Je Loterija Slovenije spreminjala izid lota na uradni strani? Kar trikrat objavili različne rezultate istega žrebanja!

Foto: sta

“Kaj se dogaja v slovenskem lotu? Naj mi nekdo razloži, zakaj so po včerajšnjem žrebu super lota trikrat spremenili izid na uradni strani Loterije Slovenije. Gamad kradljiva,” se je glasil zapis na Twitterju, ki je pritegnil našo pozornost. Loterija Slovenije je nevšečnosti priznala in se javnosti tudi opravičila.

Svojo ugotovitev je uporabnik Twitterja podkrepil s fotodokazom, vendar pa mu je Twitter kmalu zakril fotografijo in jo označil kot preveč občutljivo za objavo. Vseeno se nam je uspelo dokopati do nje in jo objavljamo tukaj:

Foto: Twitter

Uporabnik je na, milo rečeno, čudno dogajanje na Loteriji Slovenije opozoril tudi na Facebooku, vendar mu je Facebook prvo objavo najprej izbrisal, ko je poskusil še drugič, pa je to družabno omrežje izbrisalo še vse komentarje. Tako prikrivanje informacij in selektivno brisanje objav, ki niso v ničemer žaljive, ampak opozarjajo na nepravilnosti, pa le še podpira mnoge komentarje uporabnikov, da naj bi šlo za nezakonito prirejanje rezultatov iger na srečo.

V igri Super Loto je bila na prvi dan novega leta izžrebana sedmica, ki je srečnežu prinesla milijon evrov. Kombinacija zmagovalnih številk je bila vplačana na Igu.

Prirejanja ne priznajo: To so zapisali v svojem opravičilu
Kasneje pa so z Loterije Slovenije poslali opravičilo, v katerem so poskušali pojasniti omenjeno nevšečnost. Zatrjujejo, da so izžrebane številke “skladno z običajnim protokolom pravilno objavili na televizijskem žrebanju, jih z e-sporočili posredovali e-igralcem, jih objavili na spletnem portalu www.eloterija.si, na odzivniku Loterije Slovenije, na specializiranih prodajnih mestih Loterije, na vseh BS Petrol, MOL, OMV in v trafikah 3Dva ter na mobilni aplikaciji Loterije Slovenije.” Vendar pa naj bi pri objavi podatkov prišlo do dveh neljubih tehničnih zapletov. Njihovo obrazložitev objavljamo v celoti:

“Na spletni strani www.loterija.si so se podatki osveževali postopoma (v roku 30 minut): avtomatično sta se najprej osvežila le podatek o krogu in datumu žrebanja, nato podatek o izžrebanih številkah in nazadnje podatek o informativnih vrednostih dobitkov. V tem času so bili tako objavljeni rezultati iz žrebanja Super Lota 31. marca 2017. Ob tem naj povemo, da so podatki, objavljeni na spletni strani www.loterija.si, zgolj informativne narave – Loterija skladno z 18. členom Pravil igre Loto najkasneje v roku sedmih dni od žrebanja sestavi poročilo za določen krog igre in ga objavi na vseh prodajnih mestih igre in na spletnem naslovu. Poročilo je podlaga za izplačilo dobitkov. V poročilu, objavljenem 1. januarja zvečer (po žrebanju), je bila vrednost dobitkov Super Lota napačna: skladno s 15.a členom Pravil igre Loto mora Loterija v primeru, da v določenem krogu ni dobitka posamezne vrste, vrednost sklada za to vrsto dobitka sorazmerno dodati dobitkom nižje vrste tega kroga => ker dobitek Super 6+1 ni bil vplačan, se je sklad v višini 29.328,47 evrov razdelil med vse dobitke Super Lota, napačno tudi v dobitek Super 7. Do odprave neskladja so bila izplačila dobitkov Super Lota ustavljena,” so zapisali ter še zaključili: “3. januarja zjutraj smo pripravili novo poročilo s pravilnimi vrednostmi dobitkov in ga objavili na spletni strani www.loterija.si. Na podlagi tega poročila tudi izplačujemo dobitke Super Lota. Igralcem se za nevšečnosti iskreno opravičujemo.”

Zaradi incidenta so mnogi podvomili v poštenost tovrstnih iger na srečo. Kaj pa vi, jim verjamete?

M. S.

 

 • Morala

  Ne verjamem…

  • Steiermark

   Banditi, po banditsko! Tudi v Italiji kjer jim pač, odkrito vlada, mafijska miselnost in mafijaši (tudi pri nas), so potvarjali žrebanja tako, da so pripeljali nekega otroka, ki je kroglice vlačil iz bobna, ter izbiral med njimi in izbral tiste “zamrznjene”, ki jih je tako občutil…… balkanska zvitost in nadmudrovanje, ki ne spada v Evropo!

 • delaware

  glede na to, kaj vse se dogaja v tej državi, je čisto možno…

 • Sadako

  Zakaj pa vplačujete, da potem oni delijo, drobtine vam, glavnino – sebi in svojim?

 • lajnaa

  Nemogoče, oni ne kradejo. Vsi ostali po slovenskih javnih službah da, ampak oni pa res ne.

 • Janez

  Če laže Nova TV zakaj ne bi še loterija.

  • mginko

   A ti iz leve si tudi dementen, ko pozabiš kaj si prebral do trenutka ko napišeš.No, saj ko boš to prebral spet ne boš dojel kaj je napisano. Hudo, ja!

 • francelj3

  Videti je, da tudi loterijo vodijo komunisti. Lažejo, kradejo in imajo uši.

 • Franc Šink

  Kdo bi verjel davku na norost .Sicer ne “igram” iger na srečo.

 • joza joza13

  V kur*u je pri nas sodstvo, policija, vojska, zdravstvo, vlada, šolstvo…, tako da bi bilo zelo čudno, če bi loterija delovala pošteno. Še posebej zato, ker je v špilu cash.
  Njet možna!

 • Miro Jereb

  Do spodrslajev NE BI SMELO priti na NOBEN način in pod nobenimi pogoji. Vse kar poraja dvom je UTEMELJENO da delajo narobe t.j. goljufajo. Vsako opravičilo za tako šlamastiko je popolnoma odveč. Vsa leta “iskušenj” jim ne pomaga. NE VERJAMEM V POŠTENOST Lota .

 • romanos1

  Sedaj,ko je obdelava vplačil elektronska,je najbrž znano katere kombinacije ni.
  Je pa goljufije težko dokazati.

 • rrrrr

  Naivnost pa taka. Če državna kamarila pod mizo spreminja rezultate anket javnega mnenja in celo izide volitev, pa ne bi izide žrebanj Loterije?
  Zaenkrat smo v Sloveniji varni le pred spreminjanjem Ludolfovega števila, gravitacijskega pospeška in položnice za RTV.

  • Mojca pokraculja

   Genijalno, samo v zadnjih treh številkah smo varni.

  • samsara

   Zaenkrat…
   Ker pa je na tem svetu vse mogoče…
   Asociacija na Rdeči križ Slovenije. Sami poštenjaki, humanisti…

 • Mojca pokraculja

  Meni je že dolgo jasno, da goljufajo in prirejajo.
  Naj začnejo izvajati žrebanja javno pred publiko, naprimer na prešercu al pa kr pred parlamentom. Tista komisija v studiu je za lase privlečena. Ne predstavlja nič in ne daje nobene garancije za poštenost. Pa dva policaja nej bosta zraven, tko kot imajo to v Italiji. Tam ni nobenega žrebanja ne da bi bila prisotna finančna policija tudi ko so žrebanja v studiu in zadeva je čista !

 • MEFISTO

  V zadnjem mandatu so v Sloveniji dokončno zavladali goljufija, sleparstvo in prevarantstvo.

  To kje tudi vse, kar zmore levica.

  Vse to imajo po Karlu Marksu, ki je tudi smrdel kot dihur.

 • Novakec1

  Prlni stroj za denar se je neki pokvaru pa čakajo serviserje iz Poljske, tako kot v TEŠ 6.

 • ahnenpass

  Odkar sem dobil prvi nagrado za pravilno rešeno križanko, ki je nisem nikoli videl in tudi sicer ne rešujem križank, ne igram več nobenih iger na “srečo”.
  Značilnost skorumpiranih vojaško policijskih džamaherij je, da so tam vsi skorumpirani.

  • JohnDoe

   Ne mislt da je kje kaj drgač…jaz sem pred leti v ZDA na MS konferenci ob oddaji vprašalnika zadel Xbox (takrat sem bil ravno prav še star da sem bil zelo vesel)…no, ko pridem pobrat nagrado mi povejo da je bla neka zmešnjava in sem u bistvu zadel MSDN naročnino (zame ničvredno, saj sem jo že imel prek službe).

 • mginko

  Današnja mlajša in srednja generacija še ne ve kaj pomeni, ko slovenski komunisti (stara in mlada udba) ne dosežejo planiranih načrtov. Dovoljena so vsa sredstva in vsa dejanja za doseg le teh. Ker je ta leva politična oblast izdala parolo, da so vsi isti, niso pa priznali da so iti sami, ki dvaset let mafijsko obvladujejo slovenske državljane. Državljan – koliko časa te bodo še vrteli z lažmi ?!

 • totex39

  Lopovom se sedaj njihovo goljufanje ni izšlo , ker so se sami zafrknili pri svoji “poštenosti” in je prišlo v javnost, kar se je po tihem sicer že vedelo.

 • toxico

  verjetno je kdo zadel 7 so spremenili in je vseno nekdo spet zadel 7 v tretje jim je pa ratalo

 • Olga_10

  Če ne zmaga “naš”, rezultati niso veljavni… Kaj lahko pričakuješ od potomcev kurjih tatov? Čast?!

  • Kako pa vedo kdo je lastnik listka, ti ali jaz ali nekdo tretji?

   • ahnenpass

    Še bolj zanimivo, zakaj nikoli ne zadene glavnega dobitka nek popoln revež?

  • Primoz Papez

   A majo komunisti posebne listke na katerih pise cigavi so..
   Pejt malo na studenec delat druzbo vasemu vodji…

 • Maja

  Ojoj, ko sem po objavi pregledala vplačane lističe sem le te vrgla proč…sedaj pa vidi povsem druge številke ??? no, grdo so me zavedli, moj mali dobitek si bodo lahko vodilni razdelili z dodatkom na uspešnost !

  • Primoz Papez

   Mislim da pise da sk rezultati samo imformativni

 • ptr

  Menda je naš neuvrščeni prijatelj Mugabe kar nekajkrat zadel glavni jackpot pri zimbabvejski loteriji.

 • slosin

  Jaz jim ne verjamem čisto nič! Pred leti je v sobi, kjer je potekalo žrebanje, sedela za terminalom gospa,
  ki je takoj povedala, koliko kombinacij je bilo vplačanih za izžrebane številke in višino zadetka.
  Če se prov spomnim, so pa ta sistem ukinili, ko je prišel na čelo Lota tov. T. Kocjan. Zakaj že?
  Ja, čez noč so mal pohandlal z dobitnimi kombinacijami. Trdim, da lahko goljufajo. Imam scenarij za to trditev.
  Kot programer-vzdrževalec baze, kupim srečko in v nedeljo zvečer čakam pred tv na izžrebane številke.
  Seveda sedim za terminalom in na ekran potegnem iz baze svojo srečko, ki sem jo pred dnevi legalno kupil v x poslovalnici Lota. In ko vidim izžrebano dobitno kombinacijo, svoj listek popravim, naredim update v bazi, na lokalnem printerju naštancam svoj popravljen listek in ga drugi dan vnovčim… ali ga mogoče zaradi varnosti, vnovči moj prijatelj… No, taka možnost se lahko naprogramira in da na voljo ‘višjim’…

  • JohnDoe

   No tole obrekovanje brez kakršnihkoli dokazov bi moralo biti tudi pri nas bolj preganjano. Vsak ki se samo malo spozna na IT ve, da imajo tisistemi kup mehanizmov, da do gornjega scenarija pod nobenem pogojem ne more priti.
   Poleg tehničnih in procesnih mehanizmov pa imajo tovrstne družbe zunanje in neodvisne revizorje, ki dodatno preprečujejo zlorabe. Kaj res mislite sa bi Loterija Slovenije lahko sodelovala v organizaciji Eurojackpot-a, če bi ble tam neki hojladri srake?

   • slosin

    Kaj je za tebe tukaj obrekovanje…? Dej napiš kej bolj konkretnega kontra moji teoriji…
    Dej povej mi, kako bo zunanji revizor odkril, da je ‘sistemc’ (ki ima 24 urni dostop do baze,tudi od doma) naredil to, kar sem opisal…Pa to, o gospe, ki je takoj povedala….
    Pa sistemi, ki imajo kup mehanizmov…tralalala….Predvidevam, da si od Lota….

    • JohnDoe

     Nisem od lota, nič bat. Na grobo pa poznam njihov informacijski sistem. In da, tehnološko je že dolgo dolgo povsem mogoče doseči da skrbniki baze nimajo dostopa do podatkov. Pa da je bsak zapis podpisan in se torej točno ve od katerega terminala je prišla. Tudi pred tem je bilo povsem mogoče, da tudi če bi kdo popravil zapis, bi za seboj pustil sled la ločenem sistemu, do kamor pa nima dostopa. To teh sistemov imajo, da ugotovili ste, dostop le varnostni revizorji.

     • slosin

      A da skrbnik baze nima dostopa…? A se hecaš, kdo ga pa potem ima? Pa da ima vsak zapis podpis (verjetno misliš šifro referenta)…Ja, ima ga, če se dostopa v bazo preko naprogramiranih menijev…Ima tudi čas, pa kaj je delal…se strinjam…
      A to, da database administrator vstopa v bazo mimo menujev, ti pa ni poznano?
      Seveda se beleži vsak dostop preko terminala na ‘mašino’ – tudi administratorja ali sistemca. Ampak, ‘admin’ in ‘sistemc’ imata vedno dostop in kaj je ‘peš’ naredil administrator v bazi mu živ bog ne more dokazati….
      Varianta bi bila kvečjemu ta, da se pred žrebanjem naredi ‘back-up’ baze in po žrebanju naredi ‘compare’….Dvomim, da kdo to dela…Če res poznaš njihov IT sistem…prosim izvoli, opiši mi varnostne mehanizme in dokaži, da to, kar sem opisal zgoraj, ni možno…

     • JohnDoe

      Njihovega konkretnega mehanizma seveda ne bi opisal, tudi če bi ga intimneje poznal. Za začetek ti predlagam na u google napišeš “restrict dba access to data”, in vidiš da že dolgo ni tako, kot pišeš. Problematika ločitve skrbnika in podatkov je že nekaj časa rešena, no vsaj pri resnih bazah.
      Lahko pa rečem tole: sam sem sodeloval pri načrtovanju in izgradnji informacijskih sistemov, ki so vsebovali še bistveno občutljivejše podatke kot ena loterija sredi vasi. In na koncu postavljenem sistemu, kateremu niti mi, ki smo o njem vedeli vse, nebi mogli spremeniti enega podatka, ali narediti enega vpogleda, ne da bi to bilo vidno.
      No eno zanimivost pa lahko povem, ker ne velja le za loterijo in ni neka skrivnost: si opazil, da so printerji ki pljunejo srečko nekam “čudni”. To pa zato ker so ti posebni printerji, ki imajo na izhodu vgrajen scaner ki preveri dejanski izpis in seveda naredi zapis v bazo v realnem času. Podpisane transakcije ne moreš spremeniti (razen če bi imel privatni ključ). Torej tole na tvojem domačem printerju gladko odpade. Odpade tudi to, da blagajničar “stornira” srečko ki ti jo je dal (češ da je printer zatajil).

     • slosin

      No, pa dajva še malo! To, o ‘čudnem’ printerju verjamem, kar pa seveda niti ni bistveno v kontekstu debate. Jaz ne govorim o ‘domačem’ printerju, ki ga ima že vsak pikzigmar, ki zna prižgati računalnik. Trdim pa, da ima softveraš, ki upravlja s programom za izpis loto listka, dostop do takega printerja. Lahko celo na domu.
      Upam si trditi, da programiral nisi nikoli (ne mislim nič slabega) in ti fore okoli zaščite podatkov niso poznane ‘v nulo’. Seveda veš le to, kar so ti ‘prodali’ razvijalci produkta, ki pa seveda vedno prodajajo tisto ‘ta pravo’, ki je 100% varno….ni, da ni…..
      Seveda je možno rangirati dostop do podatkov glede na ‘položaj’ ljudi, ki imajo dostop do aplikacije. Vsi ne morejo videti vsega.To ni nobena znanost. Naj se pohvalim, da imam kar nekaj izkušenj s programiranjem in seveda dodeljevanje privilegijev za dostop do podatkov.
      No, res je, da se lahko omeji dostop do baze vsem-celo administratorju baze.Ja, kako pa? Preprosto-sistemc ne spusti na ‘mašino’ nikogar….Ampak, kaj se pa zgodi, če baza ‘škripne’? A bazo rešuje ‘sistemc’ ali ‘admin’? Menda administrator, a ne? Pa naj še enkrat ponovim! Zapis v bazi lahko kadarkoli spremeni administrator in o tem ni nikjer nič zabeleženo….Za tiste, ki dostopajo
      v bazo preko menijev se pa seveda zabeleži marsikaj….Veš, to z zaščitami je tako kot s ključavnicami….so le za poštene..! Če bi imeli 100% zaščite bi bili računalniški heckerji brez dela in mogoče zabave …100% varnosti ni in je verjetno nikoli ne bo….

      pa lep pozdrav…

     • JohnDoe

      Point printerja je, da ima tak printer tudi unikatni privatni kjuč na svojem HSM, in se zato točno ve od kod je prišel zapis in če je legitimen. “Programerjev” identični printer tega ključa pač nima, niti ga iz printerja ne more skopirati.

      Še enkrat: konceptov modernih baz očitno ne poznaš oz. je tvoje znanje zastarelo/pomankljivo. Pa poglej si Oracle Database Vault…samo en izmed bolj znanih rešitev za, pred leti, res pereč problem o katerem govoriš.
      Se pa strinjam: vsak sistem je varen kolikor je varen najšibkejši člen v sistemu…v tem primeru človek. Če imaš kompromirane privatne ključe in pokvarjene ter hkrati sposobne ljudi…ti nobena zaščita ne pomaga.

     • ahnenpass

      Zanimivo, da ni na to pomislila vojska, ko so razvijali internet. Sistem namreč deluje po principu vojaških povelj, vedno se morata oba najprej predstaviti in ugotoviti nek referenčni okvir, ki bo za oba enak, kot so recimo čas in programski protokoli. Na ta način, je mogoče slediti vsaki, tudi najbolj nepomembni informaciji, ker sistem identificije neprestano teče v ozadju ter izvaja en ukaz za drugim, po posameznih korakih. Zato pravimo, da nobena zaščita ni popolna, dejstvo pa je, da enostavno ne rabimo vojske in njihove logistike, s takimi rutinami samo izgubljamo čas in trošimo energijo, ko mora računalnik izvajati operacije, ki niso kritične za proces in samo mašijo kanale s podatki, zato je prihodnost interneta civilna. Civilni internet bo kaos, vendar bo svoboden in intimen, šele takrat se lahko začnemo pogovarjati o pravi naključnosti, če kaj takega sploh obstaja.

   • ahnenpass

    Če bi redno poravnavali svoje obveznosti in poslovali rentabilno, zakaj ne, saj je tudi loterija samo posel kot običajno.

  • ahnenpass

   A ti še vedno misliš, da je televizija navadna škatla, v kateri so zaprti čisto mali ljudje, ki se grejo neko gledališče?

   Slika je samo iluzija, na ekranu se da začarati skoraj karkoli, ne bi se čudil niti, če bi med naslednjim žrebanjem v stavbo priletel potniški avion.

 • samsara

  “…prišlo do dveh neljubih tehničnih zapletov.”

  Nekako kot, “zapleti pri zdravljenju, kajne”?
  Nobeden od akterje seveda ni popolnoma nič kriv.
  ‘Grdi’ so tisti, ki na nepravilnosti sistema opozarjajo.

 • smiljan bertolin

  zmotili so se. Gospa naj se javno opraviči, ne le razlaga napake. Tudi zato ima plačo. Na spletni strani dolgo opravičilo, toda gospa se ni sposobna pod opravičilo podpisati. Poden obnašanja.

 • Janko Gedlička

  Zakaj bi pa ravno pri igrah na sreco bili pošteni?! Še v zdravstvu niso.

 • Anton Slapnik

  loterija slovenije je tajkunskomafijskazdružbasloudbomafije…

  • Vojteh Dovč

   toooooo.sem že mislil da kučan ni nič kriv

 • AlojzZ

  “Zaradi incidenta so mnogi podvomili v poštenost tovrstnih iger na srečo. Kaj pa vi, jim verjamete?”

  Seveda so tovrstne igre poštene. Če natančno razmišlim, so edina poštena stav pri nas. Sodniki goljufajo, zdeavniki tudi, ampak LOTO! To je pa pošteno!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!