Kmetijsko ministrstvo doslej naredilo premalo, da bi se poraba lokalne hrane v javnih zavodih povečala

Minister Židan še ni

Poslanska skupina SDS je na predsednika Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali ukrepe za večjo porabo lokalno pridelane hrane v javnih zavodih. V zadnjih letih je namreč mogoče opaziti močan trend, ki spodbuja kratke verige oskrbe s hrano za javne ustanove. Kratke verige oskrbe s hrano, ko gre za nakup hrane za javne ustanove, kot so bolnišnice, šole, vrtci, policija ali vojska, poleg zagotavljanja sveže in bolj hranljive hrane zagotavljajo tudi več lokalno pridelane hrane. Akcijski načrti, ki spodbujajo nakup sveže hrane, se tako izvajajo v vsaj 18 državah članicah Evropske unije.

Kratke poti med pridelovalcem in potrošnikom vodijo v bolj varno in zdravo prehranjevanje ter vzdržujejo »kondicijo« posameznika in lokalnega gospodarstva. Hrana iz naše bližine ima višjo hranilno vrednost, vsebuje več vitaminov in pomeni manjšo obremenitev za okolje. V poslanski skupini SDS ob tem izpostavljajo, da trenutno poteka triletna nacionalna kampanja za promocijo lokalno pridelane hrane, ki poteka pod sloganom “Naša super hrana”. Pomembna sta tudi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) in Dan slovenske hrane. Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pa ravno v tem času pripravlja tudi katalog živil za javno naročanje.

Slovenska hrana varna in kakovostna – Slovenci morajo zaupati v lokalno hrano
Predlagatelji zahteve so prepričani, da je slovenska hrana varna in kakovostna, zato je treba povečati zaupanje slovenskega potrošnika v lokalno hrano. V SDS si tudi želijo, da bi se količine v Sloveniji pridelane in predelane kakovostne ter varne hrane za nacionalno samooskrbo nenehno povečevale.

V največji opozicijski stranki Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagajo, da Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naloži, naj v skladu z ostalimi deležniki poskrbi za spremembe na področju naročanja hrane, tako da poveča vrednost naročanja hrane izven javnega naročila iz 20 % na 30 %. Državne institucije bi morale začeti z aktivnostmi za odpravo nabave hrane v javnih prehranskih zavodih prek sistema javnega naročila in bi morale poiskati zakonske možnosti pozitivne diskriminacije za lokalno pridelano hrano prek merljivih in dokazljivih meril ter kriterijev.

Foto: STA.

Kmetijsko ministrstvo mora doseči finančno razbremenitev kmetijskega gospodarstva
Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo tudi naloženo, naj pripravi pogoje, da se odgovorne institucije na področju porabe lokalno pridelane hrane v javnih zavodih pozove in stimulira za povezovanje pridelovalcev v smeri zasledovanja cilja večje porabe lokalno pridelane hrane v javnih zavodih. Odbor v skladu s tem poziva vse institucije, ki so v stiku s kmetijskimi gospodarstvi (Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije …), da s svojim delom motivirajo kmetijska gospodarstva k močnejšemu povezovanju.

Pristojno ministrstvo bo moralo spremeniti zakonske in podzakonske akte tako, da bi finančno razbremenilo kmetijska gospodarstva in živilsko predelovalne obrate pri uvajanju zahteve po dodatnem označevanju prehranskih vrednosti živil. Ministrstvo bi moralo na predlog odbora del kmetijskih subvencij vezati na sodelovanje posameznih kmetijskih gospodarstev med seboj. Bo pa moralo ministrstvo uvesti tudi popoln nadzor nad poreklom prehranskih izdelkov (masne bilance).

T. F.

 • Morala

  Kje je ostal njegov slogan “Kupujmo domače”?

  • Novakec1

   Domače bo toča stolkla, ker so avioni v remontu, na radarju pa že vidjo točonosne oblake v Pomurju, boh jim pomagaj.

  • karpelec

   Prespal je slogan, zdaj pa ni več v trendu.

 • montyamp

  Sem mislu da je temnordeči prasec Polaničev minister .
  Imamo novega IVANA ZIDARJA , privlekel ga je kmetijski minister , katerega je v vlado vtaknil denar gradbenih lobijev omenjenega bandita .
  =be se temnordečim za kmetijstvo , kot za lanski sneg .

 • princeska

  Napaka! Kmetijsko ministrstvo je tisto, ki je zahtevalo, da se v vrtcih in šolah ne kupuje domače hrane.
  Zahtevali so vse dokumente o poreklu hrane, ki jih imajo lahko samo trgovci in posredniki, kmet pa jih ni mogel dobiti ter nato uvedli obvezne enoletne razpise za dobavo hrane v institucije.

  • Anton

   jah domači kmet jih(politike) ne more plačat kot tuje kooperacije, od katerih služijo mastne provizije

   sarkazem press

 • MEFISTO

  Židan je popolnoma nesposoben, hkrati pa pokvarjen in glede na svoje intelektualne potenciale tudi preambicizen.

  Nikjer na svetu ne bi mogel biti minister.

  Le v Sloveniji, kjer so izjemoma volivci še bolj butasti.

 • Osti jarej

  gleda kt zaboden vol

 • Franjo Trojner

  Adijo ministet Židan, adijo Cerar, adijo Pičivalšek, adijo Korlek vlak vam je odpelo, referendum o drugem tiru bo, kar pomeni, da se bo drugi tir po referendumu skupaj z vami v taki netransparentni obliki za vedno odpelo. Iz preverjenih krogov vem, da Židan, Cerar in Korlek zagotovo ne bodo nazdravili razpisanem referendumu o drugem tiru z Teranom, kot sem obveščen si izrekanja svojega ljudstva o tej temi sploh ne želijo zato, zato referendumu, kot najvišji neposredni obliki odločanja svojega ljudstva tudi ne bodo nazdravili?

 • Poštenje velja

  Vlada telet ,volov in bedancev.

 • Vrba

  Spet trte so rodile,
  prijat’lji, vince nam sladkó,
  ki nam oživlja žile,
  srcé razjasni in okó,
  ki utopi
  vse skrbi,
  v potrtih prsih up budi.

 • hle

  Bla bla bla potrebno bi bilo spremenit zakon o javnih naročilih kar pa ni domena ministrstva za kmetijstvo da bi lahko bili javni zavodi bolj prožni ko gre za nabavo domače hrane ne da potem zmaga na razpisu en ki ponuja od redkvice do banane

 • tarantela

  Hej, Židan! Tricikel pod rit pa hrano po ustanovah razvažat!

 • karpelec

  Ne ljubi se njemu ničesar več, stoji poleg Cerarja, možgani pa spijo in izgleda kot oženjeni žgank. Vsega, kar se je lotil mu je ušlo izpod nadzora, sedaj še samo vegetira.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!