Kandidat za zagovornika načela enakosti je levičarski funkcionar in LGBT aktivist. Bo zaradi tega lahko sledil načelom enakosti?

Miha Lobnik na Paradi ponosa v Berlinu

V predsedniški palači se je javno predstavil kandidat za Zagovornika načela enakosti Miha Lobnik. Sicer dolgoletni aktivist za pravice manjšine lezbijk, gejev, biseksualcev in transeksualcev (LGBT) je v preteklosti kandidiral za poslanski sedež na listi Zavezništva Alenke Bratušek in bo še bolj udarno skrbel za LGBT lobije.

Na predstavitvi je izpostavil: “Že kot študent sem skupaj s somišljeniki ustanovil skupino LEGIBITRA, prvo skupino za istospolno usmerjene pri nas.”

Miha Lobnik je sodeloval pri pripravi osnutkov propadlega družinskega zakonika, kjer je prevzel vlogo organizatorja kampanje za referendum in bil pri tem neuspešen.

Opozicija predlagala svojega kandidata
Borut Pahor se je po pogovorih s posameznimi kandidati ločeno posvetoval še z vodji poslanskih skupin in predstavnikom narodnih skupnosti. Stranka SDS se z izbiro ni strinjala, ker podpira kandidaturo Mojce Ramšak. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je po pogovorih s predsednikom republike dejal, da je poslanska skupina pregledala obširne dokumente, ki jih je o posameznih kandidatih prejela iz Urada predsednika republike: “Z dokumenti smo se seznanili in na podlagi njih smo se odločili, da kot kandidatko podpremo Mojco Ramšak. Ocenili smo, da je ta kandidatka tista, ki po našem mnenju najbolje izpolnjuje kriterije in vliva upanje, da bo dejansko najbolje izpolnjevala naloge načela varuha enakosti,” je ob tem povedal Tanko.

Komu je namenjena institucija Zagovornika načela enakosti
Čeprav ima Pahorjev kandidat izkušnje le na področju diskriminacije lezbijk, gejev, biseksualcev in transeksualcev pa trdi, da to ne bo oviralo njegovega dela. Odgovoru na vprašanje, kdo pravzaprav je v Sloveniji najbolj diskriminiran, pa se je, kljub vztrajanju novinarjev, izogibal.

Po vsem tem lahko sklepamo le, da bomo v Sloveniji dobili še eno institucijo, ki bo skrbela za LGBT in njihove lobije. Po novem zakonu o varstvu pred diskriminacijo, ki je začel veljati maja letos, je zagovornik načela enakosti samostojen organ. Doslej je namreč deloval v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zagovornika bo dokončno imenoval državni zbor .

https://twitter.com/zzTurk/status/785892015007469569

​Aleksandra Jug