Janez Janša: “Skupen motiv za osamosvojitev je izviral iz želje po normalnem življenju!”

Foto: Robert Fojkar

Občinski odbor SDS Ravne na Koroškem in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve sta pripravila proslavo v počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti ‘POJMO SLOVENIJI ZA 25 LET’. Predsednik odbora SDS Ravne na Koroškem, Igor Oder, je poudaril, da v teh časih manjka složnosti, ki smo jo takrat imeli. Na prireditvi je prisostvovala tudi 1. četa 62. koroškega odreda TO ter seveda slavnostni govornik, predsednik SDS in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Janez Janša. 

Četrtkovo dogajanje v počastitev tega velikega praznika se je pričelo s polaganjem venca Združenja VSO pri mejnem prehodu Holmec. Velik delež pri osvoboditvi prvega mejnega prehoda je prispevalo ‘hrabrih 84’ iz 1. čete 62. KO. Sloveniji so priborili svobodo in to je največ, kar so lahko storili za prihodnje slovenske rodove.

Sveta maša za domovino v cerkvi sv. Egidija
Sveto mašo, namenjeno domovini, je daroval duhovnik Boštjan Lenart. Prisostvovali so mnogi znani obrazi, med najbolj vidnimi predsednik SDS Janez Janša. Cerkev je imela v času osamosvojitve ravno tako pomembno vlogo, verujoči pa so bili v prejšnjem režimu precej zaničevani in večkrat izključeni iz visoke družbe.

Foto: Robert Fojkar Komac

Foto: Robert Fojkar Komac

Osrednja prireditev v veliki dvorani kulturnega doma Ravne na Koroškem
Že dobre pol ure pred začetkom slovesnosti so organizatorji ugotovili, da je dvorana premajhna za vse. Koroška namreč s ponosom praznuje Dan samostojnosti in enotnosti, to pa se je pokazalo tudi takrat, ko so družno zapeli slovensko himno in kasneje tudi znano Avsenikovo pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. V kulturnem programu so sodelovali Gaja Mlakar, Dravograjski sekstet, ansambel Zeme, Dominik Zeme in ‘Čudež’ band.

Slavnostni govornik je bil predsednik SDS in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Janez Janša. 

Foto: Robert Fojkar Komac

Foto: Robert Fojkar Komac

Slovenska pesem in slovenska beseda, pogosto ju pozabimo
Na Koroškem so se spomnili najstarejšega znanega slovenskega zapisanega pozdrava ali napitnice oziroma zdravice ‘Osti jarej!’ Vprašali so se, zakaj bi uporabljali mnoge moderne izraze, ko pa imamo lepe stare, a žal pozabljene. Vseeno je danes ta pozdrav po okrog 2.500 letih znova aktualen in ga ponosno uporablja vse več mladih Slovencev. Najbolj razširjen je ta staroslovenski pozdrav v njegovi skrajšani različici ‘Oj!’ Zanimivo je, da mnogi, ki ga vsakodnevno uporabljajo, niti ne vedo, kaj pomeni.

Na Koroškem se je odvil drugi dan vojaškega spopada – eden izmed poglavitnejših vojaških dogodkov, ki je opredelil nadaljnjo pot osamosvojitve Slovenije
Spopad na Holmcu se je iz načrtovanega zavzetja mejnega prehoda razvil v kompleksen in krvav spopad, v katerem je padlo pet mož. Pokazal je vse odlike in tudi slabosti slovenskih obrambnih sil, sestavljenih iz policijskih in vojaških in tudi civilnih obrambnih struktur. Pokazale pa so se tudi slabosti Jugoslovanske ljudske armade, ki so vodile v njen hiter vojaški poraz in zlom na Slovenskem.

Foto: Robert Fojkar Komac

Foto: Robert Fojkar Komac

Boji na Holmcu, ki so potekali med 26. in 28. junijem 1991, so bili prvi spopadi med TO in milico ter pripadniki JLA na Koroškem. V spopadih za mejni prehod je sodelovalo 233 pripadnikov TO, 49 miličnikov in 62 vojakov JLA. Čeprav je spopad zahteval pet smrtnih žrtev, devet težko ranjenih in pet lažje ranjenih vojakov, so analize spopada pokazale dosledno spoštovanje določil mednarodnega vojnega in humanitarnega prava.

Tesno sodelovanje vseh, miličnikov, pripadnikov TO, civilistov in sanitete, je omogočilo zmago na Holmcu. Za svetovne razmere je bil to spopad malih razsežnosti, vendar je bil še kako pomemben za Koroško in Slovenijo. Tudi ta zmaga in brezkompromisnost TO in miličnikov je prepričala najvišje avtoritete v strukturah JLA, da Republika Slovenija razpolaga s pomembno silo, ki so jo pred tem odkrito podcenjevali.

Oder: “Vladajo nam ljudje, ki si te osamosvojitve niso želeli!”
Predsednika občinskega odbora SDS Ravne na Koroškem skrbi, ker mladi odhajajo v tujino, saj doma ne najdejo priložnosti. Prepričan je, da potrebujemo na oblasti odločne ljudi, kot je Janez Janša. Spomnil je na njegov mandat, ko so nas hvalili povsod po svetu, ne le Evropi. Svoj govor je ‘začinil’ s prelepimi besedami blaženega Antona Martina Slomška: “Domovina je naša ljuba mati! Bodimo si med seboj kakor dobri otroci in pomagajmo iz vseh moči k sreči domovine in vsakega prebivalca!”

Janša: “Skupen motiv za osamosvojitev je izviral iz želje po normalnem življenju!”
Janez Janša je poudaril pomembnost Koroške na poti do samostojne in neodvisne Slovenije. Verjame, da so pred Slovenijo še zelo lepi časi, le delovati je treba v tej smeri. Ponosen je na čisto vse, ki so se borili za Slovenijo in bili pripravljeni zanjo dati tudi svoje življenje.

Barbara Pirh

 

 

 • Olga

  Hvala vsem, ki so darovali življenja za našo domovino! Zaradi njihove žrtve in prihodnosti naših zanamcev se moramo potruditi, da vrnemo Slovenijo med civilizirane, demokratične in svobodne narode, kjer bosta cenjena človek in delo njegovih rok!

  • FerdoPiš

   Darovali so življenja v večini ljudje, ki niso sds ovce. Danes jih golobradniki v parlamentu šikanirajo.

 • totex39

  Ko smo se osvobodili teh južnakov, si je vsak Slovenc upal, da bomo zaživeli drugače, vendar smo se ušteli. Jugo primitivci so prišli k nam in nas začeli na vseh področjih izpodrivati.
  Zato so vsaj proslave v čast osamosvojitve naša svetla točka, ki nam dajejo navdih za boljši jutri.

  • Vera

   Samo ena proslava je prava in sicer tista , ki jo pripravijo naši osamosvojitelji, državna pa ni ne za gledati, še manj za poslušati !

 • Anton

  Janša, v mandatu 2004-08,si imel priliko počistit nesnago na sodiščih in na rtv-ju, pa še kje drugje. Imel si priložnost, ne mi reč da tega nebi mogu nardit v 4 letih, tako pa izgubljena priložnost , vrne se nobena, to so že stari ljudje znali povedat.

  • Olga

   Ni imel, zaradi DESUS-a, ste pozabili?! SLS?! Janša je vedno spoštoval koalicijske dogovore! Kako kratek spomin imate! Ko bi imel večino v parlamentu, bi lahko naredil red!

  • tramal

   V vladi je imel izsiljevalca erjavca in izdajalce ljudsko stranko.Bil je v manjšini v lastni izdajalski vladi.

 • tramal

  Kdor pravi da so se tudi iz levih strank borili za slovenijo je velik lažnivec ali pa neumnež.Levi so se borili za komunizem v sloveniji in njihove privilegije ne pa za slovenijo.

  • RATATA

   In na žalost so uspeli.

 • Jovo Jamnica

  Janša zgleda na zadnji fotki kakor Obama… :-)

  • Caetano

   Prosim te vzdrži se primerjav Janše s tem faliranim filoislamistom.

   • Jovo Jamnica

    To je bila hipna asociacija, ki sem jo ovekovečil. Nič slabega nisem mislil. Nisem kriv, da je sredi zime tako porjavel, da v našem okolju deluje bizarno…

    • Caetano

     Ja, ja ok… imaš Berlusconijeve fore…

 • FerdoPiš

  Jaz hočem življenje, boljše življenje, da ga zgrabim za roge… da pridem h koritu, ki mi ga partija ni privoščila, da nagrebem keš od prodaje orožja, da zapravljam za sendviče na Petrolu, milka čokoladice za svoje potomčiče, za ljubice kondomčiče in za staro mamo zobe od črnca, da lažje orehe zgrize, za frende pa pocen kredite, stanovanja in ostale demokratične mite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!