Kako se je Slovenija uprla svetovnim velesilam

Foto: STA

Ko je Slovenija 25. junija 1991 razglasila svojo samostojnost in neodvisnost, v svetu ni imela veliko zaveznikov. Proti osamosvojitvi so bile skoraj vse velesile ter celotna evropska levica, oporo smo imeli le pri Nemčiji in avstrijskem zunanjem ministru Aloisu Mocku. Še več, Američani so dali zeleno luč jugoslovanskemu zveznemu premierju Anteju Markovića za napad JLA na našo državo.

Samo teden dni pred razglasitvijo slovenske države je v Beograd prišel tedanji ameriški državni sekretar James Baker, ki je poudaril, da ZDA ne bo priznala nobenih enostranskih dejanj – torej tudi ne osamosvojitve Slovenije. To stališče je opogumilo Anteja Markovića, da je nad Slovenijo poslal tanke Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Kohl Slovencem: Vi ne spadate na Balkan, ampak v Evropo
“Še 50 let vas ne bomo priznali,” je Sloveniji grozil še en ameriški diplomat – ameriški veleposlanik v Jugoslaviji Warren Zimmermann. Podobno stališče kot ZDA sta imeli tudi Francija, tradicionalna zaveznica Srbov, in Velika Britanija. Skorajda ves svet se je zavzemal za to, da Jugoslavija, morda z manjšimi demokratičnimi popravki, ostane ena država. Slovenci smo imeli pomembno oporo le pri Nemčiji, ki jo je vodil krščanskodemokratski kancler Helmut Kohl. Ta je trdil, da Slovenije ne spada na Balkan, ampak je civilizacijsko del Evrope.

Delegacija Evropske skupnosti, ki je vodila pogovore v Jugoslaviji, je večkrat poudarila, da mora Jugoslavija ostati skupaj. V primeru, da bi se Slovenija vendarle odcepila, pa so želeli doseči, da bi mednarodna skupnost Slovenijo izolirala, s čimer pa Slovenci ne bi več imeli druge izbire, kot da se vrnemo v Jugoslavijo. Grožnje z izolacijo so bile poskus, da se Slovenijo prepriča, da ostane v Jugoslaviji ter se tako ohrani status quo. Toda slovenski uspeh v spopadu z JLA je v svetu krepil moč držav in političnih sil, ki so podpirale slovensko državo.

Hrvaški nož v slovenski hrbet
Prva država, ki je priznala Slovenijo, je bila sicer Hrvaška. To je storila 26. junija 1991, a je hkrati kljub slovensko-hrvaškemu obrambnemu sporazumu o medsebojni pomoči križem rok opazovala, kako se s hrvaškega ozemlja tanki JLA valijo proti Sloveniji. Veliko bolj iskreno je bilo litovsko priznanje Slovenije 30. julija 1991. Baltski državi so sledile Gruzija, Latvija, Estonija in Ukrajina.

Pomemben datum je bil 19. december 1991, ko so Slovenijo priznale Nemčija, Švedska in Islandija. 13. januarja 1992 je našo državo priznal tudi Vatikan, 15. januarja pa še večina držav Evropske skupnosti (današnja EU). Nato so države ena za drugo pričele priznavati samostojno in neodvisno Slovenijo.

ZDA priznajo Slovenijo na Ruplov rojstni dan
Priznanje ZDA pa smo pridobili šele 7. aprila tisto leto (malo znano dejstvo je, da so ZDA priznale Slovenijo namenoma na rojstni dan takratnega slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla). 22. maja 1992 je bila Slovenija sprejeta v organizacijo Združenih narodov, leto kasneje pa so nas sprejeli tudi v Svet Evrope. Pot mednarodne integracije smo uspešno nadaljevali z vstopom v Nato, Evropsko unijo in ko smo se leta 2007 pridružili evroobmočju.

Maruša Gorišek

 • rubec

  Kdaj bo Slovenijo Slovenija priznala?

  • Peter

   Se bolje: kdaj bodo Slovenijo priznali vsi Slovenci?

   • tinta

    Si mislil, da tudi vsi državljani Slovenije ?

   • centurion

    Ni vsem intimna opcija.

  • janez.pokoncni

   Ko se bo Jugoslavija odcepila od nje.

  • indijanka

   Nikoli. Podvig je prevelik za našo narodno samozavest. Poglej, Britance. Takoj so zatrepetali pred Američani. Rešili smo se diktature. Hitro, z minimalnimi žrtvami. Ni veliko narodo, ki bi to zmogli. Namesto Ponosa pa nas je Sram. Čuden narod smo, kot bi ne vedeli, kaj želimo.

   • Peter

    Ja, čuden narod, ki si očitno ne zasluži svoje države.

    • Jovo Jamnica

     Država Slovenija je Slovenski narodni zavesti v pogubo. Kako si drugače razlagati, da ima državljan Argentine, slovenskega porekla, višjo narodno zavest, kakor trenutno, večina državljanov Slovenije?

 • komar marko

  dokler bo v SLO PETA kolona toliko časa nam ni pomoči. Vedno več pomembnih položajev zasedajo naši BRATJE pa ni važno iz katere bivše republike so,ti pa poskrbijo da se kontinuiteta nadaljuje in posledično imamo na NAJPOMEMBNEJŠI proslavi celo kriminalce v prvi vrsti. joj ljuba moja država, sami VOLIlci so krivi za to in pranje v trajanju 46 let z NAGRADAMI!

  • Lokomotivführer

   Napad na Slovenijo se je v bistvu začel z napadom na I . Cankarja, za posledicami napada je umrl.

 • centurion

  Dobro, da smo takrat imeli tajnega osamosvojitelja, ki je prepričal
  svetovne velesile, da so priznale Slovenijo.
  Zakamufliran v intimno željo.
  Danes žanje sadove svojih takratnih podvigov.

 • Ryuk

  Te dni je padel še en mit: da so razpad Jugoslavije povzročili v ZDA.

 • elh

  Slavna naša zgodovina, ki pa se je, kot zdaj kaže sfižila zaradi premajhne koncentracije zavednih Slovencev. Izkušnja, ki bi vsaj druge lahko nečesa naučila, da namreč tisti, ki si želijo pridobiti državljanstvo za to morajo nekaj žrtvovati, nekako poplačati.

  Nihče razen Slovencev, izjema so Slovenci potrebni lustracije, ne bi smeli dobiti volilne pravice. Dve generaciji v primerih, kadar sta oba starša tujca, več generacij brez volilne pravice, kadar so starši tujci iz drugorasnih območij.
  To bi pomenilo, da jim državljanstvo res nekaj pomeni. V narod se morajo najprej “vrasti” in se z njim identificirati, šele to bi jim dalo zrelost za volilno pravico. Ne gre za diskriminacijo, gre za pravico ohranitve identitete avtohtonega prebivalstva, ki je ustvarilo državo v katero se nekdo hoče, ima interes priseliti.

  Stvar je še kako aktualna in Evropejci bi morali volilno pravico dodeljevati samo na osnovi večgeneracijskega zamika sicer zelo redkim izbrancem za dodelitev državljanstva iz vrst migrantov. Drugače se bo Evropi sfižilo po slovenskem vzorcu.

 • Stajerka

  Kaj pomaga, da so spregledali zunaj, če uničujoče silnice delujejo znotraj??!!

 • plamen100

  Tocno tako je bilo kot pise v tem prispevku, brez ideologoje pac gola zgodovinska dejstva. In ce bi takrat bila narejena lustracija bi danes bili vsaj na stopnji razvoja kjer je Avstrija tako pa so nas za 100 milijard pokradli, danes pa razprodajamo se zadnje kar imamo, in ko prodamo se luko Koper, ladjevje smo ze, je konec z nami kot narodom. Ziveli bomo se vedno tukaj ampak na tujem ozemlju, ker bomo vse razprodali, postalo bomo evropski palestinci, zaradi male rodnosti ki so jo naklepno povzrocili levicarji pa nas cez 100 let vec ne bo oz kot pravi imam Grabus, da bodo muslimani vecinsko prebivalstvo ze cez 25 let.

 • Antonius

  Alois Mock, Hans Dietrich Genscher in Janez Pavel II. si zaslužijo po vzoru spomenikov v Trstu, spomenik v Ljubljani. Postavljeni kot povsem naključni, mimoidoči, sredi pločnika na bivši ‘titovi, jugo nostalgikom pred nos.
  Ko so bile najbolj pomembne veledržave proti naši osamosvojitvi, sta bila zunanja ministra Avstrije in Nemčije trdno na naši strani. Kancler Kohl je bil neodločen, k odločitvi, da je podprl prizadevanje Slovenije pri njenih naporih, da se osamosvoji, ga je prepričal nemški zunanji minister Genscher. Janez Pavel II. je v tihi diplomaciji deloval v podporo osamosvojitvi Slovenije pa po nuncijih v državah, kjer ima Vatikan svojega diplomatskega predstavnika.

  Spomenik s primernim pojasnilom v OPOMIN in spomin zanamcem si posmrtno zasluži tudi štiri peresna delteljica domačih izdajalcev.
  VELEizdajalec ‘küčan v družbi s takratnimi izdajalskimi sopredsedniki države Slovenije, zLOBCEM, pUHOM in kMECLOM.

 • RATATA

  Hrvatska ni mogla priznati osamosvojene Slovenije, ker je bila 26.06.1991 še vedno Soc.republika hrvatska v sklopu SFRJot. Torej s tem tudi agresor. Samostojnost je razglasila šele 08.10.1991 v skrivnih razmerah in v vojnem stanju.

 • MEFISTO

  Slovenija se je uprla svetovnim velesilam.

  Domači rdeči politični mafiji, ki ji je edina nevarna, se pa ne zna in ne more.

  Volivci, ki imajo v rokah škarje in platno, pa sanjajo o Kučanovem “novem dnevu”.

  • Peter

   Rada imam Kučana.

   … Moder človek s šarmom in stilom ter z jajci in možgani …”

   (Tako Jedrt Jež Furlan, piarovka, članica programskega sveta RTV Slovenija in kolumnistka spletnega portala FokusPokus, po pogovoru z Milanom Kučanom v – nekoč alternativnem – Slovenskem mladinskem gledališču.)

   • rubec

    Peter, ti ki si bolj intelektualne sorte, kakšne vrste jež pa je jedrt?

    • Peter

     Sem šel gledat na net, pa lahko rečem samo: zelo grde, no.

     • Nova24TV Mod 2

      V konkretnem primeru bi težko rekli je..š ježa …!

  • komar marko

   Ha, ha, ha. Pa to so najzvestejši VOLIlci. Desnica noče več na volitve. Po eni strani je prav tako. Edino to nas reši, da nas pokupijo tujci in se sesujemo. Le tako bodo spregledali!

 • MižekFiga

  Najbolj pošteno do prebivalcev in državljanoiv je, da obdobje od 1940 do 1990 pozabimo ali označimo kot zablojeno eksotiko nekih političnih kriminalcev. Imena so znana, pa jih zato ne navajam, da jih hitrejre pozabimo!
  Ostane še obdobje od 1990 do 2016, ki ga morajo rdeči ekonomski kriminalci dokončati v arestu. Ukradeno premoženje mora nazaj v skupno vrečo!

 • totex39

  Lahko rečemo, da je bila takratna ameriška politika do Slovenije “agresivna”. Za podporo se lahko zahvalimo Kohlu in Mocku, ki sta imela takrat izredno politično moč v Evropi.

 • MižekFiga

  Nismo se uprli, samo na SONCE svetovne demokracije smo stopili.

 • mona lisa

  Kdaj se bomo uprli slovenskim velesilam?

  • Olga

   Z vsakdanjo proaktivnostjo: odpoved Hanzi tv, ne kupovanje časopisov, ki nas žalijo, kupovanje in podpiranje Reporterja, Demokracije, podpiranje Nova 24 TV, Top TV, podpiranje gospoda Primca pred sodiščem, obvezno na volitve itd

   • domovina mili dom

    To bi morali udejanjati. Tako, ja.

 • Olga

  Zapomniti si je treba tiste, ki so nam v tistih prelomnih časih stali ob strani in gojiti z njimi prijateljske vezi! Pravijo, da v nesreči spoznaš pravega prijatelja! Z vsemi sosedi bi morali gojiti dobre medsosedske odnose! Le komunisti vedno rabijo zunanjega sovražnika! Zakaj je bilo ravnanje Hrvaške takrat takšno kot je bilo ne vem! Zdi se mi, da nam je Špegelj hotel pomagati.. Glede na to, kar pa je gospod Janša omenil, kako je tovariš Kučan zaril nož v hrbet sosedom, se pa marsikaj prikaže v drugačni luči! Sama Mislim, da je dober sosed zlata vreden!

  • Janko Gedlička

   Poleg tega, da komunisti vedno potrebujejo zunanjega sovražnika, očitno potrebujejo tudi notranjega. Zaradi neobstoječega kaznivega dejanja zaprejo najpomembnejša osamosvojitelja.

   • Olga

    Seveda, kdor ni z nami, je proti nam! Če si pa sposoben in izstopaš, si pa itak vrhuški nevaren!

  • Lisjak

   Koliko je meni znano je Kučan z Miloševićom podpisal nekakšen sporazum,da bodo vsi Srbi živeli v Srbiji.Ta sporazum je bil podpisan pred napadom na Slovenijo.Za ta sporazum so izvedeli Hrvati in bi naj bil tudi eden od vzrokov za kasnejšo vojno na Hrvaškem in v Bosni.

   • Jovo Jamnica

    Ja. Hrvati so kalkulirali in čakali, če se bodo res vsi Srbi iz Slovenije izselili v Srbijo. Ker nič ni kazalo na to, je počilo. Hrvati so dojeli, da Srbi niso “mož beseda”…

 • Jovo Jamnica

  Emancipacija je tudi danes kočljiva. Recimo Škotska. Gre za temelje, na katerih emancipacija stoji. Če bi pred leti, Škoti začeli graditi na sovraštvu do Angležev, potem bi bili danes v podobnem položaju, kakor smo bili Slovenci v osemdesetih letih prejšnega stoletja. Seveda bi se Škoti mogli skrivaj oboroževati, za primer spopada z Angleži… Danes bi jih prva priznala Republika Irska, desantu Royal Navy, navkljub…

 • Caetano

  Res ključno je bilo, da je bil slovenski odpor uspešen. To je bilo toliko težje, ker je bila Slovenija pomladi 1990 razorožena. Joviču so, ko je pripravljal teren za vojno v Moskvi na sedežu KGB vnaprej zagotovili da zahod ne bo interveniral, če bo vojna kratka. Dolga vojna pa ne bi bila v interesu ne Nata ne Gorbačova in bi bila proti politiki postopnega umirjanja razmer in umikanja Rdeče armade iz Evrope, ki se je tedaj izvajala. Vodstvo JLA je s tem računalo, da bodo vse skupaj naglo zaključili, a jim je spodletelo. Zarotniki iz KGB so potem skušali trend obrniti avgusta 1991 in to je dalo tudi generalom JLA nemajhne, a kratkotrajne upe, kajti puč je kmalu propadel.

  Morda še malo osebno pričevanje. V kraju, kjer živim smo izročali TO takrat celo orožje iz druge svetovne vojne, ki so ga nekateri še hranil doma, zlasti ital. orožje, ki je ostalo od kapitulacije 1943, ko so se praktično vsi lahko oborožili.

  • Jovo Jamnica

   Le kaj bi hipotetično, Joviću v Moskvi natvezili, če bi prednje prišel z dejstvom, da se želi od Jugoslavije odcepiti… Srbija?

   • Caetano

    Srbija se takrat ni hotela odcepiti, ampak je imela v načrtu ustanovitev t.i. krvne Jugoslavije, kjer bodo imeli Srbi čisto prevlado. Dogovorjeno je bilo med Miloševičem in Jovičem že poleti 1990, da je bolje izgnati Slovenijo in pomanjšano Hrvaško, brez Krajine iz Jugoslavije, kot pa pristati na pogovore o morebitni konfederaciji, ki so jo hoteli tudi slov. komunisti, ker bi morali dajati prevelike koncesije. Ko je JLA izgubila vojno v Sloveniji je ta načrt tekel naprej.

    Očitno pa ga je podprl tudi Kučan, saj je malo pred omenjenim pučem KGB in že po osamosvojitvi, poslal v Beograd Bučarja in Rupla, da sta Dobrici Čošiču prinesla predlog po katerem Slovenija priznava, da je razumno, da ima srbski narod na Hrvaškem pravico do samoodločbe, ostale republike pa se združijo v novo federacijo, brez Slovenije in pomanjšane Hrvaške. Rekla sta, da prihajata v Kučanovem imenu in da je bila vojna v Sloveniji le posledica ”nekaj prenapetežev”
    na obeh straneh in da se lahko na to počasi pozabi. Torej ta ponudba je bila zlasti protihrvaška.

    Razpadu SZ pa je sledil tudi razpad Jugoslavije in tudi Bosna in Makedonija sta se odločili za svojo pot. Drži pa da potem Kučan ni mogel prenesti kako velikosrbstvo mrcvari Bosno, ki je bila prej zgled bratsva i jedinstva in je zato ukazal, da jo mora Slovenija podpirati z orožjem.

    • Jovo Jamnica

     Nekaj mi ne gre v račun. Če je Kučanu bila razumna pravica do samoodločbe srbskega naroda na Hrvaškem, kako je isto spregledal v BiH.

     • Caetano

      Ker je bila Bih prevec mesana in se je ni dalo razdeliti brez etnicnega ciscenja.

     • Jovo Jamnica

      Torej je Kučan danes, posredni oče več ali manj suverene srbske entitete v BiH in “mačeha” srbski manjšini na Hrvaškem.

     • Lokomotivführer

      Hočeš reči, da nosi del odgovornosti za etnična čiščenja v BiH? Je premalo premislil? To je pa nekaj novega v razmišljanju, imaš kaj konkretnega?

   • Viktorh

    Podprli bi ga!

 • garfi

  Nemci so nam naredili več koristi kot škode.
  Z domačimi rdečimi teroristi je seveda ravno obratno.

 • Svinsk zrezk

  Vse so zakuhali amerikanci itak kdo pa drug

  • Volkhv

   Kratkorečeno, bolela jih je “džoka”, če bi se tu pobilo 2 milijona ljudi.

   • Steiermark

    Kje pa? V Sloveniji? Kaj misliš, da bi jugosrbski turški hlapci klali tudi svoje (ki so se borili na vse načine , v Sloveniji, proti samostojni Sloveniji in ki tudi v svojih najbolj intimnih mislih nikoli niso zaznali te misli….) , saj vendar vemo, da je Slovencev, v Sloveniji, morda 1 milion!

 • Viktorh

  “…krščanskodemokratski kancler Helmut Kohl. Ta je trdil, da Slovenije ne spada na Balkan, ampak je civilizacijsko del Evrope.”
  Svetovljan, pač.
  Naši komunisti – revolucionarji pa so bili in so še prepričani, da tako kot oni, sodimo med balkance.
  Žal, takšna je ta naša rdeča oblast, ki nam še vedno vlada.

 • xtc

  Hja kaj reči?
  Kohl je bil prepričan ;da sodimo v Evropo: in EU:
  Naši oblastniki(rdeči) in levi komentatorji tule pa ;da sodimo izven EU nekam na Balkan oz: k Moskvi prav navijajo za to:

  • Volkhv

   ” Še več, Američani so dali zeleno luč jugoslovanskemu zveznemu premierju Anteju Markovića za napad JLA na našo državo.

   Samo teden dni pred razglasitvijo slovenske države je v Beograd prišel tedanji ameriški državni sekretar James Baker,
   ki je poudaril, da ZDA ne bo priznala nobenih enostranskih dejanj –
   torej tudi ne osamosvojitve Slovenije. To stališče je opogumilo Anteja Markovića, da je nad Slovenijo poslal tanke Jugoslovanske ljudske armade (JLA). “

  • Steiermark

   Khol še takrat ni vedel, kako deluje “jugobalkanska parazitarska golazen, z rdečo zvezdo”, ker se je ob osamosvajanju potuhnila in počakala na ugodni trenutek…… sedaj se je pa tako razmnožila iz zažrla v naše življenje, da se bojim, da nebomo uspeli dobiti pravih – dovolj močnih zdravil – za izvedbo deratizacije…..

 • Svinsk zrezk

  slovenija se je uprla velesilam haha ta pa je lovska

 • Volkhv

  Ravno Nemci so nam ZGODOVINSKO, preko krščanstva odvzeli pravico do samostojnosti, že v Karantaniji.

  • Steiermark

   No, potrudi se in napiši “pravo zgodovino”……

   • Volkhv

    Ne morem, Vatikan je pokuril vse zgodovinske knjižnice, hramove, torej zgodovinsko, pred judo-krščansko zgodovino Slovencev in jo nadomestil z umetno.

 • Osti jarej

  …kako se je uprla velesilam?!…a se hecate?!…..zato,da je danes suverena, pod komando velesil?!

 • Ne cenzorirajte!

  Slovenija spada pod balkan, tako po kulturi, kot geografsko ;)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!