Ko o svobodi medijev moralizira uničevalka tednika, njeni šefi pa poslujejo prek davčnih oaz

Foto: Printscreen

Evropo še vedno pretresa brutalen napad na malteško novinarko, ki je bila ubita v eksploziji avtomobila nedaleč od svojega doma. Da gre za zločin brez primere in napad na svobodo govora, ni nobenega dvoma in novica je bila osrednja tema tudi v slovenskih medijih. No, v Odmeve so za komentiranje dogodka v studio povabili novinarko Dela Anuško Delić Zavrl, ki je, tako kot umorjena novinarka, sicer sodelovala pri razkritju t. i. panamskih dokumentov, a so ob tem očitno pozabili, kje je Delićeva zaposlena.

Panamski dokumenti so razkrivali podrobnosti o skritih finančnih poslih svetovnih politikov, javnih uradnikov, zvezdnikov in drugih javnih oseb, ki se prek podjetij s sedežem v davčnih oazah izmikajo plačilu davkov. Celotna Slovenija je ob razkritju težko pričakovala tudi slovenska imena, ki so se znašla na seznamu.

No, in tu pridemo do nekoliko nerodnega stanja, o katerem so pisali kmalu po odkritju, a je stvar zdaj nekoliko potisnjena v ozadje, zato je prav, da na njo spomnimo. Številni so bili namreč kritični do dela Delićeve, saj so menili, da resno raziskovanje odlivanja slovenskega denarja ali premoženja v davčne oaze z njene strani ni možno, saj naj bi lastnik Dela Stojan Petrič (torej njen delodajalec) tudi posloval (ali še posluje) prek davčnih oaz, podobno pa tudi zasebni partner novinarke Delićeve – lobist in solastnik agencije Pristop Franci Zavrl. Portal Požareport pa je razkril, da ima v davčni oazi podjetje tudi odgovorni urednik Dela Gregor Knafelc.

Kdo lahko moralizira o svobodi medijev?
Nekoč je tudi ekonomist Rado Pezdir za Reporter izpostavil, da Delićeva ni najbolj usposobljena za delo analitičarke. “Če želimo razumeti, kaj je v dokumentaciji, in postaviti kontekst roparski privatizaciji, je nujno, da se z njo ukvarjajo odlični analitiki,” je takrat dejal Pezdir in izpostavil, da je škoda, da so bili dokumenti dani v roke prav Delićevi, saj “ta novinarka ni ne posebno pametna, niti njeno dosedanje delo ne kaže, da bi bila sposobna analizirati katerikoli bolj kompleksen finančni mehanizem”.

Če pa na kratko še spregovorimo o svobodi govora in svobodi medijev. Spomnimo samo, da je bila Delićeva med novinarji, ki so pred leti prišli na tednik Mag, ki ga je ustanovila okoli prvega urednika Danila Slivnika in obračunali s prejšnjo novinarsko ekipo pod vodstvom Silvestra Šurle. Poskrbeli so za politični prevzem, nato pa še za propad Maga, za kar je bila nagrajena z redno službo na Delu.

B. V.

 

 • Zgornji

  ” …njeno dosedanje delo ne kaže, da bi bila sposobna analizirati katerikoli bolj kompleksen finančni mehanizem”.
  Se bi kar s3njal z tem, ja.

 • janez zorman

  Ona je samo ena izmed mnogih “ustvarjalk javnega mnenja” ! Seveda po nareku partijskih elit – saj drugih ni !

 • RATATA

  Ta ćefurka se trezna prodaja, kot druge presstitutke v medijih, katerih lastniki so zionist lgbitovski refugivelcomerski kaviarsocialisti.

 • antimur

  Ta čefurska pisunka ima z novinarstvom toliko skupnega, kot Šarec s kvantno fiziko. Edino kar ji je zagotovilo zaposlitev na Delu, je njen balkanski pedigre in ogabno ter neprebavljivo napadanje SDS in njenega predsednika.

 • Poštenje velja

  Dobr cifur……cifur.

 • pajot

  Hrvatje so imeli tik pred izbruhom vojne 80% srbov zaposlenih na policiji,mi jih imamo 26 let po osamosvojitvi ravno toliko in to ne samo na policiji,tudi v pravosodju,novinarstvu,javni upravi in celo v parlamentu. Hrvatje so zadevo uredili,kaj pa mi? Smo še gospodarji na svoji zemlji,kot poje tista priljubljena partizanska : “Na slovenskem smo mi gospodar”?

  • dob

   To je pel Dolanc. Še vedno je on gospodar.

 • hribovc

  točn’ take kimovčke za svoje lopovske rabote rabi udbomafija !!

 • Olga

  Medijska mafija!

 • ljubinica

  Delicka je tipicna presstitutka.
  Se spomnim, kako je tik pred volitvami pred par leti spisala za Delo par “sokantnih” razkritij o povezavi stranke SDS z mladimi neonacisti ….

 • ptr

  Če bi Delićka bila resnična preiskovalna novinarka in bi ji res šlo za razkrivanje finančnih malverzacij, bi takoj, ko bi Logar prvič omenil #IranNLBgate, prva poklicala Logarja, ga prosila za več podatkov in v Delu na prvih straneh furala izsledke svojih raziskav. Tako pa iz tistih panamskih dokumentov z njene strani vemo samo za Zavca in Loginova, ki sta itak ciprska davčna rezidenta…

 • ptr

  Aja še to, se spomnite, kako je “preiskovalna novinarka” Delićka po najbolj zakotnih predelih naše domovine iskala neke fantomske “skrajneže” v vrstah lokalnih odborov SDS, pa čeprav ni našla niti enega samega hackenkreuza. Istočasno ji je z nekimi “dokumentarci” o “koaliciji sovraštva” pomagal še Valenčič, ki je njega dni tako rad nosil majico z Bin Ladnom. In kaj se je izkazalo malo pozneje? Medtem ko sta onadva tako vneto iskala “skrajneže” v SDS, so zahodne obveščevalne službe odkrile, da je bosanski vahabit Bosnić na veliko novačil in radikaliziral tudi med slovenskimi muslimani in jih nekaj celo poslal v Sirijo. Eden od teh je Rok Žavbi, ki sedaj ždi v italijanskem pržonu, potem je neki Boštjan, v čigar stanovanju so našli raketomet…

 • althar

  Angleži pravijo it takes one to know one, kar v ohlapnem prevodu pomeni nekako, moraš biti kurba, da poznaš kurbanje.

  Mislim, da je bila Anuška kar prava za ta intervju.

 • Peter

  Za na Hanzi je dober vsak, manj ko ve ali zna, bolši je.

  Če ne zna, bo pa druge učil, so rekli Butalci, no.

 • xtc

  Anuška Delić-člen v verigi Yugo komunstično srbofilske mafijske združbe,ki hoče Slovenijo na vsak način spraviti nazaj v novo Yugo-srbo slavijo,skratka slovenska pro ruskosrbska peta kolona,ki neizmerno sovraži samostojno Slovenikjo. in obožuje prosulo Yugo in komunizem.
  Tovarišica ni nikakršen raziskovalni novinar marveč navaden socialistični propagand maker aparatčik z gensko vrgajenim in nabitim komunističnim vzorcek,ki mu narekuje za vsako ceno obračunati z nasprotniki socialistov in komunistov in za vsako ceno braniti svoje gospodarje in vero..
  Da je temu tako,dokazujejo njeni napadi na vse kar ni levaško in branjenje gospodarja Petriča,ki j znan po poslovanju v oazah in po sumljivih poslih,ki jih preizkuje policija in tožilstvo,sicer pa ljubljenčka Šefa vseh šefov in njunega gospodarja.
  Delićeva ni nikakršen novinarski presežek ampak nivo družbeno politične delavke na vpoklic in zvesti služabnik interesov gospodarja.
  Žal je veliko podobnih novinarjev v Sloveniji,ki so enako kot ona sramota cehu in poklicu.

 • MižekFiga

  ON poročen s srbijanko, ki v krivosodju išče “slovenska ubijalska nagnenja”.
  Ona poročena s slovencem, ki v presstitutu išče cerkvenim otroke in demokratični opoziciji zdravstvene ustanove.

  Pa še mnogo za oba je za posmehovanje in naštevanje konfliktov z zdravim slovenskim razumom.

 • delaware

  Uf, je pa res bedna…

 • bubamara

  SLO novinarji so unikat. Sponzoriran unikat.

 • Commie Disposer

  SRBSKA KURBA!

 • piko8

  Po volitvah bomo te prostituke poslali na smetišče jugovine!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!