Koalicija na okopih – je Kolar Celarčeva posegla v interesno sfero SD-ja in DeSUS-a?

Foto: STA

SMC bo očitno zelo kmalu ostala osamljen otok znotraj parlamentarnega morja. SD in DeSUS sta končno pristavila svoje k padcu najmočnejše koalicijske stranke. Boj za pozicije na prihodnjih volitvah se je začel na hrbtu ministrice za zdravje, Milojke Kolar Celarc.

Jedro spora je sporni zakon o lekarniški dejavnosti. Na njegovo nedodelanost in protizakonitost so v opoziciji opozarjali že dalj časa, sedaj pa enako menijo tudi v SD-ju in DeSUS-u. Po njihovem bi si morali za pripravo zakona o lekarniški dejavnosti vzeti še dodaten čas.

DeSUS začel ofenzivo proti Kolar Celarčevi
Predsednik DeSUS-a, Karl Erjavec, ki opozarja tudi na odnos ministrice Milojke Kolar Celarc pri usklajevanju, je danes pritrdil poslanski skupini, da zakon ni zrel za obravnavo v DZ. Tudi prvak SD Dejan Židan meni, da bi bilo bolje obravnavo prekiniti. V DeSUS-u menijo, da zakon še ni dovolj dobro pripravljen, da bi bil zrel za obravnavo, kot je danes pred sejo vlade v izjavi novinarjem povedal Erjavec.

Po njegovih besedah je težava, da je na zakon vloženih veliko dopolnil, tudi koalicijskih. Zato v DeSUS-u predlagajo, da bi obravnavo zakona, o katerem bo prav danes pristojni odbor opravil drugo branje, prekinili oz. ustavili ter pripravili boljši zakon.Tako je že v minulih dneh predlagal poslanec DeSUS-a in predsednik odbora DZ za zdravstvo, Tomaž Gantar, ter napovedal, da poslanska skupina zakona ne bo podprla.

V SD-ju bolj mehki, a vseeno protizakonitost
V SD-ju so v minulih dneh zakonu izrekli načelno podporo, saj so bili njihovi vsebinski predlogi upoštevani, so pa tudi sami opozorili na številna dopolnila k predlogu. Danes so se, kot kaže, približali stališču DeSUS-a.

V SD-ju po besedah Židana menijo, da si je za pripravo zakona bolje vzeti dodaten čas, kot pa da bi rešitve prehitro uresničili in jih spet spreminjali ter tako vnašali v sistem nestabilnost.

Trenja v koaliciji?
Karl Erjavec je v odgovoru na vprašanje, ali lahko ta zakon vpliva na odnose v koaliciji, dejal: “Vedno, ko so nesoglasja glede kakšnega dokaj pomembnega zakona, kar zakon o lekarniški dejavnosti je, se seveda pojavijo napetosti,” poroča STA. Je pa po Erjavčevih besedah težava, da zakoni, ki jih Kolar Celarčeva pripravlja, niso dovolj usklajeni in je nanje veliko pripomb. Ne le DeSUS-a, pač pa tudi zainteresirane javnosti, kot je pristavil.

A. R.