Koalicija v precepu – volitve ali udobni poslanski stolčki

Foto: STA/epa

Po zadnjem fiasku koalicijske “trdnosti”, kot jo imenuje Miro Cerar, smo priča precejšnjemu nelagodju znotraj vladajočih strank. Socialni demokrati niso dovolj močni, da bi se podali na volitve, zato bolj umirjena retorika. Erjavčev DeSUS s podporo nima problemov, saj ima “betonsko” volilno bazo, zato so bolj predrzni. O SMC pa nima smisla izgubljati besed.

Zadnji veliki spor med koalicijskimi partnericami pa je prinesel dogovor vlade s sindikatom zdravnikov Fides. V SD z dogovorom niso bili zadovoljni, v DeSUS pa so napovedali predčasne volitve prihodnje leto. Seveda se niso izneverili svojemu načinu dela in izjavili popoln oksimoron: “To ne pomeni razpada koalicije, a če bo šlo tako naprej bo SMC ostala sama.”

Kaj naj si mislimo državljani in volivci?
Ob takem prelaganju besed in medsebojnemu preigravanju koalicijskih partneric smo državljani lahko samo zmedeni. Kaj sedaj? Bo vlada padla ali ne bo? Bodo volitve ali ne? Normalen človek je lahko ob tem teatru oksimoronov in hipokrizije najmanj zmeden. Na samo “trdnost” koalicije pa kaže dejstvo, da se tovrstni spopadi odvijajo preko medijev. Kaj se pogovarjajo za zaprtimi vrati pa nihče ne ve. Vse je le teater za ljudstvo.

Dejstvo pa ostaja, da je koalicija v hudem precepu. SMC je preglasovala koalicijske partnerice v primeru sporazuma s sindikatom Fides. SD in DeSUS sta napovedali, da interventnega zakona ne bosta podprli. Predlog je bil celo, naj Miro Cerar na ta predlog veže svojo zaupnico. In tu je precep. Cerar lahko veže sprejetje dogovora s Fidesom na zaupnico in v tem primeru poda žogico koalicijskima partnericama. Če DeSUS in SD podpreta zakon (zaradi topline poslanskih klopi) se izneverita svojim besedam in izgubita na kredibilnosti. Če ga ne podpreta lahko pade vlada, kar pomeni volitve.

Sedaj pa si poglejmo kdo si želi volitve. DeSUS še nikoli prej ni imel težav z volitvami in jih tudi tokrat najbrž ne bi imel. Karla Erjavca se sicer drži sloves “političnega kameleona”, a vendar dobiva iz leta v leto več glasov. Socialni demokrati so po mandatu 2009 – 2011 na tleh in se še niso pobrali. Ni jim uspelo z Igorjem Lukšičem, še manj pa z Dejanom Židanom. Dokler se ne ustoliči zamenjave, recimo Tanje Fajon, bo SD na volitvah dobil manj glasov kot si želijo sami in njihovi botri. SMC pa se bo oblasti oklepala do konca, saj se večina njenih poslancev zaveda, da bo to njihov prvi in edini mandat.

Kje smo in kam gremo?
Kje smo torej danes. Po dveh letih spanja in tlačenja državljanov z davki je vlada na točki zloma. Če bodo preživeli bodo izgubili kredibilnot (tisto malo kar je še imajo). Če bodo držali skupaj, se ne bo nič premaknilo. Če pa se razidejo, pa bo to na koncu spet zmaga Karla Erjavca, ki bo seveda vrgel prvi kamen. Pogledati pa moramo nazaj in se vprašati, kdo je sedel v kakšni vladi in kaj so za nas naredili. Osnovna statistika vam pove, pa četudi ste pozabili ali pa so mediji potegnili meglo čez vaše oči, da smo v mandatu 2004-2008 živeli bolje. Mladi smo se veselili prihodnosti in dela doma. Sedaj pa naša država izgleda kot odslužena mrtvašnica, kjer se politični “komarji” do polnega mastijo na nič hudega slutečih “truplih” volivcev.

Aleksander Rant

 • MEFISTO

  Koalicija ni prav nič v precepu.

  Lahko še naprej greje svoje stolčke ali pa si privošči volitve.

  Prevarano, poneumljeno, osleparjeno, opeharjeno in oplenjeno ljudstvo namreč še ni srečala pamet.

 • tarantela

  Tole šlamastiko bodo rešili tako, da bodo zamenjali nekatere ministre in zamenjali resorje za posamezne stranke. Po nekaterih računih, naj bi z ministrstva za obrambo odšla Katičeva. Skratka, obetajo se rošade znotraj koalicije.

 • Tetka iz ozadja

  Ne vem,če so stolčki udobni,saj veliko poslancev sploh ne hodi na seje za kar so plačani.Npr,veliki vodja ima udeležbo na seja 67%,plačo pa dobiva 100 % plus dodatki bonusi itd.,kar znese okoli 500% delavske plače.

  • janez cepec

   vesela bod, de večkrat manka, kot ne, kdo pa bo poslušu njegovo Kalimerovsko jamranje, pa klobasanje ene in iste stvari, k jih plasira že četrt stoletja. tud to, de je prerok, mu ne pomaga, de bi sam seb prognuziru, de se je izpeu, pa de b’ uhka šu u penzijo, sej po udeležb na sejah, zgleda, de je že

   • tarantela

    Vedeževalka se mu je postarala, je že mal dementna, pa še ni pogruntu.

    • gušto

     Eh, stara Tara zdej pa že pretiravaš. Ali res misliš, da si še zmer mlada ?
     Včas si je treba tud očala dol dat, he, he, …

   • alojz

    On vsaj nekaj pove. In kar pove drži. Koalicijo pa še Bog ne razume.

    • Primoz Papez

     ko je tema o zdravstvu on govori o povojnih pobojih….

   • Nata

    Pa se nikoli ne vprašaš , kako pa to , da mora stalno govoriti eno in isto ??

  • Anonimni_Profesor

   To dam Janši povsem prav. Parlament, ki mu je protiustavno odvzel mandat in to po politični obsodbi tudi jaz ne bi ravno visoko cenil.

 • Artur

  Sedanji podli komunajzarski oportunisti in nekdanje revolucionarne zločinske podgane z Rolexi “dve veji iz istega debla” , ja res je nekaj na v genetiki :http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/revolucija-nosi-zlatni-rolex-980383/#axzz4SSBOjKTB

 • Iza Demos

  Osnovna statistika vam pove, pa četudi ste pozabili ali pa so mediji potegnili meglo čez vaše oči, da smo v mandatu pred letom 1995 živeli bolje. Vsi smo se veselili prihodnosti in blaginje. Sedaj pa je naša država kot odslužena mrtvašnica, kjer se politični “komarji” do polnega mastijo na nič hudega slutečih “truplih” volivcev.

  • Caetano

   Dobro prelomnico si postavila 1995. Pa ves zakaj je bilo tako? Ker so malo poprej odstranili Janso in je Organizacija prevzela stvari v svoje roke.

   • Nata

    + + + + + + + + +

  • rrrrr

   Pri nas ni nič čudnega, da so politični ,,komarji” natanko isti krvosesi kot od leta 1945- 1995.Čudno pa je, da se ti še danes mastijo na nič hudega slutečih ,,truplih” volilcev. Ni čudno, da si slednji tudi zaslužijo, da so ,,trupla”…… Vsaj enkrat si zadel, bravo.

 • Slovenka

  Kako se bo klovn Karlek izmazal iz te kaše?

  • FORT WORTH

   Karl je mogoce res malce klovnovski ampak vse kaze,da obvlada hitro prilagajanje novim razmeram. Vidi se,da obvlada situacijo v svoji stranki in v koaliciji.
   Zaenkrat je najbolj prebrisan vodja stranke,ki tocno ve kaj hoce…
   Vsako koalicijo je sposoben obogatiti ali jo predcasno popeljati na volitve,ce mu tako kaze matematika.
   Vse zgleda,da obvlada vodenje…
   Po mojem videnju je Zidan polek Cerarja dalec najbolj butasti politik.
   Ta dva resujejo samo zaslepljeni volilci in diktatorske murglje.

   • Nata

    Ja , že….že…….Vendar zakaj tako dobro obvlada .Ker ge je še vsaka vlada do sedaj potrebovala !! Mejdun no !

    • FORT WORTH

     Ja,prav si napisala : potrebovala ga je.
     Tega se Karl zaveda. Uspesno krmari in desus vedno popelje v vladanje. Temu se rece uspesno delanje kompromisov. Misli in dela po svoje.
     V tej nesposobni koaliciji se dolgocasi.
     Najbolj mu je odgovarjala koalicija z Janso.

     • Nata

      ja, drži ! Čeprav razglaša , da nikoli več z Janšo .
      Mejdun , me prav zanima kaj bo ??

     • FORT WORTH

      Mislim,da ce Jansa zaigra na prave strune,lahko Karl se zaplese z njim v koaliciji. Ampak samo,ce se bo Karlu izsla matematika.
      Vse skupaj pa mora najprej,dozoreti…

     • Nata

      Ja, se strinjam. Je pa to že višja matematika!

  • samsara

   Politično trdoživ, odporen, prilagodljiv, kot vsi škodljivci in plevel.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + Dobro opisana slika in prilika vladajočih .
  Mene pa kar malo skrbi – naj raje še malo vlečejo ta skrahiran voz.
  Zdi se mi , da mora država do konca potoniti ( žal tudi mi z njo ) in začeti na novo .Drugače bodo imeli polna usta , kako super stanje so pustili ta seboj !

 • Vera

  Kdor izmed upokojencev, ki ne morejo shajati s penzijo, ki nam jo odmerja ZPIZ , ta stranke DESUS ne bo nikdar več volil, saj upam, da pa le ne prevladuje večina, ki prejema čez 1.000 evrov na mesec . Ali pač ? Točnega števila ” neupravičencev ” , se ne zna točno , saj še mladi borci kar prihajajo iz šume, kot leta 1945.Slovenci : Zbudimo se !

  • Lokomotivführer

   Od kod ti informacije za svoje trditve. Poznam kar nekaj upokojencev, ki niso “neupravičenci” do takšne penzije in hkrat volijo ali celo delujejo v SDS. Ne kar po čez, ker lahko volivce tudi odbijaš…

   • Vera

    Do ” borčevske penzije ” bi moralo biti vsako leto manjše število upravičencev , ne večje , kot se to dejansko dogaja !

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj bi vlada odstopila zaradi nekih pogajanj, strici jih bodo nagnali in zamenjali takrat, ko jih ne bodo več rabili. Nemci plačujejo, rinejo v Evropsko birokracijo naše šalabajzerje in birokrate, skrbijo za naš diplomatski ugled, nič drugega ni treba stricem kot, da se držijo dogovorov.
  Pod Janšo je marsikdo preživljal pekel na zemlji, blaginja je bila samo navidezna in za višje sloje, na ulici je bil kaos, medtem ko se udbašem in komunistom ni zgodilo nič posebnega. Povedano drugače, če bi bila Janševa vlada dobra, bi ga še naprej volili, pa ga po tisti izkušnji očitno ne.
  Še več, Janša je zmagal iz principa, po letu 2.000 so se komunisti spet razživeli, začeli so se pobijati med sabo za Drnovškovo nasledstvo, rabili so spremembo kulta in Janša jim je to omogočil, s svojim svetim poslanstvom za zatiranje komunizma in vseh, ki so se zamerili njemu osebno. Smo ga pa pač še enkrat nastavili, da so se lahko vsi prepričali kako je bilo ob osamosvojitvi, razočaral je torej kar dvakrat in to zgodovinsko. Komunisti niso v bitko vrgli Erjavca, katerega priljubljenost preprosto ne obstaja, se vsaj ne kregajo za položaj vpliva in povezovanja, nastavili so nam Kučanovega naslednika Pahorja, ki je zgradil policijsko državo, nameato Janše, pa je bil iz principa izvoljen Jankovič, ki o politiki nima pojma, vendar je vsaj državni teror malenkost popustil, medtem ko so Pahorja rešili na položaj predsednika države.
  Ne bo bistvenih sprememb, opozicija je popolnoma zavozila, Slovenija se nahaja v tihih izrednih razmerah, desjica pa skuša zgledati podohna razviti tujiji, kjer takšnih problemov seveda nimajo in se lahko igrajo z moralnimi dogmami. Zakaj niso Evropske države podprle nekdanje predsednika Sveta Evrope, saj so ga, na Dob mu ni več treba, drugje ga pa nočejo videti, zaenkrat je dovolj, če nabija po Večnih komunistih, ampak zato mu še ni treba mešat štrene nekdanjim upravljalcem družbenega premoženja, ki za posle z Nemčijo ne rabijo drugo kot računovodjo in administracijo.

  • Tetka iz ozadja

   Postavil si ogledalo Slovenstvu.Čestitam

   • MEFISTO

    Mihael Skumavc, a kar samemu sebi čestitaš?

    Si pa mojster sprenevedanja.

    • branči

     si čestita in tudi na svoje komentarje odgovarja! pa še laže, da ga enooki in enoroki še kot mladinca ni včlanil v partijo. me zanima,kaj bo na tole odgovoril…

  • Olga

   ??????????????? Opisujete svoje blodnje? Penzije so se za Janše zvišale za četrtino! So to višji sloji? Danes dobijo penzionisti le cente! 40.000 več zaposlitev je bilo! Zmanjšal se je javni sektor! Država je imela suficit!
   Je pa res, da se zaradi Desusa in SLS ni mogel lotiti določenih tem UDBA, Telekom, NLB..! Kot veste so spoštovali koalicijsko pogodbo!
   Današnja, Cerarjeva vlade celo sama krši svojo!

 • željudin

  pipl mast trast as

 • tarantela
  • ogledalo

   “….Janez Janša že pred časom odrekel, ko je v pogovoru za Demokracijo dejal, da je Peterletova težava v dejstvu, da “je njegov ego večji od srca”….ivan se spozna na ego. Njegovo srce je zamenjal njegov ego!

   • janez cepec

    uradno j’ kritiziru 5erletov karakter, govoru, pa mislu je pa o seb, ker ni večjiga stremuha, narcisa in povzpetnika, kot je ljubljeni vodja

 • Olga

  Državljani nismo zbegani, smo NEUMNI, ker gledamo vse te nesposobnjake, tatove in goljufe in jih imenujemo VLADA, namesto, da bi jim pokazali VRATA!? Do kdaj?!!

  • Anton

   Olga tvoja trditev le deloma vzdrži, kajti velik procent volilcev je še evdno tistih oz bo tudi v bodoče, ki volijo v interesu oportunizma oz lastne samooskrbe

   sarkazem press

   • Olga

    Pri praznem koritu? Polno korito imajo zunaj! Bodo šli za njim?

 • Fireblade

  javnosektorska in udbo penzionistična oblast :) dokler plačujemo davke so neuničljivi!

 • Adolf Hitler

  malo si to ogleite pa sami presodite zakaj volk oboleva ampak pozor samo za prebujene!

  https://www.youtube.com/watch?v=rTzvEyO6X7M

  https://www.youtube.com/watch?v=C-lGhlhP2iw

 • PIA PlA

  Takole deluje naša vlada https://pbs.twimg.com/media/CzLxQzTUUAE1cB1.jpg
  Ko nam hoče kaj pripraviti, je edino v čemer se strinjajo, da je treba paziti na lastno rit.

 • ogledalo

  Sektašem ne gre za stolčke, predvsem predsedniku ne, ki se oklepa svojega stolčka že 25 let in se ne umakne tudi za ceno slabšega rezultata in izolacije s strani ostalih parlamentarnih strank! ” Za ablast gre!”…Tako kot vsem, ki se drenjajo pri državnem koritu. Eni že od osamosvojitve.

  • gušto

   “……. se ne umakne tudi za ceno slabšega rezultata in izolacije s strani ostalih parlamentarnih strank!……”
   Svojega predsednika najbolj poznajo njegovi člani zato mu brezpogojno zaupajo . Nihče od zunaj nima pravice izbirati predsednika neke druge stranke Je pa skrajno podlo, da mnogi na levici (in nekateri njihovi somišljeniki) v želji po absolutni oblasti, blatijo poštenega in sposobnega človeka. Saj so že vsega “prešnofali”, menda samo še v čreva mu niso pogledali, ali pa ja.
   Da je sposoben in pošten jim je bilo že 1000 in 1000 krat dokazano.
   Blatijo ga tisti, ki bi sami radi imeli takšne sposobnosti, kot jih ima on.
   Če bi se dalo, bi mu tudi to ukradli, ali kaj podtaknili (no, saj to so mu že pa jim ni ratalo) kar so dokazali že tolikokrat, ampak tako je, kot pravi že stari rek, da
   “Bog že ve kateri kozi rep odščipnit” .

   • janez cepec

    se ti vid, de si totaln zaplankan koštrun, maloštevilne ovce, ne tko dobrega pastirja. mal vas je, k mu še zaupate, velik vaših ovc je že spregledal, ljubljen’mu vodji pa tko ni pomoči, klub preroštvu, še ni skužu, da so njegovi cajti mim. kok je pa stposobn, smo pa mel prilko videt, ja ni blo sile

    • gušto

     Cepec pejd nazaj v oštarijo plačat, kar si ostal dolžan ! Kelnarca je klicala za taboj pa si se napravu kar gluh. Tko pa se ne dela.

     • janez cepec

      zdele sm biu na Gorenskm, tam okol Begn je akcija, edn je čez ograjo spizdu, baje si to ti. pejd lepo nazaj, pa bo mir

  • Olga

   ????? Seveda, vašim se gre za oblast že 71 let! Če jih Bog ne bi “upokojil”, se sami ne bi nikoli!

 • slaipowi

  Ko bodo vsi, ki so si kakorkoli umazali roke s politiko od osamosvojitve sem odšli na smetišče zgodovine, nam bo mogoče bolje. To velja tudi za njihove podmladke, ki so jim dobro oprali glave.

  • janez cepec

   100 posto te podpiram, tko ket prauš, usi, levaki, pa desnaki, poj pa bo

   • slaipowi

    Levi, desni, srednji, nepovezani… VSI

   • gušto

    in pijabdure.

  • montyamp

   Žvepleni najprej , ker je pospravu Krambergerja .
   To bo še plačal .

 • montyamp

  To je banda kravatarskih ciganov .
  Bolj spoštujem Rome , ker veliko manj stanejo .

 • xtc

  Dokler bo še kaj denarja in kreditov iz tujine se bdo šlepali tisti moment;ko bo EU IN TUJINA UDARILAPO MIZI IN NE BO DENARJA SE BODO RAZSULI KOT KURNIK:

  • gušto

   Takrat bodo odšli za svojim nakradenim denarjem.

 • plamen100

  V primeru ko delajo reforme levi fasisti se vedno crno pise “malemu cloveku”, kot Cmerar oslavlja, narod ki ni vkljucen v levaske stranke. Ce bi le v zdravstu naredili red ne bi rabili nicesar doplacevati, tako pa bomo po zaslugi nesposobne ministrice se za zdravniske place placevali mali ljudje!

 • Shalalabayzer

  Sploh ni precepa…udobni položaji

 • komunist

  Kar sanjajte o predčasnih volitvah, na rednih pa zmaga SD!!!

  • gušto

   Ooooo, sej leta 2oo9 ste se super odrezal – že po treh letah ste stisnili rep pa pospešek …….. ooooo…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!