Izključevanje na podlagi invalidnosti je v 21. stoletju nesprejemljivo

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

Evropski poslanci Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve so sprejeli mnenje o predlogu Akta o dostopnosti, ki uvaja pomembne spremembe v vsakodnevnem življenju invalidnih oseb. Namen akta je odstraniti ovire, s katerimi se soočajo invalidne osebe.

Znano je, da ima določeno obliko invalidnosti v Evropski uniji okoli 80 milijonov ljudi. Z lažjo dostopnostjo do izdelkov in storitev, bi EU ne le dosegla občutne spremembe v življenju ljudi, ampak tudi močno izboljšala delovanje notranjega trga.

Akt o dostopnosti bi omogočal lažji dostop tako do izdelkov kot tudi do storitev, predvsem s področja  informacijske tehnologije (IT). Bankomati, različne naprave za nakup vstopnic, telefoni, pametni telefoni in telefonske storitve, bančne storitve, e-knjige, e-trgovine, storitve, povezane z letali, železnico in prevozom po vodi, avdio-vizualne storitve in podobno bodo prilagojeni tako, da bodo invalidom lažje dostopni.

Za dostojnejše in enakopravnejše vključevanje v družbo
Evropska poslanka Romana Tomc, ki se je s tem dokumentom aktivno ukvarjala in prispevala svoje predloge, ki so vključeni v Akt o dostopnosti, komentira: “Prišli smo do ključnega trenutka, kjer smo se končno uskladili glede vsebine. To je izjemno pomemben dokument, ki bo invalidom omogočil dostojnejše in enakopravnejše vključevanje v družbo.”

Dostopnost je izjemno pomembna, saj omogoča aktivnejšo vlogo v družbi, vključno z večjimi možnostmi zaposlitve. Izključevanje na podlagi invalidnosti je v 21. stoletju nesprejemljivo. Naglušnim osebam, ki bodo na primer želele slišati informacije, pa jih zaradi glasnega okolja ne bi mogle, bo to omogočeno. Z večjo pisavo bodo bankomati prilagojeni tako, da bodo bolj dostopni slabovidnim, ki jim bodo na ta način prihranjene mnoge težave.

Romana Tomc je dejala: “Kmalu bo odgovornost tudi na državah članicah, ki bodo morale poskrbeti za to, da bodo  predlagane usmeritve čim prej vpeljale v realno življenje. Ob tem se želim zahvaliti vsem, ki so bili vključeni v ta postopek in so mi s svojimi predlogi pomagali oblikovati stališče. Še posebej Zvezi gluhih in naglušnih Slovenije in Društvu Sonček.”

M. P.

 • Nata

  Lepo !! Da bodo enakovredni člani naše družbe !! Dobra država v prvi vrsti poskrbi za ljudi z raznimi težavami, od otrok naprej !!
  Nato so šele na vrsti Elitneži z vilami in jahtami !!

 • RATATA

  Kaj ti nuca lahek dostop do bankomata, če v njem nič nimaš!

 • Morala

  Da ne bo le samo na papirju – zakoni, uredbe in besede, realnost pa bo drugačna.

  Z A K O N O IZENAČEVANJU MOŽNOSTI INVALIDOV (ZIMI)

  9. člen

  (1) Prepovedana je diskriminacija zaradi invalidnosti pri dostopnosti do uporabe objektov v javni rabi.
  (2) Prilagoditve objektov v javni rabi se opravijo z gradbenimi in tehničnimi napravami, zvočnimi in svetlobnimi indikatorji, pisnimi informacijami in drugimi ustreznimi tehničnimi prilagoditvami.
  (3) Objekte v javni rabi, ki se gradijo, in objekte v javni rabi, ki se rekonstruirajo, je treba primerno prilagoditi med samo gradnjo oziroma rekonstrukcijo objekta.

  Da zdravstveni dom do leta 2015 ni imel dvigala, je prav žalostno! Kako naj invalidi in starejši pridejo do osebnega zdravnika v 3. nad.!? Še podpise smo zbirali za dvigalo.

 • Osti jarej

  …vi izključujete na podlagi spolne usmerjenosti…pa bi se morali najprej med sabo prešteti

 • komentiram

  in zakaj delovni invalidi prejema ze deset let enako mizerno invalidnino 40€ ob invalidski pokojnini 325€ po tridesetih letih dela v gradbenistvu in kanalizaciji ? Zakaj so delovni invalidi diskriminirani od ostalih invalidov ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!