Javni sektor krade denar zasebnemu sektorju – to ni nič drugega kot parazitstvo!

Boris Koprivnikar, Foto: Nova24tv

To je bil pogovor gospodarja (javni sektor) z gospodarjem (javni sektor) o hlapcu (zasebniku). Tako lahko označim intervju ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja za portal nacionalne televizije. Vredno ga je prebrati, saj boste lahko spoznali, da svet okoli vas ni takšen, kot ste mislili, da je. Novinarka in minister vam bosta odprla oči, zamislili se boste nad svojim pritlehnim in reakcionarnim meščanskim razmišljanjem.

Zadelo vas bo spoznanje, da je blog, ki ga berete, podaljšek ideologije, ki poskuša zatreti razsvetljeno zavest javnega sektorja. Skesano boste priznali, da ste nasedli zlobnim kapitalističnim jezikom, in ugotovili, da vas javni sektor, ki vam vzame pol plače, vrne pa vrečko arašidov, ni oropal, ampak nasprotno, pod črto ste mu še naprej dolžni, zato ima od vas pravico vzeti, kolikor hoče.

Oglejmo si nekaj neovrgljivih dejstev, ki jih je ob pomoči novinarke natresel Koprivnikar. Prosim vas odpuščanja, ker sem si pod njegovimi modrimi aksiomi drznil zapisati nekaj svojih misli. A razumeli boste, da sem žrtev thatcherjanske miselnosti, zato mi še vedno ni povsem razumljiva logika, po kateri z delom ustvarjaš dolg, ob nedelu pa so drugi tebi dolžni.

Koprivnikar“Javni sektor živi na račun gospodarstva, seveda, ker gospodarstvo iz svoje dodane vrednosti financira tudi javni sektor.”

Eden od redkih stavkov, če ne edini, s katerim se strinjam. Gospodarstvo (realni sektor) financira javni sektor. Temu ni kaj dodati, a Koprivnikar zadevo že v naslednji misli spelje v drugo (“pravo”) smer.

Koprivnikar“Vendar pa je razmišljanje, da javni sektor ne ustvarja dodane vrednosti, zame nesprejemljivo, saj to, kar dela javni sektor, potrebuje tudi gospodarstvo.”

Tisti, ki v resnici ustvarja dodano vrednost, je realni sektor. Da bi se javni sektor lahko financiral, mora denar vzeti zasebnemu sektorju. Vsak cent, ki ga javni sektor vzame, mora nekdo v zasebnem sektorju zaslužiti na trgu. To, da vrača javni sektor “nekaj” nazaj zasebnemu sektorju, je tako, kot bi oborožena nepridiprava najprej oropala skupino ljudi, potem pa jim nekaj milostno vrnila nazaj. Kakšno dodano vrednost in kje konkretno jo ustvarja javni sektor, minister ni povedal. Zagovorniki javnega sektorja dajejo kot primer ustvarjanja dodane vrednosti zdravnika, ki mu zavarovalnica, potem ko vas pregleda in predpiše recept, povrne 100 evrov. Tako naj bi ustvaril 100 evrov dodane vrednosti. Tudi če bi to držalo, je še vedno v ozadju država, ki (neto) davkoplačevalce prisili, da vplačujejo denar v zdravstveno zavarovalnico. Ustvarjanje dodane vrednosti je možno le v prostovoljnem odnosu izmenjave blaga in storitev, ustvarjanje dodane vrednosti s prisilo pa to ni. Ta dodana vrednost je virtualna, potrebna za državne računovodje. Da javni sektor ustvarja dodano vrednost, je zato zgolj mit, ki je podoben mitu, da tudi zaposleni v javnem sektorju plačujejo davke.

Koprivnikar: “V ožjem delu javnega sektorja, to je v državni upravi, se je število zaposlenih v času krize znižalo za 8 odstotkov, in sicer s 35.000 na 31.000, medtem ko je v celotnem javnem sektorju, ki vključuje šolstvo, zdravstvo, kulturo, ostalo enako oziroma je blago naraščalo. To dokazuje, da je bil pod strogim nadzorom javnosti in politike predvsem ožji javni sektor (ministrstva in organi v sestavi). Širši javni sektor se med krizo ni krčil.”

Kaj pomeni blago naraščanje števila zaposlenih v javnem sektorju v času krize ob tem, da Koprivnikar zaposlenih v zasebnem sektorju sploh ne omeni? Dodaten komentar ni potreben.

Koprivnikar“Če gledate, kakšna je rast bruto domačega proizvoda in rast produktivnosti v primerjavi z rastjo plač in stroškov javnega sektorja, si upam trditi, da smo kar uravnoteženi.”

Super! Država skrbi, da produktivni del družbe (realni sektor) ne bi imel preveč. Zato z novimi davki lovi “ravnotežje” med gospodarstvom in javnim sektorjem. Medtem ko prvi ustvarja, mu drugi krade. Edini pravi davkoplačevalci, ki dajejo denar, da bi imel javni sektor za plače, so v realnem sektorju. Zaposleni v javnem sektorju so izključno davkoplačevalski porabniki. Preživljajo jih in zanje plačujejo davke zaposleni v zasebnem (realnem) sektorju. Njihovo plačevanje davkov je le računovodska zvijača, ki je v resnici prelaganje (že tako ali tako nakradenega) denarja iz enega v drugi žep. Njihov celotni dohodek, se pravi bruto dohodek, plačamo davkoplačevalci v zasebnem sektorju, se pravi tisti zaposleni, ki delujemo na trgu. Ker živijo na račun drugih, seveda nimajo nikakršnega odnosa do denarja drugih ljudi, ampak želijo od teh ljudi vzeti čim več. Od tega, kar vzamejo drugim ljudem, plačajo davek. Zato je dogovarjanje med sindikati in vlado o uravnoteženosti med rastjo bruto domačega proizvoda in rastjo produktivnosti ter rastjo plač in stroškov javnega sektorja v resnici dogovarjanje o drugačni delitvi denarja, ki so ga ukradli ljudem v realnem sektorju.

Novinarka“K prepričanju o parazitski vlogi javnega sektorja prispevajo tudi manipulacije s podatki o plačah in številu zaposlenih v javnem sektorju. Delodajalci trdijo, da plače v javnem sektorju naraščajo hitreje kot v gospodarstvu, v javnem sektorju te trditve zavračajo. Kakšne podatke imate v vladi?”

Koprivnikar“Po zadnjih podatkih Umarjeve publikacije Ekonomsko ogledalo rastejo plače tako v javnem kot zasebnem sektorju. Je pa res, da so plače v javnem sektorju v zadnjih dveh letih rasle hitreje kot v gospodarstvu, a so se v času krize, predvsem pa v letu 2012, tudi precej znižale, najbolj prav v državni upravi.”

Najprej k vprašanju novinarke, češ da prepričanje o parazitski vlogi javnega sektorja temelji na manipulaciji s podatki o plačah in številu zaposlenih v javnem sektorju. “Ogorčenost” novinarke je razumljiva. Kot zaposlena (ali pa honorarna sodelavka) na RTV SLO je del javnega sektorja, je javna uslužbenka. Plačo dobiva tako, da država vsakemu, ki ima električni priključek, s silo vzame nekaj več kot 150 evrov na leto. A spet so tisti, ki delajo na trgu oziroma v realnem sektorju, edini neto plačniki tega prispevka. Zaposleni v javnem sektorju, ki plačujejo RTV-prispevek, so virtualni plačniki, saj prispevek plačajo z denarjem, ki ga je država vzela zaposlenim v realnem sektorju. To pa ni nič drugega kot parazitstvo. Parazit ali zajedavec je namreč organizem, ki se zaje v drug organizem in živi na njegov račun. Javni sektor je torej parazitski ne glede na to, kakšno je razmerje plač med javnim in zasebnim sektorjem.

Koprivnikar“Sindikati so zelo močan javnopolitični igralec. In vedno je na tehtnici, kakšna je cena dogovora v primerjavi s ceno, ki bi jo plačali, če dogovora ni, se pravi s socialnimi nemiri. To je pač vsakokratna odločitev vlade.”

Sindikati javnega sektorja so v stalni ofenzivi in so največji zaviralec prostotržnih reform. V državi, ki se je v širokem loku izogibajo tuji investitorji, trosijo marksistične neumnosti o razrednem boju, kjer so na eni strani delavci in zaposleni v javnem sektorju, na drugi strani pa zlobni kapitalisti. Jokajo, da je največje breme krize nosil prav javni sektor, in grozijo s stavkami, če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev. Zato tudi Koprivnikar o sindikatih javnega sektorja, ki jih vodi Branimir Štrukelj, zelo previdno govori, čeprav je več kot očitno, da gre za zaščiteno interesno skupino, ki želi od države zase kar največ tujega denarja. Cena, ki jo plača realni sektor zaradi izsiljevanja sindikatov, je vedno večja od cene, ki bi jo realni sektor plačal, če bi prišlo do stavke ali socialnih nemirov zaposlenih v javnem sektorju. Vsako povečanje mase za plače in vsaka nova zaposlitev v javnem sektorju, ki jo izsilijo sindikalisti, pomenita manj zaposlenih in manjše plače v zasebnem sektorju.

Koprivnikar“Sindikati imajo predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju na mizi. O vsakršnih spremembah v plačnem sistemu se vedno dogovorimo z njimi, zato načelnega zavračanja pogovorov o izboljšanju plačnega sistema z izgovorom, da se za tem nekaj skriva, ne morem sprejeti. Vabimo jih, da se o teh rešitvah sploh začnemo pogovarjati.”

O čem se s sindikati sploh pogovarjati? Možen je pogovor le o tem, kako od neto davkoplačevalcev izpuliti čim več denarja. Vse drugo so finese. In zdi se, da med Cerarjevo vlado in sindikati ni prav nobenega konflikta. Na eni strani so sindikalisti, ki se ne odrekajo socializmu, na drugi strani vladni pogajalci s pooblastilom vlade, ki se zadnje mesece gre intervencionizem in očitno ne verjame v trg.

Koprivnikar“Z ocenami 4 in 5 napreduje okoli 95 odstotkov javnih uslužbencev.”

Glede na ocene ima Slovenija najbolj učinkovit javni sektor na svetu (pred nami je mogoče Severna Koreja), v katerem očitno delajo vsi geniji, ki jih premoremo. Kar seveda ne drži. Do tega pride, če javni sektor ocenjuje javni sektor. Sicer glede na višino davkov, ki jih ima Slovenija, spadamo med države z izredno neučinkovitim javnim sektorjem.

Javni sektor živi v milnem mehurčku, zaverovan v svoj egoizem. Slovenija zato po indeksu QGI spada med države, ki veliko trošijo, a malo vračajo državljanom.

Kavarna Hayek

 • janez zorman

  Imeti na takem položaju, v takih časih, tako podložnega in ustrahovanega ministrčka, je terna za trenutno levo vlado.

  • KIKI

   Mali, primitivni napihnjenec, polčlovek, s pavjimi navadami,
   domišljavimi izpadi in z nerazvitimi možgani! On ni nič ustrahovan,
   spada v tisto vrsto kretenizma, ki se hrani z narcizmom.
   Res pa je, da se bo takoj pokakal v hlače, ko mu bojo vzeli
   dudo!

   • nevtrino

    Hehehe, odličen opis narcisoidnega zajedalca !

 • Vera

  Najbolj me je zbodel stavek ministra , ki pravi, da so vsi enako produktivni tako v JU ,kot v zasebnem sektorju . Če bi bilo to res, bi že zdavnaj vsi mi pocrkali , če ne bi živeli od dobrih gospodarstvenikov in njihovih pridnih delavcev , ki pa na žalost mnogi zaslužijo samo minimalca, ker vlada to dovoljuje . Čudi me, da delavci še to mirno trpijo .

  • KIKI

   Mene pa ne čudi, da delavci vse zlorabe mirno potrpijo; z oblastniki,
   na las podobnimi tistim iz Yugovine, nimajo nobene možnosti za upor.
   Molčijo in trpijo! To je bila naloga ljudstva že takrat, k o je bilo vse “naše”,
   pa smo imeli komaj kaj za preživet! Ubogljivo, zatolčeno ljudstvo!

   • Vera

    Uprite se delavci,kmetje upokojenci , tiraniji te nastavljene vlade iz strani sivih okorelih politikov . Toda bojim se, da že najmanj 60 % ljudi krade, se ukvarja z nečednimi posli , ker drugače si jaz ne morem predstavljati take zadržanosti, če bi se tem 60 tim % ljudi res godilo slabo . Povsod po svetu štrajkajo , ko si jim storjene očitne krivice, pri nas so pa tiho . Do kdaj še ? ? ?

    • traktor

     Resnica je, da so nam zlomili hrbtenico, uničili voljo…

  • traktor

   Saj minimalca imajo ravno zaradi JS, ki jim pokrade razliko. Pri 1000 €, vzamejo skoraj še enkrat toliko. V Avstriji pol manj. Zakaj pa misliš, da morajo naši, ki delajo v Avstriji doplačevat dohodnino. In to po par jurjev na leto.

 • Dragan Krstič

  Ker so v javnem sektorju precej bolje plačani kot v realnem sektorju, pa po mnenju Štrukeljca zato ker
  soprecej bolje izobraženi, predlagam, da se tisti najbolj plačani ter izobraženi iz državne birokracije prezaposlijo v realni sektor. Pipistrel, Akrapovič in ostali uspešneži jih željno pričakujejo. V nekaj letih bomo rešili problem zadolževanja.

  • traktor

   Lenuha težko po večletnem nedelu prepričaš, da je potrebno premakniti rit.

   • janez cepec

    I’ ve been there

    • traktor

     Bil, al si še?

  • janez.pokoncni

   Plača je za prejemke v JS napačen izraz.

   • Franc Šink

    Po Turško se temu reče Harač.

 • nevtrino

  To ni samo zajedalstvo, temveč hudo zažiranje. Na veliko načinov denar dobesebno pumpajo (ropajo) iz zasebnih žepov v javna korita in pa tudi še več naćinov za ropanje izumljajo ter jih poskušajo uveljaviti.

 • Metal Machine

  “Uravnoteženi” my as.s. Ko ne dobiš plače, hodiš gol in bos okrog, za borih 300 neto na mesec. Tam pa na upravi, celi den sedijo za fbju pa bluzijo (doživel in videl na lastne oči). Pridi v Štajersko in Prekmurje, kjer je vsaki drugi “delodalajec” na črni listi in te oskubi do kože. Na konci pa si lačen in ti isklopijo elektriko, pa “maš delo”…. Dej ne bluzi stari, idi nazej sanjat, tam ti je mesto.

  • nevtrino

   In se res ne da načudit, kaj vse še lahko stresejo folku na glavo, preden jih ta folk vsaj poskuša sesuti dol …?!?

 • RATATA

  Ko se gre skupina oseb in osebkov državo, ni hudič, da mora biti tudi nekaj fiksnih stroškov.
  Kriza, finančna in ekonomska je zdesetkala gospodarstvo in delavstvo.
  Mnogo delavcev je izgubilo šihte. Protiukrep: napredovanja in višanja plač zaposlenih v js je zujf delno ustavil.
  Ampak fiksni stroški so se zvišali, saj smo “socialna” država.
  Delavci migranti in mnogo kvazi migrirajočih – mnogo sezonskih gradbenih delavcev je ostalo v Sloveniji, čeprav njihovi delodajalci niso imeli več dela zanje ali pa so celo skroz propadli (o tem je mnogo ašćićka povedala in pokazala).
  Že vsi tisti, ki (še) izvajajo sezonska – npr.dela v gradbeništvu po devetih mesecih dela (mar – nov) delavce odjavijo in jih pošljejo/prijavijo na zpiz!
  Kaj je tu spornega(?); ja ni računice, ker od “države” v treh mesecih pokasirajo vse tisto in še več, kot je bilo blagajno vplačano (če sploh je bilo vplačano), za povrhu gredo pa še kaj k dohtarju, pa ženo in otroke imajo tudi tu, otroke seveda v brezplačnem vrtcu in šoli…. žena pa itak ne dela, ker ima težave s križom in ne more pucat.
  Za globoke misli o tej temi ni prostora.
  “Tapametni”, “profesorji” in drugi tituliranci tukaj nimajo kaj uporabnega povedati!
  Pri gnarju se vse ustavi! Le v Sloveniji se ne!
  Slovenija je, če se ne poglobiš in ne veš za kredite in dolg Perpetuum mobile. Bravo osebki.

  • traktor

   Tako je.

 • tarantela

  Ukinit javni sektor!!!

  • Franc Šink

   A bodo spet komunisti izdajali potne liste? Ti boš pod okriljem komiteta njih izdajala pritožbe ni.

 • Maja Novak

  tokrat se pa popolnoma strinjam. ampak to je rezultat, če je vsak predsednik vlade iz javnega sektorja. oni pač ne razumejo realnosti zasebnega gospodarstva.

  • RATATA

   Začasno si izstopila iz teme na svetlobo.

   • Franc Šink

    Kar nekaj časa traja da se nekdo ki prihaja iz teme, navadi na svetlobo.

    • RATATA

     ta prasica se ne bo nkol

 • janez cepec

  ja kva s te pa misln, de boste novga zvedl, al pa pogruntal. že zdavnaj rečeno: javni sektor je pijavka, ki se z usako novo vlado, ki nafila svoje birokratke po pisarnah in ministrstvih redi in veča na plečih delovcev. še nuben presednik vlade, niti veliki vojda jih ni uspel odterat od korita. problem je enostavno rešliv. zmanjšat javni sektor za najman 30 posto, enostavno šalabajzrje ven zmetat, pa basta. sej kdo pa u fabrk, ki ji gra slabo kerga praša, a b’ še devu. vn jih fuknejo, pa pokradejo še tist kar je ostal. ko bi zmanjšal javni sektor, bi jim kuj uhka plače dvign, mislem na polcaje, vojskpo, gasilce etc, ne pa kešne administratorke, pa bi biu mir. kar se pa Koprivnikarja tiče je pa enkrat izjavu neki u tem smislu, da samo javni sektor zagotavlja napredek u gospodarstvu, po tam se vid de je BUNKSL

  • Maja Novak

   bi šlo. vendar so pogodbe o zaposlitvi nastavljene tako, da je odpustiti delavca v js zelo velik strošek. delavca v js je praktično nemogoče odpustiti, pa čeprav pogodbe o zaposlitvi večinoma nasprotujejo določbam zdr-ja in so v priviligiranem položaju z pogodbami o zaposlitvi v zasebnem sektorju. že to je ustavno sporno. kaj pa na to poreče ustavno sodišče!? ah nič, saj so oni tudi js.

   • janez cepec

    ja poj bi treba tist’ga, k je take pogodbe podpisu jebat. čeprou, pa zakuga, sej še nuben ni nč odgovarju, za kar podpiše. bi blo pa fajn, de bi enkrat začel (jebat na suho) pa da vidimo junake. je pa res, de je kr neki mazohistu umes. pa smo spet tam

    • Maja Novak

     pač v zaposlovanju v js velja tiho pravilo, da vsaka politična opcija, ko pride na oblast uporablja enake vzorce za pogodbe o zaposlitvi. povem en primer: nekaj časa nazaj sem branila enega zaposlenega v js, za nedoločen čas ker mu je grozila krivdna odpoved. model ni prišel v službo več kot 16 dni (opazili so šele 8 ali 9 dan da ga ni). nikoli se ni prijavil ali odjavil s kartico. no v glavnem, krivdna odpoved ni obveljala, ker ni bilo na oddelku narejene sistematizacije delovnih mest, kot predpisuje pogodba o zaposlitvi. z drugimi besedami, bil je zaposlen na nedoločeno delovno mesto, brez nalog in obveznosti, samo plačo je prejemal. in ja niso ga mogli odpustit, ker mu niso uspeli dokazati kršitve pogodbe. to je bilo na ministrstvu za obrambo.

     • traktor

      To je samo gola ugotovitev. Mnenje?

   • traktor

    Ampak strošek je samo enkraten, če pa ga rediš 10, 20 let pa je to permanenten strošek, ki si ga itak ne moremo privoščiti. Za njih se kreditiramo vsak mesec.

    • Maja Novak

     sem videla pogodbo o zaposlitvi v js za nedoločen čas, ki jo je bilo mogoče enostransko prekiniti zgolj z 72 mesečno odpravnino ali s prezaposlitvijo na enkovrstno (enaka plača, ugodnosti….) delovno mesto. to je bilo na ministrstvu za zunanje zadeve

     • janez cepec

      sej pravem, tist’ga k je to podpisu jebat, al pa pred zid.

     • Maja Novak

      ga ni junaka, ki bi upal dregnit v to osje gnezdo

     • janez cepec

      ja, na žalost maš prou

     • Maja Novak

      še grosupeljsi general jajčko, ki že vse življenje cuza sesek matere države, nima šans.

     • janez cepec

      jih je mu, pa j’ en drek naredu, za svoje j’ poskrbu, kot usi drugi, prot kerim ma tok za povedat. sploh pa, sej je biu isti komunajzar, pravjo tačrni, enkrat komunist, vedno komunist. drgač je pa ljubljeni vodja passe, pa če prou je prerok, očitno tega še ne ve

     • Vera

      Kdo je ” general jajčko ” ? ? ?

     • rrrrr

      Nemirna Maja, pejd mau na Metelkovo al pa se poroč…

     • radames

      Taka je bila Ivana Mulec iz Loške doline in predsednica jugoslovanske vlade, Milka Planinc. Namreč, obe sta bili lucifersko sadistični. Na nepredstavljive načine sta med vojno mučili ljudi.
      Ko babe pridejo do priložnosti, so bolj sadistične od decev.

     • Franc Šink

      Pri 70 letih si upam.Moram ti pa priznati da obvladaš to problematiko.

  • traktor

   Sej, sej, včasih, res včasih, ti je pa treba kej dat prou. Tud najbulj zrelm pauri učas krompir tud na betoni zrase.

   • janez cepec

    ja, ja, naumni majo pa debeuga

 • Hun

  protestirat za zmanjsanje zaposlenih” visjih” usluzbencev javnega sektorja

 • PIA PlA

  Koprivnikar: “Vendar pa je razmišljanje, da javni sektor ne ustvarja dodane vrednosti, zame nesprejemljivo, saj to, kar dela javni sektor, potrebuje tudi gospodarstvo.”

  Če je produktivna dodana vrednost to, da javni sektor gospodarstvu meče pod noge nemogoče, nesprejemljive, celo škodljive nove in nove zakone, potem ima Kopitar prav; samo temu bi moral reči negativna dodana vrednost ali po domače škoda. In to ne samo kolateralna škoda.

 • FORT WORTH

  Ja no stvar je preprosta.
  Oblastniki se bojijo strajka JS.
  Realnega pac ne. Semolic bo strajkal,ko bo spet Jansa na oblasti.
  Samo upam lahko,da se bo tudi desnica naucila manipulirati,ker ocitno s Slovenci drugace ne gre…

  • janez.pokoncni

   Zakaj je to tako preprosto??? JS bo štrajkal, ko bodo kaviar socialisti izgubili oblast, to je dejstvo. Takrat bomo nastopili mi. Jaz, ti, najini froci, najini starši VSI, ki jih bomo lahko aktivirali, da bomo MASOVNO podprli vlado, ki nas bo skušala popeljati na pota normale. Če bodo kaviar socialistični banditi šli na ulice, bomo morali na ulice tudi mi.

   • RATATA

    Končno eden jasno za vse neleve, upam.

   • FORT WORTH

    O,glej ga.
    Da bomo tudi mi zastrajkali,ko bodo kaviar socialisticni banditi sli na ulice to preprosto ni izvedljivo.
    Zakaj ?
    Kolikor vem si na svojem prav tako,kot jaz.
    Strajk bos imel placan ? Bos placal delavce,ki ne bodo ustvarjali ?…
    Kaviar socialisticni banditi imajo placan tudi strajk.
    In medtem ko mi skrbimo,da se denarni tok ne prekine,da izpolnimo dogovorjeno,da naredimo v roku,se njim preprosto jebe za delo…

    • janez.pokoncni

     Prijatelj, ne gre za štrajk. Jasno, da mi nikoli ne bomo štrajkali. Konec koncev tudi JS nikoli ne more štrajkati. Štrajk pomeni prekinitev dela in kaj naj JS prekine? ;)
     100% sem, da bo mafija rušila TUDI naslednjo nekaviar socialistično vlado ampak takrat, če se nismo res že povsem predali krvosesom, jim tega več ne smemo dovoliti. Ko bodo šli na ulice, gremo na ulice tudi mi. Ne štrajkat ampak izražat podporo, če bodo nasilni pa … jim bomo “jebali vse po spisku”. :)

     • RATATA

      Pišeš, kot bi resnično želel samo tisto, dobro, prav in pravično.
      Skoraj ti že “slepo” verjamem.
      No, še vedno bom besedila natančno prebiral.
      lp

 • radames

  Levakarji VEDNO kradejo! Zato je tudi bivša država propadla. Zato propada tudi Slovenija, saj so večino časa na oblasti levakarji.

  • Maja Novak

   bivša država je propadla zaradi volje ljudstva. drugače je bila pa jugoslavija v manj zadolžena kot slovenija.

   • janez cepec

    ja s to razliko, de nas je dva miljona, juigovićev je blo pa 22

    • RATATA

     Jaz tudi v jugoslaviji nisem bil jugović! cepec

     • Maja Novak

      ti si turbo jugovič!

     • daresi

      Juga je dvakrat bankrotirala, dolgovi pa so ji bili odpisani. Poleg tega je prejemala nepovratna sredstva zaradi geostrateškega položaja v času hladne vojne. Ekonomskih emigrantov je bilo milijon in pol, kar je dovolil tovariš Tito in odprl meje, ker je bil sistem nevzdržen in ni bilo dela.
      Toliko na kratko o tem.
      Sicer je javni sektor nujen za delovanje države, država pa je nujna, da lahko podjetja delajo.
      Kdor teh osnov ne razume, pač ne ve o čem govori.

     • Maja Novak

      a danes pa ni ekonomskih migrantov!? kaj lupečeš!? koliko štajrcev dela v avstriji!? tebi niso jasne osnove, ker na resnico škiliš po katolibansko.
      mi tudi prejemamo nepovratna sredstva iz eu. pa kaj pol!?

     • daresi

      Juga se je hvalila, da so imeli vsi delo, zato sem tisto napisal.
      Katoliban mi lahko rečejo le debili.

     • RATATA

      Čas “delanja jugoslovanov”:
      Ko so spraznili Slovence iz Slovenije (odšli so tisti bolj prspektivni, ki so hoteli več in ne bedasto bedo po nepotrebni uravnilovki) so s tem naredili prostor za jugoviće v rudnikih in hevimetalni.
      Prekleti szegedin bratstva in enotnosti njihovih naroda i narodnosti, raznobarvnih in različno nekultrunih cigajnarjev.
      In nihče od tistih auslenderjev / gastarbajterjev slovenskih, ki so se po tridesetih in več letih vrnili, NI za levičarske roparje in preužitkarske pokvarjene leve morilce.
      Zakaj ne snameš temnih očal, da videl bi bisere v tvojih očeh?

     • RATATA

      Twin turbo, baba zmešana, pa še intercooler za povrh z elektronsko nišansko spravo za vodeno raketo ovca-pašnik-ovca.

     • janez cepec

      cepec si ti, tud jest sm biu Slovenc, pa še sm, sam puf je biu pa skupn, če se j’ pa le dal, so nam pša še kej druzga obesl

     • RATATA

      A Slovenc si? Ja pol pa oprost!
      Verjetno me je zmotil to, ko večinoma pišeš v podporo čefurjem.
      No, če spa res Slovenc, pol morš bit pa tud komunajzer, kar = isto kot jugović prej in zdej.

     • janez cepec

      nkol nism biu u nuben strank, pa tud ne mislem bit

     • RATATA

      Biti v stranki je slabo, saj si zvežeš roke in zašiješ gobec.
      Knapi (rudarji) so, dokler so še bili, vedno frdinste (plačilne liste) klel, so pa na plače pozabil, ko so v šahtu trajbal v štil popljuvan herc.
      Vedno so bili vsi levičarji. In še zdaj so ostali. Živ bog jih ne prepriča niti o delčku krivde tistih “njihovih” izbranih ali pa jim dodeljenih kandidatov t.j., da so bili nategnjeni.
      Torej midva ne bova nikdar v stranki, ker ne marava zvezanih rok in gobca.
      Gobcala bova in tipkala tu, dokler se bo dalo.
      Tudi Jelinko ne bi bil nikdar v vladi. Le pobiral bi glasove, ki bi morali proč od levih!!
      Vsak bova vlekla na svojo stran, v bistvu pa podpirala svoje.

     • janez cepec

      no prou, boli mene za stranke, če je kdo zavedn rdečkar, nej bo, čeprou so tapravi komunisti padl že u WW2, če si pošten klerik pa bod. mot me hinavšna, pa kameleonstvo, nč druzga. kej dost pa jest ne navijam za nubenga, sej pravem usi so isti, usak svojo rit. tko, de tle bel cajt zabijam, pa mau provociram.

     • RATATA

      Več Janez, vsako bolezen se da pozdravit.
      Le diagnozo rabiš.

     • rubec

      hahahahahaha.crknu.

   • radames

    Nekam slabo poznaš zgodovino in bistvo Jugoslavije. Ta je, kot prvo, propadla zaradi smešne ideologije, ki ni dopuščala svobode na vseh področjih.
    Juga je bila VZDRŽEVANA država. Pretežno jo je vzdrževal zahod.
    Jugoslavija je bila zadolžena manj samo nominalno. Milijarda dolarjev je takrat pomenila mnogo več, kakor danes. Faktor je vsaj 10.

    Levičarji znate samo zavajati in lagati. Ter živeti na tuj račun. Tako je živela Jugoslavija.

    • Maja Novak

     nehaj se sprenevedat.dolg jugoslavije leta 1990 je bil 14,6 miljarde eur (preračunano na leto 2010), Slovenija je imela 39 miljarde eur (leto 2010). tako da nehaj nakladat. vzdrževana je rkc, ki je po letu 1990 izvedla resnični rop slovenije in leta 2012 povzročila miljardni dolg v naših bankah. edini, ki živi na tuj račun je general jajčko (vse življenje zaposlen v js ) in ti katolibanski podrepnik.

     • radames

      Takole: levičarji pojma nimate, NAMERNO se sprenevedate in nočete videti realnosti.
      S takimi se ne bom bodel. Če bi bilo v Jugi vse v redu in v Sloveniji vse v redu, Juga ne bi propadla v 45 letih (države živijo stoletja!!!), Slovenija pa bi polagoma zmanjševala zaostanek za razviti evropslimi državami.
      Zato greš na ignore, da sploh ne vidim tvojih nerealnih, zaslepljenih prostih spisov.
      Današnji slovenski problemi so se spočeli 27. aprila 1941.

     • Maja Novak

      hja seveda obrni se od resnice. hahahahaha.
      Slovenski problemi so se začeli z doktrino škofa antona mahniča, ki je želel vsiliti klerikalizem nad slovenski narod. poleg dejanskega zasužnenja je želel slovence še mentalno zasužniti. to je bilo konec 19. stl. klerikalci so uničili pomlad narodov in nihče drug. od tu izvirajo vsi slovenski problemi, ko so nekateri namesto naroda izbrali cerkev.

     • rrrrr

      Maja Novak je kot Ona. Ponatis Dela.

     • RATATA

      Ker je lahko tudi kakšen vernik jezen na inštitucijo Cerkev, pradlagam sledeče prelomnice:
      1918
      1941
      1945
      1991
      1992
      2004
      2008
      2009
      + tekoče

     • Ruggedplant

      Cerkev, natančneje krščanstvo, natančneje katolištvo je samo SRCE slovenskegha naroda, nikakor in nikdar v zgodovini (razen v vsiljeni rdeči diktaturi) pa ni bila njegova alternativa. Tako bolno neobjektivno dojemanje realnosti ima lahko le nekdo, ki se je začel učiti zgodovine z letom 45 iz partijskih učbenikov. V dobi interneta pa prostora za takšne izgovore NI.

     • Vera

      Kdo je ” jajčko ” ? Žaliti znate , drugo vam je pa španska vas ! Snamte očala .

   • sevenx

    Takrat so bile vse države na svetu 10x manj zapufane kot danes…

   • Igor Kavalar

    Volja ljudstva za odcepitev in vojne je bila posledica napačno vodene države. Če bi vsi živeli v socializmu dobro, kot nekateri govorijo, bi še danes Jugoslavija obstajala in večina kapitalističnih držav bi začela furat socializem. Zgodilo se je ravno nasprotno. Dolg leta 45-90 sploh ne moreš primerjat z višino dolga 50+ let kasneje. Miljonar v tistem času, bi danes bil enak nekomu z 100 miljoni. Drži pa da sta obe državi visoko zapufani.

   • FORT WORTH

    Pa saj to ne mores verjet,kaj vse ste bedniki sposobni napisati in lagati.
    Dej pejt mozu kosiu skuhat,ce znas. Ce ne mu prinesi pa iz mercatorja. Otrok revolucije pojma nimas o vrednotah , politiki. Take kot si ti ima kucan in mafija najraje…

   • Dragan Krstič

    Ja sevede je bila manj zadolžena, ker sta bili kreditno sposobni Yugo republiki le Slovenija in Hrvaška. Če greš v banko po kredit inimaš plačo 800.-€ dobiš precej manj kedita kot na primer vaša Simona Dimic ali vaši kleptomani iz FORUMA21. Kapish?

   • dež
   • Franc Šink

    To sploh ni bila Država, ampak združena banda Yugo komunistov.In kdo bi posojal denar takim? Posojilodajalci so kupovali socialni mir na Balkanu.

    • radames

     To zmešano, do vrha glave in v največje globine indoktrinirano kuro, ki niti sveta ne zna opazovati, sem blokiral. Kako znajo biti ljudje nerealni!

  • učko

   Oni so skoz na oblasti. Sedaj je formalno na oblasti SMC in premier Cerar, dejansko pa je na oblasti rdeče-fašistična mafija, ostanek prejšnjega režima !!!!!!!

   • Maja Novak

    hahahahaha. pa vi katolibani vidite rdeče udbaše vse povsod. saj se vam bo še zmešalo. na oblasti je skupaj zlizana kroni-kapitalistična elita, ki nas ovce redno brije z zgodbami o partizanih in domobrancih, udbi in ne vem še kakšni neumnosti. vi katolibanske ovčke pa pridno blejate medtem ko vam ivan janez grosupeljski preko svojih podrepnikov v hse nabija visoke račune za elektriko.

    • Vera

     Janez je v opoziciji, zato nam on ne nabija davkov, temveč Kučanovi nastavljenci !

    • Dragan Krstič

     Naštej mi tajkune iz SDS stranke, potem ti bom jaz naštel komunajzarske iz FORUMA21.

     • Maja Novak

      igor bavčar, zvon 1 in zvon2 (rkc), ivan zidar, vojteh volk, france arhar, blaž košorok, danilo slivnik, robert časar, adrijana starina kosem, vitoslav turk, mateja perger. toliko za začetek.

     • Dragan Krstič

      Maja Novak, ti si mnogo bolj mentalno omejena kot sem mislil. Na kratko, ker z
      brezveznjakinjo ne mislim polemizirat:
      Igor Bavčar produkt LDS in Drnovška,
      Kaj ima Janša z Zvon1in 2?
      Ivan Zidar produkt rdečemafije in Matije Mačka
      Za Vojteha Volka ne vem kdo ga je ustvaril
      France Arhar, direktor LHB Frankfurt še za časa Komunizma. Kdo je bil tedaj lahko na takšni funkciji? Verjetno ne veš ker si brezveznjakovič s prazno glavo.
      Blaž Košorok, Danilo Slivnik, Robert Časar, Adrijana Kosem Starina, Vitoslav Turk,Mateja Perger so dalečod tajkunstva. Ali ti splohveš kdo je tajkun, res si prvoklasni moron.

     • Maja Novak

      to so javno sektorski takuni in kroni kapitalisti. zidar, ki je od rodeta naj prijatelj hahahahaha je udba. pa to ne moreš verjet. zaslepljenost je zapisana v dnk katolibanov

     • Dragan Krstič

      Maja Novak, bedakinja, kaj imata skupnega Rode in Janša ter Zvon1 Zvon2 z Janšo. Res si kretenka. Bilo bo priporočljivo da začneš blogirati v Delu ali 24kur,
      pa tudi Mladina ni od muh. Tam bodo radevolje prisluhnili tvojim umotvorom.

     • Maja Novak

      skupaj sedita pri maši na brezjah. bavčar pa jajčko se pa že skoraj kljunčkata na osamosvojiteljskih orgijah. kdo iz prižnic po nareku crkvene vrhuške diktira za velikega grosupeljčana!? sam alah!? petkrat poročen in s kupico nezakonskih otrok je zgled katoliške morale pravi katoliban, komunajzarski katoliban.

     • Dragan Krstič

      Maja Novak, ne zavedaš se kakšen idiot si, sicer je to dobro zate. Igor Bavčar je bil podpredsednik LDS, Drnovškov namestnik,ko je etik in moralist potoval po svetu zdravilnim vračo na obisk s svojim Falconom, hahaha. Bula si, tumpasta bula zagovedana.

     • macon

      Zidar je bil Mačkova desna roka, nasledil je njegove osebne arhive, to je splošno poznano dejstvo.

     • macon

      Igor Bavčar je bil podpredsednik LDS in je Istrabenz dobil od Janka Kosmine, obalnega rdečega barona. Levi ste ga začeli tlačiti k Janši, ko se je z njim kazal na par proslavah v zvezi z osamosvojitvenimi obletnicami in ker je padel v gospodarjevo nemilost, ker se je imel za zadosti močnega za soliranje kot Šrot iz Laškega.

      Pišeš same bedarije.

    • Ruggedplant

     Laž na laž pogača, pardon, piškotek?

    • Vera

     Ne dovolim vam, da imate verne ljudi za ” katolibane ” ! Dost je !

     • Maja Novak

      sprejmi resnico v srce ti agresivna katolibanka.

     • Ruggedplant

      In potem nekateri puristi dandanes kažejo s prstom na kurjenje čarovnic… V srednjem veku je imela vsaka norost svoje meje, v današnjem slovenistanu pa imate do nje celo “ustavno” pravico.

    • macon

     Najprej osvoji realnost, ki se skriva za floskulami: pri nas ne vladajo neoliberalci kot nam govorijo in kažejo s prstom v ZDA, pri nas vlada neosocialistična mafija.

     Imamo socializem 2.0. skrit za formalno a nedelujočo demokracijo. Demokracije in kapitalizma nikdar nismo imeli, da bi se izpridil v neoliberalizem (korporacijokracijo). Katere korporacije pa tukaj narekujejo državi, kaj mora početi, izsiljujejo zakone in bašejo dobičke na račun revnih in brezpravnih zaposlenih? V Sloveniji je država vsemogočna. Državo vodi kriminalni levi režim.

     • Maja Novak

      kronikapitalizem je zlizanost političnih elit z gospodarstvom. država subvencionira gospodarstvo na različne lastnine. ali preko mrtvega lastništva, subvencij, itd. kdo pa je država!? to je vsakokratna sestava dz, vlade in javnega sektorja. izvoljena elita si državna podjetja predstavlja kot plen. sds ima hse in sž, lds in sd gen-i, skupaj so v teš 6 in tako dalje. in vi lapate o socializmu. dobro vas je jajčko nategnil, da vam še vedno prodaja pravljice o rdeči pošasti.

     • macon

      Vsakokratna sestava je samo izvršna oblast, ki se menja in je pred očmi javnosti. Zadaj so podsistemi z ljudmi, ki niso prav nič ali malo na očeh in desetletja na pozicijah, obračajo pa milijarde.

      Seveda je socializem, kaj pa je drugega nepravna država oziroma pravna za ene, uravnilovka v revščini, najvišje obdavčitve dela in nevarovanje lastnine? Razlika je samo, da so nekdanji upravljalci presedlali v lastnike.

     • Maja Novak

      kriminalni levi režim!? dej nehi se slepit. jajčko je poslanec od prvega sklica parlamenta. Poslance z najdaljšim stažem imata sds in sd, dve stranki, ki navzven delujeta nasprotno, ko gre pa za denar sta pa kot rit in srajca. in vi katolibanski butlji nasedate in netite razkol.

     • macon

      Poslanec je izvoljen in vsaj približno izraža voljo ljudi, medtem ko levih velmož po medijih, sindikatih, sodstvu, gospodarstvu noben ne voli niti ne potrjuje, tam so desetletja in skrbijo, da je vse na liniji.

      Seveda je kriminalni, kako zabiti in slepi ste le eni. Režim je postal z metanjem granitnih kock in desetinami policajev na urgenci. Kako to, da niso obsodili nobenega metalca? Aja, neznani desničarji za vas zabite butlje.

      Tvoji zapisi izražajo oprano osebo, ki verjame levim medijem in ne zna povezat ena in ena. Si pa vsaj redno začudena.

     • Ruggedplant

      Natanko tako. Spremenil bi edino predzadnjo besedo – beseda “levi” je zelo olepšana oblika tistega kar se dejansko skriva v njenem ideološkem jedru – KPS.

 • neny

  “Zaposleni v javnem sektorju so izključno davkoplačevalski porabniki. Preživljajo jih in zanje plačujejo davke zaposleni v zasebnem (realnem) sektorju. Njihovo plačevanje davkov je le računovodska zvijača, ki je v resnici prelaganje (že tako ali tako nakradenega) denarja iz enega v drugi žep. Njihov celotni dohodek, se pravi bruto dohodek, plačamo davkoplačevalci v zasebnem sektorju, se pravi tisti zaposleni, ki delujemo na trgu. Ker živijo na račun drugih, seveda nimajo nikakršnega odnosa do denarja drugih ljudi, ampak želijo od teh ljudi vzeti čim več. Od tega, kar vzamejo drugim ljudem, plačajo davek. Zato je dogovarjanje med sindikati in vlado o uravnoteženosti med rastjo bruto domačega proizvoda in rastjo produktivnosti ter rastjo plač in stroškov javnega sektorja v resnici dogovarjanje o drugačni delitvi denarja, ki so ga ukradli ljudem v realnem sektorju.”

  Po tej formuli deluje ves svet. Zakaj je potrebno toliko administracije? Sodiščna hierarhija mora oguliti človeka, zato je tam. Drugo jih ne zanima. Zdravstvena administracija mora prodati zdravila, zato je nastavljena; nudenje zdravstvenih uslug je kratkega veka v primerjavi z dosmrtnim guljenjem človeka. Socialno – zaposlitvena administracija opravlja delo diktatorske birokracije. V dobi najvišjih dosežkov računalniške tehnologije maltretirajo ljudi z dokumentacijo, katero morajo iskati po uradih, da jo lahko uradniki prepisujejo in ponovno vnašajo v računalniške baze. Dupliciranje podatkov je njihovo delo, saj so v bazah popolnoma vsi podatki, katere lahko dobijo na vpogled z enim klikom…..Davčna administracija pa dobesedno hodi po ljudeh. To je parazitska združba, ki obvladuje gospodarstvo in skrbi za napajanje javnega sektorja na tem planetu. Grozljiva slika za delo.

  • Vera

   neny : Vsi v JU niso lenuhi, saj mnogi s trdim delom ne dobijo več kot minimalca ! Poznam te osebe , pa tudi plačilne liste sem videla od blizu. Na delovnem mestu doživljajo mobing , pritožiti se pa ne morejo,ker bi še bili ob ta denar , ki jim ne omogoča za drugo ,kot za položnice 3x v trgovino, pa že ” plače ” ni več, ker to ni plača , temveč ” tringeld ” ! V državni upravi in po raznih agencijah , tam se nič ne dela , plača pa je oh in ah ,o kateri pravi delavci-ke lahko samo sanjajo .

   • neny

    enkrat sva že to ugotovili, kateri so…. (hišniki varnostniki, nižji uradniki, čistilke, navadni policaji..varuške..) pa recimo, da jih je 5%, kar je res nič proti masi

    • Vera

     Jih je kar veliko , toda tiho so ,ker se še za ta drobiž , ki jim ga daje oblast , bojijo, da ga izgubijo .

     • neny

      Ja vem….:)… predolg za razlagat. Taki sistemi se obdržijo dokler obstaja država, ki se hrani na truplih. Vajeti politike bi morali bit v rokah ljudi, ki znajo delat, ne pa nakladači.. Primer Trump.

    • traktor

     Zakaj ne gredo v realni sektor, če jim je tako hudo? Dejte, dejte privilegiji so povsod, pa razne bonitete tudi. Varnost, pa dopust, kadarkoli, če se jim ljubi delajo, če ne pa tudi ne. Kar v realnega prosim, čemu nezadovoljstvo.

   • Igor Kavalar

    Točno. Sem delal v zasebnem kot javnem in ti povem, da je nižji razred na minimalcih, srednji dobi kakšnih 100, 200e več, višji pa vlečejo visoke plače, dodatke, včasih tudi 2-3 plače.

    Tako da mislim, da ni problem v razliki med javnim in zasebnim, temveč med nižjim, srednjim in visokim razredom, in napačna porazdelitev dela(nekje premalo ljudi, preobremenitve, drugje jih je pa preveč).

   • traktor

    Mobing je izgovor, če je človek pičkica. Takšen, ki ve kaj dela in za tem stoji, pa ima jajca ne bo pustil, da se nad njim izvaja mobing. Recept je na gobec, pa zamenjat šiht.

    • Vera

     Na gobec ja , vi pa ne vem kje živite, ko pa delavke-ci v JU niti nimajo pravice štrajkati . Službo menjati ? Kako ,kje ? Vam se pa res vidi, da ne živite v realnem svetu , saj služb NI ! Brez VIP-tev ne gre v Sloveniji !

     • traktor

      Bla, bla, bla. To kar govorite ni delo, niso delavci. So sužnji in so gospodarji. Enkrat se je treba odločit, kaj hočeš sam s sabo.

     • Vera

      @ traktor = stroj , ki obrača zemljo ( orje ) , brana , izkapa krompir itd. Vi ste torej ” traktor “, ki bi šel tudi preko teles , če bi bilo po vaše treba . Mnogi delavci pa trdo delajo, so raje tiho, ker so drugače ostanejo še brez minimalca ! V državni upravi so pijavke, ki nič ne delajo ali pa tako slabo, da jim Bruselj vse papirje vrača , ker niso pravilno izpolnjeni .Vedno pišem, da bi komentatorji morali biti toliko ozaveščeni, da bi ločili JU od ” državne uprave ” .

 • dež

  Za tiste ta najbolj tumpaste še en krasen video (tudi ta je iz Kavarne Hayek), niti znanje angleščine ni potrebno, izračun na tabli natančno pokaže za kaj gre. Poveza na https://www.youtube.com/watch?v=ibUdmjheFVI&feature=youtu.be

  • Dragan Krstič

   Ja,če pa še računamo kako so javni razpisi vir korupcije,potem nas mora šele boleti glava.
   Čenisi vkrogu izbranih ževnaprej posla zate ni.

 • janez.pokoncni

  Kavarna Hayek – kdorkoli si že, pišeš to kar jaz mislim. Vse kolumne izpod tvojih (vaših, če vas je več) so fantastične!!

  • radames

   Oni @bozo666 s Financ je napisal celo vrsto hahajev, ko sem mu omenil, da je kavarna Hayek odličen portal.
   Za take bo odličnost letošnje leto, zlasti novembra, ko bo točno 100-ta obletnica državnega udara v Rusiji, ki so ga imenovali oktobrska revolucija.

   • janez.pokoncni

    Na Financah imam med ignoriranimi skoraj 400 pizdekov tako, da krepko več kot polovico komentarjev ne vidim.

    • rubec

     se baudolino še kaj pojavi?

     • janez.pokoncni

      :) Se ampak res, res redko.

 • Olga

  Koprivnikar je blefer! Piha pa v ta pravi rog, zato pa tudi takšna gonja proti policistom, ki so tovariša ustavili pri kontroli prometa!!!! Policista, ki je grozil z atentatom Janši kot predsedniku vlade, so pa isti zaposlili nazaj v POLICIJO!!! Tistega prizadetega Hrvata, ki je grozil Pahorju, so zaprli! Zakaj? Koprivnikar in Pahor sta LEVIČARJA!
  Koprivnikar tudi ovira sprejemanje zakona o dolgotrajni oskrbi, saj prihaja iz sociale in ščiti domove kot socialnovarstvenih ustanove, čeprav so že leta negovalna bolnice!!!

  • Vera

   Tisti policist izhaja iz rdeče familije . Poznam vse .

   • radames

    Na Reporterju so me nekoč banali, ker sem zapisal, da tistega Francija iz Idrskih krnic, ki je na netu grozil Janši, poznam.

    PS
    Upam, da me tu ne bodo zaradi tega zapisa.

    • Vera

     Brez skrbi , saj je ” javna tajna ” .

   • Olga

    Sem takoj vedela! “Našim” je pač vse dovoljeno!

 • janez.pokoncni

  En podatek je potrebno navesti. Leta 1991 je bilo v JS zaposlenih cca 60.000 ljudi. Danes, v dobi informatizacije, jih je direktno v JS zaposlenih 17x.000, preko koncesij in ostalih jajc pa še dobrih 100.000 !!!!

  • janez cepec

   ja pa še to je žavost, k se jih tok vala po ministrstvih, pa agencijah (za usak kurc mamo agencijo), za use projekte pa uglavnem najemajo pa fajn plačujejo zunanje sodelavce

   • Dragan Krstič

    Janez.cepec za kva pa ne puveš da jih je Janša nastavu. A s čorou da tega na vidš. Še
    Nuvakova Maja k je vaša že to zv dolg ve.

    • janez cepec

     glih tok jih je nastavu, kot usi drugi

     • FORT WORTH

      Ti si pa res vesel,da si t(c)epc. (:-)))))

   • traktor

    Kva s pa ti mislu, zatu so pa hodl u šolo, da jim ni treba delat. Za deu majo druge.

  • Dragan Krstič

   Ta rdeči potrebujejo volivce. To je ugotovil že veliki moralist in etik Janez Drnovšek.

  • Fireblade

   In kar je zanimivo, da niso sposobni obvladat niti 5% funkcij v Wordu, kaj šele da bi se šli digitalizacijo, avtomatizacijo, .. efektivne storitve in optimizacijo. Obvezno je treba uvesti umetno inteligenco v javni sektor, ostane jih lahko še 1000 zaposlenih.

 • janez.pokoncni

  ;);)
  Pravkar sem prebral kako je MNZ izpeljal javno dražbo NAŠIH (v lasti MNZja) nepremičnin.

  Komu prijaviti policijske barabe?? Avstrijski policiji???
  https://drazbe.finance.si/8853704/Norost-ministrica-ali-potrebujemo-policijo-da-zasciti-interes-davkoplacevalcev-pred-usluzbenci-MNZ-ali-bi-bil-boljsi-kol

  • dež

   Saj veš kako je z novinarji Financ in njihovim šefom Franklom. 1 mesec pred naslednjimi DZ volitvami bodo spet z vsemi topovi udarili po desnici in brezpogojno podprli levico. Zato se mi zdi kar prav, da so jih pustili pred vrati.

   • Dragan Krstič

    Če želijo Finance preživeti potrebujejo reklame, ki jih prejemajo od državnih firm. To je to. Ne bodo v svojo skledo pljuvali.

   • janez.pokoncni

    Pred vrati so pustili VSE, ne samo Financ.. Frankl & Co so v bistvu ZA, ki imajo in PROTI vsem, ki v raznih inštitucijah nimajo MASE naročnin na Finance. Neodvisnih medijev v SLO ni.

    Da bo bolj jasno :
    http://erar.si/prejemnik/19093535/

    Brez tega lahko cajtng zapre. Enako velja za ProPlus. Zakaj misliš, da gledaš po TVju reklame za Dars?? Zato, da se ne bi slučajno vozil po avtocestah konkurence? ;);)

    U, da ne pozabim. GLAVNO, to so transferji iz bankomatov (držanih firm) je seveda vsem nam skrito. Če bi to objavili, naredimo kolektivni samomor.

    • dež

     Mi je to jasno in v nekaterih primerih tudi razumljivo. Ampak neko mejo zdravega okusa je pa vendarle potrebno imeti. Finance so OK časopis, dokler se ukvarjajo s Financami. Po drugi strani so izbrali Milana Kučana in Spomenko Hribar za gospodarstvenika leta, kar je norčevanje iz zdrave pameti in vseh bralcev časopisa.
     Da o podpori Zoranu Jankoviću ne govorim. Podprejo barabo, ki je bila predsednik uprave Mercatorja in obenem lastnik dveh privatnih podjetij Electa in Volos (uradno sta bila lastnika sicer Jure in Damijan). Obe podjetji sta večinoma poslovali zgolj z Mercatorjem, po pisanju medijev v nekaterih primerih tudi s 100% avansi.
     Z drugimi besedami povedano, ob nedeljah so pri kosilu, ob goveji juhi ali leskovački pleskavici, sklepali posle sami s seboj. In takšne tipe podpirajo visokoizobraženi novinarji Financ, oprosti ampak meni se to zdi nagravžno.

     • radames

      Vseeno pa je Janković rekel, da so Finance krive, da on ni premier.

     • dež

      Tega se sicer ne spominjam, vem pa da je bila v Financah kolumna z naslovom (po spominu) “Zakaj bom volil(a) Zorana Jankovića”, od Toplakove ali Frankla. Podobna kolumna je bila ob referendumu v zvezi z arbitražo, kjer so tudi obrazložili svoj glas ZA.

     • janez.pokoncni

      Jah, o tem sploh ne bi debatiral. Se povsem strinjam s tabo. Finance so močno sporne ampak nekaj svetlih momentov so imele in še imajo. Sam sem bil naročen nekoč verjetno na vse cajtnge danes so edini dnevnik, ki mu še plačujem naročnino čeprav priznam, da vsaj 90% prispevkov ne preberem. Imeli so par kolumnistov, ki sem jih imel zelo rad ampak po odhodu Vodopivca in posvetitvi Kotnika svoji špekulativni borbi včasih tudi po teden dni ne preberem nič.

    • RATATA

     Pri reklamah me zagorski Češko zsms kp zks sdp matra. Že leta in leta, ure in ure in ure topšopa gospodinje in ostali svet.
     Po čem je ura reklame se vprašam?

     • traktor

      Zemljak Češko sveti, najbogatejši. Obogatel s prodajo kitajskega dreka, ki ga normalen človek niti ne povoha.

     • RATATA

      Pripomogel je bratski kitajski do razcveta, objet z rtvslo.
      Sem enkrat, ko sem se želel malo peteliniti s tem, ko nam je firma dobro laufala vprašal, koliko stane parkrat po 10 sekund reklame, pa me je na rt fuknlo.
      Zdaj sem itak pozabil zneske, imam pa približno v spominu dve plači, za dva dni (no to nič točno ne pove).
      Seveda tera češko svoje preko svojih po osnovnem načelu gnar mora krožit! Ampak samo med njimi. Od dugih – ne njihovih mora prihajat (enosmerno).

     • rubec

      Bil sem v podobni situaciji. Takrat so mi objasnili da je to kučanova štela.

     • traktor

      Poznal sem njegovega direktorja za vzhodno Evropo. Ko sem ga vprašal, če kdaj vzame kaj od robe, ki jo prodaja, mi je rekel. As ti mal fukjen?

     • RATATA

      Lej, jaz sem kupil modroce brez fedrčkov za “dormiranje” 15 let garancije!
      Všeč mi je bilo pretežno to, ko sem ga naročil dor tu dor, ga odprl in se je napihnil.
      Čez 8 let me kličejo ena za drugo neke babe, da zdaj bi pa bil že skrajni čas, da jih zamenjam, če ne me bodo pršice požrle in se bomo zastrupil pa take…
      No in ko je nabijala v telefon in me sploh ni hotla poslušat, ko sem ji rekel, da je še sedem let v garanciji, sem pa popizdu čist pi Trbousk matkurba houdrasta!!

      Glih na tapravga je naletela…. Vmes je sam še rekla, da opozarja, da se pogovor snema …. to je bila šele spodbuda, da sem potem šele ornk zalaufu RATATATATATATA na glas, pa čez bando komunajzarsko eldeesovsko ….
      Balzam za dušo.
      To je živleje. Mojkih pet minut.
      Zdaj mam že štiri leta mir pred njimi.
      Yogija pa že takrat nisem več imel tistega, pa me sploh prasica slišat ni hotla.
      Saj so telefonistke res uboge. Točno vem kakšen sistem imajo – sužnjelastniški.
      Včasih pogrešam kakšen klic iz tistega studia, da se mal zderem in mal mojo ženo razbremenim.

     • traktor

      Puob, ti si žiu hudič. S tabi se ni za špilat.

     • RATATA

      Degafukat lega.

      sene

      Guobc pa sapa.

  • Dragan Krstič

   Ljubljanska tramvajkomanda je pravi naslov.

  • Mojca pokraculja

   Ni kaj, red mora biti, kaj se pa niso najavili! Halo !! No to, da je bila oklicana JAVNA dražba in to, da so kar od hoc sestavili komisijo, v isti sestavi kot dražbeno, pa itak ni važno. Mi hočmo met mir !

  • Viktorh

   Le na Cerarja še se lahko zaneseš…

  • rubec

   Čifurju vila a nama banana.

 • Borut Stari

  Koprivnikar je član parazitske združbe. Tako tudi razmišlja. Če ne umaknemo sedanje vlade, na takšen ali drugačen način, naslednje ne bomo sploh rabili. Vlade, v kateri nihče nima odgovornosti,dela zmedo in škodo nihče ne potrebuje. Take funkcionarje in manadžerje, seveda obvezno člane svoje Partije Kitajci postavijo pred zid. “Naši Partijci” so nedotakljivi.

 • Franc Šink

  Koprivnikarja naj ne obravnavajo policaji ampak psihiatri, kajti pri njem je vse “uravnoteženo”

 • Ruggedplant

  Bravo kavarna!Takšne novinarje bi potrebovali na vseh novinarskih konferencah teh kleptomanov, da jih vpričo njihovih lastnih hlapčevskih medijev ponižajo do tal. Resnih soočenj s strokovnjaki ali opozicijskimi poslanci na mainstream televizijah ne bomo dočakali, prav tako ne na Novi, ker dobro vedo, da bi jim to utegnilo le škoditi, zato je to edina varianta, da njihova ošabna ignoranca in nestrokovnost pride do javnosti.

  • neny

   kakorkoli, takih objav ne moreš zaslediti na nobenem “prioritetnem menstrimu.”

   • Ruggedplant

    Prav zato pa pravim, da potrebujemo novinarje, ki bodo na samem mestu razkrinkavali te kaviarsocialistične šarlatane pred vsemi kameram, v eter. Nova je s tem delno že začela – če se ne motim prva od alternativnih TV medijev.

 • Fireblade

  rabimo davek na javnosektoraše od neto dohodka bi morali vsaj 40% odvesti v fond za gradnjo cest in železnic, ostali del ki jim ostane pa obvezno potrošit za slovenske proizvode in slovenski turizem.

  • Vera

   Tistim odvzeti , ki dobivajo neupravičeno denar ” za pripravljenost ” . Upam , da veste kateri so in kakšne zneske prejemajo ?

   • traktor

    So, so.

    • Vera

     Imam svoje zaposlene v JU toda plača je minimalna ! Za zjokat, na normi in pod mobingi ! :(

     • traktor

      Mi v realnem jih čakamo….Ne pridejo, že vedo zakaj.

 • Pevec

  Pa kaj je tu novega?? To počne komunistična oblast že od leta 1945!! Ata je povedal, da so dobili fasungo na nemške karte maja 1945. Junija 1945 pa v tistem skladišču ni bilo več ničesar!!!

  • Dragan Krstič

   Nacionalizacija pač.

 • Viktorh

  Ta nastopač, blefer, hohštapler, gobezdač, lažnivec, oportunist, ne zasluži, da sedi v vladi.
  Ta sodi v arhiv.
  Sram me je, da ga poznam, še bolj sram pa, de ga plačujem.

  • traktor

   Bolje bi bilo, da se drži svojega benda. On je živ primer, da je pri nas lahko minister vsak Qrac.

  • janez cepec

   ti b’ biu tud za u arhiu, UDBOUC

 • althar

  Kdaj pa se je že kak parazit zasekiral zaradi svojega parazitiranja?

 • pokvarjeniSvet

  JS je treba skrčit za CCa. 70%…to pomeni vse parazite. Po eni dobri pošteno objektivni neodvisni reviziji bi že vedeli kdo so ti. Reviziji nasprotujejo samo tista bleferjo iz pravi paraziti…ostali ki so resnično pomembni in delajo se take revizije nimajo kaj bat.

  • sprehajalec

   Ne bo šlo, ko je nekoč padla debata na to temo, ali z Batageljem ali Pipistrelom, je voditeljica na Hanzi TV vsa zgoržena vprašala, pa bomo potem obdržali socialno naravo in tisto socialno, kar odlikuje našo državo? Socialno je seveda za Javno. Drugje že dolgo ni več socialno, če je sploh kdaj bilo.

   Pod socialno se pri nas podrazumeva pogodbe v Javni upravi, kjer zapustiš delovno mesto, ko umreš pa takrat ti gre odpr4avnina. Prazno delovno mesto pa zasede v najboljšem primeru tvoj potomec oziroma še bolje šefov potomec. To so prepisane in dopolnjene pogodbe iz Zakona o Združenem delu in delavskem samoupravljanju. Z eno besedo lahko opišeš to kot tisto “socialno”.

 • Nata

  Zasebni sektor gara…….javna uprava pa krade !

 • slaipowi

  Zasebni sektor gara pri tem kako v bilamcah prikazati rdeče številke in opehariti lastne delavce in ne dati cesarju kar je cesarjevega. Lastniki se pa vsi vozijo z bmw- ji 4×4. Ne glede na to ali so beli, rdeči ali pa kodrlajsasti.
  Nacionalni šport v Sloveniji od kar smo samostojni.

  • traktor

   Baraba. Odpri si firmo, pa si kup BMW, butl zahojen.

 • lajna

  Obvestilo, ko smo že pri kraji, in opravičilo, ker je izven teme.

  TV3 Medias, Reklamna oddaja “Prodajno okno – Uganke na 090 3360” – je goljufija.

  Že nekaj časa opazujem to svinjarijo (ukvarjam se z oglasi ipd.) in ne zmorem več gledati.

  TRIK: Klicatelji – tudi na desetine njih – ki jih pustijo na čakanju 30 min in več, zagotovo nikakor ne pridejo na vrsto saj se jim načeloma ne oglaša nobeden, klicatelji, ki jih je slišati v živo so posnetki. Zmagoviti klic na koncu opravijo sami oz. v lastni režiji.

  Žal zopet turško-papučarski mešančki (Željko Mitrović, direktor oz. lastnik)

  Inšpekcije nič. Sramota, da se v Sloveniji še vedno moramo soočati s tem, medtem, ko skupina arogantnih inšpektorjev grozi 70 letni ženici, (Slovenki) ki ves dan proda dve sveči pred pokopališčem.

 • TOML

  Koprivnikar je enkrat rekel Štruklju,
  predno mu je ta nabasal ruzak za javni sektor:
  “javni sektor je gonilo razvoja”
  In taki sirote nam furajo državo.
  ….jezusmarija.

 • garfi

  javni sektor je volilna baza lažne levice
  samo lani so jih preko cmerarja zaposlili dodatnih 4000

  • sprehajalec

   Tako je, gre za aristokracijo slovenske države in vzdržujejo svoj standard z zadolževanjem. “Tisto narodovo najboljše, kar premore”, se mora obdržati, je geslo nekdanjih preroditeljev in danes je isto. Tisti na javnem jekljeo potomce na javno, da jih rešijo s potapljajoče se barke. Tisti drugi pa v tujino.

   • garfi

    potem se še hvalijo z upadanjem brezposelnih
    poleg tega brezposelni množično bežijo v tujino in to mladi

    • sprehajalec

     Avstrija je v navezi s Stranko Mohamedanskega Centra in si po EU normativih izmenjujejo statistike. Tako Avstrija pove, da ima najvišjo rast zaposlitev od leta 2010 s Slovenci. Takrat jih je bilo 3000, do leta 2016 pa 15.000.

     Tiskovni predstavnik Stranke Mohamedanskega Centre takoj steče na Hanzi TV z razveseljivo novico, da brezposelnost v Sloveniji ravno po zaslugi te stranke pada.

  • lajna

   Seveda, neizobraženi, nesposobni, turško-papučarski mešančki, simple delavci v Luki Koper oz. pri vprašljivih podizvajalcih (večinoma v lasti luških direktorjev) kupujejo stanovanja in drage avtomobile…?? Meni na firmo ne dajo tolk kredita, pa je firma, ki dela.
   Itak da bodo zopet volili ta smrad.

 • baldeagle

  Če hočemo napredek, gospodarsko močno in razvojno naravnano Slovenijo, se je potrebno kar se da hitro znebiti to parazitsko, nesposobno in za Slovenijo škodljivo levuharsko oblast. Če ne bo šlo drugače, tudi z uporabo posebnih metod in sredstev za odstranitev škodljivcev od krmila te države. V nasprotnem primeru lahko z gotovostjo trdim, da bo Slovenija doživela enako usodo, kor ex komunistična yuga.

  • radames

   Kar niže doli beri @Maja Novak. Zagrizena levakarca-komunistka (takim smo brž po 2. vojni rekli, da so “zgrajeni”), ki v svoji bolni domišljiji misli, da je najbolj napreden levakarski, če ne celo komunistični svet. Totalno, ampak zares totalno, se ni iz zgodovine naučila nič! Oprana kot musli džihadisti.

   • baldeagle

    Sem prebral samo par vrstic njenega blodnega nabijanja, pa sem jo raje preskočil. Edino minuse sem stisnil pod vsak njen komentar. Mogoče jo bo čez čas sistem prepoznal kot spam in avtomatsko blokiral njen uporabniški račun.
    Je pa to dokaz, kako zblojeno in opranoglavo ljudstvo še vedno tepta našo prekrasno slovensko zemljico.

 • radames

  Zdajle sem v Odmevih gledal Počivalnika. Ta človek niti govoriti ne zna, daje vtis, da le stežka sledi, kaj se v njegovem resorju dogaja.
  Pa mi je ob gledanju in razlaganju te kreature o Cimosu prišlo na misel, da so taki bili hostarji, ki so leta 1945 prišli iz host, brez kakršnegakoli znanja zasedli direktorska pa tudi ministrska mesta, važno je bilo, da so bili heroji, zraven pa zgrajeni partijci. Najhujši je bil na pogled tesar Maček, ki je imel prav mesarski ksiht.

  • sprehajalec

   Mesar Maček je bil znan po tem, da je kot gospodarski minister prtegnil na gobec, če plan ni bil dosežen. In so jamrali, zakaj ni bil dosežen. Izpoved priče dogodka.

   • radames

    Pravil mi je nek gozdarski inženir. Ne vem pa, če je resnično. V 60. letih se je Maček peljal po cesti Grčarice-Gotenica-Kočevska reka. Takrat je bila za navadne ljudi ta cesta strogo zaprta. Gozdarji so pravkar čez cesto podrli smreko in hiteli s pospravljanjem. Niso delali dovolj hitro in mesar Maček je potegnil pištolo in enega ustrelil.

    • sprehajalec

     Čisto verjamem. Tudi Stane Semič Daki je počil študenta s pištolo, ker ga je nekaj provociral. Prvoborci pač. Včasih so rekli, da so doživeli toliko hudega, da je to razumljivo. Po drugi strani pa je milijone Nemcev pa Rdečearmejcev doživelo še neprimerno hujše stvari pa ni bilo tega. Zloba je v človeku, z njo se rodiš.

     Konec koncev gre za rdeče vojvode, ki so se zavihteli na oblast.

 • Shalalabayzer

  Koprivnikar: “Vendar pa je
  razmišljanje, da javni sektor ne ustvarja dodane vrednosti, zame
  nesprejemljivo, saj to, kar dela javni sektor, potrebuje tudi
  gospodarstvo
  .”

  Tudi približno ne drži…storitve JS so z zakonom predpisane in niso vzpodbujene s stanjem oz. nišami na trgu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!