Ko je zadnji jugoslovanski vojak zapustil Slovenijo

Z dnevom suverenosti letos prvič obeležujemo dan, ko je v času osamosvojitvenih dogodkov pred 24 leti ozemlje Slovenije zapustil zadnji jugoslovanski vojak. V spomin na to je danes v predsedniški palači dan odprtih vrat.

Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil pred 24 leti, ko je iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA.

Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo leta 1991 so namreč sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Zaključila so se s podpisom t. i. Brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Ob izteku moratorija so sledili pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.

 • Peter Pavel

  V povezavi s tem pomembnim dnevom Slovenske osamosvojitve, ni nikjer v šolah nobenih proslav ali obeležitev dogodka. So pa prav v dneh pred počitnicami šole množično izvajale pritisk na otroke s slavljenjem rdečih zločincev, kjer so govorci iz ZZB ostro napadali demokracijo in svobodo ter vpili, kako sprava z izdajalci ni možna. Rdeča banda še vedno poskuša prati možgane.

 • von Rhein

  Mislili smo,da so odšli za vedno.Ni dolgo trajalo,ko so se pričeli ,predvsem jugooficirji vračati.Sploh potem,ko so dobili tiho zagotovilo, trenutno potuhnjenih partijskih funkcionarjev,da se jim ne bo nič zgodilo in lahko pričakujejo tudi pokojnine.Ko so določene sodbe sodišč ali zavrnitev obtožnic razumeli kot dokaz lojalnosti nekdanjih “tovarišev” (Kučan in kompanija),da to drži,so se pričeli hitreje vračati kot so odšli.Nekateri so medtem res odšli k svojemu bogu na Dedinje,večina pa bremeni SPIZ. Mulariji pa so preko nekdanjih zvez preskrbeli službe v javni upravi in med bando 517.

  • Minovak

   …in tudi to je jasno, zakaj je več kot 10.000 “vojaških” stanovanj ostalo praznih in so bili tabu tema vsem levim vladam! Vedeli so zakaj!!!

  • Vera

   Vse to kar ste napisal, je še kako res .

 • centurion

  Odšli so iz Slovenije vojaki JLA, toda partijski BANDITENKOMANDO je ostal v Sloveniji!

 • epson mlacni

  Slovenija je odšla iz Jugoslavije, vendar Jugoslavija ni odšla iz Slovenije.

 • viktorh

  “Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil pred 24 leti, ko je iz koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA.”
  Ostalo pa je veliko njihovih sodelavcev – kolaborantov, ki jih je Slovenija nagradila z dobro plačanimi službami ali pa pokojninami…

 • hannibal

  Vojaki jugovojske so zapustili Slovenijo, ja, skupaj s svojimi oficirji. Vendar so se oficirji nemudoma pričeli vračati v svoja zapečatena vojaška stanovanja. In večino je zaposlila Slovenska vojska, takrat še TO RS, ki je s tem krenila po poti svojega uničenja.
  Kar sedaj vidimo v SV je posledica čiščenja TO kadra, ki je zmagal v vojni in nameščanja jugoarmijskega kadra, ki je vojno izgubil.

 • Minovak

  Pravzaprav ravno Slovenija (ne vsa) žaluje zaradi odhoda JLA, katero levi še zdaj malikujejo in vsak dano bolj izražajo misli, kako lepo je bilo v bivši jugi. To zavoženi komunisti poskušajo vcepiti v glave mladih, ki ne vedo, kako je bilo v svinčeno rdečih časih in tudi to je zanimivo, kako se počutijo tisti, ki so l. 90 glasovali za odcepitev in samostojnost, sedaj pa so proti njej in to zelo očitno. In le kako bi lahko imenovali take izdaj….????

 • Ježek Teka Teka

  JLA okupatorji še danes hodijo po Sloveniji neovirano … če so pa na srečo že krepnili pa njihove prodane neveste na visoko zapravljajo državne visoke penzije in se nalivajo po lokalih, pa to …

 • Ježek

  Brionska deklaracija je dokument, podpisan 7. julija 1991 med Slovenijo in SFRJ pod političnim pokroviteljstvom Evropske unije, s katerim so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije. Iz Slovenije so se sestanka udeležili predsednik predsedstva Milan Kučan, premier Lojze Peterle, zunanji minister dr.Dimitrij Rupel, slovenski predstavnik v jugoslovanskem predsedstvu dr. Janez Drnovšek in predsednik slovenske skupščine dr. France Bučar. Hvala jim.

  • MEFISTO

   Odhod jugobande ni zasluga zgoraj naštetih.

   Srbija je pač imela realne interese drugje.

   Cele gnile Jugoslavije pa ni mogla več obvladovati.

   • Ježek

    Brionska deklaracija je bila osnova za kasnejši odhod JLA.

    • Wild red duck

     JNA bi tako ali tako odšla,ali z kupom mrličev in v popolnem razsulu ali pa tako,da je je ostalo še nekaj skupaj.
     V nobenem vojnem priročniku ali knjigi,ne boš našel potrditve ,da v tistem stanju,je bila zmožna JNA obvladati Slovenijo-ampak ne zaradi nas ampak grožnje NATA in ZDA,torej samo kopenske operacije pa bi ji prinesle ogromne izgube in malo uspeha.

     • Ježek

      In v vseh knjigah boš zasledil da je Brionska deklaracija bila osnova za kasnejši umik JLA.

     • Wild red duck

      A si RAZUMEL?
      JNA NI BILA ZMOŽNAZADRŽATISLOVENIJE-pa Brionska deklaracija gor ali dol,če bi bila ali je nebi bilo bi JNA najkasneje po največ 4 mesecih pobegnila hudo poražena in napol razpadla.aka je žal vojaško taktična realnost,ti pa lahko mahaš s političnim papirjem kolikor hočeš-tudi Chamberlain je pa ni bilo nato nič od tistega.

     • Ježek

      debate KAJ BI ČE BI so za babice na tržnici, vemo KAJ JE BILO, in bila je Brionska deklaracija in kasneje dogovor o umiku vojske z našega ozemlja.

     • Wild red duck

      Brionska deklaracija je nepomenben papir,pomembna je zgodovinska realnost ,da je morala JNA spokati,ker je izgubila vojno za Slovenijo ,drugo je nepomembno ,velika zasluga za njen odhod pa ima del policije in TO ter JJ.

     • Ježek

      Bogatajeva komisija, po podpisu Brionske deklaracije.

     • Wild red duck

      Bogataj ni pomenil nič,kot tudi Brionska deklaracija,bila je samo posledica kapitulacije JNA pred TO in JJ ter odhoda spodvitih repov in šok za komuniste ,ki so do zadnjega upali na novo Jugo,ki je hvala bogu nebo NIKOLI VEČ.

     • Ježek

      Bogatajeva komisija je dogovorila odhod JLA, Brionska deklaracija je bila osnova za to.

     • Wild red duck

      Bogatajea komisija ne pomeni NIČ niti Brionska deklaracija-ODHOD JNA JE BIL POSLEDICA POPOLNEGA PRAZA IN NEMOČI NA TERENU NE PA KOMISIJ IN PAPIRJA.

     • Ježek
     • Wild red duck

      He,he,he “Revija Naša Obramba” levo trobilo.
      A misliš ,da sem butl?
      Še eno propadlo režimsko trobilo.

     • hannibal

      Dobro si ga namahal. Prav užival sem pri branju tega. Še sedaj je pod mizo in ne pride k sebi…

     • Wild red duck

      Pogajanja so bila tako tako,saj je bilo taktično že odločeno ,JNA b se morala spodvitega repa umakniti tako ali tako,VOJNA V SLOVENIJI JE BILA ZANJO KONČANA.Lahko je še edino tvegala to ,da večino vojakov pade tukaj,saj so bili praktično ujeti,kopensko pa jim ni mogla pomagati-zračno pa ni bilo možno zaradi NATA-zato tako sovraštvo levakov do NATA.

  • Wild red duck

   V glavnem vsi najdeni v Lajevicevem seznamu in šifrantu.
   Ja res se jim lahko zahvališ ,da so nas spravili v isti drek kot je bila Juga preden je crknila in zopet vse državno nič privatizacije in zopet ideje o kolhozništvu.Res se jim lahko zahvališ.

   • Ježek

    Ja, sem jim zahvalen za kar so se dogovorili na Brionih.

    • Wild red duck

     Jaz ne,govorilo se je tudi o “neki novi Jugo” konfederaciji,kar je hotel Kučan na vsak način a mu je k sreči to doma z dogodki na terenu preprečil JJ.

     • Ježek

      Nisi zahvalen ker so se uspeli dogovorit za konec sovražnega vojaškega delovanja na našem ozemlju? Jaz pa, vojna je grda stvar.

     • Wild red duck

      Da ti razložim še nekaj JNA ni mogla ničesar več posredovati,ker je razpadala,kopensko je v Sloveniji doživela popoln poraz,doživela ga pa je zato ,ker ni mogla več nadzirati zraka,saj jih je Nato opozoril ,da je s preleti konec,sicer bodo sklatili vsako letalo in helikopter JNA,seveda Nato to ni naredil tako tako ampak zaradi pritiska Evrope zaradi JE Krško,ki bi lahko postala žrtev Balkaskih bedakov.
      Realno pa JNA ni zmogla več obvladati Slovenije ,ker se je razpadala in vmes pa je bila uporna Hrvaška,tj. ogromna težava je “snabdevanje” in zelo težko bi obdržala mejo realno bi JNA lahko harala po Sloveniji 2-3 mesece a bi bila popolnoma uničena večino vojske pa pobite,precej podobno pa na Hrvaškem,kajti takrat bi sanje o “Veliki Srbiji ” propadle še preje saj bi ne bilo veliko vojske,pa tudi vprašanje ,če bi se nato morija v Bosni tako razrasla,ker enostavno nebi bilo dovolj vojske.

     • Ježek

      Če bi JNA takrat razpadla bi se vojna končala ne pa da se je vojna komaj začenjala. In je trajala nekaj let.

     • Wild red duck

      Da si slab taktik in da se na ojskovanje ne spoznaš mi je jasno sedaj.Ker si JNA ni mogla zagotoviti zračne premoči nad Slovenijo ,ni imela niti teoretične možnosti zasesti Slovenijo v celoti,s tem pa pomeni ,da bi imela odprte 2 fronti na enkrat Slovenijo in Hrvaško ,ki bi ji vezali ogromno vojske in prinašali ogromne izgube,ki bi se končale z itak itgubo Slovenije in kupom mrtvih in dezerterjev,bi pa verjetno Hrvaška in Bosna trpeli manj,saj bi Voždovi plani šli v franže preje.

     • Ježek

      Tudi na Hrvaškem so američani pomagali hrvatom pa se je JNA borila po Hrvaški in Bosni nekaj let. Tak – tak

     • Wild red duck

      Ne vem kje si na Hrvašken videl akcije ameriške vojske in letalstva?Todi v Bosni ni bilo regularne ameriške vojske niti aviacije v akciji in nad Hravaško so letela letala JNA,enako Bosno zato je bila podpora iz zraka pomembna je pa bilo na rvaški napredovanje še lažje ,ker je velik del ravninski,do čim je Slovenija bolj hribovita in bolj primerna za obrambo.
      Da ti pa odgovorim takole,če bi bil Natu cilj zlomiti JNA bi ji v parih tednih zlomil vso letalstvo in vsa letališča,pravo moč ZDA in sposobnost JNA je bilo videti šele kasneje ko so se zaradi mednarodnega pritiska odločile vstopiti v spor one,par akcij in JNA je bila na kolenih in v razsipu.Dejstvo je ,da je bila JNA zastarela,pomankljivo izurjena in tehnološko zelo zastarela kot se je kasneje pokazalo večina tankov še t 55 ali t 72 zelo zastareli nekaj malega T 80 in par Mig 29 astalo pa zastareli Jastrebi in ruševina od Orla ,Galeb pa itak ni imel nobenih šans ter nekaj starejših ruskih Mi jev in zastarele fregate in korvete ruske izdelave in zastareli raketni sistemi niso imeli nobenih šans proti Natu.No spomnim pa se euforije ob padcu F117a,češ kako dober obrambni sistem in JNA no takrat že vojska Jugoslavije,hec pa je bil v tem ,da se je nato razkrilo ,da je letalo strmoglavilo zaradi tehničnih težav odpovedi računalnika brez katerega “stealtha” ni mogoče obdržati v ravnotežju.

     • Ježek

      Ameriška vojska je sodelovala v operaciji Nevihta, pa tudi ves ostali čas – s posredovanjem informacij, satelitskih posnetkov, motenjem sovražnikovih komunikacij in tako dalje.

     • Wild red duck

      Ameriška vojska ni nič sodelovala,je pa priskrbela satelitske posnetka,Hrvatom ,da so se osvobodili in izgnali JNA okupatorja,nobeden ameriški vojak ali letalo pa ni sodelovalo v Hrvaških operacijah-če imaš dokaz ga objavi na netu.
      Skratka JNA ni imela možnosti obdržati Juge na kupu,kajti že sam njen ustroj je bil naroben zelo zastarela pa tudi oborožitev.

     • Ježek

      Seveda so sodelovali. Operacija Nevihta. Droni so vzletali in pristajali ves čas.

     • Wild red duck

      A bejžno bejž vzletali in pristajali so na Hrvaškem?

     • Ježek

      Da.

     • Wild red duck

      Ti si butl.
      z letalonosilke in Aviana in Ramsteina so vzletavali AVACSI,ki so nadzirali zračni prostor-brezpilotna letala so bila še takrat v fazi preizkušanje.

     • Ježek

      Če ti nisi o tem informiran to še ne pomeni da moraš druge žalit. Vzletali in pristajali so z letališča na otoku Brač (dokler niso razkrili te baze v časopisu Feral Tribune) in z stare vojaške baze blizu Zadra.

     • Wild red duck

      Feral Tribune-he,he,he rdeča greznica.
      No naj ti zaupa tole , Hrvaško so “pokrivali” Avacsi” iz 6 flote tj.palubni Grummani in Aviana in Ramsteina pa so zadevo pokrivali Boengi747 Avacs,za dodatno pokritje terena pa so skrbela letala U2 in SR 72 Black Bird z termo kamerami in ifrardečimi senzorji obe patruljirata na višini 21000 m uradno naj bi bil SR 71 upokojen neuradno pa ne.Radarji letalonosilke in motilci imajo doseg več kot 1000 km,palubni grumani imajo manjši domet nadzora kot 747 Avacsi.Ob tem pa so ponoči preletavala območje tudi letala F117a in B2 opremljena z termo kamerami in senzorji in infra kamerami ter night visioni.
      Na braču niti pod razno ne more pristati ne B2 ne 747,117 pristajajo izključno na letalonosilkah ali bazah Grumani pa na letalonosilkah ali bazah+ tega F117,B2 ali Avacsi nikoli ne pristajo blizu vojnih območij samo tako za info.

     • hannibal

      Respect za tole, stari. *****

     • hannibal

      Ne drži. + embargo, ki je bil takrat v veljavi.

     • hannibal

      Ne bluzi na pamet. Američani so prvič posredovali po tisti mini na tržnici v Sarajevu. Sledil je Dayton, itd… Pri hrvaško-srbski vojni niso imeli nič zraven.

     • francelj3

      In v slovenščini imamo tudi nekaj, čemur se reče vejice, veš.

     • Ježek

      čuješ, pisal bom kot bom jaz hotel, z vejicami ali brez, te moti ali ne, mi je vseeno. In, če bom hotel napisat stavek sestavljen iz 300 besed brez ene same vejice, ga tudi bom. ..veš.

    • Wild red duck

     No dodal bi še tale stavek tvojega ljubega voditelja: “Osamosvojitev ni bila nikoli moja intimna opcija(beri želja oz cilj)”

     • Ježek

      Kučanove opcije so njegova stvar, jaz sem glasoval za samostojnost.

     • Wild red duck

      Nisem te pobaral osebno -sem ti le povedal kar je izrekel tvoj gospodar.Ne se izmikati z izgovori izdaja te pisanje.

     • Ježek

      Nimam gospodarja. Posredni “gospodarji” pa so vsaka izvoljena vlad in njihovi šefi v EU.

    • francelj3

     Ježek, če že nisi Slovenec, se vsaj nauči osnovne slovenščine. Ti bomo vsi hvaležnii (NE pa zahvalni)!

     • Ježek

      Pardon, in hvala da si me popravil.

 • Rade Pendrek sl.št.00323

  Kot bi se lahko reklo ..zgodovino pišejo zmagovalci..?

 • Wild red duck

  Ja vojakki so odšli ostale pa so izdajalske s…… in nekatere soše privlekle nazaj.Kučanova tolpa je navlekla še kup teh svinj nazaj in nenazadnje sedaj še nasprotuje zaprtju mej in postavitvi vojske na mejo,čas je ,da gre del Slovenije pod Avstrijo otalo pa Italijo,da bo te norije enkrat že konec in ,da bo vsaj za silo red.
  Škoda je ,da smo v tako kratkem času zapravili ,državo ,ki je brez komunizma in socializma imela lepo perspektivo a smo se že 92 vrnili nazaj na ista pota.

  • Ježek

   Kučan nasprotuje zaprtju mej in postavitvi vojske na mejo? Pacek!

   • Wild red duck

    Ja inteesi Partije in Partei Rote Fuhrerjja so nad interesi naroda in države.Partija(komunisti-socialisti) so država -NE narod.

    • Ježek

     Zanimivo, ker nikjer nisem zasledil da Kučan nasprotuje zaprtju mej in postavitvi vojske na mejo, od kje tebi ta informacija? Kje lahko preberem to njegovo izjavao?

     • Wild red duck

      Tebi še dolgo ne bo nič jasno kdo pa misliš ,da fura Slovenijo Cerar?
      Kdo misliš ,da je dal obglaviti DUTB-Cerar?
      Takoj ko je DUTB na prste stopila Savi,Petanu,Rigelniku(F21) se je mašinerija zganila,zakaj misliš ,da se Gyorkoševa in Klemenčič puntata Cerarju,a?
      Kdo je zj….. AB?
      Tisti moment ,ko je moral Kučan zaradi AB jinih neumnosti javno k njej je bilo njene kariere konec-butasta kura je mislila,da če je PM vlada,takrat ji je jasno dal vedeti kdo vlada v tej državi in Kučan dnevno hodi na Erjavčevo in to že vedo vsi novinarji.
      Kdo vlada v tej državi pa je bilo jasno tudi pri Ruski kapelici-kjer so ruski mediji jasno zapisali PRESEDNIK SLOVENIJE MILAN KUČAN.

     • Ježek

      Predsednik Slovenije je Borut Pahor. Glede ostalega kar si napisal pa rečem da so to samo neke vaše domneve in blodnje. Nikjer nisem zasledil da je Kučan proti zaprtju mej in postavitvi vojske na mejo, a tebi iz nekega vira ki ga ne znaš navest ravno takšne informacije.

     • Wild red duck

      Blodnja si ti ,če bi bral par medijev kjer so ga lepo pofotrografirali kako vstopa v Erjavevi v vladno stavbo-samo tako za info.Blodi pa se tebi.

     • Ježek

      Če več kratni predsednik vlade vstopi v vladne prostore to ne dokazuje nič. Upam da se ne pričakuje da bo celo živlenje sedel v svoji dnevni sobi.

     • Wild red duck

      Točno to DOKAZJE VELIKO-nikjer po svetu v demokratičnih deželah na vlado tedensko ali dnevno ne prihajajo bivši predsedniki-ker tam NIMAJO KAJ ISKATI,zato je tam VLADA.
      Samo takole,kje vidiš ,da k Merklovi prihaja dnevno Schroder ali pa Kohl ali pa Schmidt,ali v ZDA k Barcku Buschi ali pa Clinton ali v VB k Cameronu,Major itd?

     • Ježek

      Morda je prišel na topel čaj? Pa ne vsak dan.

     • Wild red duck

      Ja tudi k AB je prišel na čaj……………………
      Pa je po parih dneh odfrčala-naljučje ,mar ne?

     • Ježek

      Da.

     • Wild red duck

      He,he,he ti si hudo opran.

     • macon

      Raznih “naključij” je bilo že preveč.

     • Jelen

      100%

     • francelj3

      Večkratni predsednik vlade? Moj bog. MK ni bil nikoli predsednik vlade, saj ni neumen. Žal.

     • Ježek

      Pardon, predsednik države.

     • macon

      kučanu dogajanje z migranti ni pomembno. Ne ovira toka denarja v žepe rdečega bratstva. Bo pa pozval k strpnosti, humanosti, demokratičnosti, če bo prišlo do ekscesov. Pozval bo le slovenske državljane, ker moramo migrante v vsakem primeru razumeti in tolerirati, za njih ne velja pravni red in nasploh naša civilizacijska pravila.

     • Jelen

      Vedeževalec? Ki pove nam ostalim kaj je upokojnecu pomebno in kaj ne, h čemu bo pozival in čemu ne? Fajn, zanimivo. Vseeno rad debatiram na osnovi dejstev in ne na izjavah paranomarlnih stricev ki obvladajo vedeževanje.

  • hannibal

   Naj te ljubi Bog usliši. Alpe, Karavanke in Pohorje pod Avstrijo, za ljubljanski pašaluk me ne zanima.

 • MEFISTO

  Dokler bodo ljudje narobe volili, bo tako in nič drugače.

  • Wild red duck

   Ja kaj si pa pričakoval vsak mesec levaki samo za propagando namenijo okrog 100 miljonov a misliš ,da bi bili drugače še na oblasti in vse firme na kantu od koder nosijo denar v kovčkih kot v Jugi.In zakaj misliš ,da spotikajo projekte ,kot je bil Požarjev in napadajo Reporer,Demokracijo ,Novo,Politiks,Ognjišče itd in samo razmišljajo kako bi jih onemogočili-vse to pa žre denar in ta denar nakradejo od državljanov,ki jih vodijo za nos in jim dnevno razlagajo ,da so za vse krive ZDA,kapitalizem,JJ in desni-pridno pa molčijo ,da povsod na svetu komunizem propada in da je slepo čevo evolucije,zato narod voli tako in še za kakšne droptinice ,ki jim jih levaki namenijo ampak ob tem pozablja da bo miljardne dolgove plačal prav narod.

 • maček ivan

  Leta 91 smo se osamosvojili. Zdaj imamo možnost da se osvobodimo.

 • Nataša Valant

  Ja, pravzaprav je res žalostno , kako gredo spomini na te dogodke kar nekako mimo !
  In zopet k temu veliko pripomorejo naši mediji – večina njih. Saj za Kulturno ministrstvo Demokracija, Reporter, Družina itd………..niso važni . Ampak , mi se ne damo ! Prebiramo te medije , saj veliko izvemo .

  • Ježek

   Kulturno m. nameni Družini kar nekaj denarja. V bistvu največ od vseh ki so jim namenili denar.

 • Ježek Teka Teka

  Dokler se bo na javnih zborovanjih pod pretvezo NOB častilo okupatorja Slovenije … in dokler bo večina ovac to podpirala in volila bo pač situacija takšna kot je … pravzaprav vedno slabša, pa to …

 • pajot

  Nestrpno čakam dan,ko bo zapustil Slovenijo zadnji komunist.

  • viktorh

   …” bog usliši naj to prošnjo”….

 • TOMLC

  Glavni borci za Yugoslavijo so ostali v Sloveniji.
  Masleša na vrhovnem sodišču. Njegov oče pa tepihovalec naše domovine.
  In seveda vsi ostali udbaši , petokolonaši.
  Mož varuhinje človekovih pravic, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/657188324386435072/photo/1
  Nekdanji član KNOJA – rdeči klavci
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/656761523449253888/photo/1
  Mitja Drobnič, ex-YU diplomat, Papirnica Krško, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/656156979946237952/photo/1
  Igor Lukšić nekdanji šef SD
  https://twitter.com/petra_jansa/status/656043595368148992/photo/1
  Nicholas Nikolaj Oman, konzul Liberije, pedofil, trgovec z orožjem, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/654224018988527616/photo/1
  Branimir Strojanšek, župan občine Braslovče, stranka SD, uslužbenec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/653534953054076928/photo/1
  Mitja Močnik, veleposlanik v Črni gori, afera JBTZ, uslužbenec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/652429579764822016/photo/1
  Šef jugoslovanske Udbe Silvo Gorenc
  https://twitter.com/RevijaReporter/status/651995965868666880/photo/1
  Jernej Sekolec, slovenski član arbitražnega sodišča, afera Pirangate, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/651702657007132672/photo/1
  Milan Dorić – Hanzi, sodelavec SDV, sodeloval pri umorih http://www.
  reporter.si/slovenija/zbra
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/651677196365471744/photo/1
  Matjaž Zanoškar, nek. poslanec DeSUS, član PS, župan Slovenj Gradca, ki “ni vedel”, da je zaposlil svojega sina, SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/651379514677792768/photo/1
  Stanislav Dovgan, načelnik LJ centra SDV, vodja slovenskega Pprotokola, Genex http://www.reporter.si/iz-tiskane-izd
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/651304818502434816/photo/1
  Primož Hainz, podpredsednik DZ RS, DeSUS, sekretar Držav. sveta, LDS, gen. sekretar Soc. stranke, redni sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/651033879525130240/photo/1
  Manca Košir (Godina), stranka TRS, profesorica novinarstva na FDV, redna sodelavka SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/650983498745032704/photo/1
  Doro Izidor Hvalica, sindikat GLOSA, državni svetnik 2002 – 2007, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/650748915122356224/photo/1
  Zdenko Roter, svetovalec Milana Kučana, profesor na FSPN, Udba/SDV, specializiran za preganjanje duhovnikov
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/650589411193790464/photo/1
  Tone Fornezzi – Tof, urednik rubrike v Nedeljskem dnevniku, SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/650355766336036865/photo/1
  Janez Zemljarič, CK ZKS/ZKJ, načelnik SDV, sekretar za notranje zadeve, Eti Par d.o.o., boter Vrhunca UKC
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/649682113940340737/photo/1
  Božo Jašovič, ex-DS na MF, ex-predsednik uprave NLB, sodelavec SDV
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/649560772591382528/photo/1
  Zmago Jelinčič, ex-poslanec, predsednik stranke SNS, sodelavec SDV z nadimkom “Padalec”
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/649223442449965056/photo/1
  Mitja Meršol, novinar, ex-poslanec, ex-mestni svetnik v LJ, sodelavec SDV “Lingvist”
  https://twitter.com/Udba_med_nami/status/649211145811853312/photo/1
  In še in še…

 • Wild red duck

  Prav smešno je leve gledati kako poveličujejo sodelavce UDE in UDBAše in Brionsko deklaracijo.
  Brionska deklaracija oz razglas ni bilo nič drugega ,kot javno priznanje realnega stanja na terenu in priznanje kapitulacije JNA na območju Slovenije.
  Dejansko je bilo stanje na terenu že praktično odločeno na osnovi hrabre TO in dela policije ter sposobnega obrambnega ministra,ki je s hitrimi posegi matiral agresorsko JNA in ljudmi ,ki so nesebično pomagali TO in policiji.Za JNA je bila vojna izgubljena tisti trenutek,ko jim je NATO zagrozil s sestrelitvijo vsakega letečega objekta,ki bi prišel v radius toliko kilometrov od JEK v jadranu se je nahajala 6 flota in Aviano je bil v stanju pripravljenosti.Ker brez zračne premoči JNA ni mogla obvladati terena so enote zunaj vojašnic in vojašnice postale sedeča raca čakajoč na uničenje.Priče smo bili obupnim poizkusom posaMEZNIH NAPOL BLAZNIH jugooficirčičev,ki so poizkušali z raznim8i akcijami prebiti blokade a so večinima končale enote v ujetništvu ali pa obkoljene brez možnosti preboja oz. čakajoč na uničenje in kup mrličev,skratka Brionska deklaracija je le kos papirja in to uradnege med tem ,ko je bilo stanje že odločeno,šlo je le še zato,da se zmanjša škoda in žrtve,kajti JNA v položaju kot je bila takrat in če bi spopadi izbruhnili na novo nebi zdržala 3 mesecev,večino vojakov pa bi padlo za nič JNA pa bi se itak morala umakniti zaradi nezmožnosti oskrbe vojske v Sloveniji in vzdrževanja 3h front v Sloveniji,Hrvaški in Bosni,vztrajanje JNA v Sloveniji pa bi verjetno pomenilo ogromne izgube za JNA ,posledično pa bi verjetno vojna trajala manj časa,pa verjetno Miloševiču nebi uspelo povzročiti toliko razdejanja in gorja,saj bi mu zmanjkovalo vojske posledično pa bi trpeli tudi manj Hrvaška in Bosna.
  Kajti Kadijevič je dobro vedel ,da bi na taki razvlečeni notranji fronti zagotovo v zelo kratkem času izgubil večino vojakov in opreme,zato je ravnal taktično pravilno glede vojaške doktrine,saj je iz izgubljene pozicije rešil večino vojske in opreme,ki jo je nato lahko uporabljal dalje na drugih bojiščih,kjer je bilo upanje na zmago večje.

  • hannibal

   *****
   To je odlična analiza. Respect!

 • Poštenje velja

  Napolnili smo vsaj 2 ladji premalo. In ta golazen
  Skupaj z njihovimi potoci zopet vodi drzavo.
  Ampak ……..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!