Kdo se v Velenju boji volje ljudstva glede azilnega doma za migrante?

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V  Velenju se očitno nekdo boji volje ljudstva glede migrantskega vprašanja, župan Bojan Kontič pa se zagovarja, da vsebinsko referendum ne sodi v pristojnost občine. V iniciativi so do sprejetih sklepov mestnega sveta kritični in menijo, da so sklepi kontradiktorni, ob tem pa opozarjajo, da ne poznajo stališč vlade o sprejetih sklepih, niti župan javnosti ne seznanja, kaj vlada v Velenju počne v zvezi s to problematiko.

Opozicijski svetniki SDS in SLS so civilno iniciativo s pobudo za vložitev zahteve za razpis naknadnega referenduma na sprejete Sklepe oziroma zahteve o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja, ki jih je mestni svet velenjske občine sprejel na seji 29. novembra letos, na mestno občino Velenje vložili pravočasno.

V iniciativi ocenjujejo, da župan “zavaja ljudi, prihaja v nasprotje s samim seboj, hkrati pa se je skril za mnenjem ministrstva za javno upravo in vlade ter onemogočil ljudem, da se izrečejo na referendumu, kaj si mislijo o sklepih in zahtevah, ki so jih v imenu občanov sprejeli ‘njegovi’ svetniki v mestnem svetu!”

Predlagatelji bodo šli do konca
Na Ministrstvu ugotavljajo, da ni pravne podlage za izvedbo predlaganega referenduma, ker ne gre za splošni akt občine, kot je to določeno v zakonu o lokalni samoupravi. Ne gre torej za statut, odlok, odredbo, pravilnik ali navodila, ampak za ugotovitveni sklep občinskega sveta, s katerim se je slednji seznanil z namero države o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja. Azilni domovi sodijo v pristojnost države in zato vsebinsko zadeva ne sodi v občinsko pristojnost. Velenjska občina bo pobudnike referenduma o ugotovitvah obvestila danes. Pobudnikom ne preostane nič drugega, kot da  zbrane podpise in zahtevo oziroma pobudo posredujejo državnim organom, ki so pristojni za reševanje predmetne zadeve.

Krajani Stare vasi nameri, da se na območju njihove krajevne skupnosti uredi izpostava azilnega doma, nasprotujejo.

Župan Bojan Kontič je na novinarski konferenci spomnil, da je Ministrstvo za notranje zadeve občino obvestilo, da se z zasebnikom, lastnikom nekdanjega Vegradovega samskega doma pogovarja o možnosti vzpostavitve izpostave azilnega doma. O tem je na seji 29. novembra velenjske mestne svetnice in svetnike seznanil tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Velenjčani so razočarani, ker jih je občina izigrala in sprejela sklep o vzpostavitvi azilnega doma brez njihove vednosti.

Velenjčane skrbi …
Predlagatelji zahteve za razpis naknadnega referenduma so že pred časom opozarjali na zaostrovanje in stopnjevanje migrantske krize. Ob tem so tudi izrazili, da od župana ter njegove ekipe pričakujejo, da bo predstavil scenarije v primeru razporeditve morebitne migrantske kvote. To se na njihovo žalost ni zgodilo, saj so bili občani postavljeni pred dejstvo, da se Ministrstvo za notranje zadeve z zasebnim lastnikom objekta na območju Krajevne skupnosti Stara vas v Velenju pogovarja o možnosti ureditve azilnega doma v tamkajšnjem nekdanjem samskem domu.

Rešitev naj bi bila predhodno s strani Vlade RS sprejeta kot strategija integracije prosilcev za mednarodno zaščito in migrante. Predstavniki velenjske iniciative so ob tem prepričani, da bi morala vlada predstaviti tudi družbene kriterije, po katerih bi se morali ravnati migranti, domišljene akcijske načrte, finančno konstrukcijo in programe za integracijo. Vlada pa bi morala dati ob tej problematiki tudi zavezo, da nihče od državljank in državljanov RS ne bi imel nižjega življenjskega standarda, kot bi bil s strani EU ali Slovenije zagotovljen migrantom.

Branka Jurhar

 • AlojzZ

  Kdo se boji volje ljudstva? Oblastniki, ki ne skrbijo za ljudstvo. Ne morejo spati, ker jih preganjajo sanje: “Zgodilo se je ljudstvo!”

  • Olga

   In to kmalu!

 • Olga

  Naredimo vseslovenski referendum za ODSTAVITEV VLADE in PREPOVED VSTOPA NEZAKONITIM MIGRANTOM! Poglejte, kaj se dogaja v Nemčiji z “ubogimi” migranti!?? Teroristi!

  • Nata

   Seveda !! Saj je v kaosu najlažje vladati . !!

   • Olga

    Se ne spet skriti v hosto, pa so naprej poslali moralneža Židana?!!

  • janez.pokoncni

   Ni čas za odstavljanje kaviar socialistov iz oblasti. Mislim povsem resno.
   Več kot očitno pripravljajo teren za prepustitev oblasti za kak mandat. Državo so uničili do konca, navili JS preko vseh meja in 100% sem prepričan, da bodo v naslednjih parih letih skušali najti žrtveno jagnje, na katero bodo prevalili vso krivdo za probleme, ki šele prihajajo.
   JJ je idealen za to in upam, da ne bo še 1x nasedel.
   Dokler nekaviar socialistične stranke skupaj ne dosežejo ustavne večine, ne bi smele več prevzeti oblasti ampak pustiti, da zmešan “folk” mafijo dokončno spregleda. V nasprotnem primeru se Slovenija ne bo začela pobirati še naslednjih nekaj stoletij.

   • domovina mili dom
    • janez.pokoncni

     Hvala za link.

   • Olga

    Imate prav, saj je tudi druga Janševa vlada izvedla vse ukrepe, da je Slovenija sploh malo zadihala! Vse ostale vlade pa se kitijo z ukrepi njegove vlade! Ta talibanska vlada, pa te ukrepe celo ruši!

   • Lokomotivführer

    Ne verjamem, da bi folk kdaj spregledal. Niti trend ne gre v to smer, ljudje so vedno bolj …

   • sunday

    odlično povedano, ampak nimam upanja, da bo opranoglavi enoumni folk kdaj spregledal, kogarkoli ne samo rdečo mafijo!!!

 • rubec

  Raje imam petnajst kombijev ta črnih v bajti kot enega belega idiota kontiča na svojem dvorišču. Tudi nakup petnajstih vinjet bom raje požrl.

  • Olga

   Jaz ne maram nikogar od naštetih, ker so isti!

 • mona lisa

  Uh na tej sliki pa so sami ubogi migrantki. Ti ubožčki samo čakajo da komu prerežejo vrat. Da niso to slučajno mladoletni migranti? Z vsakim migrantom smo bližje Evropi kot jo poznamo.

 • janez.pokoncni

  Za slovenski zmešani živelj je invazija na Evropo lahko celo dobra. Morda se bo del popoulacije na primeru odnosa kaviar socialistov do osvajalcev striznil in bo končno spoznal, da brez izjeme vse, kar storijo kaviar socialisti, naredijo v našo skupno škodo.
  Režimski mediji počasi obračajo ploščo ter invazije ne predstavljajo več kot strašno in možnost za nesluten razvoj. Žal spomin bebcev ne sega daleč nazaj in bo večina pozabila, kakšna propaganda se je po medijih širila še dobro leto nazaj.

  • RATATA

   Je pa ena brezglava feministična kura prejle po 202 slo govorila vsa raznežena in počasi kot po možganski kapi, da je vsak tretji begunec otrok.
   To je morda celo res, vendar je migrantov mnogo mnogo več kot beguncev.
   Suma sumarum pa da rezultat da je morda otrok vsak deseti.

   • Nada

    Seveda, če vsakemu, ki se predstavi, da je mlajši od 18 let, takšni kot je ta na valu 202 pravijo otrok. Za tistega Avganistanca, ki je letos avgusta v Freiburgu ubil Marie. L., je tudi najprej povsod pisalo, da je star17 let, pozneje pa so ugotovili, da je bil leta 2012 tudi v Grčiji star 17 let. Tisti, ki organizirajo vse te pohode ilegalcev v Evropo tudi vedo, kako so v Evropi tretirani mladoletni in to koristijo. Razen tega vseh teh otrok tihotapci ne prevažajo zastonj. Torej jih nekdo financira, da lahko plačujejo.

  • domovina mili dom

   Zato pa sumljivi novinarji na tv kupleraju dobijo za sprehod v arhiv politkomisarsko spremstvo.

 • janez.pokoncni

  Aja, kako pa kaj napreduje džamija v Ljubljani?

  • RATATA

   Če kdo rab svinske glave … (?)

  • Anton

   bog ve kok je dobil dnarja pod mizo šerif, iz same ljubezni do musličev pravgotovo ne

   sarkazem press

 • Anton

  aha bojček, pač sd, me ne preseneča, kot tudi Fajonča

  • Vera

   Katićeva tudi .

 • domovina mili dom

  Kadar dejstva držijo vodo proti komunistom, oni takoj naredijo sito.

 • stajerc5

  Imam en obcutek, da bo tisti lakotnez, ki hoce dati blok za begunce na razpolago(hehe-milijoncki pod mizo), kmalu rabil sam en mali sotorcek namesto svoje vile.
  Nkol ne ves, v Velej so grozne nevihte, pa strele sekajo ko hudic…

 • Olga

  Izdajalec! V Pako z njim! Za umazan denar bo izdal Velenjčane!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!