Je bila stavka res utemeljena? Poglejte, kako dobro zaslužijo slovenski učitelji v primerjavi z ostalimi po svetu

Foto: iStock

Roganju slovenskih učiteljev zaradi neutemeljene stavke še kar ni videti konca. Pa se ti kdaj zamislijo, da so s svojo plačo lahko resnično zadovoljni? Podatki raziskave, v kateri so razvrstili države sveta glede na velikost učiteljske plače, Slovenija pa je med njimi zasedla neverjetno dvajseto mesto, daje pošteno misliti. In kakšne so naše dejanske učiteljske plače v primerjavi z drugimi? Če potegnemo vzporednico s finskim šolstvom, ki je eno izmed najboljših na svetu in kjer so učitelji, kljub številnim uspehom plačani veliko manj kot pri nas, se nad slovensko požrešnostjo lahko dodobra zamislimo.

V nadaljevanju predstavljene podatke je v svojem poročilu predstavila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Podatki so prilagojeni življenjskim stroškom in preračunani v isto valuto. Objavljeni so bili na spletni strani Huffpost, ta pa jih je primerjal s številom ur pouka, opravljenih letno med različnimi državami.

Tako smo ugotovili, kje na svetu učitelji delajo več/manj za večje/manjše plačilo. Učitelji v Kolumbiji, Čilu, Mehiki in v ZDA naj bi tako porabili več časa za poučevanje kot katera koli druga država. Pri tem je treba poudariti, da so učitelji v Čilu in Kolumbiji plačani veliko manj kot slovenski učitelji, delajo pa veliko več. V omenjenih dveh državah je stanje res ekstremno, a tudi drugje so učitelji veliko bolj zaposleni kot v Sloveniji.

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da so celo angleški in švedski učitelji v povprečju slabše plačani od slovenskih. Pa bi lahko mirne volje dejali, da je njihov šolski sistem nepredstavljivo drugačen od našega, za mnoge celo boljši. In naši učitelji bi radi še več? Slabše plačani so tudi na Novi Zelandiji, Finskem, Islandiji, v sosednji Italiji, Čilu, Grčiji, Turčiji, Kolumbiji, na Poljskem in Češkem, Madžarskem, Slovaškem in v Estoniji. V primerjavo med plačami različnih držav niso vključeni dodatki, plačila za dopust, za bolniške odsotnosti ali druga dodatna plačila, povezana z delom. Teh pa vemo, da je pri nas ogromno.

Estonski učitelji so s 13.000 evri letno najslabše plačani – kolikšna je torej dejanska plača v Sloveniji, ki v svetu zaseda visoko dvajseto mesto?
Najnižje na svetovni lestvici je Estonija. Tam so učitelji plačani najmanj, prav tako pa je odstopanje med številom oddelanih ur in plačo največje. Estonski učitelji, tisti z najvišjimi plačami, zaslužijo nekaj več kot 13.000 evrov letno, torej približno tisoč evrov mesečno. Če estonski učitelj v povprečju zasluži tisoč evrov mesečne plače, pa je še zmeraj na dnu lestvice, koliko torej povprečno zaslužijo naši učitelji, ki so, glede na raziskavo, z višino svoje plače na kar 20. mestu držav sveta?

Eden najboljših šolskih sistemov je na Finskem, pa še tam je plača nižja od slovenske
Kot že omenjeno, je tudi Finska ena izmed tistih mnogih držav, v kateri so učitelji plačani precej manj kot naši. Še več, finski šolski sistem je od slovenskega nepredstavljivo boljši. Velja za enega najbolj učinkovitih na svetu. V to skandinavsko deželo potujejo celo strokovnjaki za šolstvo in izobraževanje, pa tudi novinarji iz številnih držav, da bi se na lastne oči prepričali o skrivnostnem in odličnem finskem šolskem sistemu. Raziskave kažejo, da so finski učenci po dosežkih na samem vrhu vseh možnih lestvic, samoocene svojega znanja pa so zgolj na sredini. V Sloveniji je ravno nasprotno. Naši šolarji so uvrščeni zelo nizko in njihovi uspehi so precej slabi, a sami sebe ocenjujejo zelo visoko. Pa ne samo to, raziskava dokazuje tudi, da finski učitelji delajo manj ur letno kot naši. Kljub temu jim uspe doseči izjemne uspehe, medtem ko se naši raje odločijo za stavko.

Finski učitelji nimajo nobenega dodatka k plači za uspešnost. Menijo, da obstaja nevarnost, da se bo učitelj zaradi tega preveč posvečal navidezni lastni kakovosti, učenci pa bi pri tem utrpeli škodo. V Sloveniji je zgodba precej drugačna. Naši učitelji mehanično pišejo članke in se udeležujejo različnih seminarjev, s tem pa si nabirajo točke. Vse, kar si želijo, je višja plača, učenci pa imajo od tega bore malo koristi. Kakovost pouka se ne zvišuje, plače pa bi se morale?

A. L.

 

 • VERRZIFIKATOR

  Ivan Cankar

  HLAPCI V POZOR

  Bil je čuden, nenavaden zbor,
  rekli bi lahko poučevanje,
  gospodarjevih levitov branje,
  kot da v šoli daljši je odmor.

  Bil je čuden, nenavaden zbor,
  kakor zbornica, a večja mnogo,
  zdaj učenčkov so igrali vlogo,
  družno prislužili si ukor.

  Dali so se vsem podučevati,
  takim, ki so rablji gospodarjev,
  vse zavoljo piškavih denarjev,
  tam bili pripravljeni so stati.

  Stati in poslúšati pokorno
  norčevanje gospodarja javno,
  češ da jih podpira, kar je glavno,
  stali v vrstah so naravnost vzorno.

  Bil je čuden, nenavaden zbor,
  rekel Cankar bi, če to bi gledal,
  in še to nazadnje bi povedal:
  da stopili hlapci so v pozor.

 • AlojzZ

  Predlagam, da se šola enostavno ukine. Starši, ki bi želeli svojega otroka mučiti s šolo, pa naj najamejo ljudi po lastni izbiri. In vsi bomo srečni!

  Gospod Vili Kovačič, lahko organizirate referendum na to temo?

  • Jana učak

   Ojojooooj, pa še Vili !!!!

 • Miro

  pri tem je pa tako: ker je predsednik šolskega sindikata pač Kučanov zet, je seveda treba z vsemi topovi po sindikatu in predsedniku sindikata

  • Mojca pokraculja

   Ker je pač ex zet dvakratni predsednik sindikata, 1. SVIZ in 2. Konfederacije sindikata sindikatov javnega sektorja, je zate vse v redu. Ti ni jasno da drzi vrokah takorekoč vso sindikalno oblast. Pa kva pol, a ne. Če bi kaj takega bilo na drugi strani, ojoj da slišimo tvoje topove. Kako pokvarjeno, sprevrženo. Pojdi na njihove portale in jih hvali.

   • Miro

    tale Kučan je pa pravi tatamata…. dobr vas je.e

    • Mojca pokraculja

     Ja če je zate tatamata nekdo, ki je kriminalec, capo di mafija, raznorodovalec, izdajalec, potem večje tatamate še ni bilo na slovenskem. No saj slovenije ni več.Njegova zasluga.

     • Miro

      a res? a je kakšna pravnomočna obtožba? je bil za kaj takega obsojen?
      razen da se ga Kralj Norega kraljestva boji kot hudič križa, drugega “zla” ni povzročil

     • Mojca pokraculja

      Hahaha, tipičen odgovor. Pričakovano. Ja kater njegov ga bo pa postavil pred njegovo lastno sodišče?
      Izdajalci dolgo potrebujete da pridete pred roko pravice.
      Mimogrede pravnomočna tozba ne obstaja v pravnem jeziku.

     • Miro

      a ni bil Ivan tudi že predsednik vlade? imel je škarje in platno? In ??

     • Mojca pokraculja

      In? Kdo pa je ves čas na oblasti ? Dajmo argumente, kaj je JJ v 4 letih naredil slabega? Je pokradel vse kar se da, je opral milijardo eurov ? Kaj bi še rad slišal?
      Pa še to, ravno obratno je, kučko se boji JJ kot hudič križa.Še zdaj se tolče po čelu, zakaj ga ni dal zmakniti kot onega reveža iz Negove. Kučko ne more eksistirat brez sovražnika. Obvlada še od prej, ko smo imeli razrednega sovražnika.Na tem je ves jugo sistem komunizma baziral. Sramota da sredi evrope v EU obstaja ena zblojena komunistična diktatura. In ti to zagovarjaš !
      Samo komunist lahko zagovarja komunista. Ko boš izjavil da si antikomunist, da si podpisal resolucijo o izenačitvi vseh treh diktatur, se oglasi. Do takrat si pa zame zagovornik vseh treh diktatur. Vse so glih, da nauš kej pametoval.

     • Miro

      sem popravil…

  • Srečko Starič

   Če bi bili učitelji demokratični bi že zdavnaj odstranil Štrunfa in izvolili nekoga , ki bi resnično se zavzemal za njihove pravice in dolžnost…

 • bisabre

  Dobro, kaj niste sposobni v eneme celem članku navesti vsaj 5 držav z najnižjimi ter 5 z najvišjimi plačami in to s konkretnimi ŠTEVILKAMI? To ste storili zgolj za Estonijo. Kaj boste tudi vi sledili manipulativnim režimskim medijem in se šli besedni afne gunc? Povejte koliko dejansko zasluži en švedski, švicarski, avstrijski, italijanski, ali francoski učitelj, potem pa še denimo koliko slovenski, madžarski, slovaški, poljski, španski …, je to preveč? Če se lotite pisanja članka, potem bodite oboroženi vsaj s konkretnimi številkami, ne pisati v slogu “kdo ima daljšega”. Pa brez zamere.

  • Franc Šink

   Seveda imajo nominalno plačo višjo.Tudi cene so višje.

  • Mojca pokraculja

   Hvala za tole, članek sem 2x brala, mislec da sem spregledala cifro. Poneumljan je bralca me najbolj jezi.Nova 24. kdor stoji za inicialkami, naj se opraviči s polnim imenom in dopolni članek. To je nujno!

  • črnaovca

   Vsaka primerjav aje dobra če jim je v prid pa čeprav neumna

 • učko

  Še največ lenuhov pa je med visokošolskimi učitelji. Kot visokošolski učitelj je lahko nekdo v polnem delovnem razmerju že, če predava 4 ure na teden. Ostalo je kao “raziskovalna dejavnost”. Tega ni nikjer na svetu.

 • Franc Šink

  Banda hudičeva bi še kar ropala .Ali res ni nikogar da bi se jim postavil po robu gospodarstvo je veja na kateri sedijo Ne razumejo niti tega.Beda na kvadrat!

 • črnaovca

  Ogenj in žveplo po učiteljih, ko so stavkali zdravniki ste bili tiho ker je zraven gospa Janša. Morala pa taka, dvojna kot vedno

  • Jana učak

   Res je!!!

   • Mojca pokraculja

    Oglasi se, ko bodo arhitekti in krajinarji stavkal ?

 • črnaovca

  Obljubljali drugo Švico sedja nas pa primerjate z Estonijo. Sram vas bilo

  • Svinsk zrezk

   Ce bo slo tko naprej nas bodo kmal z ugando haha

 • Grenze

  Kdor noče učiti naj gre v gradbeništvo pa ne bo treba šiptarjev pa še naučili se bodo delat z lopatami in krampi in to po 12 ur na dan !!!! Sicer pa bi morali spremeniti tudi zakon o šolstvu , da bi otroke naučili tudi DOLŽNOSTI IN SPOŠTOVANJA NE PA SAMO PRAVICE sicer so najbolj problematični iz dobro situiranih družin , mešanih družin in ciganov ! Poglejte kaj se dogaja z Đorđević Brecjom ti dva nista sposobna vzgajati sina ima pač balkansko vzgojo in če bi bilo to v Švici bi morala starša takoj odstopiti iz delovnih javnih funkcij pa otroka bi jima vzeli !! Kje je CENTER ZA SOCIALNO DELO KJE SI ANJA KOPAČ A SI SE ZAKOPALA IN ZASPALA ?????

 • Caetano

  Verjamem, da je stavka uciteljev neupravicena. Rdeci za svoje zveste privrzence, kar vecina uciteljev tudi je dokaj dobro poskrbijo.

 • Morala

  Seveda je neupravičeno, saj ima učitelj malo nižjo plačo od okrajnega sodnika/sodnice!!

 • Stajerka

  ne samo plača….tudi normative bi bilo potrebno primerjat…..težko verjamem, da ima kdo tako nizke normative kot naši učitelji…..kar se tiče: delovne obveze, dopusta oz. prostih dni, števila učencev na učitelja, tudi vzgojitelji in še pomočnica na vrh, prehrana, prevoz in ostale ugodnosti so za tujino samo pravljice……

 • Harald

  To bando bi bilo treba razgonit. Lepe plače, dopusta v nedogled, prodajajo pa povečini brezvezno in neuporabno znanje.

  • AlojzZ

   brezvezno in neuporabno znanje??? Velika mala dvojica Milan in Slavko sta se z učitelji pogodila, da bodo proizvajali odlične potrošnike in poslušne državljane. In to tudi delajo.

   Gospod Herald,
   če hočete, da proizvajajo kaj po vaših željah, plačajte več. Sicer pa to veste, saj ste vendar na prostem trgu oziroma v realnem sektorju, kot se popularno danes temu reče.

  • franci kranjec

   Očitno si hodil v šolo s prilagojenim programom.

 • dež

  Na spodnji povezavi so plače učiteljev in ravnateljev v EU za leti 2015/16 po posameznih državah. Nova24, poberite podatke in jih pretvorite v tabelo, plača vs. BDP npr., http://www.eurydice.si/index.php/izdelki/publikacije/dejstva-in-stevilke/11430-place-uciteljev-in-ravnateljev-v-evropi-2015-16.

 • Claudio Moro

  ZAVEDNI SLOVENCI VOLIMO SDS IN HODIMO V CERKEV!

  • AlojzZ

   Ja, res je Katoliška Cerkev na Slovenskem v krizi.

  • Goran Hvala

   Hvala kurcu da sm nezaveden…;-)

  • Miro

   zavedeni Slovenci… to je prav

  • učko

   Claudio je pa levuharski provokator LOL

  • Veritass

   Grešite pa še kar naprej. Saj imate spoved..

 • bubamara

  Učitelj v SLO je sanjski poklic. Za 20 ur na teden in 9 mesecev dela na leto je povprečna plača 1250€. Plača ni odvisna od kvalitete dela. V SLO ni boljšega delovnega mesta. Sanjsko.

  • Veritass

   Blondinka na sliki očitno odraža tvoj IQ. Pohlevna ovčka.

   • bubamara

    Pohlevna ovčka ima vsak mesec vpogled v 52 plač učiteljev v srednji šoli. Beeeee.

 • Veritass

  Nora24, preverite podatke, ne manipulirajte z že tako IQ ubogimi svojimi ovčkami. Avtor članka pa je očitno s težavo zaključil osnovno šolo in je le z svojo pripadnostjo velikemu SDS voditelju dobil čast objavljati svoje neintelektualne članke v tretjerazrednem rumenem SDS trobilu.
  Ob komentarjih, nastrojenih proti šolnikom pa očitno stojijo ljudje, ki so šolo bolj malo obiskovali in še to z velikim odporom. Bog se vas usmili in veliko uspeha v vašem slepem sledenju VELIKIM idejam.

  • Sašo

   Ne jamraj, ukiniti 9 – letko, ki je nastala samo zaradi zaposlovanja učiteljev, s te se bremeni proračun . Ukint 9 – letko, ki je sama sebi v namen in uničuje otroke in njihovo otroštvo s prenapornim programom .
   Kot drugi, razpisanih mest na fakultetah na stotine preveč, zakaj ? Zaradi profesorjev ki lupijo izredne študente in da bi lahko lupili dalje in razpisovali študijska mesta za katera je potem treba ustvarjati dodatna umetno ustvarjena delovna mesta, seveda večinoma v javnem sektorju.Državni paraziti.

  • dr Janez Sveti

   Veritass, kdor ni z nami je ovčka, manj inteligenten, nazadnjaški…itd? Ljudje niso nastrojeni proti šolnikom ampak njihovim privilegijem in socialističnim pravicam, ki jih imajo samo še oni in državni sektor. Vsi, ki financirajo te pravice pa živijo v krutem svertu, kje je treba plačo USTVARIT in ne čakat določen datum v mesecu, da se čudežno prikaže cifra, ki seveda nikoli ni dovolj velika. Ampak res nikoli. Razredni boj proti privatnim šolam, je hud in strah pred njimi gromozanski, saj niti dve tri privatne šole ne smejo obstajat, ker bi lahko ovce ugotovile, da so le te bistveno boljše in bolj uspešne, od javnih kljub omejenim sredstvom?
   Omenjanje nekega famoznega velikega vodjo s katerim nakazujete na totalitarne režime je patetičen levičasrki maloumni izum za strašenje ljudi (ovc po vašem).

   Dr Janez Sveti pastir

 • Sašo

  Kakšen članek je to ? V uvodni besedi govorite o tem kako velike plače imajo naši učitelji, potem pa o konkretnih številkah ne bu ne mu..razen o estonskih, ki imajo verjetno nad provprečno plačo v Estoniji glede na bdp .
  Jaz bi učiteljem zvišal plače, na račun tega bi ukinil 9 – letko in uvedel nazaj 8 – letko, odpustil na stotine ne potrebno zaposlenih v šolstvu in denar razdelil na na tsite ki bi ostali in učiteljem bi povečal pristojnosti, ne pa da vsaki smrkavec maha s svojimi kot pravicami in serje po glavi celemu sistemu.

 • Burek Burecki

  Sem 2x prebral da nisem spregledal visino uciteljevih plac po svetu…

 • RATATA

  Drugi del oz. nadaljevanje tega prispevka pa naj ima kakšno razpredelnico prosim. Za trotle in butle, ki nas je mnogo. Naslov je lahko tudi “Poglejte, kako dobro zaslužijo slovenski učitelji v primerjavi z ostalimi po svetu 2”

  • tasilo

   Bravo! Tudi sam pravim, da N24TV zaposluje novinarske bebce, ki ne razumejo in ne poznajo niti osnovnih strokovnih pravil novinarskega foha. Ampak … gotovo so pa vsaj zvesti vojščaki in lepo pišejo po naročilu, pardon, befelu.

   Stroka?!? Kakšna stroka?!? — Od kod, lipo prosim, naj pa nekakšna porno starletica in podobni naturščiki, planšarji, rovtarji in gmajnarji obvladajo novinarstvo, sporočanje, komunikacijo, kaj šele kakšen trivij (retorika, gramatika, dialektika = logika)?

   Kar čudi me malo, da urednik Biščak, ki je sicer brihten poba, radikalno ne ukrepa, ko hlapci in dekle delajo sramoto in škodo mediju. Ampak kot da je to meni kaj mar, hehe.

   • RATATA

    Kaj ti mar ni mar?
    Mar je meni, še kako!
    Tudi tebi je mar zelo.
    Tema je omembe vredna.
    Naj razišče temo glava firbčna,
    a na svitlo dene naj jo tista in tako, kteri um je zmožen cilj zadeti,
    da ne umrje bit namena sveta,
    pričarat lažne štruklje, nič kaj snažne, sholastike, nerazsodno važne, privilegijev polne in na stranpota zavedene.
    (Sem korajžen kaj(?) tkole pisat tebi hehe.
    No, to ni za Lectorja, za navadnega Tasila je. ……le vsebina, oblika ni za ocenjevat.)

    • tasilo

     Nevezani verzi za take reči,
     če mene kaj vprašaš, ti čisto leži :)

     Ne, ni mi mar za to, če imajo nekoliko bebav medij, ki ga “ustvarjajo” diletantje in domači veseljaki in naturščiki, nestrokovnjaki, ki s svojim diletantizmom pač ne morejo ustvariti kredibilnega medija. Ni mi mar, če pljuvajo v lastno skledo, ni mi mar, če si delajo skodo in sramoto. Nič od tega mi ni mar. Na kakšen način in zakaj so pocarji, si jim pa že sam dal vedeti v prvem svojem komentarju.

     “Sholastike” in štrukljevike smo obdelovali pa drugje.

   • bednick

    Po nepotrebnem se razburjaš.
    Veliko člankov na NOVI je sposojenih (Reporter, Demokracija…).
    Po moje imajo svojih novinarjev bolj malo.

    • RATATA

     So mediji …. radio, televižja, cajtung…
     Novinar je novinar.
     En z antipatičnim in grdim glasom naj ne bo ne na radiu niti na televiziji.
     Smotan(a) ko zajla za na tv ni(!) če ima količkaj glas naj bo na ra.
     Novinarjeve ugotovitve pa lahko vsak tisti, ki napisat zna, razločno,
     preudarno,
     berljivo in smiselno povezano, ter s povdarki na bistvu.
     Excel je tudi enostaven in za vizualizacijo učinkovit pri pisani besedi.
     Jaz berem potiho-naglas, da mi odmeva v glavi. Torej poslušam.
     Ko pišem pa govorim.
     Nismo tako nezahtevni, da bi nam vsak šusar na škrnicl pisunil. Zmerljivke znamo zaviti v lepobesedičenje, ampak kaj, ko tudi prebrati ne znajo.

 • bubamara

  V socijalistični demokratični republiki Sloveniji gre za plače javnega sektorja 23% proračuna, za pokojnine 25% proračuna. Ostanek gre za materijalne stroške, socijalne transferje in obresti posojil. Za razvoj damo kar uspe javni sektor pripravit projekte za črpanje iz EU blagajne. Zneski črpanja iz EU so vsako leto manjši. Torej, v SLO želimo biti druga Švica ali Avstrija brez razvoja. Oziroma s stanjem na mestu.

 • Iva

  “Naši učitelji mehanično pišejo članke in se udeležujejo različnih seminarjev, s tem pa si nabirajo točke. Vse, kar si želijo, je višja plača, učenci pa imajo od tega bore malo koristi.”

  Ne smemo posploševati, je pa dejstvo, da pisanje raznih člankov in podobnih izdelkov, pretirano št. seminarjev in razno modno projektno delo (razni šolski organizatorji morajo upravičiti obstoj delovnega mesta) še NE pomenijo dviga kakovosti znanja,
  pomenijo pa zelo pomembne pribitke pri učiteljevi plači! In še, veliko učiteljev ni razgledanih in avtonomnih, so pod vplivom dominantnih medijev in se podrejajo ambicioznim, politično nastavljenim vodstvenim kadrom. In korakajo za štruklji ter volijo nove obraze!

 • Veritas

  Dosežki slovenskega FDV “učiteljstva”…

  https://forum.finance.si/?m=2177189&single
  https://forum.finance.si/?m=2122610&single
  https://forum.finance.si/?m=2159014&single

  ” Realni sektor nam ni bil nikoli zares predstavljen. Na kariernem
  posvetu imenovanem ‘Zaposlitveni most’ se ni delal most z
  gospodarstvom, temveč z … NGOji. Krka, Gorenje, Lek, Domel,
  Kolektor, povabljeni na FDV? In your dreams …. Kolege
  gospodarstvo ni zanimalo – Financ niso veliko brali (četudi smo jih
  v knjižnici imeli). Bralo se je predvsem Mladino, Tribuno, razne
  kulturne časopise – Muska itd. Ko sem bil v četrtem letniku nam je
  profesor povedal za rezultate interne ankete po kateri povprečen
  študent FDVja politološke izobrazbe ni bil zmožen našteti 10 večjih
  slovenskih podjetij (ter tudi ne vseh strank v takratnem sklicu
  DZ).”

 • Veritas

  Lastne izkušnje: razredna učiteljica stara socialistka tercijalka – doma 11:30 (sicer blizu živi šole)… naredila 3/4 semestre pedagoške in je bila v jugi direkt učiteljica razrednega pouka… cel lajf se takole šlepa. 2 meseca poleti doma plus ostale počitnice plus frej vsi vikendi…

  Na dan v šoli torej ni delala niti pol uradnega delavnika! V Nemčiji mora učitelj oddelati 8 ur – druga polovica v šoli je namenjena utrejevanju znanja in delanju domačih nalog. Domov otroci ne nosijo domačih nalog razen tistega kar sami niso naredili v teh ostalih 4 urah. Ko pridejo domov je čas za družino.

  Skratka sami neupravičeni privilegiji. Da ne omenjam dodatkov za stalno pripravljenost profesorskih mandarinov… sploh na družboslovnih faksih je katastrofa, same pijavke.

  • franci kranjec

   Ti jih pa pokaš, vse si pomešal in osnovnošolske učitelej in predavatelje s fakultet, a imaš kakašne praktične izkušnje, si se probal v kakšni vlogi, probaj boš potem mogoče gledal drugače na stvari.
   V Sloveniji smo vsi tako pametni, da se spoznamo v vse stvari tud, če jih ne poznamo. Vsi bi bili zdravniki, pa učitelji, pa čeprav niti za politike niso sposobni.

 • bubamara

  Ne. Mož računovodje. Hehe.

 • bubamara

  Konkretni podatki: ravnatelj plača januar 2018: 2083€ neto; najmanjša plača učitelj 30. plačni razred, 20ur/teden plača 990€ neto; najvišja plača učitelj telesne vzgoje 43. plačni razred (učitelj svetnik), 22ur/teden 1737€ neto. Sanjska služba. Sanjska.

  • dr Janez Sveti

   Če so podatki resnični, jih je potrebno objavit javno.

   DR janez SVeti

   • bubamara

    Seveda so resnični. Lahko jih pa vsak preveri na netu. Učitelj začetnik brez napredovanja štarta v 30. plačnem razredu, najvišje lahko učitelj doseže 43. plačni razred (naziv učitelj svetnik). Bruto za 30. plačni razred je 1373€, za 43. pa 2287€. To je za polni delovni čas 20 ur na teden. Za vsako dodatno uro se mu plača poveča za 10%. Sanjsko.

    • dr Janez Sveti

     20 ur?? To je podobno, kot bi redno obiskoval fitnes!
     DR Janez SVeti zgrožen

  • franci kranjec

   Pa, človek božji, kje si bla, ko so se delile sanjske službe?

   • bubamara

    Na žalost niti blizu. Se zavedam, zato mladim odpiram oči, kaj je sanjska služba danes.

    • franci kranjec

     Pa kdo ti je kriv mogoče tvoj “IQ”?

 • ljubinica

  Tega na Hanziju ne boste slisali ….

 • ljubinica

  Strukelj manipulira z ucitelji in jih hujska iz svojih levakarskih interesov.
  Ta clovek je neverjetno pokvarjen.
  Govori v 1. os. mnozine, ces da se bori za “nase” place ….
  Kot da bi on imel uciteljsko placo ….
  Kot da si ne bi zase prigrabil visoke funkcionarske place+razne dodatke …. kar znese 5000+ ….

 • “Je bila stavka res utemeljena? Poglejte, kako dobro zaslužijo slovenski učitelji v primerjavi z ostalimi po svetu”

  Kje naj pogledamo? V članku nobenih številk o plačah slovenskih učiteljev.

  • bubamara

   Povprečna plača je 1250€ neto za 20 ur na teden. Prisotnost na delovnem mestu: dobrih 9 mesecev na leto.

   • Dobre cifre, slab članek.

   • franci kranjec

    Če tako misliš, zakaj nisi šla za učiteljico, imela si možnost.

 • Svinsk zrezk

  V redu nej jih placajo sam nej tud delajo 12 mescov .zarad mene ce sam sedijjo v kabinetu celo poletje…

 • mapu

  Barabon po imenu štrukel naj se skrije v luknjo…

 • bednick

  SOCIALNA DRŽAVA :

  šolstvo so delovna mesta…………… za “naše”.

  Drugo ni pomembno.
  Mogoče le še krompirjeve počitnice in ravnateljev dan.

 • xtc

  Dajmo si enkrat naliti čistega vina,v vseh normalnih deželah je JS večinsko plačan slabo(razen nekaterih izjjem),zakaj?
  Zato ,ker je služba in plača bolj aloi manj stalna,redne plače,zavarovanja in sorazmerno nizko tveganje n precej manj odgovornosti,kot v zasebnem sektorju,kot tudi tveganj.
  Če primerjate zunanje čisto zasebne in državne šole vidite ogromen razkorak v zunanju,kvaliteti in celostni vzgoji
  Seveda so strrogo zasebne šole resda dražje(ne govorimo o onih ,ki izvajajo državni program),a je naložba v staršev v izobrsževanje otroka tam v veliki meri garancija za uspešnega in sposobnega človeka.
  Ne samo ,da je raziskava iz VB pokazala,da otroci,ki hodijo najprej v zasebne osnovne in srednje šole v glavnem večinsko tudi dokončajo visoko izobraževanje med tem ,ko je delež otrok iz državnih šoč komaj med petino in četrtino.
  Ter seveda zasebne elitne šole ne dovolijo komunizma na dvorišču.

 • macon

  Žrtve slovenskega socializma 2.0 je tehnična inteligenca: naravoslovni inženirji, ki skrbijo, da vse sploh funkcionira so podplačani v primerjavi z zaposlenimi učitelji in drugimi družboslovci, ki se jih pri nas glede na potrebe preveč izšola..

  • Wizeman

   Aha, in ta tehnična inteligenca se je kar sama vzgojila in izšolala. brez dobrih učiteljev ni dobrih inženirjev, vsaj to bi nam moralo biti jasno.

   • RATATA

    Tisti, ki je v inženirja izučil inženirja ni štrajkal in mu je nerodno za te primitivne učiteljice!

   • bubamara

    Teoretično bi to moralo držati. V praksi je situacija drugačna. Diplomanti, ki prihajajo v službe s kopico znanja, ki je za gospodarstvo neuporabno. Šolstvo ne sledi razvoju tehnologijam in tehniki, ki jih razvijajo podjetja.

 • Artur

  Poglejte tudi v kaj nas ti napiflani preplačni prfoksi ne opozarjajo temveč nekritično ponavljajo kot papige kar so se napiflali iz indoktrinirano “znanstvene” literature : https://www.youtube.com/watch?v=oppw1k67hn8

  • Cucurbita Pepo

   Mednarodna vesoljska postaja je vidna s prostim očesom

 • Miro

  gre se za to da so njihove plače premajhne z ostalimi npr v javni upravi za isto izobrazbo

  • bubamara

   Javna uprava je v istem rangu kot šolniki. Štruklju gredo v nos zdravniki. SVIZ hoče enakost pri plačah z zdravniki.

   • Miro

    to je zahteva:
    Povprečna plača na delovnih mestih v izobraževanju, za katera se zahteva univerzitetna izobrazba, je več kot 500 evrov bruto nižja od povprečne plače zaposlenih z enako izobrazbo v državni upravi.

    • Mojca pokraculja

     A državna uprava pa ni v javni upravi ?

     • Tone

      Ne, ona upravlja javno upravo.

    • bubamara

     Povprečje je višje na javni upravi, ker je število zaposlenih tam mnogo manjše od šolnikov. Sicer so plačni razredi primerljivo enaki. Štrukelj bo povprečje zvito dvignil tako, da bo dvignil spodnji in zgornji plačni razred.

   • dob

    Tega res ne razumem. V proletarski državi se nihče ne primerja s plačami brezposelnih in tistih, ki živijo na minimalcu.
    Med sabo se primerjajo sami taki, ki majo plačo en večjo od drugega. In to zagotovljeno vsak mesec!

   • Miro Jereb

    in snažilke bi morale dobit največ saj pospravljajo dreke za zdravniki in učitelji, hahahahahahaha

   • beno

    Zdravniki sploh ne bi smeli biti v JU, ker se niti dolžina študija, niti pogoji dela ne morejo primerjati z nekim šribarjem, ali učitli, ki delajo po 4 ure dnevno, so vse poletje prosti in vmes pa še razne počitnice…..

   • beno

    Naj gredo študirat medicino pa bodo dohtarji.

 • Mojca pokraculja

  Zakaj ima Štrukelj vsa dolga leta tako podporo “svojega prosvetarskega” članstva? Zakaj je Štrukelj dvojni sindikalist ?
  Odgovor na prvo je, da učiteljski folk razmišlja takole, kdo drug nam bo zrihtal dobre plače če ne on, saj za njim stoji in ga krije Kučan. Nihče se ne bo upal zoperstaviti Kučanu torej uspeh zagotovljen.
  Odgovor na drugo vprašanje je : zihr je zihr, bolje dva stočka, kot eden, treba je biti zraven, v vrhu pri vseh stvareh. Ne smemo prepustiti nobenega sindikata takim, ki nimajo našega ozadja.

  • Miro

   Kučan, mož s čarobno paličico

   • Mojca pokraculja

    Točno, le da se bo neznansko neumnega delal, ko bo treba odgovarjati za svoje rabote. Tko kot vedno, nič ne vem, se ne spomnim, tako so mi ukazali itd.

   • Meho

    In s čarobno paličico je poslal svojo hčerkico na zasebno šolo v gnilo kapitalistično državo ZDA, ker so slovenski učiteljni že tako pretirano “dobri”, da jih nihče več ne jebe. Niti sam mali veliki pikzigmar Kučan.
    .

 • Miha Dolanc

  Bil sem zvest volilec Janeza Janše in SDS, že zelo dolgo učim na javni šoli, pa vendar ko človeka strezne tak članek do te mere, da vidi kako njegova lastna stranka, njegovi lastni mediji ozko mislijo, da so v profesuri res samo levičarji. nas je kar nekaj kolegov, ki nas je ob takem branju enostavno tako negativno presenetilo, da lahko rečemo le-nikoli več. Kdo bi si mislil, da bom tudi sam nekoč rekel-vsi so isti. negativna žolčna energija na obeh ekstremnih straneh-kot izrael in palestina-kot zda-rusija-umazanija na obeh straneh. niti ni pomembno 10-20 eur več. čisto vseeno. severno od alp ne dobiš snažilke, ki bo delala za manj kot 1000 eur na mesec-a, ko gre v trgovino so tam izdelki enakih cen ali pogostokrat še cenejši. slovenski politk te bo vedno prepričal, da se primerjaj s slabšimi, nikoli z boljšimi narodi-po vrhu vsega bodo v kratkem izpeljali zakonodajo legalizacije “mehkih” drog-in ljudstvu bo še lažje vladati, saj reveži v omami težje vidijo resnico. Nova24tv , ne, nismo vsi šolniki “štrukeljci”, smo tudi pošteni, vzgojeni v katoliškem duhu, a v vašem mediju pljunki letijo vsepovprek, brez razmisleka…ko boste v nedeljo pri maši, kar ne dvomim, pomislite na priliko o Dveh sinovih (Matej 21:31, 32)

  • traktor

   Miha, zate obvezno domače branje pisanje Shadowa zgoraj.

 • PIA PlA

  Video je za vse, ki poslušajo in verjamejo blondinkam, ki trdijo, da učitelji nič ne delajo. Dober učitelj dela več kot si mislite, a poučuje manj, kot bi si želel.

  Slabi učitelji pa se žal z lahkoto skrijejo v sistemu kakršnega imamo.
  Video: A teacher perfectly explained what teachers do all day
  https://amp.businessinsider.com/nea-president-on-what-teachers-do-all-day-2015-11

  Dober novinar navede vire za svoje trditve, sploh pa za podatke, ki jih podaja. O zaslužku osnovnošolskih učiteljev so podatki na spodnjem linku: najvišjo osnovno plačo imajo učitelji v Luksemburgu 62.000 evrov in najnižjo na Madžarskem 6.000 evrov https://images.huffingtonpost.com/2016-01-13-1452705656-7446754-chart1.png

  Pomembno pa je tudi kakšne so zadolžitve učiteljev, koliko ur mora delati v razredu in koliko ur ima dodatnih obveznosti, in ne nazadnje koliko učencev pride na enega učitelja.

  • Shadow

   Spoštovani učitelji, na cestah ste samo takrat, ko vas bedasti Štrukelj z avtobsi pripelje v Ljubljno, da vzklikate njegove parole glede plač.

   Ko boste enkrat priši na cesto sami, brez Štruklja in sinidikata, postavili na mizo relevantne in vsebinsko pomembne argumente glede problemov šolstvu s predlogi možnih rešitev, vas bom jaz osebno začel zelo resno jemati. Saj ljudje nismo zabiti – v šolah imam N lastnih otrok in mi ni vseeno, kaj dogaja.

   Isti reveži ste kot zdravniki – štrajk samo za plače, sicer pa neprestano jamranje, kaj vse da ne štima v šolah (bolnicah), kako so zgrešene prioritete, ki jim morate slediti ipd. Vendar nikoli, poudarjam NIKOLI, ne izpostavite posameznikov, ki so med vami slabi, ki ne dalajo dovolj, ki dajajo slabo, ki imajo na koncu enako plačo, kot Vi, ki morda delate odlično. Enako je pri zdravnikih.

   Na nek način ste oboji ene uspavane sindikalne riti, ki ne dojamete, da vas kljudje (ki vas plačujejo) ocenjujejo skozi vašo nesposobnost, da bi na pravi način naslovili in skomunicirali dejanske probleme šolstva in njihove možne rešitve. Enostavno ne dojamete, da so na dolgi rok vaši sindikati (s Štrukljem načelu) vaši največji sovražniki. Vaše možnosti ostajajao zamujene in neizrečene. In tega ne dojamete. Kako je sicer vedar možno, da bi bili ljudje proti učiteljem. Tu ni logike. Pazite se sindikata. Ali se nemara motim ?

 • Shadow

  Spoštovani avtor članka, sporoštovano uredništvo,

  V članku ste se lotili plač v šolstvu in primerjave med sistemi nagrajevanja v različnih državah. Edina eksaktna številka, ki jo navajate je letna plača učitelja v Estoniji. Vse ostalo je pa, se opravičujem, bolj kot ne en bla-bla.

  Zame osebno je takšen članek čista megla. Ne razumem, kako se lahko lotite plačnega sistema v šolstvu, pri čemer ne podate nobenih konkretnih podatkov o plačah v Sloveniji in tujini: povprečna v OŠ, povprečna na srednji šoli, odvisnost od izobrazbe učitelja, osnovna plača (za koliko ur obrementive tedensko že ?), dodatki za bla, bla, bla, …. in tako naprej. Dajte že sproducirati neke tabelce, da bomo vsaj malo vedeli o čem govorimo. Primerjavo z npr. Finsko bo potrebno vsaj malo številčno podkrepiti, sicer je to popolnoma nerelevanten članek.

  In da se razumemo, sem velik zagovornik tega, da se te šolnike postroji v vrsto, temeljito pretrese njihova prizadevanja, dosežke, dejanske uspehe, dodatne možnosti, vprašanje kakovosti pri delu in na koncu še plače. Potem se to pogleda napram stanju v gospodarstvu in pove koliko je sploh denarja v žaklju za delitev. Te norosti bo “ven vzela” samo privatna šola brez sindikata. Pa naj pridejo predavat v privatne šole.

  Če bi se jaz z njimi pogajal, bi jim zelo tanka predla. Najprej bi se pogovarjali o kvaliteti, potem še dolgo nič, pod točko razno pa še o plačah.

 • Dostmamrecesije

  Biti prfoks je sanjsko. Skoraj nič ne narediš in plačo dobiš in veliko časa doma preživiš.

  • franci kranjec

   Kaj še čakaš postani učitelj?

   • Dostmamrecesije

    Nimam primerne izobrazbe. Kdo bi si mislil, da bo tako luštno biti prfoks.

  • FRANC3

   Če bi jamrajočim učiteljem ponudil enako in bolje plačano delovno mesto v gospodarstvu (Akrapovič, Boskarol,…), sem prepričan, da se jih ne bi javilo več kot 5%!

 • montyamp

  Slovenski učitelji so vojaki UDBOPARTIJSKE TERORISTIČNE REVOLUCIJE .
  Kastrirani nevretenčarji ki se podijo za denarjem in bliščem s katerim pohabljajo mladež .
  Zazidarstvo je pustilo globoke brazde v mentaliteti naroda , ki si bo s takšno prosveto težko opomogel .

 • FRANC3

  Ne razumem osnovnošolskih učiteljev, ki vedno tarnajo, koliko časa porabijo za pripravo pouka.
  Enostavno ne razumem, da univerzitetno izobražen učitelj po 20. letih službe porabi toliko časa za priprave? Kaj se vsako leto spreminjajo učni programi in vsebine.
  Mnenja sem, da so naši učitelji žrtve SVIZovske mafije, ki jih izkoriščajo kot žrtvena jagnjeta!

  • Denis

   verjetno ne razumeš, ker so v tvojih časih predavali eno in isto do penzije, danes pa morajo sproti prilagajati.

 • Tone

  To je pa res lepo, da se Nova postavi na stran vlade, posebno sedaj, ko ji rejting pada, volitve pa se približujejo. Pokvarjeni učitelji pa to izkoriščajo.

 • Denis

  Zanimivo, kako pišejo, da imajo slovenski učitelji večjo plačo, kot cel svet in to brez navedenih podatkov in dejstev. Aja to je nova, ne upajo, da jih ne bodo tožili zaradi laži. :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!