Janša Praprotniku: Slovensko bančno luknjo preiskujejo ljudje brez finančnega znanja

Komisija za nadzor javnih financ je prekinila obravnavo svetovalnih pogodb v NLB-ju. Na seji so manjkali tako predstavniki uprave in nadzornega sveta NLB-ja kot vodstvo Slovenskega državnega holdinga (SDH). Država je v zadnjih šestih letih v NLB vložila 2,4 milijarde evrov, a odgovorni za pojasnila očitno nimajo časa.

Obravnavo so zahtevali nepovezani poslanci, zanimala pa jih je zlasti svetovalna pogodba, sklenjena med NLB-jem in podjetjem R.U.R., ki je v lasti nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, ki forenzično pregleduje kreditne mape. Sklicatelji želijo  pojasnila, zakaj je bilo potrebno najeti zunanjega izvajalca, če je banka ustanovila poseben center za ugotavljanje nepravilnosti, ki ga vodi Rok Praprotnik.

“Gre za družbo, ki upravlja dva- do trikrat več davkoplačevalskega denarja kot slaba banka, pa se nihče ne sprašuje o ukrepanju, ko je samo za eno svetovalno pogodbo v 10 mesecih plačala več kot 765.000 evrov,” je v imenu predlagatelja povedala Alenka Bratušek.

Praprotnik stopil v bran podjetju R.U.R.
NLB je pogodbo za forenzično preiskavo kreditnih map z družbo R.U.R. sklenil, ker morajo po odredbi Banke Slovenije preiskati vzroke za bančno luknjo in poiskati odgovorne zanjo. Praprotnik situacijo pojasnjuje z besedami: “Naloga je ogromna, saj gre za skoraj 1,5 milijarde evrov slabih terjatev in za kompleksne primere. Samo kreditni spis za SCT ima 130 fasciklov.”

Kdo preiskuje bančno luknjo
Obravanava je bila kasneje prekinjena, saj na njej niso bili prisotni nekateri glavni katerji. Kot je izpostavil predsednik SDS Janez Janša, je razprava sicer dobrodošla, a je ne morejo zaključiti, če ni kompetentnih sogovornikov. Praprotnika vidi kot del tega problema, zato ne verjame, da lahko daje merodajne odgovore.

Ob tem je Praprotnika vprašal ali je morda katera od multinacionalk za notranji nadzor angažirala bivšega novinarja za zunanji nadzor pa bivšega razvpitega kriminalista (Draga Kosa), ki je za to delo potem naprej zaposlil ljudi, ki nimajo nobenega finančnega znanja pa zdaj preiskujejo slovensko bančno luknjo. “Je kak Volkswagen ali Novartis ravnal podobno?,” se sprašuje Janša.

Izpostavil je tudi problematičnost same pogodbe med NLB in podjetjem R.U.R. “V pogodbi, ki ste jo sklenili z gospodom Kosom je tudi detektivska dejavnost, čeprav to podjetje ni registrirano za detektivsko dejavnost. Ta pogodba je v tem delu nezakonita in zagotovo ne bi smela biti podpisana,” je še izpostavil Janša.

J. F., B. O.

 

  • RTM

    Pisun Rok Praprotnik, #22 na zgaga seznamu, je neverjetno podoben sinu terorista Gadafija.nnEdina razlika je ta, da je Praprotnik diplomiral na Dolanc faxu FSNP / FDV, pozneje imel pisalno mizo v bajti, ki se dru017ei Lju JUS faxa, kar ga nesporno dviguje na nivo pravnega experta. Poslediu010dno ga je 3razredni Turk imenoval v neko komisijo za skrivanje korupcije, ob tem pa ne pozabit, da je pri imenovanju D.Turk kru0161il pravila, ker R.Praprotnik NI IMEL 10 let delovne dobe.nnNasprotno pa je njegov “polbrat” Saif al-Islam Muammar al-Gaddafi magister inu017eenirskega faxa v Tripoliju, konu010dal MBA u0161tudij na Dunaju in naredil doktorat v Londonu. Ne glede na vse cekine, ki jih je Praprotnikov “polbrat” investiral v svojo izobrazbo, ostane pisun #22 u0161e vedno polpismena prodana duu0161a !

  • Brane Tovornik

    Je kar nekaj t.i. kvazi leviu010darjev u017ee na pogled videti zelo “multikulti” in imajo v slo.le svojega kruu0161nega fotra,zato ne preseneu010da njihova podpora iskalcem socijalnih podpor t.j. migrantom. Isti geni !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!