Janez Janša: Zaradi kaosa, ki mu pravijo stabilnost, mnoge priložnosti ostajajo neizkoriščene

Datum:

Po letu 2008 je razvoj Slovenije na vseh nivojih začel občutno upadati, letošnje volitve so priložnost, da se razvoj za naslednjih deset let zasuka v pravo smer.

Predsednik SDS Janez Janša je odgovor na uvodno vprašanje moderatorja Danijela Cukjatija na pogovornem večeru na Vrhniki, kam smo zatavali v zadnjih desetih letih, našel v Cankarjevih besedah “delajo nas majhne, tujci in potujčenci nas delajo majhne”. “Težko bi uporabil iste besede, kdo to počne, da pa nas delajo majhne, to drži. Od leta 2008 se samozavest Slovencev načrtno zbija,” je dejal in dodal, da je bil istočasno zalet, ki je trajal od osamosvojitve naprej, vedno bolj potisnjen na stran, še posebej ob nastopu gospodarske in finančne krize.

Slovenski zunanji dolg se je enormno povečal in vemo, če si nekomu nekaj dolžan, nisi več čisto samostojen, nekdo te ima delno v rokah. “To se je zgodilo tudi s Slovenijo, ki je bila še leta 2008 druga najmanj zadolžena država v evroobmočju,” je poudaril Janša, ki je predsedoval vladi, ki je imela državo zadolženo v višini okrog 22 odstotkov BDP, potem jo je Pahorjeva vlada spravila na 60 odstotkov in kasneje smo prišli na več kot 80 odstotkov. 

Vse to je po mnenju Janeza Janše vplivalo na samozavest naroda, ki so mu v času osamosvojitve vcepljali, s Kučanom na čelu, da slovenska identiteta v svetu ne obstaja, samo jugoslovanska, da bo z razpadom Jugoslavije izgubljen trg, da ne moremo imeti lastne valute itd. “Samozavest je pomembna, osnova samozavesti je pa identiteta. Identiteta je, da veš kaj si in da to tudi želiš biti, da ne želiš biti nekaj drugega, da si ponosen na to, kar si,” pravi.

Taka država je obsojena ali na krizo ali na propad
Komentiral je podelitev Prešernovih nagrad, ki jih dobivajo ljudje, ki se norčujejo iz slovenske identitete. “Država, ki povzdigne norčevanje ali pa degradiranje lastne identitete, identitete državotvornega naroda, v nek´mainstream´, v neko uradno politiko, takšna država je obsojena bodisi na krizo, bodisi na propad,” je poudaril in spomnil, da so mestne državice, kraljestva in imperiji propadali zaradi identitetnih vprašanj in demografije, ne pa zaradi ekonomije in številk.

Predsednik največje opozicijske stranke je primerjal tudi politično sliko iz časa osamosvojitve in danes. Dogajala so se prerazporejanja, prestrukturiranja in prebarvanja znotraj enega tabora, podobno kot je bilo na začetku, ko je bil na eni strani Demos, na drugi pa stranka socialističnega upravljanja, ki se je razdelila v tri skupine, da bi pridobila več volivcev. Po letu 2004 je LDS pričela hitro razpadati, zato so pričeli delati druge stranke, pretežno iz istih kadrov. Nastali so Zares, Lista Zorana Jankovića in Stranka Mira Cerarja, iz istega miljeja, ki ga je na začetku tranzicije pokrivala ZSMS, kasnejša LDS. Janša je opozoril na vedno bolj opazne znake razpadanja Stranke Mira Cerarja, ki je svoje odslužila, dogaja se prerazporejanje volivcev nazaj k Dejanu Židanu, k Socialnim demokratom, nazaj k matici.

Vprašanje je, kako bo razgradnja SMC vplivala na stanje znotraj koalicije: “Če gledate osrednje medije, se zdi, kot da DeSUS in SD sploh nista v vladi,” je dejal Janša, saj kritizirajo Cerarja, zakone pa vlaga vsaka stranka posebej, ne skupaj kot vlada. SD, ki je v vladi, je pred kratkim celo predstavila svojo vlado v senci. “Imajo vlado na soncu in zdaj so naredili vlado v senci in ni bilo enega samega novinarja, ki bi jih vprašal po zdravi pameti. Kje na svetu še to imajo? Vlado v senci proti lastni vladi na soncu,” je komentiral predsednik SDS. Ob tem je izpostavil ministrico za zdravje, ki jo obe vladni partnerici kritizirata, ko pa je SDS zoper njo vložila tri interpelacije, so jo branili.

Židan sploh ve, kaj je sprejemal?!
Kdo je žrtev tega početja? “Vi ste žrtev,” pravi Janša, zaradi tega, ker vlada kaos, ki mu sicer pravijo stabilnost, mnoge priložnosti so neizkoriščene, namesto enega predpisa jih je deset, na gradbeno dovoljenje se danes čaka 45 dni dlje kot leta 2008, čeprav ima javna uprava trikrat več hitrejših računalnikov. Za področje kmetijstva v tem trenutku velja več kot 4000 različnih predpisov, opozarja Janša: “Če imate drevo s premerom debla večjim od 80 cm, ga ne smete sami požagati, piše v uredbi, ki jo je sprejel Židan, morajo vam odkazati, še v socializmu ni bilo takih neumnosti,” je izpostavil Janša, ob tem pa omenil še registracijo 50 let starih mopedov, neke prevoznice in ostale neumnosti. “Vse to nas oddaljuje od neke normalnosti.”

  Poseben primer je tudi Magna. Pred tremi leti so sprejeli zakon, ki naj bi vzpodbude za investicije omogočil za vse pod enakimi pogoji, po treh letih ni nobenega. “Stvari so dejansko nore. Smo na gospodarski rasti, ki je krepko preko 2 odstotka, vlada pa noče spustiti DDV, vsak produkt, ki ga kupite v trgovini, je dražji kot bi lahko bil,” je prepričan Janša. V zadnjem času je opravil srečanja z gospodarstveniki, ki so vsi po vrsti dejali, da če letos ne bo spremembe politike, bo večina dobrih podjetnikov šla ven, v sosednje države, kjer so nižji davki, kjer na gradbena dovoljenja čakajo trikrat manj, kjer ni nerazumnih sindikalnih funkcionarjev, ki skrbijo sami zase. “Volitve, ki so pred nami, zaključek te dekade, bo določalo prihodnjih 10 let,” poudarja Janez Janša.

Komentiral je tudi letošnjo borčevsko prireditev v Dražgošah. “Nikoli doslej, do letos, tam ni bilo rečeno, da ne potrebujemo sprave. Zatiskali bi si oči, če bi rekli, da Slovenci po tem krvavem, tragičnem, skoraj usodnem razkolu v času druge svetovne vojne, državljanske vojne in komunistične revolucije ne potrebujemo sprave. Seveda jo potrebujemo, lahko si jo predstavljamo tako ali drugače, ker je še nismo dosegli,” meni Janša.

Takoj po osamosvojitvi so tisti, ki so bili najbolj odgovorni za državljansko vojno, pristali na spravo, češ pozabimo, kaj je bilo, pustimo zgodovino zgodovinarjem, ne razkopavajmo kosti, glejmo naprej. Niso pa rekli, da je ne potrebujemo, do letošnjih Dražgoš: “Tukaj pa je govornica rekla, nam se ni potrebno spravljati, mi smo zmagovalci. In veste, da zmagovalci pišejo zgodovino in določajo, kaj je prav in kaj je narobe. Skratka, januarja leta 2018 smo se vrnili v leto 1989, ker takrat so bile te besede nazadnje izgovorjene v slovenskem prostoru,” opozarja Janša. Novinarki, ki ga je vprašala, kaj mu je polepšalo rojstni dan, je zadnji šef odgovoril, da cela prireditev in odličen govor. “Se pravi, to niso neke besede izgovorjene tja v en dan, ampak je bilo dano neko sporočilo,” je prepričan Janša.

To sporočilo pa je dobilo nadaljevanje, ko je del sindikatov javnega sektorja pripravil protestno zborovanje pred parlamentom in vlado. Tam je predsednica sindikata Lidija Jerkič izrekla besede, ki so bile verjetno nazadnje izgovorjene v petdesetih letih prejšnjega stoletja “včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli”. “Nobene javne reakcije na to ni bilo,” je ogorčen Janša, mnogi gospodarstveniki pa so ga opozorili na to z besedami “treba bo iti iz te države”. “Izrečena je bila neposredna grožnja,” je opozoril Janša, ki pa se jo seveda niso ustrašili tisti, ki so v času tranzicije pobrali večino, ampak tisti, ki so si v tem času nekaj na pošten način ustvarili.

Bistvenega premika ni možno doseči znotraj te polovice volilnega telesa, ki je volilo na prejšnjih volitvah. “Če bo udeležba takšna, kot je bila leta 1996 ali pa 2004, ne samo, da je ta premik možno doseči, tudi zgodil se bo,” je prepričan Janša. Tisti, ki so pred štirimi leti ostali doma, morajo ugotoviti, da obstaja upanje. To pa se bo zgodilo, če bo demokratični blok starih in novih strank spodoben sodelovati, tako kot leta 2004, ko je prišlo do povezave SDS, NSi in SLS prek Zbora za republiko.

“Povezovanje in sodelovanje daje upanje na spremembo in to motivira tudi tiste volivce, ki so na robu in drugače ne bi glasovali. Formula je znana in po teh premikih, vsaj formalnih znakih v NSi, to upanje obstaja,” je optimističen Janez Janša, ki je povabil na okrogle mize v organizaciji Zbora za republiko, ki bodo potekale ob sredah v februarju in marcu, na zadnji pa je previden pogovor predsednikov vseh pomladnih demokratičnih strank.

“Če boste za skupno mizo videli vse nas, vedite, da je ta čas sprememb blizu, sicer pa bo še malo oddaljen. To je v tem trenutku po mojem mnenju ključna stvar,” pravi Janša, ki je v imenu SDS pripravljen sodelovati z vsemi, s katerimi se da uskladiti koalicijsko pogodbo, razen s tistimi, ki še vedno domujejo v ukradenih, nacionaliziranih vilah.

(članek je bil prvotno objavljen na strani sds.si)

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let zapora!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...