Janez Janša: “Mladim sem vedno govoril, da bo prihodnjih 25 let boljših, a tega danes ne morem več ponoviti”

Janez Janša (foto: STA)

Novinarja avstrijskega časopisa Global Wiev Staša Dimitrijević in Valerie Pechhacker sta v pogovoru s predsednikom SDS Janezom Janšo govorila o odnosu med Avstrijo in Slovenijo, migrantski situaciji, nadzoru na mejah v Evropi, o odnosu EU – Zahodni Balkan in o vplivu brexita ter nove ameriške administracije.

Slovenija je bila prva nekdanja jugoslovanska država, ki je postala članica Evropske unije in zveze NATO. Kako bi razložili tako uspešen prehod iz prejšnjega režima in tako hitro približevanje Slovenije k EU?

V času sobivanja v Jugoslaviji je bila Slovenija, ki je mejila na zahodno Evropo, najbolj razviti del skupne države. Zato smo bili nekoliko v prednosti in naša izhodišča po osamosvojitvi so bila boljša. Da je Slovenija prva vstopila v EU in v zvezo NATO, ni bilo presenečenje. Pravzaprav smo članstvo v NATO pričakovali že prej, že leta 1997, ko so članice postale Madžarska, Češka in Poljska, Slovenija pa je bila ena izmed kandidatk. Nad odločitvijo smo bili v tistem trenutku razočarani, vendar odkrito povedano, še nismo bili pripravljeni na vstop.

Leta 2004, torej sedem let kasneje, smo bili bolj pripravljeni. Izpolnili smo vse pogoje, predvsem v teoriji, v praksi pa se je Slovenija še vedno soočala z nekaterimi težavami, ki bi jih morali odpraviti že prej. So pa pogajanja potekala v skupini z drugimi državami in ne individualno. Mislim, da bi bili v primeru individualnih pogajanj postavljeni pred dejstvo, da bi morali več narediti na področju reforme sodstva in reforme trga dela. Čeprav se je večini Slovencev zdelo, da je bilo skupinsko pogajanje za nas dobro, da smo nekoga preigrali, smo deset let kasneje lahko videli, da temu ni tako.

Zdaj, ko govorimo o širitvi Evropske unije in zveze NATO, odločno zagovarjam dosledno izpolnjevanje pogojev. Sem močan zagovornik strogega nadzora nad izpeljanimi ukrepi. Problemi se npr. kažejo tudi v Romuniji in v Bolgariji, vendar pa trenutno, ko je cela Evropa postavljena pred druge izzive, to ni največji problem.

Kako vidite vlogo Slovenije pri krepitvi evropske perspektive za Zahodni Balkan?

Slovenija je močan zagovornik širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. Menimo, da je odločitev Evropskega sveta v Solunu leta 2003, da se zagotovi odprtje vrat za vse države, ki izpolnjujejo pogoje, še vedno veljavna in je nekaj, kar potrebujemo. Odkrito povedano, EU je edina pozitivna alternativa za Bosno in Makedonijo, morda tudi za Srbijo in Kosovo, saj bodo njihova bilateralna vprašanja v primeru pridružitve EU postala manj žgoča.

Ponudila se bo možnost mediacije in možnost zaščite manjšin. Vsa ta vprašanja pa bi lahko rešili s civilnimi ukrepi na visoki ravni znotraj EU. Proces širitve EU je bil v zadnjih letih nekoliko zanemarjen in razmere v nekaterih državah, npr. v Bosni in Makedoniji, so se poslabšale. Za te države je eden redkih skupnih ciljev, ki ima tudi močno podporo med ljudmi, pridružitev EU. Z neizpolnitvijo tega cilja zgolj ustvarjamo nove probleme.

Solunska odločitev je bila edinstvena, sprejeta prvič v zgodovini EU. Na primer, ko govorimo o vzhodnem partnerstvu, situacija ni bila enaka. Njihova evropska perspektiva ni zagotovljena takoj po izpolnjevanju pogojev. Ta odločitev je bila sprejeta samo za Zahodni Balkan, kot neke vrste motivacija. Lahko pričakujejo boljše življenje, potrebne so zgolj reforme in uvedba evropskih standardov. Teoretično je pot zelo jasna, a je zaradi trenutnega stanja v EU vprašljiva.

EU se še vedno spopada z migrantsko krizo. Na kakšen način ta kriza vpliva na politično stanje v Sloveniji?

Do sedaj predvsem politično. Pravi učinek ni tako velik, saj je večina migrantov, ki so vstopili v državo poleti in jeseni 2015, samo prečkala državo. Nikoli niso želeli ostati v Sloveniji, želeli so le naprej v Avstrijo in Nemčijo. Strah so ustvarili posnetki in slike na televizijah in v časopisih, kjer je na tisoče ljudi prečkalo schengensko mejo brez pravil, brez varnostnega preverjanja. Težava je nastala predvsem zato, ker je to prehajanje trajalo več mesecev, in te slike so uspele ustvariti drugačno vzdušje tudi v Sloveniji. Ljudje se še vedno bojijo, da bi se to ponovilo, čeprav trenutno te nevarnosti ni. Vsakič, ko nekdo omeni migracije, med ljudmi vzbudi veliko zanimanje. To je postal veliko večji problem, kot bi bil, če bi gledali le na število prosilcev za azil. Med ljudmi še vedno vlada občutek strahu.

V Sloveniji je bilo, po tem ko smo v letu 2008 vstopili v schengensko območje, veliko praznovanje. Ljudje so bili zelo zadovoljni, tudi zato, ker je lahko del naših državljanov, ki živi v severni Italiji in na Koroškem, svoje sorodnike po novem obiskal brez mejnih kontrol. Veselili smo se tudi boljšega gospodarskega sodelovanja in dobre medsosedske politike. V tistem trenutku je bilo vse videti tako svetlo. Po sedmih letih pa so ljudje videli, da je bila to le iluzija. Gledali so gradnjo ograje na meji med Slovenijo in Avstrijo, nato pa še na meji med Slovenijo in Hrvaško. Tisti dober občutek, ki je prevzel Slovenijo, ko so padle meje, je izginil. Torej, posledice so veliko bolj resne, kot bi bile, če bi se ozirali le na številke.

Mislim, da je situacija podobna v celotni Evropi. Največji problem je spremenjena politična situacija, ki je bila ustvarjena, ampak ne zaradi števila beguncev in ne zaradi situacije same, temveč zaradi občutka ljudi, da smo ustvarili nekaj, ustvarili smo to prosto področje potovanj in tako naprej, in to zdaj izginja, velik zgodovinski dosežek evropske celine se razblinja. To vzdušje ustvarja različne politične posledice, ki ogrožajo temelje same Evropske unije.

Bi rekli, da se je odnos med Slovenijo in Avstrijo v zadnjem času spremenil zaradi kontrol na mejah?

Že pred začetkom migrantske krize, ki je imela za posledico zaprtje zahodno-balkanske poti, se je Evropa soočala z isto krizo, ko so nezakoniti priseljenci prišli prek Španije in prek Sredozemlja, a, ker je bilo to daleč od srednje Evrope, nikogar ni skrbelo. Toda, ko so ljudje začeli prihajati po balkanski poti, smo to začutili tudi mi. Najprej sta slovenska in avstrijska vlada zavrnili gradnjo ograje ali postavitev bodeče žice na meji. Tudi javno mnenje je bilo bolj ali manj proti temu, da se situacija začne spreminjati. No, zdaj ograje niso zgrajene ne le na schengenski meji ali na zunanjih mejah, temveč so vzpostavljene celo na mejah med schengenskimi članicami Evropske unije, in to ne more izboljšati medsebojnih odnosov. To je razumljiv ukrep za kratek čas, za določen čas. Ampak, če to postane realnost, potem lahko rečemo samo zbogom Evropi, ki jo poznamo.

Kakšen vpliv ima brexit na slovensko gospodarstvo?

Velika Britanija ni naša največja trgovinska partnerica v Evropski uniji. Toda slovensko gospodarstvo je izvozno usmerjeno, v veliki meri smo odvisni od izvoza, od carinske unije in odprtih meja ter skupnega trga. To je naš nacionalni interes. Med 70 odstotki izvoza je naša glavna partnerica Nemčija, nato sledijo Francija, Avstrija in Hrvaška. Toda Velika Britanija je pomembna za celotno Evropsko unijo, predstavlja 20 odstotkov evropskega gospodarstva. Vsi bomo čutili posledice brexita, tako Britanci kot drugod po Uniji. Nismo zaskrbljeni zgolj nad ekonomskimi posledicami, obstajajo tudi politične posledice. Pred tem smo poznali samo države, ki so želele vstopiti v Evropsko unijo, zdaj pa je država prvič glasovala, da zapusti Unijo. To, kar spremljamo, so najbolj zahtevne razmere v Evropski uniji po padcu Berlinskega zidu.

Ali menite, da bo imela nova ameriška administracija vpliv na odnose med ZDA in Slovenijo?

Seveda bo prišlo do sprememb v odnosih med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. ZDA so del Nata, tako da bomo čutili nekaj posledic. Toda zdaj sem veliko manj zaskrbljen zaradi dogajanj v ZDA, oni bodo sami rešili svoje težave. Veliko bolj sem zaskrbljen zaradi razmer v Evropi. Bil bi veliko bolj zadovoljen, če bi se evropski mediji več ukvarjali z našimi problemi kot ameriškimi.

Če pogledate na prve strani časopisa Financial Times ali drugod, boste videli samo gospoda Trumpa ali Obamo. To je glede na aktualno stanje v Evropi popolna neumnost, je popolnoma nepomembno. Američani bodo preživeli, ker so velik trg. Zgolj 14 odstotkov ameriškega gospodarstva doprinese izvoz, lahko rečemo skoraj nasprotno kot v Evropi, Sloveniji, Nemčiji in drugih izvozno usmerjenih gospodarstvih. Imamo tudi različne pristope k prosto trgovinskim sporazumom. To je naš interes, moramo se boriti za te prosto trgovinske sporazume in jih ponovno izpogajati.

Ampak najprej moramo rešiti naše težave znotraj Evropske unije. Če smo močni, se ni težko pogajati z močnimi državami. Če smo šibki, pa težava ni samo sodelovanje z ZDA. Rusija bo postala bolj resen problem in Bližnji vzhod bo postal veliko bolj nevarno območje. Tudi Afrika ima nerešena vprašanja. Torej, Evropska unija se mora s tem stanjem soočiti zelo resno, odgovorno, se vrniti nazaj k temeljem in postati močna. Tako da nas nihče, pa naj bo še tako močan in radikalen, ne bo mogel pretresti. Mislim, da je to, da se ukvarjamo s problemi drugih, popolnoma napačna strategija.

Torej menite, da nam ni treba skrbeti, ko predsednik Trump govori o destabilizaciji Evropske unije?
Obstaja ena stvar, ki je bila za ameriške elite že od začetka problematična, ni pomembno ali je šlo za demokrate ali republikance. To je evro. Ob uvedbi je namreč postalo jasno, da je prava konkurenca ameriški valuti, ameriškemu dolarju. Ta je bil namreč vse od sporazuma Bretton Woods iz leta 1944 praktično edina pomembna valuta na svetu. Kitajska in veliko drugih držav imajo ogromne rezerve v ameriških dolarjih. To je bil torej za gospodarstvo ZDA velik prestiž, zaradi tega so še vedno sposobni vzdrževati velike primanjkljaje. Del svetovnega gospodarstva je namreč financiral primanjkljaj v Združenih državah Amerike. Zato vidijo evro kot grožnjo temu monopolnemu položaju ameriške valute. Amerika je vedno napadala evro. To za evropske državljane ni bilo tako očitno, saj se evropski mediji s tem niso veliko ukvarjali. Vendar to ni novo stanje. In kot sem že dejal, ni predsednika, ali katere koli druge države zunaj Evropske unije, ki lahko uniči Evropsko unijo. Njen obstoj je odvisen od nas samih.

Stopnja brezposelnosti med mladimi v EU je 18,6 %, v Sloveniji 16,8 %. S kakšnimi ukrepi se lahko stopnjo brezposelnosti med mladimi v Sloveniji zmanjša?
Stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji je visoka, toda velik del mlade populacije z namenom študija ali iskanja zaposlitve odhaja v tujino. V tej državi ne najdejo službe in to je eden največjih problemov, s katerim se soočamo. Posebej, ker najbolj izobraženi, tisti, ki so najbolj pripravljeni prevzeti določena tveganja, zapuščajo državo in iščejo svojo srečo drugje. To je velika izguba.


Obstoječa vlada poskuša najti rešitve, a problema ni mogoče rešiti brez novih investicij, ki bodo ustvarile nova delovna mesta. Vemo, kakšno zdravilo deluje, odstraniti moramo ovire za podjetnike, znižati davke, ki so se dvignili med krizo, ko je Slovenija z visokim dvigom socialnih transferjev financirala tako imenovano socialno državo. Povečati moramo sredstva za raziskave in razvoj. Liberalizirati moramo trg dela, kar je prav tako problem. Delovna mesta zasedajo ljudje, ki imajo izpolnjene pogoje za upokojitev, obenem pa mladi, ki so bolj usposobljeni in pripravljeni, ne najdejo zaposlitve.

Na mizi je veliko ukrepov, a seveda ti ukrepi se imenujejo reforme in reforme niso priljubljene. Slovenija je eno leto pred volitvami, zato se bojim, da se do prihodnjih volitev ne bo nič zgodilo.

Kakšne nasvete imate za mlade v Sloveniji in EU za prihodnost?
Minulo soboto je imel podmladek naše stranke kongres. Imamo močno organizacijo, so precej aktivni, a v Sloveniji je aktiven le manjši del mlade populacije. Velika večina zgolj čaka na to, kar se bo zgodilo. Na kongresu sem jim dejal, naj nikoli ne pozabijo na solidarnost, naj pomagajo upokojenim, saj imamo solidarnosti pokojninski sistem. Doslej sem jim vedno govoril, skoraj zagotovo lahko pričakujete, da bo prihodnjih 25 let za vas boljših, kot je bilo preteklih 25 let za vaše starše. Vaša prihodnost je varna, saj smo člani Evropske unije in organizacije NATO. Toda minulo soboto se je prvič zgodilo, da tega nisem mogel ponoviti. Ni več nobenih garancij, da bo prihodnjih 25 let boljših za vas, kot je bilo preteklih 25 za vaše starše. Stvari, ki smo jih imeli za očitne in samoumevne v preteklih desetletjih, ni več. Morali se boste boriti, situacija se spreminja, je zahtevna, zato je tudi mlada generacija poklicana, da prispeva k rešitvi.

 • AlojzZ

  Janez Janša: “Mladim sem vedno govoril, da bo prihodnjih 25 let boljših,…

  No, saj smo vas hitro spoznali, gospod Janez.

  • Anton

   pa kaj ti resno misliš da je za sedanje stanje v državi kriv najbolj Janez Janša?

  • lukamiha

   Kaj si pa ti spoznal, daj povej?

  • rrrrr

   Čestitam, da ste udbovca Janeza tudi v vaši stranki spoznali. Ampak ne hitro, temveč prepozno.
   Sicer pa Janeza Pogorelca (NSI) res ni težko prepoznati.

 • Krtača17

  Lažnivc na kubik.

  • Janez

   Brez lustracije to ni možno.Edina možnost so bližajoče se volitve.A pri taki ekstremni zadolženosti države bo moral biti voditelj Slovenije poklicni čarovnik s “palico”

  • MižekFiga

   Saj ni pisanje o Pekinezarju, ki največkrat svoje misli označi s strogo zaupno!

  • lukamiha

   Ja , res lažeš, vse kar izustiŠ!

 • Vojteh Dovč

  vedno slabše bo.. že včeraj je bilo boljše,da ne pišem naprej

 • Novakec1

  Si bil in si še vedno zaveden pri teh letih?

 • Viktorh

  Napaka, da nismo opravili čiščenje tako kot Kardelj.

 • karpelec

  Ob taki zmešnjavi v državi, še prerok ne more napovedati raj na zemlji, kaj šele v Sloveniji.

 • sprehajalec

  Ivan Janez ima prav, slabo kaže mladincem. Tempo zapufavanja je blizu 2 milijardi letno, kreditna nesposobnost ni več daleč. Denar se porabi za vzdrževanje sedanjh generacij, breme tega pa bo sedlo na prihodnje generacije.

  Medgeneracijska solidarnost, se temu strokovno reče. Vendar ravno v obratni smeri, kot je v navadi v svetu. Ko stara generacija skrbi za prihodnost mlade. Pri nas se polaga breme na mlade generacije, za udobje sedanjih.

  • Bozz

   Grško-Venezuelski scenarij kmalu tudi pri nas. Človek brez lastne zemlje (hrana) ni nič. Takrat bo to postalo še kako jasno.

   • sprehajalec

    Imamo srečo, da imamo slovenskega Zeta, Trumpa. Bo pakete pošiljal, kot nekoč Unra.

 • totex39

  Res velika škoda, da se leta 1991 ni počistilo z vsemi komunisti na vseh področjih, če bi bilo to narejeno, bi danes bilo sigurno drugače.

 • Gru

  ” Na kongresu sem jim dejal, naj nikoli ne pozabijo na solidarnost, naj pomagajo upokojenim, saj imamo solidarnosti pokojninski sistem.”

  Sam pozabu si povedat da ze zadnjih 15let mladina ve da nebo pokojnin za njih ce se kj ne spremeni. In da ste lih vi stari prdci krivi za to stanje. ;)

  • sprehajalec

   Iz konteksta si vzel Gru preroške besede Ivana Janeza. Gre za pokojnine “po starem” pokojninskem sistemu, ko je bila naprimer povprečna doba upokojevanja okoli leta 1995 52-55 let starosti, obračunana pokojnina iz Jugoslavije pa postavljena bistveno previsoko. Kolikor poznam takšnih, so vse pokojnine čez 1000 Eur. In jih poznam kar nekaj. Poznam tudi takšne z 1700 pokojnine. Primeri so, pa poguglaj kot Makarovička pa razni zaslužneži.

   Ko se je sprevidelo, da je takšne pokojninski sistem nevzdržen, so prišle pokojnine “po novem”, te pa so tam okoli 500 za polno delovno dobo.

   Ivan janez je imel v mislih solidarnost med tema dvema skupinama. Kar se pa tiče sedanjih aktivnih generacij, bo pa pač delo praktično od rojstva do smrti, kot nekoč. Bolj malo jih računa na pokojnine, ki bodo tako nizke, da se ne bo izplačalo iti v penzijo. Če bo le delo zanje.

   • Gru

    Sj se strinjam , sam mislim da si ti zgresu skupine, saj je bil na kongresu podmladka SDS. Kakor koli res je bedno da med generacijami 45-28 bo zelo malo ljudi imelo polno delovno dobo.

    • sprehajalec

     Mislim, da je imel Ivan janez v mislih fizično pomoč upokojencem, nesti vrečko iz Merkatorja, umiti šipe na novem penzionerjevem Renaultu, pokositi travico okoli penzionerjeve socialistične bajte, mu kaj odnesti po štengah v Jazbinškovo stanovanje. To pomoč je imel Ivan janez v mislih. Kako če mladinec finančno pomagati? Nima šans. Pa saj itak penzioner dobi iz naslova penzij na pufe več, kot povprečni mladinec vidi na mesec. če sploh ima delo.

     • Gru

      Mas prav glede take pomoci, jz jo vedno ponudim. Saj je logicno da pomagas starejsim. Pa tudi ce so zagrizeni fani SDS-a in me zmerjajo, ampak hitro nehajo saj vidijo da jim pomagas, ceprav nimas istega pogleda na politiko ;) Je pa res da so starejse generacije poskrbele za svojo rit in pozabile na mlajse. Tako levi kot desni. Jz upam da se bo to obdobje koncalo kmalu. Ker mi smo zgubljena generacija Slovenije in upam da mlajsi od 30 nedozivijo iste bedarije kot mi ;)

     • sprehajalec

      Vsaka generacija zase misli, da je izgubljena. Čeprav slovenskim mladim resnično ne kaže najbolje. Z 2 milijardi tempa zapufavanja letno gre za nacionalno katastrofo, saj se denar ne porablja za investicijsko, ampak za tekočo porabo. Žal Slovenec vedno razvije nek način upravljanja, ki rezultira v ekonomskem kolapsu, tako so že zapufani socialistični Tozdi vzeli konec, po enakem modelu nekontrolirane rasti neproduktivne zaposlenosti sedaj še država jemlje konec.

      Kaj ko pristopiš k kakšnemu penzionerju, te nejprej oblaja če si levičar ali kaj? Nosiš stelo roso na majici, kot Kordiš ali kaj?

     • Gru

      Sam da smo mi (28 do 45let) resnicno izgubljena generacija in ne da samo mislimo tako, zal tko je.

      Drgac pa ja mladina je po vecini levo usmerjena, kljub temu da neobesam na zvon da sm levi, me nekateri upokojenci naderejo se preden povem kar koli. Tko pac je ;)

     • sprehajalec

      Ja, ni kaj. Takšne učitelje je imela po šolah, samoupravljalce…

     • Gru

      Konc koncu je vse eno ce si levi ali desni. Pomebno je da se spostuje vse , pomaga ljudem in dela na temu da bojo otroci imeli lepso prihodnost. Nas glavni problem je da vsi gledajo samo na svojo rit. Pa to nima veze v kaksnem sistemu zivimo. Generacija babyboom je ubistvu po domace povedano zajebala svet ( sorry ce si v tej generaciji, niso vsi krivi ampak velika vecina). In zdj se bliza cas ko bomo njihovi otroci mogli popravit napako in poskrbet za mlajse in njihovo prihodnost. Kj cmo tko je to. Ko staro misljenje izumira je vedno burno obdobje. Ampak jz verjamem da gre na boljs ;)

     • sprehajalec

      Poglej Gru, verjamem da si zamorjen, ker pač živiš v neki nenormalni družbi. Baby boomerji so bili tudi Avstriji, pa Italiji, pa živijo srečneje, kot mi danes. predvsem bolj urejeno in predvidljivo. Avstrijski mladinec gre lahko delat, če mu ne diši šola, pa bo dobro živel. Pa enake štartne osnove smo imeli.

      Vendar zjebanje sveta ne gre na njen rovaš, populacijska eksplozija Afrike in Arabij je zjebala svet.

   • Novakec1

    Tazaden stavek negira vse prejšnje nakladanje.

    • sprehajalec

     Se osebno vidiš v prispevku?

  • Bozz

   Kaj ti koristi pokojnina oz. varčevanje, če pa recimo propade banka ali se zgodi kaj drugega? Brat mi je govoril o sodelavcu, ki je skozi dolga leta prihranil 100.000 eur in jih je hranil v eni Belgijski banki. Banka pa je bankrotirala in denarja enostavno ni dobil nazaj. Ničesar kar jim je rekel ni pomagalo. V bistvu so ga oropali, bankrot gor ali dol, denar ne izgine, samo zamenja lastnika. Isto je s tem sistemom. Vsak bi moral svoj denar, ki ga varčuje vložiti v zlato ali srebro (kar je pa zaradi gromozanske inflacije tudi tvegana igra danes, ko papirnati denar nima več zlate in srebrne osnove) in ga hraniti nekje na skriti lokaciji ali pa v sefu doma, pa bi goljufiv sistem in izkoriščevalske roparske banke in njihovi lastniki, hitro propadle, pa še za penzijo bi imel in se ne bi rabil sekirati ali boš kaj imel na stara leta ali ne.

   Sedaj ko pa nameravajo v kratkem še čipirati ljudi (Razodetje 13), verjetno po ekonomskem kolapsu, ki ga napovedujejo za to jesen, in uvesti digitalno valuto (popoln nadzor nad ljudmi), pa še to ne bo več možno.

   • Gru

    Ne se bat tehnologije in napredka , ti bo lazje v zivljenju ;)

   • valentin

    Denar in obresti so bile uvedene izključno za prevzem celotnega gospodarstva, politike in posledično vseh panog na svetu. Nekdanji Rockenfeller je dejal naj mu dovolijo nadzor nad tiskanjem denarja in ničesar več ne potrebuje za dosego vseh ciljev. In dolarji se tiskajo po potrebi brez podlage v zlatu ali čemu drugemu. Plačuje se vojsko, policijo, kriminal, ustvarjajo se vojne, korupcija, uničuje zemeljski raj in civilizacije….

   • Jurij Musar

    Ne razumeš kapitalizma. Tistega denarja v banki, od trenutka dalje, ko ga je prinesel, nikdar ni bilo. Celo njegov privarčevan denar je le fiktiven. Največja neumnost je varčevanje denarja.

 • Demonkrat

  Bo kot v Venezueli,Ukrajini,Rusiji,…..standard mislim?

  • Bozz

   Bo. Samo protikorupcijska palica bo poskrbela, da ne za vedno. Če ljudje ne bodo sami poskrbeli in odpravili korupcije na vseh področjih (moralne, gospodarske,…) bo za to poskrbel Bog:

   https://www.youtube.com/channel/UCCh6aLs_BZY-xQJBDPmOPNA/videos

   Prerokovanih 2000 let odsotnosti Jezusa Kristusa se končuje. Gospod je pred vrati, vse njegove besede glede poslednjih dni so se uresničile in se uresničujejo.

   • valentin

    Pognali so se v dir in galopirajo! Slika štirih mogočnih konjev in
    njihovih jezdecev je tako živa, da se zdi, da bodo kar zdirjali s
    svetopisemskih strani! Prvi konj je bel in na njem jezdi veličasten
    novookronan kralj. Za njim prihaja konj ognjene barve in na njem sedi
    jezdec, ki vzame mir z vse zemlje. Sledi mu tretji konj, črn kakor noč;
    njegov jezdec ima v roki tehtnico, in ob tem, ko jezdi, se sliši
    žalostno sporočilo o pomanjkanju najosnovnejših živil. Četrti konj je
    mrtvaško blede barve, znanilec bolezni in drugih smrtnih nevarnosti,
    jezdi pa ga sama Smrt. Tik za njim gre had oziroma splošni grob
    človeštva, ki neustavljivo požira življenja! (Razodetje 6:1–8)

 • Ana Job

  Živel Janez Janša! S tabo smo!

  • Adolf Hitler

   immer!!!!!!!!

  • Jurij Musar

   Imate problem. Zelo malo vas je.

   • Ana Job

    Če ne boste spet goljufal z glasovnicami iz tujine, nas bo dosti, da vas odstranimo od korita.

    • Jurij Musar

     Ne bluzi na pamet. Nikdar še niso odločale glasovnice iz tujine. Sploh pa je Slovenija večinsko napredna in levičarska.

 • Franjo Trojner

  Tisti, ki bi morali biti lustrirani so lustracijo z vsemi silami preprečili, zato, da so lahko nemoteno vladali naprej! Očitna posledica nelustracije pa je restavriranje/rehalibitacija bivšega sistema, zafurano tranzicija in s tem ukradena priložnost nam vsem, da bi lahko upali na boljše živlenje.

  • Olga

   Nič obupati! Na volitve! Volimo desnico, ki je domoljubna!

   • Franjo Trojner

    Že že, samo toti levičarji na oblasti nikoli ne igrajo pošteno in pol je tudi volitve zelo težko dobiti. Težko bo, sedaj jim še Putin štango drži! Totalno medijsko vojno so itak že zagnali in zelo podlo začeli, kako nisko so pripravljeni iti pa smo na prejšnih volitvah videli, ko so g.Janšo v arest poslali! Le kaj zlega pripravljajo tokrat??? Te volitve bodo najbolj usodne in umazane do sedaj, zato se že čuti visoka napetost med že tako razklanim narodom, kar pa ne pomeni nič dobrega. Sam se vedno bolj nagibam k rešitvi razdelitve Slovenije na dva dela, v eno gremo demokrati, drugo pa naj imajo rdeči kumunisti in bo mir!

    • Olga

     NE nasedajmo!

    • Jurij Musar

     Haha, demokrati združeni v RKC, najbolj demokratični ustanovi na planetu. Tebi se je pa res totalno zrolalo.

 • valentin

  Spoštovani nekdanji premier g. Janez Janša. V kolikor vam uspe povezati razdeljen slovenski narod boste zmagali na naslednjih volitvah. Vaši nastopi naj še naprej temeljijo na povezovalnosti, poštenju in krepitvi narodove zavesti, . Poštenje in spoštovanje veljata še vedno !

  • Jurij Musar

   Pa kje ti živiš, na Luni. Kdaj pa je Janša deloval povezovalno? Samo takrat, ko je bil še v Partiji, potem nikdar več.

 • Adolf Hitler

  britania prinasa samo 30% bankrota in nc drugega!

 • Coeus

  Tale intervju pa celo ni tako trapast, kot je vecina intervjujev, ki jih da SLO, se posebej pa za hisne medije.
  Ocitno se je ekipa dobro pripravila in je zato igral na preverjene note… in kot je razbrat, v tujini ne upa tako brezskrbno lagat zavajat in manipulirat, kot to pocne s svojimi volilci. Ga vseeno malo skrbi, da mu tam ne bi vse brezglavo verjeli na besedo, kot mu desnicarji v SLO.

  Mu je pa vseeno uslo nekaj dejstev… ne dvomim, da ne namerno. Najbolj ocitni primer je v tem odstavku…
  “EU se še vedno spopada z migrantsko krizo. Na kakšen način ta kriza vpliva na politično stanje v Sloveniji?

  Do sedaj predvsem politično. Pravi učinek ni tako velik, saj je večina migrantov, ki so vstopili v državo poleti in jeseni 2015, samo prečkala državo. Nikoli niso želeli ostati v Sloveniji, želeli so le naprej v Avstrijo in Nemčijo. Strah so ustvarili posnetki in slike na televizijah in v časopisih, kjer je na tisoče ljudi prečkalo schengensko mejo brez pravil, brez varnostnega preverjanja. Težava je nastala predvsem zato, ker je to prehajanje trajalo več mesecev, in te slike so uspele ustvariti drugačno vzdušje tudi v Sloveniji. Ljudje se še vedno bojijo, da bi se to ponovilo, čeprav trenutno te nevarnosti ni. Vsakič, ko nekdo omeni migracije, med ljudmi vzbudi veliko zanimanje. To je postal veliko večji problem, kot bi bil, če bi gledali le na število prosilcev za azil. Med ljudmi še vedno vlada občutek strahu.”

  Nekako je pozabil na to, da je ravno on sam, SDS in njihovi hisni mediji, glavni krivec za ustvarjanje strahu, nestrpnosti,… do migrantov.

  Sedaj je pa kar naenkrat zaznati celo kancek razuma v tem odgovoru… vprasanje je, ce ni slucajno spet plagiat kaksnega razumnega politika?? ;)

  • Olga

   ???? Krivce za izkrivljene informacije iščite v Murglah in na Hanzi!

   • Coeus

    Sicer se ponavljam, ampak vseeno… zopet si izpustila krasno priliko, ko bi lahko modro molcala. Ampak ne, s svojim neumnim odgovorom, ki mimogrede nima nobene veze z mojim komentarjem, samo kazes da sploh ne razumes o cem je govora in delas norca iz sebe ;)

    • Jurij Musar

     Tale OLGA je najbolj butast komentator na tem portalu. Ne, oprosti, JANEZ je še bolj butast.

  • Hun

   ja za tuje medije se naša desnica kaze v liberalni luči ..ko padejo zavese je osebni boj proti “komunistom” neizprosen

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!