Kako so novinarji RTV SLO navdih za stranko Nova Slovenija

Foto: STA

Že ptički na veji čivkajo, da je stanje v slovenskem zdravstvu naravnost katastrofalno. Težave se kopičijo že vrsto let, pravih rešitev v obliki reform pa ni, kar posledično vpliva na nizko stopnjo zaupanja državljanov v zdravstvo. Za drago plačan denar državljani čakajo v vedno daljših vrstah in na voljo ne dobijo tistih storitev, ki si jih zaslužijo. Nedavno so o razsežnostih korupcije v zdravstvu in o negospodarskem ravnanju javnih zavodov pri nakupu zdravil opozorili tudi v oddaji Tarča, na podlagi katere je poslanska skupina Nova Slovenija (NSi) za sklicala nujno sejo Odbora za zdravstvo. 

Korupcija je v slovenskem zdravstvu vpeta na različnih nivojih, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa od nastopa mandata ni naredila nič, da bi presekala ožemanje molzne krave, v katero ogromne vsote denarja vplačujemo prav državljani preko obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Glede na to, da gre za denar državljank in državljanov Slovenije, bi bilo potrebno z denarjem delati veliko bolj odgovorno, transparentno in gospodarno, ne pa da se raznim lobijem dopušča njegovo plenjenje. Zdravstvo je tako zaradi sistemske korupcije, ki je globoko zakoreninjena, podrejena različnim vplivnim posameznikom in lobistom, ki redno obiskujejo direktorje in ostale visoke funkcionarje v zdravstvu, posledic za to pa ni.

Šibek nadzor in sam način naročanja ter financiranja so ugodni za korupcijo
Na razsežnost korupcije, ki jo imamo v Sloveniji, zagotovo vpliva šibek nadzor v zdravstvu ter zastarelost sistema, ki kot tak dopušča številne možnosti za izkoriščanje. Sam način naročanja in financiranja, ki sta značilna za našo državo, predstavljata že sama po sebi določena tveganja, zaradi česar je nujno potrebna reforma, o kateri pa še vedno ni ne duha ne sluha.

Ocene glede tega, koliko denarja naj bi se letno izgubilo v zdravstvu, so različne in se gibljejo od 50 milijonov evrov pa do 500 milijonov evrov. Ne glede na to kakšen znesek je točen, je dejstvo, da je vsak preplačan evro iz denarnic slovenskih davkoplačevalcev preveč. 

Foto: iStock

Foto: iStock

Žilne opornice kot najbolj razvpit primer korupcije
Primer nabave žilnih opornic predstavlja enega izmed najbolj razvpitih primerov korupcije v zdravstvu, ki ga je podjetje Mark Medical d.o.o dobavljalo bolnicam za vrtoglavo vsoto 1.300 evrov, medtem ko so za popolnoma enake opornice na Poljskem odšteli 460 evrov. Do ugotovitve, da podjetje Mark Medical po mastnih vsotah prodaja opornice, so prišli tudi v UKC Ljubljana, po tem, ko so mimo razpisa uvozili opornice, za katere so odšteli 471 evrov.

Kljub podatkom supervizorja, ki so razkrili, da je omenjeno podjetje prejelo kar 81 milijonov evrov javnih sredstev, ni bil sprožen prav noben postopek, ki bi razkril podrobnosti vrtoglavo dragega posla. V eni izmed ustanov so v roku enega leta s pomočjo prirejenih cen, ki so bile kar 3 do 4-krat večje kot drugje v EU, pridobili več denarja, kot so ga za žilne opornice leta 2015 zapravile vse bolnišnice v Sloveniji skupaj.

Kolar Celarčeva vpletena v kršenje zakona o javnih naročilih
Ministrica za zdravje se je neposredno vpletla v nabavo zdravil iz krvnih pripravkov po tem, ko je UKC Maribor izvedel javni razpis za nabavo teh zdravil in jih po nižjih cenah tudi kupil. V poslanem dopisu je Celarčeva zahtevala, da se zdravila klub milijon evrov višji ceni kupujejo od Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Kljub temu, da sta dva pravna strokovnjaka povedala, da je v tem primeru šlo za kršenje zakona o javnih naročilih, se na to Celarčeva ni ozirala in je še naprej vztrajala pri svojem.

Foto: nova24tv.

Foto: nova24tv.

17. novembra so v oddaji Tarča na RTV Slovenija razkrili, da v slovenskem zdravstvu največjo količino denarja uporabljajo za kupovanje medicinskih pripomočkov, kot so kolčne proteze, žilne opornice, srčni spodbujevalniki in rokavice ter podali izračun, da če bi bolnišnice vse opornice kupile po najnižji ceni, bi prihranile kar 810.000 evrov. Preplačil pa ni mogoče zaslediti samo pri medicinskih pripomočkih, ampak tudi pri zdravilih, saj naj bi v eni izmed slovenskih bolnišnic isto zdravilo preplačali za kar 570 odstotkov, kot je znašala najnižja cena v Sloveniji.

Odgovorni za odtekanje denarja davkoplačevalcev ne odgovarjajo za nič
Od Kolar Celarčeve, ki je mandat pred dvema letoma nastopila z glasnim nasprotovanjem korupciji v zdravstvu, bi bilo za pričakovati, da bo naredila korak k natančnemu in jasnemu načrtu, ki bi pristrigel peruti tistih, ki si na račun davkoplačevalcev debelijo svoje denarnice. V dveh letih smo lahko opazili, da ministrica ne naredi čisto nič, na podlagi pripovedovanj zaposlenih v zdravstvu pa je tudi nepripravljena na pogovore o problemih, ki se pojavljajo v zdravstvu. Za neupravičeno odtekanje javnega denarja pa so poleg ministrice odgovorni tako direktorji bolnišnic kot tudi nekateri zdravniki, službe za javna naročila, vlada in organi pregona.

Podlaga za sejo odbora zgolj članek RTV SLO
Stranka NSi, ki je za danes sklicala nujno sejo Odbora za zdravstvo, je le to sklicala na podlagi priloženega gradiva v obliki enega novinarskega članka RTV SLO, čeprav je v navadi, da sklic seje temelji na podlagi relevantnega in tehtnega  gradiva, ki pripomore k temu, da ima razprava na seji veliko večjo težo. Poleg tega pa je potrebno omeniti, da so v vabilu na sejo povabili predstavnike Ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, pri čemer le teh niso poimenovali imensko, kot je to v navadi. Na podlagi tega se je nemogoče znebiti občutka, da je bil ta sklic narejen na hitro.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

N. Ž.

 • Vera

  A tema ni dovolj pereča,da še ni komentarjev ?

  • domovina mili dom

   Je pereča, vendar so bili komentarji blokirani. Sem se bal, da so levi lastniki začeli cenzuro.

   • Vera

    Sem povprašala na ” NOVO 24 TV ” , toda nič niso vedeli o kakšni blokadi . Zanimivo pa je , da je za 10 minut komentiranje bilo sproščeno . Vem, da so imeli levaki prste zraven , kot na TV , ko je kakšna vroča tema, so motnje .

    • Primoz Papez

     Motnje imate vi v glavi….

     • Vera

      Sem vam stopila na žulj, kaj ?

   • tarantela

    Komentarji so bili že včeraj blokirani, bi bilo lepo, da Nova malo razloži, ne da se delajo, da nič ne vejo!

    • domovina mili dom

     Tako je, naj nam pojasnijo.

 • tarantela

  V naslovu je nekaj o stranki NSi, novinarjih, komentar sam pa je o zdravstvu!?

 • Olga

  Ljudmila, Tonin in Vrtovec kot piarovec NSI, želijo zlesti v rit Kučanu in Hanzi ter preko mostogradnje (mediacije?) s tatovi in goljufi pridobiti politične točke za podaljšanje agonije Slovenije! Dol s skorumpiranci!

  • Vera

   Cerar podpira Peterleta za mesto, ki ga sedaj zavzema Sculz iz Nemčije . Zdaj smo 100 % prepričani, da je bil tudi Peterle proti lustraciji leta 1992 ne samo Bučar !

   • Olga

    Peterleta ne podpira SDS, torej nima enotne podpore! Peterle je bil proti lustraciji z izjavo, da “ne potrebujemo še ene revolucije”!
    S svojimi nastopi je podpiral in še podpira zločinski komunistični sistem in NI primeren za predlagano mesto!

    • montyamp

     Peterle je Kurćanova podrepniška glista , udbovski izrodek , za na britof .

 • domovina mili dom

  Zanimivo zaporedje. Preiskovalna komisija zlorab v zdravstvu povzroči ukrepanje hanzi TV, da bi le ta
  TV javna, nevtralizirala šokantne raziskave komisije.
  Ko nevtralizatorji javne hiše oddelajo svoje, povzročijo pri stranki NSI reakcijo, kakršna pač je. Drek se bo mešal, megla se bo gostila, komisija pa bo raziskovala brez učinkov. Vsi bomo pametni, saj to že vemo kdo so ti posamezniki. Uradno pa ne bo obtožb za te osebke. Kajti ti vplivni osebki imajo organe pregona, medije v svojih rokah.

 • GetSmart

  Tako dan današnji, včerajšnji in vsa zgodovina dokazuje, da so muslićkultiji ena sama velika ljubezen,
  “pis, ljubav, bok”,
  prosto po “najnovejši” murgl$rbski jugokømunistični LĐS “novo-obrazni” cmeravi lutki.
  Če bi se hecali in če je smešno klanje, rezanje vratov, kamenjanje, posiljevanje, sužnjelastništvo in kar je še tipik
  “ljubeznivega” muslićkultizma — ki je le stranski produkt oziroma stranska veja K0munizma K0munistične internacionale,
  pri njenem, torej pri “smrtnih neprijatelja ljudi” neprestanem boju proti ljudem, Človeštvu, ki mu sami pravijo — kømuni$tična R€V0LUCIJA.*
  * — re-volutio, re-volutione … nazaj zasukati, nazaj zaviti, nazaj zasukano, nazaj zavito …
  Človek se razvija, se uči, rase, napreduje …
  Kaj pa K0MINTERNA oziroma samoimenovani “smrtni neprijatelji ljudi”?
  Tudi Køminterna sledi človeškemu razvoju, vendar pa hoče in mora za “Nov svetovni red” (red razredov: gazde, psičuvaji, sužnji)
  in nadvlado nad Človekom človeške pridobitve ohranjati le zase, kar vztrajno tudi počne,
  Človeka pa mora vseskozi “vrteti nazaj”, ga držati na nivoju kamenodobnih muslićkultijev.
  Človek se znova in znova izvije iz krempljev kreatur, vendar pa so kreature v svojem neprestanem boju proti Človeku
  vseskozi v stanju pripravljenosti in takoj, ko je mogoče, Človeku zapičijo nož v hrbet ter ga pahnejo nazaj,
  zavrtijo nazaj, zasukajo nazaj — naredijo R€VOLUTIO — zasuk nazaj —
  (zahrbtno pobijejo najprej in predvsem ljudi, ki najbolj prispevajo k napredku Človeške družbe;
  koga je murgl$rbska jugokømunistična banda v Sloveniji klala v prvi vrsti???).
  .
  »Po njihovih delih jih boste spoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  Sicer pa imamo v takih zvezdnih izjavicah opraviti s floskulicami, ustvarjenimi za zapolnitev prostora na medijih v lasti, še enkrat, v lasti, pa še enkrat:
  v lasti (!!!) murgl$rbske Kømunistične partije Jugo$lavije:
  D€L0 $.nøvi¢e N€D€LJ$ki dn. DN€VNIK V€č€R dolenski list prekmurski primorske gorenjski glas svet24 jane lady obrazi …
  vse to je “v LASTI” Foruma 21 = KÞ Jugo$lavije in njenih slamnatih nabiralnikov,
  poop kanalizacija je v lasti Køminternističnih tavarišev,
  žurnali24, mladin€ … pa v lasti nabiralnikov, ki jih je [email protected]* ustanovila v tujini, v kakor zamejstvu.
  * – Uprava državne bezbednosti Jugo$lavije.
  Zapolnitev prostora med sicer temeljnim poslanstvom “družbenopolitičnih delavcev”—vojakov R€VOLUCIJ€—watchdogićev —
  samoimenovanih psovčuvajev tekovina r€volucije – z besedami tavariša MiłanaKućana:
  “Družbenopolitični delavec je namreč vojak r€volucije.”
  Razumemo koncept lastništva?
  Murgl$rbski jugokømunistični gazda (CK.KÞJ SK0J Førum 21 [email protected] K0S V0S … in vse njegove današnje novoobrazne kreacije
  in njihove kreature $MC SĐ De$u$ Zł ZaaB nepovezani praznilci kahel, verniki v Šøltesa ŁĐS P$ id$ Tr$ itd. itd.
  vse to je ena in edina KÞJ in njen podmladek SK0j)
  in njegovi murgl$rbski jugokømunistični watchdogići—psi čuvaji tekovina r€volucije,
  ki za piškotek mahajo gazdi z repkom in ko gazda zažvižga, takoj zalajajo na Človeka oziroma na pošteno, resnicoljubno in
  svobodno Slovenijo, ki kot veste “ni njihova opcija in je ne morejo smisliti”,
  nakar na ljudi skozlajo vse, kar so použili na murgl$rbskih jugokomuni$tičnih [email protected]ških tečajčkih
  za blatenje ljudi ter z lastnimi fekalijami in podtikanji lastnih zločinov nad ljudmi blatijo ljudi —
  tako deluje køminternistični agitrop po vsem svetu in tako deluje murgl$rbski jugokømunistični agitprop tudi v okupirani Sloveniji.
  .
  SĐ je torej po vseh pravnih in stvarnih normah (de iure in de facto) “pravna oseba” Kømunistična pærtija Jugø$lavije v Sloveniji.
  .
  Kømunistična þartija Jugo$lavije > ZKJ (Zveza kømuni$tov Jugo$lavije) > ZK$-$DP (Zveza kømunistov Slovenije-$DP) > $DP (Stranka demøkratične prenove) > $DP Slovenije ($o¢ialdemokratska prenova Slovenije) > Združ€na łista > ZŁ$Đ (Združena łista $o¢ialnih demøkratov > $Đ ($o¢ialni demøkrati).
  .
  LĐ$ je førmalnopravna naslednica $K0J-a ($avez kømunističke omladine Jugo$lavije):
  $K0J > $K0J se razcepi na $ K O J in USA0J (Ujedinjeni $avez antifašiştičke omladine Jugoslavije) > USAOJ se preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije) in imamo $K0J in N0J > nato se S.K.O.J. in N.O.J spet združita, sedaj pod imenom N0J > nakar se NOJ preimenuje v SS0J ($avez $o¢ijali$tičke omladine Jugo$lavije) > tukajšnji oddelek se imenuje SS0S ($avez $o¢ijaliştičke omladine $rbije v Sloveniji = Z$MS = Zveza $o¢iali$tične mladine $rbije) – in ta podružnica na prvih vsaj za silo demokratičnih volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom Z$M$, na naslednjih (1992), pa se je organizacija Z $ M $ preimenovala v L Đ $ (Łiberalno demøkratska stranka). Čez par let se preimenuje v LĐ$ – Łiberalna demøkracija Slovenije. Iz svojih drugorazrednih članov vseskozi ustanavljajo “nove øbraze” – nekaj zadnjih:
  sms, unija, par različic zelenih, najprej okupirana in nato totalno prevzeta $n$ s padalcem, baletnikom, apotekarjem, ids, trs, pirati, solidarnost, zare$—nova politka, zare$—$øcialno łiberalni, P$—Pøzitivna$rbija, [email protected], Zł – združeni ids, trs in radnička parŧija viølete tømić, Verjamem v Šølte$a, $MC – stranka m.¢erara mlajšega, $MC – stranka mødernega centra.
  Vse to je ena in edina murgl$rbsko køminterni$tična K0MUNISTIČNA parŧija JUG0$LAVIJE.
  .
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Montana

  RTv Slovenija obvladuje udbo mafija palčka iz Murgel , nekateri pa očitno še kar nasedajo. Na primer na njihovem spletnem portalu MMC lahko komentirajo samo tisti , ki jih oni izberejo, ostale pa lepo blokirajo brez pojasnil. To je le še en dokaz, da mimo demokracije ti ljudje še šli niso , kaj šele, da bi jo poznali.

  • Primoz Papez

   Bučke…

   • Montana

    če mački na rep stopiš….

    • Primoz Papez

     Zamjavka tako kod mjavkate vi..

     • Montana

      eh, škoda tinte za tebe…

  • radames

   Nimaš prav. Jaz sem oster protikomunist, včasih kaj napišem na MMC pa me še niso blokirali. Sem in tja so mi pobrisali kakšen post, pišem pa še vedno lahko.
   Tule so me pa že dvakrat blokirali. Ne vem zakaj:

   • Montana

    Vsakdo ima svoje izkušnje, moje so pač takšne…morda imaš prav tudi ti.

 • tarantela

  Še vedno imate v naslovu drugo temo, kot v prispevku samem. Da ne bojo spet levaki krivi!. Že drugi dan imate blokirane nekatere teme na portalu, pa niti besedice o tem!?

  • MEFISTO

   Pojdi na kak drug portal, naprimer Delov, Dnevnikov, Mladinin ali RTV, kjer boš med svojimi in zadovoljen, kar ti mi vsi želimo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!