Kako katoliški duhovnik s komunističnimi gesli ustvarja enotnost?

Foto: epa

Levičarska himna, bolj znana pod naslovom Internacionala, je bila nekaj časa celo uradna himna Sovjetske zveze, dandanes pa ostaja nekakšen relikt ideologije, ki se ji razpolovna doba še ni iztekla. Njen prvi verz se izvirno (v slovenščini) glasi: “Vstanite, v suženjstvo zakleti …”

Zakaj omenjamo Internacionalo? Predvsem zato, ker je založba Sanje – slednja pokriva predvsem levičarsko agendo in velja za nekakšno Kučanovo hišno založbo – poslala vabilo na predstavitev knjige duhovnika in publicista dr. Karla Gržana, sicer avtorja številnih knjig. Knjiga ima naslov, ki se ujema s prvo kitico Internacionale (“Vstanimo, v suženjstvo zakleti”), kot podnaslov je dodan “Izstop iz smrtonosne igre polov”.

Prispevek k spravi?
Na spletni strani založbe je pojasnjeno, da gre za zapis o možnih izstopih iz manipulacij, v katere smo vpeti, in da avtor stavi na “vlogo ozaveščenih/prebujenih posameznikov in ljudskih gibanj/iniciative na raznolikih področjih človekovega bivanja”. In še: “Knjiga svari pred pastmi vojne/revolucije, ki se slej ko prej izkaže za ponovitev predhodnega stanja, in vabi v evolucijski napredek sobivanja tako na svetovni kot slovenski ravni. Osnovni knjigi bo priložena (ali pa bo izstopajoče vanjo vključena) enota o slovenski spravi z analizo, zakaj je, kljub formalni spravi, na dejanski ravni še nismo dosegli. Nakazala bo korake do spravljive pomiritve, v kateri postane edinost v raznolikosti vir nenehnega preraščanja (družbenega napredka), in ne razlog zavračanja ali nekonstruktivnega dvobojevanja. Nakazane smeri so, glede na globalno dogajanje, nujna preventiva pred ponovitvijo za naš narod usodnih medvojnih in povojnih dogajanj. Preden bomo praznovali stoletnico konca prve svetovne vojne, bo knjiga povabilo k izstopu iz smrtonosne igre polov.”

Brani enotnost in udarja po Janši
Ni sicer povsem jasno, kako si popularni duhovnik, ki so mu odprta vrata tako v posvetne kot cerkvene medije (Družina, mesečnik Ognjišče, Radio Ognjišče), predstavlja pot do sprave, saj je knjiga komaj dobro izšla. So pa nekateri namigi s spletne strani založbe dovolj jasni, da lahko zapišemo nekaj besed, seveda pod pogojem, če to povežemo z intervjujem, ki se je poleti pojavil v Nedeljskem dnevniku. V intervjuju, ki ga je naredil nekdanji Zaresov poslanec Franci Kek, je Gržan med drugim obračunal z Janezom Janšo, tudi v luči prazničnega shoda, ki ga je na 25. obletnico osamosvojitve organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V intervjuju je Gržan pohvalil tudi ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, ker se slednji kljub prvotni napovedi ni udeležil shoda, ki ga je organiziralo združenje. Češ, Janša je tisti, ki deli narod, zato se je potrebno distancirati od njega.

Že v omenjenem intervjuju je Gržan dejansko nakazal vsebino svoje knjige. Iz vsebine je mogoče razbrati, da se za sicer dobronamernimi pozivi k spravi in prenehanju sovražnosti skriva dvojna past. Prva nevarnost je ta, da pozivi k poenotenju lahko zakrijejo nujno potrebno razčiščevanje med dobrim in zlim. V krščanski duhovnosti je razločevanje duhov ena od osrednjih karizem, ki je tudi zelo potrebna, saj se zlo zelo rado prikriva – in če človek ne razločuje, se lahko hitro ujame na zunanji videz. To področje verjetno Gržan dobro pozna.

Politika po meri SZDL
Mnogi t. i. desni publicisti in politiki hočejo na vsak način doseči nasilno izločitev predsednika SDS Janeza Janše iz politike. Po njihovo Janša ustvarja konflikt, slovenska pomlad pa je s tem talec njegovih osebnih zamer – vsaj tako je mogoče razumeti mnoga sporočila, ki jih preko Twitterja pošilja viden član krščansko-demokratske stranke z doktoratom iz pravnih znanosti, ki si želi normalnosti in nekonfliktnosti. Torej politiko po meri SZDL, torej tiste nekdanje družbenopolitične organizacije, ki je v najširšem smislu zagotavljala nekakšen nestrankarski pluralizem oz. zastopstvo “samoupravnih interesov” – seveda pod nadzorom ZKS in njene udarne pesti – Udbe. Kakšna je bila takšna “enotna” politika, smo imeli priložnost okusiti: nobene javne razprave o nepravilnostih, vse se je gibalo v mejah zapovedane politične korektnosti. Kdor je ta okvir presegal, je postal “špica, ki jo je treba porezati” (po Tomažu Ertlu).

Kastrirana teologija
Morda je naključje, da je predstavitev nove Gržanove knjige s pomenljivim naslovom padla ravno v čas neposredno po smrti zadnjega velikega komunističnega (in zločinskega) revolucionarja Fidela Castra. Čeprav ni mogoče izključiti možnosti, da je umrl spravljen z Bogom, pa je obnašanje papeža Frančiška samo potrdilo to, kar vemo – da se Cerkev pod vodstvom sedanjega papeža obrača v smer levičarske teologije osvoboditve, kar se pozna tudi po trenutni duhovni dezorientaciji Cerkve na Slovenskem. Očitno se s tem ujema tudi aktualno pisanje Karla Gržana.

G. B.

 • Ivan Friderik Novak

  Vsak, ki nasprotuje dr. Ivanu, je po mnenju slednjega komunist ali vsaj Kučanov privrženec.
  Smešno za umreti . . .
  Še namig, namesto pljuvanja po duhovniku dr. Karlu Gržanu, bi bilo modrejše kritično izpostaviti dejanja dr. Kraševca, ki je zakuhal finančno polomijo mariborske škofije.

  • ALOJZIJ

   Ste prepričani, da bo avtor članka G(ašper) B(LAŽič) to res naredil? Preveč globoko je vpleten v te posle, navsezadnje je od tega tudi obogatel.

   • rrrrr

    V kater posle, Lojzek, na kakšen način in koliko znaša njegovo bogastvo ?

    …in zakaj boš tiho?

  • marta

   Si prepričan, da je to res dr. Kraševec? Malo se pozanimaj !

   • tohuvabohu

    Ni doktor niti Kraševec, ampak Mirko Krašovec.

    • Ivan Friderik Novak

     Imaš prav.
     Napaka je moja, ker sem ga zamenjal za njegovega brata Jožeta, ki ima doktorat znanosti.

     • tohuvabohu

      Ne boš verjel, ampak tudi njegov brat se piše Krašovec.

  • MEFISTO

   Mihec, odrasti!

  • rrrrr

   Tudi tebi, vse najboljše za 29. november!

  • tohuvabohu

   Ali se ti zdi, da Krašovec ni bil dovolj “izpostavljen”?

 • dvanajstzvezdic

  Pisec tega članka nima pojma o krščanstvu. Jasno je,da se razlikuje kaj je zlo in kaj je dobrota-ljubezen. Samo krščanstvo spodbuja tiste, ki delajo slabo ali celo zlo k spreobrnjenju. Kristjane se naproša da molijo tudi za tiste, ki delajo zlo, da tega nebi počeli več in bi se spreobrnili. Pot k spravi ni nobeno maščevanje ali nova revolucija ali celo maščevanje. Nasprotno, edino priznanje napak njihovo odpuščanje vodi k pomiritvi. Med mrtvimi pač ni možna nobena sprava. Ne razumem pa, da lahko živi potomci nadaljujemo tisto kar so spočeli naši predniki. In kje je razlog takega početja. Odgovor je enostaven; v tem da se sledi politikom,ki vzpodbujajo sovraštvo zaradi svojih ozkih egoističnih interesov.

  • ALOJZIJ

   Vam je morda znano, da je pisec tega članka G(ašper) B(lažič), kao diplomirani teolog? Ne vem, če nima pojma o krščanstvu, vem pa, da se sicer smatra za kristjana, ampak časti hudiča in ne Jezusa. Tudi sam osebno je zelo MAŠČEVALEN.

   • rrrrr

    Če bi bil ti desetinka tistega, kar predstavlja g. Gašper Blažič kot kristjan, domoljub, pisec, pradvsem pa kot Človek, pisano z velikim Č, bi ti skoraj čestital.
    Zares pa ti čestitam danes, na tvoj praznik, 29. november, tvoje bivše in proslule republike.

    • ALOJZIJ

     Kristjan, domoljub? Ajajaj, ne eno, ne drugo. En sam blef ga je.
     Pa kao romar v Medžugorje in še kaj. Pa veš, kaj Marija v Medžugorju govori? “Ne kritizirajte duhovnikov!”

     Blažič tega ne upošteva, njega zanimajo samo satanski posli. Pa denar. Za domovino ga en k… briga! Kamorkoli pride, pusti razdejanje. Najprej na Demokraciji, zdaj še na Novi 24.

     • rrrrr

      Zdaj se, Lojzi moj, odloči:
      Ali boš kaj dokazal, ali raje svoje neznanje dokazal!

 • tarantela

  Največji komunist je bil Kristus, čeprav takrat tega naziva niso poznali, so ga pa ravno zaradi njegovih idej preganjali in križali. Dr. Karel Gržan je izreden mislec in tudi svetovalec, kdor ima možnost, naj klikne na radio Ognjišče, v arhivu ga bo našel v oddaji “Za življenje”
  Ta gospod je izjemno topel, na svet gleda z ljubeznijo do vseh. Nisem vernica, vendar njega je vredno poslušati. Tak pravičnik je med drugimi tudi g. Peter Opeka!
  Če greste prebirat Novo zavezo, boste ugotovili, da ravno nauk iz te knjige razlagajo pravi kristjani, med njimi je zagotovo papež Frančišek!

  • ALOJZIJ

   Se popolnoma strinjam.

  • neny

   Komunistični manifest….je tud super – identičen.

  • rrrrr

   Kristus, praviš, dragaTarantela, da je bil največji komunist? Saj ni nikogar ogoljufal, nalagal, opravljal, prizadel, ovadil, nategnil, ponižal, popljuval, okradel, pohabil, indoktriniral, mučil, cenzuriral,posilil ali umoril.

  • AlojzZ

   Matr smo pri nas komunistov križal!

 • if

  Sprava tudi formalno ni dosežena, ker je sprava mogoča le z resnico, z lažjo ne!

  Zakaj torej formalne sprave še ni?
  Ker v parlamentu doslej ni bil sprejet ustrezen dokument, oziroma, ker v slovenskem parlamentu boljšelevičarji vztrajno zavračajo uveljavitev učinkov dokumenta Resolucija o totalitarizmih, ki ga je Slovenija podprla aprila 2009 v evropskem parlamentu.
  Ker najvišji funkcionarji države vključno s predsednikom še naprej polagajo vence pred spomenik OF laži vezan na 27. april 1941, ko so bili slovenski komuistični akterji del Kominterne in posledično del pakta z nacifašisti!

 • Filipinc

  Umolkni desničar, dovolj te imamo! https://www.youtube.com/watch?v=UQNzYyCaBIA

  • rrrrr

   Vse najboljše za 29. november, praznik zadnjega agresaorja na Slovenijo.

   • Filipinc

    Potegni mi ga

 • tohuvabohu

  Po komentarjih sodeč tudi tale portal postaja bruhališče rdečega blata.

 • fmg9

  Za Gržana se spominjam, da je sam pred časom oznanil, da je “reevaluiral” svoje teološke poglede in da stopa na levo stran.

  Glede Zoreta. Kolikor sem slišal iz Cerkvenih krogov, je Vatikan hotel nadškofa, ki ne bi bil naklonjen JJ. To je bilo težko najti, zato je toliko časa trajalo da smo ga dobili.
  Ne vem.
  Se pa povsem strinjam z avtorjem članka, da se destruktivni vpliv levičarske teologije osvoboditve že kaže v raznoraznih škandalih, nazadnje s sekto Zdrava atmosfera.

  • rrrrr

   Odlično!

   • fmg9

    Hvala. Oba veva, da iz te “moke (teologije) ne dobrega kruha”.
    Ampak se bomo borili “na vseh frontah”.

  • Franc Šink

   Pa dobro. Zakaj se toliko demonizira JJ ?

 • Vera

  Duhovnik Gržan je zgrešil poklic ! Čas je , da gre ven iz cerkvenih krogov , ter nam vernikom in Cerkvi ne dela sramote !

 • karpelec

  Enim, ki so zarasli z enoumjem, jim je odveč razmišljati drugače, kot pod diktatom. Tako težko najdejo razlog za drugo mišljenje, ker bi jim zavzelo preveč energije v možganih in morda naredilo vihar v njih.

 • Antonius

  Dr. Karel Gržan je v celofansko kuto zavito zlo, ki naivnim dopoveduje, da je edino zlo v državi Janša, ker se je uprl ‘küčanu.
  Ko tehtamo moko so na nasprotni strani tehtnice vedno preverjene uteži. Če je pa utež na tehtnici ‘küčan je pa s stehtanim Janšo, vse narobe.
  Ko dr. Karel Gržan javno tehta Janšo, naj javno preveri in izpostavi tudi njegove ugotovitve o uteži ‘küčana, če si upa.
  Kot, da nam dr. Karel Gržan hoče med vrsticami povedati, da je teologijo doktoriral na FDV ali pa pri ‘bavconu na pravnem faxu.

  • RATATA

   V tej čudoviti deželi, kjer so od nekdaj živeli čudoviti ljudje – naši predniki, ki so v tisočletjih ustvarili vsepresežne lepote, lahko ugotovim samo to, da je ostalo le še par ruševin.
   Generacije so se junaške upirale raznim prihajačem, ki so tiščali v te naše Dežele, dokler se ni pred sto in še malo leti v glavah učenih pojavila lisa blodnje, ki je namenila naši, Slovenski nacionalni civilizaciji strašno usodo.
   Ni bil zadosten in končni vrhunec komunistična diktatura v loncu južnoslovanske ćorbe, ne!

   Zdaj bo še končni udarec, ko drugačen tujec – od dlje, si poželi in polasti čudovito deželo,

   ….. nekdanji / ZDAJ / združeni nasprotniki ……. pa mu na široko odpirajo vrata in ga vabijo, in zavajajo ljudstvo, čeprav bi morali vedeti, da bo ta tujec uničil to Deželo tako, kot je uničil svojo, katero je zapustil!

  • ent’č

   “Dr. Karel Gržan je v celofansko kuto zavito zlo”

   Mogoče se motiš.
   Ženska, ki ga osebno pozna. Deluje v njeni fari, mi je o njem povedala samo najboljše.

 • FORT WORTH

  Tega duhovnika ne poznam ampak po pisanju hudo izstopa v politicnih pogledih od svojih kolegov,pise knjige in je zato javna osebnost…

  Osebno poznam srba,ki je tudi drugacen od svojih polpismenih kolegov.
  Tale se vstrajno udelezuje vseh volitev in vstrajno voli SDS in Janeza Janso.
  Na moje vprasanje zakaj to pocne mi brez razmisleka hitro,logicno in v slovenskem dialektu odgovori :
  Prisel sem iz Srbije,ker je tam katastrofalno stanje.Z zeno sva oba tukaj pri vas dobila zaposlitev in solidno placo.
  Ce glasujeva za Janso,glasujeva za spremembe. Boga prosim,da Slovenija ne bi postala Srbija…

 • totex39

  Samim murgelskim opranoglavcem se je sedaj še pridružila duhovniška srenja s svojim spletkanjem proti Janši in stranki SDS, ter ustvarjajo pri nas najvešje zlo, ko pišejo in govorijo kako je bilo in kako naj bi bilo.

  • Duhec

   Nasprotnike se bo v kratkem lohk preštelo na prste…

   • Franc Šink

    Katerih nasprotnikov?

  • tohuvabohu

   Ne gre za duhovniško srenjo. Gržan je že ves čas nekakšen osamljen jezdec, ki pa se ves čas trudi biti všečen čimvečji množici in pri tem obilno uporablja sodobne ezoterične, samorealizacijske in pozitivnomišljenjske prijeme. Skratka, gre za komercializacijo. Pri tem tudi napad na uglednega politika pride prav.
   Sicer pa tudi duhovniška srenja nikoli ni bila enotna v nobenem oziru. Saj ni boljševistična partija.

 • nicor

  …..Češ, Janša je tisti, ki deli narod, zato se je potrebno distancirati od njega. Pa bi bilo res dobro, če bi se umaknil, nekaj njegovih najtesnejših sodelavcev je to že ugotovilo. In so šli….

 • Duhec

  Ja…. tolk so močni, da jim je že bv nasprotovat.

  • tohuvabohu

   Murphy je rekel: če jim ne moreš nasprotovati, se jim pridruži.

   • Duhec

    Večina se tega drži….

 • dob

  Slovenija se ni nikoli ločila od diktature.
  Demokracija se ne spravlja z diktaturo!

  • neny

   Pred 2000 leti je bila diktatura sinonim za demokracijo – zgodovinska obdobja se razlikujejo.

   • dob

    Ni videti prav prevelike razlike, pri nas se nam diktator namreč drzne razlagati osnove demokracije.

    • neny

     prave demokracije ni nikjer in je ne bo – razlika je v stopnji svobode, ki je povezana z vso preostalo svobodo od ekonomske svobode dalje…. za demokracijo se je treba vso življenje borit. -:)

     • dob

      Sam sicer nisem ravno dober kot zagovornik demokracije.
      Res pa bi bilo že to dovolj, da nek narod ne prenaša diktatorja, ki upravlja z “demokracijo” iz ozadja. To pomeni delovanje mimo parlamenta, saj kučan upravlja tudi z njim in z volitvami, ko preprosto naroči sodišču naj zapre vodjo opozicije in to brez obtožnice v kateri bi obtožba držala. Samo da volitve minejo, pa je namen dosežen.
      Demokracija gor ali dol, kdor to počne in kdor takšno početje dovoli, si je sam kriv za posledice. Usegliharstvo skuša odgovornost porazdeliti na vse enako. Tudi povojne umore! Tako ljudje mislijo, da je umor koristen in da so nekomu celo dolžni zahvalo, da je moril v njihovem imenu.
      Narod, ki na to pristaja, je infantilen.

     • neny

      Vem kaj je večno jabolko spora, toda s pregledom zgodovine, je slednja neustavljiva krožnica – širjenje in krčenje…… Če bi kdo zmogel ustaviti to krožnico, se verjetno planet zemlja ne bi več vrtel, celo čas bi se ustavil…

  • Aton

   Diktatura je v marsikateri glavi.

 • MEFISTO

  Kako naj ne bi bili duhovniki zmedeni, če pa se po novem še edina krščansko demokratska stranka, ki sliši na ime Nova Slovenija z glavno pridigarko Ljudmilo Novak, uvršča na levico.

  • tohuvabohu

   Ne vem, od kod ljudem prepričanje, da so cerkev in verniki tesno povezani z desnico. Vera in politična usmeritev načeloma nimata nobene zveze. Tako gledanje je plod dolgoletne komunistične preparacije ljudi že od vrtca naprej. In potem se pri nas ljudje ne morejo načuditi, kako je papež lahko levičar, da ne rečem “komunist”.

 • goldhorn

  Saj je splošno znano, da je bil kler precej prestreljen z udbovskimi kadri.

  • tohuvabohu

   Celo sam vrh slovenske Cekve. Spomnimo se Cajnkarja, Grmiča, Trstenjaka in še več drugih.

 • Duhec

  Janša se mora sprijaznit. Večina ga ne mara, večina mu nasprotuje, večina ga diskreditira, ponižuje…. in temu se mora prilagodit. Če je nekdo podn, je podn…. si zasluži podn.

  • neny

   spet kontra – kaj nisi ena izmed tistih, ki ga najbolj spoštuje……

   • Duhec

    Ne repliciraj, če ne razumeš komentarja….

    • neny

     -;I

     • rrrrr

      Prav imaš, Neny. Naš Duhec je bolj vremenska. Enkrat tako, drugič drugače. Danes sije sicer sonček, pa je pri njej spet drugače, pa bi moralo biti prav. Ampak, drugače ni niti tako slaba.

     • neny

      težje za razumet. -:)

  • karlina

   Govori v svojem imenu, ne v imenu vseh, nas domoljubnih SLOVENCEV, halooo

 • neny

  Najprej naj proučijo kaj je vera, potem pa samovoljno zapustijo te svoje kape. Ker pa nimajo pojma kaj je vera, bluzijo o plemenih. Osebno bi celotno pastoralo vseh cerkva RAZPUSTILA z OBVEZNIM zakonom in postavila nove – torej take, da ljudje ne bi več hodili k psihiatrom, psihologom…itd…. R E VO L U C I J A… -:)

 • Anonimni_Profesor

  Brez duhovnikov gre lažje, ljudje so bolj avtonomni in ustvarjalni. Nisem proti njim, ampak bolje je brez njih. Dobra stran reformacije je bila, da so jih odpravili.

  • neny

   in komunizma….haha

 • Aton

  In nastopil je še en lep prazničen dan.

 • Anton

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Drago_Kos

  no tega pa nisem vedu da je želel Dragec postati duhovnik;)

 • antimur

  Katoličani imamo pred seboj nalogo, da temeljito počistimo med levaškimi farji, od Zoreta do takšnih “spravljivih kretenov” kot je Gržan. Seveda je pa nujno potrebno počistiti NSi s Peterletom, Novačko, Toninom in podobnimi kučanističnimi krti. Vedno bolj postaja jasno, da so prejšnji cerkveni vrh od Stresa in ostalih s spletkami odstavili, da so lahko nastavili kučanistične pizdune.

  • Vera

   Točno tako , saj je glavni krivec tov.Kraševec , ki se je večkrat sestajal s politiki in raznimi novinarji, kar smo lepo videli na TV .

  • dvanajstzvezdic

   Kristus je verjetno ponosen na tvoje pisanje. Mimogrede pa se ti kot katoličan s tako kletvico upaš iti k obhajilu?

  • Olga

   +++++++++++++++++++++++ to je prava krščanska hinavščina in dvoličnost! Krepko smo jo videli, ko je bil Janša v zaporu in Ognjišče ni hotelo objaviti intervjuja z njegovo ženo! Levaški papež, levaška cerkev!

   • dr Janez Sveti

    Mislim, da je papeža Kučan nastavil !! Udbomafija vatikanska!
    DR Janez Sveti kaplar

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Nata

  Nova ??
  S takimi članki , včeraj Gorenak , danes Blažič , boste med seboj skregali nas , komentatorje !! Saj marsikateri ” naš ” ne zna kulturno razpravljati .
  Če je to vaš cilj ……….. Izvolite . Sprašujem pa se , po čigavem nalogu ??
  Izgleda , da imamo – imate kar nekaj krtov tudi vi . Ne samo krščanski demokrati.

  Ja……..ja………žal prav vsi nekomu služimo , a ne ?
  Hitro pripopamo duhovniku nadimek……..levak .
  Tudi jaz velikokrat drugače mislim , drugače , kot moja stranka SDS . Pa ?

  Sem zato krt , pa levak ?

  • tarantela

   JJ “čisti” svoje vrste! Upam na novo, svežo in zares demokratično desnico, brez diktature !!!
   Demokracija po diktatorsko, ni demokracija. Janša ni demokracija!

   • tohuvabohu

    Janša ni demokracija, ker je oseba, demokracija pa je načelo. Ne gre pa pozabiti, da je Janša vsem vam rdečim predaval osnove demokracije, pa je žal še do danes niste absolvirali.

    • tarantela

     Janši se močno pozna partijska šola, saj želi po svoji podobi in volji disciplinirati svoje “vojščake”. Če kdo misli s svojo glavo, ga eliminirajo iz svojih vrst in blatijo po svojih medijih. To je janšizem-demokracija. Tako je počela partija in on se ne zna in noče otresti teh priučenih navad.

     • tohuvabohu

      To je samo pavšalno gobezdanje.

     • karlina

      ……………………………………………………………………………………………………………….

   • Johan

    to kar pišeš ne drži vode, še manj pa dejstev !
    Ko crkuješ je potrebno udrihati po SDS-su, da te sram ni.
    Po spletu levica piše da so še prosti sedeži v eno smer za Cubo, samo izvoli !

   • janez cepec

    ja tko je mislu, de bo komunajzarje zjebu, od znotrej, zato se je u partijo upisu. pol pa svizec zavije, pa take stvari

   • karlina

    ———————————————————————————————————————–

  • Olga

   Ali ne vidite, kaj se dogaja? Kako se vede NSI z Ljudmilo? Kako je ravnal Zore ob proslavi VSO? Kako se vede Peterle? Kaj je cilj vsega???? Nova SZDL in vlada komunistov! Tako je naredil levaško vzornik Putin! Oslabil je opozicijo in nasilno, diktatorsko vlada!! Si to želite??

   • Johan

    Plačanci levice !

   • dr Janez Sveti

    Olga, to je grozno.
    DR Janez Sveti Zgrozitelj

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Johan

   Si spridenec ali pa dvoživka. A še ti ni znano, da se med duhovniki skrivajo prikriti komunisti !
   Vsaj ideologa Janeza iz Sl. Konjic vsi poznamo, vedno mu je levičarsto v prvem planu, zato je bilo nujno, da so ga odmaknili iz urbanih sredin !

   • marta

    ….”Vsaj ideologa Janeza iz Sl. Konjic vsi poznamo, ….”
    Jaz ga ne poznam. Kdo je to ?

  • ALOJZIJ

   No, vsaj en pameten odziv … ne vem, kako to, da na Demokraciji ne ugotovijo, da jim ta voluhar G. B. dela škodo??

   • janez cepec

    kdaj boste, vedrug koštruni, pogruntal, de vam vaš pastir deva škodo, pa ga boste zamenal?

  • janez cepec

   ne nis, vsaka ti čast, zgleda de nis čist zaplankana, tko kot ostala čreda, pa de mrbit s tebe še kej bo. nis še izgubljen slučaj. ne daj se

 • Nata

  Draga Nova . Ta gospod pa piše tudi drugačne , zanimive knjige .
  Zanimivo pa je , dapiše tudi o Noriku ???????

  http://sl.odon.si/knjige/v-znamenju-oriona/

  • fmg9

   Ah, Nata, no… To so teološke bučke…

   • tohuvabohu

    Pravzaprav ne. To je čista ezoterika. Čakam samo še, da najde kakšne piramide.

    • fmg9

     No, saj to sem mislil… (večina tukaj ne zna niti osnov teologije).

   • Nata

    ja, morda. Velja za ene in druge ?? Nisem brala nobene. In je tudi ne nameravam .

  • janez cepec

   ja čim se ne strinja s prerokom, pa da ga mau pokritizira, al pa pove to, kar že vrabci čivkajo, namreč, de bi biu cajt, de se ljubljeni vodja upenzijonira, polej že ni več “naš” ni taprav klerikalc, ni desničar, skratka ni za nč

   • marta

    O, kakšnem preroku ti tule???
    Pater dr. Karel Geržan ni prerok, je pa duhovnik in ima pa doktorat.
    Ali misliš, če si ti že star prerok, komunist in penzionar, da so to vsi ?

    • janez cepec

     ne, mislu sm na ljubljen’ga vodjo, dobrega pastirja , edinga osvoboditelja, pesnika in pisatelja Ivana Janšo. za preroka pa ga je razglasila nova 24, češ da so njegove besede preroške. pa ni nč oporeku, mu kr paše, zgleda

     • tohuvabohu

      Enim se prikazujejo bele miške, drugim pa Janša ante portas. Škoda ker ni več Ruglja, ta bi ti dal vetra, siromaku.

     • janez cepec

      kdo nek se JJ prkazuje, de ma take traume, kva prauš, a?

     • tohuvabohu

      Bele miške niso vzrok, ampak posledica. Skrij se, mali miško.

     • janez cepec

      zgleda, de se teb tud neki prkazuje, zdej, a so to miske, al je kr tvoj prerok, to boš mogu pa sam pogruntat. za usak slučaj enga spust dol po grlu, slabi nau.

     • tohuvabohu

      Skrbi te Janša, skrbim te jaz, saj te bo še pobralo od skrbi, hehehe.

     • janez cepec

      ah ne, nč bat, to mam jest bel za zajebancijo pa hobi, tko de se na sekiram za razne kvazi preroke pa dobre pastirje, pa Kučkote, pa Cmerarje. usi so pršli, pa bojo tud šli. slbšeh pa skor že več ne mormo fasat, ali pač?

     • tohuvabohu

      To pa razumem. Ni lepšega hobija na svetu kot je norčevanje iz ljudi.

     • janez cepec

      ja glej, takle mamo, se delam norca, sm samokritičn in sprejemam vsako kritko, tud če ni glih prou konstruktivna. ne devam se pa norca iz hendokepirancu. naj raj pa je….m politke pa posrance, čeprav so to u bistvu hendikepiranci, sam u drugmu smislu, slabšalnem, ma po domač povedan, so uglavnem usi prfukneni, vaši pa naši, de nau nesporazuma, čeprav jest niomam nubenga za svojga

     • tohuvabohu

      Še dobro, da tebe ni tam.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Anthon

   Videti je, da ima spoštovani Gržan nek problem, ki je videti strašno režimski. Osebno sem ga nekajkrat poslušal in je bil dober. Tudi nekaj njegovih knjig imam. Ko pa nekdo brez logičnega razloga zaniha in začne potencirati stvari, ki jih pri nas veselo izpostavljajo retencijski mediji, se človek vendarle sme tudi o duhovniku kaj vprašati. Ljudje vendarle nismo z Lune popadali.

 • soc

  Osebno stališče kartezijanskega katolika: naveza argentinskega papeža je rezilo giljotine nad Človekom in Civilizacijo.

 • ALOJZIJ

  Kolumna je taka katastrofa, da se Gašper Blažič ni upal podpisati pod njo s polnim imenom in priimkom, pač pa samo s kraticami. Ima namreč težave, kuzla mu skače v rit, s strani škofije je bil namreč že dvakrat opozorjen, naj se ne igra z ognjem. Ne samo kraja posvečenih hostij, ki jih za denar prodaja satanistom, pač pa tudi zlobno natolcevanje o nekaterih klerikih (Knavs, Gržan), pa seveda hinavsko nabijanje o Zdravi atmosferi (kjer je v drek porinil škofa Jamnika), pa še zlobno pisanje o kongresu NSi s čvekanjem o domnevnih gay navezavah s Škrabcem. Fant se je dejansko ustrelil v koleno, odkar je poročen, mu je greben zrasel, se ima za nekakšnega preroka, ki lahko čveka karkoli se mu sprdne! Nedavno je zlival gnojnico po Damirju Črnčecu ter Jožetu Dežmanu. S svojim blatenjem, osiranjem, obrekovanjem in spletkarjenjem je močno oslabil tudi Odbor 2014, kjer so mu dali celo možnost (in to trikrat), da je dobil svojih pet minut slave s svojim hitlerjanskim tuljenjem.

  In to naj bo kristjan, domoljub, intelektualec???????
  Nova24, res ste nizko padli, da mu objavljate kolumne!!

  • fmg9

   @disqus_abLb79RSVM:disqus :
   “kuzla mu skače v rit, s strani škofije je bil namreč že dvakrat opozorjen, naj se ne igra z ognjem”

   Ali pa kaj?

   “Ne samo kraja posvečenih hostij, ki jih za denar prodaja satanistom”

   To pa pove vse o verodostojnosti tvojega pisanja.

   • rrrrr

    …no, pa smo ga le odkrili, tega Lojzka. Izhaja iz legla NSI. Fmg9, hvala za asistenco.

   • avtohtoni neandartalec

    Mene pa zanima kako zgleda, kaj naredi satanistična hostija. Sploh nisem vedel, da obstaja, le kaj bo satanist s tem?

  • Johan

   Lojzi resnica pa boli, mar ne !

  • Anthon

   Navedi vir, do tega opozorila, čvekač. Sicer se pa normalnemu katoličanu v 21. stoletju prižgejo vse signalne lučke, ko kakšen krščanski demokrat začne o takihle rečeh. To je namreč področje S. Freuda.

  • Anonimni_Profesor

   Piscu tega članka na spletnem portalu opozicije očitaš, da je prodajal hostije satanistom. Če ne objaviš dokazov za to trditev do jutri te blokiram!

   • Anonimni_Profesor

    Torej blocked!

 • MižekFiga

  Apostol Karl (Gržan)!
  Kdaj bo vnebohod (ali, nazaj med zvezdice) glavnega osamosvojitelja in ideologa demokracije v SLO ddr. Milana Kučana?

  • marta

   No, malo spoštovanja do vsakega duhovnika pa kristjan mora imeti, al ne ?

   • MižekFiga

    Nič narobe, Kristjan ga ima kar tapravega. Revež Karl pa apostolskega!

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj bi ti kdo kaj dal?

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • avtohtoni neandartalec

   Po Kučanu, Kučan.
   Kdo je pa Drnovška zamenju? Aja, Kučan.

 • domovina mili dom

  Doživljenskemu predsedniku s Toninovo penzijo ni uspela podtaknjena akcija Depala vas, mu ni uspel veliki pok Patrija, ima še zadnjo možnost, to je s pomočjo osebkov v cerkvi.
  Se ta mali komunist ne zaveda, da verniki ločimo kaj je vera, in kaj so ljudje v službi cerkvenega občestva. Smo spregledali njegove ukane s strani SLS, NSI. Cerkev naj se ne igra z ognjem. Lahko, da ji bodo ostali verniki, kot so Kordiš, Tomička, in ostala tralala anarhija. Več ko bo komunistov sedelo za foto termin v prvih vrstah cerkva, bolj bodo verniki razočarani.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • avtohtoni neandartalec

  Razdor je velik greh.
  Človeška zavest je sestavljena iz dveh obel, ena je čustvena, druga racionalna, nobena sam zase ne opisuje resničnega sveta. Kadar o neki zadevi dobro razmislimo, čustvena inteligenca proizvede eno varijanto, logična racionalizacija pa pokaže popolnoma drugačno sliko, čeprav to delamo neprestano, ne razmislimo vedno o vsaki malenkosti in smo zato toliko bolj presenečeni, ko se zavemo dveh popolnoma različnih možnosti. Človeka poznamo, vemo kaj čuti in lahko razumemo njegova dejanja, če pa razmislimo o isti osebi nevtralno, včasih opazimo stvari in dejanja, ki močno odtopajo od predstave, ki smo jo zgradili o tej osebi. Ne moremo vedno zanesljivo vedeti kaj je res, zato se moramo zanašati na občutek, včasih verjamemo starim znancem, čeprav bi morali iz njihovih dejanj sklepati, da niso iskreni in nas očitno ogrožajo.
  Kdo je torej Janez Ivan, je oseba, ki ljubi Slovence ali nas sovraži?
  Kakor koga, bi verjetno rekli, ampak saj to je tista delitev, to je razdor, ki mu ga očitajo kritiki.
  Slovenci smo od nekdaj narod potomcev Hrvatov in Srbov, če v polovici maroda vidi Večnega sovražnika, potem zagotovo ne more biti dober politik in dejansko sovraži Slovence, še huje, ker je obseden z iskanjem sovražjika samo na eni strani, bo spregledal zločine svojega pola ter opravičeval vse njihove napake in zablode. Iz te formule preprosto ni izhoda, če se bomo enkrat razdelili, bo državljanska vojna samo še vprašanje časa, ker se bodo ljudje selili med svoje rojake, oziroma je ne bo, ker bo Slovenija preprosto razpadla.
  Za javnost velja pravilo, da mora biti primarno racionalna, čustvene mase so pot v linč in anarhijo, empatija pride do izraza ob vsakdanjih zgodbah posameznikov, medtem ko z državo in narodom ni mogoče razumno sočustvovati, politika je igra interesov in primerjalnih prednosti.

  • tohuvabohu

   Po čem pa sklepaš, da Janša v polovici Slovencev vidi sovražnika, butec osojski?

   • janez cepec

    poglej koko se obnaša, pa kva deva, pa ti bo jasn

  • janez cepec

   Janez Ivan je trouble maker, oseba ki razdvaja in ljubi sam sebe, pa unbenga druzga

 • Slovenec 33

  Ja vsaka cerkev si prizadeva postati del ideologije, zato delu cerkvenih veljakov nobena podla izjava in delovanje nsta tuja, če jim zdi da vidijo luč na koncu tunela, pa čeprav je to lučka od katetra.
  Od slovenskih duhovnikov smo doživeli že vse mogoče
  – omogočili so nastanek in razvoj slovenskega jezika
  – visoko dvignili kulturni nivo slovenskeg človeka
  – združevali Slovence doma in po svetu
  ampak tako kot v vsaki organizaciji so bili in so še podleži, ki škodijo skupnemu cilju iz različnih razlogov, ki pa noben ni plemenit in patriotski, ampak so vsi veleizdajalski.in podpirajo podaljševanje okupacije slovenskih dežel.

 • dr Janez Sveti

  Obupno. Zdaj je že Cerkev na strani kučanistov, udbomafije in islamistov, ter LGTB. Strašno.
  DR Janez SVeti Perun

  • avtohtoni neandartalec

   Saj sem vedel, Kučan ni slab, samo v slabi družbi se je znašel.

   • sodnikisozločinci

    Tako kot Hitler.

   • Hribouc

    Jebenti, potreben je potres, lubadar, poplava, žled, povodenj in žveplo z neba, ko komunisti niso dovolj!

    • dr Janez Sveti

     Vse je bilo, vendar Slovencev ne more zatret nobena nadloga.
     DR Janez Sveti domačin

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • domovina mili dom

  Je pa član F21 župnik Furman.

 • AlojzZ

  Reporter SDS stil je vdrl na Nova24TV. Škoda. Pred par meseci se je te spletne strani dalo brati.

 • Nata

  Pa še besedica.

  Škoda , da niste onjavili celotnega članka g. Blažiča ! Ali je on to dovolil ?

  V celoti se malo drugače bere………….

  • fmg9

   Še boljše se bere, dosti bolj konkretno *proti* levičarstvu v Cerkvi.

   • Nata

    Ja, že. . . že . . . , pa vendar? Sem upala, da boš razumel, kaj sem želela povedati.

   • Nata

    ja ? Blažič konča ostanite v suženjstvo zakleti………..Gržan pa začne z vstanite………..

 • Anthon

  Sam se ne bojim za “pravovernost” papeža Frančiška. Narobe, mislim, da je tokratni papež odličen za ta svet. Tako se tudi s tem delom članka ne strinjam. In seveda ne, da bi delu slovenskega klera pripisal takšno svetovno pomembnost. Po moje gre pri tem delu za relikte režima, za povezave, ki koreninijo v režimu. Gre tudi za katoličane, ki so preko cerkvenih financ sodelovali takorekoč z matico nekdanjega totalitarnega režima zaradi odličnega marketinga, ki ga lahko imajo verniki in kleriki tudi v zvezi s financami. Nekateri so morda res nekako želeli pomagati slovenski Cerkvi, očitno pa nekateri ne. Tisto je bilo pohujšanje najhujše vrste. Ali, na primer, človek ne sme pozabiti zapreti usta, ko sliši, da je nadškof poznal tudi nekega dobrega domobranca?! To sem že nekajkrat natipkal, ker me je šokiralo, in se očitno vklaplja v ta srhljivi psevdo katoliški del naše Cerkve. Ti potrebujejo spreobrnenje. Karel Gržan je tudi zašel sem. Seveda pa novoslovensko krščansko-demokratsko politiko pod zdajšnjo komando sploh ni mogoče povezati s kakšnim krščanstvom, z družbo resnih vernih ljudi, z duhovniki. To je topogledno čista parodija.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Hribouc

  Geržan, a rabiš ene borovničke in malo stresnega testa?
  Drekači vseh dolin, združite se in kušujete se na svoje kosmate riti!

  • ent’č

   Hribouc, dej rukni enga pa spat pejd.

   • Hribouc

    Halo, Brihta, hvala za vzpodbudo!
    S’m ga že, in to tri Unione z vmesnimi borovničkami ! Na zdravje!
    Geržan, ta mila duša-moram prebrat kuga je zares napisou u celoti-de vidmo a mu res že kaplje čez rob al ne.
    Borovničke &Union – stokrat boljš k’t pa ruska bolana vodka, pokorno javljam.

 • cosmosjasnovidec

  Cerkvenikom tako ali tako ni za verjeti sicer pa mi ni jasno kdo bo sploh čital te blesarije katere je napisal ta duhovnik.
  Osebno nikoli boga nisem videl tako,da ga ne poznam,niti nobenega angela pa tudi vraga ne razen satana tovariša Kučana.
  Sodeč po pedofeliji,krajah,utajah,poneverbah,goljufijah,manipulacijah,vmešavanjem v politiko in tako naprej torej z strani cerkve mi ni jasno kako naj bi jim verjel,da obstaja bog.
  Torej,če so oni božji sluge se sprašujem kako bodo potemtakem oni upali stopiti pred njega,da jim bo sodil kot vsakemu smrtniku.
  Ali jim je on naročil naj kradejo ter izvajajo vse ostale navedene grehe ali kako?
  Osebno mi je vseeno glede teh duhovnikov saj mene naplahtati ne more nobeden.
  Kdor pač v njih verjame je njegova stvar jaz ne zaradi omenjenih razlogov.
  Je pa cerkev oziroma križarji sprožila nekoč ogromno vojn ter sežigala ljudi oziroma predvsem ženske kot čarovnice čeprav je vedela,da to niso.
  Noben normalen človek torej ne bo bral neke knjige katero je izdal tale kvazi duhovnik Gržan in katerega bi po vsem sodeč Vatikan moral kaznovati zaradi javnega vmešavanja v politiko.
  Torej,če je na strani komunistov oziroma uveljavlja njihova prepričanja je tudi na strani kamelotrajbarskih musličev tako,da bo počasi pričel častiti alaha.
  Torej še en razlog glede verovanja cerkvenjakom čeprav so seveda nekateri izjeme.

  • RATATA

   in če je vse to,

   je še istospolnik
   in čefur! Logično.

   • cosmosjasnovidec

    Ja na to sem pozabil saj ima tudi priimek neki čuden.

 • Vrhovni sodnik

  Če je bil osel, kot prometno sredstvo dober za božjega sina, mora biti tudi za njegove učence, saj so mu prisegli zvestobo, pa se tega ne držijo, kaj hočejo v pekel. J.Kristus je dejal Mateju, če hočeš v nebesa, razdaj kar imaš in boš videl nebesa.

  • neny

   haha… deložacije so sveta stvar.

  • janez cepec

   kuga pa tist, de je Božji sin neki o uboštvu pa preproščin pridgu, pa se zdej tega Cerku ne drži kej dost?

  • ent’č

   dr. Karl Gržan ima par konj v hlevu .

   • cosmosjasnovidec

    Saj je tudi sam konj.Hehehe

 • neny

  Pismo Kološanom :

  Stanovske dolžnosti v novem življenju

  18 Žene, podrejajte se svojim možem, kakor se spodobi v Gospodu. 19 Možje, ljubíte svoje žene in ne bodite osorni do njih.

  20 Otroci, ubogajte svoje starše v vsem, kajti to je všeč Gospodu. 21 Očetje, ne grenite svojih otrok, da ne zapadejo v malodušje.

  22 Sužnji, ubogajte v vsem svoje zemeljske gospodarje, in sicer ne samo takrat, kadar vas vidijo, kakor da bi hoteli ugajati ljudem, ampak v preprostosti srca in v strahu Gospodovem. 23 Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi, 24 saj veste, da boste v povračilo prejeli dediščino od Gospoda. Služíte Gospodu Jezusu. 25 Kajti kdor dela krivico, bo požel, kar je krivičnega storil, in nihče se ne bo oziral na osebo. 4 Posnetek poglavja
  Seznam vseh posnetkov
  Vabilo Svetopisemske družbe

  1 Gospodarji, dajajte sužnjem, kar je pravično in pošteno, saj veste, da imate tudi vi gospodarja v nebesih.

  • janez cepec

   pismo neny: Blagor ubogim u duhu, zakaj njih (tvoje) bo nebeško kraljestvo

   • neny

    bodi v Gospodu – :)

    • janez cepec

     najrajš u (na) kešn Gospe

     • neny

      no manny

     • cosmosjasnovidec

      Ti bi ziher raje bil na zadnji strani tega Gržarja ali si pa že bil.

 • janez cepec

  ne vem, kuga se krščanarji sekirate zarad enga fajmaštra, ki, da nej bi meu komunajzarske manire, diskreditiru ljubljenga vodjo, pa take stvari. če ste bli sposobni v svojo čredo, med svoje koštrune sprejet preoblečenga rdečkarja Ivana Janšo, vam tud en bel l “talev” fajmaštr ne bo povprečja pokvaru.

  • Olga

   A se vam kisa komunizem?

  • dr Janez Sveti

   Bi rekel, da ti ne maraš gospoda Janeza Ivana Janše?
   DR Janez Sveti janšist

   • tohuvabohu

    Najbrž mu je JJ požrl mladiče.

  • cosmosjasnovidec

   Ali si se vprašal kako pa to,da tvoj izdajalec Slovenije paglavec tovariš Kučan neprestano cmizdi v cerkvi?
   Ali moli ali pa ljudem krade denarnice iz žepov?
   Seveda se nisi vprašal,ker se z prazno betico ne moreš.

 • neny

  Sodniki 14Sodniki :

  Samsonova ženitev 14

  1 Samson je šel v Timno. V Timni je videl žensko izmed hčera Filistejcev. 2 Vrnil se je in to naznanil svojemu očetu in svoji materi ter rekel: »V Timni sem videl žensko izmed hčera Filistejcev. Vzemita mi jo zdaj za ženo!« 3 Njegov oče in njegova mati sta mu rekla: »Ali ni med hčerami tvojih bratov in med vsem našim ljudstvom ženske, da si greš jemat ženo izmed neobrezanih Filistejcev?« Samson je rekel očetu: »To mi vzemi, kajti ta je prava v mojih očeh!« 4 Oče in mati nista vedela, da je to od GOSPODA, kajti iskal je povod za spor s Filistejci. V tistem času so Filistejci gospodovali v Izraelu.

  5 Samson je šel s svojim očetom in svojo materjo v Timno. Prišli so do timnatskih vinogradov in glej, nasproti je zarjovel levji mladič. 6 GOSPODOV duh je šinil vanj in raztrgal ga je, kakor raztrgaš kozliča, čeprav ni imel ničesar v svoji roki. Svojemu očetu in svoji materi pa ni povedal, kaj je storil. 7 Potem je šel in govoril z žensko, in bila je prava v Samsonovih očeh. 8 Čez nekaj dni se je vrnil, da bi jo vzel. Skrenil je, da bi pogledal levjo mrhovino; in glej, v levjem truplu je bil roj čebel in med. 9 Vzel ga je v svoje roke, šel naprej po poti in jedel. Prišel je k svojemu očetu in svoji materi ter jima dal, da sta jedla. Ni pa jima povedal, da je med vzel iz levjega trupla.

  Samson zastavi Filistejcem uganko

  10 Njegov oče je šel k ženski in Samson je napravil gostijo. Tako so namreč mladeniči navadno delali. 11 Ko so ga zagledali, so zbrali trideset tovarišev, da bi bili ob njem. 12 Samson jim je rekel: »Zastaviti vam hočem uganko. Če mi jo v sedmih dneh gostije pravilno rešite in uganete, vam bom dal trideset srajc in trideset prazničnih oblačil. 13 Če pa je ne boste mogli rešiti, mi boste vi dali trideset srajc in trideset prazničnih oblačil.« Rekli so mu: »Zastavi nam svojo uganko, da jo slišimo!« 14 Rekel jim je:

  »Iz požeruha je prišla jed,

  iz močnega je prišlo sladko.«

  In tri dni niso mogli razložiti uganke.

  15 Sedmi

  Gr., lat., sir. Četrti. dan so rekli Samsonovi ženi: »Premami svojega moža, da nam razloži uganko; sicer bomo zažgali tebe in hišo tvojega očeta z ognjem. Mar ste nas poklicali, da nas napravite berače?« 16 Samsonova žena je tedaj jokala ob njem in rekla: »Sovražiš me in me ne ljubiš. Sinovom mojega ljudstva si zastavil uganko in je meni nisi razložil.« Rekel ji je: »Glej, svojemu očetu in svoji materi je nisem razložil, pa naj jo razložim tebi?« 17 In jokala je ob njem sedem dni, dokler so imeli gostijo. Sedmi dan pa ji je razložil, kajti preveč ga je nadlegovala. Ona pa je razložila uganko sinovom svojega ljudstva. 18 Sedmi dan so mu mestni možje rekli, preden je sonce zašlo:

  »Kaj je slajše od meda

  in kaj je močnejše od leva?«

  Rekel jim je:

  »Ko bi ne orali z mojo junico,

  ne bi bili našli pomena moje uganke.«

  19 In šinil je vanj GOSPODOV duh in je šel v Aškelón. Pobil je med njimi trideset mož, vzel njihove obleke in dal praznična oblačila tem, ki so razložili uganko. Razvnela se je njegova jeza, in odšel je v hišo svojega očeta. 20 Samsonova žena pa je bila dana enemu od njegovih tovarišev, ki mu je bil prijatelj.

  • ent’č

   neny, če ne razumeš, raje vprašaj, da ne zavajaš drugih !

   • neny

    jaz dobro razumem in ne zavajam nikogar, kdor ima vsa koleščka. Katoliška indokrinacija me ne zanima, jasno…. ! Poduk je simptomatično nor.

    • ent’č

     Glede na tvoj komentar – očitno imaš probleme s “koleščki”

     • neny

      In šinil je vanj GOSPODOV duh in je šel v Aškelón. Pobil je med njimi trideset mož, vzel njihove obleke in dal praznična oblačila tem, ki so razložili uganko…

      Ko bi ne orali z mojo junico,

      ne bi bili našli pomena moje uganke.«

     • ent’č

      Mr 13,13 Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena; kdor pa bo vztrajal do konca, bo rešen.«
      Bogu hvala!

     • neny

      Smrt je rešitev za vsakega. Bogu hvala.

    • Anton

     neny malce modrosti

 • Marija

  Pa naj še kdo verjame farjem. Hahahaha

  • fikus

   Ali nisi ti nekaj podobnega že večkrat zapisala.???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!