Bruselj ugotavlja neskladnost proračuna z evropskimi pravili, vlada Mira Cerarja pa nezakonito nadaljuje s sprejemanjem

DZ RS (foto: sta).

Poslanci SDS in nepovezana poslanka Alenka Bratušek so zahtevali pisno mnenje Vlade RS, če so izpolnjeni vsi zakonski pogoji za sprejem proračuna, ker je očitno, da niso. Predsednik DZ je hotel peljati postopek razprave in sprejemanja proračuna tako, da bi zaobšel zahtevo po mnenju fiskalnega sveta glede obeh proračunov. Poslanci SDS se temu upirajo, ker ne želijo glasovati o fiktivnem proračunu – saj niso predvideni viri za plače javnih uslužbencev za leto 2018, kar znaša okrog 300 milijonov evrov.

Vlada je pripravila tudi predlog zakona, ki bi urejal plače v javnem sektorju, a opozicija pravi, da za obravnavo ni primeren. Zakon naj bi onemogočal sprostitev varčevalnih ukrepov za javni sektor, a ker je neusklajen s sindikati, je odbor DZ  za notranje zadeve sklenil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, vlada pa želi vseeno obravnavati razpravo.

Poslanci SDS hočejo najprej razpravljati o ukrepih na področju plač, šele nato bi nadaljevali z razpravo o proračunu za 2017 in 2018, tako je poslanec SDS Jože Tanko predlagal spremembo zaporedja obravnave. Andrej Šircelj je poudaril, da je takšno ravnanje nezakonito, saj koaliciji manjkajo ocena fiskalnega sveta in tudi druga pisna mnenja, predvsem pa sredstva za plače javnih uslužbencev za 2018.

Tudi poslanec SDS Anže Logar je komentiral, da hoče predsednik DZ nadaljevati razpravo brez ustreznih dokumentov, prav tako je dejal, da hoče Brglez uvesti nezakonito parlamentarno prakso. Brglezu je dokazal, da proračun brez dokumentov ne sme biti sprejet, čeprav želi Brglez to vse zaobiti, da bi nadaljevali razpravo.

Poslanska skupina SDS (foto: STA)

Poslanska skupina SDS (Foto: STA)

Tudi nepovezana poslanka Alenka Bratušek je želela izvedeti, če je prej že kakšna vlada ravnala tako, da je potekalo glasovanje o nepopolnem proračunskem paketu, in se temu upira, da ne bi takšen način  v DZ postal nekakšna nova praksa Cerarjeve vlade in drugih vlad, ki bodo še sledile.

Politico navaja, da Slovenija spada skupaj z Italijo, Ciprom, Španijo, Portugalsko, Belgijo, Finsko in Latvija med države, kjer obstaja veliko tveganje neskladnosti proračuna  z Evropskimi pravili o državnih proračunih. Med uspešnejše sodijo  Irska, Francija, Avstrija, Latvija, Malta, medtem ko Nemčija, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Luksemburg sodijo med države, ki imajo popolnoma skladne proračune z evropskimi predpisi. Torej smo uvrščeni v najslabšo skupino EU držav. 

Tomaž Lisec trdi, da sta proračuna za 2017 in 2018 fiktivna. Še Računsko sodišče ni moglo podati poročila zaradi neurejenega poročila o državnih financah in premoženju. Manjkajo dokumenti fiskalnega sveta, ker ga vlada ni ustanovila.

Marijan Pojbič: če bi vlada hotela, bi lahko napravila konec ropanju državnega denarja
Marijan Pojbič iz SDS je kritičen do vlade Mira Cerarja, ker bodo zvišali plače v javni upravi, nimajo pa sredstev za pokojnine, vojsko in nova delovna mesta. Povedal je, da bi vlada z dvotretjinsko večino lahko sprejela učinkovito zakonodajo, ki bi uredila razmere na področju finančne kriminalitete, saj je celo blokirana preiskava ‘bančnih roparjev’. Vladi je svetoval, naj življenjski standard državljanov preverijo na obrobju države, kjer ljudje zelo težko živijo.

Marijan Pojbič (foto: sta).

Marijan Pojbič (foto: sta).

Matjaž Gantar: zdravstvo bo terjalo več financ, ki niso predvidene
Matjaž Gantar je izrazil zaskrbljenost, ker se za 2 prihodnji leti predvidevajo višji prispevki v ZZZS, nič pa ni predvidenih financ za deficite v bolnišnicah, za nove specializante, ki jih zdravstvo potrebuje in jih bodo zaposlili – zgolj povečanje prispevkov za zdravstvo tega denarja ne bo moglo priskrbeti.

A. B.

 • Viktorh

  Zasedanje je začelo z lažmi predsednika, nadaljevala pa z molkom vlade.
  Pa kaj, sprejeto bo tisto, kar je SMC predlagala.

 • Viktorh

  “Splošna bolnišnica Nova Gorica je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm, kažejo podatki EkstraVisorja. Direktorica in nekdanja solastnica Gopharma je Tadeja Štefančič, bolnišnično lekarno je do lanskega januarja vodila njena mama Marjetka Štefančič, zdaj pa njena sestra Jana Štefančič.”

  vir: sram me je, da bi ga navedel

  • Vera

   Na RTV SLO jih sinoči pri TV dnevniku ni bilo sram razkriti teh družinskih povezav . Upajmo, da bodo z enako vnemo posegli povsod , kjer se najdejo prekrškarji , ki jih ni malo . Mediji bi morali zdaj začeti prav tekmovati med sabo , kdo bo prej razkril kraje , ter sorodstvene vezi teh lopovov !

   • Lokomotivführer

    Hanzi TV se bi sploh morala izločiti iz poročanja o plačah v JS, ker so soudeležena stranka in poročajo navijaško za že itak preveč dobro plačane…oni pač navijajo tudi in predvsem za sebe…

   • traktor

    Tole niso prekrškarji, ampak kriminalci najhujše vrste. Barabe kradejo bolnikom. Mafia.

  • Mojca pokraculja

   “Odlično! Tako se dela. Eni se pa znajdejo, a ne” …..Tako je večina odgovarjala že pred 20. leti, kadar je kdo opozoril na takele svinjarije. Povrhu so ti še zabrusili, da si fouš in da delaj še ti tako, če znaš. Zdaj je vse to postalo normalno.In karavana gre dalje.

  • traktor

   Fuj, preklete barabe. Dober se tole vidi. Če vsak samo enemu pokaže. Saj počasi bo. Hvala ti Konrad.

 • Viktorh

  “Vsi vedo, zgodi pa se nič
  Na družinske povezave je pred dvema letoma opozoril vodja Fidesa Konrad Kuštrin in se zaradi domnevne razžalitve znašel na sodišču, a je bil oproščen. Nato je ministrstvo za zdravje v upravnem nadzoru ugotovilo konflikt interesov in ravnanje v nasprotju z zakonom; Marjetka Štefančič bi se morala izločiti iz postopkov naročanja pri Gopharmu, pa se ni. Ministrstvo je že večkrat napovedalo razkritje končnega poročila, a se to ni zgodilo. Poslovanje je preiskovalo tudi okrožno državno tožilstvo, a suma kaznivih dejanj ni odkrilo.”

 • Viktorh

  “200 tisočakov za kolke
  EkstraVisor je razkril še eno nabavno anomalijo v šempetrski bolnišnici: vse umetne kolke kupujejo pri enem samem dobavitelju, ajdovskem podjetju Primsell. Hkrati je ta bolnišnica praktično edini Primsllov proračunski kupec. Med letoma 2003 in 2015 je od tega podjetja kupila za dobra 2 milijona evrov izdelkov, samo lani pa za slabih 200 tisoč evrov.

  Za kolk s kovinsko glavo proizvajalca Lima v tej bolnišnici plačajo za 71 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Jesenice. Le da v Novi Gorici kupujejo prek Primslla, v jeseniški bolnišnici pa brez posrednika.

  Lastnik in direktor podjetja je Aleš Furlan. Njegov brat je Harij Furlan vodja specializiranega državnega tožilstva, torej tistega, ki je pristojno za pregon najhujšega kriminala.”

  • tomven

   …Lastnik in direktor podjetja je Aleš Furlan. Njegov brat je Harij Furlan vodja specializiranega državnega tožilstva, torej tistega, ki je pristojno za pregon najhujšega kriminala.”…

   Saj potem je pa vse jasno mar ne?

   • Viktorh

    Jasno “bianco” so zaščiteni, v naprej…

    • tomven

     Predvidevam celo, da brezmadežni hilarij sploh ni vedel kak đek je njegov brat in se je ob novici začudil: uauuu, kwa… ne me jebat, 3,14zda je moj burazer legenda! Kako hudo firmo ima.

   • Lokomotivführer

    Ne ni, Aleš ni Rajko…zato mediji molčijo

 • Viktorh

  “Molk zaradi strahu
  “Mislim, da številni zdravniki niso seznanjeni s temi škandaloznimi številkami. Nekatere, ki so morda zanje vedeli, pa je gotovo tudi strah,” je za Televizijo Slovenija komentiral Konrad Kuštrin in zatrdil, da Fides že 20 let neuspešno opozarja na sistemsko korupcijo v zdravstvu.”

  Bravo, banda post komunistična. Prej ali slej bo vse jasno. Do takrat pa se nam smejete v obraze.
  Ogabno.
  Še pomnite, tovariši?

  • totex39

   To pa je res prava slovenska komunistična klientela.

 • antimur

  Da je Kučan s svojo golaznijo že povsem na dnu, je jasno, sploh, če pogledamo njihove nastavljene vlade, v kar se nenehno vtikujejo. Ko bo Cerarjeva drhal klavrno končala, je potrebno dati na pranger tudi vse koalicijske poslance, kateri so sramota za vse državljane Slovenije, nekaterim med njimi bi lahko celo oprostili, kajti pri njih je očitna popolna bebavost.

  • Nata

   Nič jim ne bomo odpustili . Bebavost je bolezen ! Tile pa niso prav nič bolni .
   Se pa samo bojim da kučan &company , še niso čisto na dnu .

 • Kučko pod pručko

  Fiskalno pravilo

  ali “kar zapraviš, prej zasluži” je bila zahteva SDS-a, da bi ga vnesli v slovensko ustavo. Svojim državam so ga predlagali evropski voditelji, vendar so se mu naši tardeči upirali na tri šihte. Kučanovi namreč vedo, da je njihova požrešnost veliko večja od zmožnosti, ki jim jo daje po njihovi krivdi uničena država. Zato so se vse tri murgelske vladi po najuspešnejši Janševi od leta 2008 naprej prekomerno zadolževale.

  Toda komunajzarji so se morali udati pred bruseljskimi pritiski in tako je fiskalni zakon DZ le sprejel. Vlada se je takrat v programu stabilnosti zavezala, da bo Slovenija javne finance strukturno izravnala do leta 2017, vendar sem prepričan, da kaj takega Cmerotu, Vraničarjevi, Počivalšku in ostalim potratnim ministrom ne bo uspelo niti v sanjah.

  Na to kaže tudi sedanji predlog proračuna za leto 20017, ko bi morali fiskalno pravilo in njegov cilj doseči, vendar se zaradi novih pritiskov sindikatov javnega sektroja že vidi, da bomo padli tudi na tej zavezi!!!

 • Iza Demos

  Dragi moji čas je, da se naučimo, da lahko porabimo le toliko kot ustvarimo.
  Razumem vsakokratno opozicijo in vsakokratno vladujočo koalicijo (tik pred novimi volitvami), da si nabira politične točke s tem da je všečna prebivalstvu, gospodarstvenikom in še posebej javnim uslužbencem, a s tem bomo morali enkrat za vedno končat, če se želimo postavit na zdrave temelje.

  • Nata

   kako pa ??

   • Iza Demos

    ja to pa je vprašanje za milijon ameriških dolarjev.

    Morda bi leta 1991, kot gospodarstvenica (samozaposlena) še znala odgovoriti, pa pred pregrevanjem gospodarstva, predvsem gradbeništva, še tudi. Sedaj pa ob vsej tej razprtiji, razprodanemu premoženju, ki smo ga dobili ob nastanku SLO (od Mure preko Elana, Peka do družbenih stanovanj) je moj edini nasvet : tisti v koaliciji in tisti v opoziciji stopite skupaj za skupen cilj: blagor naroda, ki vas je volil.

 • Stajerka

  ejej, jej DZ…..to je slabše kot na najslabši seansi v sekti Zdrava atmosfera……kaj pomaga zdrava atmosfera, če so sive celice na premici, vse možganske vijuge pa so zaradi neracionalnega razmišljanja postale nepotrebne :)))

  • tinta

   Zdrava atmosfera je zbolela.

   • Vera

    Zbolela že 13.7. leta 2014 !

  • tohuvabohu

   Vlada nima talenta. Moravško Maro naj pokličejo, ta jih bo hitro uredila …

 • rubec

  Kaj bratuškova poslancem zastojn šiva gate da je še kar v parlamentu?

  • tomven

   Modelndolfetu jei noče, ker jo je nategnil… za ostale pa ne vem.

 • Ryuk

  Potrjevanje proračuna na lepe oči. V vladi so se učili od koruptivnih bankirjev.

 • marker

  Kako se je lahko naša država spremenila iz laboda pod Janševo vlado, v grdega račka, ki ga nihče ne mara, pod oblastjo levice z marioneto Cerarjem?

 • stajerc5

  Zaradi nevarnosti srcnega infarkta ali vsaj zivcnega zloma, ne gledam prenosa v zivo. A je to mogoce res, da se je edino SDS (sivilje ne stejem) “suprostavila komandi centralnog vijeca”!?

  • tarantela

   Ja, Pojbič je imel že predvolilni nagovor za volivce.

  • Shalalabayzer

   NSi je tudi proti, ampak ta stranka je, prosto po Nova24tv, zaveznik levičarjev.
   Naj razume kdor more.

   • stajerc5

    Ceprav so vec ali manj od volilcev precitani, se vedno poiskusajo blefirati. Mocno dvomim, da jih je se veliko ostalo (vsaj taksnih, ki znajo razmisljati) na njihovi, malo tu-malo tam, strani. Volitve bodo pokazale rezultat, da je taksno vodenje stranke pravzaprav pocasen samomor. Po eni strani skoda, saj ne razumejo kaj pomeni zdruziti desno stran. Res, skoda!

   • garfi

    so ja
    šli bodo z njimi v vlado, če se narod ne zbudi

 • Olga

  Vlada hoče ravnati protizakonito in dvigniti plače v javnem sektorju, saj je tu njihova volilna baza! Gre torej za koruptivno ravnanje te vlade!
  Zdravstvo ima pa napak na pretek! Zdaj že obsevajo zdrave,bolne pa ne?!!! Denar odteka k Zemljariču in Udbi, oni bi pa dvigali prispevno stopnjo!??
  Mislim, da bomo morali na ulico in nagnati Cerarja z njegovo kramarijo!
  K sreči imajo nad sabo vsaj malo nadzora od zunaj, s strani pravnih držav!

 • Lokomotivführer

  Nobenega povišanja mase denarja v Javnem sektorju ni treba. Denarja je dovolj, le pravilno ni razporejen. V šolah se že nekaj let manjša število učencev, veča pa število učiteljev, a hkrati so razredi številčno vse manjši. Tu je potrebno vzeti cca 20% denatja in nameniti za skupino J, ki je zapostavljena. Z zmanjšanjem plač učiteljem bi se tudi zdravniki počutili relativno ustrezno nagrajeni…gospodarstvo se naj ne obremenjuje!

  • traktor

   Ja , učitelji so njihove normative, ko so jim zmanjšali število učencev, razumeli nasprotno, kot mi, starši. Takoj so razumeli, da lahko za isti denar manj delajo.

 • Anton

  vkolikor bi šlo v regulativo trga dela v smeri zmanjševanja obsega delovnih ur, primer 40–<35 ur, bi se povečala produktivnost in še za tisto razliko delovnih ur bi lahko zaposlili sorazmerno temu določeno število ljudi, tako bi ubili dve muhi na gmah. Trenutneanomalije na trgu dela, kjer država, dopušča da se dela tudi po 10 ali več ur na dan, omogoča večji porast bolnišk, stem se na daljši tudi an srednji rok zmanjšuje produktivnost oz delovna donosnot zaposlenega, skratka rešitve so tu, samo očitno država gre raje na roko magnatom delodajalcem, da le ti izčrpavajo zaposlene, kot da bi šli kot sem že omenil v metofdologijo zmanjševanja obsega števila ur za začetek iz 40 na 35 in hkrati zatisto razliko delovnih ur zapolsili nove iz kraja kjer se končajo sanje== Zavod za zapsolovanje, stem bi prihranili oz pridobili vsi od države, do novih zaposlenih, tudi državna blagajna bi bila bolj polna to je logika, vplivalo bi tudi na pokojninsko blagajno, ideja neoliberlaistov mladih ekonomsitov v smeri zviševanja starsti, apč na dolgi rok ne pije vode.

 • Kučko pod pručko

  Pravkar sem odgovarjal na spletno anketo. Kar nekam smešno se mi je zdelo, ko sprašujejo, katero stranko bi volil in koga v Ameriki. Kot da ne bi vedeli … Jasno, da SDS, eno in edino ter Trumpa!!!

  • stajerc5

   Zivijo! Kje si nasel anketo?

   • Kučko pod pručko

    Na anketo so me povabili po mailu!!!

    • stajerc5

     Hvala!

 • Artur

  Nova24TV pokukajte malo čez planke pa povabite v studio enkrat za spremembo tega možakarja,da naše smozadostne kvaziintelektualce z uro predavanja spomni kaj bi morala biti njihova naloga in obveznost do naroda :https://www.youtube.com/watch?v=Hm5tHYmjrig

 • Rožle

  Upam, da me nikoli ne dobijo v roke naši nori dohtarji …

  “Kdo bo odgovarjal za obsevanje napačne osebe?
  Ljubljanska onkologija:
  Prejeli smo napačne podatke iz UKC Maribor” …

  • črnaovca

   Kot vedno pri zdravnikih, nihče, kajti oni niso nikoli nič krivi, kriva je vlada in ministrica, sicer je pa skrajno nesramno spraševati kdo je kriv kajti reveži so preobremenjeni z 4o urnim delavnikom in stavko

 • črnaovca

  Namesto da bi stopili skupaj in javnemu sektorju povedali kar mu gre sedaj nekateri uživajo in spletkarijo. Ja se lahko na naslednjih volitvah obrne in boste imeli na grbi preplačan javni sektor ki bo zahteval samo še več, razen seveda če niso sindikati na vaši strani in se bodo strinjali z znižanjem plač

  • xtc

   Butast komentar_butalca;ki se spreneveda o JS_KI JE GLAVNO LEGLO LEVAKOV:

  • garfi

   kva

 • xtc

  rEALNOST_sLOVENIJA DRVI V BANKROT IN FINANČNO RAZSULO_SICER PA STA TO EDINI DVE OPCIJI;KI BODO TUDI SESULI LEVAKE Z OBLASTI IN DRŽAVO PRISILILE V NORMALNO STANJE:

 • MEFISTO

  Če že kradejo naš denar, ga naj še zapravijo doma, da bomo dobili vsaj preko davkov nekaj nazaj.

 • FRANC3

  Briga nas EU in njihova opozorila. Saj smo takrat šli v EU s figo v žepu. SD je takrat mahala s transparentom EUropa. Danes se pa gnetejo pred vrati v Strasbourgu in Bruslju.
  Hinavci.

 • Viktorh

  “…vlada Mira Cerarja pa nezakonito nadaljuje s sprejemanjem”.

  Pa kaj?
  Pomembno je, da so visoko moralni in dosledno etični.
  Vedel sem, da nam bo tamau ponudil najboljše nove obraze.

 • garfi

  s prevaro so prišli na oblast in tako tudi vladajo-ropajo

 • Vrhovni sodnik

  Saj to so napovedali pred volitvami, sam jih veliko slovenčkov ni razumelo, kar rečejo levaki, je lih kontra temu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!