB – ja !
  Glede centrale NLB- seveda !
  Povsem
  jasno je tudi nam – čisto zunanjim opazovalcem !
  Da je
  to
  “PRANJE DENARJA” LAHKO POTEKALO LE
  1.
  Z LJUDMI ZNOTRAJ N L B – KI SO VODILI IN IZVAJALI – TO NEDOVOLJENO NLB “PRANJE”
  2.
  ZA LJUDMI ZUNAJ R.SLO INSTITUCIJ, IZ VERJETNIH “EX KP, ZK GNEZD” – KI SO BILI VERJETNI POBUDNIKI, POVEZOVALCI IN “POBIRALCI KORISTI” OD TEGA ” NLB PRANJA”.
  3.
  NEDVOMNA JE BILA SUDELEŽBA URADNIH IZVOLJENIH IN IMENOVANIH DRŽAVNIH FUNKCIONARJEV – POVEZANIH Z R. SLO JAVNIMI FINANCAMI.
  MED
  TEMI TREMI OSNOVNIMI “SOUDELEŽENCI” JE NUJNO MORAL BITI
  PRISOTEN TUDI
  – AKTER ZA POVEZAVO – MED PRVIMI TREMI – SOUDELEŽENCI !

  Glede tega zgoraj omenenega
  – AKTERJA ZA POVEZAVO MED OSNOVNIMI TREMI “AKTERJI PRANJA”
  Sem
  Na tem portalu
  VEČKRAT OPOZARJAL na moje nehoteno videvanje
  NENAVADNE
  – HOJE POD OKNA STOLPNICE CENTRALE – NLB, v centru LJ !
  Ki jo je izvajal – nazadnje viden dne 1.6. 2017 ob cca 16h
  – ex SD
  MINISTER ZA FINANCE – vsem znani dr. F. K. – sam osebno je šel 1.6.2017 ob 16h pod okna NLB.
  Kot
  navaden penzionist,
  sedeč ob soku v CENTRALI NLB BLIŽNJI SLAŠČIČARNI MAXIMARKET !
  Kakih srečanj dr. F.K. s komerkoli – nisem – videl.
  Verjetno?
  Pa je šlo za srečanja med dr. F. K.. in ljudmi iz CENTRALE NLB. A TO NAJ UGOTOVIJO ORGANI MNZ.
  Jaz
  LE OPOZARJAM
  NA MOŽNOST POGOVOROV MED DR. F.K. IN OSEBJEM IZ CENTRALE NLB TUDI V – SNEMALNO NENADZOROVANEM OKOLJU DREVES !
  PRED CENTRALI NLB SOSEDNJO RJJAVO RUMENO STAVBO ZA SPOMENIKOM KARDELJU.
  O
  Mojem večkratnem nehotenem
  videnju poti dr. F. K. pod okna centrale NLB – LAHKO URADNI OSEBI PODAM PISNO IZJAVO.
  G. DR. F. K. – JU SE PA OPRAVIČUJEM, ČE. NJEGOVE POTI POD OKNA NLB – NISO JAVNA STVAR.
  Toliko
  O tem. Sugeriral bi, da naj pooblaščeni temeljito preiščejo to NLB “PRANJE”.
  IN
  OSTALE NLB NEKOREKTNOSTI V NJEM DELOVANJU. Občani smo ogorčeni ! L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  AVTOR ZAPISA SEM JANEZ K., 65 LET, NEKAZNOVAN, NEALKOHOLIK, SLOVENEC. IZ LJ.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!