Klemenčičevo rezanje glav v pravosodju je najhujši neposredni napad na neodvisno vejo oblasti

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Poslanec Vinko Gorenak je na svojem blogu objavil svoj odziv na Klemenčičev besedni napad na sodno vejo oblasti, v katerem je dejal, da bo v primeru zastaranja primera Bavčar zahteval glave odgovornih. Ali bo aktualni premier, pravnik z vojsko drugih pravnikov, ocenil, da to niso le besede, kar je izrekel Klemenčič, ali pa bo spet retorično zmanjševal pomembnost tega dogodka?

Gorenak je Klemenčičev besedni napad na sodnika najprej okviril z duhovno dediščino, ki jo ima slovensko pravosodje, tj. z Ljubom Bavconom in njegovo uvedbo verbalnega delikta. “Še v enopartijskem sistemu, ki je očitno ščitil samega sebe, si noben partijski veljak ni dovolil, da bi za medije kaj takega izjavil,” je zapisal Gorenak.

Prejšnji sistem takšnih anomalij ni dopuščal
Danes po Gorenakovih besedah živimo vsaj formalno v demokraciji, sodišča naj bi bila neodvisna in nobenemu ministru do sedaj ni prišlo na misel, da bi izustil podobno grožnjo, kot jo je včeraj izrekel Goran Klemenčič s položaja pravosodnega ministra.

Kje je trenutno “primer Bavčar”?
Primer Bavčar je namreč v rokah sodnikov, torej neodvisne veje oblasti. Sodnica šele piše prvostopno obsodilno sodbo, kje so šele odločitve Višjega, Vrhovnega, morebiti Ustavnega sodišča ali sodišča v Strasbourgu, se sprašuje Gorenak.

Vinko Gorenak na svojem blogu piše, da si težko predstavlja bolj neposredni napad na neodvisno vejo oblasti – sodstvo. Pri tem zatrjuje, da ni zasledil hujšega primera, ne v samostojni Sloveniji in ne v nekdanji komunistični državi.

Poziv sodnikom in pravnikom
Gorenak meni, da bi se lahko odzvali vrhovni sodniki in sklicali izredno sejo Sodnega sveta. Če pa bodo vrhovni sodniki tiho, bodo z molkom priznali, da so v službi leve politične opcije. Isto velja po njegovem mnenju za Sodni svet, ki bo z morebitnim molkom po Gorenakovem mnenju samo potrdil, da gre za izpostavo leve politične opcije. Največje upanje polaga na neodvisne pravnike, ki bi morali podati objektiven pogled na dogajanje.

Poziv Cerarju in novinarjem
V sporočilu predlaga premierju Cerarju, naj takoj ukrepa in razreši Klemenčiča. Nad novinarji je Gorenak večinoma razočaran in dvomi, da bodo protestno zahtevali neodvisnost sodstva. Če bosta tiho tudi vlada in Miro Cerar, je nastopil čas za ostrejše in učinkovitejše ukrepe opozicije, je še dodal.

A. B.