Kako rdeči člani društva proti korupciji obvladujejo slovenske medije ali Drago Kos ne spusti funkcije iz rok

Foto: STA

Mednarodna organizacija Transparency International se bori proti kopičenju denarja, sklepanju poslov pod mizo in korupciji, naša podružnica pa združuje predvsem prvorazredno rdečo elito.

Mednarodna neprofitna organizacija Transparency International se zavzema za boj proti korupciji. Na svoji spletni strani imajo zapisano, da spremljajo vse “od vasi v Indiji do koridorjev moči v Bruslju.” Ta mednarodna organizacija, ki je prisotna v več kot 100 državah po celem svetu, daje glas žrtvam in pričam korupcije. “Delamo skupaj z vladami, podjetji in državljani, da se odpravijo zlorabe moči, podkupovanja in posli pod mizo.” Zapisali so še, da ima njihova organizacija le eno vizijo, to je svet brez korupcije. “In to vizijo želimo spremeniti v realnost.”

Društvo za transparentnost, ki transparentnosti ne dovoljuje
Že nekaj let – društvo je bilo na Ajpes.si registrirano 2.3.2009, pa v Sloveniji obstaja tudi slovenska Transparency International, ki je sicer tesno povezana z društvom Integriteta Slovenije – celo tako, da je v tej isti slovenski organizaciji poln naslov Transparency International Slovenia – društvo Integriteta (na kratko: TI Slovenia). Še bolj zanimivo pa je to, da so v društvu na Ajpesu in Bizi.si spretno zakrili, kdo je ustanovitelj, saj te informacije, prav tako kot zgodovine izpisa, ni na voljo ter tako društvo za transparentnost le-te dejansko ne dovoljuje.

Društvo imelo lani za več kot 200 tisoč evrov prihodkov
Kot ena od ustanoviteljic je navedena le Simona Habič, ki je sicer bolj poznana kot novinarka na RTV Slovenija, tam pa je tudi članica sindikata. Habičeva sicer opravlja neplačano funkcijo predsednice Transparency International Slovenija, hkrati pa ima tudi svoje podjetje Iridis, inštitut za medijske komunikacije, Simona Habič s.p. Leta 2015 je imela po Ajpesu le 5309 sredstev, le nekaj več pa je bilo čistih prihodkov od prodaje. Poleg tega je v svojem registru interesov kot plačano delo omenila projektno delo po odobritvi upravnega odbora Društva Integriteta – Transparency International Slovenia, vendar pa to pomeni, če gre verjeti finančnim podatkom, ki jih je prijavila, ne zasluži niti letne minimalne plače. Mimogrede, Transparency International Slovenia – društvo Integriteta je za lani prijavilo kar 109.508 evrov sredstev, prihodki iz dejavnosti pa so skoraj še enkrat višji – kar 203.972 evrov! Ni slabo za “podružnico” neprofitne organizacije, kajne?

Vid Doria je sicer edini član upravnega odbora, ki je v tem društvu tudi redno zaposlen. Zanimivo je, da je kot neplačano funkcijo na Transparency International Slovenia navedel generalni sekretar tega društva, kot plačano pa “vodja zagovorništva, mladinski delavec in vodja projekta”. Zanimivo zato, ker mladinski delavec ni nobena splošno znana plačljiva funkcija, v nasprotju z generalnim sekretarjem.

Zgodovina TI Slovenia: združila sta se dve društvi
Transparency International Slovenia je bil registriran na naslovu Vožarski pot v Ljubljani 2.3.2009, Integriteta s polnim imenom Integriteta – društvo za etičnost javnega delovanja pa na Povšetovi v Ljubljani – datuma ustanovitve sicer ni na voljo, je pa bil njihov statut, ki mora biti sprejet v času odpiranja društva, sprejet 18.3.2010. Pod skupnim imenom, kot ga je moč najti danes, društvo obstaja od 18.4.2012.

Rdeča naveza
Je pa Požareport.si objavil, da je neformalni predsednik društva Integriteta Drago Kos. Omenjeni medij navaja, da je “Drago Kos Društvo Integriteta ustanovil 4. novembra 2008, vodenje društva je prevzela Simona Habič, poleg Sandre Blagojević, nekdanje uradnice Komisije za preprečevanje korupcije (je prav tako članica Društva Integriteta), še ena seksapilna Kosova sodelavka, čeprav v resnici društvo vodi Drago Kos.” V članku iz leta 2011 še navaja, da je bil takratni “podpredsednik društva nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, sekretar pa uslužbenec Generalne policijske uprave Robert Šumi. Blagajničarka Kosovega društva je Renata Jutriša, funkcionarka Socialnih demokratov iz Radovljice; mimogrede, predsednik radovljiškega lokalnega odbor SD je generalni sekretar Pahorjevih Socialnih demokratov Uroš Jauševec. Nadzorni odbor Kosovega društva vodi Jurij Žurej, direktor Urada za intelektualno lastnino in eden glavnih avtorjev na nedavnem referendumu katastrofalno propadlega Šircinega zakona o RTV.” Da o teh rdečih povezavah ni ničesar zaslediti v mainstream medijih, čeprav so jih polni članki o tem društvu, je tako razumljivo tudi zato, ker je Kos poročen s Tjašo Slokar Kos, direktorico in odgovorno urednico informativnega programa na Pop tv.

Požar pa je razkril tudi imena med “navadnimi člani” tega društva, kot sta nekdanji novinar časnika Večer in eden od akterjev afere Patria Blaž Zgaga in Jurij Giacomelli, ki je bil takrat predsednik uprave časopisne hiše Delo, danes pa ga zasledimo “le” kot kolumnista na Siol.net. Ustanovni član društva Integriteta pa je tudi poslanec v Evropskem parlamentu, sicer vnuk Edvarda Kardelja, Igor Šoltes, pa čeprav je članstvo v tem društvu sprva Požarju zanikal, češ da je član le enega društva, in sicer Društva pravnikov Slovenije. Možno je sicer, da Šoltes nikoli ni bil član tega društva, je pa po Požarjevi raziskavi leta 2012 definitivno soustanovitelj. 

Zakaj dve spletni strani za isto društvo?
Čeprav je polno ime slovenskega društva, ki naj bi se borilo proti korupciji, Transparency International Slovenia – društvo Integriteta, pa obstajata za to eno društvo kar dve različni spletni strani. Prva je Transparency International Slovenia, drugo pa le za društvo Integriteta. Na slednji je sicer zapisan tudi Transperancy International Slovenia.

V to so potegnili tudi Milojko Kolar Celarc
Je pa to društvo tik pred podpisom pakta integritete z ministrstvom za zdravje v hotelu Union. Na svoji spletni strani so zapisali: “Evropska Komisija, Transparency International Slovenia in Ministrstvo za zdravje si z implementacijo Pakta integritete pri izvedbi projektov energetske obnove bolnišnic prizadevajo izboljšati upravljanje z javnimi sredstvi ter vključiti javnost v spremljanje porabe teh sredstev.” Pakt integritete je sicer sistemski pristop k javnemu naročanju in sklepanju poslov. Ob tem je popolnoma nerazumljivo, zakaj bi morala Milojka Kolar Celarc podpisati ta pakt, saj so vse javne ustanove zavezane k javnim naročilom ter izbiri najboljšega ponudnika na javnih razpisih po načelu dobrega gospodarja.

Ta podpis je le predstava za javnost
Nikakor ni naključje, da se ta dokument podpisuje ravno v tem času. Ministrica se je že zagovarjala na interpelaciji, očitki na delo ministrice so bili tudi v interpelaciji celotne vlade, z njenim delom pa niso zadovoljni niti pacienti niti stroka. Čeprav se je v oddaji na TV Slovenija predstavila kot borka proti korupciji v zdravstvu, kar je Janez Janša v oddaji Aktualno na Nova24TV označil kot posmeh zdravi pameti Slovencev, je očitno, da se je korupcija v zdravstvu v njenem mandatu še bolj razbohotila.

S tem podpisom želi ministrica verjetno le zamegliti dogajanje in  pod okriljem tega društva prevarati slovensko javnost, da bi polepšala klavrno podobo njenega ministrovanja. Za tak korak je imela čas že ves mandat, kar vodi to ministrstvo, vendar je njen položaj zaradi korupcije v zdravstvu, ki se je ne zna lotiti, predvsem pa zaradi stavke zdravnikov in vse daljših čakalnih dob, tačas najbolj šibek v tej vladi. Podpis je seveda le predstava za javnost, naivni sicer lahko mislijo, da je društvo Integriteta s strani vlade in ministrstva zlorabljeno, vendar bi prej verjeli, da zaradi kakšnih koristi pridno sodeluje v tej PR predstavi.

Ministrica podpisuje pakt, kjer je dovoljeno zaposliti še več strokovnjakov
Seveda pa se razlog, zakaj bo ministrstvo podpisalo ta pakt integritete, skriva v podrobnostih. “Nadzorniku je dovoljeno, da zaposli različne strokovnjake, izvedence za področje, ki ga zajema javno naročila ter hkrati pozorno spremlja vse faze postopka in izvajanje pogodbe ter opozarja pogodbenice o morebitnih nezakonitostih,” je obrazloženo, kaj pakt integritete točno pomeni. Torej namerava Cerarjeva ministrica za naročanje medicinskih pripomočkov in ostalega zaposliti še več ljudi, več ljudi pa pomeni predvsem manj preglednosti nad financami.

V obrazložitvi pakta integritete še piše: “V metodologiji paktov integritete pa ključno vlogo igra tudi javnost. Neodvisna organizacija, ki skrbi za nadzorovanje izbirnega postopka in izvršitev pogodbe, uporablja več načinov obveščanja in v večih primerih vključuje tudi javnost v postopek nadzorovanja.” In tudi zato pride novinarka Simona Habič kot predsednica te organizacije še kako prav…

Marjanca Scheicher

 • AlojzZ

  Največji udarec je medijem, ki jih uporabljajo voditelji državnih roparskih tolp, zadal internet. Zato lahko pričakujemo borbo proti svobodi na internetu.

  • Novakec1

   Se je za bat da ga sprivatizirajo in zaračunavajo. So že ideje.

   • Nata

    Tako je . Brez skrbi , to je naslednja dobrota , ki jo pripravljajo za nas.

  • Nata

   Seveda !! Za neprimerne – po njihovem mnenju – besede bodo odgovarjali lastniki ? Pišuka so mojstri . Vedo kje in koga onemogočiti !

 • RATATA

  Največ gorja nam (Slovencem) povzročajo komunisti spajdašeni s čefurji, istospolniki in kvazi humanitarci!

  • učko

   Komunajzarji, pederajzarji, čefurajzari, balkanajzarji so največja holazen na tem svetu !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Nata

   Oni že vedo s kom se je potrebno spajdašiti ! To so potem njihovi večni dolžniki .

 • janez.pokoncni

  Tile transparentni morda v Nemčiji niso barabe, ampak pri nas so. Vse, kar je pri nas naslonjeno na kaviar socialistično mafijo, je del omrežja, ki igra po sistemu; najprej prdec spustijo in potem “odkrivajo” kdo ga je spustil.

  • karpelec

   Tako dokažejo, da nekaj delajo. Postavijo si sistemske predpise in zakone, kjer je pomembna barva , vonj in okus.

  • Olga

   Podtaknejo drugim!

 • VERZIFIKATOR

  Otroška pesmica “Pleši, pleši, črni kos, kako bom plesal, ker sem bos …”
  je dobila novo različico, prvič predstavljeno na festivalu patriotske pesmi v Helsinkih.

  Melodija: http://www.narodne-pesmi.si/?option=audio&audio_id=183&stran=Domov

  PLEŠI, PLEŠI, DRAGI KOS

  Pleši, pleši, dragi kos,
  tudi če si gol in bos,
  tvoji te obujejo,
  laske ti podaljšajo.

  Laži, laži, dragi kos,
  zdaj obut si, nič več bos,
  tudi če je bosa laž,
  glavno je, da nisi naš.

  Drago nosiš suknjico,
  dobro skrivaš luknjico,
  le zapleši, kakor znaš,
  vemo, da talent imaš.

  Pravijo, da sraka si,
  ki pod prste ji leti,
  laži ne verjamemo,
  tega ne povzamemo.

  Saj si vendar dragi kos,
  ves postrižen, gol in bos,
  s srakami ne družiš se,
  takšen, dragec, nisi, ne.

  Pleši, pleši s sestrico,
  kakšno nemško polkico,
  kjer plesalca sta vidvá,
  bodo čevlji za oba.

  Mar ta ples ti že poznaš:
  »Koliko plesalcem daš«?
  Miren kakor bratec tvoj
  poskakuješ tango svoj.

  Plese skandinavske vse
  že obvladaš malone,
  dobro sučeš finskega,
  tistega tatinskega.

  Vemo, da si patriot,
  ki zaplesal bo povsod,
  kjer na mizi je denar,
  za izvor ti nič ni mar.

  Pleši, pleši, dragi kos,
  ker dobil jih boš pod nos,
  če plesáti nehal boš,
  tvoji vržejo te v koš.

  Tamkaj te sezujejo,
  celega pobrijejo,
  res potem boš bos in gol
  takšen kakor brivski stol.

  Pa še to se ti zgodi,
  če se kaj zalomi ti,
  zrl boš iz luknje, glej,
  stari naš koroški rej.

  Tam pa vse bo rajalo,
  zraven se naslajalo
  in tožilo bo močno,
  nad usodo kosovo.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + luštna ! Bi si pa drznila prositi za popravek .
   Ne tožilo , ampak veselilo !!

   • VERZIFIKATOR

    Sinonim. Različen je le zorni kot.

    • Nata

     Seveda. Oj, sorry. Vedno moram kaj čivkniti!

     • VERZIFIKATOR

      Hotel sem reči evfemizem, pa se zaradi hrupa v okolici nisem spomnil izraza. Hvala za “čivk”, vedno navdihuje oziroma inspirira.

 • indijanka

  Hanibal ima prav. Slovenci smo na besedo korupcija postali imuni. Tujka je in ne pripisujemo ji pravega pomena. Če jo zamenjamo z besedo pokvarjenost, kot je predlagal Hanibal, beseda dobi pravi prizvok in mogoče bodo množice končno razumele. Naša korupcija je tako globoko in široko zasidrana v vseh sferah, da jo lahko zdrobi le množica, ne pa eno društvo.Če bi bilo vsaj gasilsko, ki je v vsaki vasi…

  • von Rhein

   Dobro jutro:-),strinjam se,udeleženci pa so “pokvarjenci”.Kaj storimo s pokvarjenim blagom? Kemično nevarnega odstranimo na primeren način,večino pokvarjenega,toda neškodljivega za naravo pa kompostiramo.Torej ločiti,tisto kar je za sežig posebej,tisto manj nevarno pa v zemljo.

   • indijanka

    Dobro jutro :)

   • karpelec

    Kaj misliš, kje bo največji kup?

  • Novakec1

   Že kar nekaj nazaj sem nakazu da slolandijo lahko rešijo edino gasilci in lovci.

   • indijanka

    Poznaš tiste iz Unca. V moji pisarni j e vseskozi september.

  • Franc Šink

   Možnost da si v Sloveniji lahko koruptiven¸je privilegij.

 • von Rhein

  Posmeh zdravi pameti Slovencev (besede iz članka) je tudi….pisunarska oslarija Špele Furlan v zvezi z dokumentarcem Ariha in vsiljena kombinacija rdeče zvezde na znak TO,ter nastop lažnivega hinavca in največjega škodljivca v Poljčah, ob praznovanju TO obletnice.

 • Čakija Noris

  Cele dneve sedijo in glave skup tiščijo samo z enim namenom. Kako nategnit državo in pobrat davkoplačevalski denar. Če se ne da, pač sprejmejo zakon, ki to legalizira.

  • Nata

   Kaj vse so že pogruntali v dveh letih !!!! Barabe . Samo denar nabirajo .
   Še davek na Neumnost državljanov manjka !

 • dr Janez Sveti

  Naj živi in se razvija kurbarija! Slovenska modrost

  Dr Janez Sveti genij

  • indijanka

   Zelo udarno! Je bil pristanek na zemlji po vesoljskih počitnicah trd? Lepo, da si spet tu.

   • dr Janez Sveti

    Ojla dušica :)
    Vidim, da ni nič novega. Še vedno mafija vlada..
    DR Janez Sveti genij

  • karpelec

   …pa še kaj druzga na naš račun.

 • ptr

  Tista Sandra Blagojević je danes žena samooklicanega “ekonomista” Jožeta P. Damjana. Uganete, kdo je bil njena poročna priča? Nihče drug kot Drago Kos.

 • althar

  Samo še en sesek več, kamor rdeči začasno ali trajno odlagajo svoje zaslužne kadre, da parazitirajo na našem denarju. Ukiniti.

 • Jim Doe

  Nova24 v enem dnevu napiše več relevantnih člankov kot pa vsi ostali mediji skupaj v enem letu.
  Rdeča hišica iz kart se ruši.Nikoli več v Sloveniji ne bo rdeča vlada vodila države.

  • Primoz Papez

   Bolj butaste tv. se nisem videl,tretjerazredni novinarji…….

   • tarantela

    Sej se heca…

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + bravo !! Tole so pa informacije , da te kap !!
  Potrebno je počasi , pazljivo prebrati . Saj se ti zmeša v………….
  Saj veliko vemo , ampak ………..pač vemo . Zgodi in zgodilo se ne bo nič .

  Lepo vas prosim , kateri bimbo bo pa kaj priznal ? Saj se boji za svoje ” dobrine ” in za dobrine tistih , ki mu to omogočajo .
  Torej – strah pred izgubo in maščevanjem .

 • Borut Stari

  Zadetek v polno. Fotka nazorno prikazuje ptico roparico. To je vse, Komentar ni potreben.

 • montyamp
 • montyamp

  DEPALA VAS : : :
  Kos nastopa v priznanju hrvaškega kontraobveščevalca na sodišču v Zagrebu : : :
  http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/LABRADOR/IZJAVA%20-%20RADENKO%20RADOJCIC%207.%20DIO.pdf
  Stran 219 je že zanimiva .
  Dokler bo takšna golazen v politiki , sodstvu in bankah , se državi slabo piše .
  GORJE NARODU , KO HLAPCI STALINOVIH GLIST PRIDEJO PREKO 700 HUDIH JAM , NA OBLAST .

 • odzunaj

  In če se prav spomnim, je ena od funkcionark Društva za integriteto v par- članski komisiji za kadriranje v KPK !

 • avtohtoni neandartalec

  Hja, kako se obvladuje medije, danes najlažje tako, da se cenzurira in onemogoča komentarje, komentatorje pa preganja in zatira. Ker danes lahko opišemo svojo izkušnjo oziroma spoznamo zmoto in se pridružimo bolj korektnim in kvalitetnim skupinam, take moči niso imeli mediji nikoli prej v zgodovini.
  Saj je vseeno kaj napiše novinar, itak so v glavnem sami šalabajzerji, več ljudi več ve, vsaka objava lahko sproži ustrezno debato, ki informacije novinarja potrdi, dopolni, popravi ali tudi popolnoma zavrže. Medije torej obvladuje represivni aparat, ne politika ali ideologija, v zasebem življenju slejernih posameznikov, ne v javnem in na masah. Zanimivo, kako smrtno resno in skrajno nemoralno je postalo življenje, odkar ni več velikih vojn in je vsega v izobilju.

 • avtohtoni neandartalec

  Nekdo v naši deželi se neizmerno trudi, da se me razkrikejo skoraj nobene zlorabe moči.
  Kos trdi ravno obratno kot mu dopoveduje velika večina državljanov, pri nas korupcija ni več problem, odkar je cela država postala teroristična.
  Evropska sodišča in tuje humanističme študije kažejo isto sliko, Slovenija je največja skorumpirana greznica v tem delu sveta.
  Vprašajmo se torej obratno, kdo v takih razmerah trdi, da se bori proti korupciji? In to že celih dvajset let?

  Mein Got, mein Got…

  Medtem se drugi Švicarji sprašujejo, le kakšna fašistična cigajnerija bi postali šele, če pri nas ne bi bilo starih, izkušenih borcev proti korupciji in državnem terorizmu.

 • Boco

  Ponavljam, Transparency International je se en Soros sponzoriran satelit, kot Mirovni Institut. Te organizacije bi bilo potrebno prepovedat, ker delujejo proti interesom nase domovine Republike Slovenije. Torej te organizacije ogrozajo nas, prebivalce Republike Slovenije. Vsi nasteti osebki in osebke pa bi morali biti javno ozigosani kot narodni izdajalci in pokvarjeni koristoljubci.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne razumeš, če smo pa državljani tretjega razreda, pod posebno zaščito države, od kdaj so imeli judi v nacistični Nemčiji sploh kake pravice, če so se pa rodili pokvarjeni, kot so pokazale evgenične študije in je bilo to dobro utemeljeno v zakonih o rasni higieni. Le kako bi lahko Kos sredi nacistične Nemčije koga prepričal, da judi sami po sebi niso slabi, če so pa nacistični tožilci in sodniki presodili obratno, jude so kritizirali celo nacistični odvetniki, nacistični doktorji znanosti in razni inženirji pa so predlagali še bolj brutalne ukrepe, več neumnih, neživljenjskih zakonov in še strožje, daljše in bolj usodne kazni. Kdor bi sredi nacistične Nemčije vstal ter maravnost povedal Nemškemu narodu, da se judom in Nemcem tretjega razreda, pod posebno zaščito države godijo najhujše, nezaslišane sistemske in druge krivice, bi ga taloj razglasili za norega in bi mu namestili kup ovadb, s katerimi bi ga takoj spravili ob dobro ime in odstranili iz sfere javnega vpliva. Kdo si, kaj si, samo to je bilo pomembno v nacistični Nemčiji, nacisti so se lahko drli in razlagali, da so potomci prebivalcev Atlantide, ker so imeli denar, ki so ga najprej pokradli tretjerazrednim in drugorazrednim Nemcem.

 • dob

  Za komuniste je resnica stvar predstavitve.

  • traktor

   In je vsakokrat drugačna. Zelo me spominja na laž.

 • von Rhein

  Slika ni simbolična.

 • totex39

  Lahko ugotavljamo, da je pri nas na vseh področjih zaposlenih veliko teh južnaških podrepnikov, Slovenci pa ne morejo dobiti zaposlitve oziroma se jih celo otepajo, čeprav izpolnjujejo vse pogoje.

  • samsara

   Kućoslovani…

 • Marija

  Sami južnjaki. Samo delajo meglo,da je vse še bolj skrito. Ti ljudje res nimajo dna. Kje so naši ljudjeSlovenci ali res ni nihče sposoben za vodenje teh položajev? Groza

 • Nata

  Uh………pa ne samo , da ne spusti iz rok ! Samo poglej njegove roke !!
  Ptica roparica , pripravljena , da zagrabi !!!

 • Borut Stari

  Slika kaže položaj ujede pred napadom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!