Koalicija še vedno ne podpira sprememb zakonodaje o tujcih in s tem ogroža varnost države

Foto: epa

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ponovno poziva k odločitvi o noveli zakona o tujcih, ki je obtičala v vladnem postopku. Kot je danes poudarila, vsebina zadeva državo kot celoto. Zaradi grozečega vala migrantov mora država imeti pripravljen jasen scenarij, opozarjajo strokovnjaki za varnost. 

Györkös Žnidarjeva ponovno poziva, naj koalicija o zakonu vendarle ponovno odloči. Spomnila je, da je ministrstvo za notranje zadeve predlog novele zakona posredovalo na vlado in da je bil tudi že na dnevnem redu za odločanje. Predlog je bil po njenih besedah umaknjen, medtem pa se stališča ministrstva niso spremenila niti glede vsebinskih argumentov niti z vidika časovnega sprejemanja novele.

Prizadevanje ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar, ki želi spremeniti zakon o tujcih – da bi ob mejnem številu pod tisoč prosilcev za mednarodno zaščito država RS lahko razglasila moratorij za evropsko zakonodajo in takoj prenehala sprejemati prosilce za azil – se po oceni poslanca Vinka Gorenaka zdi smiselna, saj po njegovem mnenju “ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidar pelje neke vrste prizadevanja, ki so prava, so v interesu RS in v interesu prebivalcev RS.”

Razhajanja glede predloga so v koaliciji velika
Ob tem je ministrica zatrdila, da v predlogu novele ni določeno dopustno število migrantov v državi. Definicija množičnih migracij ne obstaja, drži pa, da se v mednarodnih oz. evropskih dokumentih množične migracije povezujejo s konceptoma, kot sta varnost in presežene kapacitete, kar je tudi eno izmed izhodišč, na katerem temelji zakon o tujcih, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

O noveli zakona o tujcih naj bi sicer potekala še posvetovanja zlasti z vidika ustavnosti rešitev. V koaliciji si glede novele niso povsem enotni, razhajanja naj bi bila tudi v največji vladni stranki. Ministrica za notranje zadeve pa je že večkrat opozorila, da se s sprejetjem novele mudi. Med tveganji je navedla položaj v regiji in sporazum med EU in Turčijo, izpostavila pa tudi  naraščanje ilegalnih migracij.

Po neuradnih podatkih se Sloveniji približuje približno 100.000 migrantov. In če bi tako število migrantov nenapovedano želelo vstopiti v Slovenijo, mora imeti vlada zelo jasen scenarij. To je veliko, za slovenske razmere absolutno neobvladljivo število. Slovenija ima po eni strani omejene kapacitete za migrante, praviloma je velik odpor lokalnih skupnosti, prav tako pa nas obdajajo države, ki se že zapirajo, zato moramo biti tudi zaradi zagotavljanja notranje varnosti izjemno pozorni.

M. P., STA

 • althar

  Malo potrpljenja, prosim, prej so na vrsti bolj pomembne stvari. Na primer partijski praznik 2. januarja.

  • stajerc5

   Baje je proglasen za Dan cmer ! Kandidati so bili: Dan macka, Dan kozlanja, Dan lenuhov in Dan yogonostalgicev…

   • Franc Šink

    In pokozlanih “reformaterjih”.

   • samsara

    …dan kućoslovanov, dan kučahedinov…

   • Slovenec 33

    Mislim, da bo izglasovan “Dan nadaljevanja okupacije slovenskih dežel”

 • stajerc5

  Ce to ni katastrofa, potem pa nic nocem! Ce pride vsaj nekaj mini-mini pamentnega ven v koaliciji, se ga poiskusi ignorirati, spregledati ali v kali zadusiti. Joj, kam smo prisli!
  Potem naj pa opozicija kaj doseze?
  Rdeckoti, kaj pravite? Se vedno drzite z njimi?

 • Razocarana

  Evo mečkače, ko je potrebno kaj konkretnega skleniti mencajo, a dela prosti dan pa ni bilo nobenega problema na hitro skozi spraviti. Se vidi kje so koalicijske prioritete in take ljudje mi plačujemo, in to dobro, da delajo v dobro Slovenije in Slovencev.. Sram naj jih bo.

  • stajerc5

   Sram je lahko samo nekoga, ki mu je bil ta obcutek priucen, od starsev! Prirojen ali priucen ne more biti pri divjakih, ki so zrasli v kriminalnem okolju.
   Se kako velja tista o jabolku in drevesu!!!

   • Razocarana

    Imaš prav.

 • Unikatna

  Kaj se gredo! Ogrožajo celotno Slovenijo!
  Ne bo več dolgo in bomo država manjšin! O tem je vse tiho – Jasna Murgel in SMC za priznanje statusa manjšin ex-yu skupnosti.

  https://www.youtube.com/watch?v=6ap2fwU7hIU

  • stajerc5

   Ne klici hudica, krucifiks!

   • Unikatna

    Ni ga treba klicati, ker sam pride :)

 • totex39

  To so resnično pravi podmladki komunistov, ki v 21.stoletju uvajajo njihovo umazano metodo dela, če v njihovi sredini kdo misli malo drugače, ti pač ne preostane nič drugega, da se sam izločiš ali te pa oni pokončajo.

 • RealRevolution

  Res rabimo Martina Krpana,ko vdirajo spet turki ?
  Oz saj je podobno kot takrat in zgodovina se ponavlja…
  Aja seveda bi rabil in to vojsko njih.
  Bolj ko bo tezko vec jih bo.Vec kralov Matjazov in Krpanov.

 • totex39

  To kar ta barabinska vlada počenja pa je lahko zelo zaskrbljujoče in hudo, ko še o predlogih ” lastnih” ljudi noče odločati o noveli zakona o tujcih in še marsikatero umazanija skrivajo v ladlcih, kar bi morali sprejeti po hitrem postopku.

 • RATATA

  Po glavi mi šviga dvoje vprašanj v zvezi s člankom:
  1. Komu je žal, da ni bilo revanšizma ?
  2. Kdo se zahvaljuje spomenki diklić hribar ko je iz grla z velikimi tiskanimi črkami zakričala
  USTAVITE DESNICO ! (?) Je to res bila prava desnica (?) to je pa tretje vprašanje.

 • samotoje

  Brez panike (bi rekel dobri vojak Švejk), ni treba nobenega zakona. Treba je prepevati božične napeve pa bo. Tako je vsaj Merklova Geli priporočila Nemcem, ki se kar nekaj brez zveze razburjajo zaradi kriminala, posilstev in nasilja, ki ga nenamerno povzročajo nemočni, ranljivi begunci. Meni je najbolj pri srcu tista: Glej zvezdice božje bingljajo lepo.

 • Broni

  Vem samo to, da cmeravi ne bo dolgo nosil tistih dveh malinc med nogami, če se kateremu izmed mojih sorodnikov kaj neprijetnega dogodi s strani te bande zapečene….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!