Ko policija nedovoljeno vdira v e-pošto, v Sloveniji “roka roko umije”, a Grimsova komisija bo vztrajala do konca

Slika je simbolična (foto: iStock).

“Ne gre samo za to, da imamo skrivne predpise, ne gre samo za to, da bi skrivali pred to komisijo, gre tudi za to, da so deli teh dokumentov eklatantno protiustavni,” je bil jasen predsednik največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša. Predsednik parlamentarne komisije mag. Branko Grims pa opozarja, da primer Ornig ni osamljen: “Ornigov je bilo v preteklosti več sto. To se pravi, gre za nekaj, kar predstavlja potencialno veliko nevarnost za sistematičen, obsežen, ponavljajoč se vdor v človekove pravice, v osebnost državljank in državljanov in zato je tu potreben nadzor.”

Več mesecev je že govora o tajnih oz. skrivnih predpisih, kljub ciljnemu ignoriranju režimskih medijev, da se javnost s to problematiko, ki je skrb vzbujajoča, ne bi ukvarjala, pa je 28. nujna seja Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb razkrila ustavnopravne vidike problematike in stanje, ki smo mu priča v Sloveniji. “Soglasno sprejet sklep kaže na odločnost vseh članic in članov komisije ter hkrati daje jasno sporočilo, da komisija ne bo odnehala,” je bil jasen predsednik komisije Branko Grims, ki ob tem dodaja, da bo prišel čas, “da stvari razčistimo in se na področju človekovih pravic, na področju varnosti, torej temeljnih vrednot, zagotovi stanje, ki bo brez dvoma ustavno in zakonito”.

Dvojna merila? Če bi bila na oblasti druga vlada, bi bilo drugače …
“Si predstavljate, da bi se nekaj takšnega dogajalo, ko bi bila na oblasti kakšna druga vlada? Da bi se te stvari razkrile, denimo, leta 2007 ali leta 2012? Kakšne vstaje bi bile v Sloveniji? Ministri bi morali odstopati, prav tako direktorji policije, stvar bi se razčiščevala na naslovnicah. To se zdaj ni zgodilo, zato lahko ministrstvo na tem še vztraja,” je bil jasen Janša.

Zanimanje javnosti 10-krat nižje kot pred 25 leti. Kaj to pove o medijskem prostoru?
“Tukaj je situacija slabša, kot je bila pred prvimi večstrankarskimi volitvami in pred odhodom iz Jugoslavije. Sistem je bolj totalitaren,” je poudaril Janša in dodal, da “gre za vprašanje človekovih pravic, občutljivost pa je žal 10-krat nižja kot pred 25 leti.”

Janez Janša: “Sicer ne vemo, kaj je v tistih členih, ki jih skrivate, je pa dejstvo, če ne bi bilo nič za skrivati, tega ne bi skrivali.”

V  nobenem mandatu doslej se še ni zgodilo, da Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ne bi dobila nekega akta od posameznega vladnega resorja. “To se še nikoli ni zgodilo. Nikomur ni padlo na pamet, da bi to zavračal,” je povedal vodja opozicije Janez Janša.

Skrivni predpisi, eklatantno kršenje ustave in sprenevedanje
“Ne gre samo zato, da imamo skrivne predpise, ne gre samo za to, da bi skrivali pred to komisijo, gre tudi za to, da so deli teh eklatantno protiustavni,” je povedal vodja opozicije Janez Janša in dodal, “da 148. člen Ustave RS pravi, da morajo biti vsi prejemki in izdatki za financiranje javne porabe zajeti v proračunih države”.

Janez Janša: “Vemo, da imajo vse kriminalistične policije na svetu fonde, s katerimi odkupujejo navidezno mamila in tako dalje, ampak dvomim, da je zadeva v kateri državi tako urejena, kot je tukaj. Ti fondi morajo priti iz proračuna in stvar mora biti čista. Vi pa imate zapisano, da se financira iz lastne dejavnosti, s prodajo in odkupom sredstev ipd. Lahko bi rekli država v državi. Kje je tukaj sodni nadzor? Sicer, tudi če bi bil, vemo, kakšen je pri nas.”

Slika je simbolična. (foto: iStock).

V Sloveniji “roka roko umije”
“Poznate kakšen primer v zadnjih 25 letih, kjer bi kak funkcionar policije na slovenskem sodišču odgovarjal za kakšno neustavno ali nezakonito dejanje? Ali pa, da bi policija preiskovala kakšnega sodnega funkcionarja,”
se je retorično vprašal Janša in dodal: “Tukaj roka roko umije. Odgovarjajo garači – policisti, ki na cesti naredijo kakšen prekršek.”

Na seji vedno drugi ljudje, ki se sprenevedajo
“Prvo, kar preseneča, je to, da na strani policije sedijo vedno drugi ljudje. Spraševati glede stvari, ki so jih na prejšnji seji povedali, pa je tako nemogoče, saj teh ljudi enostavno ni. To je izjemno nenavadno,” je opozoril Janša, a  najverjetneje ni naključje, saj se odgovorni s tem izmikajo pojasnilom javnosti. “Različni govorniki tako govorijo različne stvari, ki so si med seboj celo v nasprotju,” je na seji izpostavil vodja opozicije Janez Janša in citiral Orwella, ki je dejal: “Povejte mi, koga ni dovoljeno kritizirati, in povedal vam bom, kdo vam vlada.”

Stroka glede vprašanja enotna
Prijetno presenečenje v tej zgodbi pa je bila okrogla miza na Pravni fakulteti z naslovom “Tajni predpisi včeraj, danes in jutri”, kjer se je pravna stroka načelno opredelila tako kot pred 25 leti. Človek bi pričakoval, da se bo vsaj po tem nekaj zgodilo, a se, tako kot je v Sloveniji to že navada, ni zgodilo nič. Niso se spremenila dejanja odgovornih v policiji oz. ministrstvu za notranje zadeve.

Soglasno sprejet sklep daje sporočilo, da komisija ne bo odnehala
Javnost ima pravico vedeti in Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pod vodstvom poslanca Branka Grimsa bo vztrajala do konca, da te pravilnike oz. dokumente tudi v celoti pridobi, za kar so sprejeli tudi sklep. “Ob prisotnosti ministrice smo popolnoma soglasno sprejeli takšen sklep. To sporočilo je izjemno dragoceno, ker kaže na odločnost vseh članic in članov komisije in za to se jim zahvaljujem,” je za Novo24TV povedal Grims in dodal, da je čas, “da stvari razčistimo in se na področju človekovih pravic, na področju varnosti, torej tistih temeljnih vrednot, zagotovi stanje, ki bo brez dvoma ustavno in zakonito”.

Predsednik Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branko Grims: “Primer Ornig ni osamljen. Po zatrjevanju  mnogih poznavalcev tega področja, tudi danes tega nihče ni zanikal na seji, pa je bila prisotna ministrica, Ornigov je bilo v preteklosti več sto. To pomeni, da gre za nekaj, kar predstavlja potencialno veliko nevarnost za sistematičen, obsežen, ponavljajoč se vdor v človekove pravice, v osebnost državljank in državljanov in zato je tu potreben nadzor.”

Vse skupaj pa ni norčevanje samo iz komisije, temveč norčevanje vlade, ministrstva oz. odgovornih iz celotnega parlamenta, kar traja že več mesecev. Zadeva Ornig je pokazala, da se je enostavno, brez kakršne koli sodne odločbe, vdiralo v elektronsko pošto, tj. zasebnost komunikacije, ki je zaščitena z Ustavo RS. Kdo bo odgovarjal za dejanja in koliko časa bo trajalo oz. kakšen bo epilog, pa kljub enotnemu mnenju stroke in prizadevanju komisije ostaja odprto vprašanje.

Jure Ferjan

 • Nata

  No, tale seja je bila zanimiva. Kaj vse skrivajo zakoni, ki so tajni ?Saj to ni res !
  Tajni ? Dajte no ! Tajni in uporabljani in izrabljani so samo v primerih, ko se hočejo iznebiti svojih nasprotnikov. Takrat te tajnosti privlečejo iz klobuka..
  Janša je sijajno povedal.
  Je kdo vztrajal in poslušal ? Ali pa ste zamahnili z roko. . . . OH, zopet flanca ta desnica ! In niti ne pomislite, da navkljub vsemu povedanemu, je še kar naprej potrebno govoriti na sejah. Celo na sejah zaprtih za prenos ?
  V naši državi eni in isti krasno živijo na račun tajnosti, dvojnih zakonov in sprenevedanja.
  Čas pa beži. In ljudem se ne da več. Saj preveč energije porabijo za osnovno preživetje.
  Hudir no ? Kaj moram res biti zadovoljna, da sem sita, pa na toplem ?Da že dolgo nisem šla v Kranjsko goro, ali v Piran ? Da si težko privoščim z vnukoma ogled kakšne predstave, filma??
  Ali smo res že čisto iztirili v tej naši državi ?
  Hudir vas poberi prav vse, ki nas goljufate leta in leta !

 • rubec

  Ornig jih je spucal bando levakarsko. To zna samo Janez Janša. Pa še nekaj bom zapisal da se ne pozabi. ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • pajot

   ŽIVEL RUBEC!

   • rubec

    ŽIVEL PAJOT. Zdaj bom pa enega poplaknil. Al pa dva. Verjetno bosta dva.

    • pajot

     Alkohol ne pozna meja.

    • indijanka

     Dva sta premalo.. spregledal si, da sem te pohvalila.

     • rubec

      Da bo jasno. Tebe in rdeče na semaforju nikoli ne spregledam.

  • indijanka

   Dober komentar. Živel JJ!

  • RATATA

   Takoj ko sem ti apvoutal me je zaskrbelo, da bom označen za JANŠISTa.
   Zato že kar takoj napišem: apvoutal sem rubecu!! Da ne bi kdo kaj sikal in bi ga moral jaz nekam pošiljat, pa to!

 • Mojca pokraculja

  Dragi moji, Indijanka, rubec,Nata, pajot, peter…itd., dejmo en lep pozdrav poslat vsem ornigom, ki nas zdele berejo in berejo našo e-pošto !

  • rubec

   Če bi znali brat. Za to opravilo ima vsak ta drug predstavnika za stike z javnostjo tisti vmes pa predstavnico za stike z javnostjo.

   • karpelec

    Pa še ti so polpismeni; delo ne opravljajo, ampak se samopredstavljajo.

   • Mojca pokraculja

    Ja nisem vedla, da ne znajo brat, sory no. Pol jim pa pomahimo, uuuu
    nas gledateee !

   • pajot

    O,tud tle nas bere. En sam. Ki je zadolžen za ta portal. Pojavlja pa se pod številnimi nicki. Od tuneka preko duhca do janeza cepca. Kar v resnici tudi je.Cepec,namreč.

    • centurion

     Orinke z visokim IQ zlorabljajo, da vdirajo v e-pošto in poslovne
     sisteme.
     Law IQ modele pa pošiljajo pod različnimi nicknami na portale srat
     in provocirati, ker drugače ne morejo koristiti levim oblastnikom.
     Tako se jim smejijo oni in jih zasmehujemo mi.
     Sam tega niso sposobni razumeti

    • Mojca pokraculja

     Itak, da nas. Če so pa to glih cepci, pa ne vem. Služba kot služba, najbrž solidno plačana.
     Zakaj pa imamo tako sranje v tej državi ? Predstavljaj si, da igraš šah in vnaprej veš katero potezo bo nasprotnik naredil. Pol je zmagat mala malca.

     • pajot

      Vsak si izbere takšen nick,kakršen je v resnici. Jaz sem pajot,mesar.

     • Mojca pokraculja

      Nisem vedla da to pomeni mesar, v katerem jeziku/narečju pa?

     • pajot

      Beri Gregorja Strnišo. Ljudožerce.

     • Mojca pokraculja

      Hvala, a to je to. Sem se kar oddahnila, da te ni inspiriral kakšen obrtnik, vaški mesar ala Arvaj!

     • Prle

      Če bi bila kaj razgledana, bi vedela, da ima Arvaj najboljšo kranjsko klobaso.

     • dež

      To je res kranjsko ima že leta najboljšo, mislim da samo 1x ni zmagal na ocenjevanju. Je pa po drugi strani zanimivo, da je imel najboljšo kranjsko, istočasno pa najslabšo hrenovko (po ocenjevanju ZVPS – v lanskem ali predlanskem letu).

    • janez cepec

     a zdej že tebe paranoja pregana, glih tak Bunksl si ket Mefisto, če sevede nisi on

  • sončnica

   ….ja,pol pa svizec polen v popendekel zavije…..glih vam bodo v e pošto vdiral….mater,kakšne imate

  • Prle

   Koliko črtic si pa danes potegnila?

 • althar

  Udba dela po udbovskih metodah. Ker je formalno ni več, se je poskrila po sicer legalnih institucijah.

 • sončnica

  ..ŽIVELA OHCET

  • karpelec

   Čigava?

   • Franc Šink

    In z čemu?

    • karpelec

     Verjetno se veselijo rajanja po portalu.

 • Prle

  Ha, ha Ivan je odkril toplo vodo z mehurčki. Človek ni seznanjen, da so kamere na vsakem koraku, operaterji raznih storitev te pa tudi preverijo kadar hočejo. Ivan je samo navaden pravokator.

  • janez cepec

   provokator je, ja, če muj paše, u tem primeru pa niti ni, tle ga bel foušija daje, ke ni pr koritu, pa nima dostopa do info. dokler je biu “in” mu je Brejc s kufrom papirje nosu, de jih je mau posortiru, posodobu po potrebi čak, skratka, kukr mu je pasal. zdej pa tega ni več, je pa use narobi

 • Iva

  Kdo bo odgovarjal za dejanja in koliko časa bo trajalo oz. kakšen bo epilog, pa kljub enotnemu mnenju stroke in prizadevanju komisije ostaja odprto vprašanje.

  V Sloveniji psi že nekaj let ne lajajo več (dominantni mediji so v demokracijah vedno nadzorniki – opozicija !!!), zato ne more priti do epiloga – kaznovanja za nezakonito delovanje!
  Smo v začaranem krogu vladanja kontinuitete. Mladi strokovnjaki bodo odšli, stari pa tiščijo glave v pesek (vse za “ljubi kruhek”). Žalostno!

 • Zdravko Balorda

  Huda tema. Tajni zakoni?!
  Ampak, ko slišim “vseh članic in članov komisije” ali “državljank in državljanov” vem da iz vsega ne bo nič, ker je prilizovanje ženskam bolj pomembno.

 • Hribouc

  Mašina je najmanj 4x v enem letu oznanila, da nekdo vdira v moje računalnik. In kaj naj storim?
  Ko pride stvar čez rob, se mi odpuli in takrat mi bo vseeno ali bil to miličar, udbovc ali pizdun!
  Vsekakor pa bom pozival po imenih.

 • Hribouc

  Seveda mora komisija priti zadevi dna, sicer bomo komisijo lovili čez plotove, ograde in vrtove !
  Banda Udbokučanistična, prekleti pizduni kurčevi!

 • Olga

  Vsi, ki kršijo zakone sodijo v zapor! Tudi policisti! Tem bi dala še strožje kazni, saj morajo po službeni dolžnosti delati v skladu z zakoni in ustavo!

 • radames

  Če ne bi imeli 45 let komunizma v bivši državi, bi bilo danes malo drugače. Tudi na tem področju. Zato je treba – kadar je le mogoče – udrihati po KPJ/KPS, “osvoboditeljih”, katerih vodstvo je bila navadna banda razbojnikov, ki so z veseljem počenjali banditstva. Danes je še vedno enako.

 • garfi

  ne bomo se predali

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!