Jugoslavija najbogatejša država v Evropi? To je eden od primerov velikih levičarskih laži

Naslovnica znamenite revije Forbes, ki nekdanjo Jugoslavijo uvršča med najbogatejše države v Evropi in jo slovenski levičarji in jugonostalgiki vehementno delijo po socialnih omrežjih, je povsem izmišljena in ni nikoli obstajala. 

Slovenski skrajni levičarji so zadnje čase oblikovali več celic na spletnem omrežju Facebook, kjer širijo svoje izrojene ideje. Za njih je splošno znano, da ne sprejemajo resnice, zaradi česar se morajo kot vsi komunisti posluževati laži – najsi gre za zgodovino, ekonomijo ali pa katera druga dejstva. In ker jih resnica glede nekdanje Jugoslavije močno boli, saj razkriva njihovo genocidno naravo in odgovornost za moralni in ekonomski kolaps države, so začeli s širjenjem lažne propagande.

Ena izmed teh je naslovnica slavne poslovne ameriške revije Forbes, kjer naj bi v eni izmed njihovih izdaj nekoč pisalo ‘Jugoslavija med najbogatejšimi narodi Evrope’. Levičarsko navdušenje nad naslovom, ki povzdiguje nekdanjo bankrotirano in propadlo državo, je bilo tolikšno, da so jo delili več tisočkrat – ne da bi se prepričali o njeni verodostojnosti. Na njihovo žalost tovrsten izvod revije Forbes, ki je mimogrede turbokapitalisična ameriška poslovna revija, ni nikoli obstajala in je 100 odstotno lažna.

Preidimo k dejstvom…
Fotografijo lažne revije Forbes so umetno sestavili v srbski hekerski skupini Anonymous, v Srbiji pa so jo že pred pol leta označili za ‘nateg leta.’ V tako znameniti reviji bi namreč letele glave, če bi na naslovnico dali naslov z očitno slovnično napako. “Yugoslavia among the richest nations in THE Europe” ima namreč hudo napako, ki jo prepozna že vsak osnovnošolec z začetnim znanjem angleškega jezika. Če bi se pri Forbsu resno odločili napisati naslov s takšno vsebino, bi napisali “Yugoslavia among the richest nations in Europe.” Vseeno je vsakršna skrb odveč, saj pri tako ugledni reviji ne bi nikoli izbrali tako neumnega naslova, ki nima nobene zveze z realnostjo, saj nekdanja Jugoslavija po nobenih parametrih ni bila uspešna država, kaj šele, da bi bila najbogatejša v Evropi.

Je pa revija Forbes res napisala več naslovnic v zvezi z Jugoslavijo, vendar v povsem drugem kontekstu in drugačni luči, kot bi si želeli slovenski levičarji:
– “Kako diktatorji upravljajo s svojimi milijardami?”
– “Popravljanje Jugoslavije”
– “Kako podjetniki bežijo iz kaosa nekdanje Jugoslavije”
– “Od Iraka do Ukrajine, od Sirije do Jugoslavije: Teroristi, ki so uničili moderen svet pred stoletjem, danes povzročajo še več vojn”

Vprašanje o verodostojnosti Forbesove naslovnice smo poslali tudi na njihovo uredništvo. Tam so nam seveda povedali, da nikoli niso izdali revije s takšno naslovnico, ki je povsem v nasprotju z njihovo uredniško politiko.

Resnična ekonomska slika Jugoslavije
– Jugoslovanski javni dolg je skokovito naraščal od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej. Naraščal je (približno za 17,6 odstotkov vsako leto od 60. let naprej) zaradi nemoči jugoslovanskega gospodarstva, ki ni moglo servisirati javne porabe.
– V tujino, predvsem Zahodno Nemčijo in Avstrijo, se je do leta 1973 odpravilo skoraj 700 tisoč Jugoslovanov, nato pa v prihodnjih letih še nadaljnji milijon. Povprečna nezaposlenost v Sloveniji je v sredini osemdesetih let znašala približno 5 odstotkov (najvišja brezposelnost je vladala na Kosovu, 57-odstotna), vendar ta podatek ne vzdrži sodobne presoje.
– Ekonomija v Jugoslaviji je bila znana po fiktivni zaposlenosti. Tako naj bi bilo zaposlenih približno 20 do 30 odstotkov vseh zaposlenih, trdi Susan Woodward, profesorica na univerzi Princeton. Fiktivna zaposlenost je oblika zaposlenosti, ko zaposleni v podjetju ne prispeva dodane vrednosti oziroma poslovanje podjetja ne bi prav nič trpelo v primeru, če ga v podjetju ne bi bilo.
– Problem neproduktivnosti ekonomije se je skušalo reševati s tiskanjem denarja oziroma inflacijo. Ta je bila problematična od samega nastanka jugoslovanske ekonomije. V 80. letih je bila inflacija 100-odstotna, kar pomeni, da so se cene samo v enem letu podvojile.
– Poleg bencina je v trgovinah med drugim primanjkovalo tudi kave in pralnih praškov, pogosti so bili tudi električni mrki zaradi varčevanja.
– Za nakup televizorja je bilo v Jugoslaviji treba zastaviti deset mesečnih plač. Danes ga dobimo že za tretjino ene povprečne slovenske plače.

M. P.

 • željudin

  jugoslavija je očitno menda bankrotirala od samega bogastva…to je tako kot bi en debeluhar umrl od lakote…

  • Caetano

   To je propaganda Luke Meseca.

   • željudin

    lukeca so na kongresu v krškem člani njegove stranke skoraj pretepli, a je o tem poročal samo požareport, vsi drugi pa, da kongres ni bil sklepčen…

   • željudin

    lukeca so na kongresu v krškem člani njegove stranke skoraj pretepli, a je o tem poročal samo požareport…

    • karlina

     Ta lukec in njegove oprode zivijo na mescu, pa zelo, zelo dobro, v zivljenju niti s prstom niso mignili, sami falirani študentje, ki jih je sam gobec, ze na faksu jih je Kučan plačeval, da so mladim prali mozgane, nato pa jim je v zahvalo pustil,da so ustanovili svojo stranko, da naprej pljuvajo po nas, poštenih, delavnih Slovencih, je Kordezu včeraj ušlo, kako sovrazi RKC IN NAS VERNIKE, no vse se vrača, vse se plača. vem za veliko zadrtih udbašev in komunistov v Jugoslaviji, ki so na smrtni postelji prosili Boga in Marijo za zdravje, skratka pokvarjenost njihova ne pozna meja.

 • pajot

  Bogat je bil v glavnem samo enonogi. Imel je modri vlak,galeba,cel kup rezidenc posejanih po jugi,imel je žensk kolikor je hotel. Zastonj. No ja,zastonj ravno ne. Za poročeno egiptovsko operno pevko je moral odšteti 200.000 dolarjev.

  • FRANC3

   In kaj mu danes to pomaga? Nič ni nesel s sabo! V tem je težava zmaterializirane levice: denar in spet denar in bogastvo. In to za vsako ceno.

 • AlojzZ

  Masovno pranje možganov v tej deželici poteka s “sto na uro”! Še dobro, da imamo svoboden internet, ki izniči kar nekaj tega pranja. Vsega sicer ne, nekaj pa le.

  V kratkem lahko pričakujemo napad na internetno svobodo, saj se volitve bližajo.

 • janez zorman

  Yugoslovanski komunisti so bili med najbolj premožnimi v Evropi. To je dejstvo. Za to so poskrbeli sami. Na račun delavske raje, ki si je morala z lastnimi rokami in mešalcem narediti hišo, so si oni priborili zastonj stanovanja, zato so si lahko gradili vikende ob Jadranu in po hribih.

  • Anton

   Malo se tem kurcem vrača nazaj. Sedaj hribovci od ostarelih oficirjev kupujejo te vikende ker sami nimajo potomstva.

  • radames

   Oni so dobivali “službena stanovanja”.

   • karlina

    Danes jih pa dajejo in nadstandardno opremljajo za migrante, SLOVENSKE DRUZINE pa v mrzlih hišah in stanovanjih ,nekateri v majhni sobici pri svojih sorodnikih, za bruhat res. Ze najmanj 20 let komunisti delajo v naši dragi lepi SLOVENIJI, isto, kot so delali v Jugoslaviji, sedaj jim pomagajo pri tem celo njihovi sorodniki in čudovito jim uspeva.

  • karlina

   Je mogoče danes kaj drugače, kar se tiče teh lopovskih komunistov, samo vprašam.

 • Anton

  Da sem Slovenec me nikjer ni sram, to da sem bil rojen v revni jugoslaviji….s tem se ne hvalim

 • francelj3

  Že dobesedno na prvi pogled se vidi, da gre za fake news. In THE Europe? Take angleščine v kaki publikaciji še nisem videl.

 • dež

  Velik problem je, ker takšnim “fake news” in jugonostalgični propagandi na sploh, številni Slovenci veselo nasedajo. Mladi in stari. Kakšnega starejšega vprašaš, pri kateri starosti je bil prvič na morju, če smo bili tako bogati, se pa ne more spomniti.

  • Jovo Jamnica

   Jas sn biu v Vodicah, leta 1960. Spali smo f šotorah. To je blo ot Zveza prijatelof mladine. Če je ponoči pado deš, je skos tote šotore cankalo. Tam, ko je bla lukna, si namazo z mažo Jekoderm in pol ni več cankalo…

   • Anonimni_Profesor

    Jovo pa ti enkrat praviš, da takrat še rojen nisi bil, drugič pa da si bil takrat že tabornik. Najbrž govoriš še v imenu svojega očeta ali kaj ti je. Še vedno pa bi rad kaj več zvedel kje si se srečal z Rastkom Močnikom? Ti je professore di marxismo predaval ali si ga samo bral?

    • Jovo Jamnica

     Nea vem, kaj me gušiš z totim Močnikom. Spomnim se, da je tam, leta 75… asistiro na Filo faksu v Lublani, na Aškečevi. Biu je popularn met študenti, ker je noso dugo čupo in John Lennon stil špegle. Kaj več pa se nea spomnim o njemu… Zadovoln?

   • dež

    Po mojih izkušnjah je v trenutku, ko si se dotaknil platna, teklo še 3x bolj, vazelinu navkljub. So bile pa marele dokaj kvalitetne, tako da se je nekako dalo preživeti tudi v primeru dežja.

    • Jovo Jamnica

     Ti si pač starejši. Jas sn fotra gledo, kak je toto tubo v roki držo, pa skako po šotori. Drugi dan pa mi je mehüre ot sonca z toto isto kremo mazo…

 • FRANC3

  Laž je zvezda stalnica levakov in komunistov vseh dežel!

 • Olga

  Zločinski komunisticni sistem smo preživeli in ga okusili na lastni koži, tako da nas levaki ne morejo prepričanti!
  Forbs bi bilo pa dobri obvestiti! Mar niso zlorabe kaznive?

 • antimur

  Kaj pa bi lahko pričakovali od levih fašistov kot je ZL, kot širjenje laži. To ultrakomunistično stranko je potrebno prepovedati že po uradni dolžnosti. Barabe, ki v življenju niso počeli drugega kot se napajali iz proračuna ter uničevali vse kar je slovenskega pa brezkompromisno zapreti najmanj v najtemnejše ječe.

 • althar

  Itak. Laž je drugo ime za komunizem.

 • Rožle

  Ja, kdaj je pa komunist še kej po pravici povedu ..?

 • Borut Stari

  Ta komunistična PP je dobro znana vsem, ki smo se upali misliti s svojo glavo. Članek ni nič novega za tiste, ki smo to kalvarijo doživeljali in preživeli. Vedno so kokodajsali, da je komunizem na horizontu. Svobodno misleči pa tudi, pod grožnjo zapora tudi govoreči smo vedeli, da je horizont navidezna črta med nebom in zemljo. Bolj ko se ji približuješ bolj se oddaljuje.

  • radames

   “komunizem na horizontu…”
   Hruščov je leta 1962 izjavil, da bo Sovjetska zveza do leta 1981 v komunizmu….

 • Claudio Moro

  :))))))))))))))))))) Zanimivo pa je to,da sta Nemcina in Italija sli iz vojne popolnoma poruseni,uniceni,itd. Po samih 15 letih je postala Nemcija 6 svetovno gospodarstvo,Itaoija pa celo 5! Jugoslavija pa revna in nerazvita do zadnjega dneva. Se danes Slovenija placuje zaradi tega. Ce reces Slovenija na zahodu te povezejo s vzhodom,nerazvitostjo,oitd,itd

  • radames

   ¸Jugoslavija je dobila veliko denarja od reparacij, veliko nepovratne pomoči. Ves denar so zafračkal za razkošno življenje tita in visokih političnih funkcionarjev. Gradili so za težke milijarde podzemna mesta za “novi razred” (klasična paranoja komunističnih voditeljev); un samozvani maršal si je v začetku 50. let privoščil nekajmesečno turnejo v Indijo in ne vem še kam z ladjo Galeb itd. Odgovorni državni vodje obredejo za važne pogovore pol sveta v nekaj dneh. Ta hohštapler pa nekaj mesecev!!!

 • if

  Komunizem producira smrt, nesvobodo, bedo blaginje in duha, zaostajanje.
  V Sloveniji o pozitivnih učinkih komunizma/socilaizma govorijo levičarji, najbolj ortodoksni so separirani v ZL.

  Dva evropska primera učinkov komunizma.

  Na osnovi nemškega človeka zajetega v stanja maja 1945 je:
  kapitalizem ustvaril državo ZRN (razvoj, blaginja, svoboda);
  komunizem je ustvaril državo NDR (razvojna zaostalost, revščina, nesvoboda).

  Češkoslovaška je imela leta 1937 BDP na prebivalca 1.814 ameriških dolarjev (preračunano v vrednosti dolarja iz leta 1980), Avstrija 1.807 ameriških dolarjev.
  Po drugi svetovni vojni je Češkosloaško prizadel komunizem tudi s hudim padcem BDP. Leta 1993, ko sta se Češka in Slovaška razdružili, je imela Češka 8.572 evrov bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca (upoštevana je primerjava kupne moči), Avstrija 15.731 evrov BDP na prebivalca.

  http://siol.net/novice/svet/zgodba-o-nekdaj-najbogatejsi-srednjeevropski-drzavi-35932

  • radames

   Jaz navadno pravim, da so Rusi Čehoslovake NAMERNO zajebal.

 • dr Janez Sveti

  A zdaj boste pa še trdili, da JNA ni bila najmočnejša armada v Evropi, pa i šire?
  DR Janez Sveti razočaran

  • Rožle

   Srbija do Tokija ….

   • sprehajalec

    preko Milvokija, so rekli.

  • Franjo Trojner

   Larifari, JLA je bila pod srbskim vodstvom in na silo vkup.stišanih pripadnikov več narodov, ki so komaj čakali priliko, da si skočijo v lase, kar se je ob razpadu Juge dejansko.tudi zgodilo. Sama obrožitev je bila zastarela, puške M 48, nato tako imenovane papovke in kalašnikovi, kup zastarelih topov ( obalo so branili.stari nemški flaki ) in rjavečih.tankov, letala so kr sama dol.kapala in.par barkač, ki so branile morje. Sicer pa se je itak videlo.ob vojni na Balkanu med Srbijio in Kosovom, kako je samo par natovih letal to silno vojsko JLA mimogrede in kot za šali spravilo.na kolena in totalno porazilo.

   • Jovo Jamnica

    Fantastična analiza. Še gošari so bli bol moderno oboroženi, sploh tisti, keri so meli srečo, da so fkrali kakemu Švabu šmajser. Vlka sreča je bla, recimo leta 1968, da Sovjeti niso vedli, kak švoh oborožena je bla naša bifša Armija. Lahko bi samo šli prek Mađarske meje in postrelali fse živo, kaj bi jim stalo na poti. Isto, ko so delali Švabi, ko so pobili fsakega civila, Ukrajinca, pa Belorusa in pol Rusa… keri jim je biu na poti. Takoj bi nas okupirali in pobrali fse kalašnikove. No, saj se malo hecam, ampak, če pa tak rat čitam panflete. AK-47 JLA sploh ni mela. Naši graničari so fkrali Albancom toti AK-47 in ga pol nesli f fabriko Crvena Zastava. Srpski stručnjaki so si toto pogledali in nardili podobno, kera sploh ni bla švoh. Eni so pravli in to pravijo še dans, da je bla Jugo kopija bolša ot orginala… Zato so Rusi kupli železarno Ravne, saj takega dobrega jekla nea zna doben drugi nardit…

  • slosin

   Pravljičarji govorijo, da je bila prva, četrto mesto bi ji pa mogoče res pripadlo….

  • Jovo Jamnica

   Nea ga seri, stari. Trojnar še nea ve gdaj se zajebavleš. Zaj bomo spet čitali zgodovino jovo na novo… :-)

  • radames

   Janez Sveti “PRAVLJIČAR”.
   Samo kreteni ali zajebanti napišejo kaj takega o JLA.

   • dr Janez Sveti

    A ni bila ali kako?
    Dr Janez Sveti genij

    • radames

     JLA je bila. Potrjujem njen obstoj. Drugega pa nič.

     • dr Janez Sveti

      :) Diplomatsko! Čestitam
      DR Janez Sveti konzul

 • Franjo Trojner

  Kaj mene briga Jugislavija! Pučnik je lepo povedal “Jugoslavije ni več” in pika. Mi vsi se raje skupaj pobrigajmo, da sami ne bomo zdrsnili na tak podn, kot smo ga v Jugi imeli in po mojem skromnem mnenju nam kaj dosti do tega podna ne fali. Ma Juga je v prav vseh segmentih družbe legalizirala korupcijo in nepotizem, ter seveda kršenje osnovnih človekivih pravic, vrh ledene gore pa je predstavljal hoštaplarski partijski vrh. In ta problem nam je ostal, problem je totalitarna ideoligija in politiki bivše Juge, ki že od keta 1991 vztrajno spodkopavajo našo mlado demokracijo. Naivni smo bili takrat leta 1991, ko smo mislili, da se bo slovenski partijski vrh umaknil v dobro nove demokratične države in ljudi, samo potuhnili so se in nam danes arogantno ponovno kažejo svojo moč. Edina možnost, da tudi slovenska država zares postane demokratična in pravna je takojšna izvedba lustracije. Jebe se tem ostankom komunistične elite za narod, za slovensko državo, za slovenski jezik, za slovensko kulturo, tradicijo, slovenske simbole in celo za NOB, ti še kr naprej hlastajo samo za politično močjo, ker jim ta še naprej omogoča brezsramno bogatenje in s tem lagodno živlenje. Te zalege se ne da rešiti na lep, eleganten način, to se vidi tudi v drugih ex komunističnih,/danes demokratičnih državah po Evropi, tudi tam se kljub izvedeni lustraciji zalega na vse mižne načine otepa demokracije in vztrajno propagira svojo ideoligijo in rine nazaj na oblast. Ta zalega ni fina za dosežen cilj je pripravljena uporabiti prav vsa legalna in nelegalna sredstva, zato potrebuje močno brco v rit, da bo razumela, da je vrag šalo vzel in da je končno zares prišel njen konec.

  • radames

   Odličen komentar. KOMUNISTOM NIKOLI NI ŠLO ZA NAROD! NIKOLI!

   Boris Kidrič pa že leta 1942 na Vinici pravi: “Vseeno je, če od Slovencev ostanemo živi samo trije, pa tisti pravi – to je komunisti.”

  • karlina

   MOJ VELIK PODPIS,ampak vprašanje, kdo bo izvedel lustracijo, kdo si upa ,kdo je tako močen, ne verjamem, oprosti, kar je zamujeno, je zamujeno, leta 91 bi jo MORALI narediti, pa je nismo, ker so nas komunisti, ki nam vladajo sedaj in njihovi potomci nastavili limance, po toči zvoniti je prepozno, zal 25 let prepozno. Ga ni junaka , da bi jo izpeljal

 • totex39

  Komunistična propaganda še vedno ne more utihniti, spet so iznajdli, nekaj za ” farbanje ” ljudstva, to jim gre očitno zelo dobro od rok.

 • Adolf Hitler

  Dokler boste plačali in potpiral rtve prispevke boste imeli skos tko ko imaste pa se slabše ko jim boste pa to ukinli je pa konec z judovsko komunaisersko boljsivisko sekret usrano propagando! in nehajte že enkrat prispevat prispevke za te komunaiserske svinje tu pri nas skoraj nobeden ne plačuje več GEZ

  • FreedomAndDemocracyNOT

   sej folk je proti placevanje, sam kaj lahko naredis, so sle ze peticije naokol, pa nic ne pomaga

   • Adolf Hitler

    bi se dalo če bi to organizirali vsi skupaj in nehali plačevati od enkrat vsi koplet Slovendia

 • FreedomAndDemocracyNOT

  Dober clanek, podatek, da je imela jugoslavija leta 1989 19% celotnega svetovnega dolga pove vse

  • Jovo Jamnica

   Ja. To je edino točno… :-) Edino nea vem, komu je biu svet dužn? Malim zelenim???

  • hle

   Juga je imela manj dolga kot ga ima danes Slovenija jaz ne vem od kod jemljete podatke Wikileaks je pred časom objavil depeše iz 70ih kjer amije skrbi zaradi uspešnega gospodarskega modela v jugi in kako to vpliva na preostalo Evropo zato so jo tudi v 80ih bonitetne hiše začele v navezi z Ameriško politiko sesuvati kako to izgleda smo pa tudi že občutili na svoji koži mogoče bi bilo bolj zanimivo če bi pisali o tem kako bonitetne hiše sesuvajo Agrokor in z tem Mercator o čemur naši mediji vsi po vrsti molčijo

   • Jovo Jamnica

    Na Nova bi takoj blo to aktualno, če bi glavni ot Agrokora biu Srp…

   • FreedomAndDemocracyNOT
   • FreedomAndDemocracyNOT

    ocitno ni resitve za levicarje, vedno bodo drugi krivi za svojo nesposobnost

    • Jovo Jamnica

     Mogoče bi bol vžgalo, če bi Juga mela polovico pufa. Mogoči bi že jutri ble pol v Lublani demostracije proti vladi…

    • radames

     Nikol ne bom pozabil Jankovića, ki je rekel, da je časnik Finance kriv, da on ni premier. Jugoviški primitivni butli za vse slabo vedno krivijo druge, sami so pa najboljši na vsem svetu.

   • radames

    Tale tipček – umski maloposestnik – ne ve, da je od takrat pa do danes vrednost dolarja zelo padla. 1 milijarda dolarjev takrat je bila najmanj 10x bolj vredna, kakor danes.
    Jugoslavija je iz nekaterih ljudi naredila BUTLE!

    • Jovo Jamnica

     To ni bistveno. Iz napak se vendar učimo. In če je bila Juga enormno zadolžena, potem nam to ni bilo všeč in smo tudi zaradi tega želeli na svoje. Mene zanima, zakaj je Slovenija danes tako zadolžena, če pa so vsi, ki so bili na oblasti in so še, to vedeli. Vedeli so, da prebivalstvo tega ne mara…

     • radames

      S krediti so kupovali socialni mir. Delajo povsem enako kot v Jugi.

      Edit
      Jugoslavija je bila od začetka do konca vzdrževana država. V glavnem jo je vzdrževal zahod in malenkost Rusi.
      Ko so zahodnjaki zahtevali vračanje pufov, je država propadla. Enostavno ni šlo več. Iz tega naslova gredo bencinski boni, par-nepar, pomanjkanje osnovnih artiklov iz uvoza. Devize je država namreč potrebovala za vračanje pufov, uvoz za devize je bil skrčen na skrajno mero. Tudi to ni šlo več. Država je zgrmela sama vase.

 • sončnica

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/258657/cerar-odnesel-cerkvi-za-odpustke

  Je
  Cerar moral spet na mašo k svojim tujim gospodarjem, kjer pa so
  razpravljali le o zaščiti nakradenega premoženja teh črnih tujcev. Lačni
  so očitno ugotovili, kje bodo z lahkoto prišli do kruha, pa čeprav je
  nedopustno krasti drugemu, ampak ljudje niso odšli v župnišča kot prvi
  člen roparske verige. S krajami nagomilana skladišča v župnijah so pač
  izgovor, če on lahko krade zakaj ne bi smel tudi jaz. Težava je le v
  tem, da gospodarji Cerkva obvladujejo tudi nastavljene vodilne v
  Sloveniji, zato je bil Cerar takoj poklican na zagovor, ko pokradejo oni
  ljudstvu Cerar ne sme niti besede spregovoriti. So najbrž razpravljali,
  da v pobot za nasilne vstope v župnišča Slovenija pozabi na pokradeno
  preko Zvona 1 in 2.

  Da
  je moral hlapec na zagovor pove tudi drugi del pogovora, s katerim so
  javnosti omilili izgubo nekaj štruc kruha in zlatih kron. Gospodarji iz
  Vatikana so zelo zadovoljni s stanjem sprave, saj poraženci 2. svetovne
  vojne kočno priznavajo, da je imela Cerkev odločilno in srčno moč
  premagati okupatorja, zato je prav, da se ji ponižno opravičijo za
  storjene zločine nad Slovenci. Njihova božja naloga je bila poklati
  Slovence, ki ne hodijo Cerkvi darovati premoženja. Ona se za svoja dobra
  dela do med vojno pobitih ne bo nikoli opravičila, ker to ni njena
  dolžnost.

  Po
  slovesu sta Glavan in Zore potrepljala svojega hlapčka on mu zaželela
  še več uspeha pri razdoru države, kajti samo tako bo dosegel njihovo
  podporo vsakič, ko pride k njim na mašo in jim prinese za odpustek. Gozd
  po gozd!Publishwall/

  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2017/01/12/publishwall_1484215856_2474637.jpg

  • Jovo Jamnica

   Kaj to je prevedeni članek is noviga Forbesa??? Sam fprašam

 • Jovo Jamnica

  Kak te lahko keri ve, kak bi blo, če bi fiktivnega delafca otpusto. Dokler ga nea otpustiš, tak dugo nemreš delat analize, kaj je bolše. Se pa v Maribori vidi, da je res moglo bit dost fiktivnih, saj so fse fabrike propadle, takoj, ko so fiktivne otpustli…

 • von Rhein

  Sklepam,da vas je tudi tukaj nekaj kateri ste izkoristili pravico poneumljanja ,ki je trajalo leto ali dve v kovnici bratstva in jedinstva.Tam je bil na dnevnem redu predmet izobraževanja imenovan “politička nastava”.In ravno v tem izobraževanju je bilo podobnih neumnosti in laži neverjeten izbor.Meni so bili najbolj zanimivi,malo tisti,ki so predavali,najbolj pa tisti,ki so te zgodbe poslušali z odprtimi usti.Nekateri so od samega ponosa celo otrpnili do te mere,da so še popoldan buljili v pasulj kot najboljšo hrano na svetu.

  • Jovo Jamnica

   Političko nastavo sem poslušo edino v JLA. Drugač pa je blo f šoli Samoopravlanje z temeli marksizma…

   • von Rhein

    Fuck,predmet celo na zaključnem izpitu.Tipičen primer posiljevanja mladih s politiko.Posledice poneumljanja generacij (mislim,da je bila to prej ustavna ureditev) so vidne in občutne.

    • Jovo Jamnica

     Anpak zastave so pa fsi obešali za praznike…

     • von Rhein

      Tudi volit so hodili 101%.Ponekod že do 9 ure zjutraj.

     • Jovo Jamnica

      Kaj češ. Bla je država po DIN standardih…

     • von Rhein

      Namiguješ na DIN med leti 33 do 44?

     • Jovo Jamnica

      JUS je biu kopija DIN. Če nea veš, ti jas nisn krif…

     • von Rhein

      Potem je bila titova omladina,štafeta in 25.maj kopija Hitlerjugend-a.?

     • Jovo Jamnica

      Blizi si. Edino mi, rodolubi smo bli v nemilosti. Nam so pravli, da smo šovinisti in separatisti. Največji frajeri so bli oni, kaj so se deklarirali za Jugoslovane…

     • sprehajalec

      Vse se jim je vrnilo z obrestmi…

     • Jovo Jamnica

      Komu? Rodolubi smo na stranskem tiri tut v državi Sloveniji. Multikulti je in…

     • sprehajalec

      Ne pri nas, k nam se je Juga preselila v svojem končnem stadiju pred dokončnim izumrtjem. Ni jim bilo pa fino v Bosni, pa Srbiji pa na Hrvaškem. So se čez noč spomnili korenin svojih dedov…

     • Jovo Jamnica

      Oprosti, sem mislo da sn fon Rejnu odgovarjo, pa nisn razmišlo…

     • von Rhein

      In neopredeljene.Sedaj pa pazi.V zvezi s Hitlerjugend sem kot nevednež postavil vprašanje.Ti si ugotovil,da sem blizu,torej namiguješ,da je vprašanje retorično.Kaj boš,ko te zagrabi sekretar in zahteva pojasnila.?

     • Jovo Jamnica

      Nimam jas dobenega sekretara. Tut v Jugi me ni ahto, ko so me jugoviči lovili…

     • von Rhein

      Dobro,malo sva dregnila v zgodovino:)

     • radames

      Ja! jaz sem leta 1988 za 4. julij (Dan borca) izobesil ameriško zastavo. Indepentent Day, največji ameriški praznik!!!

     • Jovo Jamnica

      Dans bi te kiflci okol lovili, tak ko so oniga na Dolenskem, ko je razobeso domobransko… če je sploh blo res, kaj so tu na Nova pisali, ker pol po stari navadi… fse tiho je bilo

 • Iza Demos

  Gre za osnovno pravilo, da se pred kontinenti ne piše člena. Če pa bi danes objavljali tak članek za SLO pa bi pustili člen in dopisali unija (Slovenia among the richest nations in THE Europe Union).
  Žal tega ne bom dočakala. Morda pa me kdo od ta mladih razveseli za 1. april.

  • Jovo Jamnica

   To je bla ekskluziva, ker so Jugovino poznali na fseh kontinentah, Slovenijo pa ne…

  • sončnica

   ..po moje te ne bodo mogli naplahtati niti s slednjim:Slovenija je bogatejša od Albanije

 • Donald J Trump

  “Yugoslavia IS among the richest nations in Europe.”
  #fail #mexicans #learnenglish

  • Jovo Jamnica

   No more Jugo. Now Slovenija. What wrong with yu. Go to primari scool again

   • Rožle

    Pa kje bo jaran tole razumel….

    • Jovo Jamnica

     Kaj misliš, bi mogo švapsko napisat? Švapsko znam o nulo…

     • Steiermark

      Se vidi, da znaš “o nulo”, vendar samo “šavpsko” , ki se govori na balkanu!

   • Steiermark

    No, zate bi pa bilo bolje, da se , preden pišeš v angleščini, opremiš z slovarjem in lektorjem, ki pozna angleški jezik, sicer te , razen tvoje brače, pri kateri še vedno velja “govori srpski, da te razumije cijeli svijet”, nebo nihče drug razumel – tvojih veleumov

    • Jovo Jamnica

     “govori srpski, da te razumije cijeli svijet”
     ………………………………
     cijeli svijet je ot Hrvatof… poliglota… LOL

 • sprehajalec

  Včasih je pri nas krožil vic, kje se bo leta 2000 samo še govorilo slovensko. Odgovor je bil na avstrijskem Koroškem in v Beneški Italiji.

  Vic je še kar aktualen, le leta so se zamaknila.

  • Jovo Jamnica

   Drži. Pr nas rečejo namesto “ja”… skoro fsi “da”…

   • sprehajalec

    Da, pa Zokijev dolgi L. Tisti iz grla potegnjen in pospremljen z tleskom jezika ob ustno nebo. probaj. LllllL.

    • Jovo Jamnica

     Nea se norca delaj z mene. Jas sn Štajerc

     • sprehajalec

      Probaj še enkrat, ni bilo dobro. DeLLLat. V principu moraš s konico jezika se dotakniti zob, pa LLat. Globoko iz grla.

     • Jovo Jamnica

      Tebi se meša… LOL

     • Steiermark

      Vsem, ki pričakujejo , da se boste prišleki “integrirli” in sprejeli našo kulturo, ter tudi delali, se meša!

     • Steiermark

      štajerc balkanskega porekla, neintegriran!

     • tohuvabohu

      A zato, ker rečeš “šta je, šta je”?

     • Jovo Jamnica

      Ja, ko jeclam…anpak vedno zaklučim z RC Elan…

     • tohuvabohu

      RC? Ali nisi na Karitasu?

     • Jovo Jamnica

      Na Karitesi nea tekmujejo RC je kratica za “race”… Štajerci pa radi rečemo, če dobro fiko zagleamo… da je rajcik…

   • Steiermark

    Seveda, vsi, ki se nemorete in nemorete integrirati v Sloveniji, v slovensko kulturo in družbo, rečete “da”!

 • sončnica
  • Jovo Jamnica

   Jas sn si že skopo bunkar pot zemlo na mojem gruntu. Not mam fse potrebno za dve leti…

 • Get Smart

  Pojem POLITIKA pomeni delo/SKRB za POLIS, za POLITEJO = za DRŽAVO.

  Ne več, ne manj.
  Vprašanje pri politiki je le, za KATERO DRŽAVO kdo dela, skrbi?

  Za murglsrbsko JUGOKOMUNISTIČNO diktaturo zločincev proti človeštvu, pedrov, pedofilov, pasjejebcev, imenovano KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO
  = JUGOKOMUNISTIČNA — JUGOSLOVANSKA, MURGLSRBSKA POLITIKA,
  ali
  za
  pravno, pravično, resnicoljubno in svobodno Slovenijo
  = SLOVENSKA POLITIKA.

  Levićijev in desnićijev ni, so le KOMINTERNISTIČNI agitpropagandni izum za farbanje opranoglavićev oziroma sta ti pozi, če ostanemo v kakor sferi psiho analnežev, dve točki libidinalne investicije, kamor samozvani “socialistični levići=MURGLSRBSKA JUGOKOMUNJARA ” investira (projicira) ljubezen do Tita—Partije—Jugoslavije (kakor levićijevstvo, kakor napredno, progresivno nje) in pa SOVRAŠTVO do vsega, kar je SLOVENSKEGA, kar označi s pojmom “desnići” (kakor konzerva nje).

  Na pojmu SLOVENSTVO ni česarkoli desnićijevskega.

  Pojem ohranitve je seveda prisoten, a vendar je pojem ohranitve bistvo vseh živih organizmom, tako da je povsem normalno, da želimo ljudje ohraniti SVOJO ČLOVEŠKOST, katere sinonim je seveda SLOVENSKOST.

  SLOVENSTVO je sinonim za “kulturo življenja”, za sobivanje ljudi, za pošteno delo, za pravo, za pravičnost, za resnicoljubnost, za svobodoljubnost in kar je TIPIČNIH SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI, ki smo jih SLOVENCI PODARILI SVETU.

  Vse te odlike so nasprotje KOMINTERNISTIČNE (tukaj predvsem MURGLSRBSKE JUGOKOMUNISTIČNE) t. i. “kulture smrti”,

  kultura laži, ropov, posilstev, pedofilije, umorov, pokolov, betoniranj živih otrok, odtujevanj otrok, uničevanj … skratka “kultura SMRTNIH NEPRIJATELJA LJUDI”.

  “… Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, MI SMO SMRTNI NEPRIJATELJI svakog blagostanja, reda i mira …”

  (tako LEVIĆIJSKI tovariš Moses Moša Pijade, DESNA ročica pedrskega pedofila in klavca LEVIĆIJA Josepha Broza Tita).

  In zdaj to kulturo preverite na terenu — na Slovenskem, na preko 700 množičnih MORIŠČIH …

  na vsakodnevnem MURGLSRBSKEM ROPANJU, na vsakodnevnem gobcanju, laganju, kozlanju teh kreatur, zlivanju gnojnice po ljudeh, kar potem progresivni levićiji podtikajo ljudem oziroma po njihovem kakor “desnićijem” in kakor “konzervam”.

  Še za trenutek k “levićijevstvu” in “desnićijevstvu”.

  To “gledališko predstavo”, prosto po Mosesu Moši Pijadeju, so KOMINTERNISTIČNE kreature najprej ustvarile le za svoje kužke:

  – “žlahtni levićiji” — kakor avantgarda — boljševiki — rdeča garda
  – “žlahtni desnićiji” — kao nazadnjaki — menjševiki — bela garda

  “Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”

  S časom pa so oznako za svoje namišljene kužije (“žlahtne desnićije”), ki igrajo vlogo menjševikov v razrednem boju, z mogočnim agitropom širom sveta (Kominterna kontrolira 4/5 medijev, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA v Sloveniji pa 99 % medijev) razširili oziroma kar prenesli na ljudi, na svoje kakor “smrtne sovražnike”, tako da danes v agitpropu kakor velja:

  – KOMUNJARE = “smrtni neprijatelji ljudi” so kakor “levićiji” — progresivćiji

  – ljudje = žrtve teh zločinskih kreatur, pa naj bi bili kakor “desnićiji” — konzerve

  LJUDJE, tukaj večinoma SLOVENCI, seveda nismo kaki desnićiji, konzerve itd., ampak
  smo DOMOLJUBI,
  smo RESNICOLJUBI,
  smo POŠTENJAKI
  smo SVOBODOLJUBI …

  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH odlik, ki smo jih podarili svetu.

  Na vsakem človeku pa je, da ohranja to človeškost, kot je seveda po direktivi CK KPJ in KOMINTERNE na vsakem watchdogiću, da “ohranja” (conserva) “tekovine revolucije”, da torej skriva, ščiti, brani ZLOČINCE PROTI ČLOVEŠTVU in njihove zločinske pridobitve.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

  Torej,
  z besedami Človeka:

  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • if

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • radames

    Tale, ki mu daješ pluse, nabija po vseh forumih enako. Ni glih normalen. Je kar hud bolnik.

    • Jovo Jamnica

     Pravi odganjalec razumnih…

     • Steiermark

      Potem pa tebe nemore #odgnati”!

    • Steiermark

     In kaj “če nabija po vseh forumih”, ali je povedal oz. navedel kaj neresničnega? Če ti ne razumeš in nočeš sprejeti resnice ali je celo nemoreš, še ni rečeno, da smo vsi ostali, Slovenci, sovražni do resnice!

     • radames

      O, jaz že sprejmem resnico. Mnogo prej kot vsi drugi.
      Na jetra pa mi gredo trolli. Ta je eden najhujših!

 • zaton

  Jugoslavija je bila “zelo bogata”, zato smo po živila in oblačila, ki jih ni bilo mogoče dobiti pri nas, hodili čez mejo.

  • Jovo Jamnica

   Točno. Najhujše je blo onim v Bosni in Srbiji, ker so meli tak dauč do meje, pa fsaki dan so turški kafe pili…

   • radames

    Zadel si tisto, kar jaz vseskozi pravim. Marsikdo napiše, da je šel čez mejo, če doma ni dobil. Za Bosanca ali Srba meja Avstrije ali Italije ni bila pred nosom.
    Le kreteni in zajebanti bodo nabijali, kako si lahko šel za vsak šrauf čez mejo.

    • Jovo Jamnica

     Še dans mi ni jasno, f čem je bla fora, da je biu problem z kafejom, če pa smo bli ta glauni pr neovrščenih. Slovenijales je pa delo teške biznise…

     • Steiermark

      Ti si produkt “bosnalesa” in neuvrščenih s kafetom……(tvoja trda glava priča o tem)

     • Jovo Jamnica

      No ja… v Bosni je “les”…truha…

    • Steiermark

     ja, res je, kar praviš, ker takrat so poleg tega, da so nam pred kratkim “dovolili” da smo lahkho zaprosili za potne liste (1967) istočasno, čez nekaj let, prepovedali prestope meje, več kot 1 x letno in si jih tudi moral plačati oz. deponirati znesek, ki je pa v kratkem času (že po 5 mesecih ) izgubil vrednost in si lahko s košaro tistih jugodinarjev, ki si jih deponiral in po 1 letu “dobil nazaj”, prej so znašali za 1 povprečno plačo, čez eno leto pa niti kile kruha nisi več zanje doil! O jugosih pa raje nebi, ker so bili organizirane črnoborzijanske bande, ki so se nastanili v bližini avstrijske in italjanske meje, da so lahko švercali kafe in ga prodajali po bosni in srbiji!

     • radames

      Nekoč sva se z mamo Nine Zidar-Klemenčič skupaj peljala z avtobusom iz Ljubljane. Pri poročilih na radiu Ljubljana ob 3h popoldan je bilo objavljeno, da bomo morali za prehod meje plačati depozit. Jaz sem bleknil, da samo enkrat in nikoli več. Tudi po depozit ne bom več prišel. Ta mama me je samo strupeno pogledala, ker je od mene dobila potrdilo, da sem zares “problematičen” Jugoslovan.

     • Jovo Jamnica

      Vijadva z Štajermako bi glih fkup pasala. Edino, nekaj mladih bralcof bi blo še treba prvlečt sem na portal in pol bi bla sestava narodne garde zagotovlena. Keri bi se te mogo upret klicu domovine, ko bi prečito take zgodovinske resnice… Kuj sami bi laufali f kasarne in hotli municijo… Pol pa bi šli lovit Jugoslovanare

     • radames

      No, fotr od te mame me je nekoč skoraj vrgel iz avta, ker sem rekel, da partizani niso prav nič osvobodili Ljubljane. Vkorakali so v izpraznjeno mesto.
      Jest sem imel “osvoboditeljskih” pravljic še globoko v Jugi čez glavo dovolj! Te razbojnike bi morali pozapret in vse odgovorne za stotisoče nedolžnih žrtev pobesit. Tako so naredili v Nemčiji.

     • Jovo Jamnica

      Dobro, dobro. Glih mi je en vuršt, keri je korako po Lublani. Jas na to nisn meu fpliva. Zapirajo zločince pa sodišča, kera majo tožilce, keri so f šole hodli. Če oni dobenga zločinca nea zaprejo v osmih letah, pol tut jas nebom zaj nekaj galamo zapstojn po interneti…

     • Steiermark

      Saj ravno tega se rdeči partizanski, decrepiti zombiji, ravno bojijo, zato napnejo še zadnje sile in se še naprej povezujejo s satonom – njihovim gospodarjem, da bi to preprečili!

     • radames

      Ja! Zato pa je Maček leta 1990 že iskal zavetišče na psihiatriji v Polju. Tam je bilo nekaj psihiatrov visokih udbovcev.
      Ubogi Mačkon se je bal odgovornosti pred sodiščem.

     • Steiermark

      jovico, mi nismo nikoli bili jugoslovani in nikoli nismo imeli in nimamo vaših jugo pogledov na življenje. Če se mi, Slovenci najdemo v tujini se obnašamo tako, kot je to primerno v deželi, ki nas gosti….. ti pa, kot jugos srbsko turškega porekla, tega enostavno nemoreš sprejeti, zate še vedno velja vaša srbska krilatica: tamo gde srbin stavi svoju nogu, je srpska zemlja”! Jugobedak na kubik!

     • von Rhein

      O jugosih pa raje nebi, ker so bili organizirane črnoborzijanske bande, ki so se nastanili v bližini avstrijske in italjanske meje, da so lahko švercali kafe in ga prodajali po bosni in srbiji!
      ————————————————–
      V vseh mestih ,ki so bila v bližini meje se je te mafije nakopičilo toliko,da se je,glede na njihove potomce,nikoli ne bomo rešili.

    • karlina

     Srbi so hodili v Grčijo.

   • Steiermark

    Ali ste ga hodili kupovat v Turčijo – vam najbližjo in bratsko deželo, kateri ste hlapčevali vse do 20. stoletja, do tik pred prvo sv. vojno, ki je turke odrešila vas….

 • radames

  Vsak človek, ki je normalno razgledan, ki je živel v Jugoslaviji, ki je videl in vedel, kako je z Jugoslavijo, takoj ve, da je to LAŽ!

  Le kreteni in zajebanti bodo nabijali, kako je bila Juga naj- država!

 • soc

  Tako primitivno propagando širijo isti krogi in logi, ki so pred dobrim mesecem prinesli v Slovenijo informacije o Kekcih, ki jih preganjajo avstrijski brezposelni in Heimatdienst desničarji. Tudi tam (pri izdelavi plakata) jim ni uspelo najti nekoga, ki bi brezhibno obvladal nemščino.

  Bebavost se vedno bolj neenakopravno koncentrira na levici. Slovenski pa sploh.

  • Jovo Jamnica

   Važn je isplen. Niti Kekec, niti toto sranje, bres tumastih medijof, keri to širijo met folkom, nebi sploh dobenga razrajcali…

   • Steiermark

    Bi, bi in to takšne kot si ti, z rdečo zvezdo!

    • Jovo Jamnica

     Eh, z tebo si pa nebom rok mazo. Trenutno nimam rokavic…

  • Steiermark

   Bebavost je edina stvar v kateri so levaki svetovni prvaki in jo znajo tudi producirati – po svojih genih!

  • tohuvabohu

   Rdečkarji pasivno obvladajo govorjenje nemščine.

 • Steiermark

  Jaz pa verjamem, da je bila jugoslavija “najbogatejša” država, vendar v čem? Po številu poklanih od jugotitoistov in po številu množičnih, še ne vseh odkritih, grobišč – morišč, kjer jim rdeči jugosi še vedno ne dajo miru!

  • tohuvabohu

   Res je. Kje drugje na svetu imajo kraške jame zasute s trupli?

   • Jovo Jamnica

    Ja, še Švabi Krasu rečejo Karst. Možno, da bi se kera našla v Franceji.

    • tohuvabohu

     Italijani pa carso. Ne nasedaj vsakovrstnim potegavščinam.

     • Jovo Jamnica

      Ja no. jas sn mojemi fotri vervo, ko je povedo, kak je blo giftno tam v lageri v Marsejlesi. Reko je, da so jih Ameri fsaki dan za en kamijon mrtvih kameradof iz lagera otpelali. Bog ve, ki so jih pokopali… Čuj, zakaj bi se mi foter lago, če pa mi je to povedo v Nemčiji, ko sn biu pr njemi na obiski???

     • tohuvabohu

      Če ti tako praviš … Fotri pa res ne lažejo.
      S potegavščino sem imel v mislih teorijo, da je cel svet prevzel naš izraz “kras”.

     • Jovo Jamnica

      Ne. Je pa baje Kraški ofčar autohton…

     • tohuvabohu

      Kaj da ne?

     • Jovo Jamnica

      Nea vem. Nekaj se stručnjaki kregajo, jas pa nisn kinolok…

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • radames

  Mi je pa leta 1963 prišla v roke ameriška revija Time ali pa Life (ne spomnim se več natančno. Prinesel jo je sorodnik iz USA, ki je prišel na obisk). Torej, na naslovnici je bila slika tita s spremnim tekstom, da kriči, da bo uničil kapitalizem, obenem pa pričakuje pomoč od njega (konkretno od USA).

  • Jovo Jamnica

   Pazi, Amerof nea smeš čist resno jemat. Oni so meli z Jugo svoje plane. Če bi hotli, bi blo fse čist drugače. Tut oni Bejker je na konci žugo Slovencom, da nas nebojo priznali, pa če se na glavo postavimo…

 • traktor

  Jugoslavija je bila tako bogata država, da nam državljanom ni bilo potrebno zaslužiti D mark, tako, kot Nemcem. Bili smo celo tako bogati, da smo jih raje kar kupovali.

 • Peter

  Ja, takrat smo bili vsi miljonarji, celo miljarderji (Renault Safrane je koštal več kot miljardo).
  Je bila pa kava 100,000. Lepo je bilo biti bogat, res.
  Malo je sicer motilo dejstvo, da sem moral s karjolo peljati dinarje na plac, da sem jih pri švercarjih zamenjal za nekaj malega mark, ampak take malenkosti se pozabi, no.

  • Jovo Jamnica

   Gnara je blo ko perja. Samo potrošit se ga ni pametno dalo, ker ni blo kvalitetne robe. Za nas, op meji ni blo problema. Jas sn meu svoj pasoš že leta 1970.

   • Peter

    Lepo je bilo, res. Živeli smo še pri starših, hrana in stanovanje zastonj. Ko smo nabrali kakšen keš smo si sposodili avto (smo gledali na par-nepar), si sposodili bone za bencin in šli v Gorizio. Takrat Depozita za pravico za prehod meje še ni bilo. Medtem, ko smo dve uri ali več čakali za prehod najbolj odprte meje v Evropi, smo se zabavali, kakšno malo prešlatali, če smo imeli srečo, da je šla z nami,,,skratka, fletn. V Gorizii smo že naprej vedeli, da je parking na glavnem trgi zastonj, da so tam blizu štacune s kavbojkami, platami…kaj drugega nas ni niti zanimalo, in je popoldne hitro in prijetno minilo. Na poti nazaj smo se ustavili v Sivem čavnu, če je ostalo kaj denarja in zvečer smo prijetno utrujeni in zadovoljni, ker smo imeli lep dan, šli še Pod lipo na pir.
    Lepo je bilo.
    Koliko je za to, da smo se imeli lepo zaslužna bivša država, ki jo nekateri ne morejo prehvaliti, koliko pa dejstvo, da smo bili mladi in neumni, pa presodite sami, no,

    • Jovo Jamnica

     Ja pa kaj čem zdaj tu jamrat. Fajn je blo. Nikol nisn meu tolk gnara v žepi, kot takrat. Pa štiri froce… mater, saj hrana ni bla zapstojn. Pa cigo tut nisn…

     • Peter

      Ni stvar v jamranju. Problem je v norem nerazumnem poveličevanju ene zafurane umetne države, ki je razpadla v krvi in trpljenju stotisočev ljudi, no.

     • Jovo Jamnica

      Pa jas nič nea poveličujem. Jas samo napišem to, kak sn takrat živo. Normalno da sn takrat druko za samostojno Slovenijo. Ampak, če primerjam oni čas, pa dans, mi gre dans hudo za nohte. Spomnim se, da sn si takrat kupo Jugota, tak, da sn šou v Feromoto, fplačo deset procentof, ostalo pa na obroke. Samo štempl sn moro prnest, da sn f službi. To je biu moj edini novi auto v mojem živleju…

     • Peter

      Danes lahko na točno tak način kupiš Porsche Cayenna, če hočeš.

     • Jovo Jamnica

      Ti že mogoče, jas pa niti pod razno…

     • radames

      Ni treba, da ti država (trgovci) ponudijo nakup rolls-royce-a (ali pa cayena), MORA pa nudit nakup artiklov za široko potrošnjo in nakup hrane, da njeni državljani ne hodijo kot cigani v tujino kupovat pralne praške in kavo. Če teh artiklov ni v trgovinah, je država ZA EN KURC. In taka je bila Jugoslavija.

    • radames

     Nam je blo lepše. Hodil smo v hribe, plezal, alpinistično opremo pa kupval v Chamonixu, kamor smo hodil na oreng plezarijo. Pri nas alpinistične opreme ni bilo za kupit, plezalne štrike (poceni), si dobil od Čehov, hidrometeorološki zavod pa jo po navodilih partije s 1. majem nehal objavljat višino snega v gorah. Za nas pa se je prava smučarija v gorah šele začela. Široke “delavske množice” so morale namreč živeti v veri, da v mesecu maju (titov mesec!) vlada pomlad in tako nepotrebne (mrzle, odurne) stvari kot je sneg, ne sme več biti.
     Partija in tito so skrbeli za navadne državljane, da so srečno živeli v cvetju in pomladi. Vsaj to je bilo, ostalo si pa moral kupit v gnilem kapitalizmu.

  • luckyss

   No, napisal si v bistvu, da je stal tvoj “prestižni” avto deset tisoč kav ;))
   To je danes 12000 evričev..

   • Peter

    Se opravičujem, malo sem na pamet napisal. Renault 25 pa še zdaleč ni bil moj avto, je bil kar Spaček, no. Smo pa vedno rekli, ko se je mimo pripeljal R 25: Glej, miljarda se pelje…

 • luckyss

  Jugoslavija ni bila nikoli med “bogatuni” v Evropi…
  Vojaško pa je bila tam nekje okrog četrtega mesta v tej isti Evropi..
  Sicer pa iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo se mulci – srednješolci na Jadranu norčevali iz nemških turistov, ko so štirje žulili en liter radenske..mi pa gajbo piva..;)
  Pa na maturantskem izletu(takratna čehoslovaška) smo tudi s kronami podlagali mize, ki so se majale…
  Sigurno pa se danes ne bi spraševali kdo so begunci in kdo migranti…ker takrat si preko meje prišel le s kroglo v čelu..

  • Jovo Jamnica

   To pa zato, ker smo bli puni gnara. Končnega se spomnim samo po tem, da sn fsaki dan kozlo, tak smo se ga pubeci nažirali…

  • radames

   Zelo “lepo” se je norčevat iz naroda (Čehi), ki so ga Rusi NAMERNO zajebal!

   • Jovo Jamnica

    Britanci so Čehom oblubli, da jih bojo branli, pa so se fsrali. Kaj bi šele proti Sovjetom? Samo to, kaj jim je Roosevelt dovolo in pol Truman… da lahko. Navadne riti preračunlive…

 • Anonimni_Profesor

  Tako jugovina, kot kučanija sta bankrotirani državi.

  • luckyss

   Jugoslavijo je CIA morala razbiti, da smo sedaj lahko le hlapci na svoji zemlji..
   Primorani smo gostiti afriške ekonomske migrante, medtem, ko nam lastni upokojenci in brezdomci crkujejo od lakote in mraza..
   Oprostite izrazu ampak to so dejstva..

   • Peter

    Tako kot Češkoslovaško?
    So spet krivi Cia in USA če smo butli in ne znamo nič urediti tako, kot je treba?
    Poglej civilizirano državo. Kljub okupaciji Varšavskega pakta so, ko so rekli, da niso za skupaj, lepo mirno rešili zadeve, se civilizirano razšli in so danes precej bolj uspešni kot mi.
    CIA in USA? Ma dej, no, blakan z malo, kot stanje duha je kriv…

    • luckyss

     Oprosti, ker ne razumem povsem…kdaj je že bila državljanska bratomorna vojna na “češkoslovaškem” ?!!

     • Peter

      Je ni bilo, ker so civiliziran evropski narod. Ker so se lepo zmenili, da niso za skupaj in se razšli kot normalni ljudje..

     • Jovo Jamnica

      Saj mi bi se tut, pa nas Hrvati niso spustli bek. Kuj tanke so na nas poslali. Milošević nas je naganjo, ampak proti Hrvatom ni mogo nič…

     • luckyss

      Češkoslovaška nikoli ni bila problem enak Jugoslaviji, ker je bila preblizu Rusiji..
      Je pa bila zato Jugoslavija geostrateška država na Balkanu..Če je ne bi razbili se sedaj ne bi do nas obnašali kot gospodarji do hlapcev in nam ukazovali koliko afriških teroristov moramo uvoziti..

 • željudin

  ta trditev je še bolj neumna od tistega fantaziranja, da sta šloser tito in njegova jovanka s štirimi razredi osnovne šole v banjaluki razvijala raketne motorje in jih prodajala ameriški NASA-i

  • luckyss

   Tito je bil prebutast, da bi karkoli razvijal…So pa v času njegove vladavine razvili npr. vojno letalo “orao”, ki je bilo eno boljših takrat v Evropi..
   In je še vedno približno 20x boljše od “naših” Pilatusov :))

   • Jovo Jamnica

    Rolls Royce motor je meu…

   • Peter

    Pilatusi so v svojem razredu precej boljša letala, kot je bil slavni Orel, ki nas je stal več kot preveč. V španoviji z Romunijo, hehe, izjemno napredno državo.
    Pilatusi so zelo dobri avioni, naši so pač zastareli in niso niti približno bili namenjeni nalogi, ki so jo dobili v naših zračnih silah…

    • Jovo Jamnica

     Ne govori neumnosti. Pilatus in Orel se sploh ne morta primerjat… Tut hidrocentrala Đerdap še vedno stoji in deluje…

     • Peter

      Luckyss je bil prvi s to primerjavo, ki je, kot sam praviš, sploh ne more biti.
      Pilatus je v svojem razredu precej boljše letalo kot je bil Orel v svojem razredu. To bo bolje, ne?

     • Jovo Jamnica

      Seveda. Ampak finta je f tem, da je Juga takrat težila k samooskrbi in fse, kaj se je delalo v svetu, so probali delat v Jugi. Tak je pač blo. No, zdaj pa ti meni povej primer, ki je kaka fabrika na področju Juge, ki je danes Top, ali pa vsaj blizu? Takrat so fsaj probali tekmovat…

     • Peter

      Ne glede na ceno…

     • Jovo Jamnica

      Ja pa, saj bi se dalo marsikaj pobolšat. Kaj ti dans več veš, ko pa si vedo takrat… Jas sn iz matematike že marsikaj pozabo. Ampak, kot tehnik, sem takrat vedo več, kot pa keri tehnik v Švabariji. Saj sem hodo gor na špecjalizacije, pa sem se sam prepričo, da sploh nismo bli vozeki…

     • Peter

      Pa dnar so tiskal na Topćideru, 24/7/365 plus nadure…

     • Jovo Jamnica

      To so nam takrat naši komiji nosli na nos. Da Srbi za sebe tiskajo gnar. Seveda smo se bunli in našim komijom pravli, naj se tam v Belgradi bol hrabro držijo. Hafner jim je kuj žugo iz “prižnice”…

     • Jovo Jamnica

      Pojma nimam, kaki je biu Pilatus pret tridesetimi leti. Mogoče je premogo kaki cilinder majn, pa kakšno pero v propeleru več… keri bi to vedo. Orel pa je gostoval na mitingih v Parizu in se ni slabo odrezal. Takrat še ni blo Red Bull tekmovanj, pa Pilatus še ni tak zažgau… :-)

    • luckyss

     Pilatusi bi bili mogoče za odtenek boljši od klasičnega Messerschmitt-a
     :)

     • Jovo Jamnica

      meseršmit je biu hitrejši… Samo f kabini je bol pihalo pr špranjah…

   • željudin

    jaz pa razmišljam…če bi moja žena imela štiri razrede osnovne šole…kaj in o čem bi se lahko pogovarjal z njo…in kaj pomeni, če si moški izbere ženo, ki ima štiri razrede osnovne šole..

    • Jovo Jamnica

     To pomeni, da se pametnih bab boji…

    • Peter

     Čaki no, seštevat pa odštevat zna, mal delit pa množit, pa pisat pa brat..kaj bi pa ti še rad, no?

 • domovina mili dom

  V jugi smo živeli odlično.
  Smo čakali v vrstah za kurjavo, pa so nam rekli to je pravilno, vi ste zavedni . Pa smo zavedno čakali.
  Smo čakali v vrsti za nakup bele tehnike, pa so nam rekli tako je normalno. Pa smo normalno čakali
  Smo čakali v zdravstvu, pa so nam rekli, za čakanje plačajte participacijo, pa smo jo plačali.
  Smo čakali na avto, na puf, eno leto, pa so nam rekli brez koles, ja lahko, samo da ga dobim.
  Smo čakali na pomarančo, so rekli, da še niso zrele, pa je bilo jabolko dovolj.
  Smo hoteli nov radio, so rekli plačaj participacijo v markah, pa lahko greš v tujino, pa smo šli h kapitalistom.
  Smo čakali na kruh, pa so rekli dve vrsti sta dovolj, pa smo se odločil za ta manj črnega.
  Smo čakali na meso, pa so rekli, da ga je glih zmanjkalo, pa smo glih takoj odšli domov.
  Za vse to so nam rekli, to je normalno v bogati državi in mi smo srečno živeli v bogati državi.
  Nismo pa vedeli, da so komunisti bogatejši od nas, ker so kupovali v svojih trgovinah, se zdravili v posebej določeni bolnici imenovani Bolnica Petra Deržaja. Ja, tako je bila država za ene raj, za druge zapor.
  Zato, da širijo pravljice mlečnozobi malinovci, ki so zrasli pri fruteku, pršutu, kaviarju, je kriva stara garda komunistov, ki jim seveda ni nikoli nič manjkalo.
  Živeli so v pravljici, s pravljicami so futrali butasto rajo in s pravljicami vzgajajo nove lumpenproletarce. Hočejo, da se jim pravljica konča z srečnim koncem.

  • Jovo Jamnica

   In klup fsemu, smo se leta 1989, fsi drli na Kongresnem trgi… Dol z Srbi… Namesto… Dol z komonisti…

   • domovina mili dom

    Pa je rekel veliko mali vodja:” danes so vam dovoljene sanje, jutri je nov dan”.
    Pa smo si rit obrisali s prstom, ker so nas ISTI nategnili znova.

    • Jovo Jamnica

     Saj pa smo ga nardili za precednika. Mater suzno, če je ludam v jugi tak slabo šlo, zakaj pol komunist za precednika???

     • domovina mili dom

      ” suze liju plave oči”. je bil skonstruiran moto, spuščen preko medijev v butaste glave.

     • Jovo Jamnica

      Brez veze. Toto …”mater suzno” sn pobrau od fotra. Moj foter je slabo govoro srpsko. Meu pa je enega sodelafca, Alijo, z kerim je dost skup predebatiro. Kot froc se spomnim, da ga nikol ni šinfo, čepraf je jugoviče mrzo. Ampak, zglea, da je Alija biu fejst det in po mojem dober človek…

   • tramal

    Oboje imamo danes na vladnih položajih in slej ko prej bomo spet propadli kot jugoslavija.

  • luckyss

   Očitno nisi živel v tej Jugoslaviji ki jo omenjaš…

   • Jovo Jamnica

    Ja. Kuj nekaj. Moj foter je šou 1962 v Švabarijo za gastarbajtera. prvo plačo je meu 450 Mark. Po nekaj mescih je že poslau gnar in mati je kupla Candy pralni stroj. Pol je pa leta 1967 dau moji sestri 5000 Mark in ona si je kupla Škodo 1000 MB. Še zdaj se spomnim, da so jih meli pošlihtane na Studencah v Maribori. Ble so sam tri barve, temno zelena, temno siva in svetlo siva. Moja sestra si je zbrala svetlo sivo….

   • garfi

    kva

   • Peter

    Pa si se kdaj vprašal, kam je izginil ves denar od prodanih firm in katera politična opcija ga je skanalizirala na svoje račune v tujini?

    • luckyss

     Lopovi so ga pobrali..Oblastniki, rdeče beli in po vetru obrnjeni..

   • domovina mili dom

    Bili so lačni sošolci, malica je bila plačljiva. Sem malico delil s temi reveži. Tega ne morem pozabiti, globokih požirkov sline, ko so ti ubožčki gledali kako jemo. Žal je taka moja izkušnja.
    Bencin na bone.
    Par, nepar.
    Nakupi pri kapitalistih. Pa če to ni sprožilo logične reakcije, da v kapitalizmu delavci kupujejo luksuzne predmete, v socializmu pa ni osnovnih potrebščin, je pa res moral biti , je, treščen, da se mu zdi to zabavno.
    No počasi se zopet vračamo na to raven.

  • karlina

   MOJ VELIK PODPIS , tako, kot si zapisal, sem tudi jaz zivela v druzini staršev, ki sta garala v tovarni, da smo lahko čakali, na vse te dobrine.

   • domovina mili dom

    Na kratko. Kdor tega ne verjame, je kupoval v komunističnih trgovinah.

    • Tone

     Naj JJ pove, v kateri trgovini je kupoval.

     • domovina mili dom

      Ne rabiš njega vpletat, kar ti povej.

     • Tone

      Jaz nisem bil v partiji pa ne vem, kje so bile te trgovine. So bile pa dobro skrite, da živ krst ne ve, kje so bile, pa še ponoči so morali hoditi tja. Zato se mi je zdelo, da bi le JJ lahko to iskreno povedal.

     • domovina mili dom

      Saj niso bile na ulici, da bi lačni mimo hodili. So bili magazini, od koder so se zalagali. Kasneje preimenovani v Ljudski magazin in spremenjeni v trgovine.
      Povprašaj kakšnega ta starega, kako so imeli v bolnici Petra Deržaja privilegiranci urejeno zdravstvo. Na začetku jih je bilo samo okrog 1000 izbranih, ki so imeli za takratne razmere nadstandardno oskrbo………..

     • Tone

      Desničarji imate veliko spreobrnjenih komunistov, lahko bi kateri zdaj izdal, kje je prej kupoval. Jaz sem dal skozi skoraj celo Jugo, pa se ne spomnim, da bi kdo vsaj šepetal, kam taglavni hodijo kupovat. Res pa je, da so obvladali konspiracijo.

     • domovina mili dom

      Blagor tistim, ki spregledajo.

     • Tone

      A o tem, kje so kupovali, dokler se niso spreobrnili, pa nič?

     • domovina mili dom

      So bili zviti kot štrumpantli. Med tem, ko smo mi po 24 ur čakal v vrstah na “koln”, so privilegirancem direktno dostavljali iz rudnika. Bila je dostava “fasgne” direktno na dom. So “stražarji” OZNE privilegirancev pripovedovali, kako se je to odvijalo. Takrat si ni upal nihče povpraševati od kje dobivajo robo. Tako je bilo in s tem smo živeli.

     • Tone

      Poznam te zgodbice. Ampak zdaj, ko so se nekateri spreobrnili, bi pa lahko, iz prve roke izvedeli, kako je bilo zares.

     • domovina mili dom

      Težka bo, tisti ,ki so to na skrivaj pripovedovali molčijo kot grob. Tisti, ki od teh dobrot še danes živijo, pa bodo molčali do svojega konca. Potomcem pa se je jeb*** od kod dobrine.

     • Tone

      Če je tako, potem pa se spreobrnjenci sploh niso spreobrnili, ampak samo potuhnili. Situacija je še težja kot sem mislil.

     • domovina mili dom

      Tisti, ki niso pordečili Savo s knjižicami, so jih “zamrznili”, kot.

     • Tone

      Janša, Gorenak in drugi so knjižice samo zamrznili? Prvič slišim.

     • domovina mili dom

      Ti imenovani so jih pohodili, zažgali, pepel pa potrosili v Savo. Že davno pred osvoboditvijo Slovenije. So pa kučan, pahor javno zamrznili svoje partijske knjižice. Morda si premlad, da bi to vedel.

     • Tone

      OK, razumem. Problem je v tem, da se ti vztrajno izogibaš vprašanju, kje so bivši komunisti nabavljali poceni in boljše dobrine. In zakaj sedaj tega ne povejo, enako skrivajo, kot so takrat, ko so še bili v partiji.

 • garfi

  jugoslavija je bila ena sama velika laž in prevara
  in tudi vemo kako se je krvavo končala
  še huje pa je, da se že 25 let nadaljuje z istimi lažnivci, kriminalci in zločinci
  le da se sedaj imenuje kućkoslavija, jugobutale ipd

  • luckyss

   Ti si itak retard, ki mu je rdeča petarda v glavi naredila nepopravljivo škodo..Mi govorimo o tem kako smo v tej bivši državi živeli…
   Zgolj dejstva,ti pa nekaj bluziš brez veze..no mogoče si bil takrat še v plenicah in glede na retoriko si tam tudi ostal..

   • Jovo Jamnica

    ROTFL

   • garfi

    večjih retardov kot ste levuharji ni in jih nikoli ne bo
    tudi v laganju in prevarah ste svetovni prvaki

    • luckyss

     Ne meni o nekih levuharjih…jih imaš v vrhu svoje stranke dovolj..
     Sam sem humanist, socialist, vendar v Sloveniji ni stranke, ki bi jo lahko volil..
     Vsi ste potomci iste bande, nekateri “prefarbani” drugi “farški”..
     Vsem pa je skupen velik gobec..delal pa nihče ne bi..

     • garfi

      si huje kot levuhar

     • luckyss

      Torej misliš..desnuhar..

     • garfi

      ne, kreten si

     • komar marko

      in koliko si kot humanist in socialist v preteklem letu prispeval za revne in koliko si jim pomagal?

 • Rožle

  V Yugi so nekaterim kruh vozili na dom…medtem ko so se ostali drenjali pred pekarnam…
  danes ga tem istim še vedno na dom vozijo… drena NI
  …tam k so včasih stale pekarne je danes tabla ODKUP ZLATA…dren je pred RKC…RK…
  tm k prehrambene pakete talajo…

  • Jovo Jamnica

   Ko sn jas biu mali froc, je bla na Radvanski (Maribor) privat pekarna Ledinšek. F soboto me je vedno poslau po kruh. Fčasih sn mu moro prnest tut kakih pet čikof is trafike na Fochovi ulici. Spomnim se, da ni blo asfalta…

 • garfi

  vsi ki smo šli prvič v Nemčijo, Anglijo smo videli njihove 10x boljše avtomobile, trgovine in življenjski standard
  kljub nekajkrat manjšemu številu avtomobilov je bilo na cestah v sloveniji tudi več kot 400 mrtvih letno

  • Jovo Jamnica

   Eni pač nismo mrtvih šteli, anpak žive. Sploh tiste, keri so se smejali…

   • garfi

    kva kvakaš neumni troll

    • Jovo Jamnica

     Nea čitaj, pa boš meu mir… :-)

     • garfi

      kva

     • Jovo Jamnica

      Pa res ti pravim… no

     • garfi

      nehaj trollat
      že celo življenje živim v jugoslaviji
      tako, da lahko kar nehaš zavajati

     • Jovo Jamnica

      Te pa poglej enkrat skoz okno… vun

     • garfi

      vun vas bo potrebno brcniti rdečuhe lažnive

     • Jovo Jamnica

      Ja no. Nekega straha mi glih nisi naredo…

  • Peter

   Seveda, smo imeli strašne rešilce. Citoren CX 25 karavan, noter pa lesena klop za ranjenca, pa lesen štokerle za spremljevalca, no…

   • Jovo Jamnica

    IMV 1600 je biu bolši. Anpak v Lublani pa so meli tut Marcedeze, tak, da neboš glih kuj nekaj govoro. In to S klase. Pa žaba DS 21? Si pozabo???

    • Peter

     Citroena se najbolj spomnim, ker sem videl nekega tujca, ki ga je skoraj kap.ko je videl kam nalagajo njegovo ženo po nesreči, no.
     Ampak to ni pomembno, kakor ni pomebno, da so imeli gnili kapitalisti že takrat kombije, v katerih so ljudem lahko pomagali.
     Pri nas je bila pač vedno najprej skrb za človeka, šele potem za pleh, no.

     • Jovo Jamnica

      No ja, nea se spomnim, da bi tujci glih šinfali naše zdravnike. Pa Francozi so se tut z spakami radi fijakali okrok, pa so se jim Švabi smejali…

   • garfi

    in zaradi tega je ogromno ranjencev in bolnih umrlo med prevozom

 • garfi

  pogledati je potrebno tudi inflacijo na koncu te zločinske ječe
  ko smo dobili plačo smo morali vse takoj zamenjati v marke od uličnih preprodajalcev
  drugače je vrednost v dinarjih bila prepolovljena v samo nekaj dneh
  rdeči lažnivci še kar poneumljajo mlade kako dobro nam je šlo v jugi

  • Jovo Jamnica

   Takrat je blo najbolše poslovat z čeki. Si kupo na deset čekof, pa je tazadni biu glih za en pir, meni pa je HIFI doma že celo leto špilo…

 • garfi

  gnilo usrano zastavo101 sem čakal več mesecev in še to nisi mogel izbirati niti barve
  ampak tisto kar so dobili
  to ni bil avto ampak kišta na kolesih, ki je hitreje rjavela in se kvarila kot si bil sposoben financiranja popravil
  če bi se zaletel bi bil takoj mrtev

  • Jovo Jamnica

   Dans pa novi auto lahko samo v izložbi gledam… Kar je res, je res. Novega Jugota pa sem si le privoščo…

   • garfi

    nehaj srat neumnosti

   • komar marko

    Novi yugec je bil vreden natanko 3.990 DOLARČKOV! A si pozabu kolk gnara je to blo?

    • Jovo Jamnica

     Finta je f tem, da sma z ženo mela solidne plače in se puf za Jugota sploh ni poznau pr družinskem proračunu. Auto pa je meni vedno biu samo prevozno sretstvo in nikol statusni simbol. Zato nisma šparala za bolši auto. Dans pa, če še tak šparama, si noviga nemrema privošit…. To je cela filozofija.

     • komar marko

      a si v penziji. Če si imaš VELIKO enzijo napram današnjim upokojenskim pogojem! Če nisi v penziji, potem kaj je dobra plača?

     • Jovo Jamnica

      Nisn f penziji. Z jurjom bi biu ful zadovoln…

     • komar marko

      uf, to je pa malo. Ti potem vse verjamem. Koliko še rabiš do penzjona?

     • garfi

      še enkrat ti povem še vedno nam vladajo in kradejo jugokomunajzarji
      razumeš ?????????????????????????

 • garfi

  pralni stroj candy sem plačal 800 mark in še 800 davka in carin
  uvoženi televizorji so se dobili šele zadnja leta te gnusne državne tvorbe

  • luckyss

   Zakaj pa nisi šel v obljubljeno deželo nemško ?!
   Aja, tam je bilo treba garat..

   • garfi

    kreten

    • luckyss

     Tudi v redu..če ne želiš več biti garfi..

  • Jovo Jamnica

   A to tisti… Körting, ko je Gorenje kuplo propadlo švapsko firmo???

   • garfi

    kva kvakaš
    tisto usrano korting firmo je gorenje takoj uničilo
    kupil sem itt televizor

    • Jovo Jamnica

     A Šaup Lorenc. Ja, to pa je bla firma. Ezoterika…

 • tramal

  In slovenija gre danes po isti jugoslovanski poti v pogubo z istimi akterji na oblasti se pravi z srbi in komunisti.

  • luckyss

   Pod komando EU..
   Ti prekleta komunistična EU ti.. ;))

   • komar marko

    ja in PUFE , praznjenje bank naje zapovedala EU!

    • luckyss

     Ni zapovedala, je pa očitno dovolila..
     V zameno, da nas naredijo hlapce so naši politiki dobili tiho dovoljenje, da nekaznovano oropajo lasten narod

     • komar marko

      ha, ha, ha. In kdo tebi da prepoved, da ne vzameš pufa????????????A nismo samostojni? A nam ne dovoljo vstaj in montiranih procesov ?????????????

 • garfi

  par nepar – bencinski boni – depozit za obisk tujine – redukcije elektrike
  primanjkovalo je celo kave banan zobnih past itd itd
  lažnivi troli serjejo neumne laži

  • Jovo Jamnica

   Nič od tega nisi rabo za dober sex…

   • garfi

    kreten

   • komar marko

    kaj pa misliš da je pomanjkanje elektrike?

    • Jovo Jamnica

     Pr sveči je bol romantično. Veš kak se lepo švic sveti na dobri fiki?

     • komar marko

      in ti takrat opazuješ svečo in švic. Kar še naprej to počni!

     • Jovo Jamnica

      Čuj, ko mi pride, počivam, pa še čik si pržgem. Kak pa drugi, me ni briga…

     • komar marko

      vidim, da je povdarek na KOOOOOOOOOOOOOOo!

     • Steiermark

      Sedaj niti švica ne opazuje več, sedaj se samo “spominja”, kako je “švical”, ko je samo na sex pomislil…..

   • Steiermark

    No , sedaj si se pa dokončno in končno “razkril”, da si vedno spadal med tiste , ki so se zadovoljili s kostjo, že oglodano ter s kotičkom, kjer so lahko prehrgolili ure spanja, za politiko se pa raje niso zanimali, ker je bil o “prenevarno”, zato so pa vedno bluzili o “sexu”, ki so vam ga jugosi in komunajzli ponujali, tako da ste imeli en ventil, za “razbremenitev nore pameti”… Kaj je pa sploh sex in to celo dober, pa pojma niste imeli, ker ste se bili navajeni valjati, kot prašički v gnoju…..

 • Rožle

  Vam je tovariš Kardelj lepo povedu..
  : “Mi komunisti smo svoje pokradli..še zapuffamo vas…pol se pa sami Yebite naprej…
  kamot loh Bruslju nastavite” …

  • Jovo Jamnica

   Lahko Kardelu…

   • komar marko

    kje je pa Haložan a šmarnico pretaka?

    • Jovo Jamnica

     Pojma nimam. Pa tut pretirano ga nea pogrešam…

     • komar marko

      ja a bo dvor brez norčka?

     • Jovo Jamnica

      Pa, saj nekak štepamo klike. Nisn pogledo, čuj, kolk jih je že. Bo za kislo župo?

    • Rožle

     Šmarnica je njega pretočila ….

     • komar marko

      no Julika si bo odahnila!

 • Peter

  Yugoslavia, one of the reachest nations in the Europe…
  Sicer gre res za glupe kapitaliste, ampak, pa pustmo tist “the” k še sami ne vejo kam bi ga dal kam pa ne, ampak, yugoslavia pa nation…hehe, tolk glupi pa tud kapitalisti niso, da bi dal kej tazga na prvo stran, no.

  • Jovo Jamnica

   To si komaj zaj vido???

   • Peter

    Mam dougo lajtungo, no.

 • garfi

  kot je povedal dr. Granda ljudje zamenjujejo vedno lepo mladost z življenjem v tej svinjski ječi narodov
  zato mislijo da se je živelo dobro
  so se pa vedno nekateri znašli in ogromnih stanovanjskih kreditov niso nikoli vrnili, ker jih je požrla inflacija

  • Jovo Jamnica

   Ja. Granda zgleda, da je dobesedno probo nadoknadit pomanjkanje, kerega je v Jugi trpo…

   • komar marko

    ja dober gospodar ima orodje pod streho. će ne veš!

    • Jovo Jamnica

     Nisn govoro o orodju, ampak o embalaži…

     • komar marko

      pa saj če je ustrezna embalaža tudi orodje pokrije. A nimam prav?

     • Jovo Jamnica

      To je res, ampak asocijacija ma tudi svoja pravila. In mene je embalaža asociirala na fobijo, ki ji običajno botruje pomanjkanje…

     • komar marko

      viš, jaz pa embalaže nimam, zato pa moram orodje ves čas rabit! In ne ko pritebi koooooooooooooooooooooo in čeeeeeee!

     • Jovo Jamnica

      Ja, glej ga no. Veš kak je teško napisat kaj, kakor proti Grandi, če pa nič proti njemu nimam…

     • komar marko

      a tudi štose ne smemo zbijat ali kaj?

     • Jovo Jamnica

      Ja. Samo vedno pazim, da nisn žaljiv. Tu pa je zdaj šlo na tenko…

     • komar marko

      Ah, no, pri tej stvari pa res ne moreš biti užaljen. A jaz se tudi hvaliti več ne smem?

     • Jovo Jamnica

      Ti nea zastopiš. Jas sn Grando vlačo po zobah, zarat Garfeja. To pa nea rat delam, če človeka spoštujem…

     • komar marko

      na ja, priajtelji smo še vedno. Spoštujmo mejo in je vse OK. Malo se pa moramo kregati, ker tako dosežeš napredek. Če smo vsi složni, ni OK!

     • Jovo Jamnica

      Sevea…

     • Steiermark

      komar, nekam sumljiva postajata vidva sa jovicom, da nista pri lgbt-jevcih?

  • Steiermark

   In danes jih plačujemo vsi, za tiste, ki so jih imeli!

 • komar marko

  Ma yugica je bila super. Vzel si puf, naredu si bajto, vzel si puf, šel si na počitnice, vzel si puf, pa si naredil veselico, medalje se je talalo, vsaki drugi dan jebil nov heroj, penzije so se talale za zadnej leto, ko so ti plačo dvignili. Joj kak je bilo luštno, sam jemal si!

  • sprehajalec

   Ma ni se kaj dosti spremenilo, država vzame puf, pokrije Banke, vzame puf da rekreacijski dodatek, uskladi plače na javnem z rastjo življenskih stroškov, naredi TEŠ za 3x denarja kot potrebno, naredila bo drugi tir za 3x več kot Kitajci. Lako ćemo…

 • luckyss

  Jebeš takšno debato z biki, ki se bojijo vsake rdeče cunje..grem beli sneg kidat..

  • garfi

   skidaj se

  • komar marko

   ja sam ta cunja je že 73 let. Si pozabil štet. Tudi biki jo že imajo dovolj! A ti še ne?

  • Steiermark

   Le pojdi, “sedeči jugobik”, da se malo “oladiš”!

 • garfi

  ko smo hodili v trst po kavbojke, kavo, špagete riž in podobne osnovne stvari
  so nas vedno pregledali južnjaški cariniki v srbskem jeziku in plačali smo carino
  veliko pa so tudi zaplenili

  • Jovo Jamnica

   si moro gdaj na osebni preglet, tako šverceri??? :-)

   • Steiermark

    Pod smrdljivo komunajzarsko srbsko jugovino, s titom na čelu, ni bilo dovolj, da so nas jugopolicaji in jugocariniki zmerjali kar v svojem balkanskem jeziku, kričali so na nas, predvsem na Škofijah, kjer so nas , medtem ko smo morali dol z avtobusa, ozmerjali s “stoko” in nam “j. slovenačko mater”……. opravljali telesni preglede, v vse odprtine (zadolženi zanje so bili pripadniki lgbt – jugoparadniki, med njimi je bila najhujša ena blond lezbača, ki je opravljala, na ženskah “ginekološke preglede” in nihče ni smel niti pisknit!). , na štajerskem koncu pa ni bilo veliko boljše, če si šel v Avstrijo – spet jugosi in sovražniki Slovencev, tisti, ki danes vlečejo velike penzije, na naš račun!

  • karlina

   Jemali so nam, da so dajali naprej koministom zaplenjeno robo, tako je bilo zmenjeno.

   • garfi

    videl sem prodajo zaplenjenega v takratnem centromerkurju

 • komar marko

  ja včasih smo hodili v Celovec in Trst na izlete. Nazaj smo švercali in doživlali adrenalin! Danes, pa nimaš po kaj v te kraje, pa še na meji te nihče več ne povoha! Tak da ni večj užitka. Po avtocestah se pelješ, popolnoma brezosebno.

  • garfi

   spet so mejne kontrole zaradi istih rdečih banditov

   • komar marko

    nisem opazil. Mi dajo mir. Kontrolo imam samo ko pridem dam. Če si to mislil!

    • garfi

     ne vem se pa govori, da nam je to zrihtal murgelski cmerko zaradi švercanja ilegalnih islamistov v Evropo

     • Jovo Jamnica

      Jas pa sn mislo, da ti fse s prve roke…

     • komar marko

      Ni blema. Ti že po facah vidijo za kaj se gre. Tudi zunaj po mestih nimaš težav, če se normalno vedeš in si normalen.

     • garfi

      eu lahko v celoti razpade in potem bomo spet švercali kavbojke iz trsta
      to si mnogo butalcev želi

     • komar marko

      Če EU razpade, potem tudi mi izginemo. Samo zamisli si, če bi imeli svojo monetarno politiko. Že sedaj smo bogi, tako bi pa spet imeli 1000 % inflacijo. Sigurno bi že bankrotirali!

     • garfi

      Venezuela nas čaka

     • Steiermark

      ja, če nebomo še pravočasno počistili in pometli to rdečo jugogolazen!

     • Peter

      Bi imel pa uni lastnik printšopa miraž (nalepke za tehnične al kaj je že blo) spet nov helikopter, no.

     • komar marko

      to je bil nateg. kaj praviš kdo si ga je domislil?

     • Peter

      Hm, kaj je bil že tisti Minister za notranje zadeve, ki je zdaj odvetnik, zdaj leti pod radarjem, no.

     • macon

      Bandelj, generalni sekretar Drnovškove ali Ropove vlade.

     • Steiermark

      komar, imeli smo tudi 2000 % inflacijo, v času ko nam je vladala jugosrbska titova drhal!

 • garfi

  konec zločinske juge je bil zelo podoben današnji Venezueli
  rdečkarji znajo samo krast lagat in uničevat

 • Rožle

  …”Što južnije… to tužnije !!! “…

  • Jovo Jamnica

   To mi Štajerci, še kak zastopimo… :-)

   • komar marko

    Ja ste že preko TROJAN, pa vsak drugi pri vas že MOLI!

   • komar marko

    ampak ne boš verjel. Dobro se razumem z NATUR TOTEKi!

    • Jovo Jamnica

     Saj pa smo večina pošteni. So nas jodlari učili…

     • komar marko

      To lahko potrdim. Prvič sem videl ljudi in super speljal zadevo. Res vse lepo o vas!

     • Jovo Jamnica

      Hvala, kuj špeh mi raste!

     • komar marko

      kaj pa orodje glede na razmere, da ni dela danes zunaj in je že tema?

     • Jovo Jamnica

      Jas mam posebno službo. Anpak nardim fse, kaj je treba…

     • komar marko

      skrivnost?

     • Jovo Jamnica

      Ja. Ni za javnost. Me preveč ludi pozna…

     • komar marko

      pol bi te tud jaz moral!

     • Jovo Jamnica

      Saj mogoče me. Ne vem. Pa bolše mi je, če ne vem.

     • komar marko

      ja si bil kaj v močvirju zadnja tri leta?

     • Jovo Jamnica

      Nehi no…prosim

     • komar marko

      ti še veliko fali do penzije?

     • Jovo Jamnica

      Pet let…

     • komar marko

      Verjetno letnik 61?

     • Jovo Jamnica

      Ne, starejši, samo me novodobni privatniki niso vedno na zavodu prijavli. Stara stvar. To se je začelo že v Jugi, pol pa leta majnkajo…

     • komar marko

      vse dobo ti želim.

     • Jovo Jamnica

      Hvala enako…

     • komar marko

      mi pa postajaš VŠEČ. Razumni odgovori z vsebino, pošteni. Verjetno si tak tudi delavec.

     • Jovo Jamnica

      Ah, naivn seveda. Zdaj se pa poslavljam… Vedno sem spoštoval besedo, v dobri veri. Podobno kakor pokojni Bajuk.

     • komar marko

      jaz jo tudi vedno držim in GOR plačam.

     • Jovo Jamnica

      Ja, tak ti je to, žalostno…

     • MEFISTO

      Kaj si pa v mladosti počel, da moraš za penzijo delati do svojega devetdesetega leta?

     • Steiermark

      Verjetno si totngorbar…..

   • sprehajalec

    Severni Štajerci pa imajo pregovor Je südlicher desto trauriger….

 • garfi

  kurćan in druga jugo banda nam rihtajo tretjo jugoslavijo
  južnjakov je že 25% in ustanavljajo stranke in rdečuhi jim bodo podelili
  manjšinske pravice
  po titu kurćan press

  • zoro

   južnjakov 25% plus 50% mešancof je 75% torej je nas slovencof četrt ne milijon ampak pol milijona so nas že zdesetkali

 • berendy

  Tako smo bili bogati, da smo še za Titovo grobnico morali zunaj najeti kredit.

 • xtc

  Hm?
  Če smo bili zares tako bogati;čemu smo bili tako zadolženi;da pufe odplačujemo še danes in da je država praktično bankrotirala: in čemu smo se potem zadolževli?
  Navaden blef:Yuga ni bila niti minute rentabilna;kaj šele najbogatejša v Evropi:

 • Rožle

  Gradili smo malo Švico….nastala je pa mala Yugoslavija…..!

 • Prihajam Slovenija

  Kje bi bili, da vam nismo mi šenkal 160M.

 • garfi

  zločinska jna mi je ukradla več kot leto dni življenja v najlepši mladosti s služenjem vojaškega roka v srbiji
  izhod iz vojašnice smo imeli nekaj ur tedensko in tuširali smo se enkrat tedensko
  ukradli so mi tudi leto pokojninske dobe in plače

  • macon

   Meni tudi, banda komunajzarska. Takrat so se mi odprle oči, v kakem sranju živim.

   • zoro

    tudi meni ampak ni prepozno dajmo jim po pizdi zdaj in takoj hočem čas nazaj hočem pravico hočem delovno dobo hočem odškodnino ker nisem sam rad šel v tisto jugo sranje in doma pustil družino zahtevajmo odškodnino zberimo se inzahtevajmo od juge ali njenih naslednikov vstanimo vstanimo v suženjstvu zakleti pokažimo oblasti prekleti da je boljše umreti kot v suženjstvu živeti

 • Hribouc

  Oj, KAJ BI REKEL VELIKI dr.LJUBO SIRC ?

  KAJ POREČE AVTOR BERMANOVEGA DOSJEJA, dr.BAJT ?

  Kominterna dela.Multibanda.

 • FORT WORTH

  No,zdaj lahko vidimo,kdo je ponizal kekca in polepil plakate v Avstriji !

 • 5-RA

  ,,Naslovnica znamenite revije Forbes, ki nekdanjo Jugoslavijo uvršča med najbogatejše države v Evrop,,

  Ja seveda, v naslednji številki pa je bil na naslovnici Milan, kot center pri Chicago bullsih, seveda je pisalo Chichago bulls

  • Rožle

   Jest sm slišu, da je za rakune po Evropi razpisan odstrel …!

   • 5-RA

    Misliš, da smo tujerodna invazivna vrsta, uvožena iz drugega kontinenta,sedaj pa smo se tako razmnožili, da resno ogrožamo avtohtone prebivalce in delamo škodo…?….Čaki na koga me že to spominja?

    • Rožle

     Ja točno to sem slišal…

     • 5-RA

      Prav si slišal, rakune bodo streljali, pa sive veverice tudi, kako se bodo lotili kitajskih pikapolonic pa ne vem…najbrž s šibravko :-)

 • cosmosjasnovidec

  Fogglof Tunnek
  Pozdravil bom jaz tebe gnida smrdljiva levaška lažnjiva.
  Danes sem imel službeno pot v Središče ob Dravi in sem se na hitro ustavil v Halozah ter na dveh koncih (ne bom omenjal katerih) spraševal glede tebe gnida zahojena.
  Foglovega Tuneka tam sploh nihče ne pozna cepec prismuknjeni,ker si si ta priimek izmislil in kot se spomnim si se lagal že enkrat nekomu celo na tvoji kokodakarski 24.kurji kjer si celo dal naslov in hišno številko.
  Ni pomembno jaz sem tako ali tako vedel,da je tole tvoj nick sem pa dobil kar nekaj informacij in,ker te danes nisem več imel časa iti poiskat te bom drugo krat.
  Po nekaj pogovora in debate z nekaj domačini sem dobil informacijo kdo naj bi bil ti,ker so vsi povedali,da je v celotnih Halozah samo eden tako prismuknjen oziroma psihično bolan zdrahar kateri ustreza tebi.
  Baje si že kar precej v letih ampak delaš vsepovsod kamor prideš same zdrahe a te več ne jemlje nihče resno,ker ve,da si prismojen drugače bi kot pravijo “fasal kot hudič” a se samo norčujejo in smejijo iz tebe.
  Edino kar drži je glede sosedove koze “JULIKE” pri kateri so te dobili,da si jo natepaval z obutimi gumijastimi škornji v katere si ji porinil zadnje njene noge,da ti ni mogla pobegniti.
  Takrat si tudi dobil po betici,da si bil nekaj dni v bolnišnici na Ptuju.
  Kot sem ti rekel se z mano ni za zajebavati kreten ciganski levaški bi pa še lahko napisal veliko kar sem izvedel ampak zaenkrat ne bom,da ne boš pričel sumiti kdo vse mi je povedal.-

 • MEFISTO

  Tovariš Tito je res zapravljal kot bi bila gnila Jugoslavija najbogatejša država na svetu, ne samo v Evropi.

 • zoro

  ja sigurno je najbogatejša samo ne v evropi, ker ni v evropi je na balkanu, ker daje največ za pritepene podganjeke, prekaša jo samo slovenija, ki za pritepene podganjeke daje še več največ na svetu gledano na suženjskega domorodca ki vse to plačuje – domorodec vse to plačuje in hira podganjek pa se z novim telefonom na podganji uhi zadržuje in opleta po kafičih ter se dolgočasi, ker ni prišel da dela ampak ubija. vendar nikoli ne ugrizni roke ki te fojtra , to pa delajo zaj vsi oblast skupaj s podganjeki.

 • črnaovca

  Ali je bila najbogatejša se težko sodi toda bila je bogata. Kar poglejte kako se je kradlo od osamosvojitve in še vedno je dovolj da se vsi pehajo za oblast in nadaljevanje kraje

  • ogledalo

   Pokradli so vse, kar je bilo ustvarjeno v Jugi. Ustvarili pa zgolj prekarne delavce, reveže, lačne otroke, brezdomce….

 • ogledalo

  Bolje, da se ne primerja zapufanosti Juge in Slovenije! Sicer pa, ne vem zakaj bi nas morali sektaški mediji posiljevati z “resnico”, kako slabo, da je bilo v Jugoslaviji!? Če je res bilo tako slabo, potem to že vemo in nas nihče ne rabi prepričevati! Vsaj tiste ne, ki smo dovolj časa preživeli v prejšnji državi.

  • MEFISTO

   To je sicer tvoja bolečina, toda Jugoslavija je bila ječa narodov in gnila država, na čelu te spakedranščine pa je bil v svetovnem meriliu eden največjih zločincev skupaj z ostalimi zločinci v KPJ, KPS in ZZB NOV.

   • ogledalo

    Še dobro, da so Slovenijo osvobodili domosranci, skupaj z okupatorji!

   • ogledalo

    Če ne bi bilo tega “zločinca”, bi ne bilo ne Jugoslavije in ne Slovenije! Zločincev po 2.s.v. so pa še premalo obsodili!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!